Dodaj do ulubionych

Do piwoszy!

IP: 62.29.133.* 07.12.06, 19:49
Witam!
Mam pytanie czy ktoś z Was wie gdzie w Olsztynie mozna dostać piwo Królewskie?
A mozę ktoś poleci jakies dobre jakościowo piwo mało znane?Nie mówie
oczywiście o Lechu, dębowe, itp.
z góry dziękuja za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • bpkw Polecam "Barkas" z Braniewa 07.12.06, 20:23
      Piwa pije bardzo malo ; wole wino. Barkas jest wart sprawdzenia : byc moze
      trafi Ci do smaku.
      • alf23 Re: Polecam "Barkas" z Braniewa 07.12.06, 20:32
        Polecam Magnata z ukraińskiego Obolona oraz Lwowskie. Dostępne w Tesco oraz MaxDuecie w Alfa.

Z pszenicznych całkiem niezły jest Faustus- kiedyś warzony w Jurandzie, teraz sprowadzany z Niemiec. Wchodzi lepiej niż Paulaner ;)

Generalnie, lepszy kiepski sikacz z małego browaru niż piwa z dużych koncernów pędzone enzymami na śrucie kukurydzianej.
      • Gość: Elbinger Re: Polecam "Barkas" z Braniewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 20:50
        Co ty mówisz?? Barkas to perfidna podróba elbąskiego Specjala! Nawet logo mają
        podbne!
        • bpkw Re: Polecam "Barkas" z Braniewa 07.12.06, 20:59
          Gość portalu: Elbinger napisał(a):

Co ty mówisz?? Barkas to perfidna podróba elbąskiego Specjala! Nawet logo mają
          podbne!

Wiele gatunkow piwa ma wspolne elementy ; jesli wiesz to grupa "Zywiec" podala
          browar braniewski do sadu, wlasnie w sprawie podobienstw ze Specjalem. Sad w
          ELBLAGU nie podzielil zarzutow Zywca.

• Gość: alfik Re: Polecam "Barkas" z Braniewa IP: *.elb.vectranet.pl 07.12.06, 21:08
            Barkas wcale nie jest zly,w szczegolności barkas mocny,ale to juz rzecz
            gustu,ja osobiscie wolę jednak specjala,chociaż barkasem tez nie pogardzę:)))))
          • Gość: Elbinger Re: Polecam "Barkas" z Braniewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 21:17
            No właśnie Żywiec wszystko przejął i likwiduje konkurencję - tak jak kiedyś EB
            gdańskiego Hevelius. Gdzie jest EB? A skoro już jesteśmy przy piwach to czy
            pamiętacie piwo 10,5 z browarow LECHa? Czy ono jeszcze istnieje? To było pierwse
            piwo, od którego zaczęła się moja przygoda z alkoholem :)
            • Gość: dario Re: Polecam "Barkas" z Braniewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 16:26
              10,5 sie skonczylo w momencie gdy na rynek wyszlo tyskie - na samym poczatku
              bylo to w smaku to samo, jednak po jakims czasie tyskie zrobilo sie kiepskie i
              coraz gorsze leja
          • Gość: MK Re: Polecam "Barkas" z Braniewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 22:09
            Co ty wiesz o Barkasie? Zanim cię na świecie nie było to już w Braniewie Barkasa
            sączyli.
            • taras70 Re: Polecam "Barkas" z Braniewa 07.12.06, 22:27
              racja, "Barkasa" w postaci "granata" popijalem sobie jako /jak mowi Dariusz
              Szpakowski/ mlodzian w drugiej polowie lat 80-tych. najczesciej we Fromborku :)
              ale nie pamietam czy byl warzony w Elblagu czy w Braniewie ?! zarzuty Grupy
              Zywiec nie dotyczyly samej nazwy, ale szaty graficznej opracowanej dla
              nowego "Barkasa". zreszta to wszystko niewazne ! "Specjal", ktory ma byc "piwem
              meskim" /ciekawe sformulowanie, ale pochodzi z dzialu marketingu firmy/ jest
              okropny i ja nie jestem w stanie tego wypic. podejrzewam, ze "Barkas" nie jest
              duzo smaczniejszy. w Polsce najlepszym piwem jest Zywiec, ale odkrycie
              ukrainskich produktow Obolonu bylo dla mnie duzym przezyciem. piwa z browaru
              Lwowskiego sa troche gorsze, ale rowniez sa swietne. najdziwniejsze jest to ,ze
              sa zlociste a nie pomaranczowe :)
        • 999s Re: Polecam "Barkas" z Braniewa 07.12.06, 21:07
          Barkas jest do dupy.
          • bpkw Re: Polecam "Barkas" z Braniewa 07.12.06, 21:23
            999s napisał:

> Barkas jest do dupy.

Zycze milej konsumpcji... :)))
            • 999s Re: Polecam "Barkas" z Braniewa 09.12.06, 02:41
              dziękuje zostawię Tobie zacną konsumpcję tego specyfiku. Azali u Ciebie dupy od
              twarzy odróżnić nie lza więc jesteś najbardziej kompetetny do bycia kiperem w
              tej kwsetii. Zdrowia życzę
    • Gość: blix Re: Do piwoszy! IP: *.chello.pl 07.12.06, 20:27
      W Trójmieście mamy Piwo Żywe, które sobie teraz sączę . Jest to piwo, które poza
      ogromnymi walorami smakowymi, charakteryzxuje się jeszcze tym, że nie jest
      pasteryzowane, a jego termin ważności wynosi jedynie 5 tygodni. To ważne aby
      kupić je świeże i co ważne chłodne, lecz nie zimne.
      • maretina drogi Piotrze:) 07.12.06, 20:46
        widac nikt w tym watku nie zajarzyl o co biega:)
        za krolewskim nie przepadam, kiedys na imprezac ten trunek byl obowizkowy.
        tradycja regionalna:D
        • Gość: Piotr PIWO! IP: 62.29.133.* 07.12.06, 20:58
          Dzięki za ciekawe propozycje dotyczace piwka!Ja ze swojej strony mogę polecić
          piwo Ciechan!Piwo warzone jest w Browarze Ciechanów.Prodkowane jest np. Ciechan
          Wyborny piwo nie pasteryzowane termin ważności 4 tygodnie!Wyśmienite świerze
          piwo.No i Ciechan Miodowe- rarytas.Piwo słodzone naturalnym miodem również nie
          pasteryzowane- piwo roku 2005!Niestety Ciechana w Olsztynie nie mozna dostać.
          Polecam zajrzeć na stronę Ciechana www.ciechan.com.pl
          I ponawiam moje pytanie:Czy ktoś wie gdzie moge dostać piwo Królewskie?:)
          Pozdrawiam piwoszy!
          • maretina Re: PIWO! 07.12.06, 22:03
            na allegro nie ma?:)
    • Gość: swiatowy Re: Do piwoszy! IP: *.range86-142.btcentralplus.com 07.12.06, 20:58
      Ja tez lubie piwo Krolewskie ale raczej w Olsztynie go nie kupisz a co do
      Specjala to jest to dla mnie zwykly syf bez smaku
      • Gość: alfik Re: Do piwoszy! IP: *.elb.vectranet.pl 07.12.06, 21:12
        Swiatowy,ty osle,gdyby specjal pochodzil z twojego grodu,to bys za nim szczal,a
        ze nienawidzisz wszystkiego co elblaskie,to piszesz wszystko na opak,ale to juz
        twoja sprawa,pozdrawiam cię malkontencie z Kocborowa.
        • Gość: Elbinger Re: Do piwoszy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 21:33
          Alfik nie przeyjmuj się Światowym. Już po jego postach widać, że to
          zakompleksiony człowiek , który ma obsesję napunkcie swojej mieścinki. Za to my
          możemy się cieszyć naszym 127-tys. miastem, w którym pzynajmniej jest browar :)
        • Gość: swiatowy Re: Do piwoszy! IP: *.range86-142.btcentralplus.com 09.12.06, 16:20
          To ze w Elblagu nie ma nic godnego uwagi nie ma nic wspolnego z piwem Special
          pija sie tylko w Elblagu i okolicach i nigdzie pozatym Kiedys bardzo lubialem
          EB szczegulnie z pompy ale Specjal to zwykly syf,ktorego w Olsztynie sie raczej
          nie pija To tyle
          • Gość: Elbinger Re: Do piwoszy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 16:47
            Ale ty musisz cierpieć, że Specjal to elbląskie piwo (biące rekordy sprzedaży od
            gdańska po Olsztyn), i że w Olsztynie nie ma browaru. Obyś sczezł z zazdrości!!!
          • generallo Do światowego 10.12.06, 21:26
            To dlaczego widziałem piwo Specjal w Bydgoszczy?
            Skoro jak mówisz że nie pija się go poza regionem W-M :(
      • alf23 Re: Do piwoszy! 07.12.06, 21:14
        Piotr, z tego co mi wiadomo Królewskie stało się w Grupie Żywiec marką pseudo- regionalną coś na wzór Specjala. W przypadku Królewskiego im dalej od stolicy tym trudniej go dostac. Ja jestem fanem starego brandu "EB" i choć schodzi z tanków w Elblągu tylko okazjonalnie to czasami udaje mi się go zdobyć ;)
        • Gość: alfik Re: Do piwoszy! IP: *.elb.vectranet.pl 07.12.06, 22:26
          Specjal nie jest pseudoregionalny,szukaja go nawet na poludniu Polski,w takim
          miescie jak Bielsko -Biala tez,ale polityka Zywca jest niestey taka,jaka
          jest,niszczy wszystko,co do tej pory moglo byc zaglada dla piwka zywiec,tak
          stalo sie z EB,specjal nie potrzebuje wielkiej reklamy,jak szczyny marki
          tatra,wystarczy go rozwieżć po sklepach calej Polski,a napewno uzyska marke
          ogolnopolską.Zaluję ze nasz browar znalazl sie w Grupie Zywiec,ale na uklady
          nie ma rady.
          • Gość: Elbinger Re: Do piwoszy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 22:35
            Alfik, a pamiętasz EB Red? Pierwszy i ostatni ras piłem je w podstawówce.
            Cholerna Grupa Żywiec :/
            • Gość: alfik Re: Do piwoszy! IP: *.elb.vectranet.pl 09.12.06, 12:42
              Red byl dobrym piwkiem,to cos pomiedzy porterem a jasnym,nie wiem dlaczego tak
              szybko z niego zrezygnowano,chyba za maly popyt:((((((
          • alf23 Re: Do piwoszy! 07.12.06, 22:37
            Specjal nie jest pseudoregionalny,szukaja go nawet na poludniu Polski,w takim
            > miescie jak Bielsko -Biala tez,

Alfik, ja nie mówię o tym czego szukają tylko o dostępności tego produktu na półkach. Incydentalnie to i EB i Heweliusa Classic znajdę w Olsztynie, ale jak sklep chce zamówić przez Żywiec Trade te piwa to ma problem.

>wystarczy go rozwieżć po sklepach calej Polski,a napewno uzyska marke
            > ogolnopolską

Ciekawe rozumowanie, ale dotyczy to wielu piw lokalnych browarów.
            • Gość: alfik Re: Do piwoszy! IP: *.elb.vectranet.pl 09.12.06, 12:46
              Ale specjal byl dostepny w calej Polsce i zyskal renome,niestety po przejeciu
              naszego browaru przez zywiec trade,wszystko sie zmienilo na minus:(((((((((((
              • Gość: Elbinger Re: Do piwoszy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 13:51
                Prze pewien czas były nawet plany, żeby zakończyć jego produkcje. Na naszym
                browarze nadal widnieje szyld EB, ale piwa z tym logiem nigdzie już się nie
                nzjadzie :( Cieszą się z tego tylko Olsztynianie bo sami nie mają browaru.
                • oso1 Re: Do piwoszy! 09.12.06, 14:25
                  Witam
                  wszystko kwestia gustu
                  Jeżeli chodzi o wspomnianego Barkasa, to pracując w Braniewie, gdzie był
                  produkowany wraz ze Specjalem i Jubileuszowym, to Jubileuszowe wypadało
                  najlepiej. Dzisiaj sentymentalnie podszedłem do Barkasa i mówiąc szczerze jest
                  on godny uwagi - raz na jakiś czas.
                  Po przejęciu przez Niemców browarów Jurand, jestem wielkim zwolennikiem piwa
                  lokalnego. O dziwo zresztą trafiając do sklepiku przy ul.Wojska
                  Polskiego "Jurandowe Źródełko" można zdziwić się deczko z okazji ilości
                  oferowanego piwa nie tylko produkowanego w Olsztynie, ale importowanego z
                  Niemiec, Czech, Rosji czy też Ukrainy.
                  Nie jestem smakoszem piwa pszenicznego, więc zamilknę na ten temat. Jeżeli zaś
                  chodzi o piwa jasne i ciemne to:
                  1. Harteker - piwo słabe mocą, smak ~~~~~generalnie może być, da się wypić w
                  upały, gasi pragnienie i nie wali w głowę, jednak nie jest rewelacją, butelki
                  bezzwrotne, cena w promocji chyba 0,96 groszy.
                  2. Piwo Mazurskie Pils - trutaj zdziwiłem się, zaczęto produkcję bodajże w
                  czerwcu br. Piwo słabe mocą, jednak o gorzkawym smaku - kupuję skrzynkami - w
                  promocji po 1 zł + butelka.
                  3. Na uwagę zasługuje Mazurskie Mocne - nie jestem zwolennikiem mocnych piw,
                  jednak to piwo zaskoczyło mnie bardzo mile. Ceny nie pamiętam, ale smak jest
                  bardzo ciekawy - gorzkawy i nie czuć alkoholu. Pije się bardzo dobrze, jednak
                  ma w sobie moc.
                  4. Szczególnie polecam piwa importowane ze względu na cenę i markę (chociaż
                  niektórych cena jest dosyć wysoka) - tutaj według mnie najlepszym piwem jest
                  Staropramen - w puszkach i butelkach - nostalgia, smak i...wszystko co
                  najlepsze (nawiasem dodam, że Staropramen był pierwszym na świecie browarem,
                  który rozpoczął filtrowanie piwa, do tego momentu piwo było mętne).
                  5. Heban - nasz lokalny, tylko i wyłącznie wtedy, gdy nie ma tego, który mnie
                  powala na kolana ( nie tylko z powodu działania alkoholowego ;)

Dublin
                  Piwo ciemne o lekkiej goryczce, posiadające w sobie nutkę posmaku dalekiej
                  Irlandii, jednak swojskie. Jakościowo idealne (medalista targów w Niemczech).
                  Piwo, którego smak z beczki (niepasteryzowane) jest niepowtarzalny, z butelek
                  rózni się wyłącznie dla koneserów.
                  Ma jedną wadę - jedna butelka, to za mało, a potem już nie można przestać. Moc
                  jest dobrana w sposób taki, by Dublin stanowił "przecinek" w dyskusjach, grach
                  w darta. Smakowite cygarko uzupełnia jego niepowtarzalny smak.
                  Ale jest to moje zdanie.
                  Generalnie na temat smaku piwa - jasnego i ciemnego, mogę z chęcią
                  podyskutować, pod warunkiem, że dyskusja odbywa się właśnie przy piwku :)

Ale jak powtarzał mój kumpel - każde piwo smakuje po czwartym ;)
    • generallo Od piwosza! 09.12.06, 14:46
      Osobiście mogę ci polecić piwo Tyskie,
      bo ma ono niepotarzalny smak.
      Dobre są też piwa; Specjal,Żywiec,Żubr,Tatra,Harnaś...
      • Gość: Kat Do Światowego !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 16:39
        Piszesz bzdury że w Olsztynie Specjala się nie pije. Głupota. Mój znajomy jest
        kierownikem sklepu sożywczo-monopolowego i zgadnij jakie piwo najlepeij mu
        schodzi ??? No właśnie masz odpowiedź czarny specjal. Nie wiem czym ty się
        kierujesz ale prawda jest taka że wśród pokolenia "80-90" czarny jest naprawde
        bardzo popularny.
        • Gość: swiatowy Re: Do Kat-a IP: *.range86-142.btcentralplus.com 09.12.06, 16:47
          Moze w twoim srodowisku pija sie Specjala ja jestem innego zdania Co sie pija?
          Wystarczy spojzec stojac w kolejce do kasy co ludzie wystawiaja z koszyka
          Tyskie,Lech,Tatra,Debowe,Warka,Zywiec,Okocim P.s W pubach tez raczej go nie
          podaja
          • Gość: Kat Do światowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 16:56
            No na starówce nie ma czarneo specjala to fakt. ALe np. na Kortowie w każdym
            pubie jest czarny i naprawde dużo sie go tam pije Nie wiem z jakiego środowiska
            ty pochodzisz, ale w moim otoczenu (studia, praca, blokowisko na Jarotach)
            znajduje się naprwde bardzo duzo ludzi którzy piją Czarnego Specjala. Na
            Kortowiadzie np. z tego co pamietam najwięcej schodziło Czarnego Specjala,
            Tatry i Harnasia. Dlatego zdziwiły mnie twoje słowa że w Olsztynie nie pije się
            Czarnego. Ja osobiście najbardziej lubie Lecha tak na marginesie.
    • Gość: swiatowy Re: Do piwoszy! IP: *.range86-142.btcentralplus.com 09.12.06, 16:34
      Co do Ciechana to wiele dobrego o nim slyszalem ,kumpel ma mi go przywiesc z
      Warszawy na sprobowanie Mi smakuje Lomza i Sierpc
      • Gość: bleser Re: Do piwoszy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 18:54
        Specjal byl bardzo popularny jeszcze pare lat temu, ale teraz nadal ma swoich
        zagorzalych zwolennikow i jest czesto kupowany, szkoda ze na kortowiadzie juz go
        nie promuja:)

Swoja droga ostatnio do sklepow powrocila Łomza (wersja export) - pamietam ja
        jeszcze z Suwalk :>

A jakby ktos, gdzies jeszcze trafil na EB to prosze dac znac:)

• alf23 Re: Do piwoszy! 10.12.06, 19:56
          Łomża Export, czyli tak zwany "Heineken Podlasia" ;)
          • rubaszny85 Re: Do piwoszy! 10.12.06, 22:22
            Ech, "Łomża"... A ktoś pija tzw. małą "Łomżę"? Wychowywałem się na tym ;). Teraz
            wyszlachetniałem i preferuję jedynie Warkę Strong. Butelkową, rzecz jasna.
            Pozdrawiam wszystkich piwoszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka