rico-chorzow 08.12.08, 07:09 chętnie poznałbym czysty,nieskazitelny polonizm,podkreślam - polonizm -,też chętnie przczytałbym wypowiedzi takich potentatów mowy jak,dr.Czeszak czy prof.Miodek:);do innych,bez obawy oni i tutaj zaglądają:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rico-chorzow Re: Ja Slązak, 08.12.08, 07:14 Zapomiałem o pani prof.Simonides,która w leciwych latach poznała język polski:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: No i co Polacy, 08.12.08, 18:48 tutaj macie definicję z polskiej PWN, więc jak,dostanę od was polonizmy,albo nie jesteście czymś/tym?,przecież zawsze waszym atutem był wasz język?,i gdzie są te polonizmy,świat nie zna?OOOO,to były 2 ubikacje;) >>polonizm «wyraz, zwrot lub konstrukcja składniowa przejęte z języka polskiego lub na nim wzorowane» Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: No i co Polacy, 08.12.08, 22:07 czekam Panie i Panowie Polacy,gdzie i jakie są - polonizmy -?,potraficie je wymienić,Polacy?,czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alan [...] IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.08, 23:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: langsam, aber ... Nů i jak, Poloucy? IP: 83.17.148.* 09.12.08, 09:15 Cekać to bydźećy aze do ... usrany śmjerćy?! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Nů i jak, Poloucy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 09:17 Gość portalu: langsam, aber ... napisał(a): > > Cekać to bydźećy aze do ... usrany śmjerćy?! :-) Dokladnie, a potem spoczniecie na polskim slasku:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nů i jak, Poloucy? 09.12.08, 09:20 Wiszcze polscy mówią: Litwo Ojczyzno moja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Nů i jak, Poloucy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 09:23 A jakich wieszczow twoje dzieci moga posluchac w szkole? Gdyby polskie musialy sluchac innego niz Mickiewicz czy Slowacki walczyli bysmy. Co mozesz poza popierdzeniem w necie, o swoich marzeniach? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re:max 09.12.08, 12:57 Gdyby polskie musialy sluchac innego niz Mickiewicz czy Slowacki walczyli bysmy. Uo co? Uo bajzel, korupcja, zacofaniy? Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nů i jak, Poloucy? 09.12.08, 09:26 A ja dalej czekam,przynajmne na JEDEN POLONIZM :) Litwo Ojczyzno Moja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Nů i jak, Poloucy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 09:31 Chcialbys miec wlasny kraj tak jak my?:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nů i jak, Poloucy? 09.12.08, 09:56 Nie,nie lubię zakłamania,mordowania jak wy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Nů i jak, Poloucy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 10:20 Pomyliles sie ja jestem Polakiem nie Niemcem. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nů i jak, Poloucy? 09.12.08, 10:21 Gość portalu: max napisał(a): > Pomyliles sie ja jestem Polakiem nie Niemcem. Pański pech. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: max 09.12.08, 13:05 Pomyliles sie ja jestem Polakiem nie Niemcem. Tylko na przelomie sierpnia i wrzesnia 1920 "Bojowka Polska" zamordowala 30 osob na samym GS. Na kogo konto ida ofiary wsrod zolnierzy Wloskich w 1921? Kto dokonal zamachu w 1921 r. w Kattowitz wrzucajac granaty w tlum przed teatrem na Friedrichsplatz? Kto torturowal ludzi opowiadajacych sie przeciwko przylaczeniu GS do Polski na Friedrichstrasse 63 (dzisiejsza ul. Warszawska 63)? Kto zamordowal na oczach ciezarnej zony i jego czieci Theofila Kupke? Kto mordowal w Jaworznie, Potulicach, Lambinowicach i innych obozac? Kto mordowal modlaca sie osalala po masakrze dokonanej przez sowjetow ludnosc w kosciele w Kietrzu? Smutny pajac jestes! Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max chriSSchlauf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 13:19 nie porycz sie. ci ludzie zaplacili niestety cene za wlasna glupote i dali sie glupio podburzyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muks [...] IP: 62.159.154.* 09.12.08, 13:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muks Re: maxa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 13:25 twoja frustracja wzmacnia moja- POLSKA demonstrowana na calym Slasku -radosc:D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muks Re: maxa IP: 62.159.154.* 09.12.08, 14:10 Frustracja? ty chyba kpisz, hehehe demostruj sobie demonstruj, hehehe tylko to potraficie "D E M O N S T R O N W A C", hehe moze jeszcze "cos z mostrujesz" hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: max 09.12.08, 13:59 > nie porycz sie. ci ludzie zaplacili niestety cene za wlasna glupote i dali sie > glupio podburzyc... Siadac kapsko! Pytanie brzmialo inaczej. Odpowiedz, albo jestes, jak wielu innych za swietojeb...iwy??? Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 14:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: max 09.12.08, 15:13 Zachowujesz sie jedynie jak maly dupkowaty troll, ktorego na wiecej nie stac. Masz cos merytorycznego do dorzucenia, nie? Siad i kolejne kapsko. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chriSSschlauf Re: max IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 07:26 Ja troll? to wy z niezrozumialych przyczyn piszecie na portalu polskiej gazety i beczycie jacy pokrzywdzeni jestescie. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: max 10.12.08, 08:02 Gość portalu: chriSSschlauf napisał(a): > Ja troll? to wy z niezrozumialych przyczyn piszecie na portalu polskiej gazety > i > beczycie jacy pokrzywdzeni jestescie. Kochany Polaku,podaj proszę na tej jedynie i wyłcznie polskiej,najbardziej polskiEm w wszystkich polskich forum,polonizm,podaj proszę - TYLKO POLONIZM -,nic więcej Kochany Polaku. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: max 09.12.08, 12:58 Chcialbys miec wlasny kraj tak jak my?:) Wy mocie i my momy. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max krishart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 13:17 jak wyglada pseudoslaski urzad? nie widzialem jeszcze ani razu takiego... Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: max 09.12.08, 14:02 jak wyglada pseudoslaski urzad? nie widzialem jeszcze ani razu takiego... To polyz gibko do magistratu we Kattowitz, a uoboczysz "pseudoslaski urzad". Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max chrisSSlauf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 07:27 a co tam jest pseudoslaskiego? jakies zoltoniebieskie flagi? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Chcesz po polsku? 09.12.08, 12:09 Rico ale masz zryty beret na maxa, zmień lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Chcesz po polsku? 09.12.08, 12:15 grba napisał: > Rico ale masz zryty beret na maxa, zmień lekarza... Witam i cieszę się,naprawdę SZCZERZE,Pan będzie tym,który nam przedstawi pierwszy polonizm,więc jak Panie Grba?,przecież już w Książce Heinrichowa było wszysto polskie,no więc?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Chcesz po polsku? IP: 85.11.66.* 09.12.08, 16:01 Rico na więcy niż Litwo ojczyzno moja to niy licz ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Chcesz po polsku? 09.12.08, 13:52 grba napisał: > Rico ale masz zryty beret na maxa, zmień lekarza... obawiam się ze lekarz temu panu nie pomoże beznadziejny przypadek > Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Chcesz po polsku? 09.12.08, 16:11 rzewuski1 napisał: > grba napisał: > > > Rico ale masz zryty beret na maxa, zmień lekarza... > > obawiam się ze lekarz temu panu nie pomoże > beznadziejny przypadek Miałem nadzieję,że ktoś zna jakiś polonizm,przecież Polacy z Kopernikiem,Wieżynkiem,Stowoszem powinni podać jakiś polonizm,musi egzystować!!!!,skoro nawet PWN tego hasła używa,nie dajcie się prosić Polacy,czekam:) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Rico, czy Twoja dzięcielina pała? 09.12.08, 20:08 "Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem; Gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała, Gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała" Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Rico, czy Twoja dzięcielina pała? 09.12.08, 20:29 A które z pańskich słów to - polonizmy -,Panie Grba?,proszę wyszczególnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: a twoja - Grba - pała tez pała? IP: *.versanet.de 11.12.08, 19:57 A nie pochodza te rymy spod piora litewskiego poety Mickieviciusa? A moze to nastepny Polak?? Pyrsk! Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: a twoja - Grba - pała tez pała? 12.12.08, 17:15 A nie pochodza te rymy spod piora litewskiego poety Mickieviciusa? > A moze to nastepny Polak?? a może to gojczszlezjer? wszak szlachcic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: rzigus - zadanie dla tjebja IP: *.versanet.de 12.12.08, 19:28 Goj to on napewno bywszy. A czy Schlesier - nie sadze - w koncu pochodzil z Lietuvy a nie Silesii. Pyrsk przi szlustydniu! Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: rzigus - zadanie dla tjebja 12.12.08, 19:53 Jaki goj? Jego matka była Żydówką, z grupy Frankistów. Czy przypadkiem Żydostwa nie dziedziczy sie po matce? Nawet wieszczowie (wieszcze) nie są Polakami, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: rzigus - zadanie dla tjebja 12.12.08, 20:06 stosując ich żałosną nazistowską metodę nie znajdziesz na świecie żadnego Polaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: rzigus - zadanie dla tjebja IP: *.versanet.de 13.12.08, 08:36 No i sie nie dziw. Polki zawsze lubily dawac cudzoziemcom. Czarnym "studentom" - bo jurni i mieli dulary; Rosjanom - bo jurni, a poza tym dozgonni przyjaciele; Slazakom - bo dzieki nim mogly wyjechac z polskiego bagna - ze tylko pare przykladow podac. Pyrsk przi szlustydniu! Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: rzigus - zadanie dla tjebja 13.12.08, 12:34 widzę ze jesteś na tym punkcie przewrażliwiony pewnie masz jakieś rodzinne doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow No i nie ma polonizmu, 11.12.08, 12:26 więc jak można być Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Ja Slązak, 12.12.08, 20:20 dr.Czeszak czy > prof.Miodek:);do innych,bez obawy oni i tutaj zaglądają:) skąd wiesz? pod jakimi nickami? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ja Slązak, 12.12.08, 20:45 rzewuski1 napisał: > dr.Czeszak czy > > prof.Miodek:);do innych,bez obawy oni i tutaj zaglądają:) > > skąd wiesz? > pod jakimi nickami? I nawet ci Polacy nie znają - polonizmów -. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Ja Slązak, 12.12.08, 21:32 czyli jak zwykle nie wiem? panie rico najpierw pan pisze ze ci panowie są na forum i tutaj zaglądają? wiec ponawiam pytanie skąd pan to wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: do rzigola: Ja Slązak, IP: *.versanet.de 13.12.08, 08:40 Podedukuj mondralinski, podedukuj! Moze - mimo twojego niskiego IQ uda ci sie cos wydumac - chc...dumaj nje dumaj, carem nje budjesz!! Pyrsk przi szlustydniu Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: do rzigola: Ja Slązak, 13.12.08, 12:32 o język rosyjski zna to po tatusiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: do rzigola: Ja Slązak, IP: *.versanet.de 13.12.08, 17:17 Nie - to po probach zrobienia ze mnie polaka w elitarnych szkolach polskich (nota bene jedna z nich zwana imieniem Sylwestra Ludygi - teraz Marszalka P - w odwiecznie polskim miescie Kattowitz). No a kto to byl ten Sy(l)fus Ludyga? Napewno Polak-katolik walczacy o polskosc polskiich Kattowitz! No zadanie dla ciebie mondraczku!! Pyrsk przi szlustydniu! Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Ja Slązak, 13.12.08, 12:31 czyli pan sobie to wymyślił ze ci panowie tutaj zaglądają? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ja Slązak, 13.12.08, 12:55 rzewuski1 napisał: > czyli pan sobie to wymyślił ze ci panowie tutaj zaglądają? Pan zapomniał o kobietach,to nie jest ładnie,mężczyzna nie jest pępkiem świata,też może ja źle ująłem,a oni wiedzą,że polonizmy nie egzystują.Egzystują jednak silezianizmy,których Pan,Polak nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: interpol Re: Ja Slązak, IP: *.xdsl.centertel.pl 19.12.08, 02:53 człowieku bredzisz jak potłuczony Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ja Slązak, 29.12.08, 17:15 Nawet ta słynna - kur...wa - prof.Miodka nie jest polonizmem,a nawet nie slawizmem,czekam na polonizmy,może jakiś polonista się tutaj włączy. Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Ja Slązak, 31.12.08, 18:03 No wiesz, że też ci z kurwą i to słynną nie po drodze to dziwne panie slązak. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ja Slązak, 01.01.09, 18:00 999s napisał: > No wiesz, że też ci z kurwą i to słynną nie po drodze to dziwne panie slązak. Niestety,uległem też polonizacji:(,jednak ja nie używam tego też słowa polonizacyjnego,nie powiem,że nie użyłem,jednak na "codzień"gwarantuję - nie -,jak i innych słów polonizacyjnych profesora Miodka,jeszcze raz - gwarantuję -. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PlantRock Re: ty sloonzok? IP: 82.45.166.* 31.12.08, 02:03 cheyba legna trupyem, ciulu! Odpowiedz Link Zgłoś
zwisik Rykuś! 05.01.09, 19:15 Napisałeś: > chętnie poznałbym czysty,nieskazitelny polonizm,podkreślam - polonizm -,też > chętnie przczytałbym wypowiedzi takich potentatów mowy jak,dr.Czeszak czy > prof.Miodek:);do innych,bez obawy oni i tutaj zaglądają:) Kretynku, robisz wszystko żeby potwierdzić moją opinię o tobie czubku:))!! Twoi przodkowie robili wszystko żeby zniszczyć język polski i polskość jako taką!! Ty prymitywie masz czelność zadawać takie pytania!!??? Kpisz czy o drogę pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Rykuś! 05.01.09, 23:02 zwisik napisał: > Kretynku, robisz wszystko żeby potwierdzić moją opinię o tobie czubku:))!! Dyć ja,toć to do wos,wy ponok:) > > Twoi przodkowie robili wszystko żeby zniszczyć język polski i polskość jako > taką!! Ty prymitywie masz czelność zadawać takie pytania!!??? > Kpisz czy o drogę pytasz? O nadobny,wspaniały,wszechwiedzący,Pan poda tylko jeden polonizm i odżyje - w końcu - język polski i nie będę miał czelności pytać o drogę,kpiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimirz Ja "Slązak" powinno byc "folksdojcz-oberszlezjer". IP: *.austin.res.rr.com 05.01.09, 23:39 Prosze nie wciagac Slazakow w folksdojcz-oberszlezjerskokoszerne bagno. Mudlmy siem. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ja "Slązak" powinno byc "folksdojcz-oberszlez 05.01.09, 23:55 Jo je Slonsok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Ja "Slązak" powinno byc "folksdojcz-oberszlez IP: *.chello.pl 08.01.09, 05:23 Od miesiąca dopytujesz się o polonizmy na forum zupełnie do tego nieadekwatnym. I przez cały ten czas nie przyszło ci do głowy, by poszukać np. w Wikipedii! Ot, bystrość wiceszkopa... Tu masz o polonizmach, wraz z garścią przykładów, w języku niemieckim: de.wikipedia.org/wiki/Polonismus tu w rosyjskim: ru.wikipedia.org/wiki/Полонизм Daleko obfitsze są polskie zapożyczenia w językach narodów dawnej Rzeczypospolitej. I tak np. wg Wikipedii ukraińskiej (uk.wikipedia.org/wiki/Полонізм) polonizmy stanowiły niegdyś do 15 proc. zasobów leksykalnych mowy ukraińskiej - dziś jest ich jeszcze blisko 2 proc. Krótką listę (ok. 500 przykładów) ukraińskich zapożyczeń z polszczyzny znajdziesz już poza Wikipedią: www.geocities.com/CapitolHill/Parliament/9677/zel15.htm Mam nadzieję, że zaspokoiłem twą ciekawość, bystrzacho... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ja "Slązak" powinno byc "folksdojcz-oberszlez 08.01.09, 06:08 Dziękuję,jednak proszę o konkretne przykłady polonizmów,nie potrafię się obchodzić z Wikipedią,albo podana strona nie działa...specjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Ja "Slązak" powinno byc "folksdojcz-oberszlez IP: *.chello.pl 08.01.09, 07:20 rico-chorzow napisał: > ... nie potrafię się obchodzić z Wikipedią... ???! No... jestem pod coraz większym wrażeniem... Czy wszyscy śląscy internauci tacy kumaci są? Ale ty nie musisz kolego umieć się "obchodzić" z Wikipedią. Ja ci przecież podałem linki do konkretnych stron. Linki DZIAŁAJĄCE - sprawdzałem. Masz tam konkretne przykłady zapożyczeń z polszczyzny w różnych językach. Po kilka przykładów w językach niemieckim i rosyjskim (dwa pierwsze linki) oraz KILKASET przykładów w ukraińskim (link ostatni - trzeba zejść na dół tej strony). Czy ty człowieku naprawdę wierzyłeś, że takie zjawisko jak polonizm nie istnieje? Przez kilkaset lat język polski był językiem warstw panujących wielkiego wielonarodowego królestwa - wierzyłeś, że nie wywarło to wpływu na pozostałe języki tego państwa? Resentyment zaślepia cię i odbiera zdolność do myślenia - w efekcie robisz z siebie durnia. Co to w ogóle za dziwne forum jest? Tytuł ma "Silesiana", ale przejrzawszy kilka najnowszych wątków stwierdziłem, że sprawy śląskie są tu na drugim planie. Absolutnie najważniejszą rzeczą jest tu urąganie Polsce, a w szczególności (ciekawe skąd to upodobanie) polskiemu językowi. Wymyślacie najbardziej niedorzeczne teorie, by ulżyć swym żółciowym sentymentom. Polonizmy nie istnieją, język polski został stworzony przez niemieckich drukarzy... nie wiem czy smiać sie z tych idiotyzmów, czy płakać nad nimi. Skąd sie bierze w was potrzeba takiej paplaniny? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ja "Slązak" powinno byc "folksdojcz-oberszlez 08.01.09, 07:36 Zgodkom kejś mi przidzie,jednak proszę o konkretne przykłady polonizmów,wszycky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Ja "Slązak" powinno byc "folksdojcz-oberszlez IP: *.chello.pl 08.01.09, 08:18 rico-chorzow napisał: > Zgodkom kejś mi przidzie,jednak proszę o konkretne przykłady polonizmów,wszycky Podałem ci przeciez linki do stron, gdzie te przykłady są - naprawdę nie potrafisz wejść na te strony? Jak ty w ogóle funkcjonujesz w internecie, mając tego typu kłopoty? Te strony są po niemiecku i rosyjsku, ale nawet jesli nie władasz tymi językami, to łatwo wspomniane przykłady odnajdziesz, bo są wylistowane. Mogę ci zresztą skopiowac listę niemiecką, skoro masz takie trudności: Grenze – von poln. granica Gurke – von poln. ogórek Dalli! – von poln. dalej ("Weiter!") Ogonek - deutsch Schwänzchen Rendzina[1] - von poln. Rędzina Stieglitz (poln. szczygieł), Zeisig (poln. czyżyk) und andere Vogelarten Säbel - wahrscheinlich über das polnische szabla die Pferderasse Konik - deutsch Pferdchen Szabla występuje także na liście rosyjskiej (сабля), najwyraźniej była to polska specialité de la maison. Listy ukraińskiej - liczącej pół tysiąca pozycji - kopiował nie będę. Naucz się wreszcie sam z internetu korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ja "Slązak" powinno byc "folksdojcz-oberszlez 08.01.09, 10:14 Więc może tak,jak są nazywane "te" rzeczy w krajach ościennych? > Grenze – von poln. granica ? >Gurke – von poln. ogórek? > Dalli! – von poln. dalej ("Weiter!")? > Ogonek - deutsch Schwänzchen ? > Rendzina[1] - von poln. Rędzina Nie wiem,co jest rędzina,proszę o tłumaczenie,nie jestem Polakiem,też Polka nie potrafiła mi odpowiedzieć czy wytłumaczyć/przetłumaczyć znaczenie tego słowa,też dlatego będzie to słowo prawdopodobnie,ogólnie przyjętym - polonizmem -. > Stieglitz (poln. szczygieł), Zeisig (poln. czyżyk) und andere Vogelarten?,tutaj na Pana miejscu - nie zaczynałbym - > Säbel - wahrscheinlich über das polnische szabla > die Pferderasse Konik - deutsch Pferdchen > > Szabla występuje także na liście rosyjskiej (сабля > ;), najwyraźniej była to polska specialité de la maison. > Listy ukraińskiej - liczącej pół tysiąca pozycji - kopiował nie będę. Naucz się > wreszcie sam z internetu korzystać. O - szabli,jako polonizm - na Pana miejscu,nawet nie zaczynałbym z tym ugro-finskim wyrazem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Jędrzeju,Pan mnie 08.01.09, 10:29 nie rozumi,ja nie czekam na - słowianizmy - czekam na - niezkazitelny - POLONIZM,więc proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Jędrzeju,Pan mnie IP: *.chello.pl 08.01.09, 12:57 Ja z niczym niczego SzPanie nie zaczynam i nie zamierzam wchodzić z panem w filologiczne dyskusje, wyodrębnianie "nieskazitelnych polonizmów" spomiędzy slawizmów etc; nie jestem językoznawcą. Chciał pan polonizmów, więc pokazałem panu teksty z przykładami takowych. Jeśli uważa pan, że są tam błędy, to proszę z autorami dyskutować, bądź ze źródłami, na które sie powołują. Życzę dużo cierpliwości, bo jest tych przykładów w sumie ponad 500 sztuk. Co do mnie, to tak czy owak nie widzę powodu, by mniej ufać wiedzy owych autorów niż pańskim uprzedzeniom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Jędrzeju,Pan mnie IP: *.chello.pl 08.01.09, 13:07 Ja z niczym SzPanie nie zaczynam i nie zamierzam wchodzić z panem w filologiczne dyskusje, wyodrębnianie "nieskazitelnych" polonizmów spomiedzy slawizmów; nie jestem językoznawcą. Chciał pan polonizmu, to pokazałem panu teksty z przykładami takowych. Jeśli uważa pan, że są one wszystkie co do jednego błędne, proszę polemizowac z ich autorami, bądź autorami źródeł, które przywołują (życzę dużo cierpliwości, bo jest tych przykładów ponad 500 sztuk). Co do mnie laika, i tak nie widzę powodu, by mniej ufać wiedzy tych ludzi, niż pańskim uprzedzeniom. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Jędrzeju,Pan mnie 08.01.09, 15:00 Używa Pan jakiegoś szablonu do pisania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Jędrzeju,Pan mnie IP: *.chello.pl 08.01.09, 17:49 rico-chorzow napisał: > Używa Pan jakiegoś szablonu do pisania? :) Nie, po prostu ten sam list dwakroć napisałem i wysłałem, bo podczas pierwszej wysyłki komputer mi się zawiesił i myślałem, że post nie poszedł. Takie wyjaśnienie wysłania dwu postów nawiasem mówiąc też zaraz potem wysłałem i ono początkowo było widoczne - a teraz go nie ma. Coś sie więc raczej wtedy z serwerem zadziało, a nie z moją maszyną. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Jędrzeju,Pan mnie 08.01.09, 18:05 Gość portalu: Jędrzej napisał(a): > :) Nie, po prostu ten sam list dwakroć napisałem i wysłałem, bo podczas pierwsz > ej wysyłki komputer mi się zawiesił i myślałem, że post nie poszedł. > > Takie wyjaśnienie wysłania dwu postów nawiasem mówiąc też zaraz potem wysłałem > i ono początkowo było widoczne - a teraz go nie ma. Coś sie więc raczej wtedy z > serwerem zadziało, a nie z moją maszyną. Tak to jest z maszynami o innych końcówkach,ale co z - polonizmem -,to maszyna,ten też się zawiesił? Odpowiedz Link Zgłoś