Dodaj do ulubionych

Stop! "Koperta" niepełnosprawnego

IP: *.pools.arcor-ip.net 23.09.06, 00:13
Jestem calkowicie za wiekszymi karami za parkowanie osob nie upowaznionych
na "kopertach".Zwylkym "zdrowym" kierowcom wydaje sie ze to tylko puste
miejsce,ale dla niepelnosprawnych jest to miejsce zeby np.wygodnie wysiasc z
auta(te miejsca sa zawsze wieksze).Tylko ludzie ktorzy nie znaja takich osob
i takiego problemu to robia.Samoluby,inazej nie mozna tego nazwac
Obserwuj wątek
    • Gość: miko Re: Stop! "Koperta" niepełnosprawnego IP: *.gdynia.mm.pl 23.09.06, 00:35
      "Prosić" to można inteligentych ludzi. A tacy zazwyczaj na miejscach dla
      niepełnosprawnych nie parkują. Natomiast buractwu z lenistwa zajmującemy
      'koperty' należy przyp..., w ostateczności po kieszeni.
      • edico Re: Stop! "Koperta" niepełnosprawnego 23.09.06, 00:46
        A czy któryś z Was sprawdził te uprawnienia???

Nie neguję i nie przeczę, że takie powinne być zastosowane ze zwykłych względów
        ludzkich i humanitarnych dla ludzi poszkodowanych przez los. Na nadużycia w tym
        zakresie patrzę jednak przez palce.

• Gość: meg Re: Stop! "Koperta" niepełnosprawnego IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 23.09.06, 09:03
          Ja też w tym względzie zaczynam mieć mieszane uczucia kiedy obserwuję parking
          przed domem i widzę "wyskakujacych" kierowców z oznakowanych niebieską
          plakietką samochodów .Samochody te parkują oczywiście na miejscach dla
          inwalidów.A ja zawsze myślałam że te miejsca sa zarezerwowane dla inwalidów
          narządów ruchu, o wyrażnym kalectwie .Ale jak obserwuję nasi rodacy każdą
          dobrą i humanitarną idee potrafia wykorzystać dla własnych, egoistycznych
          korzyscia ,potem dziwimy się że jest znieczulica.
    • Gość: Harry Stop! "Koperta" niepełnosprawnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:39
      Pozostaienie wolnego miejsca dla inwalidy na parkingu jest oczywiście
      miarą kultury osobistej pozostałych (sprawnych fizycznie) kierowców. Tak
      nakzauje etyka i elementarne wychowanie. Ale co gdy tego brakuje. A brakowac
      może pod kazdą szerokoscia geograficzną, a nie tylko w Polsce. Jak reaguja na
      to inni.
      Dlaczego na parkingach w USA NIGDY MIEJSCE PARKINGOWE OZNAKOWANE JAKO postój
      dla NIEPEŁNOSPRAWNYCH (OZNAKOWANIE NA TABLICY REJESTRACYJNEJ) NIE JEST ZAJETE
      PRZEZ AUTO NIEUPRAWNIONE. Otóż za takowe wykroczenie po kilku minutach będzie
      nałozony mandat w wysokości 500 USD. Przypomne że np w stanie New York za
      przekroczenie świateł na czerwonym swietle mandat wynosi 125 USD, za powtórne
      przekroczenie czerwonego światła w przeciagu ostatnich 18 miesięcy mandat
      wynosi 250 USD, za trzecie przekroczenie (w ciągu 18 miesiecy) mandat wynosi
      475 USD. Czwartego juz nie ma ponieważ za trzy przekroczenia czerwonego
      swiatła ilość karnych punktów wynosi 21 i do prawka mówimy By By. By the way,
      powiemy skąd przyszła do Polski procedura punktów karnych (21). Z tą różnicą,
      że w USA za nielegalne parkowanie (częste wykroczenie) nalicza się 1 punkt.
      Zatem 500 dolców za ticket to w zasadzie najwyższy mandat. Wyższy (2000 USD
      jest tylko za jazde bez ubezpieczenia, ale ten nakłada sąd i zazwyczaj jest
      wyższy).
      Pod ratuszem jest chyba 4 koperty. ZAWSZE conajmniej dwie są zajęte przez
      auta nieuprawnione. Nie wiem zatem co chrzani ów cieć ze straży miejskiej, o
      jakiś karach czy o czymś. Pozdrawiam
      • Gość: * Re: Stop! "Koperta" niepełnosprawnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 19:02
        Wywieźć auto zaparkowane na kopercie dla niepełnosprawnych na parking poza
        Olsztyn np. do Barczewa, obciążyć kosztami wywozu przy odbiorze, to więcej nie
        będzie problemu.
    • Gość: tommi Re: Stop! "Koperta" niepełnosprawnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 19:12
      hehe
      wiesz co jak widze tych wszystkich niepelnosprawnych ktorzy stawiaja auto pod
      hipermarketem a pozniej smigaja po 2 godziny jak nie wiecej wozkiem po sklepie
      to jakos jestem przeciwny takim oznaczeniom
      skoro ma sile smigac po markecie ti i rownie dobrze moze podejsc 10 metrow dalej
      do auta
      • Gość: Harry Re: Stop! "Koperta" niepełnosprawnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:55
        Użytkowanie auta z wkładką handicap przez osobę nieuprawnioną w celu
        osiągnięcia uprawnien naleznych inwalidzie, gdzie indziej, traktowane jest jak
        zwykłe wykroczenie czyli w przypadku parkowania tak jakby parkował ktoś
        zupełnie nieuprawniony. W Polsce jest jeszcze problematyka "przenośnych
        uprawnien" czyli kartę inwalidy uzywa w zasadzie cała rodzina (zamiast inwalidy
        i ewentualnie osoby towarzyszącej (przewodnika np.) Podobnie z kratkami w
        autach. Jak pisałem, gdzie indziej auto zakupione (leasingowane) na firmę NIE
        MOŻE MIEĆ BOCZNYCH SZYB poza przednimi obok fotela kierowcy, co oczywiste, ma
        na tablicy rejestracyjnej nadruk "COMMERCIAL", a co za tym idzie nie ma prawa
        poruszać się na większości autostrad (gdzie jest informacja "Passenger cars"
        only), nie może byc parkowane na ulicy np. przed domem włąściciela (chyba że
        trwa załadunek lub rozładunek), nie może byc wykorzystywane poza godzinami
        pracy firmy. Zatem za pieniądze podatnika nie ma szans na szpan przed znajomymi
        i sąsiadami. Leasing firmowy wyklucza tam ZAWSZE samochody osobowe.
        Zatem istnieją PROSTE sposoby na uporządkowanie spraw współżycia społecznego.
        Trzeba tylko chcieć. Nie sądzę, że istnieje brak wiedzy na temat skutecznych
        rozwiązan finkcjonujących gdzie indziej. Dlaczego się z nich nie korzysta, tego
        zrozumiec nie mogę.
    • Gość: MK Stop cwaniakom z niebiskimi nalepkami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:41
      Jeżeli ktoś jest naprawdę niepełnosprawny to i owszem niech parkuje. Dla takich
      ludzi są właśnie koperty i nie mam nic przeciwko nim.

Ale nie sądzę też by było za mało kopert. Przyjrzyjcie się cwaniakom, którzy
      pozałatwiali sobie te naklejki i papiery na auto.

W przeciwnym wypadku nawet zamienienie całego centrum w jedną wielką kopertę nie
      rozwiąże problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka