Dodaj do ulubionych

Olsztyn "metropolia"-cd

IP: *.range86-134.btcentralplus.com 18.03.06, 12:06
Nasi samorzadowcy jada do Lublina na spotkanie miast tzw.sciany wschodniej
zapoznac sie z Narodowym Planem Rozwoju i rozmawiac w sprawie wpisania
Olsztyna na liste polskich metropolii
Obserwuj wątek
    • generallo Olsztyn "metropolia ściany wschodniej" :( 18.03.06, 12:15
      Może i będziecie metropolią,
      ale dla ściany wschodniej,
      czyli miast typu;
      Rzeszów,Lublin,Białystok i Krosno ;)
      Bo prawdziwymi metropiliami są,
      miata typu;
      Warszawa,Poznań,Szczecin,Kraków,Wrocław,Łódź,Trójmiasto,Bydgoszcz no i Toruń :)
      więc morzecie pomażyć o metropolii,
      gdyż nie macie nawet obowdnicy
      z prawdziwego zdarzenia no i tramwajów
      wam też brakuję :(
      jak wybudujecie obwodnicę i przynajmniej
      1 linię tramwajową to dopiero wtedy
      można powrócić do pomysłu zostania metropolią :)
      ale nie wcześciej ;)
      • Gość: Allenstein Re: Olsztyn "metropolia ściany wschodniej" :( IP: *.zie.pg.gda.pl 18.03.06, 12:25
        chociaz bardzo lubie Olsztyn - to juz nie wierze, ze w tym miescie zmieni sie
        cos na lepsze.. jak dotad widac tylko:
        -niekompetentnych, przypadkowych lokalnych politykow -tak naprawde nie
        zwiazanych wogole z miastem,
        -afery w wymiarze sprawiedliwosci, urzedach, spoldzielniach, agencjach,
        spolkach, etc...
        -niewykorzystane szanse dotyczace takich spraw, jak budowa sieci tramwajowej,
        czy modernizacja Lotniska w Szymanach,
        -ciagle glupie spory i sciemy wsrod olsztynskich mafii polityczno-bisnesowych,
        -niedocenianie a nawet celowe niszczenie jedynych atutow tego miasta jakimi sa:
        zabytki architektury i techniki, lasy i jeziora,
        -odcinanie sie od niemieckiej przeszlosci miasta, nieprzyjazny stosunek do
        niemieckich inwestorow i dawnych mieszkancow, co kreuje negatywny obraz miasta
        w Zachodniej Europie,
        -etc, etc :-(
        • generallo wspominasz o Szymanach :( 18.03.06, 16:42
          ale jak zapewne wiesz wojsko nie chcę dłużej "cywili" na swoim obiekcie :(
      • nekroskop88 Re: Olsztyn "metropolia ściany wschodniej" :( 18.03.06, 12:30
        Toruń będzie metropolią, jeżeli łaskawie przygarnie go Bydgoszcz. Bez tego
        miasta Toruń nie znaczy NIC.
        • Gość: Allenstein Re: Olsztyn "metropolia ściany wschodniej" :( IP: *.zie.pg.gda.pl 18.03.06, 12:49
          Torun nie znaczy NIC? heh, znam naprawde duzo miast w Europie i akurat Torun
          jako jedno z niewielu polskich miast [obok Krakowa, Gdanska, Poznania,
          Wroclawia] jest naprawde pozytywnym miastem, ktore laczy ze soba wiele cech
          jakie powinno posiadac miasto [znakomita historia i zachowany miejski zespol
          zabytkowy, funkcjonalnie rozwiniete centrum, dobra kominikacja zarowno miejska
          jak i miedzymiastowa, znany osrodek universytecki, rozwinieta turystyka i
          promocja miasta, miejsce festivali, plenerow artystycznych, spotkan
          bisnesowych, rozwinieta siec hotelowo-gastronomiczna, oferta kulturalna i zycie
          nocne]...
          Olsztyn -ktory bardzo lubie - niestety zadnej z tych cech nie posiada :-(
          • nekroskop88 Re: Olsztyn "metropolia ściany wschodniej" :( 18.03.06, 12:57
            Wszystko się zgadza. Jednak metropolią sam nie zostanie, musi prosić Bydgoszcz
            o współpracę.
            • generallo Wcale nie musi... 18.03.06, 16:45
              tylko ma dobrych obywateli,
              którzy nie patrzą tylko na czubek swojego nosa,
              ale też widzą wiecej i chcą dobrze dla regionu,
              w przeciwieństwie do włodarzy Olsztyna :(
              • nekroskop88 Re: Wcale nie musi... 18.03.06, 18:18
                Hm... raczej musi, bo coś jest w unijnych przepisach, co wymusza na miastach
                współpracę, jeżeli dzieli je mała odległość (oczywiście, jeśli chcą być uznane
                za metropolie, bo jeżeli nie, to nikt ich nie zmusi do współpracy).
        • generallo Ale Toruń ma chocaiż Bydgoszcz :) 18.03.06, 16:43
          za to was kto przygarnie?
          bo napewno nie Elbląg ;)
          • 999s Re: Ale Toruń ma chocaiż Bydgoszcz :) 18.03.06, 16:50
            Przygarnięci przez Elbląg? To już chyba lepiej żebu Olsztyn stał się dzielnicą
            Kalingradu!
            • generallo Wiem,wiem... 18.03.06, 17:52
              że wy wolicie Białystok lub Królewiec,
              bo macie podobny rozwój infrastruktury drogowej :DDDDDDD
              • nekroskop88 Re: Wiem,wiem... 18.03.06, 18:19
                A w Elblągu krzyżują się cztery międzynarodowe autostrady?
                • generallo Drogi krajowe :) 18.03.06, 18:43
                  jedna w stronę Gdańska i Warszawy nr.7
                  jedna na Suchacz i Tolkmicko nr.503
                  jedna w stronę Milejewa i Braniewa nr. 504
                  jedna w stronę Malborka i Tczewa nr. 55
                  czyli są razem 4 drogi :)
                  a Olsztyn ile ich ma?
                  • nekroskop88 Re: Drogi krajowe :) 18.03.06, 18:44
                    Ale ja nie mówię o Olsztynie tylko o Królewcu i Białymstoku, powiedziałeś, że
                    te dwa ostatnie miasta mają podobny układ dróg.
                    • nekroskop88 Re: Drogi krajowe :) 18.03.06, 18:45
                      Nie Królewcu, tylko Kaliningradzie. Pomyłka ;-)
                      • generallo Ja nie uznaję tej sztucznie narzuconej... 19.03.06, 09:47
                        przez Rosjan nazwy miasta Królewiec :)
                        bowiem od założenia aż do zdobycia Królewca,
                        przez Armię Czerwoną jego nazwa brzmiała;
                        po niem.Koningsberg a po polsku Królewiec :)
                        To rosjanie nadali mu nazwę Kaliningrad :(
                        na cześć jednego z przywódców komunistycznych,
                        Nikołaja Kalinina który wymordował znaczną część
                        narodu rosyjskiego :(
                        a to dlatego że był on wysoko postwioną osobą
                        w służbie bezpieczeństwa ZSRR (KGB)
                        i to właśnie dlatego nie możemy tolerować,
                        tej sztucznej nazwy miasta która gloryfikuję,
                        zbrodniczy system komunistyczny :(
                        • Gość: 444222 Re: Ja nie uznaję tej sztucznie narzuconej... IP: *.ols.vectranet.pl 19.03.06, 14:40
                          Królewiec czy Kalingrad to teraz częśc Rosji. I to Rosjanie decydują o tym jak
                          się miasto będzie nazywać , a gloryfikowaź mogą co chcą nawet jądra stalina czy
                          cycki Katarzyny II
      • Gość: maniek.27 Re: Olsztyn "metropolia ściany wschodniej" :( IP: *.lublin.mm.pl 18.03.06, 16:57
        Toruń????
    • Gość: maniek.27 Re: Olsztyn "metropolia"-cd IP: *.lublin.mm.pl 18.03.06, 17:00
      Z tego co słyszałem to metropolia musi mieć 500 tys mieszkańców razem z
      przyległymi wsiami i miasteczkami. Dlatego też np. Lublin ma 470 tys no i
      brakuje mu 30 tys. Tak więc możecie mieć z tym problem. Ale życzę powodzenia.
      • Gość: xyz Re: Olsztyn "metropolia"-cd IP: *.olsztyn.mm.pl 18.03.06, 17:25
        U nas ma być 400 tys. (taką liczbę podali w Gazecie Olsztyńskiej) w promieniu
        50km. Zobaczymy co z tego wyjdzie, może się uda...
        • Gość: Hakenbu Każdy region powinien mieć swoją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 10:35
          A dlaczego nie 60 km, albo i 70 od Olsztyna? Jakby się doliczyło Iławę, Mrągowo,
          Nidzicę i Szczytno to by dopiero "metropolia", że hej wyszła! Mimo to:
          wpisywanie Olsztyna na listę metropolii? Czemu nie?

Jesli przyjąc krytetrium ważności miasta na dużym obszarze i brak
          konkurencyjnych ośrodków w najbliższym sąsiedztwie (Olsztyn spełnia tu funkcję
          głównie uniwersytecką i administracyjną) to Olsztyn bez wątpienia meropolią jest
          dla terenów w promieniu nawet do 100 km wokoło, a na wschód patrząc nawet prawie
          200 km.

W sensie transportowym Olsztyn ma mniejsze znaczenie niż Ostróda (najważniejszy
          węzeł drogowy w regionie), czy Iława (najważniejszy węzeł kolejowy). Cóż...
          Olsztyn to "stolica regionu" głównie z nazwy. Gdzieś władze wojewódzkie musiały
          się ulokować, tak ,zeby z różnych stron województwa nie było zbyt daleko.

Niestety poza rolami edukacyjnymi i administracyjnymi Olsztyn metropolią nie
          jest, zważywszy nawet, że największe spośród miast w promieniu 80 km od niego są
          od niego mniejsze co najmniej 6-scio krotnie. Ale nawet biorąc to pod uwagę
          Olsztyn to ani stolica kulturalna, ani rozrywkowa,ani handlowa czy przemysłowa i
          gdyby nie AZS to w sensie sportowym też w zasadzie nie było o czym mówić (I liga
          w niszowych dyscyplinach ja rugby, czy piłka ręczna, jak dla mnie nie jest
          znakiem potęgi sportowej)

I jeśli Olsztn ma zostać "metroplią" to tylko na zasadzie "braku laku". Może to
          byłby jakiś bodziec rozwojowy dla tego zaniedbanego i chronicznie
          niedoinwestowanego miasta?

• Gość: aaa Re: Każdy region powinien mieć swoją IP: *.olsztyn.mm.pl 19.03.06, 11:02
            Gdzie mu do metropoli.Musi sie jeszcze raz narodzic i moze wtedy.
    • Gość: fd Re: Olsztyn "metropolia"-cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 11:17
      Olsztyn jest zbyt małym miastem
      • Gość: xyz Re: Olsztyn "metropolia"-cd IP: *.olsztyn.mm.pl 19.03.06, 12:01
        Jest zbyt malym do czego? Zeby dostać trochę funduszy na rozwój? Wpisanie
        Olsztyna na listę metropolii przyniesie ze sobą same korzyści. Może stać się
        bodźcem to zacieśnienia wspołpracy miedzy miastami leżącymi w promieniu 50 km
        wokół miasta, rozwój komunkiacji, infrastrukury drogowej, kolejowej, może
        pojawią się jakieś inwestycje? Lotnisko, dwie drogi ekspresowe (7 i 16), lepsze
        zagospodarowanie jezior, których w tej metropolii byłoby bardzo dużo...
        Szans jest wiele, tylko trzeba mądrych ludzi, żeby je wykorzystać.
        400 tys ludzi to ok. 1/3 populacji calego województwa, jednego z biedniejszych
        w tym kraju. Bez rozwoju i nowych inwestycji kiedyś to województwo może
        przestać instnieć...
      • generallo Nareszcie :) 19.03.06, 14:21
        No nareszcie ktoś rozsądnie myślący,
        a nie snujący sennych urojeń,
        które się nigdy nie spełnią :)
    • Gość: swiatowy Re: Olsztyn "metropolia"-cd IP: *.range86-134.btcentralplus.com 19.03.06, 12:04
      Kto ty jestes?
      Jam z prowincji elblazanin, czlowieczek maly
      Jaki znak twoj?
      Krwawe galy

Torun "metropolia" Olsztyn nie No i git!
      • generallo Wiesz co? 19.03.06, 14:24
        Już pomału zaczynają mnie nudzić,
        twoje popisy na forum,
        bo jeśli chcesz pokazywać się
        tak jak do tej pory,
        to odpuść sobie,
        albo idź do szkoły się trochę wyedukować :)
        i twój nick światowy :DDDD
        zupenie nie przystaje do poziomu twoich wypowiedzi :(

ja dam ci nowy nick; "słomazbutów"
        • Gość: swiatowy Re: Wiesz co? IP: *.range81-154.btcentralplus.com 19.03.06, 21:12
          A mnie zaczynaja nudzic sflustrowani paranoicy tacy jak ty czy twoj kumpel
          alfik Szeregowy generallo popraw beret i marsz na forum swojej wioski
          • generallo Elbląg to nie wioska tylko metro... 20.03.06, 06:10

> A mnie zaczynaja nudzic sflustrowani paranoicy tacy jak ty czy twoj kumpel
            > alfik Szeregowy generallo popraw beret i marsz na forum swojej metropolii ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka