Gość: Chrzestny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.04.17, 12:58 Ja jako osoba tylko po cywilnym slubie moge byc chrzestna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: patrycha Re: Chrzest IP: *.opera-mini.net 26.04.17, 13:59 Teoretycznie nie, bo wg.kościoła żyjesz w grzechu (dla nich taki ślub to nie ślub). Ja np.jako matka dziecka przez to, że jestem tylko po cywilnym nie mogłam iść ani do spowiedzi ani do komunii podczas chrztu córki. A praktycznie to zależy od księdza, zdarzają się wśród nich ludzie :) Najlepiej podpytać w parafii, w której ma odbyć się chrzest. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Chrzest IP: *.dynamic.mm.pl 26.04.17, 15:23 Ale macie problem. W XXI wieku płaszczenie się przed lokalnym plebanem jest możliwe tylko przez moherowe babcie albo wystraszonych niedzielnych chodzików . Przejęta rolą grzeszna parafianka cierpi z powodu księżnej cenzury ale brak już u niej refleksji że usłuźne i wykorzystywane przez aktywistów poprzedniego ustroju klepanie na ucho księdzu obyczajowych plotów i samoponiźanie się , dziś już nie przystoją do normalności za którą nie nadąża kościelna hierarchia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty Re: Chrzest IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.04.17, 10:03 Wlasnie dla takich ludzi jak Ty jestem zdania, ze powinno sie przestrzegac tego co napisane jest w KKK. Ludzie, ktorzy maja takie zdanie, podobne do Twojego, czy ochrzcza dziecko czy nie, majac na ojca/matke chrzestna czlowieka, ktory zyje niesakramentalnie i tak do tego kosciola chodzic nie beda, jedynie sie pojawia przed I Komunia Swieta i ew. Bierzmowaniem... Po co ustepowac takim ludziom, skoro sa osoby naprawdę wierzace i praktykujace? Tylko po to, zeby dziecko mialo nic nie znaczacy dla nich chrzest? Sakramenty powinny byc przywilejem, dla tych którzy na nie zasluguja, a nie normalnoscia, ktora otrzyma kazdy... A niech tylko ksiadz sie nie zgodzi na takiego czy innego chrzestnego... Odrazu leca w kierunku do niego sformuowania, za ktore brak slow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: set Re: Chrzest IP: *.146.69.111.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.04.17, 14:48 @Qwerty , masz całkowitą rację, w końcu dowiemy się ilu jest w Polsce prawdziwych katolików. Prawda może okazać się niezbyt przyjemna dla zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycha Re: Chrzest IP: *.opera-mini.net 27.04.17, 15:01 Sorry, ale patrząc na to co dzieje się w 'naszym kościele' to strach tam dzieciaka wysyłać a chrzest ? Musi być, dla mnie to przykry obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty Re: Chrzest IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.04.17, 15:06 Naszym kościele? Jednym z Chelminskich czy ogolnie chodzi o Polske? Jesli o Polske, to nie ma co myśleć stereotypowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny Re: Chrzest IP: *.dynamic.mm.pl 27.04.17, 15:15 Nie przejmuj się takimi księżymi podnóżkami typu Qwetry - to ginące średniowiecze, nie rozumie nic , to kompletny ignorant w sprawach religii i wiary. Poczytaj sobie co mówi Papież Franciszek nie nasi zaprzeszli hierarchowie powołujący się i żyjący e Bizancjum Wojtyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Chrzest IP: *.dynamic.mm.pl 30.04.17, 15:12 Jesteś typowym chełmińskim pustakiem, którym najlepiej wychodzi obraźanie starszych (chociaź nie w tym przypadku), uczciwych i religijnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś