Dodaj do ulubionych

Tajemniczy wyciek z konta

IP: 62.29.133.* 17.10.06, 22:34
system internetowy kredyt banku nie jest technologicznym cudem i powinien
zostac natychmiast usprawniony. powinno zostac wprowadzone zatwierdzanie
transakcji jednorazowym haslem (token, smsowe kody czy inna technologia - do
wyboru przez klienta), a nie danymi z plastikowej karty oraz pinem, ktory
sluzy do zalogowania sie do systemu (latwy do wykradzenia keyloggerem).
Obserwuj wątek
    • Gość: donkowalski Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.manc.cable.ntl.com 18.10.06, 01:38
      to po pierwsze, a po drugie, kiedy w tym kraju tak jak w cywilizowanym swiecie
      banki beda odpowiedzialne za bezpieczenstwo tranzakcji internetowych?????????
      np. w wielkiej brytanii cos takiego jest nie do wyobrazenia!
      • Gość: bosman Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.interserwer.pl 18.10.06, 08:35
        W Wielkiej Brytanii nikt nie slyszal o tokenach czy haslach jednorazowych.
        Akurat w dziedzinie bankowosci elektronicznej Angole sa 10 lat za nami.
        • bmkms Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 09:12
          Za to Angole poczuwaja sie do odpowiedzialnosci za powierzone im pieniadze i
          maja sprawna policje
          • krasnov Banki zlewają bezpieczeństwo… 18.10.06, 09:51
            a ich personel "g" się na tym zna. Najlepszy przykład: większość stron banków internetowych jest źle napisana i nie idzie ich używać w (przynajmniej niektórych) normalnych i bezpiecznych przeglądarkach. Zamiast tego pracownicy banków (i same banki - OFICJALNIE) zalecają używanie Internet Explorera!!! To mniej więcej tak, jakby radzić klientowi "zapisuja pan se szyfr do sejfu na kartce i przyklej na drzwiach; a i nie używaj klucza, wystarczy zasuwka". Uważam, że po rekomendacji IE do operacji bankowych bank powinien z marszu i bez dyskusji odpowiadać za wszystkie elektronieczne kradzieże.
            • akermanski Re: Banki zlewają bezpieczeństwo… 18.10.06, 09:57
              Niektóre banki elektroniczne używają przynajmniej list haseł jednorazowych. To
              proste zabezpieczenie, a jednocześnie działa. Jest skuteczne. Banki w Danii
              używają takich fajnych appletów do IE korzystających z prawdziwych, płatnych,
              znacznie silniejszych algorytmów szyfrowania niż te domyślne z IE i Firoxa...

...........................
              Lubię humor absurdalny : www.patafian.pl
          • akermanski Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 09:53
            Pracownicy banku odpowiedzieli tylko: bank jest w porządku. Mimo że mają środki
            techniczne to nic nie robią by pomóc wyjaśnić tę sprawę. Przecież ta transakcja
            zosała zalogowana w systemie, znają imię i nazwisko odbiorcy tych pieniędzy. Bez
            tych danych klient nie może nic zrobić. Bank ma strzec pieniędzy klientów,
            jednak w praktyce okazuje się, że go to nie obchodzi. Okradziony klient zostaje
            sam, bez pomocy.

Urzędnicy w banku powiedzieli, że mają podkładkę. Nic więcej ich nie obchodzi.
            Jeśli klient będzie powtarzał prośby o pomoc to może usłyszeć jedynie: Proszę
            nie blokować okienka.

Uważam że już czas powołać czarną listę banków i wpisywać na nią takie
            przypadki. Klienci muszą mieć jakieś środki by ostrzegać się wzajemnie przed
            bankami o niskiej jakości obsługi.

............................
            Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl
      • Gość: uchat Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.gl.digi.pl 18.10.06, 09:21
        Mam konto w KB i zaraz je przenoszę do innego.
      • 1europejczyk Bezpieczenstwo transakcji bankowych 18.10.06, 10:01
        kosztuje bardzo drogo i dlatego to co zapewniaja banki na calym swiecie jest
        nieomal zawsze do zlamania.
        Nasze banki nie sa w niczym gorsze od tych zachodnich.
        Tyle ze w "kulturze pracy" bankow jest tak zwana "dyskrecja" polegajaca na
        ukrywaniu wszelkich danych dotyczacych oszustw i w wiekszosci wypadkow
        obciazania kosztami oszustw wlasnych klientow.
        Stad zreszta w niektorych krajach ustawowo zobowiazano banki do pokrywania
        wszelkich strat klientow wyniklych z niefrasobliwosci bankow. Takie rozwiazanie
        wymusza na bankach inwestowanie w bezpieczenstwo informatyczne: fundusze na
        pokrywanie strat wynikajacych z oszustw lepiej, z punktu widzenia dyrekcji
        bankow, jest inwestowac w bezpieczenstwo informatyczne, niz byc zmuszonym do
        pokrywania niejednokrotnie falszywych oszustw.
        O glupocie i niefrasobliwosci dyrekcji wszystkich bankow na swiecie swiadcza
        pierwsze zakupy robione karta nie tylko przez internet. Starczylo podac numer
        carty i date waznosci by posiadacz numeru mogl z niego korzystac tyle razy ile
        chcial.
        Pierwsze programy instalowane u klientow wykorzystujacych karty do dokonywania
        platnosci pozwalaly nawet drukowac cale listingi numerow kart z data waznosci
        kazdemu kto mial dostep do klawiatury, monitora i drukarki.
        Nieomal nie ma takiego systemu ktory zapewnia 100% bezpieczenstwa.
        Zawsze jest administrator, ktory moze popelnic blad, sprzedac informacje,
        zemscic sie na banku, ktory mu za malo placi, poklocic sie z szefem albo po
        prostu chciec udowodnic ze jest lepszym "informatykiem" niz jego koledzy.
        • Gość: Darck Re: Bezpieczenstwo transakcji bankowych IP: *.tu.kielce.pl 18.10.06, 10:33
          w usa dokonywanie transakcji internetowych niewiele sie poprawilo przez te lata, bo oprocz wspomnianego numeru karty i daty waznosci trzeba tylko znacz numer z reversu karty i adres na ktory zostala zalozona.
    • wlodarek Logować się z Mac OS, nie ma żadnych wirusów 18.10.06, 07:51
      • Gość: witus Re: Logować się z Mac OS, nie ma żadnych wirusów IP: *.fbx.proxad.net 18.10.06, 08:26
        Ale to nie o tym bystrzaku rozmowa. Wyborcy pisu i uzytkowncy makow maja taki
        sam absurdalny stosunek do rzeczywistosci. PS: Konto mego znajomego, macusera,
        zostalo ogolocone wlasnie internetowo, przez jego nieuwage wiec polecam odrobine
        myslenia na swjej makowce.
        • Gość: doc Re: są wirusy na mac os IP: *.coyote.pl 18.10.06, 09:00
          www.securemac.com/
          • akermanski Re: są wirusy na mac os 18.10.06, 10:04
            Twój link odrobinę podważa moje dobre zdanie o bezpieczeństwie Mac'a. Powoli
            zaczęło się pojawiać trochę wirusów na Mac'a. Do tej pory można było mieć Mac'a
            24h na dobę na stałym łączu, bez żadnego programu antywirusowego, teraz chyba
            już trzeba się będzie rozglądać. Jednak pokaż mi jakiegokolwiek Windowsa, który
            by tak potrafił. Od lat po instalacji Windowsa natychmiast instaluje się
            firewalla, program antywirusowy, ostatnio także antyspyware.

........................
            • Gość: Maciek Re: są wirusy na mac os IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 10:51
              Cytat: "Powoli zaczęło się pojawiać trochę wirusów na Mac'a"

Podaj nazwę jednego.
              • susanoo25 Re: są wirusy na mac os 18.10.06, 11:12
                Proponuję na przykład Mac OS X Virus: Inqtana.A Worm
                albo trojan MacOS/ChinaTalk (vil.nai.com/vil/content/v_114770.htm)

Tu jest stronka na ten temat :
                antivirus.about.com/od/macintoshresource/
                A tu jest nawet jakaś krótka lista
                antivirus.about.com/od/macintoshresource/g/macvirus.htm
              • Gość: fsh Re: są wirusy na mac os IP: *.magma-net.pl 18.10.06, 12:15
                mam jakiegos starego wirusa na CD, jeszcze pod system 9, jak chcesz, moge Ci
                podeslac zainfekowany plik niewierny Tomaszu

na Windowsa jest wiecej wirusow, jak i darmowego oprogramowania, crackow i
                ogolnie wszystkiego i wynika to tylko z udzialu w rynku, a nie z
                'bezpieczenstwa' systemu

P.S korzystam z win, MacOS'a i linuchow, wiec mam w miare obiektywne spojrzenie,
                choc przyznam, ze firewalla mam tylko na windzie
            • znajomy_jennifer_lopez Re: są wirusy na mac os 18.10.06, 11:01
              akermanski napisał:

Jednak pokaż mi jakiegokolwiek Windowsa, który
              > by tak potrafił. Od lat po instalacji Windowsa natychmiast instaluje się
              > firewalla, program antywirusowy, ostatnio także antyspyware.

Czy to od braków w Windowsie zalezy ile jest na niego wirusów i że trzeba mieć firewalla? Winda jest najpopularniejsza wiec i wirusów na nią najwiecej - proste.
              Gdyby Mac był najpopularniejszy załoze sie że by okazało sie że mozna na niego napisać 1001 wirusów ;)

P.S. A że jest ich proporcjonalnie wiecej? W Internecie panuje system zero-jedynkowy, zwycięzca bierze wszystko, dlatego pierwszy ZAWSZE ma proporcjonalnie wiekszy udzial w rynku (a tu wirusach itp) nizby to wynikalo z innych przeslanek
    • Gość: lksjd Tajemniczy wyciek z konta IP: 212.160.172.* 18.10.06, 08:00
      "Gerard Kramski: - Zastanawiam się nad założeniem konta w innym banku."

Okradli go a on "sie zastanawia". Mentalnosc starych ludzi: "Nie bede sie
      przenosil bo tu sie przywyczaiłem chociaz mnie okradają".
      • Gość: V Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: 62.233.169.* 18.10.06, 08:05
        to ciekawe co napisaliście o totalnym braku zabezpieczeń. bank nie dość że
        powinien usługę usprawnić to dodatkowo napewno powinien oddawać ludziom
        pieniądze -> najlepiej z pensji ich genialnych informatyków :)
      • Gość: jml13060 Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: 147.213.234.* 18.10.06, 08:07
        W CitiBanku jest tak samo, jesli nie gorzej. Mnie okradziono ze 165 zlotych na
        transakcji hotelarskiej. Nie bylem, nie spalem, nie rezerwowalem. Transakcja
        pojawila sie na moim koncie po 14 miesiacach od inkryminowanej daty !!!
        Zawiadomilem operatora bankowego, ale transakcji nie anulowano. Jestem osoba
        samotna, a z bankowosci internetowej korzystam wylacznie z domowego komputera.
        Nie ma szans wycieku danych ode mnie. Jednak ktos zdolal podszyc sie. Cale
        szczescie, ze zostalem trafiony tylko na drobna kwote. Zmienilem karte
        kredytowa i tez myslalem o zmanie banku. Na szczescie nie zmienilem na
        KredytBank. 8 tysiecy to by juz byla dla mnie bolesna strata. Czy mozecie
        doradzic jakis inny bank ?
        • Gość: prusak75 Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: 193.227.131.* 18.10.06, 08:21
          mam konto w Raiffeisen, system wyglada ok, jest karta kodow jednorazowych, w
          przypadku wiekszych zakupow kartą, dzwonia do Ciebie zeby potwierdzic
          tranzakcję:) malem konto w Pekao, PKO, MBanku, BZWBK, ale Reiffeisen mi sie
          podoba najbardziej :)
          • Gość: bezeciarz Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: 157.25.204.* 18.10.06, 11:30
            Polecam wubek. potwierdzasz transakcję kodem, który otrzymujesz sms-em. co
            więcej - jest ważny przez trzy minuty!
            Powodzenia
            M
          • Gość: Domcia Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: 81.210.116.* 19.10.06, 09:24
            A ja od kilku lat korzystam z LukasBanku, mam e-konto pro i jestem bardzo
            zadowolona.
            Żeby się zalogować do konta, należy podać ID oraz klucz skłądający się z sobie
            tylko znanego hasła wraz z kombinacją kilku (6 lub 8 - nie pamiętam) cyfr,
            które losowo wyświetlają się co minutę na tokenie.
            Do potwierdzenia transakcji internetowej należy podać za każdym razem
            wspomniany klucz.
            To, moim zdaniem, jest dość skuteczne zabezpieczenie - hasło mam tylko w
            głowie, nikt inny nie ma do niego ani do tokena dostępu, mogę korzystać z niego
            będąc gdziekolwiek na świecie i nie muszę się martwić, że mi zabraknie
            papierkowych kodów jednorazowych.
            Poza tym operacje mogę również przeprowadzać telefonicznie, podając wcześniej
            nr PESEL i wybrane 3 cyfry z 6-cyfrowego kodu.

Polecam.
        • rychu501 Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 08:39
          PKO BB konto INTELIGO wydaje mi się dobre, dostaje się kartę kodów no i opłaty
          są bardzo małe np. jeżeli ma się telefon komórkowy po każdej operacji dostajemy
          sms-a
        • karol_7 Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 08:41
          Jasne że mogę: jeśłi chodzi o bezpieczeństwo to WBK-BZ nie ma sobie równych
        • japj Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 08:43
          Polecam mBank. Mam tam rachunek od kilku lat i nigdy nie miałem problemów. Nowe
          tranzakcje trzeba zawsze potwierdzać chasłami jednorazowymi. Oczywiście w
          międzyczasie testowałem także rachunki innych banków lecz najbardziej mi
          odpowiada mBank.
          • Gość: kilent-mbank Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.merinet.pl 18.10.06, 11:09
            A o problemach mBanku z bankomatami słyszałeś ?

PS. IMHO pomysł z "czarną lista" banków, punktującą ich słabe strony jest bardzo
            dobry.
        • zgredu76 Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 11:35
          > Czy mozecie doradzic jakis inny bank ?
          >
          Każdy bank, w którym do autoryzowania transakcji wykorzystuje się token.
          Najlepiej z algorytmem AES. RSA jest już trochę passe ;)
    • Gość: autor Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.acn.waw.pl 18.10.06, 08:08
      pracowałem w tym banku przez chwilę, i wcale się nie dziwię bo soft mają cienki
    • Gość: BABCIA Tajemniczy wyciek z konta IP: 80.54.32.* 18.10.06, 08:11
      Tez jestem z Olsztyna i mnie rowniez skradziono pieniadze tyle, ze poprzez PKO
      Inteligo, na kocie ktos mi podmienil numery kont zdefinowanych odbiorcow i
      placac za prad, czy mieszkanie wpompowalem komus obcemu pieniadze na konto.
      Bank oczywiscie wszystkiego sie wyparl i rowniez stwierdzil ze ich system
      pracuje prawidlowo. Zero przeprosin. Bylem zalamany swoja bezradnocia i
      obojetnoscia banku. Tragedia!!!
      • balsaminka Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 08:23
        Z tym bankiem to naprawde jest cos "nietak". Nawet w TV I byla o tym mowa iz
        ten bank ma sklonnosci do oszustw i matactw.To bylo bodajze w "sprawie dla
        reportera".
        • Gość: gość Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.10.06, 08:40
          Potwierdzam. Mi co prawda nic nie zgineło ale tajemnicze ruchy moich pieniedzy były.
        • Gość: maj Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: 84.38.160.* 18.10.06, 08:43
          Ten bank doprowadził do upadłości firmę leasingową CLiF. Wprawdzie SN uchylił
          decyzję o upadłości, ale spory majątek i tak wyprowadzono.
          Inne grzeszki tej 'instytucji finansowej' to m.in.upadłość 'Kasprzaka', w
          którego budynku mają teraz siedzibę. Poza tym w przejęciu Prosperbanku też było
          coś śmierdzącego.
          Nie radzę korzystać z tego 'banku'.
          • akermanski Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 10:08
            czyli .. KredytBank to niezły cwaniaczek?

.....................
    • Gość: Gall Anonim ja bym jeszcze dodal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 08:22
      1. byc w pewnym banku (w taki CitiBanku, wszystko bylodo niedawna "na jednym numerze" na dodatek widocznym na karcie kredytowej. Naprawde!). Powinno byc to oddzielne haslo logowania i listy jednorazowe, wysylane SMSy lub token do kazdej opracji "poza bank"
      2. nie uzywac Internet Explorera - znacznie lepsze i bezpieczniejsze sa Firefox i Opera (obie za darmo)
    • zhk Pewnie głąv dał się navrać na jakiegoś trijana... 18.10.06, 08:32
      ...
    • kg4mvp brak konkurencji pozwala miec bankom ludzi w d*pie 18.10.06, 08:39
      W normalenj sytuacji rynkowej, konkurencja zaraz by zrobila z tego zagadnienie
      w mediach. Bank X wprowadzilby bezpieczniejszy system (zagwarantowal
      bezpieczestwo) i zrobil by takie hallo w mediach, ze nie tylko Pan Gerard, ale
      90% posidaczy konta w KB przenioslo by sie do banku X.

U nas nie ma konkurencji. Wszyskie banki maja syf i wszyscy sa z tym OK. Ludzie
      jeszcze mysla: "A po co konto sprawdzal z tego to, komputera? Sam sie biedy
      napytal. Gupi jakis. Widomo ze do okienka trzyba chodzic." A banki o tym
      wiedza. Nikt nie inwestuje w obsluge klienta i bezpieczenstwo systemu, bo nie
      ma konkurencyjnej presji.

Inna kwestia to "organy scigania"... smieszno i straszno

• akermanski Re: brak konkurencji pozwala miec bankom ludzi w 18.10.06, 10:11
        Tak. Jak naszemu rządowi szkoda pieniędzy na Policję, to nic dziwnego, że w
        kraju jest duża przestępczość. "Złodziej złodzieja złodziejem pogania".

.............................
        Lubę humor absurdalny: www.patafian.pl
    • Gość: glik Jedynym rozsądnym zabezpieczeniem jest karta kodów IP: *.pl 18.10.06, 08:42
      Jedynym rozsądnym zabezpieczeniem transakcji internetowych jest karta kodów
      jednorazowych wymaganych do wykonania operacji przelewu. Stosują je min PeKaO
      SA, Deutche Bank i kilka innych.
      Pozostałe zabezpieczenia oparte na kluczu cyfrowym są "o kant dupy potłuc" bo
      są trudne w obsłudze, wymagają kilku haseł i pozostawiają odcisk klucza w
      kompie. Trudność obsługi powoduje iż w takim przypadku ludzie, wszystkie swoje
      hasła zapisują na dyskietce z kluczem :-))).
      Natomiast w przypadku karty kodów, ktoś kto pozna nasz pin może, co najwyżej
      obejrzeć nasze zasoby lub/i zrobić przelew już wcześniej przez nas
      zdefiniowany - więc niewiele.
      • lambert77 Re: Jedynym rozsądnym zabezpieczeniem jest karta 18.10.06, 08:45
        Nie posługuję się kluczem hasło jednorazowe dostaję sms. Zmiana numeru telefonu
        w ustawieniach konta też wymaga sms na stary numer. Ustawione mam tylko jedno
        konto mojej żony jako bezpieczne i nie wymagające dodatkowej autoryzacji. I
        myślę że to się sprawdza. Tak robi bph.
      • noszfak Re: Jedynym rozsądnym zabezpieczeniem jest karta 18.10.06, 11:00
        > Jedynym rozsądnym zabezpieczeniem transakcji internetowych jest karta kodów
        > jednorazowych wymaganych do wykonania operacji przelewu. Stosują je min PeKaO
        > SA, Deutche Bank i kilka innych.

Karta kodów jednorazowych też nie jest do końca skuteczną metodą zabezpieczenia
        internetowego konta. Główną wadą takich kodów jest fakt, że można ich używać do
        potwierdzania dowolnych tranzakcji. Nie chronią więc przed atakami typu phishing
        czy pharming. Przypuśćmy, że mało uważny użytkownik nie zauważy, że strona banku
        jest podrobiona. Wpisuje tam swoje hasło, po czym zostaje poproszony o podanie
        kodu jednorazowego w celu jakichś uaktualnień etc. W tym momencie włamywacz ma
        hasło i kod, którym może potwierdzić przelew na dowolne konto. Lepszym
        rozwiązaniem są hasła smsowe, które pozwalają potwierdzić tylko jedną, konkretną
        transakcje - nawet jeśli w jakiś sposób zostanie skradzione, będzie można go
        użyć jedynie do przelania pieniędzy na konkretne konto. Takie hasła oferuje np
        mBank.
        • Gość: Skrytomruczaczos25 Re: Jedynym rozsądnym zabezpieczeniem jest karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 11:53
          No tak, gorący zwollenik mBanku. Chciałem tylko przytoczyć że mBank ma o wiele
          wyższe prowizje z tytułu wypłacania z wszelkich bankomatów w Metrze Warszawskim
          - Inteligo prowizja = 0 zł. Pozatym na stronie Inteligo srypt wie ile kodów
          zużyłeś i prosi Cię o kolejny nieodkryty(niezdrapany). Skrypt na podszytej
          stronie crackera nie wie który kolejny kod na Twojej karcie jest wolny, więc
          KLAPA. Gdyby było napisane "Podaj pierwszy niewykorzystany numer z karty kodów"
          zamiast Podaj kod nr 54" to napewno bym nie realizował tranzakcji.
      • zgredu76 Re: Jedynym rozsądnym zabezpieczeniem jest karta 18.10.06, 11:48
        Nie wiesz o czym mówisz.
        Karta kodów jednorazowych jest jednym z mniej sensownych zabezbieczeń. Możliwość
        "wycieku" kodów istnieje na co najmniej kilku etapach, co zresztą miało miejsce
        parę lat temu np. w mBanku.
        SMS-y też są stosunkowo łatwe do przechwycenia.
        Poza tym po co sobie tak życie utrudniać, skoro można nosić ze sobą swój własny
        indywidualny i niepowtarzalny token, który generuje kody bez opamiętania, co
        parę sekund inne?
        Kiedyś, gdy wreszcie podpis elektroniczny stanie się powszechny, będzie to
        najsensowniejsza metoda autoryzacji.
    • lambert77 Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 08:44
      niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę. Każda operacja na takich serwerach
      zostawia ślad w postaci adresu komputera który ją wykonał. Przynajmniej tak mam
      w bph. Przy każdym logowaniu dostaję maila że w tym dniu o tej godzinie
      komputer o adresie takim zalogował się lub próbował zalogować się na konto.
      Więc w zasadzie łatwo namierzyć pod warunkiem że nie był to numer maskowany. Z
      drugiej strony mając nr konta i adres klienta kazać mu zwrócić kase na konto z
      powrotem. Skoro to jego konto nawet jak nie on zakładał to idzie do banku pod
      eskortą i robi przelew w drugą strone. Konto zostaje zablokowane i bank szuka
      oszusta. Jestem naiwny???
      • Gość: Vito Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 08:50
        Zdecydowanie jesteś naiwny. Bo niby z jakiej racji gość po dobroci miałby ci
        zwrócić kasę? Do tego będzie potrzebny wyrok sądu - oczywiście po wszystkich
        apelacjach, itd. A to potrwa kilka lat i będzie troche kosztować...
        • japj Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 08:53
          Zwrot gwarantuje prawo bankowe. Nie swoje pieniądze musisz oddać.
        • lambert77 Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 09:03
          Nie :) wystarczy zgłoszenie do US i niech się tłumaczy dlaczego nie zapłacił
          podatku i skąd dostał kase :) wierz mi w podskokach poleci robić przelew w
          drugą strone
      • programistajava Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 08:55
        > niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę. Każda operacja na takich serwerach
        > zostawia ślad w postaci adresu komputera który ją wykonał. Przynajmniej tak mam
        >
        > w bph. Przy każdym logowaniu dostaję maila że w tym dniu o tej godzinie
        > komputer o adresie takim zalogował się lub próbował zalogować się na konto.
        > Więc w zasadzie łatwo namierzyć pod warunkiem że nie był to numer maskowany. Z
        > drugiej strony mając nr konta i adres klienta kazać mu zwrócić kase na konto z
        > powrotem. Skoro to jego konto nawet jak nie on zakładał to idzie do banku pod
        > eskortą i robi przelew w drugą strone. Konto zostaje zablokowane i bank szuka
        > oszusta. Jestem naiwny???

Juz poprawiam, biora bezdomnego, daja mu lewy dowod osobisty i otwieraja na
        niego konto w Banku. Szukaj go pozniej na centralnym. Powiem tak an miejscu tego
        gosca : - mam w d...ie czy te pieniadze ktos mi ukradla i macie na niego namiar
        , mam w d...ie czy ktos z bankomatu je wyciagnal kopiujac wczesniej moja karte i
        nei zdazyl odebrac kasy i teraz banknot lezy na chodniku. TO BANK MA ODPOWIADAC
        ZA TA TARNSAKCJE I ZWRACAC WLASCICIELOWI UKRADZIONE PIENIADZE!
        • Gość: Wiga Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.liwest.at 18.10.06, 19:56
          popieram.Tak jest w bankach w Austrii
      • zgredu76 Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 11:50
        No ;D
        Idź i każ komuś oddać kasę. Żebyś się nie zdziwił ;)
    • Gość: Efour Tajemniczy wyciek z konta IP: *.solidarnosc.org.pl 18.10.06, 08:49
      Ten Pan zastanawia się nad założeniem konta w innym banku???!!! Dla tego nas
      olewają bankowcy, bo widzą że my i tak nie reagujmey nawet na takie ewidentne
      oszustwa i będziemy korzystali z ich usług, czyli dalej płacili im pieniądze!
    • thebigzumzum mBank robi jeszcze ciekawiej 18.10.06, 08:51
      Skladasz papiery potrzebne do otwarcia konta. Otwierasz je. Meczysz sie z aktywacja pierwszych kodow jednorazowych. Wkoncu sie udaje. Wplacasz pieniadze i... nie mozesz ich wyplacic bo nie wyslales im podpisanej umowy (ktorej nawiasem mowiac nie dostales). Wiec pani sluchawce proponuje wyslanie tobie tej umowy. No chyba nie ma innego wyjscia jak sie zgodzic. Umowa przychodzi, podpisujesz sie wysylasz i... pala glupa ze jej nie dostali. Przepraszam ale listy dochodza szybciej niz w dwa tygodnie. I co teraz zrobisz? Nie pojedziesz przeciez do siedziby banku no bo gdzie? Do wawy? Paniom z mLini mozesz gadac ile wlezie i tak maja cie gleboko w dupie. A kasy tak jak nie mogles wyplacic tak dalej nie mozesz.
      • japj Re: mBank robi jeszcze ciekawiej 18.10.06, 08:56
        thebigzumzum chłopie chyba jako jedyny masz taki problem. Wielu moich znajomych
        posiada rachunki w mBanku i nikt nie miał problemów. Może zanim coś zrobisz to
        najpierw byś poczytał regulamin.
        • thebigzumzum Re: mBank robi jeszcze ciekawiej 18.10.06, 09:07
          a ty czytales?
          • japj Re: mBank robi jeszcze ciekawiej 18.10.06, 09:35
            Czytałem i dzięki temu nie miałem i nie mam problemów z prowadzeniem rachunku.
          • Gość: deki Re: mBank robi jeszcze ciekawiej IP: *.sne.torun.pl 18.10.06, 11:09
            jeśli masz problem z mBankiem to powinieneś nośić gotówke przy sobie bo prościej
            już sie nie da:-)))
    • jorn Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 08:56
      Gość portalu: ja napisał(a):

> system internetowy kredyt banku nie jest technologicznym cudem i powinien
      > zostac natychmiast usprawniony. powinno zostac wprowadzone zatwierdzanie
      > transakcji jednorazowym haslem (token, smsowe kody czy inna technologia - do
      > wyboru przez klienta), a nie danymi z plastikowej karty oraz pinem, ktory
      > sluzy do zalogowania sie do systemu (latwy do wykradzenia keyloggerem).

Jeżeli zabezpieczenia w KB wyglądają tak, jak piszesz, to jako żywo przypomina
      to system znany z banków belgijskich (w końcu KB jest częścią belgijskiego
      KBC). Moim zdaniem, jeśli chcecie korzystać z konta przez internet, lepiej jest
      korzystać z typowego banku internetowego, dla którego jest to podstawowy kanał
      kontaktu z klientami, a nie dodatek, z którym często nie wiedzą, co zrobić.
      Oczywiście nie zawsze jest to możliwe (sam jestem w takiej sytuacji).

Pozdrawiam
    • puuchatek Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 09:05
      "(...) a w dolnym prawym rogu okna ekranu powinna być ikonka zamkniętej kłódki"

No tak, to święte przekonanie, że ABSOLUTNIE KAŻDY UŻYTKWNIK KOMPUTERA, który łączy się z Internetem, używa Intenet Explorera...

Ja chyba nie odważyłbym się logować do mojego banku przez IE.
      • susanoo25 Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 10:52
        Nie tylko ie ma takie oznaczenie.
    • Gość: jab do autorki powyższego artykułu ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 09:10
      do autorki powyższego artykułu ...

świadomie lub nie :/ wprowadza Pani czytelników w błąd, żadna z podanych na końcu artykułu zasad (stosowana osobno czy też łącznie z pozostałymi) nie zapewnia minimalnego Wymagalnego (!!!) bezpieczeństwa w bankowych transakcjach internetowych, tak się dobrze akurat składa, iż na portalu wydawnictwa IDG jest profesjonalnie przygotowany artykuł na ten temat ...

"Jak wybrać bank internetowy" - Krzysztof Pietrzak

proponuje Pani aby w ramach zrehabilitowania swojego dziennikarskiego imienia, jak również dobrego imienia redakcji i gazety ... :] jeszcze raz przetworzyła Pani ten temat i przygotowała artykuł na odpowiednim poziomie ... gdzie w sposób przystępny będą podane prawdziwe informacje techniczne, jak również informacje np. nt działań nadzoru bankowego w zakresie odpowiedniego zabezpieczania interesów klientów polskich banków – lub też szybciej brak takowych, o czym dobitnie świadczy opisany przypadek.

A swoją drogą czy tam (w redakcji) jest ktoś taki jak redaktor naczelny ???
    • Gość: Polbank - uwaga!!! Polbank - tu równie łatwo stracić pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 09:26
      Uwaga na Polbank!

W Polbanku nie ma żadnych zabezpieczeń przelewów!
      Mioże je dokonywac każdy, na dowolne konto, o ile tylko raz pokona bardzo proste zabezpieczenie stałym hasłem.
    • Gość: Wojciech Tajemniczy wyciek z konta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 09:42
      Jednym z podstawowych sposobób zabezpieczenia się przed kradzieżą danych jest
      nieużywanie przeglądarki Microsoft Internet Explorer. Jest to program niezwykle
      "dziurawy" i specjaliści od lat ostrzegają przed korzystaniem z niego. Zaleca
      się przeglądarki Firefox, Mozilla i Opera. Jeśli ktoś ma możliwość, powinien
      również starać się korzystać z systemów Linuksowych, zapewniających o wiele
      większe bezpieczeństwo.
    • Gość: Bozena z BGŻ Tajemniczy wyciek z konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 09:46
      teraz juz wiem o co chodzi w ich reklamie - bank dla bardziej wymagajacych...
      buachacha
    • Gość: Amator informatyk Tajemniczy wyciek z konta IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.10.06, 09:51
      Jeżeli bank nie posiada jednorazowych haseł (w formie listylu tokenu) to
      stanowczo odradzam komkolwiek korzystanie z takiego konta przez internet.
      • Gość: zorientowany Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: 217.97.159.* 18.10.06, 10:00
        Ludzie...
        Wypowiadacie sie nie znajac tematow...czy ktorykolwiek z was korzystał ze stron
        interntowych KB???
        Jak wol jest napisane na stronie na ktorej logujesz sie...ze nie wolno zpodawac
        zdnych danych(pesel etc.) oprocz identyfikatora i pinu...W artykule zostalo
        napisane, ze ten Pan nie podal zadnych danych...akurat znam ta sprawe
        b.dobrze...jesli klienci czytaliby do konca co jest napisane nie ponosiliby
        konsekwencji takich sytuacji....nie ma swiecie bankow ktore maja lepsze badz
        gorsze zabezpieczenia...kazde z nich sa robione przez ludzi...czyli
        teoretycznie sa tez do zlamania...co oczywiscie nie oznacza, ze nasze konta sa
        do dyspozycji dla ...jakis zlodziej...

Oprocz tego ze w artykule sa napisane klamstwa to jeszcze zdjecie zrobione jest
        przy innym oddziale:))))Uwazam ze KB jest jednym z lepszych bankow na naszym
        rynku...a do tego w Olsztynie szcegolnie na Pilsudkiego jest bardzo symatyczna
        obsluga..
        Pozdrawiam Kredyt Bank
    • Gość: Jarek Tajemniczy wyciek z konta IP: *.aster.pl 18.10.06, 09:56
      po prostu zmiencie konta na takie które są zabiezpieczane TOKENEM!! Hasła
      zmieniają się co 60 SEKUND więc nie ma możliwości ich wykorzystania. Chyba
      LukasBank i Nordea mają takie zabezpieczenia.
      • zgredu76 Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 11:57
        Nie tylko.
        Także BZWBK (kiedyś za darmo, teraz trzeba dopłacić), PKO BP (za dopłatą),
        podejrzewam, że parę innych też.
        Wybierając bank kierowałem się m.in. tym, czy dostanę token.
        Póki co jestem zadowolony.
      • Gość: dsa Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:42
        Tokeny nie zabezpieczają transakcji!
        Od kiedy bez problemu (a przynajmniej co 2tys nastolatek potrafi to zrobić)
        można posadowić się pomiędzy klientem a serwisem, tokeny są jedynie mżonką
        bezpieczeństwa.
        Nie zapewniają drugiego, niezależnego kanału zwrotnego. To samo listy haseł
        jednorazowych.
        Na dzień dzisiejszy najlepszym zabezpieczeniem są hasła SMSowe (szkoda, że
        pewnie nie na długo)
    • michalparadowski Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 09:57
      Podobno, za tym przeciekiem, stoi znana grupa przestępcza zwana "Rolwagą" Jej
      szefem jest znany policji gangster o pseudonimie Task. Z Taskiem współpracuje
      inny gangster zwany Rokitnikiem. Ów Rokitnik wsławił się napadami na staruszki
      wracające z kościoła. Podobno, jako skrajny liberał sprawdzał, czy te które
      głoszą, że są ciągle dziewicami gwałcąc je okrutnie. Ponadto, jak z powyższego
      wynika, swoje żądze sadystyczne zaspakajał także, dręcząc ingwilacją kaczki.
      Twierdził bowiem, że kaczka z jabłkami (ulubione danie Rokitnika), po takim
      udręczeniu ma bardziej soczyste mięso. Policja, ABW i CBA, są już na tropie tej
      zwyrodniałej grupy zwanej "Rolwagą".
      Agent Genetyczny
    • Gość: K. zastanawia sie??? IP: *.man.polbox.pl 18.10.06, 09:59
      "Gerard Kramski: - Zastanawiam się nad założeniem konta w innym banku. "
      po pierwszych reakcjach na zdarzenie, ktore z reguly sa chaotyczne, po
      odwiedzeniu banku z proba wyjasnienia i po wizycie na policji pierwsze co bym
      zrobila to natychmiast zajela sie otworzeniem konta w innym banku i gdy tylko
      by powstalo przelalabym wszystkie srodki,
      nie rozumiem nad czym tu sie zastanawiac, wiem ze ktos powie ze w innym banku
      tez teoretycznie moze sie to zdarzyc, ale mimo wszystko zaryzykowalabym, nie
      wzbudza zaufania bank, z ktorego klientom gina pieniadze, a pracownicy banku
      niemalze w ogole sie nie wypowiadaja, wrecz wydaje sie ze uwazaja sytuacje za
      dosc normalna... nie wiem chociaz powinni udawac troske o klienta
      • 1europejczyk "wydaje sie ze uwazaja sytuacje za dosc normalna" 18.10.06, 10:17
        Bo dla nich to jest wlasnie sytuacja calkiem "normalna".
        Stad ich zachowanie. Tylko latwowierny i nieuswiadomiony klient wierzy, ze taka
        sytuacja jak jego "cudowne znikniecie" pieniedzy z konta jest wyjatkowa.
        Banki nie tylko polskie sa pierwsze jesli chodzi o pobieranie oplat za
        wszelkiego rodzaju "uslugi" z internetowymi wlacznie i ostatnie w ponoszeniu
        odpowiedzialnosci za swoja niefrasobliwosc (ktora najczesciej potrafia doskonale
        ukrywac za parawanem informacji "poufnych").
        Kredyt "zaufania" jest jednym z podstawowych "towarow" banku. Trudno sie wiec
        dziwic, ze nie informuja ani prasy ani kogokolwiek o stratach wyniklych z
        oszustw zarowno tych "zewnetrznych" jak i "wewnetrznych".
        Klienci, ktorzy "swiecie" wierza w reklamowane "bezpieczenstwo" swoich pieniedzy
        w bankach (nie tylko polskich) sa po prostu dziecinnie naiwni.
        To wlasnie dzieki naiwnosci i dziecinnym zaufaniu Polakow do "zjawiska" jakim
        staly sie banki po zmianach systemowych mamy dzisiaj w Polsce nieomal najdrozszy
        system bankowy na swiecie.
        • japj Re: "wydaje sie ze uwazaja sytuacje za dosc norma 18.10.06, 10:19
          1europejczyk napisał:
          > To wlasnie dzieki naiwnosci i dziecinnym zaufaniu Polakow do "zjawiska" jakim
          > staly sie banki po zmianach systemowych mamy dzisiaj w Polsce nieomal
          najdrozsz
          > y
          > system bankowy na swiecie.

A jakie alternatywne formy oszczędzania, kredytowania proponujesz.
          Może SKOKi - najbardziej niepewną instytucję parabankową.
          • 1europejczyk Proponowac, zabezpieczac, dbac o interes Polakow 18.10.06, 13:17
            mial obowiazek ten kto byl za to przez 17 lat odpowiedzialny .
            NBP, KNB ze swoim "swietym" Balcerowiczem i cala rzesza postkomunistycznych
            popluczyn w polskich wladzach bankowych, ktorych jedynym sposobem "myslenia"
            jest kopiowanie tego co dobrze funkcjonuje dzisiaj w innych krajach i
            spoleczenstwach, ale co tworzone bylo (tak ze strony organizacyjnej sektora
            bankowego jak i edukacyjnej spoleczenstwa) przez conajmniej kilkadziesiat lat
            (zeby nie napisac setek jako, ze nasze polskie spoleczenstwo ponioslo olbrzymie
            straty w czasie IIWS i te co jest dzisiaj w zdecydowanej wiekszosci jest
            "zupelnie nowym"), i co my jako spoleczenstwo znalismy tylko z zachodnich
            kolorowych filmow.
            Stad potem takie dziecinne posty wyrazajace zaufanie do bankow czy
            przedsiebiorstw ubezpieczeniowych, ktore traktowane sa w wiekszosci
            spoleczenstw zachodnich nie inaczej jako zlodziejskie.
            I zamiast zamiast tworzyc polski system dostosowany (chroniacy na poczatku
            interes polskiego klienta i powoli dopasowywujacy sie do tego co "dobrze
            funkcjonuje gdzie indziej") do polskiego klienta, zupelnie nieprzywyklego do
            sektora bankowego, skopiowano ten agresywny wobec klienta i pozbawiony
            najmniejszych skrupulow z zachodu kosztem Polakow.
            Zeby obraz byl pelniejszy sprzedano blisko 70% sektora bankowego innym tak,
            by olbrzymi "urobek" z takiej zupelnie niekorzystnej dla polskich klientow
            sytuacji wedrowal do kieszeni innych.
            Uwiedzeni kartami bankowymi znanymi z zachodnich filmow, kredytami na
            niespotykane na swiecie procenty, nowym "milutkim" sposobem
            "obsk(l)uby(gi)wania" przez blisko 20 lat "polskie" nieposlkie banki
            "wychowuja" sobie polskich klienow kosztem Polakow z niespotykana na swiecie
            korzyscia dla siebie.
            Wnoszac z tonu postow (pelnego zaufania do bankow) banki w Polsce maja przed
            soba jeszcz cale dziesieciolecia niespotykanej na swiecie koniuktury
            zapewnionej przez polglowkow, ktorzy przez ostatnich 17 lat rzadzili "polskim"
            sektorem bankowym nie w interesie Polakow, tylko w interesie "aktorow"
            dziajacych na rynku bankowym.
    • Gość: gosc Re: Tajemniczy wyciek z konta IP: *.ipt.aol.com 18.10.06, 10:02
      nalezy zadac pytanie- co sie dzieje w tym i z tym bankiem?????????????to
      nie pierwsza afera!!!!!!!!!!! ze znikajacymi pieniędzmi!!!!!!!!!! vide ksiezula
      i zyrowanie przez katolickich , biednych durniow!!!!!!!!!!!
    • Gość: eR Tajemniczy wyciek z konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 10:24
      Jeżeli to co radzi pani Krawczyk to oficjalne porady KB, to bank powinien
      ponieść pełną odpowiedzialność za wszystkie kradzieże. Najważniejszą rzeczą jest
      używanie zaktualizowanych wersji oprogramowania - co komu po firewallu i AV jak
      używa dziurawego jak sito Internet Explorera ? A dziurawa jest każda wersja IE
      nie aktualizowana co najmniej od miesiąca. Tak samo Outlook.
      • mrowka79 Re: Tajemniczy wyciek z konta 18.10.06, 11:34
        a jak jest w PKO BP?
        Macie jakieś doświadczenie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka