Dodaj do ulubionych

Pan Premier! Pan Prezes!

01.10.11, 21:14
Pan!

TAK, do cholery, należy się zwracać!

Pamiętam z dzieciństwa rówieśników, szczyli takich jak ja, plujących (z okna, z balkonu domu, albo kina) na ludzi. Zadowolonych z siebie smarkaczy, absurdalnie dumnych, o zerowej przeszłości, nie mających pojęcia na Kogo plują.

Premier, który mnie prywatnie wkurza, ma za sobą miliony Polaków, którzy go wsparli i wspierają.
Prezesa, choć w mniejszych, ale jednak także w milionach liczeni Polacy, także wspierają. (Nawiasem mówiąc Prezes także mnie często wkurza, choć na niego zagłosuję, bo nie mam bliższej mi opcji politycznej)

Polityczna niechęć do kogokolwiek nie upoważnia do porzucenia elementarnej kultury.
Wybieram, albo nie wybieram - ale nie bluzgam, nie mówię o czyimś kretyństwie, o zdradzie, o motłochu, o watasze ...
Wybieram, albo nie wybieram - i tyle!

Taka i owaka - czy my Polacy w jednym Kraju, jesteśmy dwoma wrogimi sobie Narodami?
Czy konsekwentnie do nasilenia nienawiści - w końcu sięgniemy po karabiny? Jak Biali i Czerwoni w ruskim kraju?

PiS przegrał kilka lat temu. No i co? Nico! Może i znowu przerżnie. No i co? I nico! Świat się nie zawali.
Jeśli PiS wygra? To ani Nieba, ani Piekła nie oczekuję. Dzień jak codzień. To jakieś banialuki, że nad ranem jacyś mundurowi będą wyrywać ze snu niewinnych. Liczę na to, że Winni stracą na pewności siebie.

Ja nawet paru bardzo porządnych starych komuchów szanuję, bo jest za co, choć się z nimi nie dogadam.

Podobno wokół Olsztyna krąży wścieklizna. Nie hodujmy dodatkowej wścieklizny w samych sobie!

PS
może i niekiedy sam brakiem kultury zgrzeszyłem
ale oprzytomniałem
czego i wielu Innym życzę
Obserwuj wątek
    • Gość: pańszczyźniany Re: Pan Premier! Pan Prezes! IP: 31.62.11.* 23.10.11, 10:59
      magnificencjo,eminencjo czy tylko hrabio?
      • mobydickzolsztyna Re: Pan Premier! Pan Prezes! 23.10.11, 20:35
        Gość portalu: pańszczyźniany napisał(a):
        > magnificencjo,eminencjo czy tylko hrabio?

Pańszczyźniany tyle wie, że do karbowego, zdejmując czapkę, powiada: Jaśnie Panie!
        No i po co mu więcej wiedzieć?
    • antymenel.1 Re: Pan Premier! Pan Prezes! 23.10.11, 21:13
      1.> Polityczna niechęć do kogokolwiek nie upoważnia do porzucenia elementarnej kult
      > ury.
      > Wybieram, albo nie wybieram - ale nie bluzgam, nie mówię o czyimś kretyństwie,
      > o zdradzie, o motłochu, o watasze ...
      > Wybieram, albo nie wybieram - i tyle!
      Trudno jest się z tym nie zgodzić.
      2. Taka i owaka - czy my Polacy w jednym Kraju, jesteśmy dwoma wrogimi sobie Narod
      > ami?
      > Czy konsekwentnie do nasilenia nienawiści - w końcu sięgniemy po karabiny? Jak
      > Biali i Czerwoni w ruskim kraju?
      Pierwsza moja myśl-ktoś zaczął przecież ale może zamiast szukać pierwszego to poszukamy czegoś wspólnego?
      3.> Ja nawet paru bardzo porządnych starych komuchów szanuję, bo jest za co, choć s
      > ię z nimi nie dogadam.
      Dlaczego zakładasz,że się nie dogadasz?Szanujesz niektórych?Zaskakuje mnie to.Za co?
      4.PS - może warto się do tej deklaracji przyłączyć?Pomyślę.
      5.pozdrawiam.
      • mobydickzolsztyna Re: Pan Premier! Pan Prezes! 23.10.11, 21:50
        antymenel.1 napisała:
        > Dlaczego zakładasz,że się nie dogadasz?

To nie dywagacje, to wynik doświadczeń.

>Szanujesz niektórych?

Tak niektórych - to także wynika z osobistych doświadczeń.
        Czyżbyś nie znała a-ideowych pseudo-komunistów, takich dla uzyskania awansu, mieszkania, nietykalności za uchybienia w dyscyplinie pracy. Takich na ucho gadających "a ja pieprzę ten PZPR"?
        Wg mojej rachuby, w znanych mi środowiskach, głównie zawodowych - byli w większości.
        Nawet wrogów można szanować - ale bywają także, godne wzgardy, "świnie".
        Czy nie mam racji?

> Za co?

Zwyczajnie. Za rzetelność w pracy, słowność, chęć do pomocy.
        Szkoda, że tak mało ich TAM było - choć trudno było jednocześnie i być fajnym i zdecydować się na łajdacki wybór - taki kompletnie sprzeczny z patriotycznymi tradycjami Polski.
        Gdyby "cofnąć historię" to przecież by musieli w 1920 "wyzwalać" Warszawę, zamiast jej bronić.
        • antymenel.1 Re: Pan Premier! Pan Prezes! 23.10.11, 22:03
          To może być ciekawa dyskusja.Ze względu na jutrzejszy wyjazd będę mógł ją kontynuować po powrocie.Do usłyszenia.
          • mobydickzolsztyna Re: Pan Premier! Pan Prezes! 23.10.11, 22:28
            antymenel.1 napisała:
            > mógł

Użyłeś formy męskiej, a system, tak jak widzisz wyżej, stosuje wobec Ciebie formę żeńską.
            Nie pamiętam co deklarujemy do naszego profilu, ale może i płeć i może "strzeliłeś byka" w tej mierze?

Jeśli chodzi o kontynuację dyskusji, to nie wierzę w jej sensowność. Przy dobrej woli da się co najwyżej wyjaśniać nieporozumienia.
            W kwestiach politycznych do pisania się zmuszam tylko pod wpływem nagłych emocji, nie przeczę, że negatywnych.
            W dodatku na forum wpadam nieregularnie.

PS
            a w dodatku zdarzało mi się być "wycinanym" przez cenzora, jak sądzę na skutek nazbyt dobrze uzasadnionych twierdzeń anty-lewackich, czyli nie po linii linii (GW)
            Ostatnio prawdopodobnie (bo się nigdy nie tłumaczy) pretekstem było uzasadnione użycie przeze mnie słowa jak widać przecież tolerowanego w tym forum, lub skutecznych wpływów oponenta.
    • ostrogotek Re: Pan Premier! Pan Prezes! 24.10.11, 14:09
      Pełna zgoda MobyDicku z Olsztyna. Podpisuję się oboma rękoma. I jeszcze bardziej radośnie witam takie zdanie, że pochodzi z tej opcji wyborczej, która przez ponad rok bojkotowała państwo i jego organy. Cieszyć się należy z każdej zagubionej owcy.
      • Gość: pańszczyźniany Re: Pan Premier! Pan Prezes! IP: 31.62.60.* 30.10.11, 10:42
        i Jaśnie Oświecony bo smaru nigdy za wiele
        • Gość: ech Re: Pan Premier! Pan Prezes! IP: *.olsztyn.mm.pl 30.10.11, 10:50
          Gość portalu: Pan Szczyźniany napisał(a):
          > smaru nigdy za wiele
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka