Dodaj do ulubionych

Klimat nie dla studentów

29.09.08, 23:37
Brak mi słów. Kolejny przykład traktowania studentów jak śmieci...
Obserwuj wątek
    • Gość: _obserwator_ Re: Klimat nie dla studentów IP: *.173.29.180.tesatnet.pl 30.09.08, 00:14
      Nie dalej jak wczoraj słyszałem w Merkurym jak to władze miasta troszczą się o
      studentów i zachęcają ich do studiowania w Poznaniu. No to teraz widzimy tę
      troskę. Współczuję studentom z całego serca. Brakuje jeszcze żeby po osiedlach
      zaczęły krążyć trójki społeczne, kontrolować mieszkania i nakazywać ich
      właścicielom wyprowadzenie się na czas trwania konferencji. Oczywiście pełny
      barek miałby zostać.
      I jeszcze jedno. Uczelnie to instytucje autonomiczne, więc kto nakazał rektorom
      zwalnianie pokoi studenckich. A może to władze uczelni same z siebie takim
      pomysłem włączyły się do organizacji konferencji?
      • l.george.l Re: Klimat nie dla studentów 30.09.08, 02:07
        Gość portalu: _obserwator_ napisał(a):

> Nie dalej jak wczoraj słyszałem w Merkurym jak to władze miasta troszczą się o
        > studentów i zachęcają ich do studiowania w Poznaniu. No to teraz widzimy tę
        > troskę. [...]

Może to jest okazja, do przećwiczenia zdolności strajkowych i okupacyjnych?
    • Gość: moh Klimat nie dla studentów IP: *.icpnet.pl 30.09.08, 02:51
      mi sie wydaje ze uczelnie nie maja prawa tego zrobic. przeciez wprowadzajac sie
      studenci sie melduja w akademiku czasowo- to juz jakas podstawa zeby nie dac sie
      wyrzucic, albo zazyczyc sobie wymeldowania z wyprzedzeniem i potem na nowo- w
      swietle prawa tak wlasnie powinno to byc zrobione. druga sprawa- czy nie
      podpisuje sie na poczatku zadnej umowy? jakbym nadal mieszakala w akademiku
      chyba ostro bym walczyla podaniami i pismami ze mam prawo do swojego miejsca,
      skoro zostalo mi przyznane na dany rok- nie pamietam teraz jak to jest z
      zapisami w umowie albo tym oswiadczeniu o przyznaniu miejsca, ale przeciez jakas
      podstawa musi byc. jesli studenci ktorych wywalono z akademikow urzadza jakis
      strajk- jestem pierwsza ktora z nimi ide. sama nie zaczne bo nie mieszkam w
      akademiku juz drugi rok.
      • Gość: lusia Re: Klimat nie dla studentów IP: *.173.13.79.tesatnet.pl 30.09.08, 09:05
        tak, z tym ze decyzja o okresie trwania miejsca w akademiku jest
        zamieszczona m.in. w planie roku akademickiego. tak jest
        przynajmniej na uam. w planie na dole jets napisane, od kiedy do
        kieyd uczelnia zapewnia akademik i w tym roku jest to tez czas
        standardowy z wyszczegolnieniem, ze na 2 tygodnie grudniowe tego
        miejsca nie przyznaje sie.
        nie wiem, co maja zrobic ludzie mieszkajacy kilka lat w dsie, nie
        majacy do kogo pojechac na te 2 mce -bo tacy ludzie tez sa, nie
        oszukujmy sie, nie kazdy ma rozowo w rodzinie - mysalam, ze uam nie
        ma ludzi centralnie w d****e a tu prosze....
    • Gość: zyczliwy Re: Klimat nie dla studentów IP: *.osaka.ocn.ne.jp 30.09.08, 02:55
      Wladze miasta i uczelni opieraja sie na dobrych i sprawdzonych wzorcach z
      Chinskiej Republiki Ludowej.

Co za idiotyzm! Przeciez uczelnie wyzsze to autonomiczne jednostki i winny
      pokazac miastu czy komukolwiek innemu gest Kozakiewicza. Studenci, polscy czy
      zagraniczni, PLACA za usluge w postaci dachu nad glowa w akademiku i nie mozna
      ich ot tak na 2 tygodnie wywalic!

Czym to jest uzasadnione? Tym, ze uczestnicy konferencji ONZ wiecej zaplaca za
      nocleg, niz bidni studenci? A moze tym, ze bedac uczestnikami tego spedu sa w
      jakis sposob lepsi czy wazniejsi? Toz to pokaz bezceremonialnej zenady i
      tandeciarstwa!
    • Gość: innerk Klimat nie dla studentów IP: *.gprs.plus.pl 30.09.08, 06:35
      jak bedzie strajk to studenci pokazą ilu ich jest w Poznaniu... Miasto
      akademickie...
    • Gość: em Klimat nie dla studentów IP: 150.254.93.* 30.09.08, 07:56
      W części dotyczącej UAM artykuł jest już nieaktualny. Żaden z
      akademików UAM (Jowita, Nieszawska) nie zostanie przekazany do
      dyspozycji uczestników konferencji. Studenci UAM nie będą musieli
      się wykwaterowywać!!!
      • Gość: lechoo Re: Klimat nie dla studentów IP: 194.174.65.* 30.09.08, 08:20
        Ja bym się wstydził przyjąć kogokolwiek innego niż studenci do akademiku na
        Nieszawskiej. Przywiozłem tam 2 studentów zagranicznych: wszystko brudne i
        stare, grzyb pod prysznicem, było mi wstyd.
        • Gość: Mały Re: Klimat nie dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 11:25
          A ja mysle, ze ktos puscil plotke, a nasze pismaki wzorem pewnego
          dziennika na "f" juz puscily to w eter.
          Ten pomysl nie miesci mi sie w glowie i nie wierze, ze ktos w ogole
          o czyms takim pomyslal. A "swiatowi krawaciarze" niech wynajmuja
          sobie hotele poza miastem. Szczyt szczytem,a Ziemia i tak jest
          zatruwana i zatruwana bedzie (patrz USA, Chiny). Kazdy taki zlot to
          kasa wyrzucona w bloto, koszty jednak trzeba robic...
          • lukask73 Klimat 30.09.08, 14:06
            Niech ktoś podliczy, ile ton CO2 wyprodukują samoloty, którymi oni
            do Poznania przylecą.
          • Gość: stypendysta Re: Klimat nie dla studentów IP: *.centertel.pl 30.09.08, 14:30
            To nie była plotka - organizatorzy Konferencji w końcu zrezygnowali z zakwaterowania w akademikach Uniwersytetu. Jak jest na innych uczelniach, nie wiem.
    • Gość: xxl Klimat nie dla studentów IP: 83.220.104.* 30.09.08, 13:24
      a kto im kazał mieszkać w akademikach?
      • Gość: były mieszkaniecDS Re: Klimat nie dla studentów IP: *.icpnet.pl 30.09.08, 18:32
        Jak to kto? życie!
        Miejsce w mieszkaniu kosztuje teraz 350- 400zl gdzie w akademiku jest taniej o
        polowe. Nie wszystkich stać na taki wydatek. Poza tym akademiki sa zawsze pod
        uczelnia a znalezienie mieszkania w okolicy za normalne pieniadze graniczy z
        cudem. Sam szukalem mieszkania i nie bylo łatwo a był to dopiero czerwiec.
        • Gość: xxl Re: Klimat nie dla studentów IP: 83.220.104.* 01.10.08, 17:38
          a kto im kazał tu przyjeżdzać? Jak sie nie podoba to trzeba zmienić miasto albo nie iść na studia. Nikt do niczego nie zmusza
          • Gość: stypendysta Re: Klimat nie dla studentów IP: *.centertel.pl 01.10.08, 17:52
            Sorry Winnetou, ale nie jesteś Apaczem, tylko Piotrem Dolą z Gądek!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka