Dodaj do ulubionych

Prezes w kajdankach

IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 00:23
troche późno ale mozna pogratulować CBŚ, tylko czy nie zawali prokuratura
elbląska? Ostatnio coś tempo spadło, szczególnie jesli chodzi o powrót Pana
Prezesa co to "żadnej pracy sie nie boi"...
a tek w kwestii formalnej, kto będzie decydował o zastosowaniu tymczasowego
aresztowania? czyżby olsztyński wymiar sprawiedliwości, którego gwiazdy
ostatnio zawiesza się za nadmierną niezawisłość?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Prezes w kajdankach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 09:16
      No to Prezes 10 Procent się doczekał. Myślę, że można być spokojnym o dalsze
      losy śledztwa i decyzje sądu. Sprawa jest medialna i dla ambitnego prokuratora
      prestiżowa. Brawo Panie Prokuratorze. Niech Pan zrobi porządek jeszcze z
      klakierami prezesa z Rady nadzorczej.
    • Gość: Gucio Re: Prezes w kajdankach IP: 213.199.228.* 17.05.05, 09:23
      Wreszcie się za nich wzięli.Zamknąć i trzymać az do rozprawy sądowej.
    • Gość: zepro Re: Prezes w kajdankach IP: 213.184.18.* 17.05.05, 09:30
      A co z Panem sędzią Jarosławem SZ.? To znaczy można poprostu sie zwolnic i nie
      ponosic odpowiedzialności za udział w przestępstwie?
      • Gość: Toruńczyk Re: Prezes w kajdankach IP: *.torun.mm.pl 17.05.05, 09:33
        Mogę się założyć, że ten sędzia jeszcze wycianie dużą kasę, za to ,że sie
        zwolnił.
        • Gość: Skojarz Re: Prezes w kajdankach IP: *.udn.pl 17.05.05, 09:52
          Do Toruńczyka i innych z OLsztyna.!!!!.Przenieście wszystkie wieści o Prezesach
          w kajdab-nkach na forum Radomsk. Przeczytajcie dzisiejsze Echo Dnia regin
          świętokrzyski miasto Radom. To jest początek działań sp-ców w adomiu,będzie
          tego trochę wiecej,teraz spieszę się na zebr.grupy członk. Wreszcie sprawy
          Stowarzyszeń Spółdzielców nie są ignorowane przez organy ścigania. Powodzenia w
          skuteczności dla Pana Prokuratora Olejnka!!!.
          • Gość: Spółdzielca Prezes nie zawinił - jest ofiarą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:34
            Słusznie mówi mecenas Kwejt, że spółdzielnia nie poniosła straty, jest to
            sprawa dyskusyjna. Zawsze można się do czegoś przyczepić, nie zawsze tanie
            rozwiązania są dobre. Przecież to my podpisywaliśmy zgodę na zamontowanie
            podzielników, więc gdzie tu wina zarządu spółdzielni, Zarząd po prostu działał
            w naszym imieniu.
            • Gość: cossack hej IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 10:53
              hej, czy to spółzielca z odległości 400 km znowu nas poucza? Skad wiesz, że
              podpisywalismy zgodę? Ja nic nie podpisywałem- przyszli zabrali stare
              podzielniki i zamointowanli nowe. proszeni o szczegóły przetargu zasłaniali
              sie "tajemnicą". MOment, skoro ja się zgodziłem to dlaczego nie mogę przejrzeć
              wszelkich istotnych dokumetów dotyczących zakupu MOICH podzielników? Jak to
              jest, Spółdzielco, który z mimo odległości 400 km wydajesz się świetnie
              orientowac w tek kwestii?
              Na marginesie, jak "doskonała" jest to technologia, świadczy fakt, że mój
              podzielnik w kuchni, gdzie nigdy nie włączam ogrzewania nabił jakieś jednostki,
              absorbując ciepło z otoczenia. teoretycznie mógłbym ogrzewac mieszkanie
              piecykiem elektrycznym, płacic za prąd i jeszcz wkłądać parę groszy Prezesowi
              do kieszeni.To się nazywan technologia- nowoczesne drenowanie kieszeni:-)
              Po druygie, jak mieszkając 400 km dalej mówisz że zarząd działa w naszym
              imieniu. W moim, ale nie w Twoim:-). Więc ....
            • Gość: rita Re: Prezes nie zawinił - jest ofiarą! IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 10:57
              No prosze stary "niezaangazowany" znajomy! Witam! A którzy spółdzilecy cos
              podpisali, bo w moim mieszkaniu dokonanu zaboru starego podzielnika i założenia
              nowego pod nieobecnośc członka spółdzileni i głównego lokatora. Nikogo o nic
              nie pytano i nikt nic nie podpisywał w tym przypadku. a poza tym drogi
              Spółdzielco jest subtelna róznica między zgodą na wymiane podzielników a
              wyborem na jakie będą one wymienione. taki wybór w drodze "przetargu"
              przeprowadzil Zarząd SM Pojezierze, jako jedyny organ do tego uprawniony. Nikt
              ze Spóldzielców nie miał nawet wglądu do ofert. A na pytania jakie kierowalismy
              w tej sprawie nie dano żadnej konkretnej odpowiedzi, oprócz tego, że ta sprawa
              leżała w gestii Zarządu i koniec. Cóż się zmieniło? Czyzby w międzyczasie
              Zarząd scedowal prawo do rozstrzygnięcia przetargu na członków? hmm oni chyba
              mają wehikuł czasu? Zapraszam wszystkich na poprzednie fora na temat SM
              Pojezierze - nasz "głos rozsądku" Spółdzielca czuwa.
            • Gość: spoldzielca2 Re: Prezes nie zawinił - jest ofiarą! IP: 201.133.92.* 17.05.05, 13:38
              Co za bzdury piszesz Spolodzielco!Kto podpisywal jakakolwiek zgode na wymiane
              podzielnikow?Przyszli jacys mlodzi,zamontowali nowe podzielniki i zabrali
              stawe,ktore stanowily moja wlasnosc,Gdybym byl w tym czasie w domu to
              sposcilbym ich ze schodow za takie bezprawie albo wezwal policje oskarzajac,ze
              mnie jawnie na polecenie prezia okradaja.Stare podzielniki byly MOJE,placilem
              za nie 10 razy wiecej niz "odliczono nam podobno" od ceny nowych.Prezio 10%
              wydal rozkaz i zrobioono.Okradziono wszystkich spoldzielcow z zakupionego przez
              nich sprzetu.A ty baranie stajesz w ich obronie?Kto ty jestes? Miciuta?Jak
              mozna tak bezczelnie pisac i popierac przestepcze dzialania Zenia?Czyzbys byl
              kolejnym FANEM Prezia korzystajacym z jego datkow?
              Nikt nie podpisywal zgody i taka interpretacja jest wierutnym klamstwem.
              Kogo Umoczona Rada Nadzorcza wystawila na nowy zarzad?Ci ludzie sa kompletnie
              NIEKOMPETENTNI.Jak moze rzadzic SM Kazimierz Z.,ktory jest umoczony z Preziem.
              Rozne profity i garazyk i mieszkanka.A pan Janusz G,?ten czlowiek powinien juz
              odpoczywac z racji wieku.Szanowany i ponoc uczaciwy czlowiek ale jakie
              kompetencje.Czy on pamieta co wczoraj jadl na kolacje?
              Rada Nadzorcza zglupiala i to jest dalszy ciag tragedii.
              • Gość: TED Re: Prezes nie zawinił - jest ofiarą! IP: *.olsztyn.mm.pl 17.05.05, 14:59
                MASZ CAŁKOWITĄ RACJĘ.NIESTETY JESTEM PEWIEN ,ŻE PANI MOKRA I SPÓŁKA DOSKONALE
                WIE CO ROBI.I WSZYSCY ŻYJĄ Z NASZYCH PIENĘDZY.
                • Gość: Spółdzielca Przemawia przez was jakas obłedna nienawiść! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 15:45
                  Jeśli tak wygląda wasza prawda jak w poście rity z godz.14:10, to po prostu
                  kłamiecie. Sprawdziłem, i nie jest prawdą co pisze rita, że artykuł został
                  zdjęty z gazety. W jakim celu podgrzewacie nastroje? Żeby wywołać sensację?

Co do zdjęcia starych podzielników - a po diabła ten złom, jak już został
                  wyeksploatowany? Do niczego te stare podzielniki by ci się nie przydały!.
                  Dałbyś może dzieciom do zabawy? Dobrze, że w trosce o zdrowie ktoś je
                  pozabierał.Założyli nowe i ciesz się, że pracują i dzięki nim możesz oszczędzać
                  ciepło.
                  Gdyby pytać się spółdzielców o wszystko, to jak znam życie, nigdy by się na
                  podzielniki nie zgodzili, bo boja się wszystkiego co nowe. Ktoś musiał za nich
                  podjąć szybko decyzję. Może były nieco droższe od innych, ale za to napewno
                  lepszej jakości. Najtańsze rozwiązania często są nic nie warte i wolę więcej
                  zapłacić i mieć rzecz dobrą, szkoda, że wielu z nas tego nie czuje.

Istotnie jestem teraz służbowo 400 kilometrów od Pojezierza, ale nadal jestem
                  członkiem tej spółdzielni i mam nieco inne poglądy na demagogiczne
                  wystąpienia. Zbliża się kampania wyborcza i niektórzy zdobywaja teraz głosy za
                  wszelka cenę. I to jest dla mnie wytłumaczenie tej wściekłej nagonki na
                  prezesa, który uczynił bardzo wiele dla Pojezierza. A tak na marginesie, to
                  wszystko było konsultowane i akceptowane przez radę nadzorczą i trudno sobie
                  wyobrazić, żeby wszyscy byli oszustami jak teraz usiłuje się twierdzić. W
                  radzie zawsze byli fachowcy i nie mieści mi się w głowie, żeby nie potrafili
                  dokonać rozsądnego wyboru, korzystnego dla spółdzielców, bo w końcu sami nimi
                  są.
                  • Gość: spółdzielca 3 Re: Przemawia przez was jakas obłedna nienawiść! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:23
                    koleżanko-czy pod spółdzielcą ukrywa się namaszczony przez Procyka -członek rady
                    nadzorczej?Zależność od Zenka aż bije z twoich wypowiedzi. A tak na marginesie -
                    wybrano podzielniki droższe i GORSZE!!! Powinnaś wiedzieć czym się różni
                    podzielnik dwuczujnikowy od jednoczujnikowego. A za cenę dwuczujnikowego -
                    kupiono jednoczujnikowy(m.in. rejestruje temp.latem). Można i jeżdzić syrenką,
                    ale dlaczego wydawać na nią kasę... za którą można kupić najnowszego mercedesa?
                  • Gość: jk Re: Przemawia przez was jakas obłedna nienawiść! IP: *.ec.pl 19.05.05, 06:23
                    Rada Nadzorcza - jeżeli udowodniono fałszerstwa przy wyborach / a udowodniono /
                    to nie jest rada działająca na korzyść spółdzielców i nie mnie reprezentuje
                    Podzielniki - jeżeli przedstawicielem firmy która wygrała przetarg jest
                    przewodniczący Rady Nadzorczej, Tadeusz M. to chyba nie mnie reprezentuje w
                    spółdzielni. Mam pismo w sprawie starych podzielników, podpisane przez tego
                    samego pana, sprzed kilku lat / po montażu poprzednich / i tam stwierdza się
                    zgodność pomiaru z różnymi zarządzeniami i też jest stwierdzenie o jakości
                    podzielników itd itd.Wykazan różnica w przetargu na nowe podzielniki wynosi 900
                    000zł, policz człowieku ile zapłacono za podzielniki / nie wiem czemu tego nie
                    podano/ i weź z tego zwyczajowe 10%.
                    • Gość: :) Re: Przemawia przez was jakas obłedna nienawiść! IP: *.torun.mm.pl 19.05.05, 15:25
                      www.zabiniec.republika.pl
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=24051904
            • Gość: rysia Re: Prezes nie zawinił - jest ofiarą! IP: *.uwm.edu.pl 17.05.05, 13:46
              Ofiarą jesteś ty Spółdzielco. Nabijali cię przez tyle czasu człowieku zastanów
              sie co ty wygadujesz. Spółdzielca należy pewnie do klakierów prezesa.
            • Gość: Toruńczyk Re: Spółdzielco chyba nie jesteś poważny - na tema IP: *.torun.mm.pl 17.05.05, 14:46
              t statutu zamilkłeś, ciekawe dlaczego ?
            • Gość: TED Re: Prezes nie zawinił - jest ofiarą! IP: *.olsztyn.mm.pl 17.05.05, 14:51
              ALBO NIE WIESZ CO PISZESZ ALBO SOBIE KPISZ.
              W KAŻDYM NIESTETY PRZYPADKU DUSKUSJA Z TOBĄ TO STRATA CZASU.HEJ!!!!!!!
            • Gość: Spółdzielca Chciałem zaznaczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:10
              że ja niczego nie podpisywałem, bo trudno jest podpisać spółdzielni Pojezierze
              zgodę na cokolwiek, skoro się do tej społdzielni nie należy i mieszka 400 km od
              niej.
              A i stanowczo protestuję wykorzystywaniu mojego nicka.
              To byłem ja, Spółdzielca.
          • Gość: TED Re: Prezes w kajdankach IP: *.olsztyn.mm.pl 17.05.05, 14:46
            WIERZĘ W OLEJNIKA.BĘDE ŚLEDZIŁ RÓWNIEŻ WASZE POCZYNANIA.
            ŻYCZĘ POWODZENIA.
      • Gość: rita Re: Prezes w kajdankach IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 11:04
        Pan Jarosław Sz grzeje miejsce dla Pani Sz. trzeba sie gdzies zabukować...
      • Gość: xyz Re: Prezes w kajdankach IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 18.05.05, 10:25
        Jarosław Sz. pracuje nadal jako adiunkt na UWM w Olsztynie na Wydziale Prawa.
        Zdaniem dziekana Wydziału, to że Jarosław Sz. sprzeniewierzył się niezawisłości
        sędziowskiej nie oznacza, że nie może nadal prowadzić zajęć ze studentami. W
        wypowiedzi dla "GW" sprzed ok. 2 tygodni pan dziekan zachwalał Jarosława Sz. i
        w ogóle nie widział nic zdrożnego w jego działaniach.
    • Gość: toko Re: Prezes w kajdankach IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 10:36
      najpierw polecieli sędziowie, teraz prezesi idą do kryminału - lawina ruszyła -
      kogo jeszcze pociągnie, jak wysoko sięgnie? Oj, niektórzy już przepisują majątki
      na żony lub dzieci ...
    • Gość: Naonao Re: Prezes w kajdankach IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 17.05.05, 13:13
      Mozna szafowac pieniędzmi spółdzielców, bo to nie prezesa.Tak własnie dbało
      sie o interesy spółdzielców w s Pojezierze.W deklaracjach na które powołuje
      się adwokat nie było napisane,że były dwie konkurencyjne firmy.Ni napisano
      też,że jedna z nich była o połowę tańsza.Ponadto niechby ktos spróbował nie
      popdpisac tych deklaracji,to miałby kłopoty podobne do tych, jakie mieli ci,
      co nie zgodzili sie na założenie podzielników przed kilku laty(wielokrotnie
      zawyżone opłaty za ciepło)Trudno się zgodzić z argumentacją adwokata p P
      ponieważ te argumenty świadczą nie na jego korzyść, a wręcz przeciwnie.Dowodzą
      jego lekceważenia dobra spółdzielców.
    • Gość: rita Re: Prezes w kajdankach IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 14:10
      wiadomośc z ostatniej chwili: wejdzcie na strony Gazety Olsztyńskiej: artykuł o
      najsłynniejszym Prezesie SM z pieknym kolorowym zdjęciem gdzies zniknął????????
      Mamy za to inne "gorące tematy" np., ze w Kortowie odbyły sie amatorskie zawody
      w ujeżdżaniu. Moge podrzucic jeszcze jeden: w Olsztynie pada deszcz - coś w sam
      raz dla naszej lokalnej prasy. Dobrze, ze chociaz jest GW - inaczej
      olsztynianie w końcu by uwierzyli, że jedynym problemem Polaków są np.
      robaczywe grzyby.
      • Gość: cossack Re: Prezes w kajdankach IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 14:40
        wytłumaczenie jest jedno: przy pomocy przemyconej przez Jarosława Sz. komórki
        Prezes Zenon P. sprawił koncertowy opierd...ol naczelnemu GO. najdalej za
        godzinę kioski zostana zablokowane przez sprzątaczki i pracowników
        adminstarcyjnych SM Pojezierze wykupujących dzisiejszy nakład. Pod wieczór na
        klatkach zostaną rozwieszone ogłoszenia, że poranny artykuł w GO to zbiorowa
        halucynacja, wywołana przez środki psychotropowe rozpylone nad Olsztyne przez
        Lidię Staroń :-). potwierdzi to wszechwiedzący Spółdzielca :-P
        tak juz było, i tak będzie :-)
      • Gość: czytelnik Re: Prezes w kajdankach IP: *.ec.pl 17.05.05, 16:16
        to jakaś bzdura, o godz.16,10 na stronie gazety olsztyńskiej wm.pl ponownie
        przeczytałem ten artykuł.
        • Gość: Spóldzielca Kłamstwa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 16:38
          Post czytelnika potwierdza tylko moje twierdzenia - w tej całej sprawie chodzi
          o szytą grubynmi nicći walkę przedwyborczą. Szkoda, że wmieszano w to prezesa
          Pojezierza!
          Spółdzielcy, nie dajcie się zmanipulować!
          • Gość: Andrzej spółdzielca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 16:43
            Panie Spółdzielco, a może jest pan jakimś dziecięciem prezesa?????????????
            hehehehehehehehe
            • Gość: czytelnik Re: spółdzielca IP: *.ec.pl 17.05.05, 17:09
              mieszkam we włąsnym domku w olsztynie i z zainteresowaniem śledzę sprawe
              Procyka. Wygląda na to że prezio sobie nieźle nagrabił. Lecz w obecnej
              demokracji o tym, czy jest winien decyduje tylko sąd a nie CBś czy prokuratura.
              Czytając dzisiejszą prasę jeden aspekt jest zastanawiający dla firm. Gdy w
              przetargu nie wybierzesz najtańszej oferty, to możesz być posądzony o
              przestępstwo. To jest jakaś paranoja.
              • Gość: cossack Re: spółdzielca IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 19:36
                Gdy w
                > przetargu nie wybierzesz najtańszej oferty, to możesz być posądzony o
                > przestępstwo. To jest jakaś paranoja.

a jeśli firma która wygrała przetarg, jest blisko powiązana z jednym z członków
                zarządu SM Pojezierze? nie to nie paranoja....hehe
                jestem za tym, aby decydował sąd, ale pod warunkiem, że jest to niezawisły sąd,
                a nie na usugach prezesa:-)

• Gość: Spółdzielca Ten wasz sąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:12
                  jest faktycznie coraz bardziej zawisły, z całym szacunkiem dla tych naprawdę
                  niezawisłych, bo na pewno są tacy jeszcze w Olsztynie.
          • Gość: Członek Pojezierza Re: Kłamstwa! IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 16:48
            Spółdzielco!!!!
            Czy ty jestes tez bezmózgowcem? Czy też chwalisz PREZIA za to że ci budynek
            ocieplił? Czy ty nie wiesz, że oblepianie steropianem to dziś powszechnie
            obowiązujący standard? Czy wg ciebie prezio powinien zarabiac z naszych
            pieniędzy ponad 100 tys. rocznie? Czy wszystkie prezia działania są do końca
            uczciwe?Czy nie wiesz, że w instytucjach publicznych przetargi wygrywa
            najtańszy?A u prezia musiał akurat wygrac T Mic...?CZŁOWIEKU - TY ZYJESZ W
            CIEMNOCIE I BYĆ MOŻE FASCYNACJI...
            • Gość: Domyslny Re: Kłamstwa! IP: 201.133.92.* 17.05.05, 17:05
              Podejrzewam,ze Spoldzielca,osoba bedaca okolo 400km od Olsztyn,to nikt inny
              tylko pani Sw...yj z poprzedniej Radny Nadzorczej.Jej byly men (jeden z
              prokuratorow)zalatwial sprawy Zenkowi.Czy to ladnie aby z Niemiec krytykowac
              tych co chca normalnosci?Jezeli sie nie zna realiow i zostalo omotanym przez
              "pranie mozgow" prezia to powinno sie siedziec cicho,robic to po co sie
              wyjechalo do Niemiec i koniec.Krytyka tego typu Spoldzielco swiadczy o twoim
              UZALEZNIENIU od Zednusia.
              Pa ,pozdrawiam
              • Gość: Członek Pojezierza Re: Kłamstwa! IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 17:17
                Spółdzielco!!!
                Gdybym był na twoim miejscu to dałbym preziowi uścisk dłoni za to, że taki
                wspaniały...
                i coś na kolację, bo tam gdzie teraz przebywa źle karmią.
                Spółdzielco!!!
                A może chcesz wiedzieć gdzie NARÓD prosi o miejsca parkingowe?
                A może chcesz wiedzieć gdzie prezio wybudował parking wbrew woli mieszkańców?
                Spółdzielco!!!
                Nie udawaj, że jesteś poza Olsztynem. Jestes tu na miejscu.Przyglądasz się i
                martwisz się o prezia swego.Proponuję byś zaczął się martwić o SPECJALISTĘ od
                rozliczeń ciepła - fachowca nad fachowców.O nim już też zaczynają myśleć odp.
                służby.
            • Gość: EEEEE Re: Kłamstwa! IP: *.ec.pl 29.05.05, 12:54
              Jesteś ch..em kłamczuchu
        • Gość: cossack Re: Prezes w kajdankach IP: *.olsznet.ec.pl 17.05.05, 19:29
          faktycznie, atrtykuł wstydliwie ukryto w kolumnie. Z rana był na pierwszym
          miejscu:-)
          • Gość: cynik Re: Prezes w kajdankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 14:22
            Jestem pewien, ze spoldzielca siedzi w kieszeni u prezia, moze mu np. gazetke
            robi, a jesli teraz naprawde przebywa iles tam kilometrow od Olsztyna, to
            uciekl przed przesluchaniem, moze tam, gdzie jest zameldowany. Terqaz czeka, az
            sprawy sie wycisza i broni prezesa, jak umie.
            Zenon P. aresztowany, coraz wiecej zarzutow dostal i co, zdaniem Spoldzielcy
            dalej niewinny? Ryszard Niemczyk tez niewinny, sprawy sadowej nie bylo i
            wiezienia sa pelne niewinnych ludzi.
            Prezio juz sie nie wykaraska, Spoldzielco. I ciebie tez pograzy, nie boj sie,
            bo to nie jest czlowiek honoru, w prokuraturze bedzie sypal wszystkich, sam
            idzie na dno, to wszystkich za soba pociagnie.
            • Gość: Toruńczyk Re: Prezes w kajdankach i nałoży kajdany innym IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 21:03
              Ten Wasz prezio prowadził swoją złodziejską poltyke nawet i w Toruniu :

11 Maja 2004_Nowości
              Elana psuje szyki dotychczasowym producentom i dostawcom energii
              Walka o ciepło
              Toruńska Elana poinformowała, że zamierza inwestować w ciepło.
              - Stan techniczny pierwszej elektrociepłowni rzeczywiście jest archaiczny, ale
              podpisaliśmy już umowę na montaż nowych, bardzo nowoczesnych kotłów - wyjaśnił
              wczoraj na specjalnie zwołanej konferencji Roman Roszak, dyrektor ds.
              energetycznych. - Jeden kocioł firmy RAFAKO będzie montowany w tym roku,
              następny w przyszłym. Przeprowadzona zostanie modernizacja pozostałych urządzeń
              energetycznych. Po tych inwestycjach, Elana będzie mogła produkować takie
              ilości energii cieplnej, że po zaspokojeniu własnych potrzeb starczy ich dla
              ogrzania jednej trzeciej części Torunia.

- Niezależnie od tego, czy spółdzielnie mieszkaniowe zechcą kupować nasze
              ciepło, czy nie, i tak będziemy modernizować zakładowy system energetyczny,
              gdyż w kosztach wyrobów 20 procent stanowią media - przyznaje prezes zarządu
              Zbigniew Przesmycki. Inwestowanie w ciepło to obniżka kosztów. Jak się zakłada,
              w ciągu trzech lat Elana będzie posiadać najnowocześniejsze w mieście źródła
              energii, ze sporymi rezerwami, które chętnie sprzedałaby spółdzielniom
              mieszkaniowym.

Własna sieć

Elana od dłuższego czasu próbowała sprzedawać nadmiar swojego ciepła. Jej
              oferty, chociaż tańsze, w ostatnich latach były odrzucane. Teraz, aby się
              uniezależnić od firmy przesyłowej, na swój koszt zamierza również wybudować
              sieć energetyczną na Rubinkowo i Skarpę. Taki pomysł, co zrozumiałe, nie
              spotkał się z aplauzem dotychczasowych dostawców energii. W płatnym ogłoszeniu,
              w sposób mało elegancki (i bez podpisu) radzą, by omijać Elanę jak diabeł
              święconą wodę. Zastanawiają się, skąd firma będzie miała pieniądze na takie
              inwestycje, przestrzegają, że władze miasta przestaną mieć jakikolwiek wpływ na
              bezpieczeństwo cieplne rodzin, tak jakby teraz taki wpływ miały. Wreszcie
              pytają: czy dla zysku prywatnego właściciela zakładu warto ryzykować, tak jakby
              Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej i EC, nie miały swojego właściciela i były
              organizacjami dobroczynnymi.

Nie taki Olsztyn straszny

Ku przestrodze, w ogłoszeniu podawany jest przykład spółdzielni mieszkaniowej
              Pojezierze w Olsztynie, która zrezygnowała z ciepła miejskiego, podłączyła się
              do Stomilu, a mieszkańcy mieli wyjść na tym, jak Zabłocki na mydle i płacić
              więcej niż przedtem. Na wczorajsze spotkanie, w którym uczestniczyli również
              spółdzielcy z Rubinkowa i Skarpy, zaproszono prezesa olsztyńskiej spółdzielni
              Pojezierze (10 tysięcy mieszkań) Zenona Procyka. - Po przyłączeniu do ciepłowni
              w Stomilu, mieszkańcy płacąc rachunki nie zauważają wielkiej różnicy, ale w
              przeciwieństwie do Torunia, tutaj nową sieć ciepłowniczą wybudowała sama
              spółdzielnia - wyjaśnia prezes - Nasi członkowie płacąc po staremu kredytują tę
              inwestycję. Za cztery lata, również na swoich rachunkach zauważą korzystne
              zmiany. Spółdzielnia Pojezierze w 1996 roku za zamówioną energię płaciła ponad
              16 milionów, a w bieżącym sezonie o siedem milionów mniej. Koszt przesyłu
              własną siecią jest przynajmniej o połowę niższy niż siecią miejską.

Nie wiadomo, jak zachowają się spółdzielnie mieszkaniowe, kiedy Elana złoży im
              już konkretne propozycje (dzisiaj gwarantuje, że ceny będą na pewno o 10
              procent niższe niż od obecnych dostawców). Pewnym jest, że gdzie dwóch się
              bije, tam trzeci, a w tym przypadku mieszkańcy - skorzystają. Byłby to drugi po
              Olsztynie przypadek przełamania monopolu energetycznego w jednym mieście.

www.rubinkowo.pl/htm/prasa94.htm
              www.rubinkowo.pl/htm/prasa92.htm
              • Gość: Taksa Re: Prezes w kajdankach i nałoży kajdany innym IP: *.udn.pl 21.05.05, 23:20
                Pozdrowienia dla Toruńczyka!!!.Nieżle sobie radzisz,wpadasz również do
                Radomia.Masz duże poczucie humoru,podoba mi się ostatni Twój post: ....nałoży
                kajdany innym.Coś mi się wydaje,że ten korupcyjny pociąg jechał z
                OLsztyna,przejeżdżał przez Radom i pojechał do Krakowa.Zegar cyka Pro ,pewnie
                ma dobrą baterię i duży zasięg- wykupił internet radiowy i może Cię
                namierzyć,uważaj !!!! żeby Ci nie założył kajdanów na ręce i nie będziesz pisać
                na klawiaturze.Nie byłoby na forum ciekawie i z humorem bez Ciebie.
                • Gość: sab Re: Prezes w kajdankach i nałoży kajdany innym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 07:39

interwencja.interia.pl/ oraz
                  "Polityka" nr 21 - 28 maj 2005r -artykuł Piotra Pytlakowskiego (dział kraj)
                  pt. "Plamy na togach"
    • Gość: SM Pojezierze Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa IP: *.olsznet.ec.pl 23.05.05, 16:12
      Olsztyn, dnia 19 maja 2005r.

Do
      Prokuratora Rejonowego
      w Olsztynie

Wnioskodawca: Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej „Pojezierze” w Olsztynie
      ul. Kołobrzeska 13
      10-444 Olsztyn

ZAWIADOMIENIE
      o popełnieniu przestępstwa

Informujemy o popełnieniu przez:
      Stowarzyszenie Obrony Spółdzielców, z siedzibą przy ul. Kołobrzeskiej 3, 10-442
      w Olsztynie, reprezentowane przez:
      1. Mirosława Michalskiego,
      2. Andrzeja Bartkiewicza,
      3. Panią Lidię Staroń
      przestępstwa z art. 270 § 1 k.k. i na podstawie art. 303 k.p.k. wnosimy o
      wszczęcie i przeprowadzenie postępowania w niniejszej sprawie.

U Z A S A D N I E N I E

Dnia 18 maja 2005r. do sekretariatu Spółdzielni Mieszkaniowej w Olsztynie
      został złożony - z inicjatywy Stowarzyszenia Obrony Spółdzielców w Olsztynie,
      pieczątka Stowarzyszenia widnieje na pierwszej stronie wniosku (0-78 stron),
      wniosek, w którym wysunięto żądanie zwołania Nadzwyczajnego Zebrania
      Przedstawicieli Spółdzielni Mieszkaniowej „Pojezierze” w Olsztynie z
      poprzedzającymi je zebraniami Grup Członkowskich, na podstawie art. 39 § 2 pkt
      2 Prawa Spółdzielczego.
      Art. 39 § 2 pkt 2 Prawa Spółdzielczego dot. sytuacji, gdy Zebranie
      Przedstawicieli jest zwołane przez Zarząd z inicjatywy jednej dziesiątej
      członków spółdzielni.
      Wśród podpisów znajdujących się pod wnioskiem znajdują się podpisy osób, które
      jak oświadczyły nigdy nie podpisywały się pod ww. żądaniem dot. zwołania
      Zebrania Przedstawicieli Spółdzielni.
      Jak stwierdziły, w załączonych do niniejszego zawiadomienia oświadczeniach,
      nigdy nie podpisywały się pod wnioskiem, który dot. zwołania Zebrania
      Przedstawicieli.
      Z uwagi na powyższe Spółdzielnia sprawdziła wiarygodność pozostałych podpisów.
      Stwierdzono: na przedmiotowej liście widnieją podpisy osób:
      - nie będących członkami spółdzielni - załącznik nr 1,
      - osoby nieżyjące – załącznik nr 2,
      - osoby, które zbyły lokal więc również nie są członkami spółdzielni –
      załącznik nr 3
      - osoby eksmitowane z lokalu- załącznik nr 4
      - osoby wykluczone z członkostwa -załącznik nr 5

Wobec powyższego, podejrzewamy że stworzono dokument, który miał być uznany za
      autentyczny, a w rzeczywistości dokumentem autentycznym nie jest. W wyroku z
      dnia 25.10..1979 II KR 10/79 (OSNPG 1980, nr 11, poz. 127) Sąd Najwyższy
      przyjął, że dokument jest podrobiony wówczas, gdy nie pochodzi od tej osoby, w
      której imieniu został sporządzony. Czyn taki stanowi realizację znamion
      fałszerstwa dokumentu.
      Wobec powyższego składamy niniejsze zawiadomienie.

Załączniki:
      1) Oświadczenia: Pani Ireny Domagało
      2) Oświadczenie Pani Henryki Ignacak
      3) Oświadczenia Panan Stanisłąwa Rosół.
      4) Oświadczenie Pani Zofi Dąbrowskiej
      5) Oświadczenie Grupy Inicjatywy Dzierżąwców
      6) Wniosek z podpisami skierowany do spółdzielni dnia 18.05.2005.

Kierownik
      Działu Techniczno-Inwestycyjnego
      Pełnomocnik Zarządu
      Anna Majewska

Prezes Zarządu
      Janusz Gosztowtt
      • Gość: Toruńczyk Re: Zawiadomienie o popełnieniu głupoty IP: *.torun.mm.pl 23.05.05, 16:27
        Załączniki:
        1) Oświadczenia: Pani Ireny Domagało
        2) Oświadczenie Pani Henryki Ignacak
        3) Oświadczenia Panan Stanisłąwa Rosół.
        4) Oświadczenie Pani Zofi Dąbrowskiej
        5) Oświadczenie Grupy Inicjatywy Dzierżąwców
        6) Wniosek z podpisami skierowany do spółdzielni dnia 18.05.2005.
        Kierownik
        Działu Techniczno-Inwestycyjnego
        Pełnomocnik Zarządu
        Anna Majewska

Prezes Zarządu
        Janusz Gosztowtt

Brawo, jak widać z podpisów Rada Nadzorcza odwołała pana Zenona z funkcji
        Prezesa Zarządu Pojezierza i powołała nowego Prezesa zarządu pana Janusza
        Gosztowtta.
        Tak trzymać i niech teraz nadzywaczajne Zebranie Przedstawicieli odwoła
        członków rady nadzorczej, a ci odwołają pełnomocników zarządu oraz nowego
        prezesa i ogłoszą konkurs na członków zarządu w Pojezierzu.
        • Gość: ... polecam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 07:49
          ostatnia "Polityka" nr 21 - strona 32-Plamy na togach
          interwencja.interia.pl/
          • Gość: greg Re: ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:32
            Ekipa Zenona P. czuwa. Każde obrzucenie błotem ludzi, którzy dążą do
            egzekwowania prawa - jest dobre w myśl zasady: 10 razy powtórzone kłamstwo -
            staje się prawdą. Trwać na opłacanych przez spółdzielców stołkach - ile się da,
            a kto nie z Zenkiem ten przeciw Zenkowi. Kto nie z Zenkim - ten pieniacz,
            awanturnik, dłużnik ...(metody doskonale znane z historii)
            • Gość: trzygrosze Re: ..... IP: *.olsznet.ec.pl 29.05.05, 15:18
              Ciekawe, pani Lidii S. tak spieszno, zeby rozwalic Pojezierze, ze falszuje
              podpisy. Ciekawe czy ja tez wsadza teraz do ciupy...
              • Gość: rita Re:Prezes który trzęsie Olsztynem -Duży Format GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 19:15
                serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2746507.html
    • mojorisin1 Re: Prezes w kajdankach 07.06.05, 22:09
      Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM "POJEZIERZE" w Olsztynie

OPINIA W SPRAWIE OCENY PODZIELNIKÓW CIEPŁA ZAKUPIONYCH PRZEZ SPÓŁDZIELNIĘ
      MIESZKANIOWĄ
      "POJEZIERZE" W OLSZTYNIE

Opracowali:
      dr inż...Eiotr SURMACZ

upr.

Politechnika Lubelska Katedra Ogrzewnictwa Wentylacji i Automatyzacji
      rr inż. Jerzy Adamczyk, dr inż. Piotr Sunnacz 1

Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM ,,POJEZIERZE" w
      Olsztynie

l. Podstawa opracowania.

Podstawą opracowania są:

. Zlecenie Spółdzielni Mieszkaniowej "Pojezierze" w Olsztynie na opracowanie
      opinii oceniającej oferty związane
      z dostawą i obsługą podzielników kosztów,
      . Oferty firm biorących udział w przetargu, . Normy i normatywy.

2. Cel opracowania.

Celem opracowanie jest określenie czy wybrana firma przez Spółdzielnię
      przedstawiła najkorzystniejszą ofertę pod względem technicznYm i ekonomicznYm.

3. Omówienie składanych ofert.

W roku 2001 Spółdzielnia Mieszkaniowa "POJEZIERZE" ogłosiła przetarg na
      dostawę /wymianę/ i ewentualnie obsługę podzielników ciepła w obiektach
      Spółdzielni. Ofertę złożyło 5 firm:
      . VITTERA O/Gdańsk,]
      . METRONA POLSKA Warszawa, • TECHEM Sopot,
      . SIMENS Warszawa,
      • METRON OlsztYn.

dr inż. Jerzy Adamczyk, dr inż. Piotr Surmacz 2

Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM ,,POJEZIERZE" w
      Olsztynie

Zaproponowane warunki przez dostawców:
      Lp. Nazwa Finny Cena jednostkowa Podzielnik typ Czas spłaty
      l. VITTERA 56,71 DOPRIMO 1 - 10 lat
      2. METRONA 46,01 EPCO Telemetrie 9 m -cy
      3. TECHEM 30,59 OPTICA 2 - 10 lat
      4. SIMENS 47,08 WRE 30 Z 30 dni
      5. METRON 89,55/69,55 EPOKA Nie określony

Wszystkie wymienione wyżej podzielniki są podzielnikami
      elektronicznymi. W zależności od konfiguracji umożliwiają odczyt od 3 do ponad
      30 funkcji. Większość firm oferowała przeprowadzenie rozliczenia lokatorów
      przez dostawcę urządzenia lub przez Spółdzielnię udostępniając specjalny
      program kalkulacyjny. Część odczytów z podzielników np. DOPRIMO umożliwiała
      przeprowadzenie odczytu przez lokatora. Lokatorzy na bieżąco mogą kontrolować
      zużycie ciepła przez poszczególne grzejnik.
      Ważną dla użytkowników sprawą jest zapłata za podzielniki. Firmy WITTERA i
      TECHEM oferowały nawet 10 letni okres spłaty, a pozostali oferenci znacznie
      krótszy tj. od 30 dni do 9

rmeSH~cy.

dr inż. Jerzy Adamczyk, dr inż. Piotr Sunnacz 3

Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM "POJEZIERZE" w Qlsztynie

Porównamy warunki oferowane przez firmy WITTERA 1 TECHEM:

LP.

Firma

VITERRA O/GDAŃSK

TECHEM O/SOPOT

.

1.

2.

3.

4.

Cechy podzielników:
      Typ podzielnika
      - wskazania dostępne dla lokatora;
      - zegar 1 kalendarz czasu
      rzeczywistego;
      - system rozliczenia lokatorów
      przez wybrana firmę;
      - temperatura startowa;
      - miejsce produkcji.
      a) Koszty zakupu i montażu
      zł/szt. Wg oferty podstawowej:
      - okres rozliczenia finansowego b) Porównanie kosztów przy 10
      letniej spłacie;

Koszt rozliczenia l-ego ! podzielnika Inne elementy:
      - doświadczenia ze współpracy

DOPRIMO 33 funkcje

tak bez lub z programem 28°C Wrocław 53,00 +VAT

10 lat

53,00 + VAT

6,15 + VAT

Bez zastrzeżeń

OPTICA 3 funkcj e

me tylko program komputerowej tej firmy
      23°C
      Niemcy

28,59 + VAT

2 lata

10 lat x 6,61 = 66,10 + VAT 6,50 + VAT

Zastrzeżenia:
      - nierzetelność i nietenninowość rozliczeń;

- kondycja ekonomiczna firm

dobra

Wg bilansu za 1999 r. - strata netto 2.660.000,00

. Analizując dane zawarte w tabeli można stwierdzić iż warunki oferowane przez
      firmę VITTERA są korzystniejsze. Różnica w opłatach za jeden podzielnik przy
      porównywalnYm okresie spłaty WYnosi 0,35 zł na korzyść- finny VITTERA. Przy
      zainstalowaniu w spółdzielni 35.198 podzielników daje oszczędność w ciągu roku

dr inż. Jerzy Adamczyk, dr iiIż. Piotr Surmacz 4

Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM "POJEZIERZE" w Olsztynie
      12.319,3 zł. Dodatkowo jeszcze Firma VITTERA zaproponowała odkupienie starych
      podzielników nie zależnie od ich dostawcy i stanu technicznego za 3 zł.
      Powyższego faktu w analizach finansowo rozliczeniowych nie uwzględniono.
      Podzielniki kosztów zgodnie z
      zawartą umową są własnością lokatorów i lokatorzy spłacają podzielniki z
      oszczędności za opłaty za centralne ogrzewanie - nie ponoszą dodatkowych
      kosztów.
      Na podstawie uzyskanych informacji i zamieszczonych w powyższej tabeli Firma
      TECHEM jest w trudnej sytuacji finansowej, oraz przeprowadzała rozliczenia w
      sposób nierzetelny.
      5. Wnioski.
      N a podstawie przeprowadzonych analiz można stwierdzić iż:
      Komisja przetargowa wybrała najkorzystniejszą ofertę pod względem technicznym i
      ekonomicznym dla Spółdzielni i lokatorów.
      vr.
      dr inż. Jerzy Adamczyk, dr inż. Piotr Surmacz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka