Dodaj do ulubionych

Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza"

IP: *.olsznet.ec.pl 20.05.05, 21:50
jestem pierwszy! :-)
słuchałem wczoraj radia, i jak sie okazuje, niektórzy spóldzielcy łyknęli
jałmużne w postaci zwrotów z energie elektryczną z klatek:-)
rany boskie. Zarząd na naszych karkach kroi grube tysiące, a plebs cieszy sie
jak dzieci na widok jakichs wymietych 50 PLn wyciągnietych spod dupy prezesa:-
) Z takim społeczeństwem będziemy żyli w kołchozach do usranej śmierci eeeh.
A propos, co z rozliczeniami z ostatnich lat? i dlaczego potrzeba byó
specjalnej uchwały zebrania delegatów ? :-)
ide. zjawie sie potem, jak tylko uchachani po pachy czy Spódzielca z 400 km
wstawią swoje 3 grosze. papa
Obserwuj wątek
    • Gość: drugi Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.torun.mm.pl 20.05.05, 22:30
      jestem drugi!:-)
      czekam na trzeciego i czwartego tj.uchachanego po pochy i Spółdzielcę 400-
      kilometrowego i dopiero po nich ja wstawię swoje 3 grosze - zobaczymy jak sie
      wówczas zachowają.
      • Gość: Toruńczyk Re: Ten Wasz prezio, to z tą rurą mieszał i u nas IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 20:56

Dobrze, że u nas jeszcze nie zaczęli budować nowej trasy ciepłowniczej, bo nikt
        z nas spółdzielców by się nie wypłacił do końca swoich dni.

11 Maja 2004- NOWOŚCI
        Elana psuje szyki dotychczasowym producentom i dostawcom energii
        Walka o ciepło
        Toruńska Elana poinformowała, że zamierza inwestować w ciepło.
        - Stan techniczny pierwszej elektrociepłowni rzeczywiście jest archaiczny, ale
        podpisaliśmy już umowę na montaż nowych, bardzo nowoczesnych kotłów - wyjaśnił
        wczoraj na specjalnie zwołanej konferencji Roman Roszak, dyrektor ds.
        energetycznych. - Jeden kocioł firmy RAFAKO będzie montowany w tym roku,
        następny w przyszłym. Przeprowadzona zostanie modernizacja pozostałych urządzeń
        energetycznych. Po tych inwestycjach, Elana będzie mogła produkować takie
        ilości energii cieplnej, że po zaspokojeniu własnych potrzeb starczy ich dla
        ogrzania jednej trzeciej części Torunia.

- Niezależnie od tego, czy spółdzielnie mieszkaniowe zechcą kupować nasze
        ciepło, czy nie, i tak będziemy modernizować zakładowy system energetyczny,
        gdyż w kosztach wyrobów 20 procent stanowią media - przyznaje prezes zarządu
        Zbigniew Przesmycki. Inwestowanie w ciepło to obniżka kosztów. Jak się zakłada,
        w ciągu trzech lat Elana będzie posiadać najnowocześniejsze w mieście źródła
        energii, ze sporymi rezerwami, które chętnie sprzedałaby spółdzielniom
        mieszkaniowym.

Własna sieć

Elana od dłuższego czasu próbowała sprzedawać nadmiar swojego ciepła. Jej
        oferty, chociaż tańsze, w ostatnich latach były odrzucane. Teraz, aby się
        uniezależnić od firmy przesyłowej, na swój koszt zamierza również wybudować
        sieć energetyczną na Rubinkowo i Skarpę. Taki pomysł, co zrozumiałe, nie
        spotkał się z aplauzem dotychczasowych dostawców energii. W płatnym ogłoszeniu,
        w sposób mało elegancki (i bez podpisu) radzą, by omijać Elanę jak diabeł
        święconą wodę. Zastanawiają się, skąd firma będzie miała pieniądze na takie
        inwestycje, przestrzegają, że władze miasta przestaną mieć jakikolwiek wpływ na
        bezpieczeństwo cieplne rodzin, tak jakby teraz taki wpływ miały. Wreszcie
        pytają: czy dla zysku prywatnego właściciela zakładu warto ryzykować, tak jakby
        Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej i EC, nie miały swojego właściciela i były
        organizacjami dobroczynnymi.

Nie taki Olsztyn straszny

Ku przestrodze, w ogłoszeniu podawany jest przykład spółdzielni mieszkaniowej
        Pojezierze w Olsztynie, która zrezygnowała z ciepła miejskiego, podłączyła się
        do Stomilu, a mieszkańcy mieli wyjść na tym, jak Zabłocki na mydle i płacić
        więcej niż przedtem. Na wczorajsze spotkanie, w którym uczestniczyli również
        spółdzielcy z Rubinkowa i Skarpy, zaproszono prezesa olsztyńskiej spółdzielni
        Pojezierze (10 tysięcy mieszkań) Zenona Procyka. - Po przyłączeniu do ciepłowni
        w Stomilu, mieszkańcy płacąc rachunki nie zauważają wielkiej różnicy, ale w
        przeciwieństwie do Torunia, tutaj nową sieć ciepłowniczą wybudowała sama
        spółdzielnia - wyjaśnia prezes - Nasi członkowie płacąc po staremu kredytują tę
        inwestycję. Za cztery lata, również na swoich rachunkach zauważą korzystne
        zmiany. Spółdzielnia Pojezierze w 1996 roku za zamówioną energię płaciła ponad
        16 milionów, a w bieżącym sezonie o siedem milionów mniej. Koszt przesyłu
        własną siecią jest przynajmniej o połowę niższy niż siecią miejską.

Nie wiadomo, jak zachowają się spółdzielnie mieszkaniowe, kiedy Elana złoży im
        już konkretne propozycje (dzisiaj gwarantuje, że ceny będą na pewno o 10
        procent niższe niż od obecnych dostawców). Pewnym jest, że gdzie dwóch się
        bije, tam trzeci, a w tym przypadku mieszkańcy - skorzystają. Byłby to drugi po
        Olsztynie przypadek przełamania monopolu energetycznego w jednym mieście.

www.rubinkowo.pl/htm/prasa94.htm
        www.rubinkowo.pl/htm/prasa92.htm
        • asia74585 Re: Ten Wasz prezio, to z tą rurą mieszał i u nas 23.05.05, 11:37
          dlaczego tak myslisz
    • Gość: byly pracownik Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 22:46
      Widzieliście informacje w lokalnych wiadomościach? Duch i żona prezesa byli na
      nielegalnym zebraniu przedstawicieli spółdzielni. Czas postawić wniosek, że
      RADĘ NADZORCZĄ pociąga się do odpowiedzialności!!!!
      Kto tam wszedł do tymczasowego zarządu??? Sami nieudacznicy!!!!
      Jest w Spółdzielni Mieszkaniowej POJEZIERZE tyle mądrych ludzi... gdzie oni się
      pochowali??? czy ktoś ich pozamykał??? może zastraszył???
      Pozdrawiam
      • Gość: cossack Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsznet.ec.pl 20.05.05, 23:14
        kurcze nie widziałem
        media tam weszły?
        ochrona ich wpuściła?
        prosze prosze, P.(rocent) w areszcie, i już organizacja sie sypie:-)
      • Gość: ene Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 11:17
        To ładnie ze żona występuje w obronie męża, z listem otwartym ,twierdząc że
        więcej czasu poświęcał "firmie" niż jej i rodzinie-wiedział za co pracuje-
        ostatecznie niezłą co miesiąc "KASĘ" do domu przynosił.Ale Pan Procyk
        wiedział że spółdzielcy mają dość jego "rządów".Mógł sam odejść,w miarę
        godnie-ale "władza" ," kasa", samouwielbienie ,narcyzm, nieomylność ,dyktat, to
        wciąga ."Przyspawanie" do stołka zgubiło już wielu. A teraz to już "łabędzi śpiew.
        Niezawisły sąd oceni "działalność".Fakt jest faktem spółdzielcy nigdy nie
        zgodzą się na powrót Procyka na "stoLek" prezesa.
    • Gość: Inny spółdzielca [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 00:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: cossack Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 11:18
        co, nerwy puszczają ? :-)
        biedny,mały człowieczku, stac cie chyba na więcej :-D
        np. pierd..l sie ty ch... itp. nasz język zawierą całą gamę takich pieknych
        inwektyw. Jestem zawiedziony
        no, łapki na klawiaturę. Pochwal się co potrafisz.
        Wole juz uchachanego, czy 400 kilometrowca. Oni przynajmnije jakoś mnie
        motywują.
        • Gość: cossack Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 14:28
          jaka szkoda, że wykasowali Innego spółdzielcę
          poczytałbym jego wypociny
          musiały byc rewelacyjne:-)
          • Gość: Toruńczyk Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 15:38
            Cossack nie złość się niektórymi wypocinami formułowiczów, bo oni bidoki mają
            chyba płacone za to, żeby dyskusję na temat bezczelnego złodziejstwa kierować
            na inne tory, z których "wyjedzie" wniosek, iż to spółdzielcy Pojezierza
            są "kierownikami pociągu korupcyjnego" do którego wsiadł tylko i
            wyłącznie "prezio wraz z jego nieliczną ekipą".
            Dziś w Wyborczej w art. "Kaszana forever" dot. Lublina była ciekawa
            wypowiedź, cyt. "Korupcja idzie od góry. Gdy jest przekręt na dużą skalę, to
            jest się czym bronć i sprawy są umarzane, a sprawcy nadal żyją w swoich willach
            i pławią sie w luksusach. Na walne zebranie - z prawie stu mieszkańców -
            przyszło zaledwie 15 osob. Na spotkanie z sydykiem pojawia się garstka
            mieszkańców. - Tłumaczą sie, że nie mają czasu- ale to chyba zwyczajne
            lenistwo, oportunizm i klasyczna spychotechnika - niech to inni zrobią, nie
            bedę się wychylał "
            Tak więc nie przejmuj się tymi "wypocinami znanych i nie znanych
            formułowiczów, bo im tez się nie chce pisać tych wpocin, ale jak mają płacone,
            to rozkaz muszą wypełnić, bo inaczej zostaną wyrzuceni podczas jazdy do
            nikąd " z tego ich pociągu korpcyjnego".
            • Gość: cossack Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 17:42
              Nie przejmuję sie Toruńczyku. Nie podnoszą mi oni ciśnienia. Uważam jednak, że
              na każdą, najgłuszpszą nawet, a szkodliwą, wypowiedź powinna byc riposta. Na
              obelgi także odpowiadam. Inaczej jakieś miernoty mogłyby pomyśleć, że się
              przestraszyłem. Pozdrawiam.:-)
              czekamy na ciąg dalszy
            • Gość: Spółdzielca 400 Przestańcie podburzać spóldzielców "Pojezierza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 17:59
              Nie dziwią mnie wściekłe ataki i niesmaczne komentarze Cossaka i Toruńczyka w
              związku z przejściowym aresztowaniem prezesa spółdzielni Pojezierze, bo zapewne
              jesteście jakoś związani z PiS albo PO a wybory już wkrótce. Zapewne robicie to
              w ramach przydzielonego wam zadania partyjnego. Pół biedy gdybyście atakowali
              samego tylko prezesa spółdzielni, ale atakując jego atakujecie przede wszystkim
              spółdzielczość, która ma tak ogromne zasługi w Polsce i to od przedwojny.
              Swoimi wypowiedziami dezorirntujecie tylko spółdzielców, którzy czują się coraz
              bardziej zagubieni w tej pyskówce, której celem jest walka o stołki w przyszłym
              sejmie. Czas rozpoczęcia tej antyspółdzielczej nagonki nie jest przypadkowy -
              przez tyle lat był spokój i akuratnie teraz niektórym przywidziały się jakieś
              kosmiczne przekręty. Akcja jest sterowana z central tych dwóch partii w
              Warszawie, bo jak inaczej nazwać takie angażowanie się w jednym czasie posłów z
              tych partii w różnych miastach Polski. Ktoś sprytnie pomyślał, że jak
              spółdzielców wraz z członkami rodzin jest tylu, to warto wciągnąć ich do swoich
              politycznych planów, zwłaszcza jak się nie ma innego programu dla ludzi.
              Najłatwiej wykorzystywać niezadowolenie z jakiś drobnych potknięć kierownictwa
              spółdzielni, bo trudno ustrzec się przed takimi, jeśli prowadzi się działalność
              na tak dużą skalę a kontrachenci nie zawsze są uczciwi. Ten nie robi błędów,
              kto nic nie robi, a sami przyznać musicie, że prezes Pojezierza robił sporo i
              to pozytywnego jak choćby te inwestycje w ciepłownictwie. Ktoś słusznie to już
              zauwazył, ale żeby to uczynić, trzeba mieć odrobinę dobrej woli a nie szukać
              stale tylko dziury w całym. Wiele spółdzielni w Polsce chciałoby mieć tak
              rozwiązane ogrzewanie budynków jak Pojezierze. Wiadomo, że takie skomplikowane
              przedsięwzięcia wymagają zjednywania sobie ludzi i dlatego prezes Pojezierza
              szukał sojuszników w różnych środowiskach w tym wśród sędziów, bo
              przedsiębiorstwo, którego monopol zostal złamany, poleciało do sądu. Takie
              lobbowanie w innych krajach jest dozwolone, tylko u nas w Polsce robi się z
              tego problem.

Już zwracałem uwagę, że jest niemożliwe, żeby jeden człowiek mógł mieć taki
              wpływ na wiele spraw. Teraz wszystko przypisuje się jemu. A przecież
              kontrolowała go na bieżąco rada nadzorcza. Inne działania kontrolne prowadził
              zapewne urząd skarbowy, spółdzielcze związki rewizyjne w trakcie powtarzanych
              co kilka lat lustracji oraz biegli rewidencji przy corocznym badaniu
              sprawozdania finansowego. Czynili to dużej klasy fachowcy, znający swoją pracę
              i bardzo obiektywni jako osoby pochodzące z zewnątrz, bedące osobami zaufania
              publicznego. I przez tyle lat nic nagannego nie stwierdzali. Tak więc wydaje mi
              się, że przytaczane oskarżenia okażą się wkrótce bezpodstawnymi.

A i sami spółdzielcy Pojezierza, poza nielicznymi wyjątkami, nie mieli
              pretensji do działalności zarządu Pojezierza. Zawsze w tak dużej populacji
              jaką są spółdzielcy z Pojezierza znajdzie się kilka osób, którym nic sie nie
              podoba. Z tym trzeba się zawsze liczyć. Ostatnio w Warszawie jakiś
              niezrównoważony typ dopuścił się zbrodni ale to nie może świadczyć o tym, że
              mieszkańcy Warszawy są takimi jak on osobnikami. Znakomita ich większość to
              spokojni, zrównoważeni obywatele. Podobnie w Pojezierzu - kilka osób
              podpuszczonych przez posła z PiS wszczęło wściekłą awanturę. Typowa kiełbasa
              wyborcza. Spółdzielcom z Pojezierza wcale nie będzie się żyło lepiej.
              O słuszności moich spostrzeżeń świadczy to, że w wątkach na temat ostatnich
              wydarzeń w Pojezierzu głos zabiera stale ta sam stosunkowo wąska grupka
              wspierana do tego z zewnątrz przez Toruńczyka. I jak wątki te nie są na topie,
              to natychmiast ci żelaźni "spółdzielcy" piszą byle co, aby tylko wątek wskoczył
              na sam szczyt. To też świadczy o dobrze przygotowanej akcji i świadomym
              manipulowaniu spółdzielcami z Pojezierza.
              • Gość: Toruńczyk Re: Spółdzielco powiedz o co Ci chodzi ? IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 19:16
                Spółdzielco dochodzę do wniosku, że jesteś tzw. niepoważnym politykiem i to z
                SLD, bo inaczej nie mogę zrozumieć tego powrownnia do PiS i PO. Pamętaj, że
                spółdzielcy, którym się jeszcze chce walczyć o demokrację spóldzielczą, tak
                pięknie wyłuszczoną w statutach i prawie spółdzielczym, o skorumpowanej
                polityce polskiej od dawna nie myślą, bo to do niczego dobrego nie prowadzi. Ja
                faktycznie jestem z Torunia, a sprawę prezia "Pojezierza" z Olsztyna śledzę
                od dawna, bo jest wręcz identyczna, jak w mojej spóldzielni "Na Skarpie" i tak
                jak Stowarzyszenie z Olsztna nie mogę od dawna patrzeć, jak jakiś nawiedzony
                prezio robi ze mnie niewolnika na swoim Folwarku.
                Jak tylko się zorientowałem co w np. statucie mojej spółdzielni jest napisane,
                to już dawno przestałem wierzyć, nie tylko w fachowość lustratorów związków
                rewizyjnych, czy też ludzi z KRS ( o jakiej z takimi ludzmi Ty mówisz
                spółdzielczości i to z tradycjami przedwojennymi ? ) ale również w niezawisłe
                sądy. Przecież z merytorycznej dyskusji na forum opartej na twardych podstawach
                faktycznych(forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=23491315), którą
                jakoś tak dziwnie przerwałeś, można wyciagnąć wnioski, że nawet Sądy Rejonowe
                KRS bez żadnego czytania, zarejestrują każdą "głupotę" zapisaną w statucie i co
                najgorsze spółdzielcy muszą taką "głupotę" przestrzegać, a jak się burzą, to
                prezesiowie z ich osobistymi radcami prawnymi (zasady etyki radców się im
                kłaniają)powiedzą "burzącym się", że nawet niezawsły sąd KRS taki statut
                zarejestrował, co oznacza, że "burzący się" chce być mądrzejszy od niezawisłego
                sądu, który przecież działa zgodnie z przepisami prawa - jeżeli takie słowa np.
                padną na jakimś zebraniu, to ten "burzący się " jest autmatycznie wyśmiany
                przez członków tego zebrania, a autorytetem, szczególnie tych co nie wiedzą
                nawet jak wygląda z okładki ich statut, który są obowiązani przestrzegać, jest
                zawsze dany prezio.

Przypominam Ci, bo może nie znasz realiów życia, że jak już, to najlepiej
                startować w wyborach na jakegoś prezia, nawet i malutkiej spółdzielni, a nie do
                sejmu, bo do spóldzielni mieszkaniowej ludzie wpłacają co mesiac gotówkę za
                tzw. czynsz i media, a kto ma w dzsjiejszch raliach gotówkę i gotówką płaci za
                wykonane usługi, czy też inwestycje, ten jest Bogiem i może wszystko, nawet
                żądać od danej firmy wykonującej po kosztach usługę dla siebie "procentu" , i
                firma zapłaci, bo to jej się opłaca na przyszłość - jak raz da, to ma
                np. "prezia" w ręku i on musi dac dalszą robotę dla firmy, ale za większe
                pieniądze o ten procent, niż w ogłoszonym przetargu, który się wygrało.
                Po prostu, jest okazja na przykładzie prezia z Pojezierza, zrobić rownież
                porzadki w swoich spóldzielniach, to się nie dziw, że jest gorąca dyskusja
                mieszkańców spółdzielniz całej Polski, którzy nie chcą być dalej pomiatani
                przez takich preziów jak z Olsztyna - u nas w Toruniu, to nawet prokuratura
                zaczyna prowadzić bardzie bystro sprawy, które zaniechała np. w roku
                2003.
              • Gość: kai Re: Przestańcie podburzać spóldzielców "Pojezierz IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 19:41
                "Spółdzielco"-zastanów się co piszesz?Masz troszkę racji, ale reszta to
                "woda".Prezes ma swoje "grzeszki" i z tego go "rozliczą".Mnie najbardziej
                bulwersują jego zapewnienia że "rura" ciepłownicza po wybudowaniu, sama się
                spłaci ,tańszymi kosztami przesyłu ciepła, przez co, będziemy płacic mniej za
                ogrzewanie ?I co? Aktualnie co miesiąc w czynszu płacę 83 gr, za przesył
                ciepła "własną" rurą.Faktycznie sami ją spłacamy.Prawda że
                "porąbane".Członkowie spółdzielni sugerowali że najpierw należy ocieplić
                budynki- nastepnie zmierzyć ilość pobieranej-zapotrzebowanej mocy cieplnej po
                ociepleniu, i wtedy zastanowić się co dalej. Ale prezesio "przekonał"
                wszystkich , "tupnął" nogą i jest jak jest. Spółdzielnia "Jaroty" ociepliła
                budynki-korzysta z usług "MPECU" i lokatorzy płacą mniej.
              • Gość: cossack do Spoldzielcy 400 IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 19:47
                to było dobre. zaimponowałeś mi. Prawdzia teoria spisku. Moje apele, abyś
                zastosował jakieś sensowne argumenty, odniosły skutek. Na taki post aż sie chce
                odpisywać...
                no to do dzieła.

"Nie dziwią mnie wściekłe ataki i niesmaczne komentarze Cossaka i Toruńczyka
                itd itp...jesteście jakoś związani z PiS albo PO a wybory już wkrótce...

nie jestem powiązany ani z jednymi, ani z drugimi. Kierownictwo PO nie jest
                lesze od Procyka, ostatni przypadek Zyty i synalka unaocznił, że w zasadzie
                stosują te same standardy postepowania. Więc ich rządy nic nie zmienią w naszej
                sytuacji, chyba że w PO dokonają samooczyszczenia. Ale o czym ja mówię...

co do tych "wsciekłych ataków", to ,,wybacz, ale brzmi to jak "zapluty karzeł
                reakcji". "pies łancuchowy Imperializmu" itp. Po tym jednym zdaniu widać, z
                jakiej jesteś szkoły, bracie:-).

kolejne częsci posty, dotyczące realziacji "linii partii". Fajna opowieść, ale
                tyle prawdziwa co jakieś "protokoły mędrców syjonu". To nie Stowarzyszenie
                realizuje jakieś założenia PO czy PiSu, to poseł Szczygło (chwała mu za to)
                zgodził sie przedstawić sprawę naszej spółdzielni w Sejmie. Wszytkie prawa,
                ktre są zapisane w konstytucji,- o rownosci wobec prawa, o niezawisłosci sądu o
                prawie do sprawiedliwego porcesu, trzeba było wywalczyśc sobie w Prokuraturze
                generalnej, bo olsztynski sąd o czymś takim po raz ostatni na studiach
                słyszał.. Poza Szczygło politycy gó.. spóldzielni pomogli,(bigbraderowiec
                floruś np obiecał interpelację, ale stchórzył, albo nie miał czasu, bo ratuje w
                jakiejś sejmowej komisji polskie srodowisko) i CHWD im, że tak sie wyrażę. Tak
                teraz jestem tak szczery, ze aż chamski:-). to można nazwać wscieklym
                atakiem...jak kto chce.

ale atakując jego atakujecie przede wszystkim spółdzielczość, która ma tak
                ogromne zasługi w Polsce i to od przedwojny

spółdzielczości wraz z jej bagażem doświadczeń nie opluwamy-niema po co. 50 lat
                temu, to
                poza tym, od kiedy to procyk to spółdzielczość. ludwik XVI on czy kto? Chciaz
                fajnie brzmi SPÓŁDZIELCZOŚĆ TO JA
                • Gość: Uchachany po pachi Re: do Spoldzielcy 400 IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 22:33
                  do cossacka:

> poza tym, od kiedy to procyk to spółdzielczość. ludwik XVI on czy kto?

Gwoli scislosci: Ludwik XIV nie XVI... hi hi
                  • Gość: cossack do uchachanego IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 23:20
                    to błedny post
                    jak zauważyłes, wyrwał mi sie niedokończony, stąd urywa sie w pł słowa
                    cały ponizej
                    z Ludiwkiem XIV rzecz jasna. ten XVI inaczej sie w pamieci zapisuje hehe
              • Gość: cossack do Spoldzielcy 400 IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 20:29
                to było dobre. zaimponowałeś mi. Prawdzia teoria spisku. Moje apele, abyś
                zastosował jakieś sensowne argumenty, odniosły skutek. Na taki post aż sie chce
                odpisywać...
                no to do dzieła.

"Nie dziwią mnie wściekłe ataki i niesmaczne komentarze Cossaka i Toruńczyka
                itd itp...jesteście jakoś związani z PiS albo PO a wybory już wkrótce...

nie jestem powiązany ani z jednymi, ani z drugimi. Kierownictwo PO nie jest
                lepsze od Procyka, ostatni przypadek Zyty i jej synalka unaocznił, że w
                zasadzie stosują te same standardy postepowania. Więc ich rządy nic nie zmienią
                w naszej sytuacji, chyba że w PO dokonają samooczyszczenia. Ale o czym ja
                mówię...

co do tych "wsciekłych ataków", to ,,wybacz, ale brzmi to jak "zapluty karzeł
                reakcji". "pies łancuchowy Imperializmu" itp. Po tym jednym zdaniu widać, z
                jakiej jesteś szkoły, bracie:-).

kolejne częsci postu, dotyczące realizacji "linii partii". Fajna opowieść, ale
                tyle prawdziwa co jakieś "protokoły mędrców syjonu". To nie Stowarzyszenie
                realizuje jakieś założenia PO czy PiSu, to poseł Szczygło (chwała mu za to)
                zgodził sie przedstawić sprawę naszej spółdzielni w Sejmie. Wszytkie zasady,
                ktre są zapisane w konstytucji,- o rownosci wobec prawa, o niezawisłosci sądu o
                prawie do sprawiedliwego porcesu, trzeba było wywalczyc w Prokuraturze
                generalnej, bo olsztynski sąd o czymś takim po raz ostatni na studiach
                słyszał.. Poza Szczygło politycy gó.. spóldzielni pomogli,(bigbraderowiec
                floruś np obiecał interpelację, ale stchórzył, albo nie miał czasu, bo ratuje w
                jakiejś sejmowej komisji polskie srodowisko) i CHWD im, że tak sie wyrażę. Tak
                teraz jestem tak szczery, ze aż chamski:-). to można nazwać wscieklym
                atakiem...jak kto chce.

"ale atakując jego atakujecie przede wszystkim spółdzielczość, która ma tak
                ogromne zasługi w Polsce i to od przedwojny"

spółdzielczości wraz z jej bagażem doświadczeń nie atakujemy-szczerze mówić
                jest to pojecie tak szerokie, że nie ma sensu o tym pisać. Atakujemy w postach
                degernerację zycia społecznego jaka ma miejsce w naszym kraju.
                poza tym, od kiedy to procyk to spółdzielczość. ludwik XIV on czy kto? Chciaz
                fajnie brzmi SPÓŁDZIELCZOŚĆ TO JA. prezes powinien miec taki banner nad
                biurkiem:-)

"Najłatwiej wykorzystywać niezadowolenie z jakiś drobnych potknięć kierownictwa
                > spółdzielni, "

wygenerowanie strat na 900 tys na nazywasz drobnym potknieciem? Boże,
                zastanawiam sie, po co ja pisze. Przeciez my jesteśmy z dwóch róznych
                światów....nie zrozumiemy się. no ale trzeba dac odpór kłamstwu.no to dalej...

"Już zwracałem uwagę, że jest niemożliwe, żeby jeden człowiek mógł mieć taki
                > wpływ na wiele spraw. Teraz wszystko przypisuje się jemu. A przecież
                > kontrolowała go na bieżąco rada nadzorcza. Inne działania kontrolne prowadził
                > zapewne urząd skarbowy, spółdzielcze związki rewizyjne w trakcie powtarzanych
                > co kilka lat lustracji oraz biegli rewidencji przy corocznym badaniu
                > sprawozdania finansowego"

bez jaj. naprawdę? rada nadzorcza? a to dobre. Rada nadzorcza była (jest nadal)
                w kieszeni oprezesa i w 60% (czy podobnie) składa sie z pracowników
                administracyjnych spółdzielni. Dostaja instrukcje i już. Nawet teraz, keidy
                proc siedz, nie mieli ŻADNYCH wątpliwości, żadnych pytań. Nadal ślepo realizują
                politykę prezia. Bez szemarania. boja sie, bo są umoczeni. wiele widzieli, na
                wiele przyzwolili. Oni nie trzymają sie stołków i pensji.. Oni walczą o życie
                na wolności :-)
                a ci eksperci, którzy kontrolowali prezesa, też zaczynają mieć kłopoty:-) i sąd
                olsztyńki wraz z nimi:-) hehe

"Wiadomo, że takie skomplikowane przedsięwzięcia wymagają zjednywania sobie
                ludzi i dlatego prezes Pojezierza szukał sojuszników w różnych środowiskach w
                tym wśród sędziów, bo przedsiębiorstwo, którego monopol zostal złamany,
                poleciało do sądu

no i wylazło szydło z worka. Spółdzielco 400, sędzia ma pozostac sędzią a nie
                kolesiem, ktory przed rozprawą powie, "słuchaj nie martw się, jakoś to
                bedzie...." Sojusznicy..sojuszników to sie ma na wojnie, we interesach, czy
                miłosci ale nie na wokandzie. Jesli jest tak, że sędzia jest sojusznikiem
                strony, to wtedy ma zastosowanie zasada wyłączenia sędziego, z uwagi na brak
                jego obiektywizmu. jeśli tego nie rozumiesz nie mamy o czym mówić. Nie znasz
                podstawowych zasad państwa prawa. Dla ciebie przekupstwo sedziego (oj
                przepraszam, zawarcie z nim sojuszu) to normalny element sądowego
                sporu.Naprawde musisz sie ośmieszać? Nawet porządnej historyjki nie potrafisz
                sklecic tak, aby zabrzmiało to wiarygodnie. Od razu obnażasz swoje przywiązanie
                do zasad, jakimi sie brzydze:-)

ok. reasumując
                - nie jestem z żadnej partii i nie realizuje lini żadnej partii,
                - nie chce zając stołka prezesa, ale pragne zmiany. Widziałem na własne oczy
                metdoy pana Zenona P. i nie chce życ w kraju, gdzie takie metody sa na porządku
                dziennym.
                -czas jak to nazywasz, nagonki zbiegł sie z wyborami. czysty przypadek. A z
                twej strony polska choroba, kaząca ze wszystkiego robic politykę..
                -mieszkańcy nie są zagubieni. w wiekszej mierze odnosze wrazenie, ze wszystko
                im jedno, niestety.to w wiekszości starsi ludzie, ktorzy już sie w życiu
                nawalczyli, i wiedzą co to opór materii. musze tylko powiedziec, że z opowiesci
                sąsiadów wiem, ze jeszcze 4-5 lat temu ludzie chodzili na grupy członkowskie.
                ale oduścili, jak zaczęło sie chamstwo prezia i jego klakierow,
                -gdzie te tłumy stojące murem za Dobrym Wujkiem Zenkiem ? przy wojennej
                mobilizacji sprzataczek i blokowych kapo, zebrano zaledwie ok 75 podpisów pod
                listem w obronie Prezesa. To zaledwie mmm,...0,68 % członków. Powala na kolana
                hehe. a tak sie starali...
                - nie musisz mydlić nam oczu osiągnieciami prezesa. Ocieplanie to w kazdej
                spóldzielni norma. Rura? Zaje..sty pomysł, zwłaszcza czerpanie ciepła od b.
                stomilu. Czyli mamy własną rure, a cieplo nadal kupujemy od kogo innego. to sie
                nazywa interes. A jeszcze bedzie, jak Michelen powie-stop, i przestanie nam
                przesyłac ciepło, bo zmieni technologie (obecnie nasze ciepło jest zaledwie
                ubocznym produktem technologii starego stomilu). zaiste trzeba byc tytanem
                intelektu, aby zaplanować taka inwestycję
                to na tyle. starałes sie ukazać sprawe w barwach walki politycznej, ale ciu nie
                wyszło. Pobajduzryłeś troche, ale żadnych przekonywujących dowodów nie
                przedstawiłęs. A jesli tak , to je wskaz, please:-)
                • Gość: pracownik stomilu Re: do Spoldzielcy 400 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 22:24
                  bzdury tu są pisane o naszej firmie.
                  MPEC bierze zimą od nas 100 MW a pojezierze 40 mw. Gdyby nasza
                  elektrociepłownia przestała grzać, to pół miasta z całym zatorzem bedzie bez
                  ogrzewania. Stomil ma nadwyżki mocy i może grzać całe miasto tak jak to teraz
                  było w maju. Ciepło ze stomilu jest tańsze niż z MPEC-u i nic dziwnego że
                  pojezierze od nas kupuje.
                  • Gość: cossack Re: do Spoldzielcy 400 IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 23:14
                    po pierwsze. ta "taniość" jakoś nie przkłada sie na płacone przeze mnie
                    rachunki.
                    po drugie-pokaż mi te bzdury? Pomyliłem sie w wyliczeniach MW?
                    aha i jeszcze jedno.Przed 2003 w razie uwłaszczenie byłem odbiorcą ciepła MPEC.
                    teraz bede odbiorcą ciepła procyka. jelsi sie wydziele ze spółdzielni, zapłace
                    cholernie dużo za rure, ktorą i tak spłacam. I to jest jedna z tajemnic Rury-
                    przestraszyć ludzi koztami uwłaszczenia. Zamysł P. jest jasny-ten megakołchoz
                    ma trwać.
                  • Gość: rita Re: do Spoldzielcy 400 IP: *.olsznet.ec.pl 22.05.05, 18:48
                    masz racje. dziwne jest, ze ciepło kupowane u was dla nas jest droższe niż te
                    kupowane wczesniej z EMPC-u
              • Gość: Karol Re: Odpowiedż dla "spółdzielcy 400" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 08:07
                Twoja wypowiedz "spółdzielco" - jest regułką powtarzaną przez drużynę prezesa.
                Nie wiem czy jesteś np. redaktorem tworzącym Echo Pojezierza (pismo spółdzielców
                służące ...do płukania im mózgów - metodami poprzedniego ustroju), czy jesteś
                członkiem "RN" czy może W.Winiarską. Wiem jedno-reprezentujesz wyłącznie interes
                grupy ludzi - na czele z Znonem Z., którzy doprowadzili do wynaturzenia
                spółdzielczości, a przede wszystkim, którzy działali zawsze we własnym interesie
                i dla własnych korzyści nigdy nie licząc się ze spółdzielcami (którzy im
                płacili)!!
                Twoje wypowiedzi mogą posłużyć za sztancę do Echa Pojezierza. Jeśli coś jest
                białe - tam przez trzy numery z kolei będzie napisane, że czarne; jeśli
                spółdzielnia ma stratę - tam będzie napisane, że ma zysk;jeśli się nie uwłaszcza
                spółdzielców - tam napiszą, że to dla ich szczęścia i dobrobytu. Jedyne z tego
                wszystkiego jest dobre to, że teraz ludzie w końcu WIDZĄ i rozumieją. I
                chociażbyś wmawiał wszystkim, że to partie polit. i kampania wyb.,że to lobby
                ciepłownicze albo, że to.....najazd kosmitów to - w końcu postawiono winnym
                zarzuty (na pewno nie ostatnie) i my spółdzielcy chcemy nowych wyborów.Chcemy
                wybrać ludzi, którzy będą dbali o nasze sprawy i nasz majątek, a nie o stołek i
                swoje ciemne sprawki. Twoje wypowiedzi "spółdzielco" spowodowały, że chcem też
                się w TO włączyć, ponieważ widzę jakimi metodami i jak w zaparte działa grupa
                Zenona Z. Tym bardziej podziwiam Stowarzyszenie, które z tą kliką walczyło i
                walczy. Dziękuję, że w tym mieście znależli się ludzie, którzy się odważyli..
                walczyć o drugiego człowieka.
                • Gość: Spółdzielca 400 Odpowiedź spółdzielcy 400 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 09:39
                  Reakcja forumowiczów na moją ostatnią wypowiedź jest dla mnie dowodem, że
                  jesteście jednak kiepskimi spółdzielcami a dokładniej chyba nimi nigdy nie
                  byliście.
                  Bo jak piszecie, że teraz włączycie się w działania Stowarzyszenia Staroniowej,
                  to świadczy to tylko o tym, że poprzednio było wam na tyle dobrze, że nie
                  musieliście głośno protestować. Po prostu godziliście się ze stanem
                  istniejącym, który chyba nie był taki tragiczny, jak to teraz niektórzy usiłują
                  przedstawiać. Dla mnie nie jest takie oczywiste, że żądano od Staroniowej
                  jakieś łapówki, to jest jej wersja. Przecież za lokal użytkowy trzeba płacić,
                  jego utrzymanie kosztuje. Lepper też, jak mu kazali zwracać kredyty, założył
                  szybko Samoobronę wraz z innymi cwaniakami, podobnymi do niego. Teraz jakoś
                  nikt o tym nie pamięta. Nie pierwszy to raz, że gdy ktoś jest uparty, to
                  doprowadza do realizacji bardzo nieprawdopodobnych pomysłów. Nie przekonacie
                  mnie, że jakaś ogromna rzesza spółdzielców z Pojezierza dała się przez tyle lat
                  oszukiwać garstce ludzi z zarządu.
                  Sami piszecie, że spółdzielcy z Pojezierza przestali przychodzic na zebrania -
                  to był ich przecież wybór, widocznie uznali, że sytuacja jest na tyle dobra, że
                  szkoda tracić czas na jakieś zebrania, które muszą się odbywać tylko ze
                  względów formalnych. Ten czas woleli spędzic korzystniej i przyjemniej dla
                  siebie i swoich rodzin. Nie można mieć pretensji, że jacyś pracownicy
                  spółdzielni przyszli na te zebrania i wybrali członków rady nadzorczej. Byli po
                  prostu świadomi, że w spółdzielni musi być taki organ. Przecież bez rady
                  nadzorczej spółdzielnia byłaby sparaliżowana i dopiero wtedy mielibyście
                  pretensje, że spółdzielnia nie może właściwie działać. Przecież trudno było
                  zarządowi zmuszać siłą spółdzielców do przychodzenia na zebrania. Każdy, kto
                  chciał, to przychodził, nie sądzę, żeby ktoś im tego zabraniał. Dopiero
                  ostatnio, po podjęciu działaności przez Stowarzyszenie Staroniowej konieczne
                  było pilnowanie sali obrad przez ochroniarzy i to jedynie aby uniknąć bałaganu
                  Podkreślam jeszcze raz, że wiele decyzji podejmowanych w Pojezierzu było
                  decyzjami kolektywnymi i wobec tego trudno przypuszczać, aby były one
                  niewłaściwe. Jedna osoba rzeczywiście może się pomylić, ale tu mamy do
                  czynienia z przysłowiową zbiorową madrością, która w dłuższej perspektywie
                  czasu okazała się być trafną. Dla mnie to wszystko wygląda na celowe wrabianie
                  ludzi, bo się nieostrożnie komuś kiedyś narazili.

Na zakończenie pragnę dodać, że nie jestem z redakcji Echo Pojezierza ani żadną
                  z wymienionych osób. Staram się być po prostu obiektywny, nie wykorzystywać
                  drobnych nieprawidłowości do budowania absurdalnych oskarżeń, bo zbyt dobrze
                  przypomina to stare czasy.
                  Uważam, że jest jeszcze tyle do zrobienia, że nie warto stale grzebać w
                  przeszłości, bo to nic już nie da, może poza wątpliwą satysfakcją garstki
                  wiecznie sfrustrowanych dzialaczy. Dla mnie jest to typowa walka o stołki. I
                  dlatego trzeba iść po prostu do przodu i nie wracać stale do przeszłości, bo
                  tej już nie da się zmienić. Po co mamy byc pośmiewiskiem całej Polski.
                  • Gość: cossack Re: Odpowiedź spółdzielcy 400 IP: *.olsznet.ec.pl 22.05.05, 19:47
                    "Bo jak piszecie, że teraz włączycie się w działania Stowarzyszenia Staroniowej"

Staroniowa? Gazety piszą Lidia Staroń. telewizja też posługuje sie tym
                    nazwiskiem. Staroniowa-jedno słowo, a mówio tobie tak dużo. Na drugi raz bądź
                    ostrozniejszy, bo nikt nie uwierzy ci, że mieszkasz jakies 400 km stąd i jestes

Reszta potwierdza podejrzenia ludzi na forum- nawet jak nie jesteś beton od
                    Zenona P., to z powodzeniem odpowiadałbyc jemu swojim towarzystwem. Naprawde
                    szkoda podejmowac z toba polemikę. Już wielokrotnie nawoływałem-daje jakiś
                    fakt, coś mocnego, na obronę prezesa. Wypisujesz głupoty, ale na razie nie
                    napisałeś nic, co by mnie przekonało, że sie mylę, popierając działania Lidi
                    Staroń.

Tylko nie kwaśniewskie bajki w stylu-wybierzmy przyszłość, zapomnijmy o
                    przesłości, naprzód reka w ręke, bandzior i uczciwy człek. Na to nikt sie poza
                    tobą (i sprzataczkami prezesa-ale one muszą bo sie boją) nie nabierze.

aha- jeszcze o sprawie długów Lidii Staroń- tylko Prezes i jego klika w to
                    wierzą. nawet olsztynski wymiar sprawiedliwosci (widocznie były hehe sędzia
                    jarosław Sz. musiał przysnąć hehe)uwalniał Staron od oskarżeń wielokreotnie(bo
                    prezio w ponawianiu oskarżeń był niezmordowany). masz niepełne
                    dane, czytaj coś wiecej niż Echo Poj.pa
                  • Gość: Karol Re: Odpowiedź dla "spółdzielcy 400" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:53
                    Teraz wiem, że polemika z tobą - to po prostu strata czasu! Choćbyś zapierał
                    się w zaparte doskonale widać, że należysz do grupy ludzi, którzy są zenkowym
                    zapleczem. Jeśli nazywasz drobnymi grzeszkami czy nieprawidłowościami
                    defraudację prawie MILIONA złotych lub fałszowanie dokumentów, podżeganie
                    świadków czy ukrywanie dokumentów...to ja współczuję! Twoje standarty moralne
                    dokładnie przystają do standartów Zenona P.
                    A w sprawie wcześniejszego zadowolenia z funkcjonowania tego folwarku - to się
                    grubo mylisz! Niejednokrotnie próbowałem w spółdzielni (utrzymywanej także i za
                    moje pieniądze)coś zwojować, ale niestety tam ludzi traktowano jak niewolników -
                    zdolnych wyłącznie do płacenia daniny. Goniono też moje sąsiadki - jak psy! Nikt
                    przez te lata się po prostu nie odważył...
                    A już na koniec sprawa uwłaszczenia!! Ustawa swoje- Zenuś swoje. Biedny nie może
                    się uporać z takim drobiazgiem jak uwłaszczenie, a dał radę wybudowac rurę...
                    I Zenon P. i ludzie, którymi się otoczył - mają bardzo dużo na sumieniu, i w
                    końcu ich za to rozliczają. Ja natomiast chciałbym mieszkać w spółdzielni
                    zarządzanej uczciwie, przez ludzi dla których nie będzie
                    drobiazgiem...wyprowadzenie prawie MILIONA z kieszeni spółdzielców...
              • Gość: rita Re: Przestańcie podburzać spóldzielców "Pojezierz IP: *.olsznet.ec.pl 22.05.05, 18:45
                kto czeka, ten sie doczeka. Ech spółdzielco nawet z 400 km mógłbys sie nie
                podpierac cudzymi pomysłami. Płatnych forumowiczów wykryl Torunianin więc się
                nie podczepiaj. Tak, wszyscy jestesmy z PO i PiS oraz lokalnych lóż masońskich,
                ale to inna bajka.
                ad rem
                1. Spółdzielczosć w Polsce: najpierw określ o jaki okres polskiej
                spółdzielczości ci chodzi bo jesli o przedwojenny to się zgadzam - zdrowe,
                powielane obecnie na Zachodzie uregulowania prawne oparte na jednoznacznym
                prawie wlasności prywatnej lokali mieszkalnych i uzytkowych. Z całym szacunkiem
                ale podaj mi konkretne uregulowania ze spółdzielczości powojennej, które tak
                zachwalasz a podyskutujemy na konkretach (tak łatwiej, prawda?).
                2. Słynna "rura" - inwestycja, która do dziś nie wiadomo ile kosztowała i
                jakie budynki zostały obciążone hipoteką pod zabezpieczenie. Być może mieszkam
                w jednym z nich. Prezes zasłaniał sie tajemnicą handlową. wiadome jest tyle, że
                korzystając z sieci EMPC (porownanie na podstawie rachunków, które każdy
                spółdzielca ma w domu) nie płacilismy np. za przesyl (korzystając z wlasnej
                sieci płacimy), dodatkowo wszystkich mieszkańców SM obciążono stałą opłatą
                0,83gr/m2 na spłate kredytu. Obecnie płacimy srednio o 50% więcej niz
                poprzednio. Najlepiej to wyszło, kiedy jeszcze częśc bloków rozliczał EMPC a
                część już korzystałą z "własnej rury". i tu muszę ze wstydem przyznąć ci rację.
                trzeba mieć odwagę aby coś takiego zrobić i podawac to jaki osobisty sukces. Na
                temat wyroków w sporach z EMPC oraz z Miastem Olsztyn - zajrzyj do
                a) wyroków jakie zapadaly w instancjach odwolawczych
                b) wpływów z wygranych przez SM Pojezierze spraw
                c) kosztów jakie poniosła w związku ze wszystkimi sprawami SM Pojezierze, a
                raczej lokatorzy
                d) weź kalkulator i sie nie ośmieszaj.
                3. wpływy "4 rektora" są niezaprzeczalne - chyba prokuratura nie wymysliła
                sobie nagrań sędziów, którzy mu ustawiali sprawy, nikt nie wymyślił bloku w
                którym mieszkania mieli były komendant Woj. policji w Olsztynie, małżeństwo
                sędziów Sz, vicerektor UWM, syn i córka prezesa, ktoś z prokuratury
                olsztyńskiej... Dziennikarze Gazety Olsztyńskiej dorabiali anonimowo w Echu
                Pojezierza.... A Pan Ryszard Jajszczyk ze Związku Spółdzileczych Mieszkaniowych
                RP swego czasu przeprowadzał kampanie po skandalicznej nowelizacji ustawy o
                spółdzielniach mieszkaniowych (której to nowelizacji był współautorem) i za
                pieniądze Spóldzielców mial u nas cykl wykładów (własnymi oczyma oglądałam tę
                znakomitość, biedny chyba nie tego się spodziewał). Przejrzyj archiwalne Echa
                Pojezierza, będzie tam piekny wywiad z Panem Ryszardem. Kontrole związków
                rewizyjnych? a do którego należala SM Pojezierze?
                A może kochany Spóldzielco to wszystko wymisliły lokalne bojówki PO i PiS? Jak
                ci się podoba ten wątek? może pociągniesz go dalej. Liczę na twe zdolności
                twórcze.
              • Gość: kuba Re: Przestańcie podburzać spóldzielców "Pojezierz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 20:44
                to prawda - spółdzielco 400 podburzanie to twoja domena. Piszesz o walce
                politycznej. Bzdura. Poseł Szczygło wkomponował się w już bardzo głośny temat i
                zapewne robił to dla kampani wyborczej - przecież on tylko pytał.Z Platformy O -
                jeśli dobrze pamiętam ( art. w "Newsweek" 17/2005)poseł Gorczyca pomagał
                Stowarzyszeniu umawiając z jakimś ministrem - i chwała mu za to! A tak na
                marginesie to ja chciałbym, aby w tych wyborach mieli coś do powiedzenia ludzie
                tacy jak są w Stowarzyszeniu - odważni, zdeterminowani; walczący z korupcją i ze
                spółdzielczym folwarkiem!! Może właśnie dzięki nim będzie możliwe -nowe prawo
                spółdzielcze!!!
        • Gość: uchachany po pachi Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 22:26
          > Wole juz uchachanego, czy 400 kilometrowca. Oni przynajmnije
          > jakoś mnie motywują.

A to mile dziekuje...
          Tylko nie stawiaj mnie w jednym rzedzie ze zwolennikiem wladz spoldzielni bo
          nie zaliczam sie do nich.
          • Gość: Toruńczyk Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 22:44
            To jest dobre - przykład jak pojedynczego członka robia w konia:
            naszeosiedleradom.republika.pl/articles/tematy/lepiej_wspolnie_niz_osobno.html
          • Gość: cossack Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 23:06
            nie stawiam
            rtozumiem, że masz prawo do wątpliowsci. zwłaszcza, jeśli nie mieskasz w
            spółdzielni. Niemnije jednak polecam kilk astarych artykułów- sprzed dwóch lata
            sprawa pojezierza nie jest tak anowa, i nie ma nic wspólnego z nadchodzcymi
            wyborami, jak to ktos starał sie sugerować. Zenon panoszył tu sie od lat

serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,1963740.html płatny niestety

polityka.onet.pl/162,1088256,1,0,2357-2002-27,artykul.html artyk.
            polityki z 2002

www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=800&zaznacz=Procyk
            stary artykul z nie, czasów kiedy prezes jeszcze był dobrym wujkiem i Miasto
            łasiło mu sie do stóp
            Nowszych artykułów nie przytaczam. znajdziesz je z powodzeniem przez Google
            (rzeczpospolita, GW, GO nasz dziennik0- jesteśmy sławni)

zajrzyj
            pzdr
            • Gość: Uchachany po pachi Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 23:12
              nie musze ich czytac... znam je doskonale... prawie ze na pamiec...

rowniez pozdrawiam
              • Gość: Uchachany po pachi Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 23:16
                dodatkowo zdradzę, ze wasze imiona i nazwiska potrafie cytowac z pamieci...
                • Gość: cosasack Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 23:24
                  sprawdzimy :-D
                  podaj moje inicjały :-)
                  dła ułatwienie. Imie moje zaczyna sie na pierwszą litere alfabetu. zostało ci
                  nazwisko:-)

• Gość: Uchachany po pachi Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 23:28
                    A.Ch.?
                    • Gość: Uchachany po pachi Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 23:29
                      A.Ż.?
                    • Gość: cossack false IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 23:34
                      błąd.
                      nie znasz mnie
                      nie należe do stowarzyszenia L.S. ;-)
                      mam z nimi jednak kontakt
                      i mam kontakt z rzeczywistością spółdzielczą
                      nie wyciągam wniosków tylko z jednego źródła informacji:-)
                      znacznie wiecej osób jest niezadowolonych z prezesa, niż wypowiada sie na forum
                      GW czy forum publicznym- z racji przklętej polskiej choroby. A imie jej
                      biernośc i brak poczucia że jest sie obywatelem we własnym kraju i ma sie
                      okreslone prawa.
                      Najbardziej przeraza mnie to, że tak naprawde psrawa Pojezierza to typowy
                      przyapadek naszej pieknej polskiej rzeczywistości:-)
                      • Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 23:41
                        Wcale nie twierdzilem ze ciebie znam...

Chociaz niedowierzam twojej odpowiedzi... ale nie bede drazyl tematu.Nikt nie
                        lubi wrazenia ze inni domyslaja sie tego kto kryje sie pod tak dziwnymi nickami
                        jak twoj, moj , "spoldzielcy" czy "borysa511" prawda?...
                        • Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.05, 23:45
                          Ale korci mnie jeszcze zeby o cos zapytac...

Co sklonilo cie zeby korzystac z internetu poprzez rure cykaPro?.. hi hi hi
                          • Gość: cossack Re: false IP: *.olsznet.ec.pl 21.05.05, 23:56
                            co?
                            bo to moja rurka hehehe
                            zapłaciłem z nia ja i moi sąsiedzi. Nie widze powodu by nie korzystać ze swojej
                            własnosci.
                            Procy wcale nie dokonał tutaj cudu. internet zakłada sie wszedzie jak kraj
                            długi i szeroki. Procyk jest tylko zarządca naszego majątku (był). gdyby bie
                            procyk, kto inny by to zrobił. Połozyłaby vectra itp. teraz to standard, nie
                            łaska pańska.
                            Naprawde nie należe do oszoomów:-) Procyk mi nie przeszkadał, poki był uczciwy
                            (chyba były takie czasy)- jego zarobki (poność iebotyczne) też jie, o ile to
                            uczciwe pieniądze. Ale jak sie okazalo, że przez niego spółdzielnie popadnie w
                            kłopoty finansowe, przestałem go lubic. Nie chciałbyś chyba, aby ktoś cię
                            oszukiwal, prawda?
                            • Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 00:06
                              Pytalem przez przekore.... hi hi

nie musisz sie az tak tlumaczyc... hi hi

Ale jesli chodzi o kwestie wlasnosci to tutaj sie mylisz...
                              rura jest wlasnoscia spoldzielni jako osoby prawnej... a nie jej czlonkow
                              (przynajmniej do czasu jak ona istnieje...)

> Naprawde nie należe do oszoomów:-)

Nie twierdzilem tego nigdy...

> Procyk mi nie przeszkadał, poki był uczciwy

;-))) hi! hi! hi! cha! cha! cha!
                              chyba sie posikam... hi! hi! hi!
                              sorry ale w twoich ustach to naprawde brzmi komicznie!!
                              • Gość: cossack Re: false IP: *.olsznet.ec.pl 22.05.05, 00:50
                                nie tłumacze sie bo nie muszę
                                uprzedzam wszelkie pytania, w stylu: dlaczego tam jeszcze mieszkasz, dlaczgo
                                ogrzewasz si erurą procyka skoro ci sie nie podoba itp

Ale jesli chodzi o kwestie wlasnosci to tutaj sie mylisz...
                                > rura jest wlasnoscia spoldzielni jako osoby prawnej... a nie jej czlonkow
                                > (przynajmniej do czasu jak ona istnieje...)

ty sie mylisz
                                spóldzielnia pojezierze tylko zarządza majątkiem spółdzielców- ustwa to
                                precyzuje
                                Rura nalezy do członków, a nie do Procyka Wlenca czy winiarskiej

Procyk mi nie przeszkadał, poki był uczciwy
                                >
                                > ;-))) hi! hi! hi! cha! cha! cha!
                                > chyba sie posikam... hi! hi! hi!
                                > sorry ale w twoich ustach to naprawde brzmi komicznie!!

co cie bawi?
                                przedtem mi wisiał, bo nie robił przekretów. byl normalnym urzedasem . jego
                                przeszłośc na Uniwerku niewiele mnie obchodziła-to sprawa dla IPN, i może
                                kiedyś ktoś pociągnie wątek "4 rektora" :-). chyba mylisz mnie z kimś, kto
                                dyszy wrodzoną nienawiścą. poprawiam cie- to nienawiśc nabyta hehe
                                powiedz co cie bawi, bo nie rozumiem zywiołowej reakcji..
                                • Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 16:00
                                  > spóldzielnia pojezierze tylko zarządza majątkiem spółdzielców
                                  > - ustwa to precyzuje

a mozesz podac na forum pelne brzmienie przepisow regulujacych ta kwestie? nie
                                  jest tego duzo.. kilka zdan...

a potem odpowiedz na pytanie: czy jakakolwiek rzecz kupiona przez spolke z o.o.
                                  nalezy do:
                                  a) spółki z o.o.
                                  b) zarządu spółki z o.o.
                                  c) wspólników spółki z o.o.
                                  d) cykaPro (hi hi hi)

> powiedz co cie bawi, bo nie rozumiem zywiołowej reakcji

bawi mnie sformulowanie "uczciwy" (w odniesieniu do tej osoby) w ustach
                                  sympatyka/działacza stowarzyszenia...

• Gość: cossack Re: false IP: *.olsznet.ec.pl 22.05.05, 17:00
                                    kiedys był uczciwy, chyba że ma tak paskudny charakter, że już w kołysce kradł.
                                    O jego działalności na ART sporo słyszałem od pracowników niezaangażowanych w
                                    sprawy SM.
                                    Pragnę cie wyprowadzić z błedu. To nie jest polowanie na czarownice (czyli
                                    Zenona P), tylko walka z nieuczciwością. Członkowie Stowarzyszenia nie są
                                    jakimiś automatami zaprogramowanymi na nienawiść i oczernianie (a tak to chyba
                                    postrzegasz, skoro bawi cię użycie przeze mnie słowa uczciwy w stosunku do
                                    Procenta). Jeśli P. był kiedyś uczciwy, to własnie tak go określe, bez
                                    kręcenia. jeśli wolny, niezawisły, NIESKORUMPOWANY sąd uwolni go od zarzutów,
                                    to wszyscy nazwą go uczciwym, zaszczutym :-) Prezesem.
                                    jeśli myślisz, że ożywaia nas jakaś personalna nienawiść, to myśl sobie tak
                                    dalej. Ostatecznie, nasza gadanina i tak niewiele zmienia. Teraz wszystko w
                                    rękach aparatu ścigania i sprawiedliwości. Proponuje spotkanie na forum za
                                    kilka miesięcy, kiedy już postepowanie bedzie zakonczone a wyrok wydany. Wtedy
                                    porozmawiamy o racjach i błedach, ok?
                                    • Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 20:48
                                      > To nie jest polowanie na czarownice (czyli Zenona P),
                                      > tylko walka z nieuczciwością

Wszystko rozumiem tylko skad ataki na ludzi ktorzy maja inne zdanie (ALE UWAGA!
                                      ja bynajmniej do nich sie nia zaliczam i ich tu nie bronie) oraz ludzi takich
                                      jak ja- nietrzymajacych zadnej strony a jedynie prostujacych pewne
                                      przejaskrawienia w wypowiedziach OBU stron..?

Przeciez wszyscy inni ktorzy nie podzielaja waszej nagonki na wszystko i
                                      wszystkich ktorzy chociaz posrednio mieli do czynienia ze spoldzielnia sa
                                      nieustannie zakrzykiwani i wyzywani od betonow, ludzi cykaPro albo bioracych
                                      pieniadze za pisanie na tym forum...

Czyz nie tak wygladalo wlasnie polowanie na czarownice...???

Ok. zgoda. Ja tez jestem za wyjasnieniem tych spraw. Ale nie dajmy sie
                                      zwariowac. Wystarczy poczytac chocby posty po zawieszeniu 3 sedziw z
                                      olsztynskiego sadu. Toz wiekszosc forumowiczow domagala sie od razu wymiany
                                      calej kadry sedziowskiej. Bo przeciez WSZYSCY sa skorumpowani, wszyscy znali
                                      cykaPro i wszyscy generalnie sa be. Toz to jakas paranoja.

Podobnie rzecz sie ma z tymi nadplatami za energie elektryczna ogolnego uzytku.
                                      Ok. niech jest. Mozna to wyjasnic? Mozna. Ale nie! Lepiej powiazac to z faktem
                                      strachu wladz spoldzielni przed ... no wlasnie przed czym?

• Gość: rita Re: false IP: *.olsznet.ec.pl 22.05.05, 18:55
                                    Dz.U. 1982 Nr 30 poz. 210
                                    USTAWA
                                    z dnia 16 września 1982 r.
                                    dla ciebie - wszystko:
                                    Prawo spółdzielcze,CZĘŚĆ I:SPÓŁDZIELNIE,TYTUŁ I,PRZEPISY WSPÓLNE, Dział I,
                                    Spółdzielnia i jej statut:

Art. 1.
                                    § 1. Spółdzielnia jest dobrowolnym zrzeszeniem nieograniczonej liczby osób, o
                                    zmiennym składzie osobowym i zmiennym funduszu udziałowym, które w interesie
                                    swoich członków prowadzi wspólną działalność gospodarczą.
                                    § 2. Spółdzielnia może prowadzić działalność społeczną i oświatowo-kulturalną
                                    na rzecz swoich członków i ich środowiska.

Art. 2.
                                    Spółdzielnia prowadzi działalność na podstawie niniejszej ustawy, innych ustaw
                                    oraz zarejestrowanego statutu.

Art. 3.
                                    Majątek spółdzielni jest prywatną własnością jej członków.
                                    porównaj w tym zakresie równiez ustawe z dnia 15 grudnia 2000r. ustawa o
                                    spółdzileniach mieszkaniowych z póxniejszymi zmianami oraz wyroki TK w
                                    odniesieniu do obu ustaw i ich nowelizacji: szczególnie uzasadnienia do wyroków
                                    powołujące się na naczelna zasady prawa wyrazone w Konstytucji RP.

• Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 21:41
                                      Hmmm bardzo ciekawe....

To pomoz mi w takim razie zrozumiec pare kwestii:

Czy to znaczy ze mieszkanie mojego sasiada jest rowniez moje a on ma tylko
                                      ograniczone prawo rzeczowe w postacie wlasnosciowego prawa do lokalu?

A moze on tez jest wlascicielem nieruchomosci ktora pozostali wspolwlasciciele
                                      (wszyscy czlonkowie spoldzielni) obciazyli tym ograniczonym prawem rzeczowym??

A jesli tak to czy nie zachodzi wtedy konfuzja i tak naprawde prawo rzeczowe
                                      wygasa (skoro wlasciciel rzeczy "posiada" rowniez to prawo"??

Jak to jest, ze nie moge sobie pomalowac mieszkania sasiada ktoremu przysluguje
                                      lokatorskie prawo do lokalu?

A w przypadku odrebnej wlasnosci lokalu kto jest wlascicielem nieruchomosci
                                      wspolnej? Pozostali czlonkowie czy spoldzielnia?

No i jak wyjasnisz KILKA PRZYKLADOWYCH artykulow z ustawy ktora sama podalas?:

art 1 ust.3 Spółdzielnia ma obowiązek zarządzania nieruchomościami stanowiącymi
                                      JEJ mienie lub nabyte na podstawie ustawy mienie JEJ CZLONKOW.

art.9 ust.2 Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu może być ustanowione w
                                      budynku stanowiącym własność lub współwłasność SPOLDZIELNI.

art. 17(1) ust.2 Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu może być
                                      ustanowione w budynku stanowiącym własność lub współwłasność SPOLDZIELNI.

art. 26 ust.1 Właściciele lokali są obowiązani uczestniczyć w wydatkach
                                      związanych z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie
                                      SPOLDZIELNI, które są przeznaczone do wspólnego korzystania przez osoby
                                      zamieszkujące w określonych budynkach lub osiedlu.

art. 40 SPOLDZIELNIA pozostaje właścicielem lub współwłaścicielem nieruchomości
                                      i użytkownikiem lub współużytkownikiem wieczystym gruntu w takim zakresie, w
                                      jakim nie narusza to przysługującej CZLONKOM i WLASCICIELOM lokali niebędącym
                                      członkami spółdzielni odrębnej własności lokali lub praw z nią związanych.
                                      W szczególności mieniem spółdzielni POZOSTAJĄ:
                                      1) nieruchomości służące prowadzeniu przez spółdzielnię działalności wytwórczej,
                                      budowlanej, handlowej, usługowej, społecznej, oświatowo-kulturalnej,
                                      administracyjnej
                                      i innej, zabudowane budynkami i innymi urządzeniami;
                                      2) nieruchomości zabudowane urządzeniami infrastruktury technicznej, w tym
                                      urządzeniami i sieciami technicznego uzbrojenia terenu związanymi z
                                      funkcjonowaniem
                                      budynków lub osiedli, z zastrzeżeniem art. 49 Kodeksu cywilnego;
                                      3) nieruchomości niezabudowane.

a skoro te skladniki mienia pozostaja po wyodrebnieniu wlasnosci lokali to tym
                                      bardziej byly przed ustanowieniem tejze wlasnosci, prawda? I nie tylko te
                                      skaldniki bo inaczej przepis nie mialby wiekszego sensu....
                                      • Gość: Toruńczyk Uchachany nie czas już na naukę prawa spółdz. IP: *.torun.mm.pl 22.05.05, 22:33
                                        Uchachany, Ty, jak można wywnioskować, już przestałeś nawet spać, aby tylko
                                        jak najszybciej i najwięcej nauczyć się od innych rozumienia poszczególnych
                                        przepisów prawa spółdzielczego oraz rozumienia treści artykułów prasowych –
                                        jak maturę nowa zdajesz, to rozumię te Twoje pytania, ale jak zdawałeś już
                                        dawno, to zapisz się na Uniwersytet Trzeciego Wieku i tam się wszystkiego
                                        dowiesz. Przeczytaj to poniżej razem ze Spółdzielcą 400 i jak znowu nic nie
                                        zrozumiesz, to Ci wyjaśnię, że ten Wasz Zenek z tą „ rurą” chwalił się nawet i
                                        w Toruniu – na szczęście Elana jak do tej pory jeszcze nie zaczęła budować
                                        swojej rury, za którą my będziemy płacić, bo jak z naszej kapitalistycznej-
                                        Zenkowej i innych - spółdzielczości wynika zawsze po kieszeni dostaje
                                        mieszkaniec, a tych co do tego doprowadzili, jeszcze się broni nawet w tedy,
                                        gdy siedzą w kiciu.
                                        Nie gniewaj się za tych parę gorzkich słów i pamiętaj wraz ze Spółdzielcą 400,
                                        który to zapewne będzie czytał, że nie jest to atak polityczny ani chuligański.
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=24193871&wv.x=2&a=24220495
                                        • Gość: Uchachany po pachi Re: Uchachany nie czas już na naukę prawa spółdz. IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 23:00
                                          > że ten Wasz Zenek

Jaki on moj???

> z tą „ rurą” chwalił się nawet i w Toruniu

A co mnie obchodzi jego rura? I co mnie obchodzi jego wystapienie w Toruniu?
                                          Chwalil to on sie wszedzie... Podejrzewam ze nadal to robi... hi hi wsrod
                                          funkcjonariuszy sluzby wieziennej... ktorych zapewne interesuje to tak jak i
                                          mnie...

Przeczytales ty w ogole o czym pisalem powyzej? A jesli tak to czy zrozumiales
                                          to o czym pisalem? Czy tylko tak walisz na oslep "na wszelki wypadek"...?

Zupelnie nie rozumiem twojej odpowiedzi...
                          • Gość: Taksa Re: false IP: *.udn.pl 21.05.05, 23:59
                            Do Uchachanego!!!. Z tej rury cykaPro to chyba Ty korzystasz,pisząc brednie
                            chyba z goraczki od cykaPro,ale humory też mi się podobaja. chi chi chi !!!.
                            • Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 00:09
                              > Z tej rury cykaPro to chyba Ty korzystasz,pisząc brednie
                              > chyba z goraczki od cykaPro

Widzisz COSSACK? Czemu wszyscy mysla ze ja popieram tego faceta??

Do Taksy:

Ciesze sie ze lubisz humor.Nie zawiode cie. Obiecuje!
                              • Gość: Taksa Re: false IP: *.udn.pl 22.05.05, 10:54
                                Uchachany po pachi!!!. Czekam na Twój humor bo mi go brakuje.Już się smieję chi
                                chi chi chi !!!!.Pzdrawiai miłego odpoczynku,daję Ci upust 10 Procent na
                                odpowiedż dopiero wieczorem,jadę nad wodę aby odpocząć .Być może że się
                                spotkamy,nawet telepatycznie.Obstawiaj areszt,żeby nie Pro cyknął z niego
                                Zenek.Dopiero byłaby afera,może są jacyś uwięzieni w tej "rurze cykaPro".
                                • Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 16:03
                                  > Obstawiaj areszt,żeby nie Pro cyknął z niego Zenek.

Zaklad o duze pieniadze (a moze o mienie w wielkich rozmiarach?) ze sad nie
                                  uwzgledni zazalenia na areszt?

Stawiam 10%
                                  Kto da wiecej?
                              • Gość: cossack Re: false IP: *.olsznet.ec.pl 22.05.05, 17:09
                                pierwsze wrażenie
                                mija kiedy porozmawia sie dłużej (chyba że świetnie się maskujesz-nie wierze
                                tobie tak jak ty mnie, że nie jeste ze stowarzyszenia).
                                oczywiscie co do mnie nie jestes w stanie mnie przekonać, chyba, że uzyjesz
                                argumentu nie opartego jedynie na negacji tego, co napiszą inni. Jeśli
                                dysponujesz jakimiś faktami, ktore stawiają Zenona P w innym świetle , pochwal
                                sie (chyba że to tajne:-)
                                np wytłumacz, co innego mogło być powodem czystki w sądzie olsztyńskim,
                                dlaczego prokuratura olsztynska i łomzyńska prowadziły śledztwo 2 lata, a
                                elbląskiej wystarczył na to 0.5, no i w koncu 18 zarzutów- wszyskie to
                                polityczna gra albo wymysł prokuratury w elblagu? A to tylko sprawa podzielników
                                sprawa bloku przey dwrocowej 48 nadal w toku:-) tu tez sie troche uzbiera. co o
                                tym myslisz. masz odmienne zdanie? jesli tak, to co oznaczaja te wydarzenie i z
                                czym innym można je powiązać.
                                • Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 21:00
                                  > np wytłumacz, co innego mogło być powodem czystki w sądzie olsztyńskim,

1. To nie jest czystka
                                  2. Toczy sie postepowanie dyscyplinarne o naruszenie etyki-nie o przestepstwo
                                  3. Pan Sz. jak mniemam sam zrezygnowal bo tym samym otworzyl sobie mozliwosc
                                  przeskoczenia na liste adwokatow albo radcow.Gdyby zlozono go z urzedu
                                  sedziowskiego zrobic tego by juz nie mogl.

> dlaczego prokuratura olsztynska i łomzyńska prowadziły śledztwo 2 lata, a
                                  > elbląskiej wystarczył na to 0.5,

moze dlatego ze przez 2 lata nazbieralo sie juz kupe materialow i niewiele
                                  czasu wymagalo abu postawic pierwsze zarzuty? Elblag nie prowadzil postepowania
                                  od poczatku i bazowal na tym co juz bylo...

> no i w koncu 18 zarzutów- wszyskie to polityczna gra albo
                                  > wymysł prokuratury w elblagu?

Absolutnie nie! Tu zadzialali profesjonalnie i taktycznie. Zarzuty umozliwily
                                  im zastosowanie srodka zapobiegawczego.

> A to tylko sprawa podzielników, sprawa bloku przey dwrocowej 48
                                  > nadal w toku:-) tu tez sie troche uzbiera. co o tym myslisz.

I jeszcze dlugo bedzie w toku. nie wystapa z aktem oskarzenia dopoki
                                  wszystkiech zarzutow nie postawia.
                                  Poza tym sprawa podzielnikow juz chyba mamy zalatwiana - domyslam sie ze te
                                  ostatnie zarzuty przed aresztowaniem P dotyczyly wlasnie tego - one zreszta
                                  umozliwily aresztowanie P... hi hi hi

> masz odmienne zdanie?

a skad!
                                  Z niecierpiwoscia czekam na dalszy bieg wydarzen...

• Gość: Taksa Re: false IP: *.udn.pl 22.05.05, 22:57
                                    Uchachany po pahi!!!!!.Bardzo dobrze,że odpowiedziałeś na apel Prokuratury
                                    Krajowej.Każdy Twój ruch idzie w tamtaym kierunku.Wszyscy musimy pomagać
                                    organom ścigania ,aby patologia w sp-niach zniknęła raz na zawsze.Sp-cy muszą
                                    mieć zawsze czujne oko,żadne ustawy nie zabezpieczą ich interesów.Co do oceny
                                    sądów i prokuratury to przecież sami się podsumowali,ale natychmiast zadbali o
                                    nowy wizerunek i to zasługuje na szacunek.Co do Zenka to sprawy są poważne,nie
                                    jest to odosobniony przypadek w kraju.
                                    • Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 23:09
                                      Milo mi ze zmieniles o mnie zdanie :-)

>Bardzo dobrze,że odpowiedziałeś na apel Prokuratury Krajowej.

Alez skad... nie odpowiadalem na zaden apel..

> Każdy Twój ruch idzie w tamtaym kierunku

Oooo to brzmi powaznie i groznie zarazem... hi hi. Chyba nie miales na mysli
                                      tego ze jestem na celowniku organow scigania?... hi hi

> Co do oceny sądów i prokuratury to przecież sami się
                                      > podsumowali,ale natychmiast zadbali o nowy wizerunek
                                      > i to zasługuje na szacunek

Jestem tego samego zdania.

> Co do Zenka to sprawy są poważne

Nawet bardzo. I mysle ze niektorzy jeszcze nie zdaja sobie sprawy JAK bardzo...
                                      • Gość: Taksa Re: false IP: *.udn.pl 23.05.05, 08:19
                                        Nie traktuj tego grożnie,organom ścigania trzeba pomóc,aby skończyć z korupcją
                                        w sp-niach.Przyjrzyj się co dzieje się w całym kraju,plaga złodziejaszków
                                        siedzi w sp-niach i na różne sposoby wyprowadzają pieniądze czynszowe. Nie dziw
                                        się,że organy ścigania tak działały,przecież sp-nia to prywatna działalność jej
                                        członków a kontrola i nadzór należy do organów statutowych czyli członków sp-
                                        ni.Być prokuratorem w dzisiejszych czasaCH TO CIĘZKA PRACA,ILE JEST KORUPCJI
                                        NAWET W POLCJI [GAZETA WYBORCZA].Aby nad tym wszystkim zapanować to nieżle
                                        trzeba się nagimnastykować.W mojej ocenie,Pojezierze wyjdzie na prostą,zapanuje
                                        normalność i członkowie sp-ni będą stanowić jedną rodzinę.
                                        • Gość: 123 gzie jest list otwarty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 08:46
                                          Gdzie można dostać "list otwarty" kacykowej ups.. Procykowej?
                                          • Gość: BCrB Re: gzie jest list otwarty? IP: 81.210.22.* 23.05.05, 10:34
                                            Ochłońcie.
                                            I nie oceniajcie.
                                            Historia pełna jest pochopnych sądów - nie zawsze sprawiedliwych.
                                            Ani areszt tymczasowy, ani postawienie zarzutów przez prokuraturę nie dowodzi
                                            winy Procyka. A Wy już go osądzacie. To zadanie Sądu Szanowni.
                                            Odsyłam Was do lektury artykułu Emila Zoli "Oskarżam!" opublikowanego po
                                            aresztowaniu Alfreda Dreyfusa. Cała historia jest cokolwiek podobna -
                                            przyznajcie Sami.
                                            Sędzia (albo szeryf - nie pamiętam) Lynch za czasów dzikiego zachodu zasłynął
                                            wyrokami surowymi, barbarzyńskimi i wykonywanymi natychmiast. Stąd nawiasem
                                            mówiąc wziął się wyraz lincz w językach słowiańskich i innych.
                                            Nie stosujcie linczu. To nieeleganckie i niesprawiedliwe.
                                            To co piszecie (nie wszyscy oczywiście) - wbrew pozorom nie świadczy o Procyku
                                            ani źle ani dobrze. Świadczy za to o Was.
                                            To tyle.
                                            • Gość: Toruńczyk Re: BCrB a Ty czasami nie ceniasz ? IP: *.torun.mm.pl 23.05.05, 11:36
                                              "To co piszecie (nie wszyscy oczywiście) - wbrew pozorom nie świadczy o Procyku
                                              To tyle" - powiedział BCrB

Jakim prawem Ty oecniasz piszących na tym forum ?
                                            • Gość: Toruńczyk Re: BCrB a Ty czasami nie ceniasz ? IP: *.torun.mm.pl 23.05.05, 11:36
                                              "To co piszecie (nie wszyscy oczywiście) - wbrew pozorom nie świadczy o Procyku
                                              To tyle" - powiedział BCrB

Jakim prawem Ty oecniasz piszących na tym forum ?
                                              • Gość: Taksa Re: BCrB a Ty czasami nie ceniasz ? IP: *.udn.pl 23.05.05, 12:05
                                                Brawo Torunczyku!!!!,masz szybki refleks.Kazdy ma prawo wypowiadać się na
                                                forum,po to przecież jest.Nawet ,jeżeli jest to antyProcykowe.Każdy czyta
                                                artykuły i może je komentować dowoli,aby nikomu nie ubliżać.W sp-niach korupcja
                                                jest ogromna i trzeba publicznie ją piętnować,nawet gdyby Baron nią
                                                zarządzał.Organom ścigania trudno jest w sposób jednoznaczny zapanować nad
                                                tym,zwłaszcza że co chwila dowiadujemy się o nowych ogniskach zapalnych-
                                                korupcjogennych.Wszyscy się uczymy,a nauka idzie od Olsztyna - sp-ców
                                                wytrwałych,dociekliwych i za to im Dziękujemy!!!.
                                              • Gość: BCrB Re: BCrB a Ty czasami nie ceniasz ? IP: 81.210.22.* 23.05.05, 12:18
                                                Ależ skąd pomysł, że Ciebie czy pozostałych oceniam?
                                                Gdzie się dopatrzyłeś tej oceny?
                                                Sami Sobie wystawiacie ocenę i sami się oceniacie!
                                                Mój tok myślenia wygląda następująco:
                                                Jeśli nazwę Cię złodziejem, nie uczyni to z Ciebie złodzieja.
                                                Jeśli powtórzę obelgę - poza tym, że obrażę Twoją godność, wciąż nie uczynię
                                                Cię złodziejem.
                                                Jeśli powiem nieprawdę, bo nigdy nic nie ukradłeś - sam będę kłamcą a z Ciebie
                                                wciąż nie uczynię złodzieja. Bo to nie moje słowa kształtują Twoje życie, tylko
                                                sam je kształtujesz.
                                                Jeśli ktoś usłyszy, co o Tobie mówię i będzie przeświadczony, że jest to
                                                prawda - mimo, że nie Cię nie zna i nie potrafi tego w co wierzy dowieść, to
                                                wydał o Tobie ocenę. Na razie przed samym sobą. Ocenę z całą pewnością pochopną
                                                i niesprawiedliwą.
                                                Jeśli zacznie powtarzać to, co o Tobie mówię innym, ocenił Cię podwójnie -
                                                przed samym sobą i przed innymi. W tym przypadku ocena jest także pochopna i
                                                niesprawiedliwa. Tyle, że teraz czyni Ci nią podwójną krzywdę.
                                                Gdyby posty na tym Forum pisał niezawisły sędzia, który zbadał sprawę - mógłby
                                                oceniać - a w oparciu o jego ocenę, moglibyście z czystym sumieniem dyskutować.
                                                Tymczasem dyskutujecie w oparciu o szczątkową wiedzę i dużo domysłów. Nie
                                                piszę, że nie macie racji. Piszę, że możecie tej racji nie mieć - a gdyby tak
                                                się stało, to w sposób bezpardonowy i nieelegancki krzywdzicie człowieka.
                                                Nie oceniam Was - Panie uchroń. Po prostu namawiam do rozsądku i do bardziej
                                                starannego dobru słów.
                                                Nie myślałem oceniać. Chodziło mi bardziej o prawdy obiektywne. Bo umówmy się -
                                                jeśli potrącony przez obcą kobietę w autobusie nazwiesz ją głośno słowami
                                                powszchnie uznanymi za obelżywe - to biorąc pod uwagę okoliczności i wagę
                                                zdarzenia - jesteś chamem. I nie byłaby to moja, czy czyjakolwiek ocena - tylko
                                                prawda obiektywna.
                                                Powyższe są przkładami i nie doczyczą Ciebie. Nie odbieraj ich proszę jako
                                                próby ataku czy oceny. Po prostu odpowiadam na post.
                                                • Gość: Taksa Re: BCrB a Ty czasami nie ceniasz ? IP: *.udn.pl 23.05.05, 12:28
                                                  Ty jesteś chyba aplikantem sądowym albo adwokackim,bo nieżle dobierasz teksty
                                                  prawne,chyba że podesłał Ci je "rurą" cykaPro.Nadepnij kotu na ogon to
                                                  miauczy,a Ty ostatnio cośmilczysz [co do prawdy obiektywnej].. hi hi hi !!!!.
                                                  • Gość: BCrB Re: BCrB a Ty czasami nie ceniasz ? IP: 81.210.22.* 23.05.05, 12:38
                                                    Nie jestem aplikantem sądowym. Ani sędzią. I teksty nie są prawne.
                                                    Po prostu czytam książki - żadne tam wydumane nawet. Klasykę. "Mowy przeciwko
                                                    Katylinie" Cycerona, "Rozmyślania" Aureliusza, "Wyznania" Św. Augustyna,
                                                    Sołżenicyna, Dostojewskiego, Hermana Hesse, encykliki Jana Pawła
                                                    II, "Traktat... o poskramianiu wad" ibn Hazama.
                                                    Polecam. Nie boli poczytać, a uczy pokory.
                                                  • Gość: wolf Re: BCrB a Ty czasami nie ceniasz ? IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.05.05, 15:29
                                                    Nie czepiajcie sie "kurdupla".Zmienil swa moralnosc i przesiadl sie kilka lat
                                                    temu na inny fotel.Przestawil sie na rwanie forsy w kazdy dostepny sposob.
                                                    Uwaza ze ..." jezeli dzisiaj jest ktos uczciwy to powinien sie tego wstydzic"...
                                                    On nie zna wstydu,kocha pieniadze,nienawidzi ludzi,utyrzymuje znajomosci tylko
                                                    z tymi od ktorych moze cos zyskac.Reszte ma za "DNO".I taki jest.Po prostu
                                                    CHWAST.A ogrodek trzeba plewic.
                                                • Gość: sam_sob Re: BCrB a Ty czasami nie ceniasz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:01
                                                  Gość portalu: BCrB napisał(a):

> Mój tok myślenia wygląda następująco:
                                                  > Jeśli nazwę Cię złodziejem, nie uczyni to z Ciebie złodzieja.

To prawda o ile jesteś gotów ponieś konsekwencje takiej wypowiedzi.
                                                  Zatem mój tok myślenia zezwala na takie wypowiedzi po spełnieniu gotowości
                                                  poniesienia konsekwencji. Pamiętać bowiem trzeba, iż oczywistość popełnienia
                                                  przestępstwa jest niekiedy 100 procentowa, a konsekwencji i tak nie można
                                                  wyciągnąć bo delikwent jest schowany za immunitet. Warto i o takich przypadkach
                                                  pamiętać i mieć na uwadze w słusznym interesie społecznym. Przecież tak
                                                  naprawdę, to poprzedni minister sprawiedliwości ustąpił wyłącznie pod naciskiem
                                                  opinii społecznej w sytuacji gdy konstytucyjne organy władzy powołały go na tą
                                                  funkcję i większość polityków to akceptowała z pożal sie Boże prezydentem RP.
                                                  pzdr
                                                • Gość: Uchachany po pachi Re: BCrB a Ty czasami nie ceniasz ? IP: *.olsztyn.mm.pl 23.05.05, 20:35
                                                  > Nie piszę, że nie macie racji. Piszę, że możecie tej racji nie mieć...

Bardzo ladnie powiedziane. I daje do myslenia (mam nadzieje...)

• Gość: Uchachany po pachi Re: false IP: *.olsztyn.mm.pl 23.05.05, 20:31
                                          > W mojej ocenie,Pojezierze wyjdzie na prostą,zapanuje
                                          > normalność i członkowie sp-ni będą stanowić jedną rodzinę.

Amen.

Chyba ze po zmianie ekipy wejda nowi spryciarze...
    • Gość: SM Pojezierze Zawadomienie o popełnieniu przestępstwa IP: *.olsznet.ec.pl 23.05.05, 16:09
      Olsztyn, dnia 19 maja 2005r.

Do
      Prokuratora Rejonowego
      w Olsztynie

Wnioskodawca: Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej „Pojezierze” w Olsztynie
      ul. Kołobrzeska 13
      10-444 Olsztyn

ZAWIADOMIENIE
      o popełnieniu przestępstwa

Informujemy o popełnieniu przez:
      Stowarzyszenie Obrony Spółdzielców, z siedzibą przy ul. Kołobrzeskiej 3, 10-442
      w Olsztynie, reprezentowane przez:
      1. Mirosława Michalskiego,
      2. Andrzeja Bartkiewicza,
      3. Panią Lidię Staroń
      przestępstwa z art. 270 § 1 k.k. i na podstawie art. 303 k.p.k. wnosimy o
      wszczęcie i przeprowadzenie postępowania w niniejszej sprawie.

U Z A S A D N I E N I E

Dnia 18 maja 2005r. do sekretariatu Spółdzielni Mieszkaniowej w Olsztynie
      został złożony - z inicjatywy Stowarzyszenia Obrony Spółdzielców w Olsztynie,
      pieczątka Stowarzyszenia widnieje na pierwszej stronie wniosku (0-78 stron),
      wniosek, w którym wysunięto żądanie zwołania Nadzwyczajnego Zebrania
      Przedstawicieli Spółdzielni Mieszkaniowej „Pojezierze” w Olsztynie z
      poprzedzającymi je zebraniami Grup Członkowskich, na podstawie art. 39 § 2 pkt
      2 Prawa Spółdzielczego.
      Art. 39 § 2 pkt 2 Prawa Spółdzielczego dot. sytuacji, gdy Zebranie
      Przedstawicieli jest zwołane przez Zarząd z inicjatywy jednej dziesiątej
      członków spółdzielni.
      Wśród podpisów znajdujących się pod wnioskiem znajdują się podpisy osób, które
      jak oświadczyły nigdy nie podpisywały się pod ww. żądaniem dot. zwołania
      Zebrania Przedstawicieli Spółdzielni.
      Jak stwierdziły, w załączonych do niniejszego zawiadomienia oświadczeniach,
      nigdy nie podpisywały się pod wnioskiem, który dot. zwołania Zebrania
      Przedstawicieli.
      Z uwagi na powyższe Spółdzielnia sprawdziła wiarygodność pozostałych podpisów.
      Stwierdzono: na przedmiotowej liście widnieją podpisy osób:
      - nie będących członkami spółdzielni - załącznik nr 1,
      - osoby nieżyjące – załącznik nr 2,
      - osoby, które zbyły lokal więc również nie są członkami spółdzielni –
      załącznik nr 3
      - osoby eksmitowane z lokalu- załącznik nr 4
      - osoby wykluczone z członkostwa -załącznik nr 5

Wobec powyższego, podejrzewamy że stworzono dokument, który miał być uznany za
      autentyczny, a w rzeczywistości dokumentem autentycznym nie jest. W wyroku z
      dnia 25.10..1979 II KR 10/79 (OSNPG 1980, nr 11, poz. 127) Sąd Najwyższy
      przyjął, że dokument jest podrobiony wówczas, gdy nie pochodzi od tej osoby, w
      której imieniu został sporządzony. Czyn taki stanowi realizację znamion
      fałszerstwa dokumentu.
      Wobec powyższego składamy niniejsze zawiadomienie.

Załączniki:
      1) Oświadczenia: Pani Ireny Domagało
      2) Oświadczenie Pani Henryki Ignacak
      3) Oświadczenia Panan Stanisłąwa Rosół.
      4) Oświadczenie Pani Zofi Dąbrowskiej
      5) Oświadczenie Grupy Inicjatywy Dzierżąwców
      6) Wniosek z podpisami skierowany do spółdzielni dnia 18.05.2005.

Kierownik
      Działu Techniczno-Inwestycyjnego
      Pełnomocnik Zarządu
      Anna Majewska

Prezes Zarządu
      Janusz Gosztowtt
      • Gość: Toruńczyk Re: Zawadomienie o popełnieniu głupoty IP: *.torun.mm.pl 23.05.05, 16:23
        Załączniki:
        1) Oświadczenia: Pani Ireny Domagało
        2) Oświadczenie Pani Henryki Ignacak
        3) Oświadczenia Panan Stanisłąwa Rosół.
        4) Oświadczenie Pani Zofi Dąbrowskiej
        5) Oświadczenie Grupy Inicjatywy Dzierżąwców
        6) Wniosek z podpisami skierowany do spółdzielni dnia 18.05.2005.
        Kierownik
        Działu Techniczno-Inwestycyjnego
        Pełnomocnik Zarządu
        Anna Majewska

Prezes Zarządu
        Janusz Gosztowtt

Brawo, jak widać z podpisów Rada Nadzorcza odwołała pana Zenona z funkcji
        Prezesa Zarządu Pojezierza. i powołała nowego Prezesa zarządu pana Janusza
        Gosztowtta.
        Tak trzymać i niech teraz nadzywaczajne Zebranie Przedstawicieli odwoła
        członków rady nadzorczej, a ci odwołają pełnomocników zarządu oraz nowego
        prezesa i ogłoszą konkurs na członków zarządu w Pojezierzu.

• hawa1 Re: Zawadomienie o popełnieniu d u r n o t y 23.05.05, 17:34
        Patrzcie!!!!!!!! jacy aktywni sie zrobili Latami DRZEMALI I akceptowali
        szachrajstwa buraczanego specjalisty zaciekle go broniac. wowczas nie
        sprawdzali kto uczestniczy w zebraniach czlonkowskich.
        Jak patrzylam na nich na ostatnim zebraniu tzw towarzystwa wzajemnych adoracji -
        to zal mi bylo jednego: ZE ZLIKWIDOWANO PERSCHINGI !!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Lord Re: Zawadomienieo przepełnieniu przestępstwa IP: *.udn.pl 23.05.05, 17:52
          Jest go nadmiar i sami się do tego przyznają.Panowie z PO,jak Wam nie
          wstyd!!!.Tusk zapowiadał kryształowe postacie w PO.Gdzie ten
          kryształ???.Czepiacie się wszystkiego ,aby tylko nie odstąpić od koryta.
        • Gość: spoko Re: Zawadomienie o popełnieniu d u r n o t y IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.05.05, 19:43
          Jak widac dalej w SM Pojezierze wrze i idiotyzmy ludziom przychodza do glowy.
          Nalezy teraz powiadomic Prokurature o popelnieniu przesteps6twa przez :
          Pania Majewska i pana Gosztowta,ktorzy usurpuja sobie stolki w spoldzielni nie
          bedac do tego upowaznionymi i nie posiadajac uprawomocnien statutowych.To sa
          metody Wladzi Win-iar....j.Mieszac jak najbardziej w wodzie az bedzie metna i
          wtedy nic sie nie widzi co sie dzieje.Ciekawe jaki Zarzad ustanowil Anne
          Majewska swoim pelnomocnikiem?To sa dzialania niezgodne z prawem i o tym
          powinno sie powiadomic PROKURATURE.Dziwi mnie tylko stanowisko pana Janusza
          Gosztowta,ktorego uwazalam za porzadnego i spokojnego czlowieka.Zrownowazonego
          i wywazonego.Troszecze stanowiska (wmowiono mu chyba,ze jest prezesem) i juz
          kwadratowy zawrot glowy.Ja podpisywalam sie pod lista o zwolanie nadzwyczajnego
          Zebtania Przedstawicieli i stwierdzam to oficjalnie,ze nie ma jakiegokolwiek
          falszerstwa.Falszerstwo wychodzi z drugiej strony.Jest nim proba dzialanosci
          BEZPRAWNEGO ZARZADU.Co innego bylo by gdyby odwolano poprzedni ,Procykowy
          Zarzad.Wtedy bym nie polemizowala.
          A tak :
          Wladzia W. miesza dalej,mataczy,szantazuje zapewnie co niektorych a zycie
          toczy sie dalej.Do czasu kiedy Wladeczka nie bedzie w celi tak bedzie sie
          dzialo.Zycze nam spoldzielcom jak najszybszego kontynuowania wspolnych pobytow
          Wladzi z Zeniem (mieli tak czeste wspolne wyjazdy) poprzez dokoptowanie Wladki
          do celi obok.
          Przyjemnych snow.
          • Gość: sam_sob Re: Zawadomienie o popełnieniu d u r n o t y lub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 20:33
            realizacja zasady: "kto nie z Mieciem tego zmieciem".
            pzdr
      • Gość: Uchachany po pachi Re: Zawadomienie o popełnieniu przestępstwa IP: *.olsztyn.mm.pl 23.05.05, 20:51
        Ja myslalem ze tu idzie ku koncowi a tu widac ze zabawa rozkreca sie na
        calego... hi hi hi.

Swoja droga jesli to okaze sie prawda moze sie okazac ze w jednej celi wyladuja
        dwaj najzacieklesi przeciwnicy.... Pani S. i Pan Z..... hi hi hi

poza tym czyz to nie ironia ze teraz spoldzielnia bedzia badala prawdziwosc
        podpisow wysylajac lotne brygady celem sprawdzenia wszystkich adresow tak jak
        robili to czlonkowie stowarzyszenia?... hi hi

A moze jeszcze poprosza TVN? To byloby dopiero.... hi hi

Moze warto prewencyjnie uswiadomic podejrzana wladyslawe w. i pana gasztofta o
        istnieniu art. 238 kk?
        • Gość: Taksa Re: Zawadomienie o popełnieniu przestępstwa IP: *.udn.pl 23.05.05, 21:23
          A co to jest art.238kk??. hi hi hi hi !!!!.Czy główną księgową szykują do
          celi???.
          • Gość: Uchachany po pachi Re: Zawadomienie o popełnieniu przestępstwa IP: *.olsztyn.mm.pl 23.05.05, 21:56
            238 to krotko mowiac zawiadomienie o przesteostwe niepopelnionym. Tzn
            zawiadamiajace jest swiadom tego, ze przestepstwa niepopelniono a jednak
            zawiadamia.

Niestety zawiadamiajacym jest zarzad, nie ksiegowa...
            • Gość: Taksa Re: Zawadomienie o popełnieniu przestępstwa IP: *.udn.pl 23.05.05, 22:15
              Przeczytaj artykuł pt."W areszcie z mandatem",czy też będzie hi hi hi ???.A kto
              za to płaci,przekaż Tuskowi jaki ma kryształ.Artukuł jest już w internecie.
              • Gość: Uchachany po pachi Re: Zawadomienie o popełnieniu przestępstwa IP: *.olsztyn.mm.pl 24.05.05, 09:52
                > Przeczytaj artykuł pt."W areszcie z mandatem",czy też
                > będzie hi hi hi ???.

Nie bardzo rozumiem... Czy to odpowiedz na wyjasnienie tresci 238kk?

> A kto za to płaci,przekaż Tuskowi jaki ma kryształ.Artukuł
                > jest już w internecie.

Chyba mnie z kims pomyliles...

• Gość: Toruńczyk Re: Zawadomienie o nie popełnieniu przestępstwa IP: *.torun.mm.pl 23.05.05, 22:32
              Art. 54 § 1 Prawa spółdz. - oświadczenie woli za spółdzielnię składaja dwaj
              członkowie zarządu lub jeden człopnek zarządu i pełnomocnik.

Ar. 56 § 1 - nie mozna być jednczesnie członkiem rady i zarzadu ejs amej
              spóldzielni. W azie koniecznosci rada może wyznaczyć jednego lub kilku ze
              swoich czlonków do czasowego pełnienia funkcji członka zarządu.

• Gość: Toruńczyk Re: Zawadomienie o nie popełnieniu przestępstwa IP: *.torun.mm.pl 23.05.05, 22:41
                Z komantarzy do prawa spółdz. - od reguły wyrazonej w art. 56 § 1 zd. 1 ustawa
                dopuszcza wyjątek, a mianowicie w razie koniecznosci (np. gdy nastapi nagłe
                zdekompletowanie składy zarzadu w warunkach niemożnosci dokonania
                natychmiastowego wyboru na funkcje nie obsadzone) rada może wyznaczyć osobę
                spośród swoich członków do czasowego pelneinai funkcji członka zarządu.
                Wyznaczona w taki sposób osoba nabywa prawa i obowiązki członka zarządu,
                dlatego - z na mocy art. 10 § 1 pkt 6 prawa spółdz. - podlega wpisowi do di
                rejestru spółdzielni.

Jeżeli zawadomienie do prokuratury faktycznie podpisał jako prezes zarządu
                członek rady nadzorczej,

• Gość: Toruńczyk Re: Zawadomienie o nie popełnieniu przestępstwa IP: *.torun.mm.pl 23.05.05, 22:56
                  Ostatni raz próbuję, bo mi cos za szybko wysyła.

Z powyższego wynika, że nikt w żadnej ustawie nie przewidział, ze kogos mogą z
                  zarzadu zamknąć do kicia, czy też zakazać pełnienia funkcji / pracy/ w
                  zarządzie spółdzielni, co oznacza, że w chwili obecnej w Pojezierzu w
                  statutowym zarządzie np. trzy osobowym jest sześć osób i jak widać z podpisu
                  pod zawiadomieniem sami Prezesi Zarządu - kpiny sobie robią z prokuratury z
                  sądu rejestrowego, ze satutu i prawa spółdzielczego, a za podpisanie tego
                  zawiadomienia , jako osoba nieuprawniona tj. Prezes Zarządu, ten członek rady
                  bedzie miał kłopoty karne wynikające z odpowiedniego artykułu kk.

Prawników nowych w tej Waszej Spóldzielni nie macie, że robicie takie
                  niepoważne błędy, którymi wkurzycie teraz nawet i samego prokuratora Olejnika,
                  o Ministrze Sprawiedlwiości już nie wspominając - toż przecież w takiej
                  sytuacji jaka jest z Waszym Zenkiem, nikt z SOS nie wstawiałby się z takim
                  czymś jak podrabianie podpisów na listach, a jak już ktoś podrobił dany podpis,
                  to trzeba za pomocą grafologa udowodnić kto to zrobił, i tylko ten co podrobił
                  ewentualnie będzie za to odpowiadał i nikt więcej.

• Gość: Uchachany po pachi Re: Zawadomienie o nie popełnieniu przestępstwa IP: *.olsztyn.mm.pl 24.05.05, 09:58
                > Art. 54 § 1 Prawa spółdz....
                > Ar. 56 § 1 ...

Znow nie bardzo rozumiem... Do czego odnosza sie twoje komentarze? Bo chyba nie
                do MOICH postow...?
                Znow mnie z kims pomyliles...
                • Gość: Toruńczyk Re: Zawadomienie o nie popełnieniu przestępstwa IP: *.torun.mm.pl 24.05.05, 12:13
                  Nie odnoszą się do Ciebie, a tylko są uzupełneniem artykułów z kk, które
                  słysznie przytaczasz. Chodzi o to, że zawiadomienie o popełnieniu
                  przestępstwa, inaczej oświadczenie woli Spóldzielni, mogą podpisać dwoje
                  czlonków zarządu lub jeden i pełnomocnik itd. Jeżeli w KRS/ rejstrze
                  spóldzielni/ zapisany jezst prezes pan Zenek, to nie mógł tego zawiadomienia
                  podpsiać inny prezes Zarządu, którego w KRs /rejstrze/ nie wpisano, bo jednej
                  funkcji prezesa nie może pełnić dwie osoby itd.
                  A jak ten drugi podpisał jako prezes, to będzie odpowiadał / z urzędu
                  powinni wszcząć dochodzenie/ za podszwanie, jako osoba nieuprwaniona, pod
                  prezsa Zarządu pana Zenona.
                  • Gość: Spółdzielca 400 Stowarzyszenie też nie jest kryształowe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 14:30
                    Nie chcę zajmować się zagadnieniem, czy obecny prezes Pojezierza jest legalnym
                    czy nie - jeśli to wam sprawia przyjemność, to bijcie nadal pianę.
                    Chce się natomiast skupić na stowarzyszeniu Lidii Staroń(wyrażam ubolewanie za
                    niezbyt staranne nazywanie tego stowarzyszenia w poprzednich moich postach),
                    kóre chce uchodzić za obrońcę praworządności. Tymczasem jak wynika z
                    przytoczonego w tym wątku doniesienia do prokuratury, Stowarzyszenie stosuje
                    prawie takie same metody, za jakie został zamknięty prezes P. Złożenie wniosku
                    o zwołanie zebrania przedstwicieli ze sfałszowanymi podpisami trudno nazwać
                    inaczej, jak powielaniem metod, z jakimi wcześniej się walczyło. Jeszcze przed
                    opublikowaniem tego doniesienia twierdziłem, że nie można ślepo wierzyć
                    twierdzeniom stowarzyszenia, bo wiedziałem, że samo też nie jest w porządku. I
                    nie musialem długo czekać, żeby okazało się, że moje informacje uzyskane od
                    przedstawicieli spółdzielni odpowiadają prawdzie.

Minie jeszcze trochę czasu i okaże się, że wiele zarzytów kierowanych pod
                    adresem prezesa P. to wyssane z palca brednie. Odnosi się to zwłaszcza do
                    ciepłociągu z kablami do transmisji internetowej, dzięki czemu spółdzielnia(i
                    spóldzielcy) może znacznie obniżyc swoje koszty. I zapewne tak by się stało,
                    ale skoro doprowadzono do wsadzenia za kraty ludzi czujących i znających
                    problem, to kto ma to robić. Dla mnie jest to typowe podcinanie gałęzi, na
                    ktorej się siedzi. Ale jak ktoś ślepo wierzy podpuszczczom z zewnątrz, to
                    trudno się dziwić, że zleci się na tyłek z wielkim hukiem. Krytykanctwo
                    wszystkich i wszystkiego, zwłaszcza w Internecie, praktycznie niczym nie grozi.
                    • Gość: Taksa Re: Stowarzyszenie też nie jest kryształowe! IP: *.udn.pl 24.05.05, 15:04
                      Do Spółdzielcy 400!!!!.Stowarzyszenie jest spontanicznie dobraną grupą członków
                      i mieszkańców,a czy jest ono kryształowe to enie wypwiadaj się za wcześnie bo
                      to nie ten czas.A co Ty zrobiłeś dla Sp-ni i sców,oprócz klepania w klawiaturę
                      i papugowanie za innymi.Najpierw złapano ludzi postępujących niewłaściwie,a
                      następnie trzeba wychować [w tym Ciebie] przyzwoitych sp-ców.A do których Ty
                      się zaliczasz???.Wystarczyło,że jak z Rady N. oddelegowano do funkcji Prezesa
                      to natychmiast złożono doniesienie.A dlaczego cała Rada tego nie zrobiła??.I tu
                      popełniono bład,Rada dała się sprowokować tj. o wszystkim wiedziała-nawet o
                      martwych duszach i innych,a jako organ nadzorczy i kontrolny nie wypełniała
                      tych obowiązków i działała wbrew sp-ni i sp-ców.To Rada winna natychmiast
                      zwołać grupy członk. i omówić sytuace w sp-nia nie żeby Pani Staroń zbierała
                      podpisy,Ona już się wystarczająco nachodziła,teraz czas na Ciebie.I jeszcze
                      jedno "kto nie z Promieciem to go zmieciem" żyjesz chyba zgodnie z tym
                      powiedzeniem.Bierz się stary do roboty bo jest wiele do zrobienia!!!!.
                    • Gość: Toruńczyk Re: Spółdzielco, a może Ty zostaniesz prezesem ? IP: *.torun.mm.pl 24.05.05, 19:43
                      Minie jeszcze trochę czasu i okaże się, że wiele zarzytów kierowanych pod
                      > adresem prezesa P. to wyssane z palca brednie. Odnosi się to zwłaszcza do
                      > ciepłociągu z kablami do transmisji internetowej, dzięki czemu spółdzielnia(i
                      > spóldzielcy) może znacznie obniżyc swoje koszty. I zapewne tak by się stało,
                      > ale skoro doprowadzono do wsadzenia za kraty ludzi czujących i znających
                      > problem, to kto ma to robić. Dla mnie jest to typowe podcinanie gałęzi, na
                      > ktorej się siedzi.

Jeżeli faktycznie można obniżyć koszty, to moze to zrobić jako prezes każdy, w
                      tym i Ty Spółdzielco i to za mniejszą forsę niż brał były prezio.
                      Co w Olsztynie nie ma już młodych, prężnych menadżerów, którzy nie potrafią
                      zarządzać Spółdzielnią. Stwierdzenia , że moze koszy działalności spóldzileni
                      obniżyć tylko ten preziu, który doprowadził do tak wysokich koszów są
                      niepoważne i tyle na ten temat. A na temat pani Staroń oraz ludzi ze ścisłego
                      kierownictwa Stowarzyszenia, to się lepiej nie wypowiadaj, bo nie masz żadnego
                      moralnego prawa do wyrażania negatywnych ocen - pamiętaj mogli wsadzić, jak
                      kiedyś SB-cia swojego człowieka, który biegał po ludziach i zbierał podpisy i
                      sam mógł podpisać za tych co teraz twierdzą, że nic nie podpisywali itd., a Ci
                      cwaniaki wykorzystali to i celowo oskarżyli ścisłe kierownictwo Stowarzyszenia,
                      aby odwrócić dyskusję w sprawie ich przewałek w spółdzielni.
                      Jak sądzisz inaczej i masz jakieś dowody, to zapraszam do merytorycznej
                      dyskusji na ten temat.
      • Gość: Karol Re: Trwać, ile się da... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 06:14
        1.To zawiadomienie o "przestępstwie"- to wyłącznie gra na zwłokę. Prawo nakazuje
        zwołać nowe wybory. Ale jak rozstać się ze stołkami i strumieniem pieniędzy
        spółdzielców? Myślę, że drużyna Zenona P. zrobi wszystko, aby trwać i
        trwać...nie ważne za jaką cenę.
        2."Osoby nie żyjące, nie członkowie..." I tu jest różnica pomiędzy metodami
        przez lata stosowanymi przez Zenona P., a zbieraniem podpisów przez mieszkańców...
        Co innego zebrać podpis poparcia od osoby, która za tydzień np. umrze (nie znamy
        dnia, ani godziny), a co innego sfałszować podpis takiej nieżyjącej już osoby i
        na zebraniu za nią głosować!!! Przez lata rządów Zenona P. i jego ekipy tak
        właśnie wyglądały Zebrania grup członkowskich - za osoby nieobecne
        (np.nieżyjące) podszywali się pracownicy i fałszowali ich podpisy, a także za te
        osoby głosowali. Złożenie przez "zarząd" takiego "zawiadomienia" świadczy
        wyłącznie o tym, że metody (wręcz stalinowskie) wobec opozycji są w tej
        spółdzielni normą (Newsweek nr 17/2005).
        3.Nie można powołać pełnomocników kolejnego zarządu. Jest to sytuacja żałosna,
        ale wskazuje ona także na poziom wiedzy "członków RN", którzy nie mają pojęcia,
        ani o prawie spół., ani o zarządzaniu spółdzielnią. Powołując trzeci zarząd - w
        postaci swoich pełnomocników doprowadzili do sytuacji kuriozalnej i niezgodnej z
        prawem!!
        • Gość: Hi Hi Hi Re: Trwać, ile się da... IP: *.torun.mm.pl 24.05.05, 08:30
          Zarządcy Pojezierza, tak się zaskarża i tak sie wygrywa - to trzeba umieć
          robić i jeszcze sąd musi być niezawisły, taki jak w Krakowie.
          • Gość: Hi Hi Hi Re: Trwać, ile się da... IP: *.torun.mm.pl 24.05.05, 08:31
            www.zabiniec.republika.pl/DowodyNaduzyc.html
          • Gość: sab Re: Trwać, ile się da... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 07:34
            intrwencja.interia.pl/
            oraz "Polityka" nr 21 - 28 maj 2005r - artykuł Piotra Pytlakowskiego (dział
            Kraj)"Plamy na togach"
    • Gość: A.S. ZBIRANIE PODPISÓW IP: *.chello.pl 25.05.05, 11:59
      Gość: Toruńczyk, Data: 24.05.2005 19:43

napisał:
      - pamiętaj mogli wsadzić, jak kiedyś SB-cia swojego człowieka, który biegał po
      ludziach i zbierał podpisy i sam mógł podpisać za tych co teraz twierdzą, że
      nic nie podpisywali itd., a Ci cwaniaki wykorzystali to i celowo oskarżyli
      ścisłe kierownictwo Stowarzyszenia, aby odwrócić dyskusję w sprawie ich
      przewałek w spółdzielni.

NA KAŻDEJ KOPII KARTY Z PODPISAMI POWINNO BYĆ NAZWISKO ZBIERAJĄCEGO PODPISY,
      nie było by wtedy wątpliwości, kto podrobił podpisy.
      • Gość: SAT ZBIERANIE PODPISÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 15:08
        A.S. napisał, jak należało zbierać podpisy, aby uniknąć falszerstw. Ale podany
        przez niego sposób temu nie mógł zapobiec.

Jeśli ktoś nie będąc spóldzielca wynajmuje mieszkanie, to może podac swoje
        nazwisko i zlozyc swój podpis - zawsze sie wykręci, że nawet jak był pytany o
        członkostwo w spóldzielni, to źle go poinformowano itp.
        Mogły też być przypadki, że ktoś celowo podał inne nazwisko niż swoje i złożył
        jakiś wymimaginowany podpis, bo po prostu chciał zdyskredytować zbierających.

Przy zbieraniu podpisów na listach poparcia np. do sejmu stale mamy do
        czynienia z takimi sytuacjami. A zbierający podpisy nie mając aktualnej listy
        członków spółdzielni mieli szczególnie utrudnione zadanie.
        Spóldzielnia powinna zweryfikować podpisy i wystąpic z doniesieniem nie przeciw
        zbierającym podpisy ale przeciw składającym je, jeśli doszła do wniosku, że
        dopuszczono się fałszerstwa.
        • Gość: ... Re: polecam także program IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 07:45
          http:interwencja.interia.pl/
          • Gość: sam_sob Re: polecam także dzisiejsze wydanie "GW" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 06:20
            serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2732519.html
            To zdecydowanie poszerza naszą wiedzę o tym, co w Olsztynie znaczy "prawo" i
            kto za nim stoi.
            pzdr
            • Gość: Spółdzielca 400 Z Pojeziem tez prowokacja GW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:41
              To teraz jestem pewien, że to GW w Olsztynie też sprokurowała sprawe prezesa
              Pojezierza.
              Czwartej władzy należy znacznie ograniczyc możliwości dzialania, bo niszczy
              niewinnych ludzi. Teraz widać, że większość informacji o nieprawidłowościach w
              olsztyńskiej spółdzielni była wyssana z palca. Ale jak pisałem o tym wcześniej
              to odsądzano mnie od czci i wiary!
              • Gość: Toruńczyk Re: Z Pojeziem tez prowokacja GW! IP: *.torun.mm.pl 27.05.05, 15:18
                Podaj konkretnie jaka większosć informacji o nieprawidłwościach w Pojezierzu
                była wyssana z palca przez Gazetę Wyborczą ? - jeżeli podasz konkrety oparte,
                prawdziwej podstawie faktycznej, to obiecuję że ja ciebie przeproszę za to iż
                odsądzałem się od czci i wiary.
                Natomiast jeżli tych konkretów nie podasz, to lepiej już się na tym forum nie
                wypowiadaj.
                • sam_sob Re: Z Pojeziem tez prowokacja GW! 28.05.05, 07:21
                  Gość portalu: Toruńczyk napisał(a):

> Podaj konkretnie jaka większosć informacji o nieprawidłwościach w Pojezierzu
                  > była wyssana z palca przez Gazetę Wyborczą ? - jeżeli podasz konkrety oparte,
                  > prawdziwej podstawie faktycznej, to obiecuję że ja ciebie przeproszę za to

> odsądzałem się od czci i wiary.
                  > Natomiast jeżli tych konkretów nie podasz, to lepiej już się na tym forum nie
                  > wypowiadaj.

Końcowy wniosek jest zbyt daleko idący. Dzięki tej dyskusji przybywa faktów i
                  argumentów z Olsztyna o przyczynach niepokojących zjawisk. W normalnych
                  warunkach (bez bezkrytycznych obrońców) wiele zjawisk z zakresu "arogancji
                  władzy" nie miało by prawa wystąpić. Zatem, zwalczanie popleczników jest
                  istotną okolicznością uzasadniającą wypowiadanie się na forum.
                  pzdr
                  • Gość: Toruńczyk Re: To też prowokacja GW! IP: *.torun.mm.pl 28.05.05, 21:57
                    miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2728578.html
                    • Gość: sam_sob Re: To przykład uzasadiający "stan rzeczy". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 22:55
                    • Gość: Taksa Re: To też prowokacja GW! IP: *.udn.pl 29.05.05, 09:43
                      Raz na zawsze zlikwidować te partyjne gierki i interesy wąskiej grupy
                      dorobkiewiczów na plecach uczciwych sp-ców.Jak można było kilka lat deptać do
                      organów ścigania,do sądów i żadnej sprawiedliwqości nie było widać.Czas
                      najwyższy,aby pokazać krajowi,z jaką sprawiedliwością mieliśmy doczynienia i
                      jak można mieć zaufanie do państwa prawa mają takie przyklady jak w tej sp-
                      ni.Określić należy grupę cykaPro jako leceważącą organy sprawiedliwości,gdyż
                      mieli przyzwolenie na łamanie prawa i pewność,że taki stan będzie istniał
                      przynajmniej kilka lat.Tylko determinacja ludzi [Pani Staron],jak również skaLA
                      KORUPCJI W INNYCH DZIEDZINACH spowodowały przerwanie łańcucha
                      bezprawia.Wreszcie Prokuratura Krajowa zdała sobie sprawę,ze jednak jest żle i
                      trzeba podjąć szybkie działania.A może MarszaLkowie Sejmu też wreszcie
                      zrozumieli,że na dołach [nie tylko partyjnych]w sp-niach,gdzie podmiotem jest
                      sp-ca jest głeboka patologia i szeroka - niekontrolowana działalność o
                      znamionch zorganizowanej korupcji.Czas na obudzenie się i walkę o swoje,które
                      wiele kosztowało i kosztuje w zł i nigdy nie może być naszym.
                      • Gość: Spółdzielca 400 A jednak to spółdzielcy są winni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 10:38
                        Chociaż spodziewam się kolejnych ataków na swoja osobę, nadal podtrzymywał będę
                        swoją tezę, że najmniej w tej całej historii z Pojecierzem winny jest obecny
                        prezes.
                        Nie wmawiajcie mi z uporem godnym lepszej sprawy, że stosunkowo wąska grupa
                        może około 50 osób była w stanie tak łatwo zarządzać, według waszych
                        wypowiedzi, niekorzystnie dla reszty spółdzielców, ktorych jest wraz z
                        rodzinami chyba 35 tysięcy! Może i były jakieś kombinacje przy wyborze władz
                        spółdzielni, ale na Boga, gdzie była reszta? I gdzie jest teraz? Dlatego
                        odnoszę wrażenie, że jednak jest to jakaś akcja wywołana nie wiem jeszcze
                        dokladnie przez kogo, ale w określonym momencie i dla tego kogoś bardzo
                        wygodnym. Mnie przychodzą na myśl wybory i w związku z tym partie polityczne.
                        Przecież jeśli przeanalizować autorów postów w wątkach dotyczących Pojezierza,
                        to przewija się w nich maksimum 20 osób, z tego kilka osób z zewnątrz
                        (Toruńczyk). Czyli większości spółdzielców Pojezierza nie interesuje obecna
                        zadyma w spółdzielni.
                        Przy odrobinie wysiłku i determinacji zawsze organy ścigania, chociażby dla
                        świętego spokoju, jakąś akcję podejmują, chociazby były to najbardziej
                        absurdalne zarzuty. Zwłaszcza teraz, gdy można pokazać wyborcom i przyszłej
                        władzy, że nie jest się obojętnym na sygnały od społeczeństwa. Czyni się coś
                        spektakularnego na całą Polskę. Spółdzielni jest w Polsce co najmniej kilka
                        tysięcy i jest dziwne, że tylko w Olsztynie miały miejsce jakieś
                        nieprawidłowości. Skoro praktycznie nie słyszymy o innych spółdzielniach, to
                        nasuwa się wniosek, że w Olsztynie jest to sprawa mocno naciągana. Przyznaję,
                        że chyba cykPro trochę przgiął, ale z drugiej strony, przy przysłowiowej
                        obojętności Polaków a więc i spółdzielców z Pojezierza, gdyby nie użył nieco
                        wątpliwych metod, to nie byłoby przewidzianych choćby prawem spółdzielczym
                        organów i jak wtedy miałaby działać spółdzielnia. Zdaje się, że nikt tego nie
                        bierze pod uwagę. Moim zdaniem, wybierano mniejsze zło i to należy uwzględnić.
                        Wiecie chyba, że za pomysłami CykPro stała zawsze rada nadzorcza lub zebranie
                        przedstawicieli, tak więc w świetle prawa CykPro realizował jedynie pomysły
                        tych dwóch organów będących w hierarchi spółdzielczej znacznie wyżej od niego.
                        Z tych względów nadal uważam, mając całkowicie obojętny stosunek do CykPro, że
                        stał się po prostu ofiarą wyjątkowo niekorzystnego dla niego zbiegu
                        okoliczności.
                        W moim odczuciu nagłaśnianie sprawy Pojezierza na całą Polskę szkodzi po prostu
                        sprawie spółdzielczości mieszkaniowej, którą od dawna próbują rozbić niektóre
                        partie a zwłaszcza PiS i LPR. Staram się śledzic na bieżąco działalność różnych
                        partii, ale dopiero w ostatnim okresie te dwie partie uaktywniły się, jeśli
                        chodzi o spółdzielczość, co dla mnie jest niezbitym dowodem koniunkturalności
                        całego problemu. Sprawa wywołana w sposób sztuczny, nie znajdująca praktycznie
                        odzewu wśród szerokiej społeczności społdzielczej. Mam nadzieję, że rozsądni
                        spółdzielcy nie dadzą się zmanipulować kolportowanym na potrzebę chwili
                        argumentom stosunkowo wąskiej grupy polityków i wspierających ich, często z
                        braku stosownej wiedzy, wąskiej grupy "niby spółdzielców". A i dziennikarze, w
                        trosce o nakłady prasy, też bardzo chętnie podejmuja takie tematy. I to jest
                        chyba wytłumaczenie całej "afery".
                        • Gość: Uchachany po pachi Re: A jednak to spółdzielcy są winni! IP: *.olsztyn.mm.pl 29.05.05, 11:59
                          > Wiecie chyba, że za pomysłami CykPro stała zawsze rada nadzorcza
                          > lub zebranie przedstawicieli, tak więc w świetle prawa CykPro
                          > realizował jedynie pomysły tych dwóch organów będących w hierarchi
                          > spółdzielczej znacznie wyżej od niego.

Realizowal kogos pomysly??
                          Poprzez naklanianie do skladania falszywych zeznan??
                          Czy poprzez falszowanie dokumentow?

> Z tych względów nadal uważam, mając całkowicie obojętny
                          > stosunek do CykPro, że stał się po prostu ofiarą wyjątkowo
                          > niekorzystnego dla niego zbiegu okoliczności.

Akurat...
                        • Gość: Toruńczyk Re: A jednak Spółdzielca 400 jest winny ! IP: *.torun.mm.pl 29.05.05, 12:39

Spółdzielco 400 mam pytanko, ile Ci płacą za stwierdzanie tych bzdur w temacie
                          społdzielczości mieszkaniowej na przykładzie Pojezierza w Olsztynie ?

Pamiętaj w PZPR też była wąska grupa osób, która manipulowała nie tylko
                          członkami swojej partii, ale również i całym narodem.
                          Nie wmawiaj mi z uporem godnym lepszej sprawy, że stosunkowo wąska grupa
                          kacyków partyjnych w PZPR była w stanie tak łatwo zarządzać Polską
                          niekorzystanie dla przyszłych pokoleń, którzy będą musieli jeszcze długo po nas
                          napraiac ten cały bałagan, który z winy nas wszystkich został zrobiony, bo nie
                          potrafiliśmy sie temu sprzeciwić a jedak poprzez wywołanie zbiorowego strachu,
                          lub poprzez wynagradzanie poparcia dla ich działalności np. spółdzielczymi
                          mieszkaniami potrafili to zrobić
                          Spółdzielco 400, a gdzie Ty byłeś wówczas ! i gdzie jesteś teraz ! Dlatego
                          odnoszę wrażenie, że nic nie rozumiesz z tego co się dzieje - to jest akcja
                          wywołana przez tych co pozostali jeszcze z czasów PZPR i którzy dobrze wiedzą
                          jak można manipulować w sposób demokratyczny wyborami w danej spóldzielni , jak
                          i rówież większością spółdzielców, za pomoca tzw. kija i marchewki / wystarczy
                          jak tylko ktoś zalega z czynszem, to d razu można go wystraszyć, że jak nie
                          będzie głosował "za", to go wywalą z mieszkania itd. l
                          Przecież to jest logiczne, że jak kogoś zamykają za przewałki np. w Pojezierzu,
                          to Ci co razem z zarządem zrobili nieprawidłowości / nie umieli przypilnować to
                          a tak samo winni/ powinni zrezygnować ze swoich funkcji, a nie pisać do gazet i
                          prokuratury paszkwile na tych co te nieprawidłwości wykryli.
                          A Ty Spółdzielco 400 jeszcze szukasz dla tych cwaniaków z rady nadzorczej i
                          zarządu usprawiedliwienia, bo twoim zdaniem większość spółdzielców w tej
                          sprawie nie zabiera głosu, co znacza, chyba tylko dla ciebie,że kochają
                          prezesa itd. Spytaj się tej wieszości spóldzielczej, czy dalej np. chcą płacić
                          ze swoich pieniędzy np. 25 tyś zł. miesięcznie wynagrodzenia temu swojemu
                          ukochanemu prezesowi, to Ci na pewno opowiedzą, że chcą - hi,hi,hi,.

• Gość: sam_sob Re: To też prowokacja GW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 12:40
                        Moim zdaniem istotną rolę w tej sprawie ma sprawa posłanki Begier i jej
                        fałszowanie list wyborczych. Skoro ściga się posłankę, to niby dla czego nie
                        można ścigać prezesa spółdzielni mieszkaniowej. W tej sytuacji nazwisko nie ma
                        nic do rzeczy. Ważniejszą okolicznością z pewnością było to, że w Gdańsku
                        ujawniono podobną aferę ze skorumpowanymi przedstawicielami wymiaru
                        sprawiedliwości. Czy w tej sytuacji można było bezkarnie tuszować mocno
                        udokumentowane podobne wypadki w Olsztynie? Z pewnością nie. Nie można z tego
                        powodu wykluczyć również tego, że dalsze afery z udziałem mieszkańców z WiM z
                        okolic Węgorzewa doprowadziły do najnowszej afery z prowokacją dziennikarską.
                        Te fakty muszą porażać i zastanawiać, wywołują zatem rekcje obronne, które mają
                        swoje logiczne uzasadnienie w powiedzeniu „na złodzieju czapka gore”.
                        pzdr
                        • Gość: Toruńczyk Re: Cossack zrób porządek na tym forum w sprawie IP: *.torun.mm.pl 29.05.05, 22:33
                          • Gość: Toruńczyk Re: Cossack zrób porządek na tym forum w sprawie IP: *.torun.mm.pl 29.05.05, 22:34
                            spoldzielni Pojezierze wraz z tymi listami otwartymi żon, mężów i Spóldzielców
                            400:
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=24437808
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=24437626
                          • Gość: DDECH Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.olsztyn.mm.pl 01.06.05, 10:04
                            LUDZIE!!OPANUJCIE SIĘ JAK MOŻNA WSADZAĆ DO WIĘZIENIA KOGOŚ, KTO JEST
                            NIEWINNY??!! CZY TO, ŻE PAN PREZES POSTANOWIŁ ZŁAMAĆ MONOPOL NA
                            CIEPŁO,WYCIĄGNĄŁ NASZĄ SPÓŁDZIELNIĘ Z NIESAMOWITYCH DŁUGÓW,SPRAWIŁ ŻE NASZE
                            KOLOROWE TERAZ OSIEDLE NALEŻY DO "NAJCIEPLEJSZYCH" W MIEŚCIE JEST NAPRAWDĘ
                            POWODEM, ABY TRAFIŁ ZA KRATKI?? CZY TO, ŻE WYBRAŁ DLA NAS LEPSZE PODZIELNIKI (A
                            JAK WIADOMO LEPSZE ZAWSZE RÓWNA SIĘ DROŻSZE) JEST PODSTAWĄ, ABY TERAZ MUSIAŁ
                            SPĘDZIĆ NAJOKROPNIEJSZE Z PEWNOŚCIĄ DNI SWOJEGO ŻYCIA W ARESZCIE?? LUDZIE,
                            SPRÓBUJMY SIĘ TERAZ POSTAWIĆ W JEGO SYTUACJI. MI OSOBIŚCIE JEST BARDZO SZKODA
                            TEGO CZŁOWIEKA. CZASAMI PRZYKRO MI, ŻE ŻYJĘ W TAKIM KRAJU, W KTÓRYM PRAWDZIWI
                            PRZESTĘPCY, MORDERCY, PEDOFILE POZOSTAJĄ NA WOLNOŚCI, A WINNI ZOSTAJĄ LUDZIE,
                            KTÓRZY CHCIELI ZMIENIĆ COŚ NA LEPSZE. POLSKA JUŻ CHYBA ZAWSZE POZOSTANIE TAKIM
                            ZACOFANYM KRAJEM, BO KAŻDY KTO PRÓBUJE ZROBIĆ COŚ DOBREGO ZOSTAJE PONIŻONY,
                            ODARTY Z GODNOŚCI I ZHAŃBIONY. MOIM ZDANIEM WSZYSTKIEMU WINIEN JEST MPEC
                            (ZASTANÓWMY SIĘ ILE MUSIAŁO KOSZTOWAĆ ICH PRZEDSIĘWZIĘCIE NASZEGO PREZESA). TO
                            WŁAŚNIE MPEC ROZPOCZĄŁ TĄ CAŁĄ NAGONKĘ. NA KOŃCU MOJEJ WYPOWIEDZI CHCIAŁBYM
                            JESZCZE PODKREŚLIĆ (CHOCIAŻ MOŻE ZABRZMI TO JAK SŁOWA Z DZIECIĘCEJ BAJKI, A
                            TRYWIALIZUJĄC - W BAJKACH DOBRO ZAWSZE WYGRYWA ZE ZŁEM)ŻE PAN PREZES MIMO
                            WSZYSTKO JEST WIELKIM ZWYCIĘZCĄ. I TEGO SERDECZNIE MU GRATULUJĘ. I TRZYMAM ZA
                            NIEGO MOCNO KCIUKI! MAM NADZIEJĘ, ŻE JESZCZE POWRÓCI I UDOWODNI WSZYSTKIM, ŻE
                            ZASŁUGUJE NA RANGĘ BOHATERA.
                            • Gość: sam_sob Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 13:26
                              Nie z tego powodu Polska jest krajem NIEsprawiedliwości, jako że nie za to
                              prezes odpowiada o czym piszesz. Jest to być może jego (prezesa) druga strona,
                              pozytywnych działań, która z tą negatywną nie ma nic wspólnego i nie wymaga
                              szukania ochrony ze strony środowiska sędziowskiego z którego "dobroci" tak
                              szczerze korzystał, iż wymagało to interwencji prokuratury spoza układu jaki
                              panuje w Olsztynie.
                              • Gość: kiddle_er Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.olsztyn.mm.pl 01.06.05, 14:59
                                A mi się wydaje, że naprawdę spory wkład w całą tą sprawę aresztowania prezesa
                                miał MPEC. Musze pogratulować DDECHowi wspaniałego postu. Wyrazy szczerego
                                uznania dla jego autora. Chociaż ktoś jeden na tym forum odważył się stanąć w
                                obronie Pana Prezesa, podziwiam. Czytając inne posty, w tym ostatni post
                                sam_soba stwierdziłem, że DDECH pomylił się jedynie z tytułem swojego postu
                                zamiast "POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI" powinno być "Polska - kraj
                                nienawiści". Ludzie, dlaczego macie w sobie tyle nienawiści?? Przecież człowiek
                                jest tylko człowiekiem, każdy ma prawo popełniać jakieś błędy, ale akurat
                                uważam, że zakup tych podzielników nie był błędem za który trzeba zapłacić tak
                                wysoką cenę. Wszystkich pełnych nienawiści, ktorzy wypowiadają się na tym forum
                                zachęcam do podjęcia próby nad zmianą swojego postępowania. Pozdrawiam gorąco!
                                • Gość: Zgryźliwy POLSKA - KRAJ POŻYTECZNYCH IDIOTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 17:09
                                  Żeby było w Polsce sprawiedliwie, to proponują zacząć pod spółdzielnia zbierac
                                  podpisy pod listem o zwolnienie naszego prezesa oraz zacząć mu budować łuk
                                  triumfalny. I wszystko mu przebaczyć, a uwolniony prezes już zakupi
                                  dla "pozytecznych idiotów" kilka beczek piwa. Potem zacznie znowu działać w
                                  Pojezierzu i tak od poczatku! Polacy mają bardzo miękie serca!
                                • Gość: Bąbel POLSKA - kraj nienawiści i antysemityzmu IP: *.chello.pl 02.06.05, 00:45
                                  Gość portalu: kiddle_er napisał(a):

>A mi się wydaje, że ...
                                  >... Wszystkich pełnych nienawiści, ktorzy ...

W przeciwieństwie do Ciebie "kiddle_er", mam pewność, że naszego prezesa
                                  wpakowali, jak piszesz, pełni nienawiści polacy, oni zawsze byli antysemitami
                                  pełnymi nienawiści.

Widzisz, moja wypowiedź jest jasna, zrozumiała i pełna. Ty zaś mataczysz i coś
                                  sugerujesz. Oj nieładnie.
                                • sam_sob Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI 02.06.05, 07:26
                                  Gość portalu: kiddle_er napisał(a):

>Przecież człowiek jest tylko człowiekiem, każdy ma prawo popełniać jakieś
                                  >błędy, ale akurat uważam, że zakup tych podzielników nie był błędem za który
                                  >trzeba zapłacić tak wysoką cenę.

Gdyby chodziło wyłącznie o podzielniki, to miałbyś sporo racji. Rzecz w tym, że
                                  przypisywanie nienawiści z jednoczesnym pomijaniem najistotniejszych zarzutów,
                                  min. łapownictwa, fałszerstwa itp. jest oczywistą manipulacją i niczym nie
                                  uprawnionym działaniem, które tak naprawdę jedynie wyjaśnia tło, które
                                  umożliwiało prezesowi sprzeczne z prawem działania. Te zjawiska w Polsce od
                                  wieku są trwale zakorzenione i opisane.
                                  ps.
                                  "O nierządne królestwo i zginienia bliskie,
                                  Gdzie ani prawa ważą, ani sprawiedliwość
                                  Ma miejsce, ale wszystko złotem kupić trzeba!".
                                  (-) Jan Kochanowski
                                  • Gość: soccero Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.olsztyn.mm.pl 02.06.05, 10:32
                                    Nie należę do waszej spółdzielni, ale dużo słyszałem o całej sprawie.
                                    Zastanawia mnie jednak fakt, dlaczego oskarżacie tego całego prezesa o
                                    popełnienie łapownictwa - cytuję sam_soba, fałszerstwa itp. To są jedynie
                                    zarzuty, nieudowodnione!!!!!!!!!! Może przez kogoś wyimaginowane, a wy
                                    POŻYTECZNI IDIOCI - bez obrazy, cytuję Zgryźliwego, powtarzacie bezmyślnie te
                                    słowa. Przecież wyraźnie było powiedziane, że wasz prezes został aresztowany z
                                    powodu jakiś podzielników, a nie brania łapówek. Ja do tej pory też myślałem,
                                    że coś musiał zawinić ten wasz prezes, ale niedawno uświadomiłem sobie, że to
                                    wszystko jest niezłą grą polityczną. A tak wogóle to nie boicie się, że teraz
                                    rządy w waszej spółdzielni może przejąć to wrzeszczące babsko,mam tu na myśli
                                    niejaką Lidię S. hihihi, z tego co mi wiadomo jest to wysoce możliwe.
                                    Współczucia :-)
                                  • Gość: Uchachany po pachi Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.olsztyn.mm.pl 02.06.05, 21:03
                                    > z jednoczesnym pomijaniem najistotniejszych zarzutów,
                                    > min. łapownictwa, fałszerstwa itp. jest oczywistą manipulacją

a propops manipulacji: skad ty wytrzasnales zarzut "lapownictwa"?...
                                    • sam_sob Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI 03.06.05, 12:19
                                      Z informacji prasowej z dnia 19.03.2005 r., w której przczytać można m.in. było:
                                      "Lokalni przedsiębiorcy twierdzą, że za łapówki ustawiał spółdzielcze
                                      przetargi. Miał brać za to od 5 do 10 proc. wartości kontraktu - za to w
                                      mieście zdobył przydomek "Procent"".
                                      • Gość: Uchachany po pachi Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.olsztyn.mm.pl 03.06.05, 20:24
                                        Aaa w prasie...

Ale ja pytam o ZARZUT a nie o tzw. "informacje prasowe"...
                                        Jakby napisale ze Hitler nadal zyje to bys tez przyjal to bez krytycyzmu? no bo
                                        przeciez w prasie bylo ze piala ze "ludzie na miescie tak mowili"...
                                        • Gość: sam_sob Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 06:59
                                          Gość portalu: Uchachany po pachi napisał(a):

> Aaa w prasie...
                                          >
                                          > Ale ja pytam o ZARZUT a nie o tzw. "informacje prasowe"...

A ja na ich podstawie odpowiadam.

> Jakby napisale ze Hitler nadal zyje to bys tez przyjal to bez krytycyzmu? no
                                          >bo przeciez w prasie bylo ze piala ze "ludzie na miescie tak mowili"...

Tego typu informacje można bez trudu weryfikować posiadając
                                          odpowiednie "doświadczenie życiowe" lub odrobinę rozsądku. Rzecz w tym, iż
                                          patrzenie władzy na ręce to obowiązek prasy w celu informowania społeczeństwa,
                                          które ma do tego prawo, pod warunkiem, że chcemy żyć w demokratycznym państwie
                                          prawa. A to w świetle takich, jak twoje i im podobnych wypowiedzi nie jest
                                          takie oczywiste. A tak przy okazji, warto pamiętać i o tym, że władzy wolno
                                          tylko tyle na ile jej prawo pozwala, zaś obywatelom wolno wszystko to czego
                                          prawo nie zakazuje. Istota dość istotna choć mało powszechna w praktycznym
                                          stosowaniu.
                                          pzdr
                                          • Gość: Uchachany po pachi Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.olsztyn.mm.pl 06.06.05, 20:44
                                            Zarzut to zarzut
                                            A informacja prasowa to informacja prasowa.

Miedzy tymi dwoma sformulowaniami w przypadku TEJ sprawy i "lapownictwa"
                                            niestety nie mozna postawic znaku rownosci (jeszcze).
                            • Gość: bezdech Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 07:21
                              TAK, JEST TO KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI, PONIEWAŻ TACY LUDZIE - JAK PROCYK MOGLI
                              TAK DŁUGO BEZKARNIE DZIAŁAĆ, NISZCZĄC I SZKALUJĄC PO DRODZE WSZYSTKICH, KTÓRZY
                              SIĘ ŁAMANIU PRAWA PRZECIWSTAWIALI !
                              • sam_sob Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI 02.06.05, 07:30
                                Znaczący w tym udział mają ludzie z WiM, w tym tacy jak:
                                "We wtorkowej "Gazecie" przeczytałem, że minister sprawiedliwości Andrzej
                                Kalwas nakazał wpisanie na listę aplikantów adwokackich syna posłanki Haliny
                                Nowiny-Konopczyny, mimo że nie przeszedł on nawet całego postępowania
                                konkursowego na aplikację.

Ten sam Andrzej Kalwas, tyle że jako prezes Krajowej Rady Radców Prawnych,
                                latami nie wykonywał wyroków NSA, które nakazywały wpisanie na listę aplikantów
                                radcowskich Jarka Gibasa, Agnieszki Gibas, Andrzeja Prusa czy niżej
                                podpisanego".
                                "Krzysztof Daukszewicz (58 l.), satyryk:
                                - To mój kolega. Ludzie nie powinni się odwracać od innych, gdy są w złej
                                sytuacji. Rywin poniósł największą karę na początku, teraz to tylko dobijanie
                                człowieka. Oczywiście, mam dylemat moralny. Podejrzewam, że Rywin wolał pójść
                                siedzieć niż wydać kogoś o wiele gorszego od niego".

W tej sytuacji nam pozostaje jedynie komentarz: Ćwok...Ćwok.

• Gość: Taksa Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.udn.pl 02.06.05, 11:31
                                  Czy ten Andrzej Kalwas jest nadal Prezesem Krajowej Rady Adwokackiej?. To jest
                                  wręcz obrzydliwe to co wychodzi ze środka wymiaru sprawiedliwości,a przecież to
                                  urząd nieskazitelny!!!. Jedynie Prokurator Olejnik bynajmniej próbuje uratować
                                  resztkę wizerunku i powoli odbudowywać urzędy powszechnego zaufania.We
                                  wszystkich sp-niach jest dużo zła i robią to ludzie,którzy zostali wybrani
                                  przez samych sp-ców,a to że mniejszościową to już inna sprawa.Dlatego wsyscy sp-
                                  cy muszą brać czynny udział w zarządzaniu sp-nią,a jak jest żle to szybko
                                  odwoływać władze,postawić zarzuty i zabezpieczyć pozew [nawet w sprawie karnej]
                                  o naprawienie szkody.Nie można czekać na Prokuratora,bo ten z kolei robi co
                                  może ,odeśle skargę do Związku Rewizyjnego i kółko się zamyka.Muszą się zmienić
                                  przepisy i sp-cy muszą o to zadbać ale nie poprzez kłótnie,nawet czasami trzeba
                                  błagać u posłów aby głosowali za takimi zmianami.Trzeba umieć pozyskać sobie
                                  posłów,przekonać ich jak jest na dołach w sp-ni.A to,że mamy populizm korupcji
                                  to jak będzie udowodnienie łapówki czy działanie na niekość sp-ni np.ustawiony
                                  przetarg to oczywiste,że Prokurator tym się zajmie.Innym natomiast jest fakt,że
                                  w środowiskach sędziowskich,prokuratorskich,adwokackich,władzach lokalnych są
                                  układy i uładziki.W tym przypadku musi nastąpić głęboka naprawa Państwa.Jest
                                  okazja bo są wybory i należy się zastanowić komu powierzyć swój głos.Wasz
                                  Prezes nie działał sam,nawet ci co kupowali mieszkania a następnie je
                                  odsprzedawali [z odpowiednią przebitką]wiedzieli,że jest łamane prawo.Działali
                                  więc do czasu,aż znależli się ludzie,którzy z wielką determinacją doszli do
                                  prawdy.Ubolewam nad tym,dlaczego tych ludzi jest mało do pokazania prawdy,jak
                                  również przypina im się różne etykiety.To jest i obrażliwe inaganne.Takich Pań
                                  Staroń winno być dużo i nie zabraknąć ich we władzach sp-ni.Sprawa Ols
                                  • Gość: A.S Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.olsztyn.mm.pl 02.06.05, 12:23
                                    Co TY Taksa tu wypisujesz za głupoty?? Pani Staroń to kobieta bezczelna i do
                                    tego oszustka, która chciałaby żeby jej długi zostały anulowane. Myślisz, że
                                    ona walczy za sprawiedliwością?! buahahaha To chyba musisz być bardzo naiwna.
                                    Ona walczy dla własnych korzyści materialnych. Wzywa jakieś ekipy telewizyjne,
                                    zamiast uczciwie zapłcić to co jest winna spółdzielni. Skoro nie ma pieniędzy
                                    na pokrycie długów to ciekawe jak sfinansowała przyjazd ekip telewizyjnych, a
                                    może ktoś zrobił to za nią...
                                    • Gość: Taksa Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.udn.pl 02.06.05, 12:48
                                      Do ASa!. O jakich długach Ty mówisz,przecież jest odwrotnie.Czynsz płaci się za
                                      udokumentowane koszty.Czy interesowałeś się tymi kosztami w oparciu o
                                      dokumenty?.Latami trzeba czekać aby Prezes pokazał Ci kalkulację kosztową np.
                                      stawki eksploatacyjnej,nie mówiąc o składnikach wydatków na fundusz
                                      remontowy.Nawet jeżeli jest ktoś zadłużony ma prawo domagać się zasadności tego
                                      długu wg. wyliczeń sp-ni.Często jest tak,że sp-nia nawet w Sądzie nie dysponuje
                                      udokumentowanymi - poniesionymi kosztami,np. oprócz czynszu kosztami
                                      budowy.Każdy ma prawo do Sądu,sąd to nie łaska.Czy zgadzasz się zawsze z tym co
                                      sp-nia Ci wyliczy??.wydaje mi się,że Ty coś trącisz cykaPro!!!.Nie czepiaj się
                                      Pani Staroń,bo nawet jeżeli ma jakiś dług - zaakceptowany wobec sp-ni to
                                      przecież musi go spłacić a sp-nia wcale na tym nie straci tylko zyska.A co
                                      będzie,jeżeli okaże się że naliczenia czynszowe i opłaty z innych tytułów będą
                                      za wysokie w porównaniu z kosztami [udokumentowanymi],jak zwrócisz ludziom
                                      pieniądze nie mówiąc o przeprosinach dla niesłusznie posądzanych om długi?.
                                      Przecież Tobie też się zmniejszy opłata czynszowa.Posądzanie to chyba Twoja
                                      domena życiowa,sam chyba nie jesteś w porządku.
                                    • Gość: Grzegorz Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 14:22
                                      Wypowiedzi wypisywane przez A.S. są po prostu pomówieniem i myślę, że mieszkańcy
                                      mojego bloku poproszą odpowiednie organy o identyfikację autora, który z całą
                                      pewnością należy do ludzi cykaPro (obstawiamy Winiarską lub Procykową). Poziom
                                      takich wypowiedzi doskonale potwierdza z kim my (spółdzielcy) -przez te
                                      wszystkie lata- mamy do czynienia. Buta, bezczelność, arogancja zarządu i ludzi
                                      za nim stojących,nie liczenie się z interesem i dobrem spółdzielców (którzy te
                                      towarzystwo utrzymują). A teraz - jak znależli się ludzie, którzy - z olbrzymią
                                      determinacją - doprowadzili do wyciągnięcia na światło dzienne przekrętów
                                      cykaPro - to procykowa ekipa robi wszystko, aby tych ludzi obrzucić błotem.
                                      Można ich przecież nazwać dłużnikami, a czemu nie mordercami, a może kułakami
                                      albo wywrotowcami. Po prostu imperialistycznymi elementami (skąd my to znamy).
                                      Te metody, wręcz z "Folwarku zwierzęcego" Orwella stosowane są w tej spółdzielni
                                      od czasu rządów ekipy cykaPro. Mieszkańcy naszego bloku próbowali sprzeciwić się
                                      temu, ale nam się nie udało! Zabrakło nam determinacji i siły do walki z tą
                                      mafią zwalczającą nas - za nasze pieniądze.
                                    • Gość: Toruńczyk Re: A.S. ma podobno długi i dlatego kazali pisać IP: *.torun.mm.pl 02.06.05, 16:54
                                      • Gość: Toruńczyk Re: A.S. ma podobno długi i dlatego kazali pisać IP: *.torun.mm.pl 02.06.05, 16:57
                                        paszkwile na p. Staroń. O tych długach A.S. mówi się już nawet w Toruniu - co
                                        teraz powiesz A.S. ( bez nazwiska) - hi,hi,hi
                                    • Gość: 8888 Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 19:57
                                      drużyna procusia w akcji....Ludzie płaćcie czynsze i siedźcie cicho - to wam
                                      tylko wolno!!! Podniesiecie głowę - to was opiszą w G.O. Zero praw - wszystkie
                                      obowiązki.... płacić, i milczeć.....
                                  • Gość: Zgryźliwy Naiwność spółdzielców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 13:27
                                    Jeszcze bardzo długo nic się nie zmieni w spółdzielczości mieszkaniowej, bo
                                    spółdzielcy są niesamowicie naiwni.

Wystarczyła jedna informacja o zapuszkowaniu prezesa Pojezierza, a już
                                    niektórzy, tak jak Taksa, pieją peany pod adresem prokuratora Olejnika. Po
                                    pierwsze, jest jego psim obowiązkiem nadzorowanie prokuratur i jak tyle lat
                                    prokuratorzy w Olsztynie nie widzieli przekrętów w Pojezierzyu, to obciąża to
                                    również jego. Po drugie, znane mi są fakty z innych spółdzielni i pan Olejnik,
                                    wbrew swoim zapewnieniom, że teraz otworzyły mu sie oczy i będzie bardziej
                                    aktywny w tych sprawach, nie dotrzymuje słowa! Moim zdaniem chodzi mu jedynie o
                                    przedstawienie się opiniii publicznej przed zmianą władzy jako obrońca prawa.
                                    Tak więc spółdzielcy nie liczcie za bardzo na prokuratora Olejnika. I po
                                    trzecie, to że kogoś zamknęli, że przygotują akt oskarżenia przeciw niemu, że
                                    nawet zostanie skazany, nie przesądza w naszym kochanym kraju, że poniesie
                                    zasłużona karę, że panuje pełna sprawiedliwość, że nie będziemy dalej okradani.
                                    Przykład zwolnienia biedaka Lwa Rywina powinien tu być kubłem zimnej wody na
                                    rozpalone głowy spółdzielców.
                                    Nie wierzę w jakiś czynny udział wszystkich w zarządzaniu spółdzielniami,
                                    zwłaszcza takimi molochami jak Pojezierze, bo jest to po prostu praktycznie
                                    niemożliwe. I ten, kto to czuje, instynktownie nie chodzi na zebrania, bo
                                    szkoda mu czasu. Chodzą tylko naiwniacy albo ludzie zarządu, mający do
                                    spełnienia określoną rolę - czynić zamęt, siedzieć do końca zebrania i
                                    wzajemnie się popierać i wybierać. Wszelkie sprawozdania na takich zebraniach
                                    to po prostu fikcja. Tego molocha przeważnie nikt nie jest w stanie sprawdzić,
                                    a powoływani ewentualnie do tego biegli albo nie znaja się na rzeczy albo są po
                                    prostu przekupieni i wydają nieprawdziwe opinie.
                                    Prokuratorzy zawiadamiani o podejrzeniu przestępstwa starają się umyć ręce
                                    twierdząc, że to sami spółdzielcy powinni zrobić porządek. Tak więc jest to
                                    typowe błędne koło, znowu gol strzelony panu Olejnikowi.

Nie bardzo wierzę też w zmianę przepisów na korzystniejsze dla spółdzielców, bo
                                    po prostu nie ma takiej woli wśród polityków. Ci są zajęci swoimi sprawami w
                                    czym przyznaje mi rację Taksa, skoro pisze, że należy pozyskiwać posłów do
                                    swych racji itp. Totalna bzdura, to oni powinni zabiegać o nas, tymczasem przed
                                    wyborami obiecują przysłowiowe gruszki na wierzbie, po wyborach o nas zupełnie
                                    zapominają. Nieliczne przykłady angażowania się posłów w sprawy spółdzielców są
                                    tego jedynie dowodem.
                                    A przecież jest nas spółdzielców łącznie z rodzinami conajmniej około 8
                                    milionów i to jest naszą winą, że nie potrafimy mówić jednym głosem. Dalej
                                    wolimy wierzyć kłamcom zapewniającym nas, że będą dbali o nasze interesy.
                                    Tymczasem większość z nich ma swoje domy i nasze sprawy są im zupełnie obce.
                                    Podobnie dzieje się we wspólnotach mieszkaniowych, choć sprawy nie są tak
                                    głośne. Podobne przekręty, podobnie utrudnianie dostępu do dokumentów. Politycy
                                    znowu rżną głupa. A członków wspólnot znowu jest kilka milionów. I dlatego
                                    uważam, że najwyższa już pora powołać jakąś Unię Mieszkańców skupiającą
                                    spóŁdzielców, członków wspólnot, nawet właścicieli domków, bo jak wskazują
                                    ostatnie pociągnięcia rządu(wzrost akcyzy na paliwa do ogrzewania domów) -
                                    mieszkańcy będą zawsze dojna krową, bo przecież z mieszkania się nie ucieknie.
                                    Przestańmy wierzyć innym, działającym niby w naszym imieniu, wysuńmy jakąś
                                    swoją reprezentację, bo tylko to może gwarantować, że zacznie powstawać jakieś
                                    sensowne prawo, że wreszcie ktoś tego będzie przestrzegał. Dość obdarzania
                                    różnych partii z lewa i prawa nieograniczonym kredytem zaufania, który tyle
                                    razy został nadużyty a który teraz, na trzy miesiące przed wyborami, próbuje
                                    się znowu od nas wydębić. Niech dotychczasowe partie nie liczą na nasze głosy.
                                    NIE BĄDŹMY SZANOWNI SPÓŁDZIELCY KOLEJNY RAZ NAIWNYMI! ILE RAZY MOŻNA DAĆ SIĘ
                                    OSZUKAĆ?
                            • Gość: xxxx Re: POLSKA - KRAJ NIESPRAWIEDLIWOŚCI IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.06.05, 14:29
                              DDECH-u,czyzbys bral profity od prezesa.Piszesz bzdury.Wybral podzielniki
                              lepsze i drozsze.Gdyby tak to dobrze ale wybral podzielniki drozsze i
                              gorsze,sprzedane przez inna firme (posrednika) od ktorego mogl wziasc
                              pieniadze "pod stolem".A stare podzielniki zabral i sprzedal dalej.Wiec co ty
                              na to?DSlaczego piszesz,ze najbardziej kolorowe osiedle.Istotnie kolorowo ale
                              to za nasze ,duze pieniadze.Czy nie widzisz,ze czynsz od casu rzadow prezia
                              wzrosl dwukrotnie?Za takie pieniadze to sie buduje nowe mieszkania a co
                              wybudowano ,dwa budynki ( wtym jeden dla swoich)?Nie pisz bzdur.Za takie
                              pieniadze cos musial robic aby go spoldzielcy nie wyrzucili przez
                              okno.Musial,jezeli bral 25 tysiecy miesiecznie poborow.Jego totumfacka Wladzia
                              brala 20 tysiecy.Placilismy my,ludzie czesto majacy na miesiac okolo 1 tysiaca
                              zlotych.I to nazywasz osiagnieciami prezesa.Chyba ci slonce wypalilo w mozgu
                              komorki regulujace rozsadkiem.
                              Chyba ci JOD na mozg POD" - jak mawial Smolen
                              • Gość: DDECH KAŻDY SĄDZI PO SOBIE IP: *.olsztyn.mm.pl 02.06.05, 17:58
                                Do gościa xxxx: Przykro mi, że jesteś taki złośliwy. Ja chciałem bronić jedynie
                                sprawiedliwości, ale widzę że to nie ma sensu, bo wszyscy powtarzają w kółko
                                nieudokumentowane niczym bzdury. Trudno, najwyraźniej każdy sądzi po sobie.
                                Apeluję ludzie o to, żebyście się opanowali. To, że wy jesteście źli to nie
                                znaczy, że inni są tacy sami. To, że wy kradniecie, jesteście nieuczciwi nie
                                oznacza, że inni też tacy są. Widzę, że media potrafią nieźle manipulować
                                prostym człowiekiem. Gościu xxxx zainwestuj w swoją edukację, bo myślę, że
                                naprawdę warto! pOzdrawiam Cię gorąco! Ja już nie będę wracał na to forum, bo
                                widzę, że nie ma sensu. Wszyscy wszystkich nienawidzą, a mi jest przykro, że
                                Polska to kraj nienawiści........
                                • sam_sob Re: KAŻDY SĄDZI PO SOBIE 03.06.05, 07:52
                                  Mógłbym sądzić według Ciebie gdyby nie to, że żadnego swego stanowiska nie
                                  jesteś wstanie udowodnić i z tego powodu bezzasadnie tłumaczysz wszystko
                                  nienawiścią Polaków. Kontrowersyjny od pewnego czasu mecenas Widacki, też
                                  dostrzega potrzebę istotnych zmian w wymiarze sprawiedliwości z którego
                                  uprzejmości prezes korzystał.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2744532.html
                                  Czy i Jego z tego powodu zakwalifikujesz do przedstawiciela kraju nienawiści?
                                  • Gość: Taksa Re: KAŻDY SĄDZI PO SOBIE IP: *.udn.pl 03.06.05, 19:58
                                    Dzisiaj w Sejmie wniosek oskarżyciela prywatnego Zenona Procyka
                                    reprezentowanego przez adwokata Macieja Osowickiego o pociągnięcie do
                                    odpowiedzialności Posła Aleksandra Szczygło. Co za skandal ,jeszcze swoim
                                    nazwiskiem błysnął w śejmie.To jest karygodne!!!!!.
              • Gość: :-)) Re: Z Pojeziem tez prowokacja GW! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 10:52
                Gazeta też pewnie postawiła zarzuty 19 osobom i zapewne gazeta cykaPro zamknęła!!
                Spółdzielco 400 - czy ty wyobrażasz sobie, że na forum są wyprani z rozumu głupcy?
                Teraz mam pewność, że tylko ktoś ze ścisłej ekipy cykaPro może wypisywać takie
                brednie...
    • Gość: :) Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" IP: *.torun.mm.pl 26.05.05, 17:47
      polityka.onet.pl/162,1230160,1,0,artykul.html
      • Gość: Eeetam Eeee tam IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 27.05.05, 17:31
        Moim skromnym zdaniem jezeli prezes zlamal prawo powinien za to odpowiedziec. To
        jest oczywiste. Z drugiej jednak strony gdy czytalem artykuly w gazetach to
        czasami manipulacja dziennikarska byla oczywista - jak na przyklad nazywanie
        tego slynnego juz bloku przy Dworcowej "luksusowym" tylko dlatego ze ma garaze i
        metalowe zaluzje hihi, albo klamstwo z wybiorczej o corce ksiegowej ktora jakoby
        byla zatrudniona w Pojezierzu... o tym ze niejaki K***us z Super Ekspresu
        mieszkal w tym "luksusowym" bloku w wynajetym od ksiegowej Pojezierza mieszkaniu
        to juz nikt nie napisal...
        Dla mnie cala ta sprawa smierdzi i przerazeniem napawa mnie mysl ze wladze moga
        dostac w swoje rece ludzie tacy jak Lidia S. i jej podobni ktorzy dzialaja i
        zachowuja sie dokladnie w taki sam sposob jak prezes. Tyle ze do tej pory moglem
        sie cieszyc szybkim internetem, ocieplonymi budynkami czy zadbana zielenia - a
        teraz bede mial do czynienia z jakimis babskami z rynku ktore pewnie nie wiedza
        czym jest internet.
        W kazdym razie prawda jak zawsze lezy pomiedzy opiniami. Nie wierze ze bedzie
        dobrze i naprawde wolalbym mniejsze zlo. Teraz spodziewam sie tylko najgorszego.
        • Gość: Taksa Re: Eeee tam IP: *.udn.pl 27.05.05, 18:07
          Sp-nia "Pojezierze" nie ma nic wspólnego z ostatnimi artykułami gazety
          wyborczej,z których wynika że nie jest tak dobrze w policji.Posypały się głowy
          funkcyjne jak komendanci czy wiceminister chyba nie z bylejakiego powodu.Skoro
          Prokurator Olejni miał spotkanie z komendantem to chyba nie po to tamtaen go do
          nczegoś prowokowałalbo wymyślał nieprawdziwe historie.Odłóżmy to na bok bo to
          są sprawy policji i ich wewnętrznych struktur.Wracając do sp-ni to jest to
          dopiero początek śledztwa w śledztwie,bo przecież niektóre zdarzenia miały
          miejsce przed 3 laty.Już upublicznione nieprawidłowości zagrożone karą przez
          Zarząd sp-ni to masowe zjawisko w większości sp-ni w Polsce.Sp-nia ma to do
          siebie,że jest dojną krową z której można doić ile się da,bo nie ma żadnej
          odpowiedzialności i zewnętrznej kontroli.Prokuratura nie zajmowała się
          wnioskami,bo w większości miały one charakter cywilny a ponadto w sp-ni żądzi
          prawo spółdzielcze,czyli wracamy do podmiotu jakim jest członek sp-ni,a więc
          członkowi sp-ni bierzcie sprawy w swoje ręce i róbcie czystki,a tam gdzie była
          korupcja zgłaszajcie do Prokuratury i napewno to zbada i zastosujw odpowiedni
          par.kk.
          • Gość: Uchachany po pachi Re: Eeee tam IP: *.olsztyn.mm.pl 27.05.05, 20:25
            > Prokuratura nie zajmowała się wnioskami,bo w większości
            > miały one charakter cywilny

???

> a ponadto w sp-ni żądzi prawo spółdzielcze,

???

Mozesz rozwinac swa wypowiedz? Bo nic a nic z niej nie kapuje...
        • Gość: nowy Re:... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:12
          nareszcie jest coś co odwróci uwagę od krętactw zenka? Każdy pretekst jest
          dobry!Ocieplonych kilka budynków? - tylko zapomniałeś dodać, że to za pieniądze
          spółdzielców.Jaką łaskę robi zarząd, że dociepla budynki. Za 25 tysięcy
          miesięcznie- coś trzeba robić. Jestem członkiem spółdzielni od ponad 40 lat i
          mój blok nie jest docieplony, nie mogę się uwłaszczyc, a pieniądze spółdzielców
          są defraudowane... Bezczelność i arogancja tych "władz" spółdzielni jest
          porażająca, a porównywanie z nimi ludzi, którzy żądają przestrzegania prawa
          wskazuje wyłącznie na to, że ekipa zenka nie śpi... i dalej robi swoje...
        • Gość: seba Re:eee tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:46
          "teraz spodziewam się tylko najgorszego" - tak zapewne mogą myśleć ci, którzy
          działali niezgodnie z prawem i działali na szkodę spółdzielców. W końcu
          nietykalni poniosą odpowiedzialność za to co czynili!! A ja chcę normalnego
          zarządcy - przede wszystkim kompetentnego, znającego się na prawie
          spółdzielczym i dbającego o interes spółdzielców. Już czas, aby przestał nam
          robić płukanie mózgu (Echo Pojezierza) specjalista od nawożenia buraków i szara
          eminencja -księgowa, którzy dbali wyłącznie o własne interesy.
        • Gość: jarek Re: Eeee tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:09
          Czyżby autor tej wypowiedzi czytał wyłącznie Echo Pojezierza, a może sam je
          współredaguje...? To metody zenka i księgowej... znamy je znamy... Mieszkam w
          tej spółdzielni od 23 lat i z taką butą nie miałem nigdy do czynienia. Kraść i
          twierdzić, że to dobre dla okradanych - to tylko wśród ekipy prezesa lub fanów
          Echa Pojezierza może być regułą...
          • Gość: Taksa Re: Eeee tam IP: *.udn.pl 27.05.05, 22:22
            DoUchachanego!!!!.Ty jesteś chyba fanem cykaPro i pozostałych umoczonych.Z
            Twoich postów nie wynika żaden konkret,szukasz sensacji a to prawdziwemu sp-cy
            nie przystoi.Gdyby nie udział aktywnych ludzi przez kilka lat to ta sp-nia
            szłaby w przepaść razem ze sp-cami.A przecież to ich pieniądze i wkład włożony
            w rozwój tej sp-ni.Przy zarządzaniu procykowymnie było szans na
            uwłaszczenie,kredyty mieszkaniowe [w długach]do wyjaśnienia,szedł w inwestycje
            ale zabrakło rzetelnego - opartego na podstawie faktycznej rozliczenia z
            pokazaniem faktur,itp.Jak pójdziesz na naukę to będziesz wiedział wszystko o
            prawie sp-czym,będziesz umiał kojarzyć go z przepisami kpc,KC,kpk,kk.
            • Gość: Uchachany po pachi Re: Eeee tam IP: *.olsztyn.mm.pl 29.05.05, 12:07
              > Ty jesteś chyba fanem cykaPro i pozostałych umoczonych.

Nie.

> Twoich postów nie wynika żaden konkret.

Taaa?? A czytales swoje?
              Moze po prostu ich nie rozumiesz.. Przykro mi.. Prosciej pisac juz nie potrafie.

> Szukasz sensacji a to prawdziwemu sp-cy nie przystoi

Skad wniosek ze jestem spoldzielca? Nigdy tego nie mowilem.

> Jak pójdziesz na naukę to będziesz wiedział wszystko o
              > prawie sp-czym,będziesz umiał kojarzyć go z przepisami
              > kpc,KC,kpk,kk

1. O jakiej nauce mowisz?
              2. O jakie kojarzenie przepisow ci chodzi?
              3. Potrafisz wymienic tylko cztery skroty ustaw (kodeksow) czy ta wyliczanka
              jest jedynie przypadkowa?
              • Gość: Taksa Re: Eeee tam IP: *.udn.pl 30.05.05, 22:08
                Czytaj sobie - Gazeta pl.Olsztyn , art. Zarzut: Uchybienia godności
                urzędu.Chyba mi się to nie śniło,ale faktycznie już jest w internecie..Brak mi
                słów o wymiarze sprawiedliwości,ale mam nadzieję że szybko wyczyszczą szeregi.
                • muraszka1 nowe zbieranie podpisow ? 02.06.05, 14:31
                  Wlasnie zaczepila mnie pani kierownik osiedla,pokazujac kserokopie listy,
                  to lista z przed kilku lat,dotyczyla niezadowolenia spoldzielcow z powodu,
                  ich zdaniem zawyzanych czynszow.Liste te zrobil ktos z lokatorow.
                  Czynsze sa obledne,za CO doplacalo sie od 800,- wzwyz.
                  Pani kierownik osiedla sprawdza wiarygodnosc podpisow na kopii listy,
                  a potem podsuwa do podpisania nastepna,juz oryginalna,popierajaca zarzad
                  spoldzielni,ze jakoby tamten podpis i lista nie byla przeciwko zarzadowi.
                  Ciekawe co? A kto ustala czynsze?
                  • Gość: klaressa@wp.pl Re: nowe zbieranie podpisow ? IP: *.olsztyn.mm.pl 04.06.05, 22:12
                    trochę nie na temat......ale muszę.Jak zdobyć statut spółdzielni? Utrudniają
                    mi, a mam problem natury prawnej i trochę etycznej......Ewa z olsztyna
                    • Gość: Toruńczyk Re: Koniec z cwaniakami typu prezio Pojezierza IP: *.torun.mm.pl 05.06.05, 16:01
                      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050604/prawo/prawo_a_1.html
                      • Gość: sam_sob Re: Koniec z cwaniakami typu prezio Pojezierza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 07:29
                        Bez zmiany mentalności osób odpowiedzialnych za ekzekwowanie prawa, twój
                        optymizm pozostanie tylko w sferze "pobożnych życzeń".
                        Patrz:
                        www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1473&dok=1473.6.3.2.3.1.0.1.htm
                        • Gość: Toruńczyk Re: Koniec z cwaniakami typu prezio Pojezierza IP: *.torun.mm.pl 06.06.05, 09:18
                          Masz rację z ta mentalnoscią, ale na dzień dzisiejszy można wiele spraw wymusić
                          od odpowiedzialnych za egzekwowanie prawa - oczywiście nie można dać się
                          sprzedać.
                          Patrz jeszcze są uczciwi spółdzielcy, dla ktorch dobro ogółu jest ważniejsze od
                          kolegów :
                          miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,2749260.html
                          www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050606/TORUN/106060271/-1/torun
                          • Gość: Spóldzielca 400 Zamienił stryjek siekierkę na kijek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 10:15
                            Podane przez Toruńczyka linki do artykułów o niby uczciwych spółdzielcach
                            niestety utwierdzają mnie tylko w przekonaniu, że zmiany w spółdzielniach
                            mieszkaniowych przeważnie nie prowadzą do poprawy sytuacji.
                            Owszem, trochę się zmienia, jak np. obniżenie kosztu ocieplenia ze 160 złotych
                            do 100 zł., ale chyba dlatego, aby psychologicznie uzasadnić spółdzielcom
                            dorwanie się do władzy następnej ekipy, wcale nie dużo uczciwszej od
                            poprzedniej.
                            Jak można mówić o nadwyżkach w spółdzielni mieszkaniowej, bo raczej nie wierzę,
                            że Rubinkowo prowadzi jakąś działalność gospodarczą, na której może zarobić
                            ponad milion zlotych(wtedy musi zapłacic podatek i dopiero reszta będzie jej
                            dochodem). Wygląda mi na to, że ewentualna nadwyżka powstaje na skutek
                            zawyżonych opłat pobieranych od spółdzielców! Okazuje się, że jak ginęła gdzieś
                            w Rubinkowie woda, tak ginie nadal! Zatrudnienia nie zmniejszono, zapewne nowy
                            zarząd przyjmuje do pracy znajomych! Czynsze też nie ulegly obniżeniu!
                            Wynika z tego, że jedni cwaniacy zastąpili zapewne innych. Do tego zwalnianym
                            prezesom trzeba było zapłacić kilkaset tysięcy złotych odszkodowań, które muszą
                            pokryć spółdzielcy. To co wobec tego zyskali spółdzielcy? Tylko nowe twarze w
                            zarządzie i radzie nadzorczej?
                            W każdym razie tak to wynika z podanych przez Toruńczyka artykułów. Jestem
                            przekonany, że i w Pojezierzu chodzi o to samo!
                          • Gość: sam_sob Re: Koniec z cwaniakami typu prezio Pojezierza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 13:38
                            Patrzę i dla tego jestem na tym forum.:)

ps.
                            trudno Was nie dostrzegać choćby z powodu miejsca urodzenia - ok. 60 km.
                            • Gość: Toruńczyk Re: Idzie się załamać tym wszystkim ? IP: *.torun.mm.pl 06.06.05, 15:13
                              serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2746507.html
                              Spółdzielco 400 po przeczytaniu tego linku, chyba przestaniesz tak bronić tego
                              prezia - inny, który przyjdzie na jego miejsce juz nie może byc gorszym
                              wariatem, jak był prezio P.
                              • Gość: sam_sob Re: Idzie się załamać tym wszystkim ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 07:38
                                To tylko tak strasznie wygląda z zewnątrz. My tutaj w większości
                                przyzwyczailiśmy się do tego typu sytuacji i nauczyliśmy się trwać choć nie
                                wszyscy zupełnie bezkrytycznie.
                • Gość: z daleka Re: Eeee tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 23:02
                  Nie jestem z Olsztyna, więc powiedzcie mi, jak to w końcu z tym prezesem było.W
                  Olsztynie spędzam przeważnie wakacje.
                  • muraszka1 Re: Eeee tam 04.06.05, 04:56
                    I dobrze robisz! Życze miłego wypoczynku :)
    • mojorisin1 Re: Po aresztowaniu prezesa "Pojezierza" 07.06.05, 22:57
      Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM "POJEZIERZE" w Olsztynie

OPINIA W SPRAWIE OCENY PODZIELNIKÓW CIEPŁA ZAKUPIONYCH PRZEZ SPÓŁDZIELNIĘ
      MIESZKANIOWĄ
      "POJEZIERZE" W OLSZTYNIE

Opracowali:
      dr inż...Eiotr SURMACZ

upr.

Politechnika Lubelska Katedra Ogrzewnictwa Wentylacji i Automatyzacji
      rr inż. Jerzy Adamczyk, dr inż. Piotr Sunnacz 1

Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM ,,POJEZIERZE" w
      Olsztynie

l. Podstawa opracowania.

Podstawą opracowania są:

. Zlecenie Spółdzielni Mieszkaniowej "Pojezierze" w Olsztynie na opracowanie
      opinii oceniającej oferty związane
      z dostawą i obsługą podzielników kosztów,
      . Oferty firm biorących udział w przetargu, . Normy i normatywy.

2. Cel opracowania.

Celem opracowanie jest określenie czy wybrana firma przez Spółdzielnię
      przedstawiła najkorzystniejszą ofertę pod względem technicznYm i ekonomicznYm.

3. Omówienie składanych ofert.

W roku 2001 Spółdzielnia Mieszkaniowa "POJEZIERZE" ogłosiła przetarg na
      dostawę /wymianę/ i ewentualnie obsługę podzielników ciepła w obiektach
      Spółdzielni. Ofertę złożyło 5 firm:
      . VITTERA O/Gdańsk,]
      . METRONA POLSKA Warszawa, • TECHEM Sopot,
      . SIMENS Warszawa,
      • METRON OlsztYn.

dr inż. Jerzy Adamczyk, dr inż. Piotr Surmacz 2

Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM ,,POJEZIERZE" w
      Olsztynie

Zaproponowane warunki przez dostawców:
      Lp. Nazwa Finny Cena jednostkowa Podzielnik typ Czas spłaty
      l. VITTERA 56,71 DOPRIMO 1 - 10 lat
      2. METRONA 46,01 EPCO Telemetrie 9 m -cy
      3. TECHEM 30,59 OPTICA 2 - 10 lat
      4. SIMENS 47,08 WRE 30 Z 30 dni
      5. METRON 89,55/69,55 EPOKA Nie określony

Wszystkie wymienione wyżej podzielniki są podzielnikami
      elektronicznymi. W zależności od konfiguracji umożliwiają odczyt od 3 do ponad
      30 funkcji. Większość firm oferowała przeprowadzenie rozliczenia lokatorów
      przez dostawcę urządzenia lub przez Spółdzielnię udostępniając specjalny
      program kalkulacyjny. Część odczytów z podzielników np. DOPRIMO umożliwiała
      przeprowadzenie odczytu przez lokatora. Lokatorzy na bieżąco mogą kontrolować
      zużycie ciepła przez poszczególne grzejnik.
      Ważną dla użytkowników sprawą jest zapłata za podzielniki. Firmy WITTERA i
      TECHEM oferowały nawet 10 letni okres spłaty, a pozostali oferenci znacznie
      krótszy tj. od 30 dni do 9

rmeSH~cy.

dr inż. Jerzy Adamczyk, dr inż. Piotr Sunnacz 3

Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM "POJEZIERZE" w Qlsztynie

Porównamy warunki oferowane przez firmy WITTERA 1 TECHEM:

LP.

Firma

VITERRA O/GDAŃSK

TECHEM O/SOPOT

.

1.

2.

3.

4.

Cechy podzielników:
      Typ podzielnika
      - wskazania dostępne dla lokatora;
      - zegar 1 kalendarz czasu
      rzeczywistego;
      - system rozliczenia lokatorów
      przez wybrana firmę;
      - temperatura startowa;
      - miejsce produkcji.
      a) Koszty zakupu i montażu
      zł/szt. Wg oferty podstawowej:
      - okres rozliczenia finansowego b) Porównanie kosztów przy 10
      letniej spłacie;

Koszt rozliczenia l-ego ! podzielnika Inne elementy:
      - doświadczenia ze współpracy

DOPRIMO 33 funkcje

tak bez lub z programem 28°C Wrocław 53,00 +VAT

10 lat

53,00 + VAT

6,15 + VAT

Bez zastrzeżeń

OPTICA 3 funkcj e

me tylko program komputerowej tej firmy
      23°C
      Niemcy

28,59 + VAT

2 lata

10 lat x 6,61 = 66,10 + VAT 6,50 + VAT

Zastrzeżenia:
      - nierzetelność i nietenninowość rozliczeń;

- kondycja ekonomiczna firm

dobra

Wg bilansu za 1999 r. - strata netto 2.660.000,00

. Analizując dane zawarte w tabeli można stwierdzić iż warunki oferowane przez
      firmę VITTERA są korzystniejsze. Różnica w opłatach za jeden podzielnik przy
      porównywalnYm okresie spłaty WYnosi 0,35 zł na korzyść- finny VITTERA. Przy
      zainstalowaniu w spółdzielni 35.198 podzielników daje oszczędność w ciągu roku

dr inż. Jerzy Adamczyk, dr iiIż. Piotr Surmacz 4

Opinia w sprawie podzielników ciepła zastosowanych w SM "POJEZIERZE" w Olsztynie
      12.319,3 zł. Dodatkowo jeszcze Firma VITTERA zaproponowała odkupienie starych
      podzielników nie zależnie od ich dostawcy i stanu technicznego za 3 zł.
      Powyższego faktu w analizach finansowo rozliczeniowych nie uwzględniono.
      Podzielniki kosztów zgodnie z
      zawartą umową są własnością lokatorów i lokatorzy spłacają podzielniki z
      oszczędności za opłaty za centralne ogrzewanie - nie ponoszą dodatkowych
      kosztów.
      Na podstawie uzyskanych informacji i zamieszczonych w powyższej tabeli Firma
      TECHEM jest w trudnej sytuacji finansowej, oraz przeprowadzała rozliczenia w
      sposób nierzetelny.
      5. Wnioski.
      N a podstawie przeprowadzonych analiz można stwierdzić iż:
      Komisja przetargowa wybrała najkorzystniejszą ofertę pod względem technicznym i
      ekonomicznym dla Spółdzielni i lokatorów.
      vr.
      dr inż. Jerzy Adamczyk, dr inż. Piotr Surmacz
      • Gość: Spółdzielca400 A jednak przy podzielnikach nie było przekrętu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 08:20
        Wreszcie ktoś rozsądnie przytoczył (szkoda, że nie wcześniej) dokument, z
        którego jasno wynika, że przy zakupie podzielników od Viterry nie tylko nie
        było przekrętu, czego doszukuje się wielu spółdzielców z Pojezierza i za co
        również aresztowano prazesa Procyka ale na dokładkę była to najkorzystniejsza
        oferta.
        Każdy z nas zna się na wszystkim, ale trzeba wierzyć fachowcom i specjalistom,
        a za takich chyba można uznać pracowników naukowych z Katedry Ogrzewnictwa,
        Wentylacji i Automatyzacji Politechniki Lubelskiej. Za tymi ludźmi stoi
        autorytet pracowników naukowych i odpowiednie stopnie naukowe i trudno przyjąć,
        że swoją opinię wykonali nierzetelnie.
        Jest czymś zupełnie naturalnym, że poszukując usługodawców, sięga się do
        znanych sobie osób, do których ma się zaufanie i w tym wypadku prezes zwracając
        się do znanego sobie członka rady nadzorczej w sprawie podzielników doprowadził
        do najkorzystniejszej dla spółdzielni transakcji. I teraz czyni mu się z tego
        powodu zarzut! To jest możliwe tylko w Polsce.
        Tak więc jeden argument przeciw prezesowi Pojezierza odpadł. Wkrótce zapewne
        okaże się, że i inne też zostały celowo sfabrykowane przez niechętne mu osoby.
        Zamiast rzetelnie wszystko sprawdzić, wylewa się kubły pomyj na człowieka.
        • Gość: Toruńczyk Re: A jednak przy podzielnikach przekręt IP: *.torun.mm.pl 08.06.05, 08:54
          Kochany Spółdzielco 400, ten prezio takie niepoważne kwity mógł juz dawno
          wyciągnąć i wówczas nie byłoby tematu, a jak tego nie zrobił, to widocznie
          wiedział ze jest przekręt / łapówka/. To jest tak, jak do danego autorytetu
          naukowego / adwokata też/ zwrócisz się o daną opinie przedstawiaijąc mu swój
          dla siebie wygdny stan faktyczny sprawy i dobrze mu załacisz, to dostaniesz
          taką opinie jaką chcesz tj. najlepiej ci odpowiadającą - przecież te opinie
          nie są robione na potrzeby dowdowe w sądzie / nie są opiniami biegłego
          sądowego, za treść których odpowiada się pod odpowiedzialnoscia karną.
          Poza tym pozostaje jeszcze kwestia art. 56 § 3 prawa spółdzielczego - np. w
          1999 roku następny autorytet dr R. Jajszczyk ze ZR SM RP Warszawa napisał, że w
          ocenie Zwiazku pod pojęciem działalności konkurencyjnej należy rozumieć i
          sytuacje , w których ta sam osoba fizyczna jest członkiem rady nadzrczej oraz
          członkiem władz lub wspólnikiem podmiotu, z którym spółdzielnia ma zawartą
          umowe o dostawy lub usługi/ to dotyczy sytuacji tego byłego przewodniczacego
          rady nadzorczej i jednocześnie przedstawiciela tej firmy, która wygrała ten
          przetarg/.
          Pamiętaj, to jest wszysko możliwe tylko w Polsce, tak więc jedyny argument
          przeciwko Prezesowi, którego Spółdzielco 400 tak uwielbiasz, jest dalej
          aktualny. Co Ty na to ?
          • Gość: sam_sob Re: A jednak przy podzielnikach przekręt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 09:18
            Myślę, że decydujące znaczenie w tej sprawie będzie miało to, kto za tym stoi,
            niźli fakty i dowody na które się powołujesz. Odnoszę wrażenie, iż grono osób -
            protektorów będzie miało w tej sprawie istotne znaczenie. Historia z tej ziemi
            Warmii i Mazur zna takie przypadki, że sprawcy nieszczęścia, w tym śmierci
            trzech osób cieszyli się większą sympatią arcybiskupa, niż ich ofiary w rok po
            tragicznej nocy.
        • Gość: xxxxx Re: A jednak przy podzielnikach nie było przekręt IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.06.05, 21:29
          Czyzbys spoldzielco400 pochodzil z Ciemnogrodu czy Procykolandu?
          Wciskasz kit tak jak twoj idol.Ale my juz jestesmy odporni na propagande
          sukcesow prezia.Ona sie na tym zna bo byl sekretarzem KZ PZPR na ART w
          Olsztynie gdzie pracowal.Wszyscy go sie bali bo zaraz biegal do KW PZPR i
          donosil na tych,ktorzy mieli inna,przeciwna partii opinie lub poglad.Kogo ty
          bronisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka