herbjelita 23.11.13, 18:21 Takich śląskich bohaterów trzeba kultywować. blogi.dziennikzachodni.pl/bloghistoryczny/2013/11/22/hrabia-strachwitz-czyli-z-drugiej-strony-slaskiego-powstania/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
honikowy_masorz Re: Hrabia Strachwitz. 23.11.13, 19:49 Po piyrwsze, co mo ksenofobio do tego? Po drugie, czy tyn pieron Strachwic godoł po naszymu??? Odpowiedz Link Zgłoś
herbjelita Re: Hrabia Strachwitz. 23.11.13, 19:53 To bou Slonzok co godou po ślonsku, niemiecku, rusku, łaciną i franzuskim. Wybierej ty pierdouo. Odpowiedz Link Zgłoś
herbjelita Re: Hrabia Strachwitz. 23.11.13, 19:59 www.montes.pl/Montes_2/montes_nr_02_182.htm Odpowiedz Link Zgłoś
keniata Re: Hrabia Strachwitz. 23.11.13, 21:33 herbjelita napisał: > To bou Slonzok co godou po ślonsku, niemiecku, rusku, łaciną i franzuskim. Wybi > erej ty pierdouo. Niy wymagej lod miyszkajoncego na stale w studziynce od CO znajomosci jynzykow.Lon ino szkolno polsko lacina zno. Odpowiedz Link Zgłoś
berncik Re: Hrabia Strachwitz. 23.11.13, 22:51 Wojsław jako Woizlaus de Strachowitz (łacina nie znała polskich liter) został wymieniony w dokumencie z 1285 r. Strachwitzowie są zatem jednym z najstarszych śląskich rodów arystokratycznych. Na zaszczyty musieli jednak czekać bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
honikowy_masorz Re: Hrabia Strachwitz. 24.11.13, 05:17 Ja, ja, ja, to boł Pon co tych niźyj mioł w guybokim powaźaniu. Te Ślonzoki co mu ziymia obrabiali, gowiydziom se zajmowali to dlo niygo boła tanio siyła robocza. To tak jokby pedzieć, ż polski umynczony chop z 18 wiyku to boł rodak Sapiechów, Lubomirskich i.t.p. Dwie róźne kasty ludzi jak w Indiach. Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri2 Re: Hrabia Strachwitz. 24.11.13, 09:26 Dlatego prymitywne uoberszajsy chcą się do hrabiego przyssać, aby trochę poświecić odbitym światłem. Wychodzi z tego karykatura. Tak jakby Ziranko twierdził, że jest też hrabią, tylko z nieprawego łoża, albo BalleSSt, że jest niemieckim grafem i w herbie ma struganego koniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
honikowy_masorz Re: Hrabia Strachwitz. 24.11.13, 05:11 Jeśli mioł tyn hrabia nivo jak ty, to niy sondza coby poradzioł godać, uo szkryflaniu niy wspomna, w tylu jynzykach. Mosz dowód, że godoł po naszymu??? Odpowiedz Link Zgłoś
ciepuy_jatzek Re: Hrabia Strachwitz. 24.11.13, 11:44 "Ciężko chory Strachwitz po zakończeniu wojny powrócił do Kamienia Śląskiego. Niedługo po tym jak wydobrzał wybuchło powstanie śląskie, w którym przyszło mu uczestniczyć. Stanął na czele jednego z wolnych korpusów, który walczył pod Górą św. Anny. Jego oddział był posądzany o dopuszczenie się nieuzasadnionych okrucieństw wojennych, dlatego powstańcy w odwecie spalili pałace w Izbicku i Szymiszowie oraz zakłady wapiennicze i dworzec kolejowy w Kamieniu Śląskim i Szymiszowie. Ocalał jedynie zamek w Kamieniu Śląskim, który powstańcy zdążyli jednak splądrować. Ostatecznie nie zdecydowali się go podpalić, bo stamtąd pochodził św. Jacek, a miejsce święte trzeba było uszanować. W rejonie kamieńskim wioski w czasie walk przechodziły z rąk do rąk - to na polską to na niemiecką stronę. Ostatecznie hrabia von Strachwitz odbił Kamionek i Kamień Śląski. W ostatnim ataku Niemcy użyli przeciw powstańcom pociski artyleryjskie z trującą substancją. Po powrocie na zamek kamieński Hyacinth Grafa Strachwitz postanowił ukarać tych, którzy dopuścili się splądrowania zamku. Mieszkańcy Kamienia Śląskiego jako sprawców wskazali mieszkańców z Kamionka. Hrabia udał się więc do wsi i na folwarku kazał zwołać wszystkie kobiety z okolicy. Zaczął wypytywać, gdzie są mężowie i synowie. Gdy Graf nie otrzymał odpowiedzi, kazał jednemu z oficerów wszystkie kobiety rozstrzelać" Mioł ciynżko rynka dlo "swoich". No ja, ordnung must sein. Myśla co dlo niygo, te podlegue mu bambry to było kasto poślydniejszego gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrod-7 Re: Hrabia Strachwitz. 25.11.13, 07:51 herbjelita napisał: > Takich śląskich bohaterów trzeba kultywować. herbjelita napisał: > Takich śląskich bohaterów trzeba kultywować. No to konieczne z twojej strony,wszak to zgermanizowany polak. Przodek jego Strachowicz walczył przeciw Mongołom jako Polak,a on jako faszystowski bandzior Polaków mordował. Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrod-7 Re: Hrabia Strachwitz. 26.11.13, 07:45 gorki_jacyek napisała: > Polokiem to on niy boł. - no nie,bo z Mongołami nie walczyli Polacy,ja wiem o tym,że wówczas Polacy to tylko gęśmi byli. Odpowiedz Link Zgłoś
nowokawynczyniok Re: Hrabia Strachwitz. 26.11.13, 07:56 Jak już to chyba gęsiami. Strachwitz na pewno nie czuł się nawet w częsci Polokiem. To był niemiecki bandyta. Tego się trzymajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
herbjelita Re: Hrabia Strachwitz. 26.11.13, 09:06 nowokawynczyniok napisała: Jak już to chyba gęsiami. Strachwitz na pewno nie czuł się nawet w częsci Polokiem. To był niemiecki bandyta. Tego się trzymajmy. To byl slonski bohater bo goniou Polokow zpod Gory sw. Anny. Moj ojciec tysz bou powstancem zpod G.s.Anny bo tym Polokom furtka otwierou jak uoni w pierona z browarow uciekali. Odpowiedz Link Zgłoś
nowokawynczyniok Re: Hrabia Strachwitz. 26.11.13, 09:42 Dlo ciebie śląski, dlo mnie niemiecki, egal. Moźno tysz pedzieć, co twój vater zdradziol Niemce, bo powstance pitli ze browaru. Mom ino nadziejo, że potym se zrechabilitowoł. Odpowiedz Link Zgłoś
herbjelita Re: Hrabia Strachwitz. 26.11.13, 10:11 Nie jest to ciekawe, ze jeszcze po wojnie niedaleko browarow lezaly groby powstancow, ktorych resztki Polacy exhumowali i przeniesli na miejscowe cmentarze. Tak bylo w Gogolinie, Szymiszowie, Kamieniu Sl. Blotnicy Strzeleckiej i wielu innych miejscowosciach. Widac, ze ci polscy powstancy piwo lubili i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
nowokawynczyniok Re: Hrabia Strachwitz. 26.11.13, 10:47 Pokryncona jes historia ślonskiyj ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Hrabia von Strachwitz. 27.11.13, 00:02 Jak zobaczyłem ten wątek założony przez Herbjelita o jakimś Hrabii to z góry pomyślałem że skoro mu imponuje to musiał być Hitlerowcem z SS czy wehrmachtu . Kliknąłem sobie linka no i BINGO !!! A teraz tako fraga do autora :-) Czy znasz jakichś Ślazaków z tamtego okresu ale niehitlerowców ? Mam na myśli jakąś elitę z okresu II wojny św . :-) Pyt 2 . Czemu ci imponują hitlerowcy ? Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrod-7 Re: Hrabia Strachwitz. 27.11.13, 07:41 nowokawynczyniok napisała: > Jak już to chyba gęsiami. Strachwitz na pewno nie czuł się nawet w częsci Polok > iem. To był niemiecki bandyta. Tego się trzymajmy. Ten ze zdjęcia bandzior w najdoskonalszym wydaniu,ale jego przodek bił się z Mongołami jako śląski Słowianin. Odpowiedz Link Zgłoś
gorol_spod_skiyrnjevitz Re: Hrabia Strachwitz. 27.11.13, 11:48 Jak sie bioł z tymi Mongołami, to po jakymu godoł? Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrod-7 Re: Hrabia Strachwitz. 27.11.13, 12:18 gorol_spod_skiyrnjevitz napisała: > Jak sie bioł z tymi Mongołami, to po jakymu godoł? A co miał godać,jak walił Mongoła cepem po łebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
herbjelita Re: Hrabia Strachwitz. 27.11.13, 13:25 jak Slazacy walili Turkow to wolali "Lyj mu" To slowo do dzis jest w Turcji znane a to jusz wieki temu. Odpowiedz Link Zgłoś
herbjelita Re: Hrabia Strachwitz. 27.11.13, 14:07 "Lyj im" tak to wrzeszczeli: ....Przeszła ona do historii jako druga wyprawa krzyżowa, a Ślązacy chlubnie zapisali się w jej annałach. W roku 1147 podczas wielkiej bitwy z Turkami pod Doryleum ich zaskakujący atak przechylił szalę zwycięstwa na stronę krzyżowców. Odegrali też decydującą rolę w zwycięskim szturmie Damaszku (zakończonym przerażającą, nawet jak na średniowieczne realia, rzezią mieszkańców). Przez długie lata pamiętano w krajach Półksiężyca bojowe zawołanie "Lyj im!", a przerażającym Ślązakiem-wielkoludem tureckie matki straszyły niegrzeczne dzieci. Udział w krucjacie korzystnie wpłynął na zdrowie i kondycję księcia Władysława..... Wyciag z Historii Niezaleznej. Odpowiedz Link Zgłoś
gorol_spod_skiyrnjevitz Re: Hrabia Strachwitz. 27.11.13, 15:13 To je dobre. Dzisiej tysz by se zdauo czasym tak pedzieć i to wykonać. Odpowiedz Link Zgłoś
berncik Re: Hrabia Strachwitz. 27.11.13, 17:45 wallenrod-7 napisał: > gorol_spod_skiyrnjevitz napisała: > > > Jak sie bioł z tymi Mongołami, to po jakymu godoł? > > A co miał godać,jak walił Mongoła cepem po łebie ? Strachwice Godali jak jego Ksiaze Henryk, po Niemiecku, albo po lacinie tak jak jego Niemiecka Matka Sw. Jadwiga. Odpowiedz Link Zgłoś
gorol_spod_skiyrnjevitz Re: Hrabia Strachwitz. 27.11.13, 17:50 A ze swoimi chuopami czy prostymi ojokami tysz godoł po łacinie abo niymiecku??? Odpowiedz Link Zgłoś
berncik Re: Hrabia Strachwitz. 27.11.13, 23:51 gorol_spod_skiyrnjevitz napisała: > A ze swoimi chuopami czy prostymi ojokami tysz godoł po łacinie abo niymiecku? > ?? Po Niemiecku napewno :Gorolstwa tam nie bouo ,a po rusku do kogo mieli godac Lyj jym To brzmi po Morawsku. Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrod-7 gęsi 27.11.13, 07:48 nowokawynczyniok napisała: > Jak już to chyba gęsiami. gęś, upierzenie młodej gęsi, zajadać się pieczoną gęsią; stado gęsi, dosypać karmy gęsiom, zajmować się gęsiami (albo: gęśmi) Odpowiedz Link Zgłoś