IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 11:42
potrzebuję pomocy, chcę zdawać na kierunek filologia ros-ang na UAM. chciałam
zdobyć zeszłoroczne testy z egzaminów na ten kierunek które są dostępne w
sekretariacie inststutu filologii rosyjskiej, ale jestem ze szczecina a
straszliwie miła pani sekretarka poinfiormowała mnie, że nie przesyłają ich
pocztą. może czyta to ktoś kto jest w posiadaniu tych testów i mógłby mi je
podesłać??? PROSZĘ;);):) mój mail zielona0@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: ekspertradzi Re: pomocy!!! IP: *.icpnet.pl 26.04.04, 19:39
      Leń. Nikt Ci tego nie prześle mailem, bo w formie elektronicznej ma to tylko
      autor. Pociąg ze Szczecina do Poznania jedzie ok. 3 godziny. Odpuść sobie jakiś
      czwartek w szkole i zafunduj sobie wycieczkę do Poznania - proste.
      • Gość: daria Re: pomocy!!! IP: *.icpnet.pl 26.04.04, 21:51
        A moim zdaniem to skandal, ze testy mozna otrzymac jedynie wowczas, gdy ktos
        pofatyguje sie osobiscie na uczelnie. Dla ludzi z Poznania to zaden problem,
        ale dla tych, co mieszkaja w innych miastach (czy miejscowosciach) przyjazd do
        P-nia tylko w celu zakupienia testow wydaje sie bezsensowny. Ciekawe, ze np.
        filologia polska zamieszcza swoje testy na stronie internetowej wydzialu - czy
        w przypadku rusycystyki (albo innych kierunkow) nie mogloby byc podobnie? Czy
        nie mozna byloby wprowadzic takich udogodnien dla przyszlych studentow? Choc,
        swoja droga, polonistyka miala kiedys zwyczaj "brac kase" niemalze za wszystko -
        chocby za plan zajec (zeby stac sie szczesliwym posiadaczem niechlujnie
        skserowanego planu nalezalo swego czasu wysuplac pare zlotych w sekretariacie).
        Nie ma sie wiec co dziwic, ze chca zarobic na kazdej "dupereli", chocby na
        testach, informatorach i planach zajec. Eleganckie i obszerne broszury
        dotyczace studiow, rozkladu zajec i roznych innych przydatnych informacji etc.
        na wielu uczelniach zagranicznych dostaje sie za friko (chocby we Francji).

Autorka watku nie ma wiec zapewne innego wyjscia, jak wsciasc do pociagu i
        przyjechac do Poznania w celu zakupienia owych nieszczesnych testow. I nie
        sadze, by byla ona leniem. Nie rozumiem natomiast postawy wladz wydzialu czy
        instytutu - to wstyd, by jedna z najlepszych uczelni w Polsce dysponowala tak
        marnym zapleczem, jesli chodzi o informatory, broszury czy testy (albo
        chociazby strony internetowe, na ktorych nieraz mozna znalezc wiele "smieci",
        za to czesto brakuje rzetelnych i waznych informacji). Niestety, daleko nam
        jeszcze do prawdziwie unijnych standardow.
        • Gość: er Re: pomocy!!! IP: *.icpnet.pl 27.04.04, 12:06
          Daria - popieram. Niestety, sytuacja finansowa szkolnictwa wyższego i nauki w
          Polsce jest dramatyczna i nie licz na to, że cokolwiek dostaniesz za free.
          Niestety, studia 'bezpłatne' kosztują bardzo dużo.
          Z publikowaniem informacji w internecie pomysł jest bardzo dobry, ale poza
          Twoim przykładem nie znam nie znam żadnej uczelni, która publikowałaby testy z
          egzaminów wstępnych w internecie. Bardzo mało instytutów daje porządne
          informacje o sobie w internecie. Niestety, realia.
          A zielona0 i tak jest w komfortowej sytuacji w porównaniu z kimś, kto mieszka w
          Przemyślu czy Białymstoku.
          :-(((
    • Gość: zielona0 Re: pomocy!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 15:22
      po pierwsze nie leń, bo nie chodzi mi o brak czasu czy chęci ale o koszty
      (bilet w dwie strony to 46zł)naszczęście W KOŃCU udało ni się zdobyć testy
      dzięki znjomej znajomych itd która mieszka w poznaniu(eh nie ma to jak
      konensje, bez tego widać ani rusz)dzięki za odzew
      • Gość: er Re: pomocy!!! IP: *.icpnet.pl 28.04.04, 18:37
        Sorry za lenia, ale to jest początek wydatków...

Powodzenia na egzaminach!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka