Dodaj do ulubionych

Linia kolejowa

15.11.12, 20:54
Mam pytanie. Na ulicy Piastowskiej leżą tory w bardzo kiepskim stanie. Mój znajomy pytał się jak to była linia w przeszłości. Wie ktoś? Ja typuję Żary - Gubin. Z góry dziękuję za odpowiedź.
www.img692.imageshack.us/img692/5586/obraz681.jpg
Obserwuj wątek
    • zaranin22 Re: Linia kolejowa 15.11.12, 20:59
      Ten link będzie działać: imageshack.us/photo/my-images/692/obraz681.jpg/
    • cameel.m Re: Linia kolejowa 15.11.12, 23:06
      Twojego znajomego poniosła fantazja. To bocznica prowadząca ze stacji w Grabiku do Centrostalu. Obok niej z Grabika odchodzi jeszcze jedna do składu paliw.
    • croolick Re: Linia kolejowa 15.11.12, 23:16
      Tak jak napisał cameel.m to była bocznica kolejowa. Została zbudowana w 1942 r. i prowadziła na lotnisko. Służyła głównie do dostarczania paliwa lotniczego oraz zaopatrzenia dla zakładu montażu końcowego Focke - Wulfa oraz oczywiście samego lotniska.
      • bimberstein1 Re: Linia kolejowa 12.01.13, 00:16
        dodać należy, że podczas budowy dróg na lotnisku natrafiono na szereg podziemnych korytarzy. Niestety zakazano ujawniania tego. Lepiej było zasypać lochy niż narażać się archeologom i konserwatorowi.
        • croolick Re: Linia kolejowa 12.01.13, 00:23
          Żadne lochy, tylko piwnice hangarów. Wystarczy wziąć do ręki mapę przedwojennego lotniska i wiadomo, gdzie są. A że je zasypano, bądź ukryto? A po co płacić większy podatek od nieruchomości?;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka