Dodaj do ulubionych

Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architektura

IP: *.range86-143.btcentralplus.com 26.11.06, 15:03
Mam wrazenie ze na stronie GO watek "Architektura-wspolczesne dziedzictwo
Olsztyna" panuje zaklamanie jak w Rosji Putina Olsztynscy architekci z SARP-u
tworza liste "dziedzictwa architektonicznego Olsztyna" z epoki PRL-u i o ile
np przerobka czy wyburzenie Uranii czy planetarium moze byc sprawa dyskusyjna
to wciagneli na ta liste Kopernik i Dukat dyskutuja nawet o budynku Spolem Co
nastepne ?Manhatan?a moze Inka?Internalci odpowiedzieli jednym glosem ze nie
chca prowincjonalnego kiczu w centrum miasta odziwo wszystkie te opinie
zniknely a pojawila sie tabelka "sondazu"wktorej mieszkancy zdecydowanie
opowiadaja sie za "dziedzictwem architektonicznym"Mendelson normalnie w
grobie sie przewraca!
Obserwuj wątek
    • taras70 Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek 26.11.06, 16:09
      a ja mimo wszystko chcialbym bronic "Dukat-a". po pierwsze budynek nie jest
      miejski i prywatny wlasciciel moze zrobic z nim co zechce, czyli np.: nic nie
      robic i pozostawic w takim stanie , w jakim jest obecnie. to, rzeczywiscie,
      bylaby porazka. ale wlasciciel najwyrazniej chce cos zrobic i planowany w
      przyszlym roku remont /o ile zostanie przeprowadzony gruntownie i z
      zaangazowaniem duzej ilosci srodkow: kasa + pomysl/ moze skonczyc sie ciekawie.
      gorzej jest z budynkiem Spolem. to rowniez nie jest wlasnosc miejska i
      przeprowadzony kilka lat temu remont oprocz zmiany koloru nic wlasciwie nie
      przyniosl. i na zmiane poczekamy prawdopodobnie bardzo dlugo. chyba , ze Spolem
      sprzeda grunt wraz z budynkiem i przeniesie biura w inne miejsce. mieszkancy
      nie chca architektonicznego kiczu w centrum , ale dziwnym zrzadzeniem losu,
      wszystko co tam powstaje jest kiczowate. ,mnie serce boli najbardziej , gdy
      ogladam , to co powstalo na skrzyzowaniu Pilsudskiego i Dworcowej: takie zolte,
      male g.... jezeli mamy tu miec takich inwestorow, to lepiej nie miec ich wcale.
      • Gość: loco Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.06, 19:41
        A czy to żółte małe to przypadkiem nie dzieło S&S?
        • taras70 Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek 26.11.06, 20:29
          to wyglada jeszcze gorzej niz "typowy sosak" , ale nie wiem kto to projektowal.
          pierwszy inwestor nie byl w stanie skonczyc budowy, bo przeciez jak wszyscy
          widzimy , projekt jest wyjatkowo ambitny, kosztowny i wymagal zawrocenia rzeki
          oraz wystrzelenia satelity. kontynujaca projekt firma Womak z
          Wroclawia /www.womak.pl/ realizuje rowniez inne projekty w Polsce /warto
          porownac projekt rzeszowski/. miasto, ktore sprzedalo dzialke wiele lat temu i
          tak pewnie sie cieszy, ze nie bedzie tam stacji benzynowej, ktora byla w
          planach, ale kolejne miejsce "przynoszace nowe miejsca pracy", czyli stara,
          poczciwa, usmiechnieta "Biedronka". wszystkie silne i energiczne panie z
          okolicy rowniez sie ciesza.
    • 999s Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek 26.11.06, 22:29
      to nie Urania czy Kopernik szkodzi wuzerunkowi miasta tylko blokowiska.
      • Gość: Rem Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 00:44
        Mamy chyba jakiś defekt narodowy. Śmiejemy się z gierkowskich klocków, ale
        sztampa nie opuszcza nas i dziś:
        1. Jednorodzinne budownictwo a la "dworek-potworek" czy "piernikowa chatka
        babajagi" z kolumnami, "frontonem-pontonem" i różowymi gipsowymi elewacjami...
        przykład - zeszpecenie widoku na jeź. Wulpińskie w Dorotowie od strony
        obwodnicy :) :)
        2. Szklano-chromowane sarkofagi a la "stacja kontroli pojazdów" w miejscach
        handlu i usług. (blacha - styropian- blacha na kratownicy plus "marmur").
        3. Bywają jeszcze "repliki białego domu" na szczęście tylko dla baaardzo
        nowobogackich.
        To wszystko wygląda jak plastikowe-"pozłacane"-"ornamentowane" uchwyty do
        szklanek z lat 70" :) :) :)I TO CAŁE NASZE BUDOWNICTWO...
        Nikt normalny nie pozwoliłby na taką różnorodność stylów epok i wszystkiego na
        terenie pieknych mazurskich czy warmińskich domów. Spróbujcie wybudować takiego
        potworka w Alpach, w Bretanii, w angielskich miasteczkach czy gdziekolwiek
        gdzie istnieje architektura regionalna...
        • Gość: Arzt Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek IP: *.elb.vectranet.pl 27.11.06, 01:04
          Masz racje, u nas to samo - zobacz elblaska Doline Muminkow:-)
          elementstudioweb.com/dywizja/mytych/galeria.php5?id=15
          Tylko krasnali tam brakuje :-)
          • rubaszny85 Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek 27.11.06, 11:36
            Ja również zachodzę w głowę, kto dopuścił do postawienia tego "bunkru" przy
            rondzie Dworcowa/ Piłsudskiego. Jestem ciekaw, co będzie się znajdowało w
            środku? Centrum solariów czy co :) A tak na poważnie, to ten budynek psuje widok
            całej okolicy. Jęsli chodzi natomiast o blokowiska - jestem pełen podziwu co do
            efektu otynkowania niektórych wieżowców. Wygląda to naprawdę ślicznie - mam na
            myśli tylko niektóre (np. te wzdłuż ul. Dworcowej po lewej stronie jadąc w
            stronę ul. Pstrowskiego), bo reszta jest zdecydowanie przesłodzona - mieszanka
            kolorów, wygląda to jak jakiś nieudany Disneyland.
            • taras70 Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek 27.11.06, 11:58
              wedlug ostatnich zalozen w srodku ma byc "Biedronka" , "Rossmann" i kilka
              malych stoisk. moze szewc , moze rymarz a moze repasacja ponczoch , bo raczej
              nie salon Ermenegildo Zegna.
    • Gość: swiatowy Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek IP: *.range86-143.btcentralplus.com 27.11.06, 18:10
      W Olsztynie nie ma ani jednego budynku zbudowanego po 89 roku ,ktorym Olsztyn
      moglby sie powchalic i ktory bylby charakterystyczny dla niego tak jak jest to
      w innych miastach Polski Nasi architekci to 3 liga dlatego nie ma co sie dziwic
      ze np konkurs na budowe nowej filharmonii wygrywaja mlodziki z Poznania z takim
      sobie projektem
      • being28 Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek 27.11.06, 18:45
        Jaki architekt taki budynek. Koleć pochodzi ze wsi to i buduje wszystko na kształt obory, innym wzorcem jest szambo i tak powstają okraglaki.

Każdy z powojennych budynków w Polsce taniej jest zburzyć i postawić od nowa niż remontować. Dukat to klocek z oknami, planetarium z założenia nie może miec innego kształtu. Już nawet hitlerowcy budowali ładniejsze budynki (urzad wojewodzki we Wrocławiu). Zresztą każde dziecko wyposażono w ołówek i linijkę "zaprojektuje" elewację budynków typu Manhatan, czy Grobowiec. Przy grobowcu ratuszowym to było jak w dowcipie: Jasiu, dlaczego rysujesz wszystko na czarno. - Bo mam tylko czarną kredkę.
        • Gość: Rem Re: Przeklamanie,PRL na stronie inter GO-architek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:21
          Ta elbląska "dolina muminków" nie jest taka najgorsza. Jakby przemalował te
          różowe tynki na coś bardziej stonowanego to były by całkiem porządne pruskie
          kolejowe budynki jednorodzinne. Szkoda że nie mam zdjęć z olsztyńskich
          Redykajn. Obok "domu Adamsów" stoi belweder dalej celtycki dom z białego łupka,
          dalej mediolańska willa Medyceuszy, dalej victoriańskie "arcydzieło"... Jest
          wszystko. Można kręcić film z każdej epoki nie opuszczając jednej ulicy... Od
          Ben Hura po Gwiezdne Wojny. Aha przepraszam nie ma jeszcze piramid jak w Las
          Vegas... Tu niestety jest deficyt, ale bądźmy dobrej myśli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka