Dodaj do ulubionych

donos - US

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 13:03
mam pytanie, jestem właścicielka mieszkania, które wynajmuje.
Mieszkam w mieszkaniu matki, jako urzednik zarabiam 1200 brutto. nie ujawniam
przychodów z wynajmu, podejrzewam, że "życzliwa" osoba złozyła na mnie donos
w US. jakie grożą mi konsekwencje w razie kontroli? prosze o szybką odpowiedź
Obserwuj wątek
    • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 13:06
      czarno to widzę.
      Po prostu dowalą Ci domiar.
      • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 13:18
        co to znaczy?
        a jeżeli jestem po rozowdzie i wychowuje dziecko sama? czy jest jakaś kwota -
        pułap, którą nie musze zgłaszać w US?
        • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 13:21
          Młoda damo.To Cię w niczym nie usprawiedliwia.
          Swoją drogą ,jak można oszukiwać pństwo???????
          Tylko nie pisz,że nie wiedziałaś.
          • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 13:24
            Czy orientujesz się jak przebiega taka kontrola?
            Zawsze moge powiedzieć, że w moim mieszkaniu mieszka siostrzenica, prawda? i
            nie pobieram z tego tytułu żadnych tantiemów ...
            • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 13:30
              Ja Cię nie chcę straszyć,ale na forum zagląda
              policja.Skarbowa też. Namierzą ......i lipa.
              • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 13:32
                jak to dobrze, ze pisze w imieniu koleżanki :))
                powiem jej, że jak nie zgłosi tego to nie dość, że zapłaci karę to i pójdzie do
                piekła ...
        • edico Re: donos - US 26.11.06, 05:21
          A jaka kwota uzyskanych dochodów jest wolna od obowiązku zgłaszania dodatkowej
          działalnoiści gospodarczej?

Boże, dla czego pokarałeś IV RP takimi uezędnikami?
    • Gość: prusak75 Re: donos - US IP: 193.227.131.* 23.11.06, 13:17
      a moze lepiej zaplacic podatek, albo ryczaltem 8.5%, albo wliczyc do dochodu,
      ja zglosilem do US i spie spokojnie, a Ty zrobisz jak bedziesz chciala :)
    • Gość: me Re: donos - US IP: *.olsztyn.net.pl 23.11.06, 13:32
      poza tym możliwe że grozi Ci odpowiedzialność z kodeksu wykroczeń
      • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 13:35
        piekło to będzie w US.
        swięty Boże nie pomoże.
      • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 13:36
        kodeks wykroczeń? a za co niby?
        • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 13:38
          to powiadasz że jesteś adwokatką koleżanki?
          a ona do szkoły nie chodziła?
          czy gertychowską ma maturę?
        • Gość: prusak75 Re: donos - US IP: 193.227.131.* 23.11.06, 13:43
          rozmawialem kiedys o tej sprawie z prawnikiem, jakis jego znajomy wynajmowal
          dom, sasiad go podkablowal i koles musial zaplacic zalegly podatek plus kare,
          wyszedl na zero, zalezy kto Ciebie podkabluje, najczesciej kabluje rodzina,
          sasiedzi i najblzsi znajomi :), US moze sie oprzec na ich zeznaniach, a jak
          powiesz ze to siostrzenica to dochodzi skladanie falszywych zeznan:)
    • dota73 Re: donos - US 23.11.06, 13:46
      Kobieto leć do US i zgłoś najem póki jest jeszcze taka możliwość.
      • Gość: bzzzzz Re: donos - US IP: *.olsztyn.mm.pl 23.11.06, 13:49
        Do piekła nie pójdziesz, na tym forum odpokutujesz je za życia. ;(
        • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 13:50
          nie ma lekko. Kara musi być.
          • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:05
            a jeżeli donos jest anonimowy? to na czym opiera sie kontrola? ktos wie?
            • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 14:08
              komu się naraziłaś?dziewczyno.
              • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:10
                myślę, że to były mąż ale pewności nie mam. A tak nawiasem mówiąc, to US
                rozpatruje donosy, które są anonimowe?
            • Gość: nerwa Re: donos - US IP: *.ols.vectranet.pl 23.11.06, 14:11
              Donosy maja to do siebie, ze zwykle sa anonimowe. 90 % kontroli z US to wynik
              donosow i nie ma to nic wspolnego z wymiarem kary. A jesli zenasz, ze kuzynka to
              i tak beda problemy, ze nie zostala zameldowana tymczasowo.
              • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:13
                no to teraz nie mam wyjścia tylko zgłosić to w US, a jesli jest juz wszczęta
                kontrola? to chyba musztarda po obiedzie ...
                • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 14:18
                  Zrób to i możesz poddać się karze dobrowolnie.
                  • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:20
                    a cos takiego wystepuje?
                    ciekawe czy moge wybrac chłoste zamiast kary finansowej ...
                    • jana2706 Re: donos - US 23.11.06, 14:24
                      moze sie przyda
                      www.rnw.pl/jak_placic_podatki_za_wynajem_mieszkania,1,11,247,3.html
                      • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 14:27
                        samobiczowanie nie wchodzi w rachubę.
                      • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:39
                        a jak to jest w sytuacji kiedy np. w danym miesiącu nie ma lokatorów? mogę sie
                        tym tłumaczyć,że nie było przychodu więc nie zgłaszałam tego w US?
                        szukam jakiejs alternatywy by uniknąć kary ...
                        • Gość: diakon Re: donos - US IP: *.olsztyn.net.pl 23.11.06, 14:41
                          Nie ma możliwości uniknięcia kary jeżeli urząd wszczął postępowanie..
                          Będzie Pani odpowiadać z art. 54 Kodeksu karnego skarbowego lub art. 57 - w
                          zależności od interpretacji czynu przez urzędnika.
                          Co dalej - to zależy czy popełniła Pani wykroczenie skarbowe (grzywna - max. ok.
                          12000 PLN)czy przestępstwo skarbowe - tu już gorzej. Oprócz kary, trzeba będzie
                          oczywiście zapłacić zaległy podatek plus odsetki oraz "zryczałtowane koszty
                          postępowania (ok. 90 PLN). Sugeruję skorzystać z instytucji "dobrowolnego
                          poddania się odpowiedzialności" - najniższa kara przewidziana za ten czyn.

Kwestia donosu to inna sprawa. Autorka tegoż tematu zaznaczyła że jest winna
                          zarzucanego czynu. Mam nadzieję że w końcu w tym kraju przestanie procentować
                          PRL-owska mentalność gdzie każdy kto zgłasza popełnienie czynu zabronionego jest
                          zły. Kradnąc podatek - oszukuje się Skarb Państwa czyli między innymi mnie. Mili
                          Państwo, zacznijmy być uczciwi to może w tym kraju będzie się żyło lepiej...
                          • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:54
                            dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, wcale mnie nie ucieszyła ale ewidentnie
                            jest to moja wina więc czego mogę oczekiwać ...
                          • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 14:56
                            kombinujesz jak koń pod górę .
                            nie da rady się wymigać i kara musi być.
                            Dobrze diakon napisał,okradasz innych ludzi.I mnie też.
                            AMEN.
                        • Gość: prusak75 Re: donos - US IP: 193.227.131.* 23.11.06, 15:13
                          jak nie masz wplywu to nie placisz podatku, placisz podatek tylko od
                          faktycznych wplywow, wypelniasz pozniej stosowny pit w styczniu, zadzwon do US
                          i powiedz co i jak, wytlumacza Ci wszystko, albo idz, siedzi mila pani na dole
                          w sali glownej i wszystko Ci wyjasni, 8.5% to nie jest wygorowana cena za
                          spokoj, i do tego masz czyste sumienie bo nie oszukujesz jak robi to wielu :)
                          • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 15:15
                            ale mlodadama sama przyznała że pieniądze brała
                            • Gość: mlodamama Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:31
                              bystra ... wyluzuj
                              • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 16:04
                                przeczytaj swój pierwszy post.
                                No stoi tam napisane jak byk coś ,czego powinnaś
                                się wstydzić.
                                • Gość: bystra Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 16:18
                                  czyżbyś była taka święta i nie zrobiła w zyciu nic czego się wstydziłaś?
                                  nie umoralniaj mnie, nie jestem małą dziewczynką, poza tym pisząc swój post nie
                                  miałam na myśli odpowiedzi takie jak Twoja
            • edico Re: donos - US 26.11.06, 05:26
              A jak myślisz?

Popatrz na procedurę skargową, to odpowiedź będiesz miała w ręku.
      • 999s Re: donos - US 23.11.06, 17:44
        dota73 napisała:

> Kobieto leć do US i zgłoś najem póki jest jeszcze taka możliwość.

jeżeli US już wie to nie ma możliwości. Już po ptokach.
    • motylanogha666 Re: donos - US 23.11.06, 16:20
      oszukani.pl/index.php/2006/11/23/ogolnopolska-histeria/
      • bystra2000 Re: donos - US 23.11.06, 16:47
        Ty się moim nickiem nie posługuj!!!!!!!!!!!
        zachowujesz się gorzej niz mała dziewczynka.
        Spodziewałaś się współczucia?????

NIE KOMBINATOROM!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: marek to proste IP: 80.48.173.* 23.11.06, 17:07
      podpisz z najemcą umowę, że wynajmujesz mu mieszkanie za koszt wszystkich
      opłat. Oczywiscie dogadaj się z nim, żeby Ci i tak płacił . US się do tego nie
      przyczepi. To jest zgodne z prawem. Oczywiscie ten najemca musi być pewny, bo
      inaczej popłyniesz .
      • Gość: mlodamama Re: to proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 17:22
        dziękuje Marek
    • Gość: swiatowy Re: donos - US IP: *.range86-142.btcentralplus.com 23.11.06, 18:13
      Jakby w tym kraju ludzie za swoja prace dostawali godziwe wynagrodzenie to nie
      musieliby kombinowac Podatki trzeba placic wszedzie ale w Polandii jakby mogli
      to by z czlowieka skore zdarli Trzymaj sie mloda mamo wszystko bedzie o.k
      • Gość: psiku Re: donos - US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 13:32
        W naszym kraju istnieje - co szczególnie widać na nie których wypowiedziach tu,
        przyzwolenie społeczne na kombinatorstwo... mlodamama kantuje na 1 mieszkaniu.

ostatnio zdazaja sie np na osiedlu mlecznym przypadki ze ludzie wykupuja od
        developera cale pietro lub klatke z myslą o najmie.. Wiec jesli ktos wynajmuje
        12 mieszkan(12 tys miesięcznie lewego dochod) i nie placi podatku za to ma kase
        na kupowanie kolejnych o windowanie cen u developerow... wiec wszyscy
        wielkoduszni zastanowcie sie a nie potem placze ze nmieszkania drogie....
    • edico Re: Mentalność "nastojaszczego" urzędnika IV RP 26.11.06, 05:18
      Gość portalu: mlodamama napisał(a):

> mam pytanie, jestem właścicielka mieszkania, które wynajmuje.
      > Mieszkam w mieszkaniu matki, jako urzednik zarabiam 1200 brutto. nie ujawniam
      > przychodów z wynajmu, podejrzewam, że "życzliwa" osoba złozyła na mnie donos
      > w US. jakie grożą mi konsekwencje w razie kontroli? prosze o szybką odpowiedź

Po pierwsze - jak zostałaś tym "urzędnikiem" nie znając podstawowych zasad prawa?

Po drugie - jako "nastojaszczij" urzędnik nie powinien mieć żadnego problemu z
      dostępem ani do prawa podatkowego ani do ustawy karno-skarbowej czy prawnych
      konsekwencji wynikających z naruszenia prawa.

Czy takich urzędników doczekaliśmy się w IV RP, że wiedzę swą muszą uzupełniać w
      internecie? ;((
    • diakon Re: donos - US 29.11.06, 01:25
      Z tą postawą niegodną urzędnika - święta racja, jest tutaj istotna przesłanka do
      wszczęcia postępowania dyscyplinarnego o m.in. brak nieskazitelnego charakteru..

Co do ustawy karnej skarbowej - została zniesiona w 1999 roku na rzecz Kodeksu
      karnego skarbowego (sic!).
    • Gość: życzliwi Re: donos - US IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.01.14, 18:08
      składają donos a później współczują
      • Gość: taka Re: donos - US IP: *.olsztyn.vectranet.pl 16.01.14, 23:09
        a co z zaleglym podatkiem , 2 lata temu przez rok wynajmowalam mieszkanie - na lewo , czyli bez zglaszania do US, od 2-ch lat mieszkanie stoi puste , czy US czy po tak dlugim okresie 2 lata, uS moze sie jeszcze przyczepic , jaki jest termin przedawnienia ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka