07.03.16, 22:47
Od niedawna mieszkam w Chełmnie, przeprowadziłem się z północnej Polski. Jestem pod wrażeniem dokonań burmistrza. W mojej ocenie są pewne niedoskonałości. Należy do nich chociażby fontanna, nie pasuje do klimatu zabytkowego rynku i bliskości renesansowego ratusza. Nie jest to jednak winą burmistrza, ale konserwatora wojewódzkiego (lub miejskiego), który wydał zgodę na wybudowanie takiego monstrum.
Obserwuj wątek
    • Gość: halama Re: Burmistrz IP: *.chelmno.mm.pl 08.03.16, 08:14
      Powiem tak, jakby Chełmno w ogóle nie miało burmistrza, to rozwijałoby się i było piękniejsze, co najmniej 3 razy tyle, co teraz. Starcza wyobraźni?
    • Gość: taj Re: Burmistrz IP: *.tktelekom.pl 08.03.16, 11:46
      "Jestem pod wrażeniem dokonań burmistrza."

Podaj kilka tych dokonań których jesteś pod wrażeniem, bo aż mnie ciekawi XD
    • Gość: zdziwiona i zaciek Re: Burmistrz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.16, 14:40
      Biedaku! A z jakiej ty części Polski północnej jesteś, że tak cię zafascynowało chylące się ku upadkowi nasze miasto?
      • Gość: cynik Re: Burmistrz IP: *.chelmno.mm.pl 08.03.16, 14:56
        Są takie tereny, popegeerowskie w dawnym koszalińskim, dziś zachodnio-pomorskie, na których mieszkańcach, taka zaniedbana dziura , jak Chełmno mogą robić wrażenie. Jakiś asfalt, sklepy, mnóstwo lumpeksów, bloki i prawdziwe średniowieczne mury mnóstwo kościołów - to powala.
        • Gość: Frey Re: Burmistrz IP: *.146.129.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.03.16, 16:20
          A może to sam burmistrz dał taką wrzutkę na swój temat
    • chelmno2016 Re: Burmistrz 08.03.16, 21:23
      Proszę nie bądźcie malkontentami. Miasto jest ładne, czyste, fasady kamieniczek są restaurowane. Kościoły są poddawane zabiegom konserwatorskim, są iluminowane. Jeżeli nie jest to zasługą burmistrza to czyją? Może w temacie kościołów proboszcza, ale tego nie wiem. Może proboszcz jest operatywny. Nie znam gościa. Nie narzekajcie, inni mają gorzej.
    • Gość: do chelmno2016 Re: Burmistrz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.16, 22:15
      Masz na myśli np. mieszkańców Korei? Chłopie gdzie ty dotychczas mieszkałeś? Wyjaśnię tobie: w miastach większość kamienic jest własnością prywatną. Remont ich fasad to problem właścicieli a nie burmistrza. Natomiast kamienice komunalne dość łatwo znaleźć bo najczęściej są w opłakanym stanie.
    • chelmno2016 Re: Burmistrz 08.03.16, 22:21
      Tam gdzie mieszkałem dotychczas miasto włączało się w remont fasad i dachów kamienic. Zakładam, że w Chełmnie jest podobnie.
      • Gość: hhhhhhm Re: Burmistrz IP: *.chelmno.mm.pl 08.03.16, 23:08
        buhahahahahahahahaha
    • Gość: do chelmno2016 Re: Burmistrz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.16, 07:16
      Człowieku, delikatnie rzecz ujmując jesteś całkowicie oderwany od chełmińskiej rzeczywistości. Najlepiej udaj się do urzędu miasta i tam zapytaj o dofinansowanie do prywatnej kamienicy a potem dyskutuj na forum.
      • Gość: No Re: Burmistrz IP: *.play-internet.pl 09.03.16, 11:32
        I zapytaj czyją niespodzianką dla mieszkańców była FONTANNA - okno na świat (a może okno z trzeciego świata lumpeksów, pustki, biedy i nędzy i upadku .. i dlaczego stanęła na rynku wbrew ustaleniom planu miejscowego przez radnych???.

• chelmno2016 Re: Burmistrz 09.03.16, 20:07
      Poruszyłem temat uroków Chełmna i domniemanych zasług burmistrza. Nie znam realiów, mieszkam tutaj bardzo krótko. Wiem jednak, że burmistrz gospodarzy czwartą kadencję, czyli ma solidne poparcie. Jeżeli więc z taką łatwością i mam nadzieję obiektywnie krytykujecie włodarza miasta to dlaczego wciąż jest burmistrzem. Chyba coś tutaj jest nie tak. Skoro nie burmistrz to kto jest sprawcą tego, że miasto pięknieje. W temacie tak wielu kościołów pewnie proboszcz. Wnętrze kościoła parafialnego jest przepiękne. Podobnie rzecz się ma z zabytkami ruchomymi. Jeszcze wiele jest do zrobienia. To dobrze jednak, że ksiądz jest taki aktywny i tak wiele zrobił. Bardzo mi się podoba, mojej żonie i naszym przyjaciołom również.
    • Gość: do chelmno2016 Re: Burmistrz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.16, 20:51
      A czy przyjaciołom waszych przyjaciół też się podoba?
      • Gość: dobra rada Re: Burmistrz IP: *.chelmno.mm.pl 09.03.16, 22:17
        Kilka rad. A czy przed wyjściem przyjaciele wysikali się na zapas? Jak wiadomo, toalet ci u nas bez liku. Na głównej ulicy Grudziądzkiej trzeba bardzo uważać, jest dość rzadko sprzątana i myta, czym turyści są narażeni na psie kupy i rzygowiny niektórych tubylców. Tubylcy o tym wiedzą i zachowują ostrożność. Na wieże "widokowe" nie należy wchodzić, one nie są do tego, aby podziwić cokolwiek, ale swój cel przedwyborczy (foto wyluzowanego i spełnionego burmistrza) spełniły. Wieże to dowód "spełnionych" obietnic. Nie należy też zwracać uwagi na lampy, które nie świecą- tak ma być, taka technologia i tubylcom już to nie przeszkadza. Uważać na chodnikach, często są krzywe, czasem płytka wystaje- tak ma być. Samochodami jeździmy powoli, dziury i łaty na łatach na drogach miejskich należą do niezbywalnego dziedzictwa kulturowego miasta. Jak chcemy obejrzeć zainwestowany i zadbany kawałek miasta, jedziemy na Sokolą. Na sprawę w urzędzie zabezpieczamy dużo czasu, tu od lat nie był rotacji i praca idzie wolno, ale starannie. Nie dziwimy się, jak widzimy w Biedronce urzędnika, którego zupełnie przypadkowo nie zastaliśmy w urzędzie - tak ma być i takie mamy zasady. Już wiesz, że fontanny zazdrości nam cała północna Polska oraz cała Skandynawia, niestety jest opatentowana. Na marginesie jest doniosłym indywidualnym wkładem Twojego ulubionego bohatera w "rozwój" miasta. Podobnie jak targowisko, hm, to znaczy ono było, teraz chyba nie ma , ale wkrótce będzie. Taki miejscowy wynalazek. Litościwie nie wypowiem się, jakim cudem bohater pełni funkcję 4 kadencję. W sumie to tego chyba nikt nie wie, nikt się nie przyznaje , że na niego głosował, a wygrywa. Masz rację w jednym, to naprawdę ciekawe miasto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka