Dodaj do ulubionych

Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!!

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 16:25
Pomazane obskurnie wiaty przystanków autobusowych, budynków i elewacji są
zjawiskiem dość częstym i nie wystawiającym najlepszej wizytówki dla miasta. Na
straży estetyki stoi (i podobno działa) zatrudniony plastyk w Urzędzie
Miejskim. Niestety, syzyfowość jego pracy oraz nakładów finansowych właścicieli
wielu obiektów polega na niedrożności systemu porządkowego. Być może osadzenie
w areszcie pierwszych dwóch graficiarzy zwiastuje początek usuwania
występujących w tym zakresie błędów i wypaczeń. Osobiście nie mam nic przeciwko
dobremu grafitii. Ale też nie wszędzie, nie byle jak i nie bez zgody
właścicieli obiektów. Takie działanie trudno jest nazwać inaczej, jak nie
działaniem na czyjąś szkodę. A naprawianie szkód powinno być bezwzględnie
egzekwowane od ich sprawców.
Obserwuj wątek
    • koobra Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! 29.03.02, 20:37
      nie wierz ed we wszystko co jest napisane w gazetach lapia pijanych mlokosow co
      pod mcdonaldem maluja flamastrami po scianach i nie maja juz sily rozgladac sie
      czy ktos nie idzie
      • Gość: detritus Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 21:44
        I to dobre. Bo ci od flamastrow sa najgorsi - nie doc, ze nie maja weny, to nie
        maja zdolnosci :oP
        Najlepiej by bylo gdyby mieli odmalowac to co nabroili. W godzinach szczytu :o)
        • Gość: Kapeć Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 08:14
          Profesjonalny wandal jest tak dobrze zorganizowany, że łatwo się go nie złapie.
          Tak naprawdę to łapią tylko "płotki", szczycząc się przy tym wielce, że niby
          statystyki podnoszą...
          Co innego kolorowe graffiti. Nie ukrywam, ze bardzo mi się podoba. szkoda, ze
          tak malo jest legalnych ścian dla utalentowanych ludzi.
          • Gość: Z-ca Kom Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.tvk.tpsa.pl 30.03.02, 08:57
            Właśnie konstruktywne dyskusje nad eliminacją pewnych zjawisk szkodzących
            naszemu miastu uważam za bardzo trafne i dziękuję za to.
            Problem "pseudograffiti" jest frapującym problemem nie tylko normalnych
            mieszkańców Olsztyna, Policję czy też Straż Miejską. Wyniki akcji
            katalogowania "wymyślnych" malunków w każdym zakątku miasta miała na celu (dla
            SM) pogrupować miasto ze względu na nasilenie tegoż zjawiska. W rejony miasta o
            szczególnym nasileniu pseudograffiti skierowaliśmy tzw. patrole "informacyjne".
            Są to strażnicy w ubraniu cywilnym poza godzinami pracy informujący patrole
            umundurowane o występujących nieprawidłowościach ( pseudograffiti, spożywający
            alkohol, tworzących dzikie wysypiska śmieci). Straż pracuje do godz.22.00 i
            tylko do tej godziny może wypełniać swoje obowiązki. zawsze prosiłem w imieniu
            SM, aby były zgłaszane na bieżąco spostrzeżenia mieszkańców o tym co się dzieje
            niedobrego i dzięki temu pozwoliło to nam na wyeliminowanie np.Spożywania
            alkoholu na kilku terenach przyszkolnych. Powracając jednak
            do "pseudograffiti" - uważam, że to nie grafficiarze a tylko wandale są winni
            upstrzonym murom w naszym mieście. Obejrzałem strony internetowe dotyczące
            graffiti i powiem szczerze, że jest to zjawisko i jednocześnie sztuka, a są
            miejsca w Olsztynie, gdzie umożliwienie przez administratorów dostępu do
            powierzchni pozwoliłoby na twórcze wykazanie się twórcom graffiti bez
            cudzysłowu.
            Mam prośbę, jeżeli ktoś z Was posiada dobry pomysł, który mógłby pomóc nie SM,
            ale naszemu miastu (znowu górnolotnie) - to proszę o wiadomość.
            Pozdrawiam i życzę wesołych Swiąt Wielkiej Nocy.
            W poniedziałek oprócz kolegów z Policji wystawiamy 3 patrole piesze i 3 patrole
            zmotoryzowane ukierunkowane na przesadzających w laniu wodą.
            Jeszcze raz pozdrawiam
            • Gość: Ed Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 09:03
              Odwzajemniam życzenia świąteczne łącznie z poniedziałkową tradycyjną wodą.
              Cociaż troszeczkę :-)))
            • Gość: Z-ca Kom Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.tvk.tpsa.pl 30.03.02, 09:05
              Chciałbym jeszcze dodać, że nie wszystko robi się pod publiczkę i jako
              informację do gazet. W "Dniu Wagarowaicza" zostało zatrzymanych 14 osób
              spożywających alkohol i zaśmiecających Park Podzamcze oraz Stare Miasto.
              Wszystkich przewieźliśmy do szkół i przekazaliśmy Dyrektorom przy których byli
              obecni rodzice i pedagodzy. Uważamy, że to jest lepszy środek wychowawczy niż
              nagłaśnianie w prasie - informacje o przekazaniu do szkół do udostępnienia w SM
              (oprócz oczywiście danych osobowych). Głośno o sprawdzaniu szczepień psów - w
              ciągu tygodnia 6 psów zostało skierowanych na szczepienia, właściciele zgłosili
              się na następny dzień i udokumentowali to świadectwem szczepień. a przecież to
              jest dla naszego bezpieczeństwa.
              Jeszcze raz pozdrawiam.
              Adam Borowski
              • Gość: Z-ca Kom Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.tvk.tpsa.pl 30.03.02, 09:10
                Jak tradycja, to tradycja - oby nie zalać ( co by to nie znaczyło) ;-)))
                • Gość: Ed Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 09:21
                  I tak trzymać Panie Komendancie. Jestem za a przeciw nie będę :-)))
              • koobra Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! 30.03.02, 19:55
                witam
                mam pytanie do Pana czy bylo to wystapienie sluzbowe czy prywatne ?
                moim zdaniem lamie Pan w tym przypadku "jakies tam zasady a wydaje mi sie ze
                takowe sa" net etykieta czy cos tam ,ktos to kiedys madrze nazwal i nie wiem
                czy zwrocil Pan uwage ze kazdy posluguje sie tutaj swoimi loginami a nie
                nazwiskami i stopniami mam nadzieje ze nie poniose zadnych przykrych
                konsekwencji za to co tutaj napisalem ? wydaje mi sie ze moznaby bylo
                zorganizowac czat albo cos tam podobnego i kazdy by chetnie sie z Panem
                podzielil swoimi uwagami!! sam mam pomysl
                pozdrawiam Pana i zycze Wesolych Swiat
              • koobra Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! 30.03.02, 20:01
                witam
                mam pytanie do Pana czy bylo to wystapienie sluzbowe czy prywatne ?
                moim zdaniem lamie Pan w tym przypadku "jakies tam zasady a wydaje mi sie ze
                takowe sa" net etykieta czy cos tam ,ktos to kiedys madrze nazwal i nie wiem
                czy zwrocil Pan uwage ze kazdy posluguje sie tutaj swoimi loginami a nie
                nazwiskami i stopniami mam nadzieje ze nie poniose zadnych przykrych
                konsekwencji za to co tutaj napisalem ? wydaje mi sie ze moznaby bylo
                zorganizowac czat albo cos tam podobnego i kazdy by chetnie sie z Panem
                podzielil swoimi uwagami!! sam mam pomysl
                pozdrawiam Pana i zycze Wesolych Swiat
            • Gość: Huzar Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.02, 12:23
              I wlasnie w ten ,a nie inny sposob wyobrazam sobie usowanie spraw ktore
              nalezaloby uznac jako problematyczne.Powiedzcie sami jak naprawde bardzo
              niewiele widocznych jest dobrych Grafiti wlasnie w Olsztynie .Przerazajaca
              wiekszosc to smarowidla i niecenzuralne napisy . Aby z tym skonczyc potrzebna
              jest wzmozona interwencja Policji- ta jednakze zmuszona jest prosic o poparcie
              spoleczenstwa .Mysle iz droga wybrana przez Pana Komendanta ,ktory wybral
              Forum -gazety jest godny nasladowania ......"Respekt".....
              Odwzajemniam zyczenia .
      • Gość: huj Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.tvk.tpsa.pl 02.04.02, 00:53
        pierdolvie sie jak hce to se namaluje chuje hwdp pisdy!
        • Gość: Ed Re: Przykład wirtuozerii grafitii :-))) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.04.02, 03:18
          Gość portalu: huj napisał(a):

> pierdolvie sie jak hce to se namaluje chuje hwdp pisdy!

Nic dodać, nic ująć. Jest to tylko potwierdzenie poziomu większości graficiarkiej
          twórczości :-)))

• Gość: piotr Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 11:40
      Gość portalu: Ed napisał(a):

> Pomazane obskurnie wiaty przystanków autobusowych, budynków i elewacji są
      > zjawiskiem dość częstym i nie wystawiającym najlepszej wizytówki dla miasta. Na
      >
      > straży estetyki stoi (i podobno działa) zatrudniony plastyk w Urzędzie
      > Miejskim. Niestety, syzyfowość jego pracy oraz nakładów finansowych właścicieli
      >
      > wielu obiektów polega na niedrożności systemu porządkowego. Być może osadzenie
      > w areszcie pierwszych dwóch graficiarzy zwiastuje początek usuwania
      > występujących w tym zakresie błędów i wypaczeń. Osobiście nie mam nic przeciwko
      >
      > dobremu grafitii. Ale też nie wszędzie, nie byle jak i nie bez zgody
      > właścicieli obiektów. Takie działanie trudno jest nazwać inaczej, jak nie
      > działaniem na czyjąś szkodę. A naprawianie szkód powinno być bezwzględnie
      > egzekwowane od ich sprawców.

i bardzo dobrze
      strony.wp.pl/wp/pecunia11
      • koobra Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! 30.03.02, 20:04
        sory ed to nie do Ciebie tylko do Pana KOmendanta cos nie tak sie mi kliknelo
        pa uciekam gdzie pieprz rosnie
        • smolsztyn Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! 31.03.02, 16:31
          Posługuję się stopniem lub nazwiskiem tylko z powodu tego, iż w ten sposób
          można dużo łatwiej i bezpośrednio dotrzeć do mnie jako przedstawiciela
          instytucji samorządowej, ale jak mi już kiedyś zwrócono uwagę (całkiem
          słusznie), będę się logował jako smolsztyn. Pragnę podkreślić, że Straż Miejska
          sprawuje służebną rolę w stosunku do społeczności lokalnej, więc jeszcze raz
          zapraszam ze wszystkimi pomysłami. Nie jest moją rolą oddzielać się od
          mieszkańców zajmowanym stanowiskiem, wręcz przeciwnie - jak wspominałem -
          jestem otwarty na wszelkie propozycje, a starając się być poza tym normalnym
          człowiekiem mam swoje wady. O zaletach niech mówią inni. Jeszcze raz pozdrawiam
          i zapraszam
          smolsztyn (AB)
    • destroyer_1 Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! 06.04.02, 18:55
      wątpie aby to cos dało i tak namażą
      • Gość: jogi Re: Policja łapie graficiarzy - nareszcie !!! IP: *.tvk.tpsa.pl 06.04.02, 19:06
        już ten temat mnie nudzi (jestem tylko obserwatorem) - czy trzeba na forum się
        zastanawiać czy jeden debil z drugim rysuje czy pisze jakieś idiotyzmy po
        ścianach a policja czy strażacy go łapią czy nie. Jak debil i palant "upiększa"
        mury to niech go chwytają właściciele, jak chwyci policja czy straż to niech
        przywalą i koniec tematu, a nie a czy to coś da czy nie, a czy będą mazać czy
        nie - bzdety. Są ciekawsze tematy a nie mielenie w kółko tego samego. Jak
        gazety nie mają o czym pisać to wyszukują tematy zastęcze, aborcja, renty i
        emerytury. A weźcie na tapetę np.: poruszany już temat informacji turystycznej
        albo czy jest w Olsztynie (tyle jezior) chociaż jeden kemping z pełną
        infrastrukturą ( dla nie wtajemniczonych - kible, stołóweczka jako taka,
        natryski, umywalki itd. - nieeeeeeeeeee maaaaaaaa)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka