Dodaj do ulubionych

Olsztyn jest piękny cz.V

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:42
Urodziłam się w Olsztynie i bardzo za nim tęsknię.

"Stąd odeszły nasze dni
żółte plaże zaszły mgłą
nie poznaję naszych stron
już tu nie ma naszych dni"
Obserwuj wątek
    • being28 http://www.album.com.pl/album.php?id=1035 22.02.03, 16:45
      Zdjecia mojego autorstwa sa tutaj:
      www.album.com.pl/album.php?id=1035
      • Gość: rita Re: http://www.album.com.pl/album.php?id=1035 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:47
        świetnie , jest ale zaraz wyjeżdzam , może zachaczę o muzeum tramwajów
        being rób 2000 post, będziesz zwycięzcą
      • Gość: rita Re: http://www.album.com.pl/album.php?id=1035 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:48
        jeszcze stronę detritusa i plan miasta , jeśli mamy omawiać sprawy i stronę
        kobry też
        • being28 Ciekawe adresy 22.02.03, 16:52
          Kilka ciekawych stron o Olsztynie:

www.detritus.olsztyn.pl/
          www.moje-fotografie.olsztyn.pl/
          www.enka.to.pl/
          Mapa Olsztyna jest pod adresem:
          www.olsztyn.com.pl/
          • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:54
            being - puść mnie już muszę wyjechać - trzymaj się i łap 2000 post
            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:55
              zaczekam , jeszcze trzy posty i bęc
              • Gość: rita Re: being walcz IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:57
                walcz- jeszcze jeden i bęc
              • being28 Re: Olsztyn jest piekny 22.02.03, 16:57
                Trudno poswiece sie dla dobra miasta.
                • Gość: rita Re: Partyzantów 81 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 06:50
                  Słuchajcie , czy ten dom pod tym numerem jest prywatny czy Miasta , ciekawe
                  który radny go kupił ? Logicznie birąc, misto by tak nie wyremontowało czyli
                  musi być prywatny tylko czyj?
                  • Gość: rita Re: do Radka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 19:37
                    being , czy to twoje zdjęcie, zdjęcie Radka kończy album - fajne , tylko
                    dlaczego nie jest w całości.
                    Mapy nie zdobyłam Olsztyna, szukalam na stacjach benzynowych
                    Pytanko, pamiętasz ten mój piękny dom groszkowy - 14666 -67 - pytanie , ważne
                    pytanie zastanów się dobrze, czy w tym moim domu jest wejście do klatki ale od
                    ul. Samulowskiego, o które cię bardzo prosiłam, na zdjęciach tego właśnie nie
                    widać a to jest dla mnie najważniejsze - musisz się dopatrzyć tego wejścia, bo
                    nie wiem czy po remoncie nie zostało ono zlikwidowane.

being - powiesz kiedyś wnukom, że pod nr80 ul. Patyzantów był dawniej dworzec
                    autobusowy - tak , żebyś coś wiedział, trzeba przekazywać rzeczy pokoleniom,
                    masz go ode mnie w testamencie
                    • Gość: Andulka Re: do Radka IP: *.chello.pl 23.02.03, 19:51
                      Wydaje mi sie, że jakies wejście widać na zdjęciu 14667. Z boku, od
                      Samulowskiego właśnie, chyba ostatni "otwór" w ścianie domu wzdłuż
                      Samulowaskiego.
                      Zobaczysz to w prawym dolnym rogu, między nowym domem a slupem ze znakiem
                      zakazu skrętu w lewo, drzwi częściowo zasłania jakaś postać. Jeśli klatka
                      schodowa była na końcu budynku, to ją masz.
                      • Gość: rita Re: do Radka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 19:53
                        tak jak mowisz, powinno być , tylko ja sie nie mogętego dopatrzeć . Zaraz
                        zaglądnę .
                        Czy being to Radek?
                      • Gość: being28 Re: do mnie IP: *.icpnet.pl 23.02.03, 19:54
                        Zastanowie sie troche pozniej bo Malysz skakal, a teraz idziemy po piwko...
                        • Gość: rita Re: do mnie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 19:56
                          nie zapomnij wziąśc dziewczynę
                          • Gość: rita Re: ul. Partyzantów IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 20:02
                            Andula - ty nie patrzysz na ten dom. Od ul. Partyzantów w Samulowskiego, po
                            lewej stronie jest piękny kolosalny budynek mieszkalny a po prawej mały
                            groszkowy samotny domek i o ten domek mi chodzi.
                            being nie zrobił wejścia z boku i za to będzie zabity
                            • Gość: Andulka Re: ul. Partyzantów IP: *.chello.pl 23.02.03, 20:11
                              No przecież mówię, że tam widać kawałek TWOJEGO domu z wejściem jakimś. Twój
                              dom jest na trzecim planie, nowy na drugim a na pierwszym slup ze znakiem
                              skrętu Widać tylko kawalek groszkowego ale za to z wejsciem.
                        • koobra Re: do mnie 23.02.03, 20:10
                          przy niedzieli piwo -poniedziałek do bani ..
                          • being28 Re: do mnie 23.02.03, 20:14
                            koobra napisał:

> przy niedzieli piwo -poniedziałek do bani ..

Od jutra nowy semestr...
                            • koobra Re: do mnie 23.02.03, 20:40
                              to kolega usprawiedliwiony :)
    • being28 partyzantow 81, nr 14670 23.02.03, 20:22
      Na tym zdjeciu widac na rogu schody i chyba wejscie z boku. Na samym rogu, tym
      od Warminskiej. Mam to zdjecie w wiekszej rozdzielczosci i cos tam widac.
      Pisalas kiedys o zdjeciu klatki schodowej, ale ja nie wiedzialem o jaki
      budynek chodzi-myslalem o tym nowym nr 80.
      • Gość: rita Re: partyzantow 81, nr 14670 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 20:32
        przykro mi , wejścia od ul, Samulowskiego nie ma i nie widzę - ten dom powinien
        mieć trzy wejćia, ja widzę dwa - nigdzie nie ma trzeciego
        żle patrzycie
      • Gość: Andulka Re: partyzantow 81, nr 14670 IP: *.chello.pl 23.02.03, 20:33
        Wydaje się, że na zdjęciu 14667 wejście widać dokładniej chociaż samego domu
        tylko kawalątko.
        • being28 Re: partyzantow 81, nr 14670 23.02.03, 20:36
          Gość portalu: Andulka napisał(a):

> Wydaje się, że na zdjęciu 14667 wejście widać dokładniej chociaż samego domu
          > tylko kawalątko.

Jeeeest!!! Tez to widze.
          • Gość: rita Re:Being zastrzelę cie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 20:45
            being, ale nie martw się , przeżyjesz i jeszcze zrobisz mi te zdjęcia klatki.
            Najważniejsze, że stoi dom , że nie jest wyburzony i że mam do czego wracać.

A teraz wiesz , gdzie lokal Kobry , jest gdzieś na zdjęciu ?
            • being28 Lokal koobry 23.02.03, 20:51
              Gość portalu: rita napisał(a):

> being, ale nie martw się , przeżyjesz i jeszcze zrobisz mi te zdjęcia klatki.
              > Najważniejsze, że stoi dom , że nie jest wyburzony i że mam do czego wracać.
              >
              > A teraz wiesz , gdzie lokal Kobry , jest gdzieś na zdjęciu ?

Niestety tego tez nie wiem. Czy to jest taki kolorowy budynek z wejsciem od
              pl.Konsukatu? Zdjecia nie mam bo nie wiedzialem gdzie to jest. Za miesiac
              poprawie sie:) Partyzantow 81 ma 3 wejscia, tez to sprawdzilem ,widac na rogu
              schodki.Kiedys zrobie dokladne zdjecie i moze cos jeszcze.
        • Gość: rita Re: partyzantow 81, nr 14670 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 20:37
          no to jeszcze raz zaglądnę
          • Gość: Andulka Re: partyzantow 81, nr 14670 IP: *.chello.pl 23.02.03, 20:43
            Widzę dwa duże od frontu i małe pojedyncze od Samulowskiego, na samym końcu
            budynku. Widać mały kawałek, drzwi na końcu budynku (częściowo zasłonięte
            przez przechodnia niestety) i okno obok oraz nad nimi dwa okna na piętrze.
            Upieram sie, że to drzwi bo maja inne obramowanie niz okno obok.
        • Gość: rita Re: partyzantow 81, nr 14670 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 20:41
          Andula - wiesz , że masz rację , dopatrzyłam się tego wejścia miedzy
          samochodami, w takim razie musze beinga zabić, to ma być zdjęcie klatki
          schodowej,
          • Gość: rita Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 20:47
            to co teraz oglądamy ?
          • Gość: Andulka Re: partyzantow 81, nr 14670 IP: *.chello.pl 23.02.03, 20:48
            Ośmielam się przypomnieć, że niedawno chciałaś go na zięcia, czy coś takiego....
            :)))
            • Gość: rita Re: partyzantow 81, nr 14670 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 20:54
              na jego szczęście jest już zajęty ale mam go pod kontrolą
              • Gość: Andulka Re: partyzantow 81, nr 14670 IP: *.chello.pl 23.02.03, 20:58
                Dobranoc, musze wyłączyć komputer, monitor się grzeje aż śmierdzi w pokoju,
                strasznie stare truchło :(
    • Gość: Andulka Kolejne pytanie IP: *.chello.pl 24.02.03, 22:50
      Z jakiego miejsca są robione zdjęcia Jarot, ze tyle pola przed nimi a one hen,
      hen daleeeeeko
      • being28 Re: Kolejne pytanie 24.02.03, 23:00

> Z jakiego miejsca są robione zdjęcia Jarot, ze tyle pola przed nimi a one
        hen,
        > hen daleeeeeko

Zdjecia robilem z Nagorek, skrzyzowanie Turowskiego z Barcza. Na 1 zdejciu
        widac SP 30-na prawo jest ul.Sikorskiego i real, w srodku nic ciekawego nie
        ma, a na kolejnym zdjeciu jest LO5, jest tam tez cos w rodzaju domku
        jednorodzinnego i szopy. Na lewo jest lecrerc.
        • Gość: Andulka Re: Kolejne pytanie IP: *.chello.pl 24.02.03, 23:13
          Mniej więcej wszystko jasne, tylko jeśli pierwsze z trzech zdjęć to zachodnia
          część Jarot, drugie - środkowa a ostatnie - wschodnia, to co to za ściana drzew
          po lewej na zdjęciu 14648 - tam się chyba powinno zaczynać Pieczewo?
          • being28 Re: Kolejne pytanie 24.02.03, 23:18
            granica pieczewa i jarot jest troche sztuczna. Nie ma zadnych widocznych i
            obie dzielnice troche zachodza na siebie. Pieczewo widac za Lo5, kilka
            wiezowcow. Obszar od Krasickiego, jeziolowicza, gebika, herdera, kanta to
            pieczewo. Reszta to jaroty, obok sikorskiego jest osiedle generalskie, ale
            poznasz je po nzawach ulic.
      • being28 Re: Kolejne pytanie 24.02.03, 23:03
        Zdjecie 14648 z Lo5 to miejsce pod przyszly aquapark. Kiedys kolo Sp 30
        jezdzily kombajny:) Teraz to taki super teren na sprzedaz dla miasta i kupa
        kasy. Nie bede wiecej pisal o kasie bo znowu bede mnie molestowac:)
        • Gość: rita Re: Kolejne pytanie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 23:17
          jeszcze nie mam mapy, nie dołączę się do was, poszukam jeszcze w marketach
          a czy wiecie już gdzie knajpa Kobry, ciekawe kiedy on otwiera ją ?
          • being28 mapa dla rity 24.02.03, 23:19
            www.olsztyn.com.pl/_olsztyn/sub/miasto/plan.php
          • Gość: Andulka Re: Kolejne pytanie IP: *.chello.pl 24.02.03, 23:30
            Dąbrowszczaków 6a, od 1 marca chyba
        • Gość: Andulka Re: Kolejne pytanie IP: *.chello.pl 24.02.03, 23:20
          Miejsce na aquapark idealne, nawet na naturalny ;))) - tam chybaa jest troche
          podmokło?
          A serio jeśli w końcu powstanie to frekwencja zapewniona - ze wszystkich stron
          ludne osiedla.
          Ponawiam pytanie o ten las - nie las
          • being28 Re: Kolejne pytanie 24.02.03, 23:25
            W lesie jest/byl poligon. Kiedys tam nawet strzelali z ostrej amunicji. Na
            niektorych zdjeciach mozna zobaczyc wieze telewizyjna, wysoka na 350 metrow-
            wyzsza od tej w Paryzu. Wieza ta jest wlasnie na poligonie, na mapie to koniec
            ulicy masztoej.Z wiadomych wzgledow nie byl to teren dla wszystkich. Ale
            dzieli mieszkancy zrobili sciezki i podazali tam na piechote nad jezioro
            Skanda.
            • Gość: Andulka Re: Kolejne pytanie IP: *.chello.pl 24.02.03, 23:31
              Znaczy, dany lasek to ten za sklepem parszywiutkim?
              • being28 Re: Kolejne pytanie 24.02.03, 23:34
                Sklep parszywiutki jest na skrzyzowaniu Krasickiego i Turowskiego od strony
                ogrodkow dzialkowych. Real to sikorskiego i Wankowicza, na mapie
                www.olsztyn.com.pl jest taz mala rzeka:)
                • Gość: Andulka Re: Kolejne pytanie IP: *.chello.pl 24.02.03, 23:39
                  Wie, wiem. Mmam na mojej mapie i Leclerca i Reala i Hita i Praktikera .
                  Manhattanu i Zatorzanki - nie. Tylko CZY TEN LAS TO ZA LECLERCEM mniej wiecej?
                  • being28 Re: Kolejne pytanie 24.02.03, 23:44

> Wie, wiem. Mmam na mojej mapie i Leclerca i Reala i Hita i Praktikera .
                    > Manhattanu i Zatorzanki - nie. Tylko CZY TEN LAS TO ZA LECLERCEM mniej
                    wiecej?

Mozna tak powiedziec z lasem. manhattan jest miedzy Kosciuszki i Kopernika i
                    placem czegostam. Zatorzanka to kolejowa i Zeromskiego.
                    • Gość: Andulka Re: Kolejne pytanie IP: *.chello.pl 24.02.03, 23:51
                      i placem czegostam.

Może Pułaskiego?
                      Dobra na dziś lekcji wystarczy, i tak sie przedłużyły a jeszcze u detritusa mam
                      straszne zaległości i jego lekcje powinnam odrobić w pierwszej kolejności.
                      Dobranoc, kolorowych snów wszystkim :)
                      • being28 Re: Kolejne pytanie 25.02.03, 00:02
                        Tak to ten plac. Kiedys po drugiej stronie manhatanu byla Cepelia-najbardziej
                        znienawidzony sklep mojego dziecinstwa:)
                        • Gość: Andulka Re: Kolejne pytanie IP: 158.66.18.* 25.02.03, 10:09
                          Rany boskie, a co Ci ta Cepelia za krzywdę zrobiła?
                          • koobra Re: Kolejne pytanie 25.02.03, 19:10
                            ufff. udało się !!!! mam koncesję !! ,cud się stał ,otwarcie 1 marca godz 17,
                            dzisiaj malowałem elewację budynku ,ciekawe jak długo wytrzyma ? padam na twarz
                            • brzoza2 Re: Kolejne pytanie 25.02.03, 19:20
                              Wieeelkie gratulacje!!!!!
                              Obys zawsze miał zimne piwo, piekne dziewczyny w środku, a szybkie samochody na
                              zewnatrz!
                              1 marca wzniesiemy wraz z Toba wirtualny toast otwarcia!
                              (Musisz sie wyspac, masz jeszcze kilka dni)
                              • Gość: koza Re: Kolejne pytanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 20:00
                                A gdzie jest to cudo? Może się zareklamujesz?
                            • Gość: Andulka Re: Kolejne pytanie IP: *.chello.pl 25.02.03, 20:35
                              Przyłączam sie do gratulacji. Czy będzie można też coś treściwego przekąsić,
                              kiedy juz w marcu/kwietniu (mam nadzieję) wybiorę się wreszcie zwiedzić
                              Olsztyn? Czy głównie piwo i fistaszki? Bo na temat menu mi jakoś umknęło, choć
                              adres lokalu mi nie ummknął i nawet fotki widziałam. Ale przypomnij acan
                              jeszcze raz link do enki bo coraz to nowi ludzie pytają :)
                              • Gość: rita Re: Kobra - lokal IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 21:27
                                Kobra , musialeś dobrze posmarować , powiedz jak to zrobiłeś
                                podaj adres i powiedz czy starczy ci czasu na wpadanie do nas i zdawanie relacji
                                1 marzec ogólne pijaństwo całego Olsztyna
    • Gość: Andulka Re: Olsztyn jest piękny cz.V IP: *.chello.pl 25.02.03, 22:12
      No dobra, koobra pewnie nadaje ostatni glanc swojemu lokalowi i nie ma czasu
      chwilowo zajrzeć na forum, to pozwolę sobie przypomnieć adres : Dąbrowszczaków
      6a, wejście od warmińskiej, dawny pub Vegas.
      wiecej informacji i fotki www.enka.to.pl
      • spinkaa Re: Olsztyn jest piękny cz.V 25.02.03, 22:28
        www.enka.to.pl

• spinkaa Re: Olsztyn jest piękny cz.V 25.02.03, 22:32
          nie udało sie porzpednio, moze teraz:

www.enka.to.pl/

• Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 22:37
            Kobra nam uciekł, a czy 1 marca to poniedziałek - nigdy nie otwiera się w
            poniedziałek, musi otworzyć w sobotę jak chce wszystkie złe duchy wykurzyć
            • spinkaa Re: Olsztyn jest piękny cz.V 25.02.03, 22:43
              rita - 1 marca, to sobota. A czy w sobote przyjda dobre duchu na otwarcie do
              koobry?
              • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 22:46
                jest taka ogólna zasada, że wszystko otwiera sie w sobotę nawet konserwy
                brzoza , czy masz w planie wybranie się do Olsztyna , zostaniesz niedługo
                Olsztynianką
                • spinkaa Re: Olsztyn jest piękny cz.V 25.02.03, 22:51
                  Ja najmniej z was wszystkich tutaj mam wspólnego z Olsztynem. Ani sie w nim
                  nie urodziłam, ani nie wychowałam, a jedynie kilka razy w zyciu w nim byłam i
                  to tez niezbyt dlugo. Ale zauroczyło mnie to miasto, wydaje mi sie byc jednym z
                  ladniejszych i.... bardziej przytulnych. Nie wiem, skąd takie odczucia, może
                  dlatego, że ludzie stąd pochodzący sa tacy, jacy sa, czyli wspaniali?
                  Na razie do Olsztyna sie nie wybieram, chociaz kto wie, co sie wydarzy.
                  Tymczasem śledze wasze zmagania z miastem i waszymi oczami (i sercami!) na nie
                  patrze. Dlatego jest piekne:)))
                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 22:56
                    nic dodać nic ująć, trzeba będzie kiedyś na forum zrobić pasowanie na
                    Olsztynika, przygotujemy zagadki , a pózniej kary i nagrody - po przejściu
                    wszystkiego zostaniesz mianowana Olsztynianką - ale mam wyobrażnię !!!!!!
                    • spinkaa Re: Olsztyn jest piękny cz.V 25.02.03, 22:59
                      oj masz ją, masz, ale miej na zdrowie, bo wyobraźnia tylko ubarwia szare życie!
                      Tymczasem pa, pa - ide spac, rano wstejE.
                      Dobrej nocy, rita, spokojnych snów:)))
                      • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny cz.V IP: *.acn.waw.pl 26.02.03, 09:47
                        Czy piwo na poniedziałek też należy otwierać w sobotę?
                        • Gość: Beata Re: Olsztyn jest piękny cz.V IP: *.lanet.wroc.pl 26.02.03, 14:06
                          W poniedziałek nie otwierać,pić beczkowe.
                          • Gość: rita Re: Szewski poniedziałek IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.02.03, 21:00
                            pomyśl - skąd się wzieła nazwa szewski poniedziałek. Właśnie z tego, że wszyscy
                            zaczynają od otwierania jak nie butelek to piwa i wtenczas nie są zdolni do
                            żadnej pracy.

Koobra - kiedy założysz w lokalu kamerę internetową ?
                            • koobra Re: Szewski poniedziałek 26.02.03, 23:26
                              bardzo fajny pomysł z tą kamerą ,pomyślę tylko jak net będzie w eNce to ja tam
                              zamieszkam, co do menu to tylko chipsy i inne jakbym chciał jedzonko sprzedawać
                              to bym walczył z różnymi instytucjami jeszcze parę miesięcy, tak jak słusznie
                              zauważono czasu mam jeszcze mniej czyli praktycznie wogóle:(
                              zapraszam jeśłi ktoś będzie dysponował wolnym czasem w sobotę 1 marca o godz.17
                              będzie otwarcie oficjalne , parę osób juz potwierdziło swoją obecność (chodzi
                              mi o olsztyńskich kierowców) ,ale jak wcześniej podkreślałem ma to być klub dla
                              wszystkich ,z otwarcia zdjęcia zamieszczę to zobaczycie ,że jest już parę zmian
                              pozdrawiam :)
                              • Gość: rita Re: do Koobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 22:32
                                Koobra - zdaj relację z otwarcia
                                1. Czy masz ochronę lokalu?
                                2. Cy masz parkin strzezony przed lokalem?
                                3. Czy będziesz miał muzykę i czy to będzie szafa grajaca?
                                4. W jakich godzinach jest otwarty?
                                5. Czy piwo masz beczkowe ?
                                Trzymam kciuki za jutrzejsze otwarcie
                                • koobra Re: do Koobry 01.03.03, 02:22
                                  relację zdam na pewno ,zdjęcia z otwarcia eNki będą na stronce około 21
                                  pozdrawiam
                                  • Gość: rita Re: do Koobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 21:14
                                    Kooooobra , trzeżwy jesteś ?
                                    przeciąłeś wstęgę?
                                    opowiadaj
                                    wszyscy czekamy !!!!
                                    • koobra Re: do Koobry 02.03.03, 02:14
                                      Trzeżwy oczywiście :) Lokal ruszył na otwarciu było sporo ludzi,wszystko
                                      przebiegło wg.mnie miło i sympatycznie,swoją obecnością zaszczycił nas
                                      K.Hołowczyc wypił (i to kilka) zielonych herbat swoich ulubionych ,obejrzał z
                                      nami kilka kaset z rajdami,był M.Marcinkiewicz ,P.Turkowski, z działaczy
                                      Olsztyńskiego Automobilklubu Pan Ryszard Marchlewicz a także Janusz Porycki
                                      znany dziennikarz ,przyszli też z sentymentu jak mówili Betty i Lary
                                      właściciele Vegasa ,zdjęcia będą na stronie dopiero koło wtorku,
    • Gość: Andulka Metaxa IP: *.chello.pl 02.03.03, 11:45
      Na którymś z wątków, przed miesiącem mniej wiecej, wymieniano poglądy na temat
      Metaxy. W jednym ze wczorajszych stołecznych dodatków do Wyborczej było sporo o
      tym trunku. Linka podać nie umiem, więc muszę przepisywać, niestety.
      Twórcą Metaxy był grecki kupiec jedwabny Spiros Metaxas, który w 1882 r.
      założył w mieście Chyphisa destylarnię produkującą alkohole typu brandy (od
      1888 r. sprzedawane za granicę pod nazwą Metaxa.
      Produkuje się ją z czerwonych winogron gatunków Savatiano, Sultanina i Black
      Corinth, poddaje dwukrotnej destylacji a potem rozlewa do dębowych kadzi.
      Mikstura leżakuje od trzech do piętnastu lat. Później dodaje sie do niej
      sezonowane muskatowe wina, doprawia ziołami (m.in. anyżkiem) i słodzi.

Trunek jest rozlewany do dębowych beczek, w których musi leżakować. Po trzech
      latach do butelek rozlewa się Metaxę oznaczoną trzema gwiazdkami, po pięciu
      latach pięciogwiazdkową, po siedmiu latach siedmiogwiazdkową. Najbardziej
      poszukiwana przez znawców jest Metaxa Private reserve, która leżakuje w
      beczkach 20 lat. Wśród specjalnych gatunków wyróżniają się: Metaxa Centenary,
      Metaxa Rhodes, Metaxa Golden Reserve, Metaxa Grand Olympian Reserve i Metaxa
      Golden Age.
      • Gość: being28 Re: Metaxa IP: *.icpnet.pl 02.03.03, 11:58
        www1.gazeta.pl/warszawa/1,34903,1337944.html
        • Gość: rita Re: Metaxa za lokal Kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 18:44
          zostaje nam tylko wypić za otwarcie lokalu, za tak znakomitych gości i za
          następnych gości, myślę , że dojedzie Kraków z Kuzajem na czele.

Koobra - czy wchodzi się tylko w kurtkach skórzanych ?
          • koobra Re: Metaxa za lokal Kobry 02.03.03, 21:18
            nieładnie pytaniem na pytanie,ale dlaczego w skórzanych kurtkach?
            • Gość: rita Re: Metaxa za lokal Kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 21:22
              rajdowcy tak się utożsamiają, a ty odpowiedz na te poprzednie pytania.
              Czy ty znajdujesz czas na forum i jak to robisz ?
              • mika_1 Re: Metaxa za lokal Kobry 02.03.03, 21:38
                Koobra chyba się klonuje, że jest w stanie ciągnąć to wszystko naraz;)
                • Gość: rita Re:Do Miki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 22:02
                  Mika , nie bój się o Koobrę, jest tu bezpieczny, jest tylko w interesie , sam
                  kiedyś wspomniał o tobie, więc jest fair.
                  Sprowadż go jeszcze, ma odpowiedzieć na pytania
                  • mika_1 Re:Do Miki 02.03.03, 22:13
                    Nic nie kumam - co o mnie? Chyba coś mi umknęło.... A tak w ogóle, jak się nie zaloguję, to mi przy adresie wyskakuje "kobierzyn", a Ty Rita, powinnaś chyba wiedzieć, o co chodzi.... Ale jeśli mnie dooinformujesz, o co chodzi, to będę wdzięczna....
                    Pozdrawiam, Mika:)
                    • Gość: rita Re:Do Miki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 22:21
                      Mówił mi Koobra , że jesteś z Krakowa jak ja, i bardzo często z tobą rozmawia,
                      i tylko to, ale my warmianki i mazurczanki tęsknimy do rodzinnych stron,
                      dlatego każda z nas ma swoje miejsce w forum.
                      Tak więc nie bój się o Olsztyn , tu jak wpada to tylko do Olsztyna pięknego aby
                      zdać relację . Wiesz Mika, my z Koobrą znamy się od roku, ale w pewnym momencie
                      nagle znikł na długo i cieszymy się , szczególnie jd i ja , że wrócił i jest
                      żyw. Pozdrawiam cię i pilnuj go.
                      Jak on to robi , że ma czas na forum ?
                      • mika_1 Re:Do Miki 02.03.03, 22:29
                        Tak, teraz jestem z Krakowa... Sama się czasem zastanawiam, jak to się stało, że się tu znalazłam.... Tęsknię niemiłosiernie za warmińskimi stronami.... W okolicach Olsztyna wylewa się balsam na moje serce i najchętniej tam bym już została. No, ale siedzę tutaj i , tak szczerze mówiąc, chętniej zaglądam na warmińsko-mazurskie fora, niż na na lokalne, małopolskie. To mam na co dzień.... Też tak masz? Że tęsknisz strasznie za rodzinnymi stronami?
                        A co do Koobry, to ja nie wiem, jak on znajduje na wszystko czas.... Mówiąc po krakowsku - PRZEagent jest ;)
              • Gość: Andulka Re: Metaxa za lokal Kobry IP: *.chello.pl 02.03.03, 22:31
                W skórzanych to raczej motocykliści. Tylko Maryśka nie ma, bo za mała i za
                chuda, więc jeździ w narciarskiej z goretexu. Ale kask na jej rozum udało sie
                kupić, XS-ka.
                • Gość: rita Re: Metaxa za lokal Kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 22:34
                  a widziałaś jakich gości miał Koobra - same sławy, ciekawe ile tam kosztuje
                  kufel piwa ?
                  • mika_1 Re: Metaxa za lokal Kobry 02.03.03, 22:40
                    Pewnie odpowiednio;) Żeby mógł sobie potem pozwolić na siedzenie na forum z rekami w kieszeniach... hihi (ciekawe, czy tak się da - ręce w kieszeni i pisać...)
                  • Gość: Andulka Re: Metaxa za lokal Kobry IP: *.chello.pl 02.03.03, 22:43
                    Znam środowisko rajdowe, ale raczej to startujące w latach 80 -tych. Hołowczyca
                    poznałam na początku jego kariery, wiele lat temu. Bublewicza nie było mi dane,
                    ale dobrze go znał mój były.
                    • Gość: rita Re: Metaxa za lokal Kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 22:49
                      każdy ma z nas jakieś środowisko, Mika - a jak Kobra siedzi u ciebie na forum ,
                      czy już śpi.
                      • mika_1 Re: Metaxa za lokal Kobry 02.03.03, 22:52
                        Koobra moje forum olał juz dawno temu:( Rozpłynął się w powietrzu:( A może siedzi teraz w lokalu i samotnie popija tę Metaxę.... Jeśli tak - to nieładnie, nikogo nie zaprosił na wieczoren picie... ;)
                        • Gość: rita Re: Metaxa za lokal Kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 22:58
                          Mika - współczuję ci, ale zawsze pamietaj dewizę moją, winę najpierw szukaj u
                          siebie - to jest bardzo dobra dewiza.
                          A teraz pomyśl - czy aby czasmi , nie zapomnieliscie mu zrobić fety z tej
                          okazji, zróbcie mu niespodziankę. On napewno miał duzo pracy , to wasze forum
                          powinno coś mu pomóc i go zaskoczyć.
                          Mika , na nic nie jest za póżno - tu jest dużo dobrych ludzi , którzy ci coś
                          poradzą.
                          Mika - myśmu żyli jego lokalem i bardzo dopingowali - zobacz na Olsztyn pękny
                          części poprzednie i przeczytaj jak żeśmy z nim zakładali ten lokal.
                          Mika odezwij się i nie załamuj się
                          • mika_1 Re: Metaxa za lokal Kobry 02.03.03, 23:04
                            Ja się nie załamuję!!! Ale muszę przyznać, że ja również kibicowałam powstawaniu tego lokalu i tu co? Koobra zawitał na Wasze forum i poopowiadał, a u nas cisza.... Aż dudni... No, nieładnie Koobra.
                            A olsztyńskie forum, w miarę możliwości śledzę, ale staram się nie mądrzyć, stąd może mnie nie widać.
                            • Gość: rita Re: Metaxa za lokal Kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 23:15
                              Słuchaj Mika, czekajcie cierpliwie, napewno coś sie wydarzyło, a prowadzić taki
                              lokal to nie bajka, to obowiązek i odpowiedzialność, może nie chciał wam się
                              narzucać, bo wiedział, że go będziecie zatrzymywać.
                              On napewno jest w wielkim starchu i nerwach i nie chciał wam to pokazywać,
                              musisz sobie to wytłumaczyć , a tu jak wejdzie i przeczyta posty będzie mile
                              zaskoczony waszym stresem o niego.
                              Poczekaj spokojnie
                              Słuchaj - Mika , wpadłam -Koobra musi tu być, on przy okazji reklamuje lokal,
                              dlatego zglasza się do nas na Olsztyn - więc wybacz mu
                              • mika_1 Re: Metaxa za lokal Kobry 02.03.03, 23:25
                                No, mam nadzieję, ze mu będzie miło:) Niech tylko szybko zamieszcza te zdjęcia z otwarcia, to będzie co pooglądać:)
                                A tak swoją drogą - Rita, czy mogłabyś "sieknąć" kolejną część Olsztyna, bo mój komputer już ledwo zipi z taka ilością postów.
                                I miejemy nadzieję, że w końcu Koobra gdzieś się pojawi i opowie, jak to się dalej kręci. Bo otwarcie otwarciem, a teraz już samo życie będzie. No, ale trzymam kciuki, tak jak i wszyscy tutaj:)
                                pozdrawiam, Mika:)
                          • mika_1 Re: Metaxa za lokal Kobry 02.03.03, 23:08
                            Ale muszę oddać sprawiedliwość i powiedzieć, że widzę, iż gdybym się nawet załamała, to i tak nie zostałabym sama ;) Co za mili ludzie na tym forum.... To chyba ludzie z Północy... ;)
                            Pozdarwiam, Mika:)
                            • being28 Re: Metaxa za lokal Kobry 02.03.03, 23:17
                              Mam kilka pytan:
                              -czy da sie wejsc w dresach, takich z odblaskami?
                              -czy mozna wyniesc szklanke do domku?

PS. Pytania sa tendencyjne, ale mnie nurtuja:)
                              • Gość: rita Re: Metaxa za lokal Kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 23:18
                                czy ty nie widzisz being , że Mika potrzebuje pomocy , a ty tylko język,
                                znajdzmy dla niej Koobrę
                                • being28 Koobra, gdzie jestes? 02.03.03, 23:24
                                  Napewno jutro wczesnie wstaje do pracy i teraz gleboko spi, przechodzi przez
                                  faze snu Re.
                                  • mika_1 Re: Koobra, gdzie jestes? 02.03.03, 23:44
                                    Rzeczywiście, pewnie już śpi. Dajmy więc spokój biednemu Koobrze - niech się chłopak wyśpi. Pomęczymy go jutro;)
    • being28 Czesc VI, prosimy!!!! (n/t) 02.03.03, 23:46

• mika_1 Re: Czesc VI, prosimy!!!! (n/t) 02.03.03, 23:51
        Dołączam się do prośby:)
        • koobra Re: Czesc VI, prosimy!!!! (n/t) 03.03.03, 00:17
          uszy mnie zapiekły więc siadłem do kompa i nie myliłem sie
          • mika_1 Re: Czesc VI, prosimy!!!! (n/t) 03.03.03, 00:32
            Brawa dla mnie!!!! Koobra został ściągnięty do kompa:)))
            Koobra, Ty idź lepiej spać, a poopowiadasz jutro:)
            Miłej nocy, pozdrawiam, Mika:)
            • Gość: jd Re: Czesc VI, prosimy!!!! (n/t) IP: *.acn.waw.pl 03.03.03, 12:23
              Gratulacje dla Koobry z powodu lokalu (a Hołowczyc nie dał jakiejś plamy z
              czipsami?).
              Gratulacje dla Rity za "oswajanie" Miki z problemami życiowymi.
              Podziękowania dla Andulki i Beinga za wieści fachowe o Metaxie.
              • angela-rt do Miki 03.03.03, 15:33
                no jak tak mozna mika,to płaczesz,ze koobra zostawił nasze forum ,a sama z
                niego uciekłas i jeszcze mnie zostawiłaś na pastwe losu...Miałyśmy takie plany
                co do rekordow itp,a Ty przeniosłaś sie na olsztynskie ja tam pisze juz tylko
                do siebie bu bu bu bu:((
                ;-)))angi
                • Gość: Andulka do wszystkich forumowiczów IP: 158.66.18.* 03.03.03, 16:14
                  Od dwóch tygodni mniej więcej mam problem z otwieraniem WSZYSTKIEGO w portalu
                  GW, z Forum na czele. Trwa, i trwa, i trwa.... Mam stałe łącze i w domu i w
                  pracy, a w pracy nawet porządny i szybki komputer. I wcale nie jest lepiej niż
                  na domowym truchle.
                  Już sobie odpuszczam czytanie większości wątków, bo nie mam czasu i
                  cierpliwości, czytuję tylko wybrane wątki i tam coś skrobnę czasem, ale coraz
                  rzadziej .Serwer GW się nie wyrabia, czy co? Też macie takie problemy?
                  • Gość: being28 Czemu tak wolno? IP: *.icpnet.pl 03.03.03, 16:21
                    Prawda, wszystko otwiera sie strasznie dlugo, czasami wyskakuje brak strony
                    itp. Po zalogowaniu nagle jestem wylogowany. Przeczytanie czegos trwa wieki.
                    Obwiniam ludzi trzymajacych wladze!
                    • koobra Re: Czemu tak wolno? 03.03.03, 17:50
                      u mnie tak samo,ale nie zawsze,np.dzisiaj jest taki dzień ze nic nie mozna
                      otworzyć
                      • Gość: Andulka Re: Czemu tak wolno? IP: *.chello.pl 03.03.03, 19:22
                        A u mnie w tej chwili nieźle (choć nie doskonale) ale do 17.00 było dno i pół
                        wiadra mułu :)
                    • Gość: Andulka Re: Czemu tak wolno? IP: *.chello.pl 03.03.03, 19:21
                      Gość portalu: being28 napisał(a):

> Obwiniam ludzi trzymajacych wladze!
                      Nie warto, powoli ją puszczają ;)))
                      • koobra eNka 03.03.03, 19:30
                        chciałbym podziękować forumowiczom za wsparcie duchowe,lokal działa już jeszcze
                        do mnie to nie dociera,
                        nie wiem jak w innych miastach ,ale w olsztynie chyba jakaś plaga grypy Marysia
                        miała 3 dni temu 40 stopni gorączki ,moja kochana Żonka przed wczoraj to samo
                        i czuję że mnie coś zaczyna męczyć,obecnie mam 38,6 i idzie do góry :(
                        • Gość: Andulka Re: eNka IP: *.chello.pl 03.03.03, 19:39
                          Marysia? Jak miło! Też mam Marysię, córkę. A Twoja Marysia to kto, jeśli moge
                          spytać, odpowiedź nieobowiązkowa.
                          • koobra Re: eNka 03.03.03, 19:43
                            to moją córka ,ma 3 lata 2 mies, od nowego roku wysłaliśmy ją do
                            przedszkola ,nie było problemów chętnie zostawała ,ale niestety przez ten okres
                            była już chora 4 razy i daliśmy sobie spokój juz z przedszkolem,chociaż moment
                            jest jak najmniej odpowiedni (mam troszkę pracy) mówi się trudno
                            • Gość: Andulka Re: eNka IP: *.chello.pl 03.03.03, 19:54
                              Moja ma 13,5 roku, chorowała przez cały ostatni miesiąc, choć nie na grypę
                              tylko różne infekcje bakteryjne.
                              Co do Twojej - małe dzieci na szczęście lepiej znoszą wysoką temperature niż
                              dorośli. Ale nie bagatelizujcie tej choroby. Taka wysoka temperatura to
                              rzeczywiście może być grypa a nie zwykłe przeziębienie, a grypa jest wredna i
                              daje powikłania. Leczcie się fachowo, z doktorem i szybko wracajcie do zdrowia.
                              Na razie oddaje komputra dziecku, musi coś porobić, może zajrzę później :)
                              • Gość: rita Re: eNka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 20:24
                                przepraszam was, skończycie na następnym wątku - teraz zakładam
                                pozdrawiam wszystkich i dziekuję za fajne dyskusje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka