Dodaj do ulubionych

Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śródm...

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.02.13, 13:03
Idiotyzm do potęgi,nie da się żyć w tym Olsztynie.Jak dwoje ludzi po konsultacjach z dwustoma osobami może decydować o prawach 170 tysięcznego miasta.Olsztyn to nie np.Holandia gdzie jest o wiele cieplejszy klimat,u nas ciepło jest 3 miesiące w roku ,ścieżki rowerowe stoją puste,czy ktoś przeliczał ile rowerów przejeżdża w ciągu godziny ścieżką rowerową np.na ul. Artyleryjskiej.Niech Biedziuk z Artczakiem kupi sobie samochód to może zwiedzi troszkę Europy i zobaczy jaki jest tam klimat a jaki w Polsce,jakie tam są rozwiązania komunikacyjne,i zadadzą sobie pytanie czy mieszkaniec Dobrego Miasta,Biskupca czy miejscowości ościennych przyjedzie do amfiteatru rowerem.Czy ci Panowie z pozostałą bandą (ok.200 osób)zdaje sobie sprawę ile kosztuje bilet MPK, jeśli rodzina 4 osobowa będzie jechała autobusem z jedną przesiadką to wyda na bilet ok.24 złote w jedną stronę,czy ich na to stać?. Dosyć tego krytynizmu,czas tych palantów odsunąć od zabierania głosu.
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śródm... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.02.13, 13:41
      przepraszam bardzo-nie rozumiem w ogole tego podzialu: spolecznicy-mieszkancy. Przeciez wszyscy sa tu mieszkancami, to ze ktos angazuje sie spolecznie i poswieca swoj czas bez zaplaty nie oznacza ze nagle przechodzi do jakiejs opozycyjnej grupy niz "mieszkancy". Moze pan redaktor mi to wytlumaczy na jakiej zasadzie dokonuje tego podzialu i czy ja bedac na 4 kosultacjach w sprawie srodmiescia jestm juz "spoelecznikiem" czy moze nadal mieszkancem? pytam serio!

W Olsztynie mieszkam od urodzenia, o konsultacjach dowiedzialem sie z Gazety. Przyszedlem, zlozylem swoje propozycje i przemyslenia. Z tego co widzielm czesc nie zostala uwzgledniona ale wiem dlaczego bo dostalem satysfakcjonujaca mnie odpowiedz i zostalem przekonany. Tak samo mogly robic to rady osiedli czy ci mityczni przedsiebiorcy z "starowka razem" ktore oprocz chwytliwej nazwy raczej nie sa zadna faktyczna sila. Nie rozumiem co ma oznaczac zatem ich ewentualny raport? To moze ja tez napisze swoj. Widac ze niektorzy nadal nie rozumieja na czym polegaja konsultacje spoleczne-kazdy ma w nich prawo brac udzial, po to zeby wlasnie skonsultowac dany temat. A tu widze standardowe polskie obrazanie sie i "robienie wlasnego raportu". Zreszta pytam sie na jakiej podtsawie zrobia go ci ludzie ze starowki razem? Bedzie to glos 5-6 osob ktore prowadza swoje knajpy na starym miescie?
    • Gość: mieszkaniec Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.02.13, 13:48
      Moglbym tu pisac sto stron ale to powinno cie uciszyc panie "swiatowcu"
      Polecam:
      www.youtube.com/watch?v=ZMv3OB6XHvQ
      ps.
      to ze bilety komunikacji miejskiej sa za drogie wie kazdy. tylko co ty z tym zrobiles oprocz wylewania gorzkich zali tutaj na forum? jak rozumiem byles chociaz u swojego radnego w tej sprawie?
    • Gość: majorek Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.13, 14:21
      Drogi Mariuszu z Zatorza.
      Nie zapominaj, że internet wbrew temu co Ci się wydaje nie jest anonimowy.
      Nazywając kogoś palantem wcale nie robisz się mądrzejszy i inteligentniejszy.

Poczytaj trochę książek. To poszerza horyzonty.
      Europę poobserwuj nie tylko z poziomu obwodnic, autostrad i siedzenia samochodu.
      Rozumiem że masz pewnie super fajną brykę i chcesz się nią polansować. Ale są też ludzie którzy mają inne potrzeby. Nie zapominaj o tym.
      Swoje nowatorskie pomysły mogłeś przedstawić na czwartkowym spotkaniu. Czemu nie przyjechałeś? Parking pod ratuszem robi się pusty po 16.00.
      Miałbyś gdzie postawić superbrykę. Może nawet ktoś zauważyłby jak z niej wysiadasz i westchnąłby z zachwytem.

• Gość: marioss Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.02.13, 16:13
        Nie staram się być aż tak anonimowy ,zawsze podpisuje się tym samym loginem i mam od lat takie same poglądy.
    • Gość: Kapitan Wrona Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró IP: *.static.chello.pl 09.02.13, 15:08
      Gość portalu: marioss napisał(a):
      "Olsztyn to nie np.Holandia gdzie jest o wiele cieplejszy klimat,u nas ciepło jest 3 miesiące w roku"

^^Takie argumenty można spotkać przy KAŻDEJ rozmowie o ograniczeniach wszechwolności blachosmrodów.

Oczywiście są kłamstwem, marioss zapewne nigdy na zachodzie nie był...no może na wycieczce klasowej w Rzymie, albo spędził wakacje w hotelu z all inclusive na Krecie :)

Pominął więc kraje na które go po prostu z biedy umysłowej nie stać jak Norwegia, Finlandia, Dania, Szkocja, Niemcy, Holandia czy Szwecja. Może niedouczony na słabych lekcjach geografii nie dowiedział się, że to są najbogatsze Państwa Unii, które śmieją się z macho-rozwiązań południowców, potrafiących przewalić każdą kasę byle się pokazać panienkom :P
    • Gość: 100%olsztyniak Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró IP: 2.25.197.* 09.02.13, 17:57
      Olsztyn liczy prawie 180tys.mieszkancow a kolejne 120 tys.mieszka w powiecie olsztynskim a rozwiazania jak dla Pasymia czy Olsztynka.Nie zadne 200 osob bylo na konsultacjach a kilkunastu pseudo spolecznikow i "ekologow"chce zywego skansenu i lasu w centrum miasta
      • zdzislawdyrmanzasadniczo Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró 09.02.13, 18:52
        Procentowy też masz prawo coś chcieć i o to walczyć. Możesz sobie wymarzyć wielki domek dla lalek, albo nawet karuzelę w centrum. Zbierz grupę, która także chce coś takiego mieć i o to walcz. Przekonaj innych, że masz rację, stwórz projekt, rozmawiaj z mieszkańcami i urzędnikami. Poświęć swój czas i energię dla swojego miasta. Pokaż, że to czego chcesz jest warte zainteresowania, warte wdrożenia i zrób coś wreszcie sensownego, działaj na rzecz tego miasta, a nie tylko trollujesz. Możesz to robić nawet ze zmywaka na Wyspach. Jest XXI wiek, więc przy użyciu komputera spokojnie takie swoje koncepcje możesz stworzyć i przedstawić mieszkańcom, społecznikom i władzom. Walcz z urzędnikami, którzy uważają, że "zawsze wiedzą lepiej". Nie jestem "społecznikiem", mam rodzinę i pracę, ale w przeciwieństwie do Ciebie i Tobie podobnych trollów, jeśli mi czas na to pozwalał, kilka razy byłem na spotkaniach w sprawach ważnych dla rozwoju Olsztyna. Z niektórymi się zgadzałem, z innymi nie, ale swoje zdanie wyrażałem. Podoba mi się koncepcja "społeczników", bo chcę, żeby Olsztyn wyglądał jak podobnej wielkości miasta w Holandii, czy Danii, a nie jak chcesz Ty - miasta rosyjskie i białoruskie z "prospektami" w centrum. Najwięcej na tym forum na "społeczników" plują ci, którzy się nigdy nie udzielają, nie mają nic sensownego do zaproponowania, czyli nie bo nie.
    • Gość: M.J. Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śródm... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.13, 18:31
      Uczestniczyłem w konsultacjach i wiem, że każdy z uczestników zobaczył sporo miast w Europie, interesuje się zagadnieniem organizacji centrów miast i obserwuje, jak to się w Europie robi. Nieobecni nie mają racji. A miłośnikom dojazdu samochodem wszędzie, a szczególnie właścicielom knajpek ze stowarzyszenia"Starówka Razem" zadedykuję znany przypadek upadku kawiarni przy Dąbrowszczaków na przeciw sądów. Upadła mimo (a ja powiem , że właśnie dla tego) że można tam postawić samochód pod samym wejściem.
    • antymenel.1 Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró 09.02.13, 19:41
      Faktem jest,że w Olsztynie żyje się coraz gorzej.Jednym z powodów tego jest fakt,że miasto kształtowane jest przez ludzi bez wyobraźni,bez właściwej wiedzy,z wykształceniem nabytym wiele lat temu.Do tego wszystkiego dochodzą właściciele sprowadzonych za grosze rozpadających się rzęchów,którzy potrafią kręcić kółkiem ale jeździć jeszcze się nie nauczyli.
      Propozycje społeczników odpowiadają temu co dzisiaj widać powszechnie w miastach cywilizowanej Europy i nie ma to nic wspólnego z klimatem.Jeżeli mieszkaniec Dobrego Miasta czy Biskupca ma amfiteatr to przyjedzie rowerem.Jeżeli nie ma to przyjedzie do amfiteatru w Olsztynie pociągiem lub autobusem.Patrząc na codziennie zakorkowane ulice Olsztyna w godzinach porannych i po zakończeniu pracy przez samochody w których siedzi 1 osoba,czasami(rzadko) 2 osoby to dochodzę do wniosku,że paliwo jest w Polsce zbyt tanie.
      Natomiast hasło aby skończyć z kretynizmem i palantów odsunąć od zabierania głosu to oczywiście się zgadzam.Apeluję do mariossa żeby się do swojego postulatu zastosował.
    • Gość: zdzisia Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró IP: *.30.180.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.02.13, 20:54
      Jak pan chcesz, to zrób sobie autostradę na swojej ulicy.
      Z pewnością znajdziesz pan sobie mnóstwo sojuszników.
      A najlepiej wygraj pan sobie wybory prezydenckie.
      Ze swoim poziomem elokwencji i ogłady nie napotkasz pan żadnych problemów.
      Wtedy cały Olsztyn będzie miastem przyjaznym dla samochodów. A pan będziesz mógł sobie zaparkować na korytarzu.
      Dokładnie tak jak w Europie którą znasz pan na wylot z cotygodniowej lektury teletygodnia.
      Bycie palantem w pańskich oczach to dla mnie komplement. O ile rozumiesz pan o co chodzi. :D
    • o0gurek Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró 09.02.13, 21:04

> Idiotyzm do potęgi,nie da się żyć w tym Olsztynie.Jak dwoje ludzi po konsultacj
      > ach z dwustoma osobami może decydować o prawach 170 tysięcznego miasta.Olsztyn
      > to nie np.Holandia gdzie jest o wiele cieplejszy klimat,u nas ciepło jest 3 mie
      > siące w roku ,ścieżki rowerowe stoją puste,czy ktoś przeliczał ile rowerów prze
      > jeżdża w ciągu godziny ścieżką rowerową np.na ul. Artyleryjskiej.Niech Biedziuk
      > z Artczakiem kupi sobie samochód to może zwiedzi troszkę Europy i zobaczy jaki
      > jest tam klimat a jaki w Polsce,jakie tam są rozwiązania komunikacyjne,i zadad
      > zą sobie pytanie czy mieszkaniec Dobrego Miasta,Biskupca czy miejscowości oście
      > nnych przyjedzie do amfiteatru rowerem.Czy ci Panowie z pozostałą bandą (ok.200
      > osób)zdaje sobie sprawę ile kosztuje bilet MPK, jeśli rodzina 4 osobowa będzie
      > jechała autobusem z jedną przesiadką to wyda na bilet ok.24 złote w jedną stro
      > nę,czy ich na to stać?. Dosyć tego krytynizmu,czas tych palantów odsunąć od zab
      > ierania głosu.

Czy ten co to pisał jest zdrowy psychicznie?
      Chyba nie bardzo....
    • Gość: D. Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.13, 22:34
      Marioss pisząc o palantach i idiotyzmach dajesz świadectwo o sobie. Obrażanie innych nie przystoti osobie, która być może piastuje jakąś publiczą funkcję - społeczną funkcję.
    • mirxx Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró 09.02.13, 22:52
      Panie 'marioss', z pewnością uda nam się spotkać, więc wszystkie "palanty" chętnie usłyszę osobiście. Proszę jednak przygotować mocniejsze argumenty, ponieważ to co próbuje Pan udowadniać na tym forum, każdy uczestnik 12-miesięcznych konsultacji Śródmieścia rozgniata małym paluszkiem :O
      M. Arczak
      • Gość: marioss PALANT IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.02.13, 17:57
        Słowo ,,Palant' 'oznacza oznacza gre ,,palanty'(nie jest obrażliwe) bo 'w Waszym wypadku oznacza że gracie małą grupką robiąc szkodę dla ok.170 tys. mieszkańców.Możemy się spotkać ale i tak nie przekonamy siebie do swoich poglądów.
        • o0gurek Re: PALANT 10.02.13, 18:24
          > Słowo ,,Palant' 'oznacza oznacza gre ,,palanty'(nie jest obrażliwe) bo 'w Waszy
          > m wypadku oznacza że gracie małą grupką robiąc szkodę dla ok.170 tys. mieszkańc
          > ów.Możemy się spotkać ale i tak nie przekonamy siebie do swoich poglądów.

Tak, a określenie "banda" w języku polskim oznacza bardzo sympatyczną grupę wesołych ludzi.
          Wydaje się, że lepiej było się zamknąć niż idiotycznie tłumaczyć.
          Porozmawiaj sobie z jakimś pieszym który musi przejść prawie kilometr po Piłsudskiego aby przedostać się z jednej strony ulicy na drugą. A następnym razem miej choć trochę cywilnej odwagi i jeśli chcesz kogoś wyzywać to rób to stojąc twarzą w twarz. Spotkania były otwarte. Trwały 12 miesięcy. Gdzie byleś wtedy ze swoimi "miastotwórczymi" pomysłami? Szkoda słów.
    • Gość: emma Nie wiem czy centrum Olsztyna ma jeszcze jakąś prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 23:44
      Nie wiem czy centrum Olsztyna ma jeszcze jakąś przyszłość. Obecnie śródmieście to kilka pełnych samochodów brudnych ulic, przez które nie można przejść na drugą stronę. Wszędzie beton, asfalt, pały i barierki. Ostatnie rachityczne, niewycięte drzewa. I ratusz z bandą idiotów dla których architektonicznym spełnieniem są budynki o urodzie remizy strażackiej i którzy gardzą ludźmi, którym powinni służyć.
      • Gość: mama Re: Nie wiem czy centrum Olsztyna ma jeszcze jaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 19:38
        Brak ścieżek rowerowych na świeżo wyremontowanej ul. warszawskiej uważam za skandal (a może przekręt?). Ten kto to wymyślił powinien popełnic sepuku a nie dostać nagrodę.
      • antymenel.1 Re: Nie wiem czy centrum Olsztyna ma jeszcze jaką 10.02.13, 19:59
        Mam dziwne przeczucie,że przy Grzymowiczu,Gustku,Piekarskim to trzeba będzie w przyszłości zaorać cały teren.Nie jestem złosliwy ale polecam wszystkim zwiedzanie terenów na zapleczu budynków.To jest coś niewyobrażalnego.Syf nieprawdopodobny,chaos,brud i bałagan.
        Zwiedzajcie wszystko pomiędzy Kościuszki a Kopernika,Kopernika a Dąbrowszczaków,całą przestrzeń pomiędzy Dąbrowszczaków,zaplecze Skłodowskiej.
    • Gość: małolat Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró IP: *.olsztyn.mm.pl 10.02.13, 09:50
      Marioos, czy jak tam ty się nazwałeś, are you crazy? Zachowujesz się co najmniej niepoważnie. Skoro Ty nie masz jaj by wziąć los tego miasta w swoje ręce, dlaczego masz o to pretensje do ludzi, którzy chcą coś zmienić na lepsze? Jeżeli jest Ci ciepło 3 miesiące w roku to nałóż sukienkę, obcasy i wsiądź w samochód, następnie rusz na przejażdżkę swoim mobilem po naszym europejsko rozwiniętym mieście. Ścieżki rowerowe stoją puste, bo to, co mamy, nie można nazwać nawet zalążkiem dróg dla jednośladów. Rozumiem, że wymagasz od nich tego, by zmniejszyli ceny biletów komunikacji miejskiej? Żałosny jest twój brak wiedzy o świecie, o tym co jeszcze można zmienić. Trzeba walczyć o godne życie w swojej lokalnej ojczyźnie, życie nie dla nas, ale dla naszych dzieci..
    • Gość: P. Re: Trudne pytania o przyszłość olsztyńskiego Śró IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.13, 11:19
      Marioss błysnąłeś inteligencją oj błysnąłeś hehehehehehehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka