Dodaj do ulubionych

segregacja smieci

IP: *.204.39.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.09.13, 20:45
Co myslicie o segregowaniu smieci, mieszkancy osiedli segreguja tak jak im warunki pozwalaja. Nie ma rozbudowanych smietnikow na skladowanie smieci takich jak papier, szklo, plastik, oczywiscie sa na butelki i papier i to wszystko, brak pomocy od miasta i odbiorcow smieci. Czy tak zawsze musi byc?
Obserwuj wątek
    • Gość: Informacja Re: segregacja smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.13, 15:27
      Dużo problemów to chyba informacja. tzn dokładnie jej brak.

Nie wszyscy chyba wiedzą, że pomimo, że na ulicy stoją zbiorcze dzwony na segregowane odpady, jeżeli zadeklarowaliśmy zbiórkę selektywną możemy pobrać worki na papier, plastik i szkło w Urzędzie Miasta , trzymać w domu np. piwnicy i wystawiać je potem jak będą pełne w wyznaczone dni zbiórki przed swój budynek i ZUM je zabiera.
      O dni zbiórki trzeba pytać w ZUMie bo chyba nie odpowiadają one dacie zbiórki zmieszanych śmieci... i nic o tym nie wynika z informacji roznoszonych przez ZUM.. Kolejne już worki zostawia ZUM przy odbiorze worków pełnych .

Jest to spore ułatwienie , nie trzeba będzie przekładać śmieci do dzwonów, które najczęściej niestety są pełne.

Chociaż nadal nie wiem gdzie dokładnie jakie śmieci wkładać np torebkę po herbacie , puszkę po rybie i takie różne dziwne rzeczy , bo dokładnej informacji do dziś UM chyba nie przedstawił. Nie wiem więc na jakiej podstawie UM będzie ludzi, wspólnoty , spółdzielnie karać, gdy jakieś śmieci źle włożymy. Gdzie są INSTRUKCJE ?? Pytałem w ZUM= ie - oni się tym nie zajmują.. i nie wiedzą

Oczekujmy więc dokładnych instrukcji , by wiedzieć gdzie dokładnie kłaść jakie śmieci, bo dziś wiele błędów wynika pewno z braku informacji .. urzędnicy siedzą sobie w Urzędzie i pewno myślą, że każdy ma wrodzony dar segregacji . Nie wiem więc co jest podstawą karania... uznanie urzędnika???

Nie wiem gdzie np. włożyć duże wiadro po farbie, czy blaszane puszki po konserwach, kawałki styropianu od opakowania telewizora.. większy plastik . Widzę, że ludzie stawiają obok dzwonów. Na pewno jest jeszcze sporo innych wątpliwości i mimo , że bardzo byśmy chcieli dobrze robić, nieraz nie wiemy jak jest dobrze.....

Pewno potrzeba czasu , ale przede wszystkim myślę, że chęci pracy i inicjatywy urzędników. Najpierw się uczy, instruuje a potem wymaga, a nie odwrotnie... tak mi się przynajmniej wydaje..Może zamiast nic nie dających opinii załączyć np. w Czasie Chełmna, czy dać ZUM do rozniesienia, przy zbiórce śmieci porządne ulotki a nie takie gólnikowe na jakie się wysilili do tej pory??????????

Czego się Jasia dziś nie nauczy tego nie można od Jana wymagać.
      Takie moje spostrzeżenia. Może macie lepsze doświadczenie i wiedzę

• Gość: ibis Re: segregacja smieci IP: *.chelmno.mm.pl 16.09.13, 16:01
        W chyba wierzycie jak liberałowie w niewidzialną rękę samo sprawczą. Bez pierdoł. Nie przesadzajmy z tym brakiem informacji, tylko coś z logiką myślenia i postępowania jest nie tak. Wyobraź sobie człowieku mieszkańca, który sadzi do UM po woreczki foliowe, potem przechowuje je ... pewnie pod łóżkiem, oddaje do zbieraczy odpadów, którzy i tak na jedną przyczepę wszystko załadują.... ot i segregacja i jej skutki w nowym wydaniu. Zerżneliśmy restrykcyjne prawodawcze zapisy z wysoko cywilizowanych państw unijnych o rozwiniętych wypracowanych systemach zbiórki i segregacji odpadów, ustawowo "uszczęśliwili" nas nimi przyklepujący wszystko posłowie a nowym quasi podatkiem uszczęśliwiła nas wszech rządząca Platforma Obywatelska.
        • Gość: Oj oj Re: segregacja smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.13, 18:40
          Worki maja różne kolory są dokłądnie opisane więc nawet jak pojad jedną przyczepa to łatwo je potem podzielić. Napewno w małych mieszkankach nie jest z nimi łatwo , ale pewno ich mniejsza liczba ludzi nie wytwarza zbyt wiele smieci, ale w domkach jednorodzinnych ( gdzie mieszkańcy Chełmna od lat już szanując srodowisko, nie bacząc na Unię segregowali przecież odpady!!!!!) to spore ułatwienie. Znajomi mają wieszak na 3 worki w piwnicy i jak się zapełniają to pewno wystawią . Wizyta w UM trochę uciążliwa. Pewno inne gminy zorganizowały to sprawniej i nikt nie musiał latać do urzędu po worek no ale
          • Gość: mieszkaniec Re: segregacja smieci IP: *.204.57.55.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.09.13, 23:27

Z urzendu chodza po smietnikach i zdjecia robia. nalozyli kare na spuldzielnie mieszkaniowa 14 tysiecy zlotych tak wyglada pomoc i propaganda o sortowaniu smieci w Chelmnie.
            • Gość: Kara Re: segregacja smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.13, 09:34
              Karać najłatwiej. tylko uczyć i instruować trudniej , bo to znacznie więcej wysiłku wymaga... a zawsze mnie uczyli... zaczynaj wymagać najpierw od siebie potem od innych .... ale tu chyba do góry nogami... jak z targowiskiem najpierw się je robi .. potem grożą kary, że trzeba było najpierw dokumentacje zrobić a potem działać, jak z fontanną - stawia się ją chyba bez żadnych konsultacji a potem wszyscy krytykują, że nie pasuje i nie działa jak trzeba lub jakbyśmy oczekiwali ...

Takie proste hasło w szkole podstawowej było kiedyś popularyzowane - najpierw pomyśl potem zrób, myślę, że jest nieprzemijalne .. i z tymi śmieciami na początek uważam porządna kampania informacyjna by się przydała, pouczenia a nie zaraz karanie, bo to tylko zniechęci innych do segregacji a nie takiego efektu chyba oczekujemy.. ciekawe co zrobią biedni urzędnicy od karania jak wszyscy odstąpią od segregacji w naszym mieście w wyniku strachu przed karami??? Jakoś na początku nikt chyba nie karał ZUMu , że pojemników nie ma wg deklaracji ... chyba jednak potrzeba więcej czasu , informacji i informacji..
      • Gość: Mieszkaniec Re: segregacja smieci IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.09.13, 21:30
        "Pewno potrzeba czasu , ale przede wszystkim myślę, że chęci pracy i inicjatywy urzędników. Najpierw się uczy, instruuje a potem wymaga, a nie odwrotnie... tak mi się przynajmniej wydaje..Może zamiast nic nie dających opinii załączyć np. w Czasie Chełmna"

Trafiłeś w sedno. Tyle, że nie obwiniałbym tym razem urzędników. Pogadaj z Górą z UM (ja z nim rozmawiałem na ten temat), gość jest zaangażowany, życzliwy i daleki od karania. Tymczasem pismaki z Czasu Chełmna zamiast pomóc, przekazywać informacje, nauczać, to robią sobie sensacyjkę z segregowania śmieci. Choćby nic nie wnoszący wywiad z Górą w szyderczym tonie o różnicy między popiołem, a popiołem. Pismaki nie chcą pomóc. Mają koncepcję pod tytułem URZĄD JEST ZŁY i zrobią wszystko, by ją udowodnić. Gdzie rzetelność prasy? A prawda jest taka - i my i samorząd mamy problem przez ustawę... jedziemy na tym samym wózku.
        I jeszcze jedno - z tego co wiem kar nie było, były tylko dopłaty za niesegregowanie. To znaczy - jest posegregowane to płacisz mniej, a jak nie jest, to płacisz za segregowanie. Osobiście dziwię się, że np.wspólnoty, czy Spółdzielnia Mieszkaniowa zadeklarowały segregowanie śmieci... jak oni chcą dotrzymać warunków, wystawiając przy kazdym śmietniku ochroniarza?
      • Gość: do Informacja Re: segregacja smieci IP: *.chelmno.mm.pl 22.11.13, 13:59
        Chyba ktoś tutaj lekko przesadza... Zanim wprowadzono nowy system to pracownicy urzędu (zresztą bardzo mili) chodzili po domach, pomagali wypełniać deklaracje, informowali jak segregować. Poza tym rozdawano ulotki. Wiszą w klatkach schodowych, były w skrzynkach. Może masz problem ze swoim administratorem - nie przekazał dalej mieszkańcom? Jak nie wiesz albo wcześniej olałeś sprawę to zawsze możesz iść do urzędu po ulotki. No cóż... może niektórzy potrzebują specjalnego, indywidualnego nauczania jak segregować odpady?
    • Gość: Zibi Re: segregacja smieci IP: *.chelmno.mm.pl 20.09.13, 08:11
      No i po co tyle bicia piany!?
      Wystarczy wejść na stronę www.bip.chelmno.pl i w zakładce <GOSPODARKA ODPADAMI> jest to, co być powinno. I przy segregacji nie starajmy się rozdzielać włosa na czworo
    • Gość: BB Re: segregacja smieci IP: *.pl 20.09.13, 14:27
      sami zgodzili się na segregacje! a wystarczyłoby postawić więcej pojemników na plastik na szkło i papier, sami ludzie by segregowali, pojemników było jak na lekarstwo i do tego jeszcze nie były opróżniane ! a teraz będą węszyć , karać, .........i zawsze ten szary człowiek na końcu zapłaci !
      • Gość: cc Re: segregacja smieci IP: *.tvgawex.pl 20.09.13, 15:06
        mieszkam na osiedlu i o segregacji to mozna sobie pomarzyc. nie pozwole sobie aby ktos trzymal w piwnicy odpadki bio. moze jeszcze kontener postawia na odpadki bio czyli kichenne .Szczury beda biegac wielkie jak koty. Mam to w dupie jak wielu innych i nie sortuje skoro maja z tego kase to niech chociaz sie wysila i sami posegreguja. Mnie stac abym zaplacil te pare groszy wiecej kolejnego podatku tuska
        • Gość: Jan Re: segregacja smieci IP: *.chelmno.mm.pl 20.09.13, 23:05
          Na poczatek do Oj oj który śmiało, jako znawca tematu, napisał " w domkach jednorodzinnych ( gdzie mieszkańcy Chełmna od lat już szanując srodowisko, nie bacząc na Unię segregowali przecież odpady"- może i masz racje, ale jak wytłumaczysz to co ja widzę na codzień: mieszkancy Klamer, Brzozowa i osiedli domków jednorodzinnychz Chełmna przywożą do śmieci w bagażnikach, podjeżdżają pod kontenr spółdzielni lub wspólnoty, otwieraja bagażnik i hyc ... śmieci do kontenerka. Potem jakby nigdy nic idą do Polo albo Netto. Dla mnie to zwykłe chamstwo i dziadostwo. Dlatego chce mi sie śmiać, jak czytam takie bzdety o zachowaniach proekologicznych i segregacji od lat w domkach.
          • Gość: Tak Re: segregacja smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.13, 15:28
            zapytaj w ZUM- ie jak nie wierzysz - segrgacja od lat jest np. na ulicy Kwiatowej i wszystkich okolicznych uliczkach.
            No niestety podrzucacze śmieci tez tu podjezdziają ... jeszcze trzeba lat by nauczyć nas kultury... ale objecie wszystkich umowami na wyzwóż smieci powinna to z czasem poprawić. Tylko jeszcze czasu trzeba by było dośyc pojemników na segregowane odpady.
          • Gość: BB Re: segregacja smieci IP: *.pl 21.09.13, 19:44
            i tu masz racje , oni nie płacili za śmieci mieli tylko pojemniki na plastik i szkło a resztę podrzucali gdzie się da !
            • Gość: Ulotka Re: segregacja smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.13, 23:00
              Ulotka na stronie Urzędu , zciagnieta z interneyu powinna trafic do mieszkańców zamiast jakiejś wydrukowanej lichotki, z ktorej wielu ludzi nie wie co jak. Niestety nie wszyscy maja dostep do internetu i potrafia sprawnie serfowaćc po stronach urzedu.
              Takie informacje na poczatek powinny dotrzec do kazdego obywatela, wisiec przy smietnikach , uczmy porzadku sami dbajac o porzadne przedtsawienie sprawy.

Napewno w zabudpwie wielorodzinnej segregacja jest bardzo utrudniona, nikt nie wie kto wrzuca smieci do jakich pojemnikow, musialy by byc zamykane a na ogrodzenie to chyba pozwolenie na budowe potzrebne..

wiec zamiast karac pomagajmy , zwlaszcza na poczatku.... bo inaczej zniechecimy do segregacji
              • Gość: xyz Re: segregacja smieci IP: 89.231.148.* 23.09.13, 22:47
                a u mnie na osiedlu jest ciekawie - w ogólny pojemnik ludzie wrzucają wszystko - słoiki, butelki szklane i plastikowe - a obok - tzn.0,5 m pojemnik na szkło i plastik - nie rozumiem takiego postępowania?
                • Gość: Zawsze Re: segregacja smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.13, 09:44
                  Zawsze tak robili, zawsze były pojemniki ogólne i dzwony na szkło plastik, papier, ale była dowolność, może nie zauważyli, że coś powinno się zmienić??
                  Może to sugerować , że kampania informacyjno szkoląca nie była wystarczająca, może brak widocznych napisów. To dopiero budzi wielu... Deklaracje śmieciowe najczęściej składa wspólnota, spółdzielnia a dla mieszkańca ... pozornie bez zmian, jeżeli się mu jasno nie powie, co powinien, jakie zmiany, jakie sankcje
                  • Gość: Naklejki ZUM Re: segregacja smieci IP: *.play-internet.pl 14.06.17, 20:32
                    Dziś chyba ZUM zafundował nam niespodziankę. Osiedle Kwiatowej. Rano zbierając odpady chyba pracownicy ZUM ponaklejali naklejki ( tak przez przypadek mieli je przy sobie) na niebieskie pojemniki ( śmieci zmieszane, których nie powinniśmy wrzucać do papierów, plastiku, szkła i tzw. mokrych ) z napisem " przyjęto jako śmieci niesegregowane" czy coś w tym guście. .

TYLKO KTO MI POWIE JAK DOKŁADNIE I CO WRZUCAĆ ???? ja nie wiem. Wiele robię " na wyczucie "
                    Szkoda , że ZUM zamiast bawić się w fotoreporterów ogranicza się np. nie wrzucać popiołu itp. krótkich informacji. Zamiast zostawić ludziom ulotki dokładnie co i jak.

Na stronie UM też informacje enigmatyczne. Może przemiły Pan by rozbudował ulotkę na stronie UM ??
                    Przy okazji by napisał, czy ZUM ma obowiązek postawić pojemnik na miejsce , czy zostawić na środku drogi, nie zamkniętego, ile razy powinien pojemniki myć itp. Jakie są konsekwencje za niewywiezione odpady wielkogabarytowe, za walające się śmieci obok przepełnionych pojemników dzwonów. Czy powinniśmy pomagać ZUM i wystawiać kosze przed ogrodzenie, czy może niech sobie sami wystawiają i wstawiają bo a nuż w nocy ktoś coś niewłaściwego podrzuci - i znów karteczkę ZUM naklei. ?

Ja nawet nieraz zastanawiam się gdzie mam wrzucić torebkę po herbacie, resztki bigosu, stare śledzie , stare pieczywo , puszkę po piwie .......czy śliskie papierki po cukierkach to już folia czy jeszcze papier ???? Nie wiem . Gdzie wrzucić mokry plastik, brudny plastik, pazłotko z papierem, potłuczony talerz ???? i tysiące takich wątpliwości.
                    Więc wrzucam ,tak na wszelki wypadek, by w workach do segregacji było OK do niebieskiego pojemnika. Czy źle czy dobrze ??? Nie wiem . Nigdzie nie znajduje odpowiedzi.

BRAWO ZUM stara się, pewno jak w innych miastach szuka drogi do podreperowania swego budżetu ale chyba to kiepski kierunek, takimi poczynaniami zniechęci tylko mieszkańców do segregacji i wywoła kolejną wojnę.
                    Bo ludzie nawet do końca nie wiedzą jakie błędy robią segregując śmieci uczciwie , wg swojej i enigmatycznej z ZUM i UM wiedzy . A przecież powinniśmy wspólnie dbać o środowisko i się edukować.

Dlaczego nie zostawiono dziś karteczki np. nie wrzucaj tu np. książek, należy je wkładać do..... Może zamiast oglądać godzinami filmy z podejrzanymi koszami popracujcie w ZUM nad szczegółową ulotką i dajcie ludziom znać gdzie co mają wkładać. Ja nie wiem co zrobiłem źle i z niecierpliwością czekam, czy dostanę wyjaśnienie na piśmie ? Czy dalej będę trwał w błędzie? Czy może tylko o kasę chodzi?
                    Bo kiedyś dzwoniłem do was do ZUM z zapytaniem co i jak to dostałem odpowiedź - to urząd Miasta ustala ????? Czy mokre odpady wysypywać z plastikowych worków to powiedziano, no bez przesady.
                    To kto decyduje co gdzie segregować i kto edukuje dobrze w tym zakresie ?

Najpierw edukacja a potem wymaganie, jak w szkole. Bo ludzie chcą segregować, lata temu już o to walczyło osiedle Kwiatowej ,ale nie mają dokładnych informacji co i jak.

Może nasi szacowni Radni by przejęli tę inicjatywę. Bo dojdzie do faktu, że ludzie będą woleli nie segregować odpadów, żeby czasami jakiegoś błędu niechcący nie popełnić i to nie wiadomo nawet jakiego. Nowi nie podejmą decyzji o segregacji. Miasto w przyszłości zapłaci za to kary . A chyba nie o to chodzi w tej idei??????????????????????????

• Gość: pita Re: segregacja smieci IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.06.17, 23:26
                      Ale masz problem,segreguj podstawowo a segregacja glowna odbywa się w osnowie
                      • Gość: mieszkaniec Re: segregacja smieci IP: *.play-internet.pl 19.06.17, 07:59
                        Wiele razy podkreślano, że segregacja jest źle promowana, ludzie do dzisiaj nie wiedzą co i gdzie dokładnie wkładać. Kto to powinien robić? Chyba ZUM bo on chyba wie co i jak powinniśmy segregować by oni to mogli wykorzystać . Ale to .... ZUM w Chełmnie głównie dyskusje o podwyżkach.
                        • Gość: anna Re: segregacja smieci IP: *.dynamic.mm.pl 19.06.17, 19:03
                          Dzisiaj na ulicy osnowskiej była zbiórka worków z odpadami. trochę zaspałam i musiałam gonić samochód.
                          Pan powiedział że zbiórkę worków zaczynają chwilę po godzinie 7, i najlepiej aby do tej godziny udostępnić odpady.
                          dodatkowo udzielił mi informacji na temat, co zrobić z danym odpadem o który nie byłam pewna.
                          podejść zapytać to nic nie boli, zwłaszcza że chłopaki nie zaczynają pracy w nocy kiedy jeszcze mieszkańcy śpią, i nie można ich dorwać w trasie.
                          do tego jak ktoś się boi kontaktu twarzą w twarz z pracownikami, zawsze można wykonać telefon do firmy odbierającej odpady i tam powinni udzielić informacji.
                          • Gość: mycha Re: segregacja smieci IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 20.06.17, 12:30
                            Nikt ci zaspac nie kazal i ich gonic ahaha ja wystawiam dzień przed i nie mam problemu
    • Gość: do mieszkańca Re: segregacja smieci IP: 171.25.230.* 19.06.17, 09:06
      Dyskutuje bo mu radni - bezradni na to pozwalają tłumacząc potem naiwnym wyborcom - no co my możemy? Radni bardzo dużo mogą tylko w kampanii wyborczej. A jak się damy nabrać i ich wybierzemy to dowiadujemy się że nic oprócz pobierania comiesięcznej diety nie mogą.
      • Gość: Co Zum? Re: segregacja smieci IP: *.play-internet.pl 19.06.17, 13:59
        Czy ktoś wie, czy ZUM, który wygrał przetarg na wywóz śmieci i pobieranie opłaty także nie wygrał przetargu na edukowanie społeczeństwa co i jak ma każdy dokładnie w jakie kosze wkładać???? Skąd niby ludzie mają to wiedzieć. Proste rzeczy to i owszem ale bardziej skomplikowane to nie wiem.
        Czy może ZUM wygrał tylko przetarg na naklejanie naklejek - dziś zapłacisz drożej, bo złapaliśmy Cię na Twojej niewiedzy. No i tak ludzie nie wiedzą co zrobili żle, więc .. znowu ich złapiemy.
        Potem znowu zapłacimy drożej, bo naklejki tez kosztują. Czy nie lepsze by były dokładne naklejki co gdzie wkłądać ?

Czy to tak powinno wyglądać ????
    • Gość: Do poprzednika Re: segregacja smieci IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.17, 20:42
      Napiszę jeszcze raz to samo. Kal mamy takich radnych to ZUM będzie z nami robił to co chce!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka