Gość: SM IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.11, 22:19 Protest spółdzielczych związkowców Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
privus Wisi mi to 11.07.11, 22:33 Byłem swego czasu członkiem Spółdzielni Mieszkaniowej angażującym się w ratowanie Spółdzielni przed bankructwem. Organizowany w sposób spółdzielczy elektorat nie pozwolił na dokonanie żadnych zmian nie tylko w sposobie zarządzania Spółdzielnią, ale nawet na zmianę Zarządu. Straciłem nie tylko ja i wcale nie najwięcej. Gorzej, stracili chyba o wiele więcej wspierający naiwnie ten system zawierzający bardziej pięknym słówkom, niż faktom. Ale było już za późno. Z Pojezierzem tez miałem do czynienia i Procyka wspominam raczej niechętnie nie tylko na jego powiązania z Syczem i Małkowskim. Czy coś się zmieniło w tej Spółdzielni mającej swoje "tradycje" nie wiem. Bardziej ufam poseł Staroń, chociaż jej nie znam, niż tzw, lobby prezesowemu. Szkoda tylko, że ludzie wolą się uczyć na swoich błędach, niż cudzych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.11, 07:24 To jest wlasnie przyczyna wszelkiego zla w Spoldzielniach. Wszystkim to wisi. Kazdy jest madry gdy chodzi o Kaczora, SLD, PO. Wtedy sami znawcy i same madrale. Gdy chodzi o wlasne podworko, o wlasny plot przed wlasnym domem wowczas wszystkim to wisi bo ja i tak nic nie zmienie. Dopiero gdy jest za pozno robi sie lament ze nas okradziono, ze zle. Tak wlasnie wychodzi nam bokiem 50 lat PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Wisi mi to 12.07.11, 11:26 Pełna racja. Towarzystwo liczy tylko i wyłącznie na drapane. Z bardzo nielicznymi wyjątkami oczywiście. Ale te wyjątki najczęściej nie mają żadnego wpływu na sytuację Spółdzielni mieszkaniowej załatwianej wszechpanującą atmosferą tumiwisizmu. Najczęściej się później obserwuje wielki płacz i narzekanie na "złe wiatry". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spółdzielca Re: Wisi mi to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 19:16 Tak nam wychodzi brak prawdziwej lustracji i odsunięcia pewnych ludzi z życia publicznego. Bo to przecież byli działacze PZPR zdominowali funkcje prezesów, wiceprezesów i to oni byli najbardziej aktywnymi członkami spółdzielni, to oni rozdawali karty, dzielili stanowiska zanim wyrosła nowa "mafia" działaczy spółdzielczych cwaniaków. Myślę że nawet jak spółdzielnie zastąpimy innymi formami zarządzania zasobem mieszkaniowym to oni się przebranżowią i dalej będą ciągnąć zyski. Oni po prostu nie mają innego wyjścia, oni nie potrafią inaczej żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pojezierzak Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.pl 12.07.11, 08:22 Jak jest w Pojezierzu łatwo sprwdzić, wystarczy odwiedzić kilka budynków, zajrzeć na klatki schodowe, przejechać się jedną z kilkunastu nowoczesnych wind (razem będzie ich niedługo ponad 100). Te nowe windy to efekt "załatwienia" przez zarząd społdzielni kilkudziesięciu milionów unijnych dotacji. Najlepiej popytać mieszkańców jak wyglądało odśnieżanie w okresie śnieznej zimy. Można też sprwdzić wysokość opłat w Pojezierzu i we wspólnotach (porównywalnych - budynki z wielkiej płyty kilkudziesięcioletnie - są takie). A co do pani Staroń - proszę poczytać opinie Biura Analiz Sejmowych (dostępne na stronie Sejmu - 3 opinie). Projekt Staroniowej eksperci rozjechali - totalna porażka ! Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Wisi mi to 12.07.11, 11:22 Nie wiem, czy eksperci rozjechali ten projekt, czy też nie. Ja też miałem parę uwag do tego projektu. Zwróć jednak uwagę na to, że nie ona sama jest autorem tego projektu i wszystkie zapisy przechodzą w wyniku głosowania w komisji. To tak na marginesie, gdybyś nie wiedział, jak pracują komisje sejmowe. Nie mniej jednak ona pierwsza i jak na razie jedyna w Polsce pogoniła lobby spółdzielcze do roboty w interesie spółdzielców. A że to nie podoba się lobby prezesów biorących wcale nie bagatelne pieniądze z Waszych wpłat, pozostaje tylko słodką tajemnicą swawoli Zarządów tych Spółdzielni. Ale jak sobie pościelicie, tak będziecie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo Re: Wisi mi to IP: *.dynamic.mm.pl 12.07.11, 11:34 Re: Staroń na prezydenta!IP: *.internetdsl.tpnet.pl Ale za to Lidzia wie, co to kasa i swój własny inetres - już ma w użytkowaniu wieczystym grunt przy ul. Pstrowskiego 33 wyceniony w UM na ponad 290 tys., a "zapłaciła" za niego 750,- zł opłaty notarialnej!!! Do tego barański odjął jej złotówke z opłaty za czynsz i tak mieszkańcy spółdzielni płacą ok. 2,90 za metr (fundusz remontowy i eksploatacyjny), a Lidzia za lokal równo o 1 zł za metr mniej!!!!! To jest według niej sprawiedliwość społeczna, bo o to przecież walczyła, to i ma!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Wisi mi to 12.07.11, 11:48 Skoro nie obchodzi to spółdzielców i mają takie prezesowskie rozwiązania w czterech literach, to co się tym przejmujesz. Jeżeli jednak masz w tym jakiś interes, to weź się do roboty i nie płacz po kątach. Nawet zupy sobie nie ugotujesz z tego płaczu nie mówiąc już o ewentualnych jakichś dodatkowych ambicjach. A jak nie masz odwagi na podjęcie bardziej rozsądnych kroków w tej sprawie, to skorzystaj z usług adwokata. Proste? Proste. Tylko trzeba chcieć coś zrobić chociaż dla siebie a nie czekać na kaszę manną z nieba. Poza jedynym wyjątkiem, nigdy więcej nie padała. A więc nie masz na co liczyć uderzając w te żałosne tony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.11, 12:05 Przeciez Ci to wisi. Prezentujesz swoja postawe na forum zeby zaraz podobne postepowanie skrytykowac? Nowa ustawa przewiduje ze gdy choc jedna osoba w danym budynku bedzie miala pelna wlasnosc cala nieruchomosc staje sie z automatu wspolnota. Chocby pozostali lokatorzy nie chcieli wspolnoty nie maja absolutnie nic do gadania, staja sie wspolnota ze wszystkim prawnymi konsekwencjami tego faktu. Jezeli takie nieslychane bezprawie Ci "wisi" to faktycznie nie ma o czym mowic. P.S. Zapomnialem ze masz wazniejsze problemy, wszak jestesmy okupowani przez Watykan i po ulicach chodza uzbrojone watykanskie patrole. :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Wisi mi to 12.07.11, 12:10 Tak jest fanie_sld. Po ulicach chodzą uzbrojone watykańskie patrole i nie pozwalają np. takim spółdzielcom na uregulowanie własnych spraw. Masz dwa wyjścia - pisz na Berdyczów albo do Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.11, 13:33 Nie lubie SLD. Spoldzielcy moga wszystko musza tylko chciec, ale skoro im wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieczewianka Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.07.11, 16:56 Ja mogę zrobić wieeelkie g-o. Kasy nie mam na adwokatów. Nie wiem też, co właściwie będzie naprawdę lepsze. Jestem przecietną mieszkanką Pieczewa. Zastanawiam się, czy mam odrębną własność czy nie. Spróbuję jeszcze zajrzeć do Aktu Notarialnego, ale czy tam się tego doczytam ? Mądrzycie się, mądrale, a najwięcej jest takich prostych i ciemnych ludzi (jak ja), którzy zwyczajnie nie rozumieją i nie wiedzą, jak się do sprawy zabierać. W pojedynkę zwykły prostaczek niczego nie może zrobić. Dociera to do Was, mądralińscy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wisi mi to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 17:42 A kto Ci broni sie dowiedziec? Dla wiekszosci rodakow mieszkanie jest najdrozszym majatkiem a ludzie nie wiedza jakie maja prawa i jak wladza chce te prawa zmienic. Niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Wisi mi to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 17:50 www.ro.com.pl/aktualnosci/tresc/14178/Manifestacja_pracownikow_spoldzielni_mieszkaniowych/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieczewianka Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.07.11, 18:25 I już wszystko jasne. Ha ha Czy Wy, mądralińscy, macie chociaż jakieś mieszkanie na siebie zarejestrowane w zasobach sm? Tak, dowiedziałam się z dokumentów, które kiedyś przysłała mi sm, że mieszkania mojego bloku mają wyodrębnioną własność. Myślicie, że przeciętny Kowalski stanie na swojej ulicy i zacznie zwoływać mieszkańców w celu utworzenia wspólnoty ? Pomyślcie troszkę,że przeciętny człowiek nie zna prawa . Takimi sprawami może się zająć ktoś, kto ma wiedzę, doświadczenie i czas. Wyobrazacie sobie tokarzy, mechaników, spawaczy, sprzataczki, salowe, pielęgniarki, lekarzy i.t.d.,że po powrocie z pracy styrani biorą się za organizację nowego tworu, który zrzeszy ich blok mieszkalny ? Nie uwłaczając nikomu z w. w. zawodów, ale kiedyś zapisali się do sm, wpłacili wkład, czekali, dopłacali, wykupili, żeby mieć swój kawałek podłogi i nie sterczeć pod UM czekajac aż dostaną za darmo mieszkanie kwaterunkowe. Nie chcieli wyciągać ręce po darmowe wiktuały, radzili sobie sami. Zamieszkali w molochach, bo nie zarabiali aż tyle,żeby się wybudować. I teraz nagle oni wszyscy mają co zrobić,żeby nie być posądzonym o to, jak tu się wypowiadają niektórzy ? To musi ktoś ogarnąć, niekoniecznie ludziska, których zawody tu wymieniłam lub nie. Nie każdy ma predyspozycje do kierowania takimi zasobami. Tak samo nie każdy ma predyspozycje do pracy w zawodach, które wymieniłam lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Wisi mi to IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.11, 19:42 Wybacz Pieczewianko, ale w tej logice coś po prostu nie "sztymuje". Osobiście jestem przekonany, że ludzie obnażający wprost nieudolność systemu zarządzania spółdzielczością mieszkaniową wskazują wcale nie dwuznacznie na przyczyny takiego stanu rzeczy sugerują jednocześnie najrozsądniejsze rozwiązanie wyjścia z problemu, wyskakujesz do nich z pretensjami. Typowa naleciałość postkomunistyczna - pokaż, zrób a ja będę nadal żądać i oceniać. Czy zamiast wyskakiwać z pretensjami nie lepiej od razu pójść do tych, którzy strajkują za Twoje pieniądze, bo z nich nadal chcą sobie dobrze żyć? Chyba nie będę w błędzie twierdząc, że zrobią wszystko, co jest w ich a nie Twoim interesie. Jeżeli w klatce czy bloku nie jesteście w stanie porozmawiać, wymienić poglądy, ustalić najrozsądniejsze rozwiązanie w danych warunkach i przystąpić do działania, to jakaś przedszkolanka ma przyjść do Was i namawiać, byście zaczęli pilnować własnych interesów a nie być tylko dostarczycielem mamony dla uprzyjemniania życia innych? Wielozawodowość jest tutaj nie przeszkodą, ale warunkiem wybitnie sprzyjającym. Pomyśl nad tym. Do Komitetu już nie pójdziesz, bo dawno go nie ma. Ratusz nie ma nic wspólnego z systemem organizacji spółdzielczych i ma do realizacji zupełnie inne zadania. Kto ma się zająć Waszymi problemami, o ile nie Wy sami. Nie wiesz, zapytaj. A z pretensjami na układ spółdzielczy raczej pofatyguj si.ę do prezesa S-pni, a nie do dyskutantów na forum. Po prostu nie ten adres, co nie powinno być jakimś zaskakującym odkryciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mix Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.11, 19:52 Jak takiś mundry to zdradź nam gdzie, za ile i za czyje pieniadze pracujesz, zobaczymy czy czasem na twoje pobory nasze ciężko zapracowane pieniądze nie idą. DAWAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Wisi mi to IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.11, 21:00 Za swoje, mundralo i Tobie też życzę, byś poszedł po rozum do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieczewianka Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.07.11, 20:48 Mix, nie do końca mnie zrozumiałeś. Nie mam pretensji na układ spółdzielczy do dyskutantów. Dyskutanci owi mądrzą się i dziwią,że ludziska ( większość) nie są w stanie założyć firmy, która zajmie się tym wszystkim czym zajmuje się spóldzielnia. Bywaja ludzie rzutcy i mądrzy, ale przecież nie wszyscy tacy są, czemu bardzo się dziwią owi dyskutanci. Tylko o to szło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Wisi mi to IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.11, 21:09 Za pieniądze, które wpłacacie do s-pni, utrzymacie swój budynek stosownie do potrzeb czy chęci. Nie jest to żaden problem. Wystarczy co miesiąc wpłacać pieniądze na konto wspólnoty i opłacać rozliczane świadczenia. Tak wygląda praktyka i nie trzeba tu żadnej armii ludzi i wybitnych fachowców. Tak jak ktoś wcześniej powiedział, trzeba mieć tylko chęci wzięcia własnej sprawy we własne ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wisi mi to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 21:10 Kto ci płaci za kłamstwa na forum? Prezes? a może inny urzędas, który pasożytuje na spółdzielcach. " nowe przepisy nie są niezgodne z konstytucją, co potwierdziły dwie opinie przygotowane na zlecenie Sejmu. W jednej z nich czytamy: "Projektowana ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych zawiera powszechnie oczekiwane i bardzo korzystne dla członków spółdzielni mieszkaniowych rozwiązania". A w drugiej: "Autorzy projektu ustawy sformułowali nowe przepisy w taki sposób, aby usunąć wady dotychczasowej ustawy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Wisi mi to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 21:30 A to czytales? "prawdomowny" cwaniaku? www.sm-gniezno.pl/go.live.php/PL-H44/aktualnosci/512/kolanem-mosci-panowie-kolanem-i%E2%80%A6-miliony-wspolnot-w-jednej-chwili.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Wisi mi to IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.11, 22:23 Na pewno nie na autorskich mizmatach w jakimś świerszczyku wydawanym przez prowincjonalną Spółdzielnię Mieszkaniową, które tu przytaczasz linkując. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Kwiatkowski Re: Wisi mi to IP: *.centertel.pl 12.07.11, 20:31 Pojezierzak, co Ty pierniczysz ... Przyjdź do bloków na ul. Dworcową (między Pana Tadzia, a Kołobrzeską) to zobaczysz slumsy. Klatki zasyfione, bo spółdzielnia nie może poradzić sobie z brudasami, a sprzątaczka sprząta tylko parter bo i tak jej nikt nic nie zrobi. Odśnieżanie ? No pewnie z chodnika traktorek wysypywał śnieg na ul. Soplicy, bo ważniejszy pieszy niż burżuj w samochodzie. Wind tu nie ma, ale remontu klatek z UE też nie będzie bo była za niska przestępczość i na te bloki nie ma kasy. A wiadomo jak UE nie dała to Spółdzielnia też nie da ... Za to mamy Park, w którym po godzinie 20 menele i młodzież chleją piwo i wyzywają się na prawo i lewo, ale niestety Policji Straży Miejskiej i SM Pojezierze to już nie interesuje, chociaż skargi i podpisy lokatorów były zbierane i przekazywane. Więc wolę Wspólnotę. Nic nie będzie robione jak dotychczas, ale nie będę płacić tak wysokiego czynszu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Chodor Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.11, 21:33 Szanowny Panie Marku, akurat ulicą Soplicy przejeżdżałem samochodem minionej zimy średnio co drugi dzień. Faktem jest, że utrzymanie (i odśnieżanie) ulicy Soplicy należy do miasta. Jak miasto to robiło sam Pan wie. O użytkownikach samochodów nie zapomnieliśmy. Mam szczegółową dokumentację fotograficzną. Faktem jest, że zarząd SM Pojezierze "załatwił" dla spółdzielców Pojezierza 33 % wszystkich pieniędzy przeznaczonych na mieszkaniówkę w województwie ( pula dla spółdzielni, wspólnot, samorządów), łącznie 23 + 2 mln zł (plus 2 lata wcześniej 2 mln na zakup sprzętu). Faktem jest, że nie wszyscy mieszkańcy Pojezierza z tych pieniędzy skorzystają. Być może był Pan bierny i w latach poprzednich nie zgłaszał policji różnego typu zdarzeń przestępczych na swoim osiedlu. Jeżeli się mylę to uprzejmie przepraszam. Może to sąsiedzi byli bierni i nie zgłaszali, a może co zapewne jest faktem, przestępczość w tym rejonie jest niewielka. W drugiej połowie lat 80-tych ub. wieku mieszkałem 6 lat w tym rejonie i wg. moich obserwacji przestępczości tam nie było. No ale to było za komuny, mogłem mieć skażone spojrzenie! Co do wspólnot, mam autentyczne wimiary opłat we wspólnotach i mogę wykazać wyższość SMP w tym zakresie. Przepraszam za to posądzenie o bierność - to tylko żart. Szanuję fakt, iż podpisał się Pan imieniem i nazwiskiem, możemy się nie zgadzać, ale możemy się szanować. Roman Chodor - zastępca prezesa SM Pojezierze PS. zapraszam Pana do biura spółdzielni Kołobrzeska 13 pok. 126 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Kwiatkowski Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.07.11, 22:05 Szanowny Panie Romanie Być może odśnieżanie ul. Soplicy należy do miasta. Proszę zatem o informację, gdzie zgłaszać problemy bo wydaje mi się, że tej zimy problem z jej odśnieżaniem będzie nadal występował. Cieszę się, że Panu udawało się przejechać, bo wielu kierowców nie miało tyle szczęścia. Swoją drogą to ciekawy jestem czy "miasto" wie, że ul. Soplicy zasypuje traktorek zgarniający śnieg z chodnika. Czy również podesłać takie zdjęcie Panu ? Jeżeli chodzi o inne uliczki osiedlowe to proszę wybaczyć ale również pozostawiały wiele do życzenia. Mówi Pan, że posiada Pan dokumentację fotograficzną. No to może porównamy, bo posiadam również swoją i mówiąc szczerze nasza SM Pojezierze nie ma się czym tu pochwalić. Jak Pan chce to podeślę ale pod warunkiem, że zostaną one opublikowane i w Echo... i na stronie SMP. Nie posiadam zestawienia czynszów takich jakie Pan. Wiem tylko ile moje dzieci płacą za mieszkania we wspólnotach i są one niższe niż to co płacę ja. Jeśli chodzi o zgłaszanie interwencji na Policję ... to ja się nie dziwię, ponieważ mieszkańcy nie ufają Policji, ale to już temat na inne opowiadanie. Tak na marginesie, proszę niech Pan powie skąd pomysł mieszkańców bloku przy Dworcowej na zabranie ławeczki spod klatki. Czyżby mieszkańcy woleli stać aniżeli siedzieć w te piękne słoneczne dni ? Panie Romanie, czy może mi Pan powiedzieć również, kiedy ostatnio sprawdzał Pan czystość na klatkach schodowych w tych blokach, zaraz po odejściu sprzątaczki i jaja jest ocena jej pracy ? Czy może Pan odpowiedzieć jak wygląda teren placu zabaw dla dzieci przed blokiem Dworcowa i czy na taki plac posłałby Pan swoje dzieci ? Panie Romanie, na zakończenie powiem tylko, że ton Pana wypowiedzi jest co najmniej nie na miejscu. Podejrzewam, że jestem starszy od Pana. Tzw. powojenne wychowanie nie pozwala mi na zwracanie Panu uwagi. Wszak to pewnie Pan kończył maturę w czasach PRL, a jaki był wtedy poziom nie skomentuję. życzę dobrego samopoczucia z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Chodor Re: Wisi mi to IP: *.olsztyn.mm.pl 14.07.11, 00:10 Szanowny Panie Marku. Przepraszam, jeżeli poczuł się Pan urażony delikatną ironią w mojej wypowiedzi. Ironia ta nie była skierowana pod Pana adresem, kierowałem ją do decydentów różnych szczebli, na urzędnikach UE kończąc. Zapewne zrobiłem to niezbyt udatnie. Osobiście nie zgadzam się z sytuacją gdy premiowane są rejony o wysokiej przestępczości. Pieniądze na remonty kierowane są tam gdzie mieszkańcy nie dbają o swoje miejsca zamieszkania. Porządni, normalni ludzie są "karani" brakiem dotacji. My w zarządzie spółdzielni musieliśmy dostosować nasze projekty do odgórnie narzuconych parametrów, inaczej niczego byśmy nie uzyskali. Jeżeli spółdzielnie mieszkaniowe nie zostaną ustawowo zlikwidowane i zachowany zostanie solidaryzm spółdzielczy w zakresie funduszu remontowego, to również obszary które "nie załapały się" na środki UE będą modernizowane. Co do placów zabaw, w ostatnim okresie celowo ograniczyliśmy wydatki na ich modernizację. Bliżej pisaliśmy o tym w ostatnm "Echu" - budowa bezpiecznych placów zabaw przewidziana jest w ramach unijnego programu rewitalizacj. Dzięki donosom do prokuratury tzw. opozycji nasz program jest w "rezerwie", nie chcę tu tego tematu rozwijać. Krótko - jeżeli ww. program wypali to powstaną nowe i nowczesne place zabaw ( sztuczna bezpieczna nawierzchnia, chroniąca przed skutkami upadków z wysokości, kolorowe urządzenia zabawowe, urządzenia dla dorosłych, ogrodzone place). Faktem jest, że co do zasady nie sprawdzam czystości na klatkach schodowych, ja odpowiadam za tereny zewnętrzne, ale sygnał przyjmuję i nadam sprawie bieg. Sprawy łąweczki osobiście nie znam. Jestem zwolennikiem dużej liczby ławek, jednak część mieszkańców uważa ławki za ogniska wszelkiego zła i miejsca gromadzenia się tzw. elementu ( nie tylko mieszkańcy Pańskiego rejonu). Ja uważam, że ławki są potrzebne głównie ludziom starszym. Co do wspólnot, jestem z zawodu ekonomistą i wiem że organizacje duże są ekonomicznie efektywniejsze, cały świat zdominowany jest przez organizacje duże, jeszcze wieksze i globalne. Mali z duzymi przegrywają. Pojezierze to potwierdza. Jeżeli chodzi o wspólnoty - aby porównać trzeba podejść metodycznie. Czy pan wie że bardzo wiele wspólnot, między innymi wspólnoty położone w obrębie osiedli Pojezierza, posiada teren wg. obrysu budynku. Nie płacą za utrzymanie terenów zewnętrznych (sprzątanie, odśnieżanie, utrzymanie zieleni, placów zabaw, dróg dojazdowych, parkingów, śmietników, opłat za wieczyste użytkowanie gruntu i podatku od nieruchomości). Za to wszystko płacą wszyscy mieszkańcy Olsztyna. W Pojezierzu mamy ok. 70 ha terenów zewnętrznych (na 79 ha terenów ogółem) to kosztuje. Jednak nawet mimo tego jesteśmy konkurencyjni. Jakość obsługi: wspólnota mojej teściowej - zamiatanie klatki raz w tygodniu, mycie raz w miesiącu, koszenie trawy (trochę terenu mają) 2 razy w roku, odśnieżanie - przemilczę. Opłaty za mieszkanie 48,5 m2 ok 110 zł wyższe niż w Pojezierzu (remonty 2,80 zł/m2 mies - Pojezierze 1,50 zł/m2 mies., ogrzewanie 2 x więcej niż w Pojezierzu. Tematów nie wyczerpałem, ale posty na forum nie mogą być zbyt długie, bo nikt ich nie przeczyta. Na koniec bardzo mi pochlebia Pańskie stwierdzenie że jestem młokosem, faktem jest że do emerytury pozostało mi lat kilka , edukowałem się głównie w czasach "komuny", choć niekoniecznie u komunistów, dla jasności rocznik 1952. Ponownie zapraszam do biura na Kołobrzeskiej jak już pisałem bardzo cenię forumowiczów którzy nie wstydzą się swego nazwiska. Nie jest tak jak, ktoś skomentował na forum, iż poczułem się zagrożony i zacząłem mówić "ludzkim głosem" zapraszając mieszkańców do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś