bpkw Re: Kara smierci...... 20.10.04, 20:31 Nieumiejetna obsluga klawiatury i watek znalazl sie na forum bez tekstu. Dzis w Sejmie posel Ziobro z PiS-u zdecydowanie opowiedzial sie za przywroceniem kary smierci. Intencja politykow nie wierze tym bardziej, ze wyciagaja ten tem przed wyborami. Jednak prawie 75 % Polakow opowiada sie za stosowaniem kary smierci. I to daje duzo do myslenia. Osobiscie jestem przeciw tej karze. Uwazam jednak, ze samo odsiadywanie dozywocia powinno byc "oiekle na ziemi dla skazanca" a nie pobytem w celi przy telewizorze i video... Odpowiedz Link Zgłoś
rosasharn Re: Kara smierci...... 20.10.04, 21:06 bpkw napisał: > Jednak prawie 75 % Polakow opowiada sie za > stosowaniem kary smierci. Owe 75% Polaków uważa, że wprowadzenie kary śmierci (czy ogólniej: zaostrzenie kar) ograniczy przestępczość. Pogląd taki oparty jest na błędnym założeniu, że potencjalny przestępca kalkuluje sobie, czy "opłaca" mu się naruszyć prawo. Piszę, że pogląd taki jest błędny, ponieważ w większości przestępcy (jeśli nie wszyscy)liczą na to, że nie zostaną schwytani i osądzeni, albo mówiąc (pisząc) brutalnie wcale nie myślą o konsekwencjach swoich czynów. Większość zabójstw dokonywana jest pod wpływem alkoholu, spora część w afekcie. Czy człowiek zabijając innego człowieka myśli o karze? Odpowiedz Link Zgłoś
theedge Re: Kara smierci...... 20.10.04, 21:34 Jezeli ktos zabija ze szczegolnym okurcienstwem mozna zalozyc w 100% ze nie jest to czlowiek i jakiekolwiek przypinanie do niego miarki moralnosci czy etyki ludzkiej jest zwyklym bezczelnym oszustwem. Elementarna ludzka sprawiedliwosc karze takie bydle (nawet nie zwierze) uspic i tyle. Utrzymanie takiego bydlaka w pierdlu do konca jego zycia pochlania ogromne ilosci naszej kasy z podatkow. Nie zgadzam sie zeby moje ciezko zarobione pieniadze, okupione moim czasem, trudem, zdrowiem, zdobytymi umiejetnosciami itd. szly na utrzymanie bydlaka ktory np. wstrzyknal Pavulon 10 staruszkom. To jest zwyczajnie niesprawiedliwe!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kara smierci...... 20.10.04, 21:40 jestem za karą śmierci zauważcie , ze w krajach gdzie jest ta kara, jest mniej przestępstw Odpowiedz Link Zgłoś
theedge Re: Kara smierci...... 20.10.04, 21:47 To jest raczej trudne do udowodnienia dlatego tej argumentacji jak brzytwy trzyma sie nasza parszywa lewica. Dziwi mnie tylko ze nikt nie mowi o zwyklej sprawiedliwosci: Zabiles 7 kobiet mlotkiem - ciebie tez zabija. To jest wlasnie sprawiedliwosc a nie lewicowe brednie i klamstwa o moralnosci, humanizmie i tym podobne lgarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kara smierci...... 20.10.04, 21:51 theedge ,popatrz się jak sie zgadzamy i watek szybko podupadnie, może będę po przeciwnej stronie barykady ? lecz nie mogę, bo calkowicie się zgadzam, kara śmierci powinna być choć dla strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosasharn Re: Kara smierci...... 21.10.04, 21:16 rita100 napisała: > theedge ,popatrz się jak sie zgadzamy i watek szybko podupadnie Większość autorów postów opowiada się za wprowadzeniem kary śmierci, choć ich argumentacja jest różna. Może z mojego pierwszego postu nie dało się wprost wyczytać mojego stanowiska. Ja jestem przeciwko karze śmierci. Ten rodzaj kary jest niehumanitarny; właściwie nawet nie można mówić w tym przypadku o karze, lecz o odwecie, o zemście. Padła tu propozycja wymierzania kary śmierci tylko za zabójstwa ze szczególnym okrucieństwem. Pojęcie szczególnego okrucieństwa jest pojęciem niedookreślonym, w związku z czym pojawia się problem definicji. Jakieś sugestie...? X zastrzelił dziesięć osób, strzał prosto w serce, więc ofiary nie cierpiały. Y maltretowana przez lata zadźgała swojego męża (kilkadziesiąt ciosów nożem), ofiara umierała w męczarniach. Komu z nich wymierzycie (i czy w ogóle) karę śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka F Re: Kara smierci...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 09:15 Kara śmierci ? ! - chyba jednak jestem za nią. I to nie dla jakiejkolwiek zemsty. Myślę , że ktoś kto dopuszcza się zabijania dla samego zabijania, nie zmieni się już, nie zmieni swojego myślenia.I choćby najdłuższy pobyt w więzieniu nie daje gwarancji żę taki człowiek stanie choć trochę lepsy, dla niego jakiekolwiekj życie nie ma żadniej wartości.Także nie myślę o karze śmierci jako o zemscie lecz jako wyeleminowaniu zabójcy by nie miał nigdy już żadnej możliwości do popełnienia kolejnej zbrodni. Najlepszym wyjściem byłoby stowrzenia takiego miejsca dla morderców z dala od cywilizacji i pozostawienie ich własnemu losowi i bez udziału naszych kosztów. No ale to jest niemożliwe więc z przykrością stwierdzam że jesdnak jestem za karą śmierci dla okrutnych zabójców, ale wyroku śmierci bym nie wydała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Kara smierci...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 12:17 Gość portalu: Agnieszka F napisał(a): >ale wyroku śmierci bym nie wydała. > Wydać taki wyrok ku uciesze gawiedzi, to wcale nie takie trudne. Problem powstaje z chwilą wykonania egzekucji. Zatem kat, musi mieć psychikę mordercy co w konsekwencji powoduje, że zbrodniarz zabija zbrodniarza, czy jest to normalne? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rosasharn Re: Kara smierci...... 02.11.04, 17:12 Gość portalu: Agnieszka F napisał(a: > nie myślę o karze > śmierci jako o zemscie lecz jako wyeleminowaniu zabójcy by nie miał nigdy już > żadnej możliwości do popełnienia kolejnej zbrodni. Wystarczy kara dożywotniego pozbawienia wolności bez możliwości warunkowego przedterminowego zwolnienia. > Najlepszym wyjściem byłoby > stowrzenia takiego miejsca dla morderców z dala od cywilizacji i pozostawienie > ich własnemu losowi i bez udziału naszych kosztów. No ale to jest niemożliwe Chyba po raz pierwszy pojawia się w tej dyskusji argument ekonomiczny: uśmiercić zbrodniarza, bo wychodzi taniej niż utrzymywać go do końca życia. Argumentacja godna odnotowania, jednak dla mnie nie do zaakceptowania. rosasharn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Kara smierci dla twórców Parku jurajskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 07:39 bo ten film wielu wystraszył? rita100 napisała: > theedge ,popatrz się jak sie zgadzamy i watek szybko podupadnie, może będę po > przeciwnej stronie barykady ? > lecz nie mogę, bo calkowicie się zgadzam, kara śmierci powinna być choć dla > strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Naprawdę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 21:50 czyli Chiny i Nigeria to bardzo bezpieczne kraje. Przeprowadzasz się ? Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
theedge Re: Naprawdę ? 20.10.04, 21:57 Dlatego wlasnie taka argumentacja jest ciezka bo zaraz lewaki sie beda pierdolow czepiac ;-) Kara smierci dla zwyrodnialcow jest po prostu sprawiedliwa i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek I za to cię lubię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 22:14 Bo szybko się uczysz. "Jeśli popełnił morderstwo, to musi umrzeć. W tym przypadku żadna inna kara nie spełni wymagań sprawiedliwości. Nie ma bowiem porównania miedzy śmiercią i najbardziej nędznym życiem. Jednakże oszczędzić mu należy męczarni, które wzbudzić by mogły przerażenie człowieczeństwa w jego osobie, gdy poddany zostanie cierpieniu. Jedynym powodem stosownia kary jest fakt, że dokonane zostało przestępstwo, wszelkie inne, dodatkowe uzasadnienia są zbędne" -- Immanuel Kant. Hej. Przestańcie więc używać argumantów typu: spada przestępczość, jest skuteczna, mniej kosztowna. Niektóre tego typu argumenty "pachną" faszyzmem. Kara wymierza się po to aby osiągnąć sprawiadliwość. Niekiedy wystarczy kara więzienia, grzywny. W niektórych przypadkach /i to tak naprawdę nielicznych/ jedną sprawiedliwą karą jest kara śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Naprawdę ? 20.10.04, 21:59 nie przeprowadzę się, ale trzeba podyskutować o zasadności wprowadzenia kary smierci Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Naprawdę ? 20.10.04, 22:13 Nie wiem, czy PiS i LPR to lewacy ?. Ale to wlasnie te ugrupowania plus Samoobrona domagaja sie przywrocenia kary smierci. Rozumiem dlaczego tak wielka czesc spoleczenstwa chce przywrocenia kary smierci. To jest strach przed codziennym brakiem bezpieczenstwa. To jest fakt ze szaliki, abs-y itp. panosza sie na ulicach i budza powszechny strach. To jest reakcja na niewydolny system sprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Kara smierci...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 22:15 "Nie zgadzam sie zeby moje ciezko zarobione pieniadze, okupione moim czasem, trudem, zdrowiem, zdobytymi umiejetnosciami itd. szly na utrzymanie inwalidów, obłąkanych. To są istoty, które tylko obciążają swoją nędzna egzystencją, zdrową i ciężko zapracowaną część społeczeństwa. Nie potrzebni są także homoseksualiści, gdyż nie przysparzają nowych członków społeczeństwa, które przez to degeneruje się i obumiera". To chyba z "Mein Kampf" Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kara smierci...... 20.10.04, 22:17 Gość portalu: Lolek napisał(a): > "Nie zgadzam sie zeby moje ciezko zarobione pieniadze, okupione > moim czasem, trudem, zdrowiem, zdobytymi umiejetnosciami itd. szly na utrzymani > e > inwalidów, obłąkanych. To są istoty, które tylko obciążają swoją nędzna > egzystencją, zdrową i ciężko zapracowaną część społeczeństwa. Nie potrzebni są > także homoseksualiści, gdyż nie przysparzają nowych członków społeczeństwa, > które przez to degeneruje się i obumiera". > > To chyba z "Mein Kampf" > > Hej. To ciekawie się zaczyna ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 22:22 od tego się zaczyna, że neguje się człowieczeństwo pewnych grup społeczeństwa np. więźniów. Potem przechodzi to na inne "nieużyteczne" osoby. A prawda jest taka, że morderca to też człowiek, a nie bydlę, które, jak dzisiaj słyszałem, nalezy utylizować. Jako człowiek, taki morderca ma prawo do sprawiedliwej kary, niekiedy z uwagi na jego czyn jedyną sprawiedliwą karą jest kara śmierci. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Masz rację 20.10.04, 22:33 ale sam Lolek powiedziałeś , ze kary smierci nie ma i nie powinno być ze waględu na ......itp, a teraz piszesz, że jedyną sprawiedliwa karą jest kara smierci więc jak to rozumieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Ależ Skarbie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 22:43 nigdzie nie napisałem, że kary śmierci ma nie być. Tylko nie zgadzam się z pewnymi argumentami /skuteczna, mniej kosztowna, odstraszająca/ których używają zwolenicy kary śmierci. Te argumenty uzasadniają, aby taką karę stosować także wobec niealimenciarza, bo jak go się zabije, to więcej już przestępstw nie popełni, a i społeczeńtwo nie musi go utrzymywać w więzieniu. Celem kary /każdej/ ma być osiągnięcie sprawiedliwości. Nie potrzeba żadnych innych argumnetów. Hej. Ps. Co do moich wypowiedzi wyżej chciałem tylko pokazać, że jak zaczniemy poszukiwać innego uzasadnienia dla kary śmierci, poza wymierzaniem sprawiedliwości, to właśnie wpadamy w takie etyczne pułapki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Zerknij jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 22:56 na wypowiedż Theedge: "Jezeli ktos zabija ze szczegolnym okurcienstwem mozna zalozyc w 100% ze nie jest to czlowiek i jakiekolwiek przypinanie do niego miarki moralnosci czy etyki ludzkiej jest zwyklym bezczelnym oszustwem. Elementarna ludzka sprawiedliwosc karze takie bydle (nawet nie zwierze) uspic i tyle." Neguje człowieczeństwo mordercy, ale w następnym zdaniu nakazuje stosować wobec niego elementarą ludzką sprawiedliwość. W świecie zwierząt nie istnieje pojęcie sprawiedliwości, nie ma kar. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron Re: Zerknij jeszcze IP: 5.5R2D* / *.pg.com 03.11.04, 17:53 theedge ma metlik w glowie nikt przeciez nie bedzie zakladal sprawy karnej koniowi ze zabil jezdzca, tak samo traktuje sie osoby niepoczytalne. ale nie degradujmy ludzi do kategorii bydlat. kara smierci moze dotyczyc tylko ludzi i wlasnie dlatego ze sa ludzmi (to znaczy sa odpowiedzialni za swoje czyny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Audi2 Re: Kara smierci...... IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.04, 09:11 Zastanawiajace jest iz przy mniemanym wprowadzeniu Kary smierci na tereny 3-ciej Rzeczpospolitej i przy jej konsekwentnym wykonywaniu - czy zawod Kata mozna by reinkarnowac? Czy w kraju naszym zostalaby choc jedna duszyczka mogaca zgasic swiatlo? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Kara śmierci - za grzech ??? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.10.04, 23:19 Pod waruniem, że te grzechy nie kończyły się ścięciem głowy. Byyć może jest to nie etyczne, ale grzechy jakoś mnie zbytnio też nie przerażały ze wzgędu na swoją przewrotność do rzeczywistości :)) Prawdę mówiąc też mógłbym nieźle pogrzeszyć za 500 tys $. Widocznie w tej branży regionalnie finansowany Kramek był no pobicia :)) Vincetto to jest to, a Krezus jeszcze lepiej : Odpowiedz Link Zgłoś
theedge Re: Kara śmierci - za grzech ??? 21.10.04, 07:38 A najciekawsze jest to ze kara smierci i tak nie zostanie wprowadzona bo to jest zwyczajnie popieprzony kraj. Zaraz sie powolaja na chore socjalistyczne prawo unijne, ze nie wolno itp. bzdury. W rzekomo suwerrennym kraju nie mozna wprowadzic kary smierci mimo ze chce tego 80% narodu. To sie nazywa demokracja wybiorcza? ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Kara śmierci - za grzech ??? 21.10.04, 07:50 Jestem za kara smierci. Bywaja takie wypadki ze inna kara jest po prostu niesprawiedliwa, a przestepca nie wykazuje oznak skruchy dajacej nadzieje na resocjalizacje. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Kara śmierci - za grzech ??? IP: *.sympatico.ca 21.10.04, 14:06 Nie jednokrotnie sady popelnily bledy w osadzaniu ludzi.. Niewinni tez szli siedziec.. i czasami dluuuuuuuugie lata. Wiele systemow prawnych i sadowniczych na swiecie daje tego przyklady blednych osadow.. coz czlowiek jest omylny...Czy mozemy wziasc na swoje barki taka odpowiedzialnosc. W ostatniej dekadzie bylo tego przynajmniej kilkanascie przypadkow w Polnocnej Ameryce, a glowe daje ze gdzie indziej na swiecie takze... Po zatym uwazam ze w jakis tam sposob znizamy sie do poziomu mordercow, nawet jesli za tym stoji system.. Nie twierdze z ze system wiezienny i sadowy nie ma mankamentow i ze czesto kary sa zbyt lekkie, ale karze smierci zawsze bede przeciwny. czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
theedge Re: Kara śmierci - za grzech ??? 21.10.04, 15:01 Przeciez tu chodzi o karanie kompletnych zwyrodnialcow, ktorzy nie wykazuja zadnej skruchy i ktorych wina jest ewidentna. Nie chodzi przeciez o haslo smierc za smierc tylko smierc za szczegolne okrucienstwo a to jest chyba roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kara śmierci - za grzech ??? 21.10.04, 20:30 przejdżmy teraz do kary śmierci. Jak ostatnie wiadomości doniosły, okazuje się że kiedy w Stanach Zjednoczonych ją znieśli wzrosła przestępczość, kiedy ją przywrócili zmalała. I jak teraz Lolek, może trzeba wyjechać do Ameryki ? Porównanie doskonałe. Dam Wam jeszcze inny przykład JKM , który powiedział, że rozwodów w Polsce byłoby o wiele więcej gdyby żony nie bały się bezpośredniej zemsty mężów. Fajny przykład. Żony w strachu przed śmiercią trwają w małżeństwach i to bardzo pokornie. Lolek , całkowicie sie nie zgadzam z tą sprawiedliwośćią, jednak inne przyczyny zastosowania kary śmierci też są ważne. Wyobraż sobie, że notoryczny morderca zapija kolene ofiary, wina udowodniona w 100%, morderca się przyznaje i co ? - dożywocie, malo tego , to społeczeństwo zyje w strachu przed ucieczką z więzienia mordercy i opłaca mu dożywocie włącznie z ochroną jego. To my żyjemy w strachu, a jak ucieknie ? Biedny Lolku, czy ty wierzysz, że w więzieniu następuje resocjalizacja ? Widziałeś ludzi po odsiadce, słyszałes ich grypsy, czy wiesz, że zaznajomienie się w więziennictwie nie odstraszy go od dalszych przestępst, wręcz przeciwnie czuje się bardziej dowartosciowany i bardziej odważy. Po wyjściu na wolność jest panem wolności i więzienia. Nie mówię tu o przestępstwach gospodarczych ale o typowych zbirach. A w ogóle to nie wiem dlaczego rozmawiamy o karze śmierci kiedy jest zakaz w UE, a nasze zdanie i zdanie 80% Polaków się nie liczy. Będziemy się tylko jatrzyć nawzajem. Chyba, ze partie widząc ten sondaż, na tym koniku chcą przekupić społeczeństwo do swego wyboru, większość społeczeństwa chciało by widzieć na elektrycznych stołkach wiadomo kogo. Lolek - zostałeś zmiażdzony, poczytaj na pocieszenie ten wierszyk ;))))) " Sypią się z drzewa liście. Wzorem liści układ sypie się. Więc aferzyści sypią też. Bo wolą zdaje mi się, sypać niż (zamiast liści) wisieć " Marek Majewski mamut - inaczej będziesz patrzył na kary, kiedy wszystkie metody zostają czasmi wyczerpane, a z domu strach wyjść. My się boimy nawet bronić, bo nas ukarają - ile takich przypadków było, że ofiara zostaje ukarana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Kara śmierci - za grzech ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:09 "Jak ostatnie wiadomości doniosły, okazuje się że kiedy w Stanach Zjednoczonych ją znieśli wzrosła przestępczość, kiedy ją przywrócili zmalała. I jak teraz Lolek, może trzeba wyjechać do Ameryki ? Porównanie doskonałe." - a wcale nie doskonałe. Równie dobrze można wykazać, iż spadek przestępczości nastąpił na skutek ożywienia gospodarczego w USA, które nastąpiło od lat 80, a tym samym obniżyło się bezrobocie. Spadła liczba potencjalnych sprawców gwałtownych przestępstw przeciwko mieniu /np. z użyciem broni palnej/, które kończyły się śmiercią ofiary. Ze statystyką bywa tak: poseł zarabia 15000 zł miesięcznie, bezrobotny nic czyli statystycznie obaj dysponują miesięcznie kwotą 7500 zł. "Lolek , całkowicie się nie zgadzam z tą sprawiedliwością" - a szkoda, bo myślałem, że komu jak komu, ale Tobie najbardziej spodoba się ten argument za karą śmierci. Ale masz prawo nie życzyć sobie sprawiedliwości, ostatecznie żyjemy w wolnym kraju. "Biedny Lolku, czy ty wierzysz, że w więzieniu następuje resocjalizacja ?" - a co to ja Koziołek jestem ? Tylko w którym poście napisałem o resocjalizacji więźniów ? Ludzi po odsiadce widziałam i nawet z nim rozmawiałem, i to z takimi którzy mieli kilkunastoletnie wyroki. Niektórzy wrócili na drogę przestępstwa, inni nie. Czy to coś znaczy ? Może tylko tyle, że jeżeli chodzi o jednego, konkretnego człowieka, to nie można traktować go, jak liczby w statystyce. I na koniec wskaż chociaż jedną moją wypowiedź w której protestuję przeciwko karze śmierci ? Nie przeciwko karze śmierci, ale przeciwko niektórym argumentom rzekomo przemawiającymi za jej wprowadzeniem. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Kara śmierci - za grzech ??? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 15:06 W tej kwestii jestem zdecydowanie za głosem theedge (chyba po raz pierwszy - hi), zbyszek07 i rita100. Głos mamuta zaliczam do serii argumentów przeciwko karze śmierci selektywnie pogrywających na uczuciach etyki i wrażliwości. A czy etycznym jest narażanie życia dziesiątek czy setek istnień ludzkich ze względu na doktrynalną obronę przestępcy nie rokującego już żadnej nadziei na powrót no normalności? Czy ktoś spotkałsię z pozytywnymi rezultatami resocjalizacji więziennej? Czy czasem wśród najgłośniejszych przeciwników kary śmierci nie znajdują się czasem interesy ludzi zainteresowanych utrzymaniem dotychczasowego stanu rzeczy i nadal robienia z pokrzywdzonego ofiary nie tylko przestępstwa ale i procesów sądowych? Przecież przed sądem na dzień dzisiejszy przestępca ma większe prawa, niż ofiara!!! Znane są przecież fakty skazywania przez sądy ludzi broniących się przed napastnikami. Przecież to jest ubezwłasnowalnianie całego społeczeństwa przez środowiska zainteresowane takim stanem rzeczy!!! Czy dopracowaliśmy się państwa bezprawia i bandytyzmu dzięki zaostrzeniu kar, czy bezmyślnemu ich złagodzeniu? Nie ma miejsca w więzieniach, bo więźnioie muszą mieć waruki hotelowe? Proszę sobie nie dworować. Koszt utrzymania jednego więźnia przekracza 1,5 tys. zł miesięcznie. Jest wiele rodzin, które nie mają 1/3 tego. Czy te rodziny nie mają pierwszeństwa do godnego życia przed skazanymi? Czy można przed nimi stwarzać perspektywę więzienia, jako jedynej możliwości utrzymania egzystencji przynajmniej na poziomie skazanego? Czy w tym doktrynalnym teoretyzowaniu nie została zatracona granica tego, co jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
radadendron Re: Kara smierci...... 21.10.04, 20:34 kara smierci nie jest gorsza dla wieźnia od dożywocia i wiedzy ze nigdy nie wyjdzie sie poza mury więzienia ale Polski nie stać na utrzymywanie tych wszystkich łajdaków i morderców więc ze względów ekonomicznych powinniśmy ustanowić karę śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
rosasharn Re: Kara smierci...... 21.10.04, 21:22 radadendron napisał: > kara smierci nie jest gorsza dla wieźnia od dożywocia i wiedzy ze nigdy nie > wyjdzie sie poza mury więzienia Przykro mi, ale muszę to napisać, większej bzdury daaaaawno nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Kara smierci...... 21.10.04, 21:49 jeszcze się pokłócimy , a kara śmierci i tak nie zostanie przywrócona i tak, to taka kampania wyborcza. Lolek, nie gniewaj się , ale miałam ochotę Cię podszczypać i wyszło jak wyszlo. Nie mogę nawet wejść z konkury z Tobą z jednej przyczyny - jestes fachowiec, obeznany w prawie , ale przynajmniej nie siedziałam z założonymi rękami. Wiesz co , popracuj nad prawem ochrony własności, by nikt pod pretekstem niby pomyłki lub odwiedzin nie mógł bezkarnie wejść do własnośc z zamiarem napadu lub coś gorszego, a właściciel nawet nie może się bronić, to znaczy niby może tylko we własnej obronie, a udowodnić takie rzeczy jest cięzko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Nie kłócimy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:47 i ja szanuję twoje zdanie co do kary śmierci. "Wiesz co , popracuj nad prawem ochrony własności, by nikt pod pretekstem niby pomyłki lub odwiedzin nie mógł bezkarnie wejść do własnośc z zamiarem napadu lub coś gorszego, a właściciel nawet nie może się bronić, to znaczy niby może tylko we własnej obronie, a udowodnić takie rzeczy jest cięzko." - z tymi przepisami nie jest aż tak źle, jak przedstawiają media. Gorzej wypadają osoby, które je stosują. Jeżeli prokurator dokona błędnej oceny zdarzenia, to nawet wyrok uniewinniający osobę broniącą się przed przestępcą nie jest w stanie wyrównać jej krzywdy. To trochę jest tak, jak z tym wyrokiem warunkowo umarzającym postępowanie wobec burmistrza Biskupca. Sędzia, który go wydał powinien się przedstawić z imienia i nazwiska, a potem normalnie, po ludzku /a nie po prawniczemu/, wytłumaczyć dlaczego tak zrobił, skoro w tym samym sądzie wobec 99,9 % pijanych kierowców zapadają wyroki skazujące. Na to nie ma normalnego wytłumaczenia. Prokurator zamiast tłumaczyć czy burmistrz utraci stołek czy nie, w te pędy wyrok powinien zasakarżyć jako niesprawiedliwy, bo niezgodny z konstytucyjną zasadą równości wobec prawa. /Nie dobrze ze mną, bo zaczynam prawić o imonderabiliach, a to domena Koziołka/. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
borasca0107 Re: Nie kłócimy się 22.10.04, 01:58 zdecydowanie jestem ZA.... ale... kara smierci - komu powinna przyniesc ulge, a komu kare, cierpienie, ewentualnie wyrzuty sumienia? Napewno zdarzylo sie Wam chociaz raz slyszec tu i owdzie o tym co wiezniowie wyprawiaja, aby wyrwac sie na wolnosc - chocby na chwile, chocby tylko na pogotowie...mowie tu o prawdziwych zbirach, chociaz ich definicja tez moze byc bardzo szeroka - taki osobnik zamorduje kogos lub okaleczy siebie w najokrutniejszy sposob bez mrugniecia okiem. Co dla prawdziwego bandyty jest wieksza kara? Kara smierci czy swiadomosc, ze nie wyjdzie poza mury wiezienia do konca zycia? Jesli o mnie chodzi (uwazam, ze wiekszosc mysli podobnie) - na wiadomosc o tym, ze mialabym spedzic dozywocie lub tylko:) 25 lat zycia za kratkami, w jednym miejscu, podporzadkowujac sie rezimowi wieziennemu, w pasiakach:) - osobiscie radosnie wskoczylabym na fotel elektryczny i blagala o wlaczenie przyrzadow, dziekujac na koniec za litosc nade mna... serio ... bandyta powinien byc ukarany, a nie nagrodzony za swoje czyny - bardziej dokuczliwa kara dla takiego gagatka uwazam dozywocie i ciagle wydaje mi sie, ze kara smierci nie zmniejszylaby ilosci przestepstw - przynajmniej tych bardzo krwawych - dlaczego? - dlatego, ze bandyta moze sobie wtedy po prostu stwierdzic, ze i tak wszyscy umrzemy wczesniej czy pozniej i jesli zostanie zlapany to przynajmniej nie bedzie musial odsiadywac dozywocia tylko szybko zakonczy swoja 'mizerie zyciowa'. Dla ogolnego spokoju spoleczenstwa powinien byc ukarany smiercia, ale dla spokoju tych wykonujacych kare, powinien chyba raczej odsiedziec swoje. Dlaczego uczciwi ludzie maja sobie brudzic rece krwia bandytow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Po pewnym czasie pomogło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 07:51 Gość portalu: Lolek napisał(a): > To trochę jest tak, jak z tym wyrokiem warunkowo umarzającym postępowanie >wobec burmistrza Biskupca. Sędzia, który go wydał powinien się przedstawić z >imienia i nazwiska, a potem normalnie, po ludzku /a nie po prawniczemu/, >wytłumaczyć dlaczego tak zrobił, skoro w tym samym sądzie wobec 99,9 % >pijanych kierowców zapadają wyroki skazujące. Na to nie ma normalnego >wytłumaczenia. Prokurator zamiast tłumaczyć czy burmistrz utraci stołek czy >nie, w te pędy wyrok powinien zasakarżyć jako niesprawiedliwy, bo niezgodny z >konstytucyjną zasadą równości wobec prawa. > i do ciebie dotarło z tego, co od pewnego czasu usilnie próbuję Ci wytłumaczyć, że ma to sens. Oby tak dalej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Koziołeczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 20:35 nie pochlebiaj sam sobie, bo nadal nie dostrzegasz różnicy pomiędzy moją wypowiedzią a swoim krytykanctwem. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: głaskacie się pod włos ;)))) 22.10.04, 20:45 Kara smierci jest karą najprostszą, ktoś to zrobi, my tego nie będziemy widzieć i pozbędziemy sie strachu , a morderca już nikomu nie wyrządzi krzywdy. Taki jest mój tok myślenia, ochrona społeczeństwa przed takimi okrutnymi mordercami i pewnośc, że inny człowiek wynaturzony zastanowi się nad swoim postepowaniem. Jesli chodzi o dożywocie, jest większym cierpieniem , ale pod warunkiem, ze jego cierpienia będa podobne do cierpienia trędowatego, to znaczy zostanie sam na siebie zdany bez pomocy społeczeństwa. Znając życie więzienne w Polsce to jednak nie jest to możliwe, będą widzenie, będa paczki, będą przepustki, będą gazety i ksiażki, bedzie słuzba zdrowia, będzie handel z klawiszami i będzie nadzieja, że wojna, że rewolucja, że może sie coś zdarzy. to są takie rozważania mróweczki świata :) Nawet jak sąd okaże się sprawiedliwy i skaże mordercę, to losy mordercy są za murami, a tam nie mamy wglądu, to nie Big Brather i inne prawa się rządzą. Losy mordercy są w rękach klawiszy, a klawisz też człowiek. pozdrawiam pogadalismy i niestety trzeba zapomnieć o niej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 21:08 Ale miło było z wami podyskutować. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Masz rację 22.10.04, 21:13 Lolek - będe miała sprawę do Ciebie, oficjalną na forum - chodzi o poradę gdzie ją wylożyć, by nikomu wątek nie zepsuć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Rita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 21:23 może w tym o rezonowaniu, bo tam tylko ja i samsob piszemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Widzisz pomógł. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 14:49 Bo to dobry chłopak jest. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re:dobra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 07:34 rita100 napisała: > samsob może pomoże :) > W tej sprawie jestem bezbronnym z powodu tego, że w sprawach moralności niekwestionowanym dla mnie autorytetem jest papież Polak, który nie ubiega się już o żadne wyższe stanowisko. Zatem jest bardziej wiarygodny w swoich poglądach i z tego powodu ufam jego poglądom bardziej, niśli populistycznym (p)osłom choćby zamieszkiwali w Krakowie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: rozumię 26.10.04, 20:10 szanuję każdego przekonania ale coś Wam zacytuję: "Aby więcej nikogo nie zabił" Kara ma przede wszystkim zapobiegać, aby zbrodniarz nikogo więcej już nie zabił. słysze jak odpowiadacie: - skazany zbrodniarz nikogo więcej nie zabije, bo zostanie zresocjalizowany a ja odpowiem bez naiwności, którą Wy posiadacie: - czyli zbrodniarze pozornie się nawrócą, a jedynym sposobem weryfikacji resocjalizacji jest wypuszczenie bandytów na wolność i sprawdzenie czy zabije znowu ! Czy ktoś odpowiada za resocjalizację ? Jak państwo zapewnia swoim obywatelom ochronę przed przestępstwami? Tyle napisał i o wiele więcej i przekonywująco napisał Rafał Ziemkiewicz w Newsweeku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: rozumię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 07:18 rita100 napisała: > a ja odpowiem bez naiwności, którą Wy posiadacie: > Jakaż zaleta twego rozumu umożliwia Ci ocenę naszej naiwności. To cudowne umiejętności warte nagrody Nobla. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron dlaczego smierc IP: 5.5R2D* / *.pg.com 27.10.04, 09:12 nie czytajac wszystkich postow postawie jedna sensowna przyczyne, otoz koszt trzymania przestepcy ktory w innych warunkach bylby stracony jest zbyt wysoki. nasze spoleczenstwo jest zbyt ubogie by utrzymywac kolutka, zapewniac mu opieke psychologa, medyka, zarcie i rozrywke kulturalna przez circa 50 lat. prosze pamietac ze w tym samym momencie brak pieniedzy na domy dziecka, ciazy dlug publiczny etc. czy mamy rozumiec ze gdy panstwo zostanie przycisniete potrzeba to podatnicy zostana ograbieni z reszty swych pieniedzy na rzecz tych ktorzy maja w nosie to spoleczenstwo? i co dziwne ten argument powinien swiecic na sztandarach lewicy ktora mieni sie obronca ucisnionych. a czy lewica podnosi to perorujac jak tu polepszyc maluczkim? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: dlaczego smierc 28.10.04, 20:15 ja nie skończyłam czytać jeszcze artykułu w Angorze JKM, ale już w pierwszym zdaniu pojechał bardzo ostro: " ten kto pomaga mordercom sam jest przestępcą" Kiedyś , kiedyś, może kiedyś w Wolnej Polsce staną przed sądem odpowiedzialni za pomoc w udzielaniu pomocy mordercom - tak pisze JKM - co uważam, że są ludzie odpowiedzialni za taki stan prawny jaki mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: rozumię 28.10.04, 20:17 Gość portalu: samsob napisał(a): > rita100 napisała: > > > a ja odpowiem bez naiwności, którą Wy posiadacie: > > > Jakaż zaleta twego rozumu umożliwia Ci ocenę naszej naiwności. To cudowne > umiejętności warte nagrody Nobla. > pzdr samsob, czasmi ubarwiam swoją wypowiedż, trochę ironizuję, ale w żaden sposób nie odbieraj tego złośliwie, raczej jako wypowiedż kokieteryjna ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: rozumię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 07:36 Propozycja nagrody jest oczywistym przejawem sympatii, którą Cię dość często obdarzam. I niech tak pozostanie.:) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: kara śmierci w/g JKM 29.10.04, 21:15 Dalsze wywody JKM: "Proszę mnie dobrze zrozumieć. Powiedzmy, że w pokoju śpi dziecko, które chce zamordować Jan Kowalski. Jednakże na drzwiach wisi plastikowy, niewninny szkielecik - i Jan Kowalski, człowiek przesądny, boi się wejść do tego pokoju. Może przełamie strach i wejdzie - a może nie... Waha się... ...i oto Sejm świadomie usuwa ten szkielecik - amulecik! Usuwa - bo są to "przesądy i mroki średniowiecza". Kowalski wchodzi i morduje dziecko. Czyż Sejm nie jest wspólnikiem tej zbrodni ? Jest ! i dlatego wszyscy , którzy znieśli karę śmierci , musza stanąć przed sądem za współuczestnictwo !" Odsyłam do kodeksu karnego Art. 18 & 3 i Art. 19 & 1 Kara za usunięcie z prawa kary śmierci jest gdzieś w okolicy dożywocia. Żal, że za utrzymaniem kary śmierci była tylko najmniejsza i najmądrzejsza Partia UPR. Póki mamy JKM to żal, że jego madrośc się nie wykorzystuje. Dogmaty , piękne słówka i obietnice to ludzie wybierają. A gdzie był Pan Kaczyński , kiedy karę smierci usunięto z prawa ? Teraz przed wyborami podnosi larum ! Dlaczego PiS nie popierało protestów jakie ta malutka partia UPR próbowała robić, dlaczego dziennikarze milczeli ? Możemy sobie rezonować, ale moja fantazja sięga do drastycznych metod - mianowicie , zamknąć posłów w sali sejmowej, otoczyć drutem kolczastym i dostarczać codzienną porcję mamony jako pokarm, może wtenczas zczłowieczeją ;))))))))))))) co zdarzyło się w pewnej bajce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Wypowiedź Jego Królewskiej Mości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:05 przypomniała mi pewną bajeczkę opowiadaną na zajęciach z logiki: "Pewien klient z Białegostoku przyjechał pociągiem do Olsztyna, bo słyszał, że w tym mieście mieszka doskonały krawiec Blumenfeld, a chciał sobie uszyć garnitur na raut. Faktycznie Blumenfeld mieszkał i był całkiem dobrym krawcem, przyjął zamówienie i miał je wykonac na godzinę 13.00 gdyż o godz. 13.30 odjeżdżał pociąg do Białegostoku. Niestety wykonanie garnituru okazało się trudniejsze niż początkowo przypuszczał i spożnił się z uszyciem o godzinę. O 14.00 klient odebrał garnitur, zapłacił ale ponieważ do następnego pociągu miał jeszcze 4 godziny, to poszedł sobie zwiedzać stare miasto. O godzinie 17.00 został napadnięty, pobity, a cios nożem, jaki otrzymał, okazał się śmiertelny. Komisarzowi Bednarskiemu nie udało się odszukać sprawcy napadu, ale uznał, że skoro krawiec nie wykonał na czas swojej pracy, to jest winny śmierci klienta. Bo przecież gdyby o 13.00 klient odebrał garnitur i o 14.00 wsiadł do pociągu, to nie byłby go o godz. 17.00 na starym mieście i nie zostałby napadnięty. Krawiec Blumenfeld został oskarżony o współsprawstwo morderstwa. Ponieważ w kraju obowiązywała logika Jego Królewskiej Mości, to bez przeszkód zawisł był na szubienicy". Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wypowiedź Jego Królewskiej Mości 31.10.04, 21:17 nie powiem, ale odbiłeś piłeczkę doskonale, nawet w sposób mistrzowski. Szkoda, że na wątek JKM nie zawita , riposta pewnie była by znakomitsza od Twojego przykladu, ale naprawdę wzniosłes sie ponad szczyty - podabała mi sie opowieść, nawet bardzo. Trzeba to wszystko przemyśleć , jak uchronić krawca od stryczka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Jego KM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:29 trudno jest pokonać w retoryce. Ale przypuszcam, że niejednokrotnie zastanowiło cię to, iż JKM na wszystko ma remedium. Ot takie zioła szwedzkie, co to sa dobre na ciążę, jak i przeciw niej. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jego KM 31.10.04, 21:38 tak JKM - jest inteligentem, byłam na jego spotkaniu kiedyś i jednym się ubawiłam, kiedy na wszystko miał odpowiedz to na jedno pytanie - co bedzie z rolnikami ? - powiedział- rolnicy niech idą z motyką na ksieżyc ;)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pod napięciem 31.10.04, 21:50 21.55 sam zobacz i oceń sytuację - co zrobić, jak przebiegła resocjalizacja ? zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Pod napięciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 07:46 To najbardziej tendencyjny program telewizyjny robiony na zamówienie reżyserowany od początku do końca. Szczytem jego autorów było sugerowanie zbrodni z powodu naturalnej powodzi, pomimo że jej przyczyną były zaniedbania urzędników. A działo to się w lutym 2000 r. i zostało udokumentowane przez miejscowego operatora telewizji kablowej. Zatem nie buduj teorii na tak wątpliwych przesłankach. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pod napięciem 02.11.04, 21:55 czasami idą za glosem narodu, ale w sumie to na media tylko narzekam, przykład terrorystów w szkole w Rosji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Z napięciem obejrzałem program "Pod napięciem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 22:17 myślę, że w tego typu przypadakch, jak tam przestawiono, trudno jest mówić o mozliwości resocjalizacji sprawcy. Resocjalizacja może dotyczyć osób, które mogą zmienić swoje dotychczasowe zachowanie. Osoba będącą dewiantem seksualnym nie ulegnie poprawie, bo to przecież kwestia jej psychiki. Dlatego też żadnych efektów nie przyniesie stosowanie wobec niej kar mutylacyjnych /np.kastracja/, bo problem tkwi nie w dolnych, intymnych częściach ciała dewianta, tylko w jego głowie. Faktycznie należałoby stworzyć możliwość izolowania takich osób w zamkniętych zakładach leczniczych, po odbyciu przez nie kar. Sposób postępowania z takimi osobami, to nie tylko problem naszego kraju. Dyskutują o tym we Francji, Belgii, Holandii, Wlk. Brytanii i USA. W Ameryce w niektórych stanach jest zresztą obowiązek rejestrowania się tego typu osób, meldowania we właściwych dla miejsca zamieszkania komisariatch policji, a także informowania przez policję sąsiadów dewiatna o jego skłonnościach. Może to jest jakieś rozwiązanie, bo jeżeli otoczenie wie z kim ma do czynienia, zwraca baczniejszą uwagę na jego zachowanie. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Z napięciem obejrzałem program "Pod napięciem 02.11.04, 22:54 W dzisiejszym "Newsweek" jest interesujacy artykul Rafala Ziemkiewicza "Aby wiecej nikogo nie zabil". Ziemkiewicz, kierujac sie haslem "karac przestepcow,nierozzuchwalac ich poblazaniem" jest zwolennikiem kary smierci. Zostawia sobie jednak furtke, ze jesli zostanie przekonany przez przeciwnikow kary najwyzszej to zmieni swoje zdanie. Najbardziej interesujacym, wg mnie ,jest stwierdzenie Ziemkiewicza, ze panstwo winno zapewnic obywatelom ochrone przed bandytami. I sie z tym w pelni zgadzam. Nie chodzi mi oczywiscie o to by przy moim domu stal cala dobe policjant, ale zebym mial bezwzgledne prawo do obrony przed napastnikiem wdzierajacym sie do mojego mieszkania oraz prawo do posiadania i uzycia w domu broni, w obronie przed bandyta. To jest minimum, jakie nalezy sie obywatelowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Z napięciem obejrzałem program "Pod napięciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 07:08 bpkw napisał: > Najbardziej interesujacym, wg mnie ,jest stwierdzenie Ziemkiewicza, ze >panstwo winno zapewnic obywatelom ochrone przed bandytami. > I sie z tym w pelni zgadzam. Nie chodzi mi oczywiscie o to by przy moim domu > stal cala dobe policjant, ale zebym mial bezwzgledne prawo do obrony przed > napastnikiem wdzierajacym sie do mojego mieszkania oraz prawo do posiadania i > uzycia w domu broni, w obronie przed bandyta. To jest minimum, jakie nalezy >sie obywatelowi... > To wszystko prawda, rzecz w tym, że by ten pożądany stan osiągnąć nie jest potrzebna kara śmierci lecz nieuchronne i współmierne do przestępstwa wymierzanie kar sprawcom przestępstw. Nie powstrzyma się fali pijanych kierowców umorzeniem kary jej sprawcom oraz pedofilii takimi wyrokami, jaki ostatnio zapadł w sprawie prezesa Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron Re: Z napięciem obejrzałem program "Pod napięciem IP: 5.5R2D* / *.pg.com 03.11.04, 17:46 a jaka kara jest twoim zdaniem wspomierna do morderstwa? (wikt i opierunek na koszt rodziny ofiary do konca zycia czy tylko na pare lat;) czy w ogole kara smierci jest wedlug ciebie zla? nieetyczna, nieskuteczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron Re: Wypowiedź Jego Królewskiej Mości IP: 5.5R2D* / *.pg.com 03.11.04, 17:42 to nie jest logika tylko demagogia na takiej samej zasadzie zydzi pozywali usa za to ze nie zbomnardowali paru drog na wegrzech w 39 co uchronilo by od smierci kilkaset tysiecy tamtejszych zydow. identyczne zadanie z logiki kto duzo pije, czesto spi kto czesto spi, rzadko grzeszy kto rzadko grzeszy jest swiety czyli kto duzo pije jest swiety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Wypowiedź Jego Królewskiej Mości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 07:43 Gość portalu: szwadron napisał(a): > identyczne zadanie z logiki > kto duzo pije, czesto spi > kto czesto spi, rzadko grzeszy > kto rzadko grzeszy jest swiety > czyli > kto duzo pije jest swiety > To byłaby prawda gdyby nie to: "Boże zabrałeś rozum, zabierz i ochotę". Z tego wniosek, że: to nie jest logika tylko demagogia.:) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
theedge Re: Wypowiedź Jego Królewskiej Mości 04.11.04, 08:51 www.e-upr.org/index/index.php?action=show&object=article&id=6399 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wypowiedź Jego Królewskiej Mości 04.11.04, 21:23 odsyłam zainteresowanych do Przekroju Możliwe niemożliwe czyli kara śmierci po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Widać w Olsztynie nie lubią Przekroju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 06:56 Z pewnością z powodu naczelnego. Jakiś taki mało normalny?:) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: A lubią JKM ? 12.11.04, 21:27 wiem, wiem , co masz na mysli samsob ;)))) też tak mysle, ale czy cos jest w państwie normalne ? W prostym zwierciadle Wielbiciel ChRL W Chinach, jak w każdym kraju Wschodu, korupcja była częścią mechanizmu politycznego. Komunizm, ustrój oparty na korupcji, znalazł więc w Chinach ludowych idealny teren do rozwoju. Po szaleństwach Mao Ze donga i "bandy czworga" władzę objął tam zwolennik dzikiego, drapieżnego kapitalizmu, śp. Deng Xiao-Ping. By pozbyć się korupcji, uciekł się do metod takich samych, jak maoiści, ale skazywał na śmierć nie "spekulantów", lecz morderców, złodziei i skorumpowanych przedstawicieli władzy. O zgrozo! Jednak członkowie KP Chin rozumieli, że te drakońskie środki są niezbędne, jeśli Chiny mają zająć należne miejsce wśród narodów świata. I podziałało! Znalazły się. I budzi to zgrozę wśród polityków europejskich, którzy, gdyby stosować chińskie kryteria, w większości otrzymaliby kulkę w łeb! I jeszcze ich rodziny musiałyby za nią zapłacić! JANUSZ KORWIN-MIKKE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: A lubią JKM ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 06:29 W Chinach mogą go lubić, jako że jest to kraj, w którym obowiązują inne zasady niż te w którym nam przyszło żyć. To dość istotne różnice bez udziału i wpływu naszej woli czy zapatrywań. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś