being28 07.03.03, 23:23 Jakie slawne osoby odwiedzily nasze miasto. Slyszalem o Napoleonie, Gagarinie i innych, a wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angela-rt Re: Slawne postacie w Olsztynie 07.03.03, 23:39 Mowisz o historycznych? bo jesli chodzi o wspołczesnych sławnych to co roku na spotkania teatralne do Jaracza przybywają sławy "dzisiejszego dnia"-swiatka artystycznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thor Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: 80.51.57.* 08.03.03, 07:11 Najważniejszą osobą,która odwiedziła Olsztyn jest chyba Jan Paweł II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 10:20 Gagarin chyba nie :o) Do listy mozna dopisac Hitlera i Goeringa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hakenbu Olsztyn ma swoich nasławniejszych ze sławnych! IP: *.wspiz.edu.pl 08.03.03, 10:54 Papież, Hitler..? My Olsztyniacy mamy swoje własne sławy na eksport: A Hołek, a Norbi, a Bałtroczyk? Możemy dumnie wypinać piersi. Z najbliższych okolic miasta mamy jeszcze wspaniałego szołmena, aktora, rolnika i parlamentarzystę w jednym z Dorotowa (zapomniałem już jak się zowie), mamy też piłkarza międzynarodowego z Klewek - Czerszewskiego. Do panteonu sław można dorzucić jeszcze genialnego lewicowego działacza Iwińskiego (taki Olsztyniak nie Olsztyniak). No i z całą pewnoscią jest jeszcze wielu sławnych z czasów dawniejszych. Ja człek młody nie znam ich nazwisk, ale może Wy kogoś przypomnicie? Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Slawne postacie w Olsztynie 08.03.03, 11:15 Po konsultacjach stwierdzam, ze moja mama machala Gagarinowi na ul.Kosciuszki. Dodaje Bublewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andulka Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.chello.pl 08.03.03, 12:02 Trochę historii: Paul von Hindenburg A o Józiu Cyrankiewiczu i Mieciu Moczarze (zwłaszcza Mieciu) zapomnieli, a? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.03, 14:41 a karolina z bb:-))))))))))))))))))))))) od mesia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.03, 14:41 a mularonek, tanczyla na teledyskach liroya i teraz prowadzi program w polsacie o muzyce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.03, 14:42 a kobitka co prowadzi losowanie lotto w polsacie- same gwiazdy:-))))))))))) mieszkaja w tym naszym miescie no i oczywiscie prezydent malkowksi to numer 1 naszego miasta z karpowiczem i grzymowiczem do pary Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Slawne postacie w Olsztynie 08.03.03, 14:46 A ten gość co to " wstrzymał słońce , ruszył ziemię"... lub odwrotnie. No wiecie... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.03, 15:49 małkowski?? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Slawne postacie w Olsztynie 08.03.03, 16:02 Gość portalu: ~ napisał(a): > małkowski?? : Znakomite, ale ....to nie on. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thor Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: 80.51.57.* 08.03.03, 15:56 W Olsztynie napewno był Gierek(w roku 1978). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.03.03, 16:25 Cruszczow, Walery Bykowski, Josef Broz Tito... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oso Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.tvk.tpsa.pl 08.03.03, 16:28 I Kopernik przebywał tu pewnym czasem. I Czajnik - mój kolega, może i nie sławny ale go lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.03, 17:04 Przyszedl mi do glowy jeden artysta ze Szczytna rodem ,gdzie spedzil dziecinstwo i mlodosc .Dorosle lata natomiast w Trojmiesciei w koncu w Chicago . Mowa o Krzysztofie Klenczonie. Byli takze Panstwo Jackowscy / Manam/ Ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andulka Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.chello.pl 08.03.03, 18:28 Ja dopiero przyjadę :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.acn.waw.pl 08.03.03, 19:21 Przyjmijcie ją godnie, na obydwu Dworcach i na każdej ulicy, którą zna od podszewki, a zna każdą (albo do wiosny sie nauczy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: server:* / *.gazeta.pl 08.03.03, 19:38 A Walentyna?Czy ona była z Gagarinem w Olsztynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmz Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 08.03.03, 20:48 Janusz Sidło na Stadionie Leśnym pobił rekord świata w rzucie oszczepem(tak mi się wydaje że to był rekord świata) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andulka Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.chello.pl 08.03.03, 20:54 A to nie był przypadkiem Józef Szmidt (nie pamietam pisowni) i trójskok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.acn.waw.pl 08.03.03, 21:02 Oczywiście że Józef Szmidt - 17.03 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andulka Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.chello.pl 08.03.03, 21:04 Źródło mojej wiedzy: St. Piechocki - Ulice Olsztyna :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.acn.waw.pl 08.03.03, 21:12 To może nie jest złe źródło, ale bardziej licz na kolegów i koleżanki z forum i nimi weryfikuj martwe słowo drukowane. Tak więc potwerdzam, a właściwie on potwierdza: Józef Szmidt - 17. 03 i chyba 1961 rok, rekord przetrwał do olimpiady w Meksyku (1968). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andulka Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.chello.pl 08.03.03, 21:48 Ale w Meksyku to był Bob Beamon i skok w dal . Nie wiedziałam, że trójskok też. A kto pobił w Meksyku rekord Szmidta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.acn.waw.pl 08.03.03, 21:55 Jakiś okropny Włoch (może zaraz sobie przypomnę jego nazwisko). Tam skakali na tartanie w rozrzedzonym powietrzu, a rekord Szmidta by na zużlu w pełnej treści atmosferze Olsztyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.acn.waw.pl 08.03.03, 22:07 Giuseppe Gentile - 17. 10. A Beamon swoja drogą - wszystko prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andulka Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.chello.pl 08.03.03, 22:27 Te meksykańskie wyniki takie nieprawdziwe przez owo zmniejszone tarcie ;) Przecież rekord Beamona utrzymał sie koło 20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Slawne postacie w Olsztynie 09.03.03, 11:17 Trojanowska z Olsztyna pochodz,Pijanowski chyba tez,bywał tu Rewinski bo rodzice (albo teściowie)mieszkali na Grabowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.03, 17:35 A czy Ojciec Dyrektor nie kończył przypadkiem III LO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thor Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: 80.51.57.* 09.03.03, 18:09 Czy III LO to nie wiem.Wiem za to,że był na zjeżdzie absolwentów IV LO. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Slawne postacie w Olsztynie 09.03.03, 19:15 Gość portalu: alf napisał(a): > A czy Ojciec Dyrektor nie kończył przypadkiem III LO? Czy to jest Ojciec Dyrektor z tych ojcow dyrektorow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spacz Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.sgh.waw.pl 09.03.03, 22:06 Mistrzowie Polski w pilce noznej co roku jak stomil gral w I lidze :-( To dorzucilem dluga liste! Sorry ale nie wymienie wszystkich :-( Do Galerii Slaw dorzucam Gucwinskich (od Zoo) i Krzysia Krawczyka. A i Sojka chyba w Jonkowie mieszka, to pewnie do jakiegos Reala czy cos napiera w soboty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lustro Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: 213.76.143.* 10.03.03, 12:26 Nie tak dawno odkryta gwiazdka Anna Samusionek też pochodzi z Olsztyna. Maciej Kuroń chyba studiował w Kortowie na ART(nie jestem pewna). Nasze Olsztyńskie ART też ukończyło trochę sławnych ludzi. A Czerwony Tulipan też z Olsztyna, jakby tak pomyślał, trochę by się znalazło :) Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Slawne postacie w Olsztynie 10.03.03, 13:36 No tak i były mąż juz wspomnianej A Samusionek-Paweł Burczyk,a pan Madeja,widziałam go w wielu filmach,a Pan Stefan Burczyk,no i nasi aktorzy teatru,widziani ostatnio w filmie Kijowskiego "KAMELEON"-swietna rola Artura Steranko,obok Machalicy...troche ich jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bą - żur Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.03.03, 14:18 Gość portalu: lustro napisał(a): > Nie tak dawno odkryta gwiazdka Anna Samusionek też pochodzi z Olsztyna. > Maciej Kuroń chyba studiował w Kortowie na ART(nie jestem pewna). Nasze > Olsztyńskie ART też ukończyło trochę sławnych ludzi. A Czerwony Tulipan też z > Olsztyna, jakby tak pomyślał, trochę by się znalazło :) Kuroń studiował historię na WSP oraz mieszkał i balował w akademiku przy Żołnierskiej - ale tylko rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bą - żur Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.03.03, 14:21 Gość portalu: lustro napisał(a): > Nie tak dawno odkryta gwiazdka Anna Samusionek też pochodzi z Olsztyna. > Maciej Kuroń chyba studiował w Kortowie na ART(nie jestem pewna). Nasze > Olsztyńskie ART też ukończyło trochę sławnych ludzi. A Czerwony Tulipan też z > Olsztyna, jakby tak pomyślał, trochę by się znalazło :) Kuroń studiował historię na WSP oraz mieszkał i balował w akademiku przy Żołnierskiej - ale tylko rok. Inne sławy - racja, samo Kortowo, najwspanialszy rektor Górecki - Słońce Kortowa, też kończył ART. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hella Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.chello.pl 16.03.03, 20:01 W czasie stanu wojennego Kuroń bywał u nas w domu. Wtedy był jakieś 40 kilo młodszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.03.03, 15:44 Gość portalu: lustro napisał(a): > Maciej Kuroń chyba studiował w Kortowie na ART(nie jestem pewna). Nasze Studiował na WSP. Być może nazywało to się wtedy WSN :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jf Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.reverse.qdsl-home.de 10.03.03, 19:58 Zygmunt Malanowicz aktor polskiego kina z poczatku lat szescdziesiatych ukonczyl lo II. "noz w wodzie", "polowanie na muchy" . Bywa czesto w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.03, 11:37 Jesli o sport chodzi nie nalezy w zadnym wypadku zapomniec o slynnej druzynie siatkarzy ; mianowicie - Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Slawne postacie w Olsztynie 11.03.03, 11:46 Akurat od braci Nalazkow, a przynajmniej od jednego to mieszkancy by sie pewnie z checia uwolnili:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spacz Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.ci.uw.edu.pl 11.03.03, 17:29 Big Day i Marek Sierocki. Ten drugi konczyl LO 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.03, 17:58 ol4 napisał: > Akurat od braci Nalazkow, a przynajmniej od jednego to mieszkancy by sie pewnie > > z checia uwolnili:) W moim przypadku chodzilo o sport .Zycie polityczne tychze to inna para butow .Nie uwazasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
inka28 Re: Slawne postacie w Olsztynie 11.03.03, 19:09 Michał "Śledziu" Śledziński. Taki rysownik, robi (czy już skończył) świetne komiksy, m.in. "Osiedle Swoboda". Na jednym z kadrów, na murze narysował napis sprayem - Wolność dla Olsztyna! Wystarczająco sławny? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spacz Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.ci.uw.edu.pl 16.03.03, 13:09 No teraz to nalezy dodac rowniez grzegorza kolodke - znanego magika oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hella Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.chello.pl 16.03.03, 20:17 A ten aktor ze "Złotopolskich" (nie pamiętam nazwiska) nie jest z Olsztyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkZT Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.03, 21:39 Szwedes z Lidzbarka W. A Gagarina to raczej nie bylo,predzej Titow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oso Re: Slawne postacie w Olsztynie IP: *.tvk.tpsa.pl 17.03.03, 22:22 a może Moczar? Odpowiedz Link Zgłoś