Dodaj do ulubionych

Śpiewające płyty cz.II

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 21:32
Nieutulony w piersi żal
bo za jedną siną dalą druga dal
Nie spoczniemy nim dojdziemy
nim zajdziemy w siódmy las
Więc po drodze, więc po drodze
zaśpiewajmy chociaż raz
Obserwuj wątek
    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 21:33
      jd - zapomnieliśmy o Klenczonie, pożniej mam zagadkę
      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 26.02.03, 09:43
        Jak to zapomnielismy o Klenczonie? Klenczon jest cały czas. Na drugiej i
        trzeciej płycie prawie połowa piosenek to jego. Lecimy ta trzecią: po tym co
        już ustaliliśmy jest straszliwie smutny kawałek "W moich myslach Consuelo", a
        dalej Jeśli tego chcesz, Ballada pasterska, kultowe Dozwolone od lat 18, potem
        na pewno wasze ulubione Kwiatu we włosach i Gdy kiedys znów zawołam cię, a na
        sam koniec moje ulubione Nie licz dni.

Dawaj rita zagadkę.
        • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.II IP: 158.66.18.* 26.02.03, 10:35
          jd - pytałeś o Biczewską. Masz o niej coś ciekawego? Bo wszystko co ja pamiętam
          jest na śpiewających płytach I - pod koniec wątku, nie wiem czy czytałeś bo już
          jest część II
          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 26.02.03, 10:45
            Andulko, na tej pierwszej części cos dopisałem w związku z Biczewska. Wiem
            niewiele, ona podobno jezdziła po całej Rosjii (ZSRR) i zbierała te piosenki,
            która potem śpiewała skończenie doskonale. W Polsce mozna było kupić jej płyty
            jeszcze czarne. Na stadionie (wiadomym) jest takie stoisko z rosyjskimi
            książkami i innymi wydawnictwami (co najprawodopodobniej jest przykrywka dla
            jakichś miliardowych biznesów). Tam można czasami coś kupić z płyt w wersji już
            kompaktowej. Nawet kiedyś widzialem jej płytę, ale akurat nie miałem juz
            pieniedzy, więc nie mogłem kupić, ale planuje być tam znowu.
            Do dzis pamiętam i mogę zanucić takie kawałki jak Czornyj woron, O czom
            zadumałsja służiwyj.
            • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.II IP: 158.66.18.* 26.02.03, 10:56
              Gość portalu: jd napisał(a):

>ona podobno jezdziła po całej Rosjii (ZSRR) i zbierała te piosenki,
              która potem śpiewała skończenie doskonale.
              Nazywana była rosyjską Joan Baez

>W Polsce mozna było kupić jej płyty
              Ja też miałam czarną (dosłownie, bo okładka była czarno-szara w jakieś koła,
              ale kupiłam ją chyba na Słowacji. Niedawno wszystkie winyle oddałam do
              muzycznego antykwariatu bo i tak od lat nie miałam patefonu

>Na stadionie (wiadomym) jest takie stoisko z rosyjskimi
              książkami i innymi wydawnictwami
              Czy możesz przybliżyć miejsce? Jeśli na koronie to pewnie nie znajdę, ale jeśli
              to stała budka to kto wie?

> Do dzis pamiętam i mogę zanucić takie kawałki jak Czornyj woron, O czom
              > zadumałsja służiwyj.
              Ciornyj woron miał bardzo smutną i powolną muzykę - jak marsz żalobny. Ale po
              głowie plącze mi się tylko kilka taktów. O cziom zadumalsja słuźiwyj -
              pamiętam, że ta piosenka na płycie też była, ale ani w ząb linii muzycznej - a
              kiedyś ją przecież śpiewałam. Może z alfabetem lepiej - zapisałam właśnie
              tekst tego zaniewiecziera (prawdziwego tytułu też nie pamiętam)po rosyjsku,
              Maryśka sprawdzi, ale będzie miała używanie że matka byków nasadziła, odegra
              się na mnie za polski :)))

• Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.II IP: 158.66.18.* 26.02.03, 10:39
      O, żesz, nie sprawdziłam, czytałeś. A tam byla jeszcze trzecia zwrotka,
      pamiętasz może? To znowu sobie pośpiewam. Marysia uczy się w gimnazjum
      rosyjskiego, będzie miała darmową lekcję :))))))))
      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 26.02.03, 10:51
        Chyba potem jest tak:

Podjesauł dogadliw był
        Om sumieł son moj razgadat
        Oj prapadiot - on goworił -
        Twoja bujna gołowa.

Piosenka nazywałą sie Son Stienki Razina.
        • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.II IP: 158.66.18.* 26.02.03, 11:12
          Natychmiast mi się klapka otworzyła i już po przeczytaniu pierwszej linijki
          przypomniałam sobie trzy następne. BEDĘ ŚPIEWAC!!! Dziękuję :)))
        • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.chello.pl 26.02.03, 19:35
          Zaśpiewałam. Głos juz wprawdzie nie ten, ale wymowa - nadal bardzo przyzwoita.
          Marysia otworzyła szeroko oczy . Dosłownie. No, zaimponowałam dziecku dzięki
          Tobie. Wprawdzie po dziesiątym razie poprosiła mnie grzecznie żebym już
          przestała wyć, ale przecież liczy sie pierwsze wrażenie. Naprawdę patrzyła na
          mnie z uznaniem :)))
          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.02.03, 20:48
            jd - nie mogę sie doszukać odpowiedzi na moje pytanie , ale ponowię, czy
            Klenczona mamy juz przerobionego, napewno miał swoje solowe przeboje -
            przypomnij.
            Na Okudżawę przyjdzie czas przy balladach.
            Ale , żebyśmy nie mieli chaosu to proponuję po CzG JESZCZE WRÓCIĆ DO DALEKIEJ
            PRZESZŁOSCI.
            jd- mozesz mi zdradzić tajemnicę jaką piosenkę śpiewasz przy goleniu ?
            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.02.03, 20:56
              miała być zagadka - trudniejsza
              " do tamtych miejsc"
              nagroda - będziesz śpiewał piosenkę przy goleniu jaką ci podam
              kara - ja będę śpiewać swoim psom piosenkę, którą ty podasz
              może być ?
              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: 193.0.68.* 27.02.03, 12:34
                Rita, przecież odpowiedziałem, że Klenczon cały czas jest z nami: Matura,
                Histria jednej znajomosci, Kwiaty we włosach, Nikt na świecie nie wie, i
                jeszcze inne to Klenczon. A ty Klenczona z czym kojarzysz? Przy goleniu nie
                śpiewam, filozofuję.

Jestem blisko tych "tamtych miejsc", ale daj mi jeszcze chwilę czasu.
                • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.II IP: 158.66.18.* 27.02.03, 12:50

Przy goleniu nie śpiewam, filozofuję.

Golisz się? Czy aby porządny filozof nie powinien być brodaty? Najlepiej, jeśli
                  broda będzie dziko rosnąca i zmierzwiona ;)))
                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 27.02.03, 18:20
                    Rita, już chyba wiem. "Do tamtych stron" jest z piosenki o tytule chyba "Niebo
                    z moich stron" (Jest w oczach twych kolor nieba z moich stron, i tak dalej).
                    Wygrałem?

Andulko, jest szkoła grecka i szkoła rzymska. Ja preferuję golenie z lenistwa.
                    Wbrew pozorom utrzymanie brody to ciężka i czasochłonna robota, bardziej niż
                    codzienne szybkie pomanewrowanie brzytwą.
                    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 20:41
                      Z goleniem mam temat skończony, właściwie przy takiej ilości znajomości utworów
                      muzycznych lepiej nie filozofować
                      Lubię Klenczona i nie pamiętam jego utworu spokojnego, który tylko on
                      wykonywał, wydaje mi się , że była to piosenka mało znana.
                      jd - uwielbiam muzykę, jestem na nią uczulona, każda piosenka działa na komórki
                      nerwowe, ale najczęściej kojarzę je sobie z czymś, z jakąś sytuacją:
                      - pierwszy sylwester z Tomem Dzonsem
                      - Olsztyn z Czerwonymi Gitarami
                      - Wojtek F. I JEGO bmw z Pink Floydami
                      - turnieje z Niemenem
                      - J.S.Bach z czaszką
                      jd - robisz mi muzyczny przegląd życiorysu, podoba mi się to.
                      A co z Bitelsami - ich opóścimy, są za bardzo znani.
                      Teraz ty skojarz jakieś utwory
                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 27.02.03, 20:59
                        Dlaczego Bach z czaszką?
                        I czy rozwiązałem zagadkę?

Z moich wstępnych skojarzeń:
                        Olsztyn - Gdy mi ciebie zabraknie i Breakout.
                        Pierwsza randka (z Danusią B.) - płyta (i film) Help Beatelsów.

• Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.chello.pl 27.02.03, 21:14

> Wbrew pozorom utrzymanie brody to ciężka i czasochłonna robota, bardziej niż
                      > codzienne szybkie pomanewrowanie brzytwą.

Toż dlatego proponowałam brode rosnącą "na dziko" ;)
                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 27.02.03, 21:21
                        Ale w takiej zagnieżdża się robactwo, w którym moja żona nie gustuje.
                        • Gość: Andulka Broda filozofa IP: *.chello.pl 27.02.03, 22:03
                          Prwde powiedziawszy też bym nie gustowała, nawet bez robactwa... :)))
                          • Gość: jd Re: Broda filozofa IP: *.acn.waw.pl 27.02.03, 22:13
                            Sama widzisz, a ja mam dużą słabość do mojej żony.
                            • Gość: rita Re: Zaśpiewajmy jeszcze raz IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 22:36
                              będą zagadki , tylko jakie będą nagrody i kary bez zbrodni
                              • Gość: jd Re: Zaśpiewajmy jeszcze raz IP: *.acn.waw.pl 27.02.03, 22:39
                                Nagrodą będzie sława, a karą wstyd, ale się nie upieram.
                                Zapomniałem powiedzieć, że poprzedni komputer musialem sprzedać, bo nie miałbym
                                na nowy. Pewnie sprzedałaś dzis mnóstwo tych pączków?
                                • Gość: rita Re: Zaśpiewajmy jeszcze raz IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 22:47
                                  wydaje mi się , że tą ostatnią zagadkę nie zgadłeś , jeszcze muszę przejrzeć
                                  posty, gdzieś zgineły.
                                  oj- pączki poszły do brzuszków, miałam w okolicy najlepsze, bo dbam o towar
                                  ja bym tam nie sprzedawała komputera, komputerów nigdy nie jest za dużo.

pytałeś sie o tą czaszkę - jużci mówiłam, ach jak ty nie czytasz moich postów
                                  albo z pamięcią żle - skleroza się dobija
                                  więc , mój brat miał w mieszkaniu w Olsztynie w tym domu co jest na zdjęciu
                                  czaszkę taką wykopaną z grobu i tam w oczodołach włozył żaróweczki które wraz z
                                  muzyką się świeciły i była to fuga Bacha, którą do dziś pamiętam ta ta tam, ta
                                  ta ta tam - pamiętasz taki wstęp i jak muzyka się nasilała to żaróweczki więcej
                                  świeciły - piękne i straszne.
                                  a czy przejdziemy do hevi metalu, tyego mam pełno.
                                  muzykę techno nienawidzę
                                  • Gość: jd Re: Zaśpiewajmy jeszcze raz IP: *.acn.waw.pl 27.02.03, 22:54
                                    Czyli w końcu nie ma zagadki. Coś pamietam z tym twoim Bachem, ale z daleka.
                                    Metal też możmy omówic. Na razie.
                                    • Gość: Andulka Re: Zaśpiewajmy jeszcze raz IP: *.chello.pl 27.02.03, 23:11
                                      Pomielązgało mi się. Symfoniczny rock był przed czy po metalu? Obstawiam, że
                                      przed. Ładna była muzyka. Może by tez omówić?
                            • Gość: Andulka Re: Broda filozofa IP: *.chello.pl 27.02.03, 22:43
                              A Ona ma zapewne dużą słabość do Ciebie, skoro nie jest zazdrosna o
                              komputra ;)))
                              • Gość: jd Re: Broda filozofa IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 20:49
                                Rita, czy jeszcze masz jakieś komentarze do trzeciej płyty, czy przeskakujemy
                                do czwartej?
                                • Gość: rita Re:Spiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 20:54
                                  mam dużo komentarzy i zgadek i fajnych rzeczy tylko zastanawiam się kiedy moge
                                  spokojnie działać
                                  Poczekam , aż skończycie inne problemy rozwiązywać
                                  A teraz ci zaśpiewam
                                  " To nie do wiary pecha mam
                                  z pierwszego balu wracam sam"

rozmawiałam z taksiarzem o czerwonych gitarach trochę był obeznany
                                  jeszcze pójdę coś zrobić i zaraz wracam

Wyszłam za mąz zaaraz wracam
                                  • Gość: Andulka Re:Spiewające płyty IP: *.chello.pl 28.02.03, 20:58
                                    Gość portalu: rita napisał(a):

> Wyszłam za mąz zaaraz wracam

To ta zagadka ? ;)
                                    Ewa Bem
                                    • Gość: jd Re:Spiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 21:09
                                      Czyli, ze przypomniałaś sobie "Przed pierwszym balem". Nieprawdaż że świetne?
                                      Oczywiście że prawdaż. Dawaj zagadki.
                                      • Gość: rita Re:Spiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 21:10
                                        komu ?
                                        • Gość: jd Re:Spiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 21:15
                                          Szerokiej publiczności. Ale i tak ja zgadnę pierwszy.
                                          • Gość: rita Re:Spiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 21:19
                                            poczekam na klika, będzie szersza publiczność i większe pole popisu
                                            on chyba też ma dużą kolekcje płyt
                                            • Gość: jd Re:Spiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 21:27
                                              Sprowokujesz klika dobrą zagadką.
                                              • Gość: rita Re:Spiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 21:35
                                                proszę bardzo
                                                1. Czerwone Gitary
                                                "cień siwej mgły"
                                                jak nie zgadniesz dodam dodatkowe ułatwienia
                                                nagrodę sam sobie wyznaczysz
                                                • Gość: jd Re:Spiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 21:37
                                                  Biały krzyż.
                                                  • Gość: rita Re:Spiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 21:41
                                                    odpowiedż dobra - teraz swoje życzenie do spełnienia podaj, jako wygrany
                                                  • Gość: rita Re:Zagadka dla Adulki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 22:21
                                                    z jakiej to piosenki:
                                                    nie z Czerwonych Gitar
                                                    Mam tak samo jak ty , miasto moje a w nim

będzie nagroda
                                                  • Gość: nat Re:Zagadka dla Adulki IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 22:36
                                                    czy to przypadkiem nie Niemen?
                                                  • Gość: rita Re:Zagadka dla Adulki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 22:38
                                                    ale tytuł podaj by zdobyć nagrodę
                                                  • Gość: nat Re:Zagadka dla Adulki IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 22:40
                                                    pojecia nie mam rita.
                                                  • Gość: rita Re:Zagadka dla Adulki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 22:41
                                                    Sen o Warszawie - przegrałaś
                                                    teraz ty zadaj pytanie
                                                  • Gość: nat Re:Zagadka dla Adulki IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 22:43
                                                    moje pytanie bardzo proste, bo nie wiele pamietam piosenek;
                                                    'czy znasz, jesli nie'
                                                  • Gość: rita Re:Zagadka dla Adulki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 22:46
                                                    to było pytanie ?
                                                    nie znam tego , ale może poczekamy na znawcę i wyznaczymy godną nagrodę , to
                                                    naprawdę trudne pytanie
                                                    myślę , że i on nie będzie wiedział
                                                  • Gość: nat Re:Zagadka dla Adulki IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 22:48
                                                    czy znasz morza brzeg bez poszumu fal
                                                    czy znasz rzeki nurt co nie plynie w dal
                                                    czy znasz, jesli nie, to dlaczego chcesz powstrzymac ..........
                                                    dalej nie pamietam
                                                  • Gość: rita Re:Zagadka dla Adulki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 22:50
                                                    pewnie , że znam teraz, czy to nie będzie Piotr Szczepanik ?
                                                  • Gość: jd Re:Zagadka dla Adulki IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 23:01
                                                    Dodajmy: Żółte kalendarze.
                                                  • Gość: nat Re:Zagadka dla Adulki IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 23:04
                                                    Gratuluje. Ale na tym chyba konczy sie moj wklad na tym poletku.
                                                  • Gość: nat Re:Zagadka dla Adulki IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 23:07
                                                    OK, jeszcze jedna zagadka, ale uprzedzam - to staroc:
                                                    'gdysmy chodzili razem, kochany'
                                                  • Gość: rita Re:Zagadka dla Adulki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:08
                                                    nie , nat - pamiętasz
                                                    Gdzie się podziały tamte prywatki .......
                                                  • Gość: nat Re:Zagadka dla Adulki IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 23:11
                                                    to tak dawno,ze prawie nie prawda.A szkoda
                                                  • Gość: jd Re:Zagadka dla Adulki IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 23:11
                                                    Nie rita, to dużo starsze, chyba coś z kasztanami.
                                                  • Gość: nat Re:Zagadka dla Adulki IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 23:13
                                                    jd, tak mi przyjemnie ze nie ja jedna pamietam. Oczywiscie to Kasztany
                                                    (ulubiona piosenka mojej mamy) i (imie?) Przybylska
                                                  • Gość: Andulka Re:Zagadka dla Adulki IP: *.chello.pl 28.02.03, 23:14
                                                    Musialam odejśc od komputra - nie daliście mi szansy na odpowiedź, że to Sen o
                                                    Warszawie. A "kochany" rymuje mi się z "Kasztany".
                                                    A "na podniebnych swych huśtawkach" to co to takiego?
                                                  • Gość: rita Re:Zagadka dla Adulki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:16
                                                    kurde - Andula ty wygrałaś
                                                  • Gość: Andulka Re:Zagadka dla Adulki IP: *.chello.pl 28.02.03, 23:20
                                                    Niemen - Pod papugami :)
    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:10
      nat - proszę koło ratunkowe - telefon do przyjaciela
      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:14
        nat - jeden zero dla ciebie , ale ci się udało , ekspert nie wiedział, może
        teraz wykonć zadanie na nasze polecenie - jakie ma wykonać zadanie nat - jd

a co to za utwór , trochę więcej dośpiewaj
        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:24
          to chyba chodzi o kasztany , które odgadła Andulka, a jd miał kłopoty.
          Zrozumiałyście - czasami niezrozumienie może być klopotliwe
          Czyli Andulka jako wygrana wyznacza karę dla jd

Czy wy to rozumiecie - to juest zabawa i gra
          • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.chello.pl 28.02.03, 23:31
            Gość portalu: rita napisał(a):

> Czyli Andulka jako wygrana wyznacza karę dla jd

Spotkanie ze mną w realu.
            Żartowałam :)))
            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:34
              to prosimy o następną zagadke , może nat ona daje takie trudne, a mówi, że łatwe
              lub ty Andulko
              • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.chello.pl 28.02.03, 23:37
                Ja juz idę lulaski. Czekałam na beinga, bo mam do niego pytanie na hobby 3 ale
                gdzieś przepadł a że śpiąca jestem bardzo to i zagadkowy koncept wyczerpał mi
                sie juz po pierwszej zagadce. Dobranoc.
          • Gość: nat Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 23:34
            Nieeeeeeeeeee
            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:36
              Gość portalu: nat napisał(a):

> Nieeeeeeeeeee
              Andulka zrozumiała, wygrała nagrodę i zażyczyła sobie spotkania w realu z jd,
              czy wyrażamy zgodę nat ? :-)
              • Gość: nat Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 23:44
                Absolutnie tak Zycze szczescia przy spotkaniu.
      • Gość: nat Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 23:15
        rita, czy to cytat z piosenki czy prosba osobista? Zagubiona jestem.
        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:29
          nat - czy już zrozumialaś ?
          • Gość: nat Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 23:42
            Dziewczyny, zagadka na dobranoc - bo moze do rana zgadniecie!!! (To ma byc zart)

'zanim slady wasze mgla mi pozasnuwa'
            Powodzenia.
            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:54
              nat - poddaję się, przy tobie nie wygram żadnej zagadki i nie zdobędę żadnej
              nagrody chyba , że skorzystam z koła ratunkowego, może mi się uda do rana,
              najdalej do popołudnia daj mi czas, zaczym tamci coś wymyślą.
              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 01.03.03, 14:41
                Przecież kasztany to ja zgadłem, tylko nie napisałem w cudzysłowiu.
                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 17:24
                  a co jd, chcesz uniknąć spotkania w realu z Anduką :-)?
                  nat - niestety, żadna pomoc nie nadeszła, co to był za utwór ?
                  dziś jestem zajęta, może mnie nie być na forum
                  • Gość: nat Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.03.03, 20:24
                    rita, czekam az jd sie przyzna, ze NIE WIE!
                    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 01.03.03, 20:50
                      Nat, podpowiedz coś jeszcze. Gdzieś mi świta, jakaś Przybylska znowu, ale...
                      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 20:54
                        stawiam na Koterbską , mam 10 min używalności komp.
                        • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 01.03.03, 20:57
                          To też niezły typ. Jacyś Chłopcy z obcych mórz, czy coś takiego.
                          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 21:09
                            tu zgadłeś - chlopcy z obcych mórz, tylu ich dziś przyszło tu - to moja
                            ulubiona piosenka z kolonii dziecięcej
                            no ale jd - nie kompromituj się i odpowiedz na pytanie nat - bo będzie kara.
                            • Gość: nat Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.03.03, 22:11
                              Kochani, widze ze nic wam z tego nie wychodzi.
                              Podpowiadam wiec: sexy blondyna + patelnie miedziane + tamburyny. Cieplej???
                              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 01.03.03, 22:31
                                No tak. Jadą wozy kolorowe. Nat, zalicz mi, to było trudne ze względu na
                                nietypową rytmikę tej frazy.
                                • Gość: nat Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.03.03, 22:38
                                  jd, masz zaliczenie. Ta czesc zdania byla naturalnie perfidnie wybrana dla
                                  utrudnienia zadania. Nagrode oficjalnie przyzna i laurke osobiscie
                                  wy(?)h(?)aftuje organizatorka konkursu, gdy powroci na lono world wide web.
                                  Te nawiasy znacza, ze nie jestem pewna jakie'h' w tych robotkach szydelkowych.
                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 16:03
                                    Czyli możemy zaczynać Czerwone Gitary - trzecia płyta. Wymień jd te najbardziej
                                    znane utwory, pewnie będzie tam - Ciągle pada, chociaż nie wiem czy nie była
                                    ona na drugiej.
                                    Na rozgrzewkę zagadka z przerobionego tematu - też będzie trudna:
                                    "tarara pa, pa , pa
                                    tarara pa, pa, pa"
                                    kto zgadnie wybiera nagrodę
                                    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 02.03.03, 17:13
                                      Rita, trzecię przerabialiśmy (Kwiaty we włosach, Dozwolone do lat 18 itd.), czy
                                      jeszcze do tego wracamy? Czy czwarta? Ciągle pada jeszcze nie teraz.

To całe pa pa pa to słynna chyba Ramaya, wielkiego skaczącego Murzyna, który
                                      koncertował kiedyś w naszym pięknym kraju.
                                      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 17:21
                                        no to mam cię - przegrałeś , przecież pisałam z utworów przerabianych CzG.
                                        Odpowiedż brzmi:
                                        " tak bardzo się starałem , a ty teraz nie chcesz mnie"
                                        zostawię ci miejsce na tytuł, bo nie znam, mam kasetę CzG amatorsko nagraną i
                                        nie ma tam tytułów.
                                        zastanowię się nad karą

zaczynamy oczywiście czwartą część, pewnie jutro, dziś pobij piłkę i wyrzyj się
                                        na niej.
                                        • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 02.03.03, 17:29
                                          Już biegnę.
                                          Tytuł jest właśnie "Tak bardzo się starałem", ale tam jest chyba "tatata pa pa
                                          pa", a nie "tarara pa pa pa".

Czwarta od jutra albo od pojutrza.
                                          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 21:30
                                            żeby ci było weselej zaśpiewam ci piosenkę:

Płoną góry , płoną lasy w przedwieczornej mgle,
                                            stromym zboczem dnia słońce toczy się,
                                            Ploną góry , płoną lasy - lecz nie dla mnie już.
                                            Brak mi listów twych, ciepła twoich słów

Rzuć między nas najszerszą z rzek
                                            Najgłębszy nurt, najdalszy brzeg
                                            Rzuć między nas, to co w nas złe
                                            A ja i tak odnajdę cię

To jak będziesz miał czas zaczynamy czwartą
                                            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 03.03.03, 12:04
                                              No więc trzy pierwsze płyty to była najwłaściwsza klasyka Czerwonych Gitar, a w
                                              dodatku mnóstwo piosenek z tego okresu nie zostało umieszczonych na żadnych
                                              płytach długograjacych. Ukazywały sie na "czwórkach" i singlach (Barwy jesieni,
                                              Anna Maria, Biały krzyż, Powiedz stary gdzies ty był, Tuż przed zachodem
                                              słońca, Jak mi się podobasz, Dzień jeden w roku, Wróćmy na jeziora, Deszcz
                                              jesienny, Jesień idzie przez park, i jeszcze sporo innych). Czwarta płyta
                                              nazywała sie "Na fujarce". Nie ma juz Klenczona, który założył zespół Trzy
                                              korony (najwiekszy przebój 10 w skali Beuforta). Zamiast niego jest młody
                                              chłopak, kry gra na flecie. Niewiele jest przebojów na tej płycie, ale ja
                                              bardzo ją cenię. Teraz będą trochę gorsze lata dla popularności Czerwonych
                                              Gitar, ale jeszcze wróca na top i te "Płoną góry płoną lasy" są tego dowodem. O
                                              czwartej płycie cdn. jeśli zobie życzysz, bo możesz w ogóle o niej nie
                                              pamiętać.
                                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 20:46
                                                a może powiesz coś o Trzech Koronach, o których wspomniałeś - oni też mieli
                                                przeboje - Klenczon był dobry
                                                i zagadka:
                                                "plaża jak biały kwiat"
                                                zaśpiewaj ją trochę
                                                • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 03.03.03, 22:23
                                                  Kurczę. Jestem dziś ledwo żywy. W tej chwili nawet ten cytat nic mi nie mówi. A
                                                  nie, chyba już wiem: "Wakacje z blondynką". Jutro zaśpiewam wiecej, choc jutro
                                                  też mam zapieprz, ale pojutrze już nie.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 22:26
                                                    Wakacje z blondynką były CzG ?
                                                    To było - "Jesień idzie przez park"
                                                    1:0 dla mnie
                                                    kara - zaśpiewaj całość
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 03.03.03, 22:30
                                                    Sama widzisz, że ledwo żyję i ciągle myślę, że kombinujesz coś spoza CzG.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 22:32
                                                    idę programowo z przerobionego tematu, nic nie kombinuję.
                                                    Może nagrodę odbiorę jutro , jesli jesteś zmęczony
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 03.03.03, 22:36
                                                    Tak jest, jutro. Może nawet pojutrze, ale znam tę piosenke bardzo dobrze.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 22:38
                                                    jest bardzo ładna, teraz całymi dniami słucham CzG, a może przygotuj się do
                                                    wykładu na temat Trzech Koron
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 04.03.03, 20:49
                                                    kończy się karnaweł jd - może zdążysz zaśpiewać 'Jesień idzie przez park'
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 04.03.03, 22:53
                                                    Bardzo proszę:

Jesień, liść ostatni już spadł,
                                                    Jesień, deszcz zmył butów twych ślad.
                                                    Jesień idzie ku mnie przez park.
                                                    Wczoraj minął miesiąc jak list
                                                    Przyniósł mi listonosz, a dziś
                                                    Tylko nosi liście tu wiatr.

To, to radosny był dzień,
                                                    Gdy zapewniałaś mnie że
                                                    Nic nie rozdzieli nas już,
                                                    Że co dzień list będziesz słać do mnie.

Jesień, liść ostatni już spadł,
                                                    Popatrz - plaża jak biały kwiat (!!!!!!!!!!),
                                                    Zima idzie ku mnie przez park.
                                                    Szybko przyjdzie wiosna i żar,
                                                    Lato, i wakacje, i park,
                                                    W którym znajdę cienie wśród drzew.

Znów szybko miną nam dni,
                                                    Znów będziesz powtarzać mi,
                                                    Że nie rozdzieli nas nic,
                                                    Że co dzień list będziesz słać do mnie.

Jesień, znowu czekam na list.
                                                    Jesień, zamiast listu mam liść.
                                                    Jesień, Z inną idę przez park ...

Nie mam pewności czy to koniec, czy jeszcze była jedna zwrotka. Jutro coś (choc
                                                    niewiele) o Trzech Koronach.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 04.03.03, 23:02
                                                    doskonale , wszystkie zwrotki były ok! - zaliczam
                                                    dziś królowały CzG, cały dom był ich i sklep i klienci też musieli słuchać.
                                                    jutro post, więc ze śpiewu chyba zrezygnujemy, złozymy hołd Trzem Koronom.
                                                    Jestem ciekawa ich największych przebojów.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 05.03.03, 17:54
                                                    No więc Rita, było tak: trochę po nagraniu trzeciej płyty, będąc w szczytowej
                                                    formie (jedną z ostatnich piosenek z Czerwonymi Gitarami była "Jesień idzie
                                                    przez park") Krzysztof Klenczon odszedł z CzG. Założył między innymi z jakimś
                                                    swoim kuzynem i jeszcze kims zespół Trzy Krony. Początek był świetny - 10 w
                                                    skali Beuforta, ale potem juz było gorzej. Funkcjonawali trochę, nagrali parę
                                                    piosenek, chyba nawet jedną dużą płyte i Klenczon w końcu wyjechał do Ameryki,
                                                    gdzie zginął w wypadku. Te Trzy Korony odróżniały się od innych używaniem
                                                    takiej płaczliwej gitary hawajskiej. Było to oryginalne, ale czasem bardzo
                                                    prowincjonalne. Pamiętam takie jeszcze ich piosenki: Nie przejdziemy do
                                                    historii, Raz na tysiąc nocy, Port, coś o jakiejś ciuchci.
                                                    Może ty wiesz coś więcej?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 20:42
                                                    Czyli Trzy Korony nie wypaliły, te piosenki co wymieniłeś były bardziej
                                                    hałaśliwe niż przebojowe. Klenczon jednak najlepszy był w CzG.
                                                    Teraz jak będziesz miał czas i ochotę możemy zacząć czwartą część CzG - ile
                                                    jest ich jeszcze częsći?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 05.03.03, 20:50
                                                    Tych płyt trochę jest, choć właściwie nie tak wiele, bo naprawdę liczy sie
                                                    jeszcze jedna o dość średnim tytule "Rytm ziemi", ale na niej jest
                                                    rewelacyjne "Ciągle pada"; niedługo do niej dojdziemy. Napiszę teraz (choć nie
                                                    wiem czy zdąże dziś) o tej czwartej płycie (Na fujarce), choc to i owo juz
                                                    napisałem.
                                                    Rita, czy mąż jakos działa życiowo i pracowniczo? Czy wrócił do normy, czy
                                                    raczej udaje że wrócił do normy?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 21:05
                                                    mąż w formie, już sie o niego nie martwię, teraz Wisełka padła, straszne to,
                                                    mówią, że poznaje się mistrza nie od tego jak zaczyna , ale jak kończy.
                                                    Przechodzę do Masełka. Napisz o czwartep płycie , muszę ją przeanalizować i
                                                    jeszcze zagadka:
                                                    "czas ucieka choć nikt go nie prosi" CzG
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 06.03.03, 08:33
                                                    Dozwolone od lat 18.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.03.03, 15:19
                                                    zgadłeś - nagroda, możesz nalać sobie trochę gorzkiej wieczorem
                                                    a ja założę nowy wątek
    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.II IP: *.acn.waw.pl 06.03.03, 20:33
      Piję maleńką gorzką z gwinteńka.
      Mam czekać na nowy wątek?
      I pamiętaj o Brozie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka