Gość: LP IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.11, 22:24 czas na nowy poczatek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.11, 22:44 Bo ciągle jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 89. 18.05.11, 09:31 Witam w nowym wątku. Poprzedni można odszukać pod adresem: forum.gazeta.pl/forum/w,64,121732093,125268376,Re_Szkola_nr_7_czesc_88.html Pozdrowienia dla siódemkowiczów. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 12:35 A tymczasem idzie lato. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Lato IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 26.05.11, 13:09 Ta, idzie??? Chyba ruskie lato. Idzie, idzie i dojsc nie moze. A jak juz dojdzie, to bedzie wrzesien i znow zima! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Lato IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.11, 18:31 A tu koncza sie powoli czeresnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Lato IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 21:20 Lato przyjdzie. Będzie rozleniwiające 40 stopni na Morskiej i (niestety) kąpiele w Długim. Nie powiedziałem, że to będzie już. Takie rzeczy wymagają odrobiny cierpliwości, a nawet wyrzeczeń; w każdym razie w naszym wieku, bo w dzieciństwie oczywiście wszystko dzieje się samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Lato IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.11, 01:08 Na pewno wszyscy pamietacie okragla fontanne w ogrodku jordanowskim dlaczego ona nigdy nie dzialala ?? a moze ktos pamieta kto ja zbudowal Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Lato 29.05.11, 23:26 Pamiętam ją dobrze, lecz nigdy nie widziałem w niej wody... może była pozostałością po poprzednich mieszkańcach Olsztyna? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Lato IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.11, 10:39 Czy to pewne, że była od początku? Bo ja z najdalszej swej przeszłości pamiętam dziesiątki rzeczy z ogródka jordanowskiego, ale fontanny akurat nie. Jakby pojawiła sie dopiero nieco później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fontanna Re: Lato IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.06.11, 17:23 Fontanna była na 100 procent. Ale, moim zdaniem, była to fantanna typu takiego, że należało do niej nalewać wodę wiadrami. Innymi słowy, był to basen. Ale inny wodny problem nie poruszył. Właśnie przybyłem do Olsztyna i z okazji upałów wybrałem się nad wody. Zniknęła Warmia! Co się stało i co będzie? Wgląda teraz to nasze nabrzeże jak szczerbata szczęka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Zanik - Fontanna IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.06.11, 21:40 To chyba z tego upału dałem sobie "na imię" Fontanna. A może z tego piwa...? Już sam nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Lato 01.06.11, 22:33 już wcześniej pisałem że Warmia znika... powstał za to nowy hotel? przystań? apartamentowiec? za pomostami starej Warmii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Lato IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.11, 21:26 A Fontanna piękne imię, prawie jak Tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Imię IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.11, 09:45 A Filut? Chyba takie imię kiedyś funkcjonowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.K. Co to - opera mydlana? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.11, 09:52 Kogo to obchodzi? Idźcie do knajpy na wódkę i sobie opowiadajcie niegdysiejsze czasy. Przez ten internet normalne życie towarzyskie zamiera. Jak coś ma więcej niż 5 odcinków zwykłych ludzi odpycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Co to - opera mydlana? IP: 89.74.5.* 06.06.11, 22:36 A.K., nie panikuj; wódka już cała wypita, życie towarzyskie dla bywalców tego wątku nie wchodzi w grę z racji dzialących odległości, a ty przecież możesz nas omijać szerokim łukiem. Tym bardziej, że będą dalsze odcinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Co to - opera mydlana? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.06.11, 10:15 Ciekawe czy ten serwer jest przygotowany na zastosowanie trzech cyfr do numeracji kolejnych części...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Co to - opera mydlana? IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.11, 01:10 W tym tempie okaże sie za 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Co to - opera mydlana? IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.11, 01:08 Popieram Janusz, popieram - aczkolwiek z gorzałą to różnie bywa. Niedawno dostałem taką butelkę krajowej "tradycji" i muszę się przyznać, że pitna jest tylko z dodatkami. Z limonką i cukrem trzcionowym imituje całkiem dobrze brazylijską Caipirinha. Czysta tak jak i brazylijski orginał jest niestety wstrząsająca :) Zapraszam na wirtualnego Highland Single Malt. Niszczę właśnie 15-letnią GLENMORANGIE. Chyba będę znowu jesienią "w okolicach", to może zgadamy się na nie wirtualną. W marcu nie stało czasu na nic. Nie spotkałem nikogo, bo były takie układy. Wskoczyłem tylko na krótki tydzień, na szybko samolotem. Jesieną przylecę chyba na 2 tygodnie, to można by coś wykręcić. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.piorunek.pl 12.06.11, 22:41 Witam! ku pamięci, w górę -ścieżka nad j.długim beznadziejna można nogi połamać; mieli zakończyć całą budowę przed sezonem letnim ale końca nie widać.Jezioro i las cudowne- malutkie kaczuszki śliczne-kolejne pokolenie!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.11, 01:09 Przed sezonem? A zdradzili chociaż w którym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Lód. IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.06.11, 09:14 Jeżeli Długie, to pewnie chodzi o sezon zimowy, bo wtedy lód i łyżwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Lód. IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.11, 22:59 Teraz mozna chyba grac w hokeja obok tego "nowego mostu nawet po zmierzchu ,jest podobno niezle oswietlony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Lód. IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.11, 21:55 Ten stan ścieżki to może wcale nie tak źle. Jakby było gładko i wygodnie, to tłumy zadeptałyby okolice. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 89. 20.06.11, 21:00 Ścieżka chyba nie powstanie prędko, a przynajmniej nie dookoła Długiego, może na początek od strony Bałtyckiej.. i może to i lepiej, bo tam jest zniszczona. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 22:11 Tak jest, tak może będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Szukam informacji o Camino Polaco Olsztyn - Torun IP: *.unitymediagroup.de 24.06.11, 19:13 Hallo, niedawno powrocilam z pielgrzymki do Santiago de Compostela: mozna zagladnac www.teresa-on-tour.de/reisen2011santiago-de-compostela-polska/ Teraz chodzi mi po glowie szlak sw. Jakuba - Polska Droga - Camino Polaco - odcinek Olsztyn - Torun na pieszo - 240 km. Droga ta zostala oficjalnie otwarta w kwietniu 2007 - niestety na ten, temat oprocz przewodnika Wlodzimierza Antkowiaka prawie zadnych relacji pielgrzymow nie znalazlam. Moze mozecie mi pomoc?! (ksiazki, linki, dvd albo moze jakies inne wskazowki). Z gory dziekuje i pozdrawiam Teresa www.camino.net.pl/ - ta strone znalazlam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szukam informacji o Camino Polaco Olsztyn - IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 20:51 A ja wytrwale i z oddaniem szukam lipcowo-sierpniowego terminu na kolejową trasę Warszawa-Olsztyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Szukam informacji o Camino Polaco Olsztyn - IP: *.kzvk-da.de 28.06.11, 15:36 jd... przynajmniej mamy zajecie z tym szukaniem, najgorzej to nic nie robic. A kto szuka ten znajdzie. Pozdrawiam Teresa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Pielgrzym IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.06.11, 21:36 Czadowa wyprawa. To tak, jakby nasze Długie obejśc sto razy! Jakiś kolarz kilka lat temu jeździł dobę bez przerwy po ulice Leśnej do elektrowni i z powrotem. Wiem, że to się nie nudzi. Kilka razy też byłem pielgrzymem. Najwspaniajsze uczucie, to jak wracasz do domu, włączasz TV lub radio i wtedy pojmujesz jakim ten medialny szum jest śmieciem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Pielgrzym IP: *.unitymediagroup.de 03.07.11, 15:02 Zanim zdecyduje sie na pielgrzymke w przyszlym roku Olsztyn-Torun, ide jutro w Alpy, a raczej przez Alpy do Italii. Super sprawa. Pozdrawiam Wszystkich Siodemkowiczow i zycze wiele slonecznych dni tego lata. Do uslyszenia Teresa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Pielgrzym IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 21:35 Ale się podnosimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Pielgrzym IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.11, 22:42 Witam, którą trasą i skąd ? A czy CH ? No przede wszystkim i jak było Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Lato - Spotkania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.11, 14:47 Zaczynaja sie urlopy. Chyba zjedziemy sie znowu do Olsztyna. Proponuje moze wymyslec jakis termin na spotkanie sidemkowiczow. Ja prawdopodobnie bede od 26 lipca do 8 sierpnia w Olsztynie. Moze w jakas sobote wieczorem jakies spotkanko na starowce ? Rudego na Warmii juz nie ma. Wiec proponuje np. Sobote 30 lipca. 18.00 np. u Szwejka. kolo mostu Jana. Janusz tym razem czekam tez na ciebie. Musze sie tez spowiedziec ze bylem na dlugi weekend niedawno w Olsztynie. Zrobilem kilka zdjec (z komorki) ze spacerku do nowego mostu nad Dlugim. Most prezentuje sie naprawde dobrze. Postaram sie fotki na strone wrzucic. Ale to troszke potrwa. Czekam na zgloszenia na spotkanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Lato - Spotkania IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.11, 17:36 Tylko nie przesadzajcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Lato - Spotkania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.11, 21:23 Leszek bedziesz tez ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Lato - Spotkania IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.11, 08:29 Fredek, w sobotę absolutnie nie mogę, ale mogę być w Olsztynie w środę i czwartek (27 i 28 lipiec). Czy więc możliwe byłoby dodatkowe spotkanie w tym samym miejcu w środę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Lato - Spotkania IP: 84.17.162.* 19.07.11, 11:54 To dla mnie nawet lepszy termin. Wiec sroda 27.07.2011 o 18.00 u Szwejka w karczmie Jana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Lato - Spotkania IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.11, 14:26 Fantastycznie!!! Rewelacyjnie!!! Super!!! Środa (27.VII), godz. 18 u Szwejka przy Moście Jana. Wszystkich zapraszamy. Leszek, przyjeżdżaj. Fredek, do zobaczenia, w razie czego masz moją komórkę, a ja twoją (która zaczyna się na 506). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Lato - Spotkania IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.11, 09:01 Środa (27.VII), godz. 18 u Szwejka przy Moście Jana. Wszystkich tu bywajacych wraz z Fredkiem zapraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Lato - Spotkania IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.11, 21:18 W srode 27 pracuje do 17 i chyba przez godzine nie dam rady dotrzec ,ale co zrobic takie zycie .Urlop zaczynam dopiero 3.08 do 24 .08. pozdr.LP ps Napiszcie jak bylo no zdjecia koniecznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Jan IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.07.11, 06:23 No to juz bedzie nas 3-ech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Jan 7 IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.07.11, 14:23 Żeby chociaż 7 (siedmiu)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Jan 7 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.07.11, 21:44 Znajdzie sie siedmiu muszkieterow , albo siedmiu zuchwalych ,albo siedmiu medrcow ... ale lepiej siedmiu siedemkowiczow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Jan 7 IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.11, 11:52 Z tym, że przecież mogą również być muszkieterki, zuchwałe, mędrczynie, siódemkowiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Jan 7 23.07.11, 17:47 Dziś spotkałem Elę z siódemki, może też będzie? Może i mi się uda, może nawet z obstawą.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Jan 7 IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.11, 23:02 Wydaje mi się w tej sytuacji, że siódemka uczestników jest już niezagrożona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Jan 7 IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 11:18 Środa (27.VII), godz. 18 u Szwejka przy Moście Jana. Wszystkich tu bywających, wraz z Fredkiem, wskh i Zbyszkiem, zapraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Jan 7 IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 12:46 Środa (27.VII), godz. 18 u Szwejka przy Moście Jana. Wszystkich tu bywających, wraz z Fredkiem, wskh i Zbyszkiem, zapraszamy. To już jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: 19 7 IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 20:16 Przygotujemy atmosferę. Ja idę spać, bo pociąg mam o 6-tej, a wstać muszę o 4.30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: 19 7 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.11, 21:28 Ech..mam drugą zmianę .ale może jakaś awaria będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Headline IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.07.11, 10:08 Naświeższy news!!! Leszek własnie kupił motor co zasuwa prawie 300 na godzinę. Powinien dotrzeć do nas około godziny 23! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Headline IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.11, 23:04 Bylem 3 po 23 i juz nikoge nie bylo ........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Odpalane! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.07.11, 18:02 W Niemczech godz.17. Leszek odpala maszynę i wyrusza do nas, na most Jana. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 89. 28.07.11, 09:55 Byłem, wpomnienia... ciekawostki, zmiany... Warto by było je zapisać... Pozdrawiam tych co byli, i tych którzy się spóźnili ;p :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 89. 28.07.11, 18:57 Fredek, jd, wyślijcie na mój adres (zbyszek07@gazeta.pl) adresy dokąd mógłbym przesłać zdjęcia i czekam na Wasze. Pozdrówka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.11, 09:44 Środowe spotkanie za nami, są zdjęcia, są rzeczy do opowiedzenia, ale zdaje się, że wszyscy rzucili się w wir spraw bieżących (także ja), więc więcej napiszemy niedługo, a do Zbyszka zaraz prześlę adres i zdjęcia z mojej komórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna7x7 Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.olsztyn.mm.pl 30.07.11, 12:19 Cześć! Spotkanie w środę 2707 było prawdziwą przyjemnością. I wcale nie mówię tego do szafy :) jak jaki trener II klasy :), tylko wprost. I niech żałują ci, którzy nie przybyli, a jeszcze bardziej ci, którzy w ogóle nie chodzą na Pomocy! nie wiem, jak się do tych fotosów dobrać, liczę na instrukcje :) Pozdrawiam Kolegów Warmiaków nietutejszych i tutejszych oraz :) Warszawiaków Grażyna z sąsiedniej dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.11, 23:24 No więc w środę 27.07 odbyło się wieczorem spotkanie zainicjowane przez Fredka, a podchwycone przez wskh, Zbyszka, jd, a także Leszka (który jednak nie zdążył); poza tym przybył gość specjalny, który natychmiast stał się pełnoprawnym "swoim", mianowicie Grażyna, która nie chodziła do Siódemki, ale posiada o Siódemce i naszym wątku wiedzę, której i my mogliśmy tylko pozazdrościć; poza tym Grażyna zna Olsztyn od góry, od dołu i od każdej strony; zobowiązaliśmy ją do zapisania się na nasz forumowy wątek i w poprzednim poście ona to zrobiła (witamy i zachęcamy do bywania nie tylko w roli czytelnika). W połowie imprezy dołączył również właściciel Karczmy Jana, w której to się odbywało, czyli Jan Szwejk, który zresztą był w nastroju najbardziej może sentymantalnym wobec dawnych dobrych szkolnych czasów. No więc siedziliśmy kilka godzin, popijaliśmy to i owo, wspominaliśmy dawne czasy, zdawaliśmy sprawę ze stanu naszych spraw, komentowaliśmy dzisiejszy Olsztyn, przypominaliśmy sobie dawnych aktywnych bywalców forum, którzy na razie umilkli (np. mamut, mirmur i wiele innych osób). Może ilościowo spotkanie było umiarkowane, ale jakościowo było zupełnie nieumiarkowane. Porobiliśmy trochę zdjęć i te zdjęcia zapewne niedługo udostępni Zbyszek tutaj, a Fredek na swojej stronie. No i jest zamiar powtórki za rok. Następnego dnia, czyli w czwartek, umówiłem się z Fredkiem przy szkole i dokonaliśmy inspekcji szkoły i okolic, i o tym parę słów następnym razem, czyli jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 89. 31.07.11, 09:34 Tak było... w dalszym ciągu proszę o adresy uczestników na które mam zdjęcia wysłać. Pozdrówka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.11, 11:09 A czy ja moglbym tez obejrzec zdjecia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.146.177.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.07.11, 12:12 Czesc ... Ja narazie jeszcze w drodze. Dojscia do internetu nad jeziorem raczej nie ma. Sporadycznie moge najwyzej od czasu do czasu w kawiarni w starym ratuszu. Relacja jd pasuje prawie na sto procent ... Tylko Jan Szwejk w rzeczywistosci sie Jarek nazywa. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 89. 31.07.11, 12:43 fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,60879867,127509174.html :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.11, 14:45 Zbyszek, zdjęcia wysłane. Przepraszam za Janka Szwejka; zasugerowałem się nazwą karczmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 13:01 Po środowym spotkaniu umówiliśmy się z Fredkiem, jako urlopowicze-wycieczkowicze bez obowiązków zawodowych, pod szkołą, by pozwiedzać nasze okolice, i nie tylko nasze. Muszę jeszcze dodać, że dostałem od Fredka (za zasługi, które on przecenia) siedmiogwiazdkową Metaxę (nie wiedziałem, że takie są) oraz zestaw oranżad w proszku (każdego dnia wypijam albo wyjadam po jednej, ale muszę powiedzieć - i wiem, że Fredek się nie obrazi, bo byłem wzruszony tymi oranżadami - że nie mają one startu do oranżady z lat 60-tych, a nawet 70-tych). No więc spotkaliśmy się przy szkole, i okazało się, że otwarty jest łącznik między szkołą a nowa salą, z czego natychmiast skorzystaliśmy, natknęliśmy się na pokój szkolnej intendentki, która po naszych wyjaśnieniach kim jesteśmy i kilku wspomnieniach z dawnych lat pozwoliła nam pochodzić po szkole. Szkoła ciągle ma dawną atmosferę, szczególnie na I piętrze i na starej sali gimnastycznej (była otwarta); nie udało się wejść na nową salę, ale dało się ją podejrzeć. Fredek robił sporo zdjęć, i pewnie kiedyś to pokaże. Następnie pokręciliśmy się po boisku (prawie żadnych śladów oświęcimia) i jeszcze obejrzeliśmy fachowy ogródek geologiczny w miejscu dawnego ogródka przyrodniczego. Po wyjściu ze szkoły ruszyliśmy obok sklepu i Rybakami w kierunku przedszkola. Spore wrażenie robi przebudowa domu Szczepańskich; ten dom był dawniej bardzo taki sobie, ciągle budowany i nigdy nie zbudowany, i wygląda na to, że ktoś go odkupił i robi z niego efektowną, nowoczesną willę, w szkle i ciemnych kaflach, z wielkimi szklanymi oknami i drzwiami od strony jeziora i zapewne z basenem. Ścieżką obok przedszkola zeszliśmy nad jezioro i dotarliśmy do mostu. Jak pamiętacie, plan i budowa mostu budziły nasze zaniepokojnie, a niekiedy nawet rozpacz, ale wszystko wyszło świetnie. Most jest naprawdę ładny, dobrze wkomponowany w las i wodę. To, co gorsze (metalowo-cementowe przęsła) nie rzuca się w oczy, a to co świetne (drewno poręczy, wejścia) od razu cieszy oczy. Okropnie wygląda natomiast polanka przed mostem (gdy idzie się od strony zejścia przy sklepie), na której w dawnych czasach się opalano (gdy nie chciało się iść na plażę miejską) i gdzie w czasach, których nawet ja nie pamiętam, działało legendarne kino letnie. Teraz jest tam obrzydliwe, wielkie błotnisko (będzie zdjęcie), które pewnie było bazą sprzętowo-materiałową przy budowie mostu. Trochę potrwa nim polanka wróci do właściwego wyglądu. Po miłych wrażeniach mostowych ruszyliśmy w stronę zejścia przy sklepie, nim weszliśmy na górę, a potem ku ogródkowi jordanowskiemu (ma się całkiem-całkiem) i do ulicy Morskiej. Jak może pamiętacie, obydwaj z Fredkiem jesteśmy miłośnikami widoku Morskiej (Morskiej między ogródkiem jordanowskim i willą Rasteńskich) w leniwe 40-stopniowe południe lipcowe. I wyobraźcie sobie, że o ile całą środę padało, a cały czwartek zamierzało padać w każdej chwili, to zdarzył się kwadrans pełnego słońca, może nie 40-to, ale 30-to stopniowego, i to właśnie w chwilach naszego spacerowania po Morskiej. Byliśmy zachwyceni i przekonani o słusznym geście sił wyższych. Doszliśmy do willi Rasteńskich, skręciliśmy w Aleją Przyjaciół i ruszyliśmy w stronę szkoły, gdzie czekał samochód Fredka. Dzielnica, mimo że pogoda była niekorzystna, wyglada świetnie, było czysto, domy zadbane, wiele niedawno odnowionych, a te które nieodnowione miały w sobie atmosferę dawnych czasów (więc też nam się podobały). Może tylko odrobinę bym się przyczepił do zbyt silnej skłonności mieszkańców dzielnicy do kolorowania tynków na różne odcienie jajecznicy (a najbardziej jest tak w dużym, świeżo otynkowanym budynku na przeciwko szkoły - będzie zdjęcie). Wsiedliśmy w samochód i pojechaliśmy w kierunku Likus, ale o tym następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Ja podbnie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.08.11, 15:20 Ja podobnie jak Wy za największą wartość takiego spotkania uważam to, że są jeszcze tacy co potrafią zwyczajnie (bez uchlewania się) porozmawiać. Porozmawiać o wszystkim, ciekawie, spokojnie, dla mnie to znaczy mądrze i godnie. Niedawno miałem podobne spotkanie z czasów studenckich i nie zauważyliśmy kiedy cała noc upłynęła i wielką szkodą było się rozchodzić. Przed lokalem wysypała się grupa młodzieniaszków - chyba też jakaś impreza klasowa... Brak mi słów na przekazanie tego co zobaczyłem i usłyszałem. Już nie chodzi o zestawy przekleństw, ale właśnie brak słów w ustach tych ludzi. Oni nie potrafią rozmawiać! To były jekieś bliżej nieokreślone dźwięki i odgłosy na pewno nie płynące z głowy, a jakby z jakiejś elektronicznej bazy uniwersalnych zasobów przydatnych na każdą okazję. Może spotkaliście taką grę imitującą skoki Adama Małysza. Była ona opatrzona oryginalnymi zdaniami komentatora telewizyjnego. Po każdym skoku jego opinia. I nawet jakbyś miliard skoków wykonał, komentator używając 10 słów, niby mówi zawsze inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna7x7 Ja też... IP: *.olsztyn.mm.pl 01.08.11, 18:16 ...dołączam wyrazy, poczucia tego samego, czyli zaniku dialogu obok nieprawdopodobnego zubożenia i uproszczenia języka. Bez pół litra, czy po pół litrze, jeden wrzask lub szmer, w zależności od mocy nadawcy. Ale same trzaski; przekazu brak. Treści nie widać, nie słychać i nie czuć.Tym bardziej doceniam doborowe towarzystwo, w jakim miałam przyjemność się znaleźć i pogadać na sympatyczne tematy. Opisy przechadzek to juz klasyka. Jeszcze kilka remontów, i potrzebne będą nowe. Pracy przed Wami moc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Ja też... IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 20:41 Jednak to i owo wypiliśmy. Parę dowcipów też było prawie żołnierskich. Co dopełniało doskonałość całości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Filmowa łączka IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.08.11, 09:55 Co do obaw Zbyszka łączkę filmową obok mostu, to nie jest tak źle. Jest ona obecnie zupełnie łysa na skutek budowy mostu. Ale przyroda sobie poradzi. Na wiosnę na pwno się zazieleni i będzie dużo szersza niż poprzednio. Myślę że to dobre miejsce na ciekawe osiedlowe spotkania. Szedłem przez most w nocy. Z tym oświetleniem rewelacja! Myślę, że osiedlowy sylwesterbyłby bomba. Tylko może nie ten typowy mocno szampański, ale ogniowo-ogniskowy z żołnierską grochówką, to może być coś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Filmowa łączka IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.11, 19:15 Narobiliscie apetytu na Olsztyn i nasza dzielnice ,moze w przyszlym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Filmowa łączka IP: *.unitymediagroup.de 06.08.11, 21:45 ..czy moze w przyszlym roku sa obchody 60 lecia szkoly???? - bylby to dobry powod Olsztyn znowu odwiedzic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Filmowa łączka IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 17:08 Taki powód znajdzie się zawsze i bez trudu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Filmowa łączka IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.11, 22:34 widze tu wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Filmowa łączka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.11, 20:33 Nietstety u mnie po wakacjach. Wrocilem tydzein temu. Ale w prycy zaczal sie id razu mlynek. Wstawiam obiecane zdjecia. Wyprobowalem cos tam nowego, ale chyba ten moj bananowy Album i tak sie najlepiej sprawdzil. www.krenzek.de/Wizyta_2011/album/index.html Milego ogladania. No i czekamy na komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Zdjecia z ostatnich pobytow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.11, 08:40 Przerobilem tez zdjecia z komorki z czerwca 2011. Wtedy szedlem troche innym szlakiem niz w sierpniu razem z jd. www.krenzek.de/Wizyta_Czerwiec_2011/album/index.html A zdjecia z sierpniowej wyprawy: www.krenzek.de/Wizyta_2011/album/index.html Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Zdjecia z ostatnich pobytow IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.11, 20:50 Zdjecia sa super , widac zmiany na lepsze i na gorsze no coz kapitalizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Zdjecia z ostatnich pobytow IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 15:52 Dawno mnie nie było. Na razie podrzucam nas do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Zdjecia z ostatnich pobytow IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 22:00 Fredek, piękne zdjęcia. Wprawdzie niektóre popsuł taki jeden w niebieskiej kurtce, ale trudno... Szczególnie niespodziewanie atrakcyjnie wypadły słoneczniki przy dworcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Zdjecia z ostatnich pobytow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.11, 07:46 Jak znajde czas, podrzuce kommentarze pod zdjecia. Chociaz wlasciwie nie wiem czy trzeba cos tam tlumaczyc. Kazdy byly siodemkowicz wie chyba gdzie byly robione. W osiedlu dzieje sie cos. Z jednej strony niektore starszee domy niszczeja. Z drugiej strony remontuje sie fajnie albo niezbyt fajnie. Nawet ten Lidl kolo Ekonomika dobrze sie wkomponowal w okolice. A stacja benzynowa , ktora byla tam od zawsze tez teraz taka z prawdziwego zdarzenia. No a rondo kolo dworca w slonecznikach :) to prawie jak Toskania. Jeszcze jak drogi wokol Dlugiego umocnia i topole urosna , to bedzie prawie jak kiedys. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Topol IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.09.11, 09:20 Kiedyś, to będzie jak będzie. A to co było kiedyś już nie będzie. Ale to nic, nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Topol IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 20:04 Niby to niemożliwe, ale też niemożliwe, by topole i filary nie wróciły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Nowa strona internetowa szkoly IP: *.unitymediagroup.de 05.09.11, 20:58 Czyzby o nas zapomniano?! Przypadkowo weszlam na strone szkoly, i odczytalam informacje, ze uaktywniona zostala nowa strona internetowa, a stara wersja bedzie z czasem wylaczona... Wszystko pieknie, ale co z nami???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Nowa strona internetowa szkoly IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.11, 00:15 Nowa strona internetowa niech sobie bedzie ,dla nowych my zostaniemy przy starej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Nowa strona internetowa szkoly IP: *.unitymediagroup.de 06.09.11, 16:38 super decyzja LP, ale czy wszyscy sie na nia zgodza? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Nowa strona internetowa szkoly IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.11, 21:51 Wielkiej różnicy nie widzę. Tak na dotychczasowej, jak i na nowej - po nas ani śladu. Tym razem nawet się do budy nie wybrałem. Dwa razy nad Długie, trochę tu i tam po mieście. Raz nad Krzywe zobaczyć miejsce po Warmii i po wszystkim. Jest trochę nowego, ale jedno pozostało bez zmian - korki w mieście. Jak mi się śpieszyło, to z Przyjaciół do centrum szedłem na piechotę :) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Nowa strona internetowa szkoly IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 21:46 To moze jakis motorek !!omijasz korki bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Nowa strona internetowa szkoly IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.11, 21:37 Chyba co Enduro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Nowa strona internetowa szkoly IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.11, 20:15 Twoja MZ pamietam dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 89. 19.09.11, 09:18 Pozdrówka dla siódemkowiczów! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: 89.79.48.* 21.09.11, 17:57 Z Alei Przyjaciół do Śródmieścia tylko na piechotę - przecież to oczywiste, zdrowe i patriotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Bokiem IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.09.11, 09:03 Obowiązkowo należy skręcić nad jezioro idąc z miasta. Do miasta schodzimy schodkami przy sklepie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Bokiem IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 10:11 Tak, to trasa najlepsza, choć czasem dla jej docenienia warto wypróbować jakąś inną z dziesiątek możliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Bokiem 22.09.11, 10:58 Do "miasta" chodziłem przy Bałtyckiej, a wracałem nad Długim... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Bokiem IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 14:56 Właśnie, różne kombinacje, modyfikacje i dywersyfikacje w czasie i przestrzeni też są cenne i atrakcyjne. A tymczasem czas na Leszka i część kolejną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re:najnowszy sukces sp7 IP: *.piorunek.pl 25.11.11, 00:12 witam! bardzo długo szukałam tej części ;uczennice z sp7 wywalczyły I miejsce w rozgrywkach mini piłki ręcznej 24.11.2011-brawo;nasza szkoła była gospodarzem wiadomo ma teraz jedna z najpiękniejszych hal sportowych w Olsztynie-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Szkola nr.7 czesc 89. IP: *.piorunek.pl 23.09.11, 23:55 witam! fajne opisy spotkania oraz zdjęcia z okolic osiedla, jest już usypany kamionką kawałek chodnika nad jeziorem Długim- od Jacka W. w kierunku wyjścia przy przedszkolu na rybakach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś