Gość: A. IP: *.76.classcom.pl 04.02.06, 23:55 czy wiecie skąd mogę zaczerpnąć wiedzy na temat gwary warmińskiej? może knigi albo ludzie znający się na sprawie... dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tralala33 Re: gwara warmińska 05.02.06, 00:05 Na początek może tu, a jutro coś się jeszcze wymyśli. Dobranoc. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=27528410 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: gwara warmińska IP: *.76.classcom.pl 05.02.06, 00:11 dzięki i czekam na więcej :) Odpowiedz Link Zgłoś
tralala33 Re: gwara warmińska 05.02.06, 13:07 Z książek to może jeszcze Kiermasy na Warmii ks. Walentego Barczewskiego. Fragmenty w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=26972910&a=28268059 A wieczorem na pewno przyjdzie Rita i jeszcze coś podpowie! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: gwara warmińska 05.02.06, 19:45 :) Mogę tylko zaproponować znalezienie miejsca na urlop gdzieś w rodzinie warmińskiej i na żywo poczuć tą gwarę, ale w dzisiejszych czasach pewnie nie mozliwe to jest. :) Zapoznać się z dziełami Edwarda Cyfusa - jedynego mistrza gwary warmińskiej i proponuje się pośpieszyć. Jesli faktycznie chcesz poznać gwarę to tylko i wyłącznie proponuję kontak. Postaram sie dowiedzieć coś więcej na ten temat. :) Tak z ciekawości, bo już taka jestem - w jakim celu chcesz poznać tą gwarę ? :) Jeśli tylko masz odwagę i chęci to jest to wskazane, bo ona juz odchodzi w zapomnienie. :) Jesli pozwolisz, to wszystkie zródła będziemy z Talalą umieszczać w tym watku. Mam ich trochę tylko poszperam w linkach. :) Właściwie to gwarę trzeba wyssać z mlekiem matki, ale jeśli masz predyspozycje do języków to pójdzie Ci łatwo. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: gwara warmińska 05.02.06, 19:53 Oto pierwsze linki Poznaj mistrza gwary Edwarda Cyfusa kopanki.pl/cyfus.htm Tu masz kontakt artur.czesak.webpark.pl/Stronica/Ksiazki/Cyfus.html Tu następna stronka artur.czesak.webpark.pl/index.html A tu masz wspaniałe Forum Gwarowe i Dialektologa, na którą pomoc zawsze możesz liczyć :) Tralala, nie wiem czy posiadamy słownik warmińsko-mazurski na linkach ? Bardzo by się chyba przydał. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: gwara warmińska 05.02.06, 19:55 poprawka > A tu masz wspaniałe Forum Gwarowe i Dialektologa, na którą pomoc zawsze możesz > liczyć :) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14682 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klakson Re: gwara warmińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 20:21 Swego czasu pan Edziu nagrywał w Radio Olsztyn, tam mozna uzyskać nagranie na płycie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: gwara warmińska 05.02.06, 20:59 Może ktoś ma jeszcze inne pomysly ? To wątek otwarty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: gwara warmińska IP: *.76.classcom.pl 05.02.06, 21:57 KOCHANI JESTEŚCIE!!!! jak tylko zakoncze sesje zabieram się za naukę gwary... a moje zamiłowanie - ot tak - warmianka ze mnie, a ze daleko od domu to poziom zapotrzebowania na swojskość wzrasta :)poza tym propagować trzeba to co nieznane.... Czekam na więcej:) buźka A. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: gwara warmińska 05.02.06, 22:21 Miła jesteś. Oj, jak milo takie słowa i chęci usłyszeć. Jak tylko będziemy mieć nowe ciekawostki natychmiast zamieszczę. A czy coś już znasz z gwary ? Odpowiedz Link Zgłoś