Dodaj do ulubionych

Zarobić na beatyfikacji

24.03.11, 18:17
Przed beatyfikacją księgarnie pełne książek o papieżu.
Przodują krakowskie oficyny. Diecezjalne wydawnictwo przekonuje księży, że warto w książki o papieżu zainwestować po to, by sfinansować pielgrzymkę do Rzymu. Na nic zda się wiercenie o świętościach. Sprawa jest prosta: bogiem jest forsa i trzeba ja zdobywać wszelkimi sposobami... nawet diabelskimi.
Obserwuj wątek
    • privus Re: Zarobić na beatyfikacji 24.03.11, 18:21
      A odpustów z tej okazji jeszcze nie sprzedają?
      • Gość: mix Re: Zarobić na beatyfikacji IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 18:23
        W średniowieczu stanowiło to poważny dochód. Metoda sprawdzona.
        • Gość: urrrra czekiści wykorzystują do jątrzenia beatyfikacje IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 18:28
          wadowice24.pl/polityka/miasto/2515-wadowice-szykuja-sie-do-beatyfikacji
          • Gość: za stalinu Re: czekiści wykorzystują do jątrzenia beatyfikac IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 18:33
            lubczasopismo.salon24.pl/forum2011/post/285385,beatyfikacja-jp2-gra-razwiedki
            • Gość: mix Re: czekiści wykorzystują do jątrzenia beatyfikac IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 18:37
              "Jeśli ktoś ma wątpliwości, że Watykan gra z razwiedką w sprawie ogłupienia Polaków po katastrofie, niech przypomni sobie zachowanie wysłannika Benedykta 16 na uroczystości pogrzebowe i jego słowa o pojednaniu z Rosją."

j.w.
              • Gość: zxcv Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 22:04
                Czy Wojtyła jest godzien świętości ?

czytelnia.onet.pl/1,8,8,55264954,148049624,6349948,0,forum.html
                • Gość: mix Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 22:15
                  Zdecydowanie nie. Tym bardziej, że stał na czele instytucji, która w dziejach świata nie ma równych sobie w wyrządzaniu większych szkód ludzkości od 2000 tys lat i on sam nic w tym zakresie nie zmienił. Nie znajduję tu absolutnie żadnego uzasadnienia. Chyba że do tego zbawienia prowadzić ma negowanie ludzkiej natury, ignorowanie nauki i hipokryzja oraz nienawiść do ludzi.
                  • Gość: Tak mądry jak @ Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 22:54
                    Ale jak piszesz 2000 lat!!! Szmat czasu i nikt tego nie zmienił i nie udało się nikomu pokonać. A na tym forum niektórym wydaje się, że to kwestia kilku lat i wiara upadnie i odejdzie w niepamięć.
                    • Gość: w2w Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 23:06
                      "kwestia kilku lat i wiara upadnie i odejdzie w niepamięć"

To nie jest kwestia wiary. Każdy w coś wierzy. Jeden w lepsze jutro, drugi w rychłą śmierć, trzeci wierzy z siłę i potęgę ludzkiego umysłu ....

W tym przypadku sprawa dotyczy największej przestępczej organizacji świata w dziejach ludzkości.
                      • edico Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? 24.03.11, 23:20
                        Nie jedne poszlaki wskazują, że Watykan dla mamony nie cofał się przed kontaktami z mafią amerykańską czy sycylijską, o czym świadczy historia Banku Watykańskiego. Jeszcze do dzisiaj słychać głosy, że najlepsze przelewy robi się przez bank watykańnski i Ambroziano.
                        • Gość: ol Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 23:25
                          "Watykan dla mamony nie cofał się przed kontaktami z mafią amerykańską czy sycylijską"

Dużą wiedzę na ten temat miał JP I, no ale "zioła" zrobiły swoje :((
                          • edico Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? 24.03.11, 23:30
                            Chciał ucywilizować przynajmniej niektóre historie i dla tego... No cóż. Jego pontyfikat okazał się jednym z najkrótszych w historii, chociaż nic wcześniej na to nie wskazywało.
                      • Gość: Tak mądry jak @ Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 18:02
                        Gość portalu: w2w napisał(a):
                        W tym przypadku sprawa dotyczy największej przestępczej organizacji świata w dz
                        > iejach ludzkości.

Jak na razie KK ma się dobrze i nie słyszałem aby gdzieś było prowadzone śledztwo przeciwko tej instytucji. A pisać można wszystko nawet największe brednie.
                        • Gość: mix Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.11, 18:11
                          Katolicy jak zawsze są głusi na fakty i prawdę. Jest nie tylko śledztwo w sprawie przekrętów kościelnej Komisji Majątkowej ale także toczy się sprawa przed Trybunałem Konstytucyjnym. Tusk za swoje kościelne falandyzowanie, wcześniej czy później też zostanie wyspowiadany. Spraw wytaczanych przeciwko wielu instytucjom kościelnym zaliczono w ostatnim 20-leciu też nie mało. Problem polega na tym, że powinieneś nauczyć się nosić własne uszy na głowie a nie w spodniach.
                          • Gość: Tak mądry jak @ Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 23:37
                            A kogo to interesuje. W niedziele idzie do kościoła albo nie i tyle. A niektórzy mają problem i muszą się gdzieś wyżalić. Jednym z nielicznych takich miejsc jest forum GW.
                            • Gość: mk Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.11, 00:38
                              Jak ciebie to nie obchodzi, to po co się wcinasz w sprawy, o których nie masz pojęcia.
                    • edico Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? 24.03.11, 23:14
                      Wiara jest sprawą zupełnie prywatną i możesz sobie wierzyć w co chcesz. Jeżeli jednak wiara jest przyczyną śmierci milionów ludzi, przekracza to pojęcie prywatności i staje się sprawą publiczną. Każde życie ma swoją wartość a nie tylko katolika. Koło historii zatoczyło pełen obrót. Do tej pory przez dwa milenia monopol na prześladowanie nie chrześcijan mieli wyłącznie chrześcijanie. JP2 też się niezbyt pochlebnie zapisał w tej historii ukrywając w zapyziałej parafii pod Rzymem misjonarza niejakiego ks. Athanase Seromba oskarżonego o ludobójstwo w Ruandzie. Nie sądzę, by Afryka zapomniała to Watykanowi.
                      • edico Rwandyjskie benedyktynki skazane za ludobójstwo. 24.03.11, 23:48
                        Sąd w Brukseli uznał 8 czerwca czworo obywateli Rwandy narodowości Hutu winnymi zbrodni ludobójstwa dokonanych na obywatelach Tutsi. Wśród skazanych są dwie siostry katolickie: Consoleta Mukangango, czyli s. Gertruda i Julienne Mukabutara zwana s. Marią Kisito. Prokurator zarzucił zakonnicom wydanie w ręce oprawców uchodźców, którzy próbowali ukryć się w klasztorze przy pełnej świadomości, że oznacza to wyrok śmierci. Inni świadkowie mówili, że obie siostry wskazywały wręcz oprawcom miejsca, gdzie ukrywają się bezbronni uchodźcy, często kobiety i dzieci.
                        • edico Katolicki ksiądz oskarżony o ludobójstwo. 24.03.11, 23:51
                          A działo się to za pontyfikatu JP2.
                      • Gość: au Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 23:37
                        1. Chrześcijanin wierzy w Boga w Trójcy Św. Jedynego, a katolik dodatkowo jeszcze w żydówkę Miriam vel Maryja...
                        2. Chrześcijanin przestrzega Dekalogu, katolik natomiast modli się do obrazków.
                        3. Chrześcijanin zna Biblie, a katolik NIE!
                        4. Chrześcijanin modli się tylko do Boga, a katolik do Wojtyły, Ratzingera...
                        5. Chrześcijanin studiuje Pismo Św., a katolik katechizm...
                        6. Chrześcijanin jest miłosierny, a katolik chciwy.
                        7. Chrześcijanin uznaje zwierzchnictwo Boga, a katolik zwierzchnictwo papieża.
                        8. Chrześcijanin wierzy, że Pan Bóg jest nieomylny, a katolik wierzy w nieomylność papieża.
                        9. Chrześcijanin modli się do Boga, a katolik świętych ustanawianych przez papieża...
                        10. Chrześcijanin to zupełnie inny człowiek niż rzymski katolik. obserwator-analityk
                        • edico Re: Czy ta beatyfikacja powinna mieć miejsce ??? 26.03.11, 00:20
                          Pełna zgoda z mojej strony i uznanie za wypunktowanie chyba najbardziej istotnych różnic po między katolikiem a chrześcijaninem, chociaż w dyskusji proszę nie mieszać mnie już z żadną religią. W kwestii formalnej mam tylko pewne propozycje uzupełnienia do tak skonstruowanego dekalogicznego porównania. Otóż w p-kt 6 zabrakło mi sformułowania "i mściwy". W p-kt 10 sformułowanie "obserwator i analityk" zupełnie nie przystaje do mentalności katolika, a przynajmniej tego polskiego i stąd postarał bym się nieco inaczej sformułować to spostrzeżenie. Ale jest to kwestia mojego poglądu w kwestię w żadnym calu nie zamierzam ingerować. A poza tym pełna zgoda.

Jako uzupełnienie własnych spostrzeżeń mogę tylko dodać, że już dawno w tej religii Biblia przestała mieć jakąś przewodnią wartość filozoficzną poza kilkoma wyrywkowymi odniesieniami. Zasadnicze znaczenie mają tu tworzone przez Kościół dogmaty skierowane na potrzeby doraźnych i ziemskich interesów Watykanu. Jest to w efekcie zupełne przewalenie tej religii w zupełnie przeciwnym kierunku, niż się to podaje i tylko podziwiać należy, jak umiejętnie Szaweł spuścił w niebyt wszystkich apostołów wykorzystując do swych celów jedynie Piotra, najprawdopodobniej ze względu na jego bardzo skuteczną robotę w Grecji. Tę bardzo wątpliwą historię papieską Kościół ciągnie do dnia dzisiejszego.

A tak na marginesie tego tematu, zwiedziłem nie jeden kościół i nie jednej religii. Z przykrością muszę przyznać, że zwiedzając te obiekty czasem bardziej szczegółowo, niż przeciętny turysta, nigdzie nie spotkałem się z takim traktowaniem jak intruza przeszkadzającego Panom tych obiektów, jak w kościołach katolickich w Polsce. W Grecji udając naiwniaka wpakowałem się do kościoła na ogół niedostępnego dla postronnych gdzie zostałem bardzo przyzwoicie przyjęty, poinformowany i oprowadzony. W meczecie tureckim wystarczyło tylko zdjęcie butów i rozglądanie się po nim i znalazł się bardzo przyjazny mułła, który oprowadził mnie po obiekcie. W Lublinie wpakowałem się prawie wręcz nachalnie do siedziby biskupiej z bardzo ciekawym kościołem wewnątrz, gdzie po wymianie kilku zdań zostałem po nim oprowadzony i poinformowany o wielu niuansach tej religii na ogół niedostępnych nie tylko przeciętnemu turyście.

Jaką więc rolę spełniają kościoły katolickie w Polsce i ich obsługa, pozostawiam to własnym domysłom.
          • Gość: pop czekiści wykorzystują do jątrzenia beatyfikację IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 09:43
            www.youtube.com/watch?v=o0vCpFVyVO0&feature=related
        • Gość: xxy Re: Zarobić na beatyfikacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 07:59
          Tak się nie godzi XXI wiek środek Europy a tu takie bałwochwałstwo , dziś w telewizji śniadaniowej pokazane jest jak będzie promowany nasz były Papież laleczki, kukiełki , wyszywanki propaganda pogańska , abyś nie był prorokiem ponieważ może i sprzedawane będą odpusty jest to uwłaczające naszemu mądremu Papieżowi
          • privus Re: Zarobić na beatyfikacji 25.03.11, 09:37
            Przykro mi to stwierdzić, ale wydaje się, że Episkopat coraz bardziej zaczyna przypominać objazdową trupę teatralną grająca swe role pod uciechę gawiedzi. Brak wymaganego dystansu do wydarzeń i angażowanie się w kwestie daleko wybiegające poza sprawy Kościoła staje się nad wyraz widoczne podważające w całej rozciągłości wiedzy rzeczywistej a nie tylko tajemnej. przypisywane sobie magisterium
    • Gość: mk Re: Zarobić na beatyfikacji IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 22:31
      Kolejna "niebywała" okazja udojenia owieczek na przyszłą bryndzę.
      • Gość: mix Re: Zarobić na beatyfikacji IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.11, 11:49
        many, many, many...
    • Gość: pieczewiak Re: Zarobić na beatyfikacji IP: *.wc2.dfw1.stabletransit.com 28.04.11, 10:03

czy już wszystkim odbiła klepka beatyfikacyjna?
    • Gość: ak Re: Zarobić na beatyfikacji IP: 30.04.11, 09:57

moheryzm triumfuje, polska kruchtą europy
      i.wp.pl/a/f/jpeg/26696/rumia_grob_pap_550.jpeg.jpeg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka