chelmno2016 11.12.18, 22:15 Teraz wiem, szkoda że burmistrza Mariusza już nie ma. Bez niego Chełmno nie jest Chełmnem. Może wróci, w końcu do następnych wyborów został tylko pięć lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lol Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 12.12.18, 01:25 musisz iść do psychiatry on cię wyleczy z tej "miłości " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.ptim.net.pl 12.12.18, 10:26 Raczej egzorcysta:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squater Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 12.12.18, 17:55 Jak to juz nie ma ??? Alez jest ! Tyle że nie jest burmistrzem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.18, 11:36 I bardzo dobrze, że go nie ma. przez 16 lat wiele popsuł, rozzuchwalił urzędników, którzy w zamian wypisywali to, co chciał. Poza tym jego stosunek do mieszkańców (oprócz zaprzyjaźnionych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytaś Re: Burmistrz Chełmna IP: *.centertel.pl 16.12.18, 21:59 Ja tam czekam na skansen i windy. Może też windę do skansenu? Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 03.02.19, 06:28 A ja czekam na wyjazd do miasta partnerskiego kiedy może w końcu wstydu nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mini Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 03.02.19, 08:49 Na razie nowy po mojemu nie bardzo ,,,czytam maiasto zastanawia sie -moze kupic wieze cisnien pytam poco za tak duze pieniadze obywateli na to nie stac ,legenda - ktos kiedys ja kupil za calkiem oplacalne pieniadze spieniezyl jak mogl I sprzedal dalej ,,obecny wlasciciel tez chce niezle przebic tak mowia obywstele I pukaja sie w czolo slyszac pomysl miasta,,nie wiem ile w tym prawdy ale podobno letniemu festiwalowi wieza by sie przydala,,,nastepnie probowalam sie dostac do burmistrza zapisac na rozmowe niestety nie ma takiej mozliwosci,,linia autobusowa Grudziadz nie dziala a jezdze regularnie do lekarza wlasnie autobusem,,Walentynki mialo byc z polsatem a niema ,,podobno kasy nie ma a na wieze cisnien jest?,,jak na razie to mi nowy nie pasuje ,a musze przyznac z przykroscia ze dostal moj glos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 03.02.19, 10:37 Eksperyment z Przysieka jest słabiutki. Smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 03.02.19, 16:13 Zamiast stękac i kwękac sam pokaz, że może być lepiej - chętnie poczytam mądre rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mini Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 03.02.19, 16:18 Dobrych rad nie trzeba wypisywac,,mysle ze od tego zeby bylo dobrze ,zeby pieniadze byly wydawane w odpowiedni sposob sa wlodarze miasta ,,,a obywatele patrza,,obserwuja .........,,,I wyciagaja wnioski 👎 Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 03.02.19, 19:42 No tak, mądry by stękać, ale by powiedzieć coś mądrego - to już nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 03.02.19, 20:47 Ach becia.0, nudna jesteś. Lepiej pomyśl , jak dojedziesz teraz do Grudziądza? Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 03.02.19, 21:53 Za dzieciaka była taka zabawa... na zasadzie "coś Ci powiem... albo lepiej nie, może lepiej nie powiem", czyli generalnie nie mam nic do powiedzenia, ale przynajmniej na chwile stanę się w centrum uwagi, bo ktoś naprawdę chce posłuchać co mam do powiedzenia☺ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieża Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 03.02.19, 22:54 To chyba jakiś kiepski żart. Kiedyś miasto s wieże sprzedało, bo cóż tam mogłoby zrobić??? Wieża potrzebuje inwestora a nie kupującego. Miasto ma dużo powierzchni , jakże ..zagospodarowanych ( No woczeście ??) powierzchni - ratusz, kapliczka, biblioteka, szkoła nr 1 .. w razie potrzeby ciekawszych wystaw, multimedialnych jest jeszcze kościół P i P do wynajęcia. Miasto niech robi najpierw co do niego należy, wyremontuje połatane , nawet wjazdowe ulice, osiedlowe dziury, dba o czystość na ulicach , ściga sra .. ce psy, uzbroi tereny, zrobi plany, by mieszkankom nie łamały się obcasy a mieszkańcy mieli gdzie inwestować i przynosić miastu swe podatki. Niech nowe działki uzbraja w gaz, bo palenie w kominkach to dziś skandal.... Niech pomyśli by i Starówkę zachęcić ( lepiej ) do ogrzewania ekologicznego, robić kontrole czym ludzie palą, bo to naprawdę wstyd, ... nie wiem co wskazują pomiary powietrza ale mój nos nie wytrzymuje tego smrodu.. a na wieże można wejść popatrzeć jak wszystkie dziury wyglądają z góry... Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 04.02.19, 15:09 A skąd wiesz, że tego nie robi, co robi? Ale mnie ciekawi jaką kapliczkę na pokazy? Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 04.02.19, 17:53 Prawdopodobnie chodzi o bibliotekę SP 2 w kaplicy św. Marcina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ssii Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 05.02.19, 11:51 Madrze ,,na jaka cho.....miastu kupowac wierze cisnien,obywatele na taka glupote sie nie zgadzaja,,,jak za duzo kasy w budzecie to wyremontowac kamienice na Grudziadzkiej przy bramce bo stoi I straszy !!!!a jest miasta !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 05.02.19, 12:16 Remont kamienicy bedzie - wklejam info z innego watku : <<Ale za to na remont JEDNEJ kamienicy ,w nowym budżecie przeznaczono 2 323 488 zł - czyli ponad dwa razy tyle co zakup całych koszar... www.bip.chelmno.pl/index.php?app=uchwaly Mistrzostwo,ale czyjeś łatwo się wydaje... >> No rzeczywiscie mistrzostwo 2,5 miliona na remont jednej chalupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 05.02.19, 15:19 Ale to nie byle jaka chałupa, ale nasza, swojska, najważniejsza. A co tam nie będzie, ho,ho. Sami jeszcze nie wiedza, ale w końcu nie po to startowali dla ciepłych posadek, aby komuś z czegoś się tłumaczyć, prawda panowie Mikiewicz i Murawski? Tak, to zapewne najżywotniejsza z naszych potrzeb. Piotr, cieszę się, że jesteś! Wspólnie dla Chełmna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 05.02.19, 16:21 Adaptacja nieużytkowanej kamienicy na ul. Grudziądzkiej czytaj: I etap za 2 323 488 zł a II etap za ile będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 05.02.19, 19:45 Arturku nasz kochany, a gdzie twoje oświadczenie majątkowe? A powiedz nam drogi, dlaczego zawiesiłeś działalność gospodarczą miesiąc po zaprzysiężeniu? Czy to było legalne i nie dyskwalifikuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 05.02.19, 20:21 już na starcie nagiął prawo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosław Re: Burmistrz Chełmna IP: 77.111.247.* 05.02.19, 20:53 Na zawieszenie działalności gospodarczej burmistrz miał 3 miesiące od dnia zaprzysiężenia, czyli jest OK. Natomiast co do oświadczenia, to zgodnie z prawem burmistrz i radni składają pierwsze takie oświadczenie w terminie 30 dni od dnia złożenia ślubowania (czyli do 20 XII 2018). Do pierwszego oświadczenia radny musi dołączyć informację o sposobie i terminie zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej z wykorzystaniem mienia gminy, w której uzyskał mandat, a burmistrz- informację o zaprzestaniu prowadzenia działalności gospodarczej, jeżeli prowadzili taką działalność przed dniem wyboru. Kolejne oświadczenia wójt i radni składają co roku do 30 kwietnia, według stanu na 31 grudnia poprzedniego roku, oraz na dwa miesiące przed upływem kadencji. Jeżeli termin na złożenie oświadczenia nie zostanie dotrzymany, odpowiednio przewodniczący rady gminy lub wojewoda – w terminie 14 dni od dnia stwierdzenia niedotrzymania tego terminu – wzywa osobę, która nie złożyła oświadczenia, do jego niezwłocznego przekazania, wyznaczając dodatkowy 14-dniowy termin. Termin ten liczy się od dnia skutecznego dostarczenia wezwania. Niezłożenie przez wójta lub radnego oświadczenia mimo upływu tego dodatkowego terminu powoduje wygaśnięcie jego mandatu. Podanie nieprawdy lub zatajenie prawdy w oświadczeniu powoduje odpowiedzialność na podstawie art. 233 § 1 kodeksu karnego. Grozi za to kara pozbawienia wolności do trzech lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Mieszkańca Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 11.02.19, 23:01 Mieszkańcu - oto odpowiedź na Twoje pytanie : Plan postępowań Wydziału TI 2019 (401kB) pdf Kwota na remont kamieniczki wzrosła do 4 646 974 PLN. I tak z niecałych 2,5 zrobiło się prawie 5 dużych baniek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 11.02.19, 23:43 Prawda. I kto to podpisał? O Boże, sam zastępca burmistrza Murawski, wybitny specjalista w zakresie ocen oddziaływania na środowisko, planowania przestrzennego oraz prawa wodnego. Puchnie im ta inwestycja, co tydzień podwaja się potrzebna kasa. Piotr, cieszę się, że jesteś! Wspólnie dla Chełmna. Razem wycyckamy to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 05.02.19, 20:53 Całych koszar nie zakupiono, jedynie część (na szczescie zresztą) ... a kamienica przy Grudziądzkiej 36, o ile wiem jedyna barokowa, skoro jest własnością miasta to warto o nią zadbać. Można ją naprawdę ciekawie zaadaptowac i wykorzystać nie tylko na 9NH. Może informacja turystyczna, jakieś wystawy, kawiarnia, biblioteka dla niepełnosprawnych... możliwości jest wiele, możemy pójść tędy albo tamtędy. .. czyli stać i narzekać. A wieża ciśnień faktycznie na razie powinna być poza obszarem zainteresowań miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mija Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 05.02.19, 21:38 Nie na razie a wcale !! Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 05.02.19, 22:46 Można zaadaptowac na centrum nauki, na punkt widokowy, na astrobazę dla szkół... pomysłów może być wiele, natomiast faktem jest ze miasta w tym momencie po prostu na to nie stać... stąd sformulowanie "na razie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 06.02.19, 09:02 No nie przesadzajmy adoptowac wieze cisnien.hahaha,,mamy juz wiele ciekawych miejsc w Chelmnie I nie bedziemy nikogo sponsorowac jako obywatele!prosze pogrzebac w historii I sprawdzic kto za ile ?co sie dzialo w tym czasie od sprzedania przez miasto z wieza,,no I przedewszystkim kto ile na tej wiezy zarobil?,,a na koniec wszyscy z pomyslem zakupu wiezy uderzcie sie w czolo moze to cos pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
wit246 Re: Burmistrz Chełmna 06.02.19, 10:56 Z wieżą historia jest bardzo prosta. Interes na niej zrobił tylko pierwszy właściciel, który nie tyle kupił wieżę, co jej zawartość. Masa miedzi i żelastwa. Po "utylizacji złomu" wieża stała się niepotrzebna i w ciągu wielu lat chyba jeszcze ze dwa razy zmieniła właściciela. Ostatni właściciel nie bardzo wiedział co z nią zrobić - wyremontował wnętrze, ale niestety najprawdopodobniej ze względu na specyfikę, a właściwie ze względu na niedostowanie konstrukcji wieży, nie nadaje się ona do sensownego zagospodarowania. Obecne kondygnacje nie nadają się w zasadzie do niczego innego jak postawienia kilku kanap. Punkt widokowy, o którym wielu tak się rozmarzyło, nigdy nie będzie dopuszczony do "publicznego" użytku. Konstrukcja wieży to po prostu wyklucza. Kto był w środku, ten wie o co chodzi. Górna część wieży ciśnień (korona) była jedynie ładną "zabudową" dla zbiornika wody, który był osadzony na własnym rusztowaniu. Korona wieży to wbrew pozorom delikatna konstrukcja i wątpię, aby ktoś odważył się świadomie wpuścić na jej dach większe grupy ludzi. Każdy nowy właściciel prędzej czy później dochodzi do takich wniosków i pozostaje mu tego gorącego kartofla podać dalej. Obecny właściciel włożył w tę wieżę na prawdę masę pracy (i pewno środków), ale moim skromnym zdaniem są to pieniądze wyrzucone w błoto. Z tym, że to są jego, prywatne pieniądze i wolno mu nimi dowolnie dysponować. Czy wolno to robić miastu za pieniądze podatnika? W to już mocno wątpię. Tym bardziej, że Chełmno do zamożnych miast przecież nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: Burmistrz Chełmna IP: 185.135.2.* 06.02.19, 00:50 a to,że na remont RONDA poszła sumka ca 6 baniek to pikuś co..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 06.02.19, 07:28 Pikus a o dofinansowaniu z RPO slyszales? Miasto wydalo na RONDO mniej niz na ta jedna kamienice... Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 06.02.19, 09:30 Ale znawcy się rozpisali ... 00; jeszcze nie rozpoczeto remontu, jeszcze nie przedstawiono planów - a "znawcy" już potrafią wycenić, co ile będzie kosztować. Abstrahując od tego, że kamienica przy Grudziądzkiej 36 jest naszym cennym zabytkiem - najpierw wypadało by się doinformować w temacie odnowy zabytków, a potem (jak mawiano na Pomorzu ) drzeć plapę. Dobrze by było się dokształcić, by powiedziec coś mądrego. A na wiezę przyjdzie czas w swoim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 06.02.19, 17:45 beta.0 teraz ale to Ty sie osmieszasz... Dokladnie co i za ile, jasno i w liczbach opisano w takim dokumencie <<ZADANIA INWESTYCYJNE NA 2019 ROK >> Tu opisano szczegolowo : www.bip.chelmno.pl/ Zacytuje Cie : <<Dobrze by było się dokształcić, by powiedziec coś mądrego. >> ... Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 06.02.19, 18:14 By się nie ośmieszać trzeba czytać ze rozumieniem: przeznaczono pieniądze: napisano na co zaplanowano szacunkowo = bo inaczej by nie wydzielono pieniędzy, ale co naprawdę i ile będzie to kosztować to dowiemy się dopiero podczas realizacji; dwa: takie przedsięwzięcie to nie kupno starych murów (koszary), tylko ich całkowita restauracja; trzy: odmowa zabytku jest o wiele droższa niż przeciętnej budowli. To tak w skrócie, ale na to by ganić jakąkolwiek inwestycję trzeba nieć elementarne pojęcie: co, dlaczego, za ile = a nie pisać dyrdymały: po ci to, czy to się opłaci, za drogo... i td. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 06.02.19, 18:38 beta.0 wyluzuj bo literki mylisz :) A czytalas to w ogole? To moze lepiej poczytaj ,zanim nastepne bzdury napiszesz. Podczas realizacji to pewnie dowiemy sie ,ze bedzie kosztowac wiecej niz pierwotnie zakladano... A zdajesz sobie sprawe ile mieszkan mozna by wyremontowac za te pieniadze? Podaj kwote przeznaczona (chociazby szacunkowo ) na poprawe warunkow mieszkaniowych w Chelmnie,bo czytam ,czytam i nie moge znalezc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłośnik Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 07.02.19, 10:41 Tak sobie myślę: No tak kolejny pomysł , kamienica barokowa i co z tego?????. Leży odłogiem tyle lat bo takiego małego miasta nie stać na remont, nie stać na prowadzenie kolejnej kulturalnej placówki, domu spotkań, kolejnej biblioteki czy o zgrozo domu spokojnej starości. Już to przerabiaismy, wydaliśmy sporo ( ile ??? ) kasy na projekty. Ludzie myslmy realnie. Remont raz a potem utrzymanie .. dwa. I co to nam ( miastu i mieszkankom i mieszkańcom ) da - większy dług i brak srodków na inne cele ???? . Może lepiej by zadbać o to co mamy, zobaczyć jak funkcjonuje, co można ułatwić, poprawić. Czy istniejące wystawy i sposób ich przedstawienia mają szansę przyciągnąć, zaciekawić turystów, młodych, zakochanych ?????? Zweryfikujmy jak wyglądają w tym mieście drogi, oznakowanie zabytków, baza turystyczna, hotelowa, obsługa turystyczna.... a takie drogie remonty kamienic, które nieduzo wniosą może zostawmy prywatnym inwestorom???? Już remontowaliśmy w planach KOSZARY bez zaplecza finansowego. I jaka to dzisiaj strata dla miasta - ile wydaliśmy na opłaty, podatki , ochronę, na projekty ( bo chyba bez tego nie kupowaliśmy ) ile stracilismy podatków które miasto by dostało od wojska ??? Czy ktoś to zliczył może??? . Sprzedajmy ta kamienicę z obwarowaniami w planie i może pasjonat się znajdzie. Włozy w to swoje pieniądze, swój czas, swoje serce. A skorzystają mieszkanki i mieszkańcy i samo MIASTO. . Zobaczmy jak takie budynki ozywają w Chełmnie w prywatnych rękach. Choćby Spichrz, Karczma, dawne ABC. Miło na to popatrzeć, czy miło tam wejść , zjeść, kawkę wypić. Czy taki efekt może uzyskać jakikolwiek urzędnik miejski ??? ?Zróbmy w mieście coś co przyciągnie turystów, coś na co prywatni inwestrzy nie pójdą, skoro na to stawiamy, chociażby podświetlane ścieżki miłości, czy co tam mogóby być. Zróbmy burze mózgów, jeżeli sami nie potrafimy. A remont tej kamienicy........... wydane pieniądze dla mnie i dziura w budżecie na przyszłe lata. Informacja turystyczna za kilka milionów to chyba kiepski żart jak zakup przez miasto wiezy ciśnień. Może tylko konkurować z budynkiem socjalnym na ścisłej starówce. Dla mnie to kolejna porażka, jak zakup jednostki . Zreszta chyba taniej dopłacać ludziom NAPRAWDE poptrzebującym do czynszu niż budowac mieszkania i robić enklawy ludzi biednych. No i uszczelnić kto pobiera dotacje mieszkaniowe, czy i dlaczego TATUSIOWIE nie pracują w dobie rynku pracowników. Ale co tu marudzić. Spodziewałem się, że na pewno nowi radni, nowy włodarz mają wizję własną rozwoju Chełmna skoro startowali w wyborach.... ale trochę niepokoję się bo jakoś tej wizji jednak nie widzę. Wiem, wiem mało czasu, na Walentynki będzie pewno .... miło i kochajmy się, bądźmy dobrzy. Ale czy to wystarcza, by coś się zmieniło w Chełmnie ?? Walentynki ożywiają Chełmno wg mnie tak naprawdę na jednej zimowy dzień. Jednak mogą byc punktem odniesienia ile ludzi interesuje się jednak miejscem gdy jest tam coś ciekawego. I można zobaczyć co tracimy nie mając dla nich oferty na co dzień. Czy sama zmiana prowadzącego może doprowadzi do zmiany oblicza Walentynek, miasta???? Życze dobrze Miastu, mieszkankom i mieszkańcom. Bo to piękne miasteczko. Ale somo się chyba nie ożywi...... Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 07.02.19, 14:06 Zgadzam się z twoją wypowiedzią, ale ... pytając co jest wazniejsze - mieszkania czy kultura, to tak jakbyśmy pytali co jest ważniejsze: Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Trzeba myśleć perspektywicznie - a nie tu i teraz, bo dużo nie ugramy. do Gość: ... moze ja i mylę literki, ale wolę to niż mieć klapki na oczach ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 07.02.19, 17:24 Kamienica przy Grudziądzkiej 36 juz była sprzedawana i kupiec nie znalazł się... natomiast czy urzędnik miejski potrafi o coś zadbać? Myślę że potrafi... spójrzmy jak w Świeciu funkcjonuje Cafe Cultura przy OKSIR. Można? Wygląda na to, że można. A o co chodzi z podświetlanymi ścieżkami miłości? Nie czepiam się, po prostu próbuje zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 plus Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 08.02.19, 09:49 Ja nie jestem urzędnikiem ale : kamienica się nie sprzedała, kamienica taka to nie bułka, którą kupuje człowiek codziennie, trzeba więc próbować, czasy się zmieniają, inwestorzy też, ceny też, jak można założyć, że coś kiedyś się nie sprzedało to teraz się nie sprzeda ??? Zawsze jest jakiś powód, może za droga była ???Każdy towar ma swoją cenę. Przecież nawet zrujnowany spichrz znalazł nabywcę, który musiał go praktycznie odbudować. Skalkulował , że chce, że się opłąci ( niekoniecznie finansowo na początku ) , że to będzie np. jego pasja,jego pomysł zycie. Czy takie podejście mają urzędnicy y?? Nie wiem nie znam ceny wywoławczej tej kaminicy, ale widać coś tam zawiodło. Zważywszy drogi remont jaki jest wymagany pod czujnym okiem konserwatora? co do osiągnięć .....nie porównywałabym rozwoju, inwestycji Świecia do Chełmna, bo zostawiło nas daleko w tyle... no my już kino mamy ...... a tam prężnie działający kinoteatr od lat, mają halę, uzbrojone tereny, nowe mieszkania, nawet na nowych osiedlach już są nowe drogi, ....ale nie widzę by nawet w Świeciu urzędnicy rzucali się na remontowanie starej kamienic by tam wystawy np. robić , czy przewodników posadzić... ..PS czego na co dzień nie znajdziemy w Świeciu a jest w całym Chełmnie ??? obacz na połatane, dziurawe drogi. Czy to jest fakt biedy, czy złej gospodarności miasta ??? Co do ścieżek to sobie poczytaj , jakie mogą być, weź pod uwagę czasy i rozwój technologii ,wyklucz już na początku te z polbruku i się dowiesz... odrobinkę wysiłku a nie tak raz dwa trzy i na tacy...podano pod nos..... Pozdrawiam i czekam na rozwój miasta z młodą , prężną ekipą tak na 1,2,3.... Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 08.02.19, 12:06 Czyli jednak nie da się bez złośliwości? To takie polskie... skoro nie potrafisz inaczej, niech będzie. Świecie nie remontuje starych zabytkowych kamienic? A co z nimi robi? Moze po prostu takich nie ma? Jest o półkę wyżej w rozwoju i dlatego możemy uczyć się i podpatrywac dobre rozwiązania. Tereny inwestycyjne w Chelmnie raczej nigdy nie będą tak atrakcyjne, chocby ze wzgledu na to, że tam istnieje gmina wiejsko-miejska, a u nas dwie odrębne. Dlaczego ma się nie udać? Oczywiście, że jak na samym początku założy się, że NA PEWNO się nie uda to na pewno się nie uda. Remont kina tez nie był racjonalnie uzasadniony patrzac jakie środki zostały wykorzystane... ale czy nie było warto? Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 08.02.19, 13:48 Tylko prosze nie zwalac na wszystkich Polaków frustracji niektórych - "nie da sie bez złośliwości? To takie polskie ... " :) przy kinoteatrze też były zarzuty ... = cóż są ludzie, którym już nic się nie podoba ... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 08.02.19, 17:19 Zrozum wreszcie kobieto, ze takie ich święte prawo. Zresztą otaczająca beznadzieja i niemoc i głupota ( rozważymy zakup wieży- Murawski) chełmińska to uzasadnia. Mędrkujesz na tym forum, jakbyś pozjadała wszystkie rozumy, a Twoja fascynacja Mikiewiczem i tym, jak mu tam, Murawskim-rodzi przypuszczenia, ze jesteś w tym zespole albo bardzo blisko. Zgłosiłaś swój akces na rzecznika dwóch burmistrzów? Powinnaś. Takich ludzi potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 08.02.19, 20:59 Takie mądrości na tym forum. Kto ma prawo krytykować innych ?? Kto ma prawo krytykować krytyków innych? Ja uważam , że każdy ma prawo do swego zdania. Oby nim /nią nie kierowała jednostronność, chęć zaszufladkowania, poniżania, lizusostwa, czy takie po trupach, ja/my mamy rację a wszyscy inni to kłamczuchy i kłamcy, nie znają się, nie mają racji, bo mówią coś inaczej?? Nawet fajnie nieraz gdy nie ma jednomyślności można prowadzić dyskusję a nie tylko przytakiwać. Rodzą się nowe pomysły, nowe wizje. I to jest pewno w Chełmnie potrzebne. Moje zdanie jest takie - cieszę się ze miasto nie kupiło wieży, bo nie są to wg mnie zadania dla miasta i biednego miasta nie stać na takie fanaberie. Możecie się ze mną oczywiście nie zgadzać. . Ale wg mnie zrobienie tam miejskiego punktu widokowego, czy miejskiej kawiarni - to kolejne trudne zadanie dla urzędników i prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie tam pracownika miejskiego jako kelnera. Wystawy mamy w ratuszu, czy przyciągają tłumy ??? Mamy już jedną miejską kawiarnie/bar na rynku, z pięknym widokiem na fontannę, ratusz, pomnik i DLACZEGO pusta stoi???? Czyż to może nie jest miejski budynek??? Mamy CWM - jak prosperuje ??. Mamy pewno niewykorzystane inne miejskie /kościelne powierzchnie , które może najpierw należałoby racjonalnie zagospodarować. Tak krawiec kraje ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieza sprzedana Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 08.02.19, 22:18 Wieża sprzedana ! SPRZEDANA👍 Mój osobisty sukces👏Brawo Ja👏 -( informacja Pani pośrednik ) www.olx.pl/oferta/na-sprzedaz-wieza-cisnien-w-chelmnie-CID3-IDw3Zxj.html Niebawem dowiemy się pewnie ,kto został szczęśliwym nabywcą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 09.02.19, 21:04 Super. Ciekawe na co miasto wyda teraz te 440 kawałów??? Odpowiedz Link Zgłoś
missmuffet Re: Burmistrz Chełmna 09.02.19, 22:46 Hmmm.Starczyłoby na dofinansowanie przewoźnika - autobusy przez 88 miesięcy,czyli ponad 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 12.02.19, 09:29 W doniesieniach prasowych było, że w budzecie miasta nie zaplanowano kwoty na wykup wieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atonie Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 12.02.19, 11:35 A to nie miasto kupiło tą wieżę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 12.02.19, 14:26 W budżecie miasta na rok 2019 nie zaplanowano kwoty 4 646 974 PLN na remont kamieniczki . Czyżby miasto wygrało jakąś nagrodę, a może kredycik? Czy oni, to znaczy ten nowy dwuosobowy zespół z ChMM ogłupieli? Co na to Rada Miasta, śpi? Odpowiedz Link Zgłoś
lokalnyja Re: Burmistrz Chełmna 12.02.19, 21:14 A skończy się to tak... Miasto wyremontuje , po czasie budynek okaże się nie rentowy i drogi w utrzymaniu. Zostanie więc wystawiony na sprzedaż za kwotę o wiele mniejsza niż kwota aktualna plus koszt remontu... ktoś to kupi po okazyjnej cenie. I będzie to ktoś z ..układu.. Niewiele osób w Chełmnie stać na taką inwestycję lub na kredytowanie zakupu. A kto ma na takie inwestycje i juz kilka kamienic w posiadaniu to już każdy u nas w mieście wie. I moim zdaniem to miejsce jest już ZAKLEPANE przez kogoś.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 12.02.19, 21:28 To niemożliwe. Niemożliwe, aby uczuciowo związany z Chełmnem nowy burmistrz, nie mieszkający przecie w tym mieście i młody , prężny wiceburmistrz (l. 29) mieli takie zapędy. Przecież oni - ChMM chcą zmienić miasto na lepsze dla dobra mieszkańców. 20 lutego b.r. w pierwszą kwartalnicę urzędowania Mikiewicza przypomnę na tym forum jego słowa o planach, zamierzeniach, przyszłości. I tak co kwartał. Aż zaboli... Piotr, cieszę się, że jesteś! Wspólnie dla Chełmna. Razem wycyckamy to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No tak Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 12.02.19, 23:04 A czy ptaszki nie ćwierkały , że radni przyklepali zakupu wieży ?? a się nie udało kupić jakimś sposobem???? Może to sukces Pośrednika ??? Dobrze, myśle sobie , zarobi sobie prowizję, podatki zapłaci i wszyscy skorzystamy ... No ja myślę tak : wieżę łatwo kupić, drogo trzeba wyremontować, tanio da się wynająć ??? To samo z kamienicą??? Jesteśmy w Chełmnie. I ma kilka pytań dl aktywnych poprzedników : Czy ktoś wie ?? Ile warta może być kamienica w Chełmnie w średnim, ale jednak przyzwoitym stanie ??? Około miliona ?????? Więc czy ktoś wie ile może być warta wyremontowana kamienica w Chełmnie ??? Czy włożenie w remont 4 000 000 to jeszcze remont, czy już marnotrawstwo publicznych pieniędzy ???? Czy to się kwalifikuje jako koszt remontu???? Czy ktoś wie czy jeden okręg jest obecnie bez czynnie działającego radnego ??? Ile czasu będziemy czekać na nowego radnego??? Wiem, wiem Walentynki teraz ale chyba władze się tym nie muszą zajmować, mamy chyba rzesze dobrze opłacanych pracowników, kierowników chyba??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 12.02.19, 23:39 Już odpowiadam. Zadbana wyremontowana kamienica o pow. 500 m z działką, położona w najatrakcyjniejszym miejscu w Chełmnie, na Rynku, vis a vis Ratusza kosztuje na wolnym rynku 1 100 000. Jeden milion sto tysięcy PLN. Odpowiedź druga- to marnotrawienie publicznych pieniędzy. Wystawić na sprzedaż i tyle, niech inwestuje nowy właściciel. Jak Mikiewicz i Murawski są tacy zachwyceni tą barokową ruiną, niech kupią na spółę od miasta za swoje pieniądze. Swoją drogą, to ciekawe, co za towarzystwo się dorwało do władzy. Oni chcą zrujnować to miasto i puścić z torbami? 4 bańki to ok. 5 % całego budżetu miasta, a przecież jesteśmy pod kreską i jest zaplanowany deficyt na 2019 rok!!! www.otodom.pl/oferta/na-sprzedaz-kamienica-w-centrum-miasta-ID3EEtu.html Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 13.02.19, 04:49 Ciekawe, że jak za 6 mln było remontowane kino nie było tylu pretensji i uwag... I nikt nie sugerował burmistrzowi żeby kupił je za swoje pieniądze... Prawdopodobnie remont kamienicy nie zostanie sfinansowany ze środków miasta w 100%, jedynid część kosztow obciąży budzet. Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 13.02.19, 07:57 Jestem bardzo ciekawa, komu zalezy na dyskwalifikacji obecnych władz. Te ciągle żale, pretensje już od początku, zanim włodarze tak naprawdę zaczęli pracę. I te ciągłe czarnowidztwo. Jeszcze nic spektakularnego nie uczynili, a już żale pod niebiosa, że miasto pada ... I do tego te ciągle wołanie o wyprzedaż tego co miasto ma najlepszego Pytanie: komu zalezy by dać miastu jak najgorsza opinię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 08:12 Te tzw. władze same się dyskwalifikują. Włodarze to za duże słowo. Dobrało się dwóch kolegów z podwórka, podatnik płaci im niezłe pensje (na razie nie wiadomo za co) , rozprowadzili koleżanki i kolegów w Radzie Miasta. Na razie nieudolni administratorzy, których chyba przerosło zarządzanie miastem. To nie festiwal 9NH. Spektakularnie to Mikiewicz i Murawski robią sobie najgorszy pijar, jaki można sobie wymyślić na początku działań! Pytanie do bety.0, która tak jest zapatrzona w obu panów, że wątpliwości budzi jej trzeźwe spojrzenie na ich osoby: czy remont budy, choćby i barokowej, za 4 mln jest priorytetem w tym mieście? Tu i teraz? Piotr, cieszę się, że jesteś! Wspólnie dla Chełmna. Razem wycyckamy to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 13.02.19, 08:16 Tak dla ścisłości to remont za prawie 5 mln... Odpowiedz Link Zgłoś
lokalnyja Re: Burmistrz Chełmna 13.02.19, 08:35 Dla ścisłości wypowiedzi - kamienica wystawiona była na przetarg w kwocie 600 tyś Z tym że to ..jedyną barokowa.. i konserwator będzie pilnym okiem trzymał na tym rękę więc mało prywatnych inwestorów będzie chciało inwestować w ..barok.. żeby to odtworzyć... Dla prywatnego to inwestycja i biznes a nie muzeum bo na muzeum nie sa się zarobić.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 09:13 Ale dla teatru Agrafka i dyrekcji (przypominam, ze Murawski w jakimś CV chełpił się stanowiskiem dyrektora festiwalu) festiwalu 9NH jak znalazł. Może o to chodzi? A dla niepoznaki, jakiś punkt miejski informacyjno- promocyjny w jakimś odległym pokoiku? Tak naprawdę, to dużo informacji, które irytują, wprowadzają zamęt i niejasne cele pomysłodawców/adminstratorów tego miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
wit246 Re: Burmistrz Chełmna 13.02.19, 10:13 Czy jest gdzieś dostępne uzasadnienie dla tak kosztownego remontu? Rozumiem, że kamienica jest dla Chełmna wyjątkowa; rozumiem, że trzeba ją ratować. Rozumiem również, że remont takich zabytków nie jest tani. Skoro pojawia się przewidywany koszt, ktoś musiał już poświęcić temu tematowi trochę energii, bo kwoty ok. 5 mln raczej nie wyciąga się z kapelusza - miasto zatem poważnie taki remont rozważa. I jako podatnik (czyli płatnik) chciałbym poznać argumenty trochę poważniejsze niż "bo to nasza perełka, może coś pozyskamy i bedzie taniej". Na marginesie - ktoś tu słusznie zauważył "czy remont budy, choćby i barokowej, za 4 mln jest priorytetem w tym mieście? Tu i teraz?". Warto zatem pytać - jakie jest uzasadnienie remontu w takiej cenie? Bo jak na razie blisko temu remontowi do Misia: - Powiedz mi, po co jest ten Miś? - Właśnie, po co? - Otóż to. Nikt nie wie po co i nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. [...] I nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest Miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije do jesieni na świeżym powietrzu. Uwaga do pani beta0 - proszę nie doszukiwać się spisków, których pewno nie ma. Akcja pt. "Chełmno - Miasto Mieszkańców" miała obudzić w mieszkańcach Chełmna obywatelską tożsamość. I być może obudziła. Proszę jednak nie być ani zaskoczonym, ani oburzonym krytyką, bo krytyka jest istotną częścią "społeczeństwa obywatelskiego". Niepoważne jest występowanie z wzniosłymi hasłami i oczekiwanie później wyłącznie pochwał. Naiwnością jest również oczekiwanie, że społeczeństwo będzie czekało nie wiadomo jak długo na "spektakularne" efekty działania nowej władzy, skoro ta władza takie właśnie efekty obiecywała, a póki co podejmuje kontrowersyjne i mało transparentne decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
lokalnyja Re: Burmistrz Chełmna 13.02.19, 10:46 Kamienica koszt sprzedaży na poprzednim przetargu byl 600 tyś- koszt remontu 4 miliony !!! Hmmm....coś jest chyba nie tak Ciekawe czy prywatny inwestor miałby też taka kalkulację remontowa? Nawet robiąc to uczciwie Coz- własne pieniądze liczy się dwa razy a podatników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 11:16 Koszt remontu 4,6, a nie 4 miliony. 600 tysięcy robi różnicę. Poza tym nie wiadomo, czy to koszt całkowity, czy np. I etapu? To wszystko jakieś chore jest. Mikiewicz, Murawski - wyjaśnicie to jakoś? A co na to radni bezradni, jeszcze żyją czy już okopani w dalekosiężnych planach pobierania dietek (5 lat!!!) i hops, łapka do góry? Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 13.02.19, 19:53 Szanowny "gościu" chyba nie liczysz, że pan Mikiewicz czu pan Murawski odpowiedzą tutaj na forum? Każda inwestycja ma jakąś dokumentację, skoro ktoś odnalazł informację o wysokości kosztu remontu, jest też pewnie jakiś kosztorys i zakres robót. Proponuje udac sie do urzedu miasta i zapytac o te dokumenty. Nie znam osobiście żadnego z panów i teoretycznie nie w moim interesie jest stawanie w ich obronie, ale irytuje mnie stronniczość niektorych opinii. Owszem krytyka jest czymś naturalnym i potrzebnym o ile jest merytoryczna... natomiast osobiste wycieczki odwołujące się do braku odpowiedniego wykształcenia czy młodego wieku są nie na miejscu moim zdaniem. O ile dobrze pamiętam poprzedni burmistrz nie był dużo starszy obejmując stanowisko w pierwszej kadencji... a jego wykształcenie chyba również nie predestynowało go do tytułu najlepszego burmistrza na świecie. Mimo wszystko jakoś sobie poradził, teraz społeczeństwo chce zmiany i trzeba to uszanować, a innych oceniać przede wszystkim przez pryzmat wyników pracy. 3 miesiące to za mało na ewolucję, a rewolucji pan Mikiewicz od razu zapowiadał, że nie będzie. Wygląda po prostu na to, że część osób nie może pogodzić się ze zmianą i niezależnie od starań i wykonanej pracy będzie negatywnie oceniała obecne władze choćby tylko dlatego, że nie są poprzednimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwartalnica Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 20.02.19, 21:11 I co z kwartalnicą ? 20 -ty powoli mija... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mówisz i masz Re: Burmistrz Chełmna IP: 77.111.247.* 20.02.19, 22:21 Mikiewicz po wygranych wyborach: Dzięki temu, powstał ambitny i realny program. Najważniejszymi punktami są: inicjowanie zróżnicowanych inwestycji mieszkaniowych (TBS, prywatne inwestycje mieszkaniowe wielorodzinne), transport publiczny przez 7 dni w tygodniu, stworzenie funkcjonalnego klubu seniora oraz wsparcie inicjatyw organizacji pozarządowych związanych z ofertą skierowaną dla seniorów, dostosowanie obiektów do potrzeb osób starszych i osób z niepełnosprawnością, uatrakcyjnienie oferty dla dzieci między innymi poprzez powołanie Uniwersytetu Dziecięcego, wspieranie ludzi młodych na rynku pracy, dążenie do powołania Inkubatora Przedsiębiorczości, wsparcie organizacji pozarządowych oraz instytucji w pozyskiwaniu środków zewnętrznych, doposażenie szkół, pracowni dydaktycznych i innowacyjne zajęcia dodatkowe, bogata oferta kulturalna i atrakcyjne formy spędzania czasu w przestrzeni miasta, wsparcie finansowe dla klubów sportowych, rozwój turystyki, która przyniesie pieniądze miastu i Mieszkańcom, budżet zadaniowy na budowę i remont dróg – stworzenie programu remontów i budowy dróg z perspektywą wieloletnią, ścieżki rowerowe w mieście, rozwój inwestycji biznesowych, wsparcie istniejących przedsiębiorstw i pomoc w rozwijaniu oraz zakładaniu nowych, dofinansowanie do ekologicznych systemów ogrzewania, konsultacje społeczne najważniejszych projektów, ławki nowej generacji z Wi-Fi i możliwością ładowania telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chełmno Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.06.19, 22:37 Dla obecnych wladz liczy sie tylko 9nh, depresja, i impreza z tvp 2. A zwyklych mieszkancow z pasja ma sie w d.... sa ignorowani. Proby zrobienia czegokolwiek spelza na niczym, bo pana Burmistrza nie interesuje to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sponsor KK Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 04.06.19, 21:23 Ale za to burmistrz w trybie pilnym ma na żądanie tzw. rady miasta przekazać 105 tys. z naszych podatków dla środowiska kościelnego na ratowanie ich nieruchomości. Bogate miasto..... i takie fajnie klerykalne, nie żadne tam lgbt, czy nie daj Boże antychrysty. www.bip.chelmno.pl/?app=uchwaly&nid=7851&y=2019&which=Rady+Miasta+Chełmna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlabiednychnauczyc Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 04.06.19, 22:48 Na dodatki motywacyjne też raczej nie ze swoich daje... www.bip.chelmno.pl/?app=uchwaly&nid=7850&y=2019&which=Rady+Miasta+Che%C5%82mna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylko pytam Re: Burmistrz Chełmna IP: 77.111.245.* 05.06.19, 07:23 A co z tymi dziurawymi drogami o które pytał w interpelacji radny Derebecki? www.bip.chelmno.pl/?bip_id=7836&cid=1688 Czy teraz najważniejsze będą wszystkie drogi dojazdowe na Dworzyska? Tylko pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: możeodpowiem Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 05.06.19, 08:06 Co tam drogi i ich dziury,ławki na Plantach już są - wprawdzie bez WiFi. A teraz Panie najważniejszy jest festiwal... Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 13.02.19, 11:58 Jak by ktoś zapomniał: 13.02. – 15:00- 17:00 – Radna Iga Jambor-Skupniewicz ✅20.02. – 15:00-17:00 – Radna Dominika Wikiera ✅27.02. – 14:00-16:00 – Radna Ilona Smolińska ✅6.03. – 15:00-17:00* – Radna Magdalena Mrozek ✅13.03. – 15:00-17:00* –Radna Iga Jambor-Skupniewicz ✅20.03. – 15:00-17:00* – Radna Ilona Smolińska ✅27.03. – 15:00-17:00* – Radna Dominika Wikiera * - w przypadku zwołania na ten termin Sesji Rady Miasta, dyżur będzie się odbywał w godzinach 14:00-16:00 Masz pytanie? Zapytaj, a nie mąć, że jesteś wszechwiedzący Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 12:56 Strasznie skupiona jesteś na tym komitecie wzajemnej adoracji pod nazwa ChMM. Czy Twoje nazwisko jest tez na w/w liście, czy jesteś tylko zaangażowanym sympatykiem? A może wolontariuszem 9NH? Na marginesie, wydaje się, że w/w towarzystwo szło pod innymi hasłami do wyborów, niż teraz wyczyniają ich 2-aj guru i mentorzy po objęciu dobrze płatnych posadek. I głosują zgodnie z dyscypliną klubu. Tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 13.02.19, 12:59 Nie mącimy tuta chyba. Takie normalne rachunki. Kino to kino i amfiteatr. To inna bajka, społeczna sprawa, kultura. Potrzebna miastu i nam , zwłaszcza gdy inni się na remont zrzucili ??? Ale jeszcze jedna kamienica, gdzie będzie - wystawa ... pocztówek, motyli , czy punkt informacyjny , w którym się dowiemy które zabytki są pozakluczane za 5 milionów to chyba abstrakacja. Kaminica barokowo. Kto to wie??? I co to za wielka różnica. Barokkowa zostanie nawet jak tam jakiś prywatny kawiarenką zakochanych zrobi. I proszę nie zakładać , że się nie sprzeda. Wieża cisnień jeszcze bardziej abstrakcyjny temat i prywatna osoba wzięłą ją na swoje barki. Kogo mam zapytać????? Kto dyżuruje z okręgu 6 ???? Co te przemiłe Pani mi mogą powiedzieć????? Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 13.02.19, 13:35 * Mieszkaniec - wystarczy stanąc z Paniami w oko w oko a będziesz wiedział odpowiedzą czy nie ... a nie tylko za węgła rzucać domysły. * gość - skoro tak dużo wiesz o tych na stołkach, to nie powinno sprawić ci trudności rozwiązanie problemu = kim jestem :), tylko ciekawe dlaczego mając taką szeroką wiedzę co dobre a co nie dla miasta nie stanąłeś do wyborów i swym światłym przykładem nie pociągnęłeś za sobą tłumów , byśmy teraz mieli za twej kadencji miejski raj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 13:37 Kto dyżuruje z okręgu 6 ???? Czy to nie ten, co oszukał wyborców, mieszkańców, swoich sąsiadów? Ach tak, startował, obiecywał, a potem hyc na lepszeńszy stołeczek, z większymi możliwościami i płacą rzecz jasna. Taki młody, a jaki wyrobiony. A to jeszcze nie koniec.... Odpowiedz Link Zgłoś
lokalnyja Re: Burmistrz Chełmna 13.02.19, 19:11 Wybieracie a później narzekacie ! Ja nie byłem , nie głosowałem i nie narzekam Taka polska mentalność by dojść do żłoba i brać ile się da aż się skończy.aby osiągnąć cel trzeba jeleni którzy uwierzą i pozwolą na stołku zaistnieć. Trzeba dbać o siebie bo nikt o Ciebie nie zadba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 19:53 do gościa Ciekawa gra słów oszukał wyborców, a dziś jest wiceburmistrzem Ale takie są fakty. Czy do kogoś takiego można mieć zaufanie? Ja nie mam. Ciekawe, co na to beta.0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 13.02.19, 20:58 Teraz na wszystkie pytania odpowiadać będzie Specjalista ds.Komunikacji Społecznej: <<Artur Mikiewicz Szanowni Państwo, Komisja konkursowa pod moim przewodnictwem dokonała wyboru osoby na stanowisko Specjalisty ds. Komunikacji Społecznej. Została nim pani Klaudia Peplińska. Trzy Kandydatki przedstawiły ciekawe koncepcje procesu komunikacji ze społecznością Chełmna, lecz pani Klaudia okazała się najlepsza. Gratuluję! Niebawem rozpoczniemy współpracę. Liczymy na owocny dialog z Mieszkankami i Mieszkańcami. Życzę miłego świętowania Walentynek Chełmińskich!>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 21:30 Kolejne stanowisko do opłacania. Jakby Chełmno było miastem wojewódzkim, a burmistrz i wiceburmistrz nie umieli się wysławiać, albo nie mieli czasu na kontakt z mieszkańcami. No przecież nie z mediami, bo tu raptem jedna gazetka, Smól z innej, dwa portale internetowe. Choć z ich punktu widzenia zagranie świetne: dodatkowy bufor między władzą a mieszkańcami i lokalnymi mediami. Tak ma wyglądać świetlaną przyszłość miasta? Pompowanie wydatków, tworzenie nowych stanowisk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 22:15 Dla naiwnych informacja. Konkurs nie był trudny, załozenia forumowiczów, że przypadkowo wygra osoba z kręgu Murawskiego sprawdziła się w 100 procentach. Kim jest pani Klaudia? Układ towarzyski się rozrasta, oczywiście na bazie 9NH- oczywiście zupełnym przypadkiem. Do zagospodarowania na miejskich etatach pozostało jeszcze kilka osób. *Perspektywy 9 Hills Festival-rzeczniczka festiwalu Klaudia Peplińska e-chelmno.pl/pl/15_fotorelacje/379_inne/2348_certyfikat_dla_perspektywy_9_hills_festival.html expressbydgoski.pl/trzeci-9-hills-festival-w-chelmnie-juz-w-ten-weekend-program-1012-sierpnia/ar/13399065 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 22:20 Klaudia Peplińska – Członkini chełmińskiego Stowarzyszenia Teatr Agrafka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 13.02.19, 22:18 i znowu AGRAFKA ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.02.19, 22:29 beta.0 I co ty na to? To nie jest układ mafijny, gdzie 9NH przenika w struktury miasta i czerpie z tego określone korzyści? Żreć szybciej, bo się ściemnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 13.02.19, 23:11 Cytat z wpisu w innym wątku -forum.gazeta.pl/forum/w,635,167041667,167041667,Nowy_Burmistrz_Chelmna_A_Mikiewicz.html <<beta.0 18.12.18, 17:41 To takie wpisy to zenada. Chyba normalne, że burmistrz otacza się ludzmi do których ma zaufanie.>> Co tu dodać... Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 14.02.19, 06:04 Tylko tyle trzeba dodać, że to prawda, że należy otaczać się ludźmi, do których ma się zaufanie. Bo wybrać człowieka, który pod wybierającym dołki kopie to już chyba szczyt głupoty - a tak poważnie, wybrali tego kto im odpowiada - mieli wybrać pod publiczkę? By zaspokoić ambicje kwękających? Bo z góry wiadomo, kogo by nie wybrali, było by źle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 14.02.19, 06:46 Chełmno- Miasto Mieszkańców, Mikiewicz, Murawski, nowe stanowiska, dodatkowe koszty, pensyjki, diety, snucie marzeń o wieży, remont kamieniczki za prawie 5 mln. Teraz czytam na jednym z portali, że wybrana pracownica już napisała peany na cześć nowego szefa (artykuł sponsorowany). Obrzydliwe. Niedobrze się robi i zbiera się na wymioty. Zaiste Piotr, cieszę się, że jesteś! Wspólnie dla Chełmna. Razem wycyckamy to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 14.02.19, 06:56 Ale konkurs był otwarty... startować mógł każdy z nas. Z jakiegoś względu nie zrobiliśmy tego, wiec nie rozumiem pretensji... a jakby wygrała pani/pan z Chdk, LGD, lokalnej gazety, szkoły czy przedszkola wszyscy byliby bardziej zadowoleni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 14.02.19, 09:08 Niby tak, ale Mikiewicz wtedy nie mógłby powiedzieć Piotr, cieszę się, że jesteś! Wspólnie dla Chełmna. Klaudia, cieszę się, że jesteś! Wspólnie dla Chełmna. Razem wycyckamy to miasto. Myślę,ż ze stanowisko jest absolutnie zbędne, ale zostało wymyślone specjalnie dla tej pani, albo kogokolwiek z 9NH. I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 14.02.19, 13:09 To było zapowiedziane w spotkaniach przedwyborczych = czyli skoro na to nie chodziłeś, to nie wiesz. A skoro ludzie głosowali na Mikiewicza to zgadzali się na takie rozwiązanie (zresztą co do rzecznika - jak zwał tak zwał - była propozycja od wyborców, bo za czasów Kędzierskiego, o tym co włodarz zamierza można było dowiedzieć się najprędzej z Czasu Chełmna, gdy ten coś wychwycił -ostatnia głosna sprawa z parkingiem). Kędzierski mial 2 zastępców = i jakoś wtedy nie głosiłeś - wycyckania miasta? Więc jak już to lepiej głoś tu to co ważne, a nie swoje frustracje. Będzie korzystniej dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 14.02.19, 15:30 Beta a cos Ty taka harda sie zrobila? Juz w piorka obroslas,i szerokie plecy w urzedzie posiadasz? A moze Ty jestes slynna Bernadeta? Bo niby cos wiesz,ale nie do konca. Jak jestes tak doskonale zorientowana,to opowiedz nam cos wiecej o windzie tubie,ktora w wiezy niepelnosprawnych na taras widokowy ma wozic. Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 14.02.19, 16:07 Powiem tak, przestańcie mnie przymierzac do stołków - bo ich wam zabraknie. Co do pani Beni to, że znam ją osobiście (jak większość, którzy w urzędzie bywają), to nie oznacza, że się w nią wcielam, albo przez prywatne kontakty (których nota bene nie mam) wiem co porabia burmistrz. Tyle o mnie = co do wieży jak już ktoś chce zając się tematem = to niech w skrócie bedzie na dobrej drodze wiadomości - kupil ją ktoś prywatnie, więc do niego pytania, co teraz z wieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 16.02.19, 09:40 Myślę, że większość uwag do pracy burmistrza to nadal frustracja powyborcza i nie ma wiele wspólnego z pracą, którą wykonuje na co dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja Re: Burmistrz Chełmna IP: 185.135.2.* 16.02.19, 13:34 masz rację...sporo osób nie może pogodzić się z przegraną i godnie odejść więc wieszają co się da na obecnym Burmistrzu i niektórych radnych.Cóż-gorycz porażki bywa straszna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 16.02.19, 23:10 Kogo macie na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ciekawa Re: Burmistrz Chełmna IP: 185.135.2.* 17.02.19, 00:49 czy to takie nieoczywiste..? tych co przegrali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ni Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 17.02.19, 07:48 Mysle ,ze kto inny nie mialby szans ,, Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 14.02.19, 16:27 Mam pytanie: dlaczego nikt nie krzyczy, gdy wszedzie na około wstawiają na starym mieście plastyki? Przecież zwlaszcza w miejscu zabytkowym (a takim jest stare miasto) jest taka praktyka niedopuszczalna? Dlaczego konserwator na to zezwala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 14.02.19, 19:03 No właśnie. A kto jest przełożonym konserwatora? No kto? Jak śmiałaś uderzyć w swojego guru? Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 14.02.19, 20:16 Takie wypowiedzi świadczą tylko o małostkowości tego, który to pisze ... Jest problem, a ten na jakiś osobistych uwagach się skupia - widać jak zależy ci naprawdę na tym, by w mieście dobrze się dzialo :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do betA Re: Burmistrz Chełmna IP: 185.135.2.* 15.02.19, 00:01 Tak..większość z nas chce aby w mieście dobrze się działo a ty bet.a.przestań bruździć i ferment siać..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 22.02.19, 19:31 nadal nie ma oświadczenia majątkowego ARTURA MIKIEWICZA ...i niech nikt nie tłumaczy że jest w urzędzie ,strona BIP Drodzy Państwo, Witam Serdecznie na stronie Biuletynu Informacji Publicznej. Pragnę podkreślić, że najważniejszym kapitałem miasta są jego Mieszkanki i Mieszkańcy. Postaram się, by misja, której się podjąłem miała charakter służby publicznej, otwartej na sprawy Mieszkanek i Mieszkańców Chełmna i regionu. Urząd Miasta Chełmna ma za zadanie podmiotowo traktować Państwa potrzeby oraz merytorycznie i profesjonalnie działać w Państwa sprawach. Chcemy być przyjaznym Urzędem, a strona BIP ma ułatwić dotarcie do potrzebnych informacji. Liczę na to, że nasze kontakty będą miały charakter partnerski. Ze swojej strony deklaruję, że zrobię wszystko, by działania urzędników były sprawne i skuteczne. Z wyrazami sympatii i szacunku Burmistrz Miasta Chełmna Artur Mikiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do? Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 22.02.19, 19:54 Oj tam jakieś oświadczenie . Zobacz jaki piękny program - Dzięki temu, powstał ambitny i realny program. Najważniejszymi punktami są: ... transport publiczny przez 7 dni w tygodniu ... Najbardziej cieszą się z tego dojeżdżający do pracy w Grudziądzu i młodzież szkolna. Reszta programu w poście użytkownika :Gość: mówisz i masz IP: 77.111.247.* 20.02.19, 22:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 23.02.19, 00:14 Oj tam, oj tam. Pan burmistrz jest bardzo zapracowany, być może jest najbardziej zapracowanym burmistrzem od 600 lat. Przynajmniej tak twierdzi pani Basia, ach, to nie ten film- pani Benia, sekretarka pana burmistrza. Przy okazji wbiła szpilę poprzednim 3 burmistrzom, którzy bardzo ją cenili i nie zwolnili z posady, a nawet wyróżniali. Być może będzie kolejny sezon listów pani Beni, bo teraz trzeba pochwalić pracowitość pana wiceburmistrza, bo jak rozumiem, pani sekretarka jest wspólna dla obu panów? A co do pracy obu panów, sami zobaczcie, ile spraw ruszyło z kopyta...:) Ile nowych pomysłów, których nie było w rozmowie pana burmistrza (tej o ambitnym i realnym programie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 23.02.19, 15:07 O tak. Pomysły bardzo nowatorskie. Szkoda,że widowni nie było. Ale za to jak pięknie Pan wiceburmistrz i wspaniałe Panie radne prezentują się na zdjęciach. e-chelmno.pl/pl/fotorelacje/inne/depresja-poznaje-happening-na-rynku/2631,13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Burmistrz Chełmna IP: 69.4.88.* 23.02.19, 17:30 Zgodnie z ustawą przyjętą pod koniec 2018 roku i podpisaną już w 2019 roku przez prezydenta, nieruchomości leżące na gruncie miejskim można przekształcić z użytkowania wieczystego we własność. "Przekształcenie" można spłacić na dwa sposoby - w ratach rozłożonych na 20 lat lub jednorazowo. W przypadku jednorazowych opłat obowiązywać będą bonifikaty. Zarówno na mieszkania, jak i garaże, miejsca postojowe, a nawet działki rekreacyjne Ale nie w Chełmnie. W Chełmnie tzw. władza lansuje się na spotkaniach z przegranymi politykami i na wydarzeniach "artystycznych"- jak link w poprzednim topiku. Depresji można dostać. Więcej: metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,24482176,98-proc-bonifikaty-na-garaze-i-miejsca-postojowe-w-warszawie.html#s=BoxLoCpMT Odpowiedz Link Zgłoś
wit246 Re: Burmistrz Chełmna 23.02.19, 19:12 Za przeproszeniem - paniusie sobie zrobiły hepening na temat depresji. Na zdjęciach radośni ludzie. Aż chciałoby się mieć taką depresję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Burmistrz Chełmna IP: 77.111.247.* 24.02.19, 23:25 No i panie Mikiewicz, jak tam z szacunkiem dla mieszkańców i prawa Rzeczypospolitej? Zgodnie z prawem burmistrz składa pierwsze takie oświadczenie (majątkowe) w terminie 30 dni od dnia złożenia ślubowania ( w Chełmnie był termin do 20 XII 2018). Do pierwszego oświadczenia burmistrz musi dołączyć informację o zaprzestaniu prowadzenia działalności gospodarczej, jeżeli prowadził taką działalność przed dniem wyboru. Kolejne oświadczenia burmistrz, wiceburmistrz i radni składają co roku do 30 kwietnia, według stanu na 31 grudnia poprzedniego roku, oraz na dwa miesiące przed upływem kadencji. Jeżeli termin na złożenie oświadczenia nie zostanie dotrzymany, odpowiednio przewodniczący rady gminy lub wojewoda – w terminie 14 dni od dnia stwierdzenia niedotrzymania tego terminu - wzywa osobę, która nie złożyła oświadczenia, do jego niezwłocznego przekazania, wyznaczając dodatkowy 14-dniowy termin. Termin ten liczy się od dnia skutecznego dostarczenia wezwania. Niezłożenie przez burmistrza lub radnego oświadczenia mimo upływu tego dodatkowego terminu powoduje wygaśnięcie jego mandatu. Podanie nieprawdy lub zatajenie prawdy w oświadczeniu powoduje odpowiedzialność na podstawie art. 233 § 1 kodeksu karnego. Grozi za to kara pozbawienia wolności do trzech lat. A może pan burmistrz ma to gdzieś? A może jego mandat już wygasł, tylko nikt o tym jeszcze nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 25.02.19, 00:56 Mam dobrą radę, powiedz burmistrzowi osobiście o swoich wątpliwościach. Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 25.02.19, 08:14 Komentarz wit246 totalnie nie na miejscu... ani w stosunku do "paniusi", które mogły w swoim czasie wolnym siedzieć przed monitorem kompa i krytykować jak inni mają w zwyczaju, jednak COŚ zrobiły (moim zdaniem samo publiczne mówienie depresji to duzo)... ani tym bardziej w stosunku do samych chorych na depresję i ich bliskich. Widać każde działanie zwiększające świadomość na temat tej strasznej i podstępnej choroby jest potrzebne, aby komentarzy w stylu "aż chciałoby się mieć taką depresję" było mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
wit246 Re: Burmistrz Chełmna 25.02.19, 14:48 Ironia kąsi po łydkach. Miałeś kiedyś styczność (jakąkolwiek) z depresją? Mam na myśli tą prawdziwą, a nie "modną" czy happeningową? Mogę zgodzić się co do tego, że takie akcje mają sens jeśli są skierowane do otoczenia chorych na depresję, bo to otoczenie ma jeszcze jakiś dystans i siłę do działania. Dla samych chorych gromadka pouśmiechanych "panienek" (fakt, niefortunne określenie) może działać odwrotnie do zamiaru, a taszczone radośnie łóżko chorzy prędzej odbiorą jako krzywdzące spłycanie ich problemu i zlekceważenie niż jako symbol ich cierpienia. "COŚ zrobiły". Tak, zrobiły happening. Fatalnie zilustrowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 25.02.19, 15:17 Murawski był tam jako 1) wiceburmistrz?, 2) mentor? czy też 3) aktywny uczestnik NIJO? Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 25.02.19, 17:40 Czy gdyby wszyscy odziani byli na czarno i mieli grobowe miny odbiór happeningu byłby lepszy? Może wydźwięk miał być taki, że jest nadzieja i depresję można leczyć? Ilustracja depresji łóżkiem? Może nietrafiona. Natomiast próba została podjęta, a bardziej profesjonalne informacje można było uzyskać od fachowców na spotkaniu w liceum przy Dominikańskiej. Irytują mnie ostre, czasami chamskie komentarze w stosunku do osób, które poświęcają swój prywatny czas, aby coś się w mieście zadziało i nie robia tym nikomu krzywdy. Takie komentarze są po prostu niesprawiedliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywniepatrząc Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 25.02.19, 18:06 Bo może nie wystarczy żeby zadziało się ,,coś"... Jeśli ,,coś" ma się dziać, byle się działo ,to lepiej chyba wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 25.02.19, 19:46 chyba trafiłeś w sedno .... mam wrażenie a nawet przekonanie że "władza" w Chełmnie ma nas za idiotów , teatr lalek (kukiełki) na rynku by zrobili dla małych dzieci a nie dorosłym takie "tanie efekty" by sobie reklamę zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 25.02.19, 22:46 spokój123, prawda jest taka, że niektórym nie przemówisz do rozumu nawet jak im "kawę na ławę wyłożysz" i będziesz miał w tym całkowitą rację. Bo ją masz - ale co niektórzy i tak będą trollować = więc jest tylko jedno wyjście - "nie karmić trolla" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 25.02.19, 23:00 beta.0 rzeczywiście, jak by tu miło było,gdybyś przestała trollować... Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 26.02.19, 07:49 Miło byłoby gdyby więcej osób było otwartych na nowe sprawy, nowe wyzwania... a na hasło "wladza ma nas za idiotów" ręce opadają. Powyborcza frustracja zamiast się wyciszać narasta... gorycz porażki pewnie trudno przełknąć, ale sposób w jaki czlowiek sobie z nią radzi świadczy o jego wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
wit246 Re: Burmistrz Chełmna 26.02.19, 08:26 Długo będziecie tłumaczyć niemal każdą krytykę "goryczą porażki"? Nie bądźcie jak PiS ;) Każde działanie spotyka się z różnymi reakcjami. Przystępując do działalności dla dobra publicznego, trzeba być gotowym również na krytykę. A czasami na zwyczajne malkontenctwo. Natomiast tłumaczenie reakcji negatywnych "goryczą porażki" jest płytkie. Odpowiedz Link Zgłoś
beta.0 Re: Burmistrz Chełmna 26.02.19, 09:12 wit246 brak konstruktywnej krytyki to też jest płytki sposób myślenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 26.02.19, 09:24 beta.0 a nie pomyślałaś,że teraz jesteśmy w Chełmnie już szczęśliwi i uszczęśliwieni ? Wyleczyliście nas po prostu z depresji :) To po co oglądać i o tym słuchać? Jeszcze by nas dopadła na nowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 26.02.19, 11:54 Wit246... to reakcja na hasło "władza ma nas za idiotów", dyskusja dotyczyła happeningu mniej lub bardziej udanego, wcześniej wymiany stolarki okiennej na starówce. .. prędzej czy później pojawia się komentarz skrótowo ujmując: "wszystko wina nowej władzy". Przyjmowanie krytyki owszem, ale niech ona coś wnosi poza komentarzem w stylu"jest bez sensu". A czym tłumaczyć negatywne reakcje? Zwłaszcza u osób, które jedynie narzekają, nie dając w zamian żadnej alternatywy? Ruszcie tyłki i sami coś zróbcie skoro to, co robią inni jest płytkie, tanie i bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 26.02.19, 13:58 spokój123 ale zaraz,zaraz... Dlaczego to my mamy ruszać tyłki? Według ambitnego i realnego programu macie nam zapewnić : ,,innowacyjne zajęcia dodatkowe, bogata oferta kulturalna i atrakcyjne formy spędzania czasu w przestrzeni miasta, " Całość tu : Gość: mówisz i masz IP: 77.111.247.* 20.02.19, 22:21 No to zacznijcie zapewniać,bo póki co słabiutko... Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 26.02.19, 14:44 Ja? Ja na szczescie nie składam obietnic, ale staram się nie mylić obietnic wyborczych kandydatów na stanowiska samorządowe z propozycjami ruchów społecznych. Na efekty tych pierwszych moim zdaniem musimy jeszcze poczekać, natomiast doceniam wszelkie przejawy aktywności tych drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 26.02.19, 15:27 Bądź zatem obiektywny kolego spokoj123. A kim są Panie radne i wiceburmistrz,biorący udział w owym happeningu? Tak jakby władzą samorządową ,chyba jednak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 26.02.19, 15:48 Ciepło, cieplej, a Wy tu rozdrabniacie się na drobne. A ja czekam na "cząstkowe naprawy powierzchni drogowych z gumofilca" w naszym mieście. Dziury takie - że hej.... Przypomnę, że za to odpowiada pan burmistrz. A może wiceburmistrz? No, chyba ktoś odpowiada i tym się zajmie? Swoją drogą, nowa władza, nowe obiecanki- cacanki, a metody stare. No to - z gumofilca ją. To znaczy, tę dziurę. Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 26.02.19, 21:26 Miasto mieszkańców to podobno ruch społeczny... na Rynku byli też inni... gdyby pojawił się pan Napora to powiedzielibyście ze organizatorem jest CHDK, a jak proboszcz to parafia? To chyba zbyt daleko idące uproszczenie i pan Murawski nie był tam raczej jako delegat UM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: 77.111.247.* 26.02.19, 21:46 Jakbyś dostał lekką, dobrze płatną robotę od kolegi po uważaniu i poniżej twoich kwalifikacji, to też byś może się szczerzył z nudów na rynku z koleżankami. Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 27.02.19, 11:40 Lepiej szczerzyć się na świeżym powietrzu... to zdrowsze niż siedzenie przed kompem i zagryzanie zębów ze złości 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wow Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 28.02.19, 07:48 Miej udany lub bardziej udany wystep pan na rynku ? ,to nie jest wazne wazne jest to ze zwracaly uwage na problem jakim jest depresja ,,ze moze ktos sie przez chwile zastanowil nad problem,a moze ktos w tym momencie zauwazyl depresje u kogos wsrod znajomych rodziny a moze komus uratowal zycie,!!!! TAK URATOWAL ZYCIE!! Brawo dla pan za zwrocenie uwagi na depresje!!!a Chelmno i jego mieszkancy to widze caly czas zasciankowosc i zacofanie i wiecznie niezadowoleni przykre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Burmistrz Chełmna IP: 77.111.247.* 03.03.19, 23:24 Ostatnia sesja rady miasta-27.02.2019r. Ciekawe, bardzo ciekawe. Interpelacja jednego z radnych na temat systemu pracy pana burmistrza, że nie jest dostępny dla mieszkańców, kiedy będzie dostępny, czy nieobecności będą miały charakter cykliczny, czy ma zobowiązania wobec uczelni i kiedy one ustaną. Pan burmistrz, niczym wprawny "miszcz" manipulacyjnej socjotechniki psychologicznej odpowiada, nie odpowiadając na żadne pytanie. Dowiedzieliśmy się, że na początku przyjął priorytety spotkań z "nazwijmy to kolektywami" !!! Co więcej, stwierdził, że bardzo dużo, naprawdę, pracuje, prawie w każdy weekend, a zarzut jest populistyczny, co więcej krzywdzący - dla pana burmistrza. Pan burmistrz poczuł się dotknięty pytaniami radnego odnośnie jego obecności w pracy, a to w naszym mieście coś nowego. Na interpelacje o koszty wynagrodzenia pana wiceburmistrza, kolegi po nieudanym epizodzie w biznesie, butnym tonem, niczym jakiś Sasin albo Suski, stwierdził, że to są bardzo dobrze zainwestowane pieniądze. Ile zarabia pan wiceburmistrz, nie wiadomo, bo pan burmistrz nie odpowiedział. Ale odpowie. Przynajmniej tak obiecał, a odpowiedzi będą na stronie miasta. Może będą, może nie, oświadczenie winno być, a nie ma. I te uśmieszki , rechocik i wymowne spojrzenia panów burmistrzów w czasie czytania interpelacji radnego - bezcenne. hdsystem.pl/fms/video/index.php?streamName=chelmnosesja Od 54 minuty. Oj, będzie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan vice b Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 04.03.19, 18:40 Zastanawia mnie czy może pan vice burmistrz też taki zapracowany w kolektywach, czy może lekko traktuje swoje obowiązki, lubi długie weekendy, czy co ??? Każe ludziom godzinami czekać na dużo wcześniej umówione spotkanie ?? Widziałem to dzisiaj w urzędzie miasta. Jakieś niepoważne to wg mnie. A miało być tak pięknie. /??!!! Czy będą z tego jakieś konsekwencje??????? Szanowni radni Mieszkanek i Mieszkańców może warto się tym zainteresować bo olewactwo bardzo stresujące dla petentów jest i depresja może być z tego murowana!!!!! Marzyło mi się by osoby którym zawierzyliśmy swoje nadzieje wypełniali solidnie należne obowiązki. I wydaje mis się, że burmistrzem, radnym, vice się bywa i wcale nie trzeba bywać całą kadencję. Społeczeństwo obserwuje i rozlicza. Może być ciekawie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 04.03.19, 19:09 A kogo czy też jaką organizację reprezentuje Pan Smentek zasiadając wśród "kierowników UM"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokale Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 04.03.19, 20:00 To są jakieś jaja. Odkryli ok. 20 pustostanów mieszkaniowych w zasobach miasta. To się pytam, za co pobiera wynagrodzenie (niemałe, ponad 55 tysięcy w 2019 roku) radny Adam Maćkowski, od kilku lat kierownik wydziału zarządzania nieruchomościami, podlegający dyrektorowi ZWiK p. Matuszewskiemu (2017- 127 tysia) ? Żeby ktoś nie myślał, że przekracza to zdolności percepcyjne radnego-kierownika Maćkowskiego: wg. pewnego załącznika do pewnej uchwały RM w skład mieszkaniowego zasobu Gminy wchodzi 556 mieszkań, z czego w najmie jest ok. 430, a pozostałe to lokale socjalne. Do pomocy p. Adam miał byłego radnego Lolo (może nadal ma?), panią księgową i może jeszcze kogoś, i tak sobie razem zarządzali tymi miejskimi nieruchomościami. Dobre. Takie rzeczy tylko w Chełmnie. Zaciekawiło mnie zachowanie p. Mikruta na tej sesji, usiłował sprawić wrażenie, że wie więcej od innych, bo ma wtyki w starostwie. Odpowiedz Link Zgłoś
spokoj123 Re: Burmistrz Chełmna 04.03.19, 22:37 Faktycznie to było ciekawe, swoją drogą chyba p. Matuszewski był obecny na sesji, szkoda ze nie bylo okazji zeby odniósł się do zagadnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 05.03.19, 07:37 Pan S chyba szuka swojej nowej drogi zyciowej ,,nowej parti😅 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z bipu Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 06.03.19, 19:00 Od burmistrza www.bip.chelmno.pl/?bip_id=7618&cid=1688 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noweobyczaje Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 08.03.19, 20:20 Żenujące , smutne , niesmaczne ? Moim subiektywnym zdaniem ,należy pomimo wszystko pamiętać komu zawdzięczamy nawiązanie kontaktów... e-chelmno.pl/pl/11_wiadomosci/55933_spotkanie_przedstawicieli_miast_partnerskich_zabrak_o_mariusza_k_dzierskiego.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor Re: Burmistrz Chełmna IP: 23.250.121.* 08.03.19, 22:54 Mikiewicz to pomyłka roku 2018. A taki był ładny, taki wygadany ("Sami swoi") - ale przed wyborami. A teraz pierwsza lepsza interpelacja i się chłop strasznie denerwuje. Jakim prawem śmią go pytać ile i gdzie pracuje, dlaczego w pracy go nie ma albo ile kosztuje utrzymanie wice. Człowiek ogarnięty udzieliłby ustnej odpowiedzi od razu, potem ewentualnie dodatkowo na piśmie- pytania były proste i jasne, tym bardziej, że znał je przed sesją. A tu - jest jak jest. Chociaż ... przecie pierwszy w kraju, to też doktor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejnadotacja Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 09.03.19, 00:32 Nowy rok ,nowa dotacje. I wcale nie dziwi mnie ,kto jest na pierwszym miejscu listy beneficjentów... www.bip.chelmno.pl/?app=zarzadzenia&nid=7628&y=2019 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burmistrz Chełmna IP: 185.220.101.* 09.03.19, 19:07 Na dwunastu na liście aż dwie dotacje dla kościoła. Niby Mikiewicz miał być lewakiem a tu proszę nic się nie zmienia, dalej klechom trzeba smarowac by się nie narazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do doktora Re: Burmistrz Chełmna IP: 205.201.55.* 09.03.19, 23:36 ale ujadacie na niedawno wybranego Burmistrza a mnie ciekawi jedno...bo jakoś o tym zapomnieliście i zadrą w oku jest wam vice więc są słane interpelacje ale przejdźmy do rzeczy - gdzie byliście wy i wasze zapytania / celowo z małej litery / gdy ex nieudaczny miał 2 ( słownie : dwóch ) vice - bo był taki okres - p.Nowicka i p.Jagodziński....Siedzieliście jak ta myszka pod miotłą cichutko.....szczujnia !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rkt1 Re: Burmistrz Chełmna 12.03.19, 10:46 Burmistrz nie zna treści interpelacji przed sesją rady, bo te przekazywane są przewodniczącemu tuż przed jej rozpoczęciem. No chyba, że mówimy o zachowaniach poprzednika, który podchodził do uległego przewodniczącego i brał mu ze stołu papiery i czytał..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak trzymać!!!!! Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.03.19, 17:35 8960. Absolutne minimum socjalne.Szczególnie dla osoby tak wybitnej, z takimi kwalifikacjami. www.bip.chelmno.pl/?bip_id=7644&cid=1688 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 13.03.19, 22:44 8960 zł x 60 miesięcy (5 lat kadencji)czyli jakieś 537.600 zł plus premie, trzynastki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Burmistrz Chełmna IP: 23.250.121.* 13.03.19, 23:59 Warto zauważyć, że remont 3 pomieszczeń wraz z wyposażeniem oraz zakupem niezbędnych urządzeń , w tym to dla Murawskiego kosztował podatników ponad 38 tysięcy (ponad 12,6 na pomieszczenie). Drogo. Czy w tym wyposażeniu były też "szumidła"? Pewnie było warto, bo jak to Mikiewicz określił , są to doskonale zainwestowane pieniądze. Warto też zauważyć, ale pewnie Mikiewicz niewiele o tym wie, bo ponoć - choć jest niby stąd, ale jakby znikąd - kilka lat temu był gruntowny remont budynku UM za co najmniej kilkaset tysięcy, a może i nawet więcej. Więc z tym oglądaniem każdej złotówki jest nie najlepiej u pana burmistrza, ale może to się mieści w koncepcji ambitnego i realnego programu jego zespołu? Może to taka chełmińska "dojna zmiana"? Także inne odpowiedzi na interpelacje (jak on to pięknie nazwał? odpowiedź 1,2,3) świadczą o małostkowości i kamuflowanej złośliwości pana burmistrza, który jakby się gniewał na radnego i pozwolił sobie w odpowiedziach na traktowanie go z góry, jak uczniaka. W końcu to prawie profesor, a to zobowiązuje. www.bip.chelmno.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squater Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 09.03.19, 19:35 Nie można ciągle jęczeć.... było zle i dlatego "poszlismy w zmiany". Nie bedzie zmian ? To nie damy mu szansy na nastepną kadenceje, by sie nie zasiedzial jak poprzednik ! Odpowiedz Link Zgłoś
lokalnyja Re: Burmistrz Chełmna 14.03.19, 09:25 Ja mam pytanie o godziny urzędowania.przeciez normalny wymiar pracy to 8 godz A kasa czynna w urzędzie od 8 do 14 lub 14.30 a w piątki 13.30 O co w tym chodzi Wszyscy pracują 8h i jak tu płacić rachunki pracując od 8 do 16 ? To jest cyrk jak w filmie Alternatywy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomiyeti Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 14.03.19, 17:01 Kasę trzeba rozliczyć... to nie klocki lego które można wrzucić do pudełka i na drugi dzień zacząć się bawić genuuszu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 14.03.19, 17:35 Gila mnie, ile i gdzie pan burmistrz przedtem zarabiał, ale jak można brać pożyczkę na remont dopiero co wybudowanego domu? www.bip.chelmno.pl/?bip_id=7646&cid=1678 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artysta malarz Re: Burmistrz Chełmna IP: *.centertel.pl 14.03.19, 19:12 Właśnie. .. remont 3 pomieszczeń prawie za 40 koła??? Kto robił te wyceny albo moze kto robił ten remont czy wlasciwie kto wybral tego kto robil remont??? Sam burmistrz czy dzielne sluzby miejskie??? Jakaś masakra, gdybym w donu zrobił remont pokoju za 10 tysi to by mnie żona z domu pognała!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak Re: Burmistrz Chełmna IP: 69.4.88.* 14.03.19, 20:37 Na razie Mikiewicz szata publicznymi środkami na lewo i na prawo, bez opamiętania. Ktoś go pohamuje? Radni bezradni? A może posłucha tych przytomnych z ChMM- jeśli tacy są? Odpowiedz Link Zgłoś
lokalnyja Re: Burmistrz Chełmna 15.03.19, 09:10 Jeżeli posiadasz sklep to zamykasz go 2 godz szybciej by rozliczyć kasę? Hmmm...no to jesteś geniusz... fakt Często tam bywam i widzę tą Pania- najczęściej surfujaca po necie z telefonem wygodnie ułożony na biurku i paluszkami na nim... no to jest praca na państwowym wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1122 Re: Burmistrz Chełmna IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.19, 14:44 do lokalnyja ale z Ciebie marudliwy typ. Jak świat światem zawsze kasa była czynna do 13. A poza tym - kto jeszcze korzysta z kasy? Na forum umiesz napisać parę słów to i pewnie z bankowością internetową też sobie dasz radę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lokalnyja Re: Burmistrz Chełmna 15.03.19, 19:16 Komuna minęła chciałbym.przypomniec... czas zacząć pracować jak każdy inny po 8 godzin a nie na państwowym stołku być wyrwanym z teraźniejszości i żyć przeszłością ! Odpowiedz Link Zgłoś
lokalnyja Re: Burmistrz Chełmna 15.03.19, 19:19 Lub zlikwidujmy stanowisko i płacimy online. Jak Pan inteligentny powyżej który lubi jak jego podatki są zmarnowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 15.03.19, 21:19 Taaa... Największe marnotrawstwo... Skoro często tam bywasz i obserwujesz jak pani kasjerka w necie buszuje,to nie czaj się tylko zapłać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 18.03.19, 17:36 Nie ma innych zajęć tylko obserwuje kasjerkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 21.03.19, 14:01 Specjalista ds. Komunikacji Społecznej - RZ pok.302 Urząd Miasta Chełmna ul. Dworcowa 1 86-200 Chełmno tel.: 56 677-17-19 kom: 512 218 106 e-mail: komunikacja.spoleczna@chelmno.pl Specjalista ds. Komunikacji Społecznej: Klaudia Peplińska Do zakresu działania Specjalisty ds. Komunikacji Społecznej należy: 1) Rzecznictwo - odpowiedzialność za kształt polityki informacyjnej Urzędu Miasta, - udział w opracowywaniu dokumentów strategicznych miasta, - regularny kontakt z mediami (współpraca z dziennikarzami, występowanie w roli rzecznika prasowego, koordynacja spotkań i wywiadów), - przygotowywanie informacji prasowych, komunikatów, - monitoring prasy i dokumentacja obecności miasta w mediach, - organizacja konferencji prasowych i innych spotkań z przedstawicielami mediów, - odpowiedzialność za redakcję i oprawę graficzną treści w mediach społecznościowych (m.in. Facebook, Instagram), - redakcja treści newslettera, - aktualizacja strony internetowej miasta, - przyjmowanie informacji od organizatorów przedsięwzięć miejskich, redakcja nadsyłanych tekstów i zamieszczanie informacji na wszystkich kanałach informacyjnych miasta, - współpraca przy organizacji przedsięwzięć kulturalnych i promocyjnych, - udział w sesjach Rady Miasta, obecność aktywności radnych w mediach społecznościowych 2) Komunikacja społeczna - organizacja i prowadzenie otwartych spotkań z mieszkańcami, - projektowanie i realizacja kampanii promocyjno-edukacyjnych, - organizacja konsultacji społecznych, debat, forów dyskusyjnych, - formułowanie treści w mediach społecznościowych z uwzględnieniem zasad dialogu społecznego i partycypacji społecznej, - prowadzenie i opracowywanie badań społecznych, wyniki przydatne m.in. w opracowywaniu dokumentów strategicznych miasta, - wydawnictwa informacyjne, - praca w terenie: spotkania z mieszkańcami, badania terenowe, - organizacja kampanii promocyjnych i edukacyjnych w wykorzystaniem technik animacji kultury, - organizacja specjalnych dyżurów dla mieszkańców podczas prowadzonych kampanii (m.in. spotkania dotyczące przygotowywania i zgłaszania projektów w ramach konsultacji społecznych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Burmistrz Chełmna IP: *.play-internet.pl 25.03.19, 18:55 Wszyscy po jednych pieniądzach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 26.03.19, 23:00 I tradycyjnie - zwalanie winy na poprzednika... Oj marne to pierwsze oficjalne spotkanie burmistrzów z mieszkańcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Re: Burmistrz Chełmna IP: 77.111.247.* 19.04.19, 23:01 Jak widać po kolejnej "odpowiedzi 5" (nowomowa doktora?) dla p. Mikiewicza i jego -nie bójmy się tego słowa - kolegi p. Murawskiego wszystko jest tajne przez poufne. Informacje o wydatkach na nowe stanowisko specjalisty od wizerunku i komunikacji społecznej (po co, na co?) są niedostępne nawet dla radnych, którzy uchwalają nie tylko budżet, ale i wynagrodzenie p. burmistrza. P. wiceburmistrzowi pensję ustalił sam burmistrz. Wyjaśnienia p. burmistrza o konieczności zatrudnienia drugiej kancelarii prawnej dla UM (z uwagi na ogromną liczbę spraw) są żenujące. Dużą liczbę spraw to możne mieć Warszawa, Kraków, Szczecin, Wrocław. Ale taki grajdołek? 107 010 zł rocznie na prawników to nie w kij dmuchał. Widać po pierwszych miesiącach, że p. burmistrz nie szanuje publicznych pieniędzy, nie ogląda każdej złotówki. I to wszystko dla naszego dobra? Widać gołym okiem, że nie wszystko idzie ku lepszemu.... www.bip.chelmno.pl/?bip_id=7738&cid=1688 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $$$$$$$ Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 20.04.19, 00:29 ....a to dopiero początek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: transparentnosc Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 20.04.19, 22:48 A gdzie ta jawność,przejrzystość i transparentność ,tak szumnie obiecywana podczas kampanii? Ktoś nas tu chyba robi w bambuko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 20.04.19, 23:09 Czyli jedno wielkie ble ble ble ble ble. Za to kasa jest rzeczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 20.04.19, 23:26 Kasa jest rzeczywista,ale ta tajemnica w kwestii kwoty rodzi wątpliwości,czy nie aż nazbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorbas Re: Burmistrz Chełmna IP: 23.250.125.* 22.04.19, 10:17 Coś nie potrafi się ten nasz burmistrz odnaleźć, niby taki wykształcony, a nie rozumie, ze pewnych rzeczy nie wypada. Agitacja z gabinetu burmistrza? pomorska.pl/burmistrz-chelmna-promuje-swojego-kandydata-to-dziwne/ar/c1-14065997 BTW Ktoś wie, ilu członków liczy ugrupowanie Chełmno - Miasto Mieszkańców (zespół, nasz zespół), aby mieszkańcy mogli z grubsza się zorientować, dla ilu jeszcze osób trzeba znaleźć zajęcie/pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 22.04.19, 13:27 STARE WRÓCIŁO ! BY BYŁO JAK BYŁO ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny z Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 29.04.19, 23:24 Nowy radny jest, no skąd? echelmno.pl/pl/11_wiadomosci/56387_kto_zast_pi_piotra_murawskiego_w_radzie_miasta.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda woda Re: Burmistrz Chełmna IP: *.dynamic.mm.pl 10.05.19, 22:37 Od 2006 roku systematycznie modernizujemy sieć wodociągową miasta, unowocześniamy także odbiór i zagospodarowanie ścieków. Wszystkie inwestycje, które zostały od tego czasu zrealizowane na terenie samej oczyszczalni ścieków kosztowały 115 mln zł. Ta dzisiejsza inwestycja to zamknięcie pewnego dużego etapu prac. Ale będą kolejne, m.in. modernizacje magistrali wodociągowych. Wszystko po to, aby w naszym mieście żyło się jeszcze lepiej oraz, by umacniany był wizerunek naszego miasta, które dba o komfort swoich mieszkańców i o ochronę środowiska – czy to mogłoby być w Chełmnie? Niemożliwe, to w Rzeszowie. Ostatnia inwestycja - budowa samej suszarni osadów z instalacją odwadniającą m.in. także hermetyzację osadników i zbiornika retencyjnego - kosztowała – 64,2 mln zł. 64 proc. tej kwoty to dofinansowanie unijne. Czy w Chełmnie dobrze, za dobrze wynagradzany wieloletni dyrektor wodociągów kiedykolwiek sięgnął po fundusze unijne? BAM-(burmistrz Artur Mikiewicz) zrobi pan coś z tym fantem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Burmistrz Chełmna IP: *.tvgawex.pl 29.05.19, 23:13 www.bip.chelmno.pl/?bip_id=7839&cid=1688 Odpowiedz Link Zgłoś