marco9009 25.08.08, 12:29 czy ktoś miał kiedyś problem lub niedawno żeby znależć chrzestnego lub chrzestna dla swojego dziecka. jakie utrudnienia was spotkały lub waszych niedoszlych chrzestnych ze strony kościoła i księzy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmk9 Re: chrzestny jak kościół wydaje zaświadczenia 25.08.08, 14:37 www.echo.siedlce.net/?p=23&id=97 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: chrzestny jak kościół wydaje zaświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 15:13 Miesiac temu bylem po zaswiadczenie abym mogl zostac chestnym i okazalo sie ze nie ma mnie w papierach parafi Fara,gdzie bylem chrzszczony,przyjmowany do komunii,bierzmowany i zawieralem zwiazek malzenski.Mieszkajac 25 lat na ul.Biskupjej nie bylo mnie w ksiedze co rocznych koled,a na koledach co roku bywalem.Paranoja oczywiscie ksiadz nie wydal mi zaswiadczenia.Idac do parafi po raz kolejny podalem adres pod ktorym mieszkalem 6 lat temu,i pod tym adresem byly moje dane i takim trafem po dlugich zmaganiach i proszeniu wrecz blaganiu otrzymalem zaswiadczenie.Powodzenia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: chrzestny jak kościół wydaje zaświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 17:02 Z tym zbieraniem papierów to totalna bzdura.Przecież na rodziców chrzestnych wybieramy osoby zaufane,które w razie jakiegoś nieszczęścia zaopiekują się dzieckiem.Nie jest to powiedziane,że tylko katolik sprosta temu zadaniu.Z doświadczenia życiowego wiem,że osoby innyh wyznań a nawet ateiści są wartościowymi ludżmi i potrafią niejednokrotnie lepiej sprostć nałożonym im zadaniom aniżeli typowi katolicy,którzy bardzo rzadko żyją ze wskazówkami wiary i nie przestrzegają wskazówek kościoła,choiaż mają na tę okoliczność stosowne papiery.Kłade pod rozwagę Kościołowi-więcej zaufania do swoich wiernych-oni naprawdę wiedzą co robią i nie muszą być bezustannie pouczani. Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 xy, pomyliłes 30.08.08, 20:58 rodziców chrzestnych z tzw honorowymi opiekunami, ktorzy towarzyszyli w czasach PRLu tzw świeckiej ceremonii "nadania imienia" w USC. Rodzice WIERZACY wybierają chrzestnych także po to, aby im pomogli wychowywac dziecko W WIERZE /lub w takowym wychowaniu zastąpili/. Chrzest w ogóle nie jest obowiązkiem każdego obywatela, a Tobie się niestety wszystko poplątało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: xy, pomyliłes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 01:02 Nic mi się nie poplątało jestem o zdrowych zmysłach.Dlaczego chrzci się nowo narodzone dzieci które nic nie zrozumieją z tego obrzędu? powinny być pełnoletnie wówczas mogły by podyskutować na ten temat i wyrazić swją wolę-jestem ciekawy ile z nich by wówczas przystąpiło do tego sakramentu?A PÓki co dajcie ludziom spokój w robieniu tego co uważają za stosowne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xy Re: xy, pomyliłes IP: 89.231.150.* 31.08.08, 10:08 drogi xy - nie przyłożyli się rodzice do twojego wychowania dotyczącego wiary, oprócz kompa za pomocą którego sobie wstyd przynosisz na czym to się znasz ? poproś babcię niech cię oświeci ! chyba że to p. ..... sekretarz PZPR i łamistrajk z FAM ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: xy, pomyliłes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 10:17 powiedział co wiedział -pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec CCH Re: chrzestny jak kościół wydaje zaświadczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 10:05 Kościół tak skrupulatnie rozlicza kandydatów na chrzestnych bo tylko w tej materii może mieć coś do powiedzenia. Niestety (dla Kościoła) nie może decydować o tym, czy ktoś może zostać rodzicem (matką, ojcem) tylko na podstawie frekwencji spowiedzi Wielkanocnych i przyjętych kolęd… Dlatego nie należy się dziwić wszystkim tym przeciwnościom wypływającym ze strony Kościoła. Widzimisie księży ważniejsze jest niż nauki KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gramy Re: chrzestny jak kościół wydaje zaświadczenia IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.15, 15:08 Próbowałam odebrać zaświadczenie dla syna , który ma być chrzestnym synka u swojej siostry. Nie mógł tego zrobić sam , bo go nie ma / jest za granicą / Usłyszałam , że jest to nie możliwe. Później ksiądz sprawdził moją kartotekę / czarną teczkę/ tym bardziej powiedział , nie da zaświadczenia ponieważ 5 lat nie przyjmowałam kolędy. Na nic się zdały moje tłumaczenia , że nie mieszkałam , usprawiedliwienia , że sprzątałam kościół , że byłam w zespole charytatywnym . Na jedno było go stać - powiedział " to się chwali" Cała rozmowa przebiegała przy otwartych drzwiach - ksiądz - młodszy ode mnie o połowę siedział ja stałam .Czułam się jak na egzekucji. Teraz na pewno , nie pójdę na mszę do tego kościoła ! i na pewno nie przyjmę po kolędzie nikogo z tego kościoła ! Brak szacunku , ogłady , grubiaństwo i słoma z butów - plebania jak pałac a w niej bezlitośni grubiańscy mieszkańcy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saa Re: chrzestny jak kościół wydaje zaświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.15, 17:12 pewnie to było w kościele farnym miałam ten sam przypadek .tylko jak ksieza sa pedofilami to nikt tego nie widzi nikomu nie przeszkadza !!!coraz gorzej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parafianin Re: chrzestny jak kościół wydaje zaświadczenia IP: *.play-internet.pl 12.11.15, 11:21 Trzeba chodzić do kościoła a wtedy nie będzie problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bies Re: chrzestny jak kościół wydaje zaświadczenia IP: *.chelmno.mm.pl 12.11.15, 20:07 Masz rację , sadź co niedzielę do plebana, przypucuj się na kolędzie , prosto trzymaj palec a wówczas twoje spłaszczenie, wzorem panującej władzy może doczekać się łaski miejscowego klechy. Odpowiedz Link Zgłoś