Gość: MK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:25 A gdyby wcześniej pomyślano o infrastrukturze do przesypywania śmieci to tym bardziej nie byłoby problemu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zx Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.olsztyn.mm.pl 18.05.07, 20:38 Wygląda na to że "reportarz" był robiony telefonicznie. Autor nie pofatygował sie do ZGOK-u aby osobiście zweryfikować sprzeczne opinie. W rezultacie dalej nie wiemy kto ma rację, choć znając naszą rzeczywistość można przypuszczać, że 100 % spółka miejska fatalnie przygotowała się do "transferu" śmieci. Temat był znany od wielu lat.Brak komentarza ze strony prezesa PGM (Andrzej Ryński - zaprawiony w bojach polityk) jest bardzo wymowny - nic nie mówiąc powiedział bardzo wiele ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Donna Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 22:36 PGM nie jest spółką miejską. Jej właścicielem jest budowniczy słynnej już ALFY i ma siedzibe w Gdańsku. kasiorka wyciągnieta od mieszkańców Osztyna popłynie więc w formie zysków do tłustych ryb z Gdańska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Czy zaleje nas morze śmieci? IP: 88.156.63.* 18.05.07, 21:25 Najgorzej że władze miasta nie mogą zwalić na poprzedników-wszyscy starzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Czy zaleje nas morze śmieci? IP: 88.156.63.* 18.05.07, 21:33 byl czas na zbudowanie spalarni smieci. ale wygrali ci, ktorym by "dymilo i smierdzialo". oto prosze - wieden i spalarnia smieci w centrum miasta, ktora jest atrakcja turystyczna. www.polskieradio.pl/czaswolny/podroze/tresc.asp?tId=117 smieci sa problemem, ale tylko dla nieudolnych wladz miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: 88.156.63.* 18.05.07, 21:39 jeszcze tylko dodam oficjalna strone spalarni wraz z aktualnymi danymi o emisji gazow: www.fernwaermewien.at/umweltwerte/emissionen/spittelau.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojka Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.olsztyn.mm.pl 18.05.07, 21:47 Ale plany władze miasta dalej mają zamiast realnych działań. Panie Małkowski może czas już na odstawkę polityczną, bo nieudolność poprzednich lat Pana rządzenia dają dzisiaj wyniki i nie przysłonią już igrzyska dla mas w postaci Tour de Pologne i "Czesław Jerzy Małkowski zaprasza...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.nwrknj.east.verizon.net 18.05.07, 22:39 Ja mysle ze te olsztynskie lizodupy wybiora go na jeszcze na niejedna kadecje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 01:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olsztyniak Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.ols.vectranet.pl 19.05.07, 08:03 A miało być tak pieknie tylko został smród i czterech prezydentów.!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhahany Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.ols.vectranet.pl 20.05.07, 19:42 Gość portalu: Olsztyniak napisał(a): > A miało być tak pieknie tylko został smród i czterech > prezydentów.!!!!!!!!!!!!!!!! A śmieci Małkowski podrzucił Głażewskiemu - wiedział co robi.Ten cienias nie poradzi sobie z problemem i olsztyńska PO wyląduje na śmietniku, ale historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.ols.vectranet.pl 19.05.07, 10:55 No dobrze, ale jakie rozwiązanie tego problemu? Przecież nie wybudują teraz-zaraz nowej spalarni, przesypowni, czy czego tam innego..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoozeek Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.07, 11:08 Łęgajny mogą od zaraz przyjmować smieci.Należy zrobić badanie wód gruntowych jedynie.Było to obowiązkiem ZGOKu zagwarantowanym w umowie od czego tenże uporczywie sie uchylał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bling Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.07, 13:46 kto zarabia fortunę na śmieciach? Wywóz śmieci to 10,- od osoby, to razy 180,000 mieszkańców daje 1,800,000 zł miesięcznie. Czy wierzycie, że tyle kosztuje wywóz śmieci z Olsztyna ? Niestety, nie mogłem tego sprawdzić, telefonowałem do Mławy i do olsztyńskich służb, ale wszędzie zostałem poinformowany o tajemnicy kosztów wywozu odpadów. Skoro płacą wszyscy mieszkańcy czemu miasto nie może rozliczyć się z nami z kosztów? Na pewno jakby nie miało niczego na sumieniu, nie miało by przeszkód w podawaniu takich informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:56 powszechnie wiadomym jest, że największe zarobki są na usługach, które muszą cały czas być sukcesywnie wykonywane, w tym przypadku zarówno wywóz śmieci, jak i dostarczanie wody oraz ogrzewanie, dlatego jak zauważyliście jakakolwiek ingerencja w te usługi kończy się wyeliminowaniem konkurencji i wszystko jest w rękach niby miasta a w praktyce przewielebnego J. Cz. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.07, 17:04 Informacja o cenie jaką płaci ZGOK spółce z Mławy za tonę śmieci jeszcze niedawno byłą dostępna na stronie internetowej ZGOK - było to pismo ZGOK - odpowiedź na protest firmy z Mażan k/Kętrzyna sygnatura pisma ZGOK.ZP 3410- 16//2006/07 z dnia 09.02.2007 r. - oto fragment tego pisma "W przypadku oceny oferty złożonej przez Wykonawcę ZUK USKOM Sp. z o.o. czyli poza terenu województwa podwójna odległość (tam i z powrotem) do miejsca unieszkodliwiania wynosi 180 km (pomiar odległości dokonany przez Zamawiającego drogą publicznie dostępną dla samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej do 40 ton ). Cena oferty w okresie 36 m-cy wynosi 21 667 500,00 zł brutto, (cena jednostkowa netto 90 zł/Mg). Po zastosowaniu matematycznych obliczeń, które stanowią podstawową zasadę przy ocenie ofert liczba pkt w oparciu o ustalone kryterium cena 100 % oferty złożonej przez ZUK Uskom Sp. z o.o. wynosi 100 pkt. Natomiast w ofercie złożonej przez Amest Kętrzyn Sp. z o.o. podwójna odległość (tam i z powrotem) do miejsca unieszkodliwiania wynosi 196 km (pomiar odległości dokonany przez Zamawiającego drogą publicznie dostępną dla samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej do 40 ton). Cena oferty w okresie 36 m-cy wynosi 23 593 500,00 zł brutto (cena jednostkowa netto 98 zł/Mg).Po zastosowaniu matematycznych obliczeń, które stanowią podstawową zasadę przy ocenie ofert liczba pkt w oparciu o ustalone kryterium cena 100 % oferty złożonej przez Amest Kętrzyn Sp. z o.o. wynosi 92 pkt." - niestety nie mogę podać linku do tego dokumentu, prawdopodobnie został usuniety z sieci. Inny dokument - również dostepny w internecie dotyczy wyboru usługi transportu śmieci z Olsztyna do Mławy - cytuję w pełnym brzmieniu "Olsztyn, dnia 29.03.2007 r. ZGOK.ZP 3410- 2/2007 OGŁOSZENIE O WYBORZE NAJKORZYSTNIEJSZEJ OFERTY dot.: postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na transport odpadów o kodzie 19 12 12 1. Działając na podstawie art. 92 ust. 1 pkt. 1 Pzp Zamawiający :Zakład Gospodarki Odpadami Komunalnymi Sp. z o.o. z siedzibą w Olsztynie przy ul. Lubelskiej 43 D informuje, że w prowadzonym postępowaniu wybrano do realizacji zamówienia najkorzystniejszą ofertę nr 2 złożoną przez Wykonawcę: PGM Sp. z o.o., Ul. Kasprzaka 1/3, 10- 057 Olsztyn Cena jednostkowa brutto: 0,12 zł/ Mg km Uzasadnienie wyboru: Oferta najkorzystniejsza ze wszystkich zaoferowanych niepodlegających odrzuceniu. Podstawą prawną dokonanego wyboru jest art. 91 ust. 1 Pzp oraz Kodeks Cywilny Środki ochrony prawnej Od niniejszej decyzji przysługują środki ochrony prawnej określone w ustawie z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych (Dz. U z 2004 r. Nr 19 poz. 177 z p.zm.) - dział VI "Środki ochrony prawnej". Inne: Wykonawcy wykluczeni – 0 Oferty odrzucone - 0 Otrzymują: Uczestnicy postępowania" - koniec cytatu. Z powyższego wynika że koszty przyjęcia jednej tony przez Mławę wynoszą 96,30 zł (z VAT) koszty transportu 21,60 (z VAT 0,12 zł * 180 km) - razem 117,90 zł za tonę. Cena przyjęcia tony śmieci przez ZGOK w przesypowni przy ul. Lubelskiej (brutto z VAT) wynosi ok. 200 zł za tonę (nie jestem precyzyjny - znam tę liczbę ze słyszenia). Czyli koszty Mławy + transport to 59 % ceny, koszty przesypowni (ZGOK) to 41 %. Rachunek jest przybliżony, nie mam dostępu do pełnej informacji o składnikach kosztów. Myślę, jednak, że kalkulacja ta podlega upublicznieniu przez Urząd Miasta Olsztyn (100 % właściciel ZGOK) zgodnie z ustawą o dostepie do informacji publicznej. Może ktoś poprosi ratusz o kalkulację. Informacja dodatkowa - cena odbioru śmieci na składowisku w Łęgajnach wynosiła 85,60 brutto (z podatkiem VAT) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: 80.54.92.* 21.05.07, 10:35 szukasz informacji o cenach poszukaj tu www.zgok.olsztyn.pl zakładka zamówienia publiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 09:59 jajpierw tego cenzora pogonic a puzniej stadami resztę z tego Ratusza na zbity pysk.Geniusze od rządzenia i podwyszanie sobie diet za nic.Głosujcie na tego durnia Małkowskiego to zachwilę będziecie płacić za wodę jak za orężadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hana Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.ols.vectranet.pl 20.05.07, 12:02 A głosujcie.Może będziemy olsztyńskie śmieci wywozić jeszcze dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.szostek - radny Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 12:46 widać po wpisach, ze część forumowiczów jest dobrze zorientowana. to bardzo dobrze dla mnie, bo zachęca mnie do dalszego działania w tej sprawie. Za bałagan odpowiada przede wszystkim właściciel firmy ZGOK, czyli UM w Olsztynie. Idąc dalej - Prezydent i jego zactępca. przyznaję również, ze my radni też nie jestesmy bez winy, bowiem zbyt szybko przjęliśmy i zaakceptowaliśmy mgliste wyjaśnienia prezesa zarządu spółki miejskiej. Inna sprawa, że część z nas podkreślała, iż podwyżka cen nie porządkuje systemu. był nawet taki jeden radny, który wnioskował, by odłozyć podwyżkę cen do czasu, az ZGOK znajdzie dobre rozwiazanie. Powiem tak - taniej byłoby zapłacić kare za przedłużenie o dwa miesiące funkcjonowania składowiska w łęgajnach i bałagan byłby mniejszy... a WY MY szanowni mieszkańcy płacicie tak dużo też dlatego, że ZGOK to trzyosobowy zarząd z przyzwoitymi wynagrodzeniami i dziewięcioosobowa Rada nadzorcza. Jak zarządzają i nadzorują oceńcie sami, a na tio wszystko przyzwala WŁAŚCICIEL w osobie Prezydenta Miasta Olsztyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroty Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 14:01 Panie RADNY! Jestem mieszkancem duzego osiedla-sypialni w Olsztynie i mam na utrzymaniu pięcioosobowa rodzinę.Za wywóz smieci płacę 2,55x5=12,75 miesięcznie. Prawie szesciokrotna podwyżka 15x5 osób=75,-zmusi mnie Z WINY msciwie panującego w Olsztynie - CZESŁAWA MAŁKOWSKIEGO do odmowy zapłaty czesci czynszu dla spóldzielni.Ten człowiek miał ponad siedem lat na załatwienie tej sprawy dla mieszkanców Olsztyna/wczesniej będąc radnym oraz przewodniczącym RMIASTA W RATUSZU/.To są lata zmarnowane dla miasta.Jedynie on sam zyskał na na promowaniu swojej osobowości za nasze pieniądze. CZAS Z TYM SKONCZYĆ!!!!!!! JAKO MIESZKANIEC OLSZTYNA NIE DAM SIĘ OKRADAĆ TEMU CENZOROWI Z RATUSZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torpedowy Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 14:27 Dlaczego Małkwski vel Przechrzta odstąpił a raczej zaniechał /jest to karalne w Prawie Administracyjnym/czynności w sprawie śmietniska? Sprawa ta powinna trafić do pokuratury i to krajowej. Winę zwali teraz na młodego nie znającego faktów p.Głażewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak55 Re: Do Pana Radnego Szostka IP: *.ols.vectranet.pl 20.05.07, 15:26 Dobrze że Pan zabrał głos na tym forum w bulwersujacym mieszkańców miasta temacie śmieci.Sprawa likwidacji wysypiska w Łęgajnach i konieczność prowadzenia działań majacych na celu szukanie nowego wysypiska lub innych sposobów utilizacji olsztyńskich śmieci, znana była od wielu lat ,ja wiem o niej juz od połowy lat 90-tych a nie siedzę w temacie na co dzień.Prezydent CJM kiedy startował na zajmowany stołek w pierwszej kadencji obiecywał że sprawa śmieci będzie priorytetem jego działań .I co minęła jedna kadencja i nikt dosłownie nikt nie wytknął i rozliczył CJM jego zaniedbań w tym temacie.Teraz wszyscy mamy ponosić tego koszty nie znając obiektywnych przyczyn tych zaniedbań oraz winnych tego stanu rzeczy,że na czele tej list jest CJM to wiemy napewno. Dlatego my forumowicze zobowiazujemy Pana Radnego do wyjaśnienia i podania, najlepiej na tym forum dlaczego tak się stało ,może jest jakieś wytłumaczenie dla tego olsztyńskiego problemu i czy jest nadzieja na jego rozwiazanie w najblizszym czasie.Chcielibysmy też znac winnych oraz sposob ich ukarania,bo wydaje mi się że samo wywalenie z pracy to za mało.Tak jak odpowiedzialni za afere aquaparku , oni tez powinni być postawieni przed sądem za narazenie budżetu miasta i jego mieszkańców na straty finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Do Pana Radnego Szostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 16:07 www.drzewkozabutelke.pl/vote.php?id=29 Odpowiedz Link Zgłoś
weganin11 Czy zaleje nas morze śmieci? 20.05.07, 15:21 Najlepiej niech zwożą śmieci pod domy decydentów i tam przesypują to wtedy się sprawa ruszy. Kogo nie boli to temu powoli mówi przysłowie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhahany Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.ols.vectranet.pl 20.05.07, 15:44 "Tomasz Głażewski, wiceprezydent Olsztyna broni ZGOK. - Jeśli rano o godz. 7 śmieciarki zbierają śmieci w mieście to jest jasne, że jak wszystkie przyjadą do przesypowni to zrobi się tłok. Gdyby nie jeździły stadami nie byłoby problemu - mówi." Głupszego wytłumaczenia już nie mógł wymysleć .To niech ustali dla śmieciarek grafik przyjazdów na plac przesypywania ,to będa jeżdzić po Olsztynie a nie stać na placu w oczekiwaniu na ich kolejkę.Proponowałbym jeszcze ustalić dla mieszkańców harmonogram wysypywania smieci żeby nie zalegały w smietnikach i nie utrudniały pracy dla ZOGK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak- Re:Pokurator dla Przechrzty Olsztytna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:25 To Pryszczaty powinien odpowiedać prawnie za te przekręty w sprawie śmietniska. Prokurator będzie miał pod ręką byłego prezydenta miasta w latach 90 /Ryńskiego/a obecnie prezesa PGM-u,i obecnego- wielkiego i głuchego nieroba Przechrztę. I DLATEGO APELUJĘ DO WSZYSTKICH MIESZKANCÓW -ABY NOWE OPŁATY ZA WYWÓZ ŚMIECI ZBOJKOTOWAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re:Pokurator dla Przechrzty Olsztytna 20.05.07, 21:01 A ja apeluję,żeby pewnego słonecznego dnia mieszkańcy Olsztyna pofatygowali się ze śmieciami pod drzwi ratusza.Będzie piękna śmierdząca nagroda dla Czesława i jego świty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odgryzek Re:Pokurator dla Przechrzty Olsztytna IP: *.ols.vectranet.pl 20.05.07, 21:08 alf23 napisał: > A ja apeluję,żeby pewnego słonecznego dnia mieszkańcy Olsztyna pofatygowali się > ze śmieciami pod drzwi ratusza.Będzie piękna śmierdząca nagroda dla Czesława i > jego świty. To dobre! Każdy Olsztyniak z workiem śmieci , pod drzwi ratusza, w prezencie dla Czesia,ale się ucieszy. Ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
ted12344 Czy zaleje nas morze śmieci? 21.05.07, 08:50 W światku olsztyńskiej polityki wiedziano,że jednym z głównych sponsorów kampanii Małkowskiego jest niemiecki właściciel z Mławy. Teraz przyszedł czas zapłaty...a wiadomo Małkowski to panisko i ma gest, ale nigdy nie płaci swoimi pieniędzmi. A TAK NA MARGINESIE PROKURATURA ZMNÓW ŚPI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zly Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: 195.47.201.* 21.05.07, 09:42 Mam dość tych śmierdzących nierobów, cwaniaków i kombinatorów z ratusza zróbcie coś z nimi bo niewytrzymam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 10:04 nie pisz - zróbcie, napisz ZRÓBMY .... a najprościej pójść do wyborów i wybierać glową nie ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hana Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.ols.vectranet.pl 21.05.07, 11:14 Też bym chciała coś zrobić tzn.wybrać głową ale kogo?Nie znam nikogo na kogo bez wątpliwości mogłabym głosować poniewaz kandydaci dopchawszy się do koryta zmieniają punkt widzenia i jak tu wybierać?Tak bym chciała widzieć kandydatów odpowiedzialnych i napychających kieszenie swoje i koleżków ale nie mam wykrywacza kłamstw a przydałby się,oj przydał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 12:05 przyglądaj się, weryfikuj,pytaj,rozmawiaj, a na koniec i tak musisz podjąć ryzyko. tak jak w zyciu. Głupota niewątpliwie jest myślenie - ten juz był, jest kiepski, ale lepszy bo znany. po co ryzykować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hana Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.ols.vectranet.pl 21.05.07, 14:58 przepraszam za przejęzyczenie-powinno być:NIE napychających kieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrolog Syf nas zabije All. Ludzi czeka zgłada.Tyran USA IP: 167.127.24.* 21.05.07, 13:22 zgniecie całe dobro jakie jeszcze zostało. Nienasycona hiena przygniecie nas swoją śmierdzącą dupą. Nie będzie się dało oddychać, będziemy dusić się w Chinach, Japonii, Kanadzie, Tybecie. Upadek komunizmu i rozrost kapitalistycznej hieny: 'samochód dla każdego' - tego Ziemia nie strawi, nie przetworzy. Ludzie wyginą. Może przeżyje te przepowiedziane 10 tys, nie więcej. Usypujecie mi nagrobek swoim rozpasaniem. Duch umiera. Czy mrówki w mrowisku zbierają żarcie dla siebie? Nie, dbają o królową, jedną jedyną mrówkę. Wiedzą że nie jest możliwe aby wszystkie przyjęły postać królowej. Tak są stworzone. Bubki już nie znają własnej natury, nie chodzą do kościoła, nie myślą na trudne tematy. Myślą o śmieciach. Myślą notorycznie o materii która jest tylko śmieciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Hej Astrolog Ty chyba pisałeś program Prezydentowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 13:26 Olsztyna. Nie przejmuj się aż tak bardzo, bo nie awansujesz w Carrefourze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrolog Re: Hej Astrolog Ty chyba pisałeś program Prezyde IP: 167.127.24.* 21.05.07, 13:38 Jestem informatykiem pracującym dla największej firmy ubezpieczneiowej Allstate w USA. Sprzedawałem dupę niczym dziwka 2 lata ale to się kończy. Wracam do Polski. Auta nie kupię. I nie dlatego że jestem popieprzony tylko dlatego że widzę że Ziemia zdycha przez głupotę. Pieniążki zostaną niewykorzystane na koncie. Lub pójdą na jedzonko na najbliższe 20 lat. Nie zamierzam więcej pracować. Koniec bycia szkodnikiem - Bóg lub prawo przyczyny i skutku (jak ktoś wierzy/nie wierzy tak jak ja) jest proste. Każdy człowiek który zetknął się z czym trochę mniej materialnym, choć mętnie zdaje sobie sprawę ze swojego miejsca w kosmosie wie co wie... Wszyscy jesteście paskudnymi robakami, przejeżdzacie w swoich karoseriach trując płuca przechodniów i nie zdajecie sobie z tego sprawy że co was tuczy innym szkodzi. Gdzie się podziały te pobożne stare kobiety? Gdzie wiara naszego ludu? Już nie ma duchowości? Tybet - symbol Wschodu - zniewolony. Amerykański tyran zawładął naszym krajem. Spalina barwi na żółto firanki. Nie ma wytchnienia w brudnych miastach. Ty tylko chcesz obrażać, nie widzisz w sobie uczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furman....dla ilE Re: Hej Astrolog Ty chyba pisałeś program Prezyde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:24 Gość portalu:Astrolog napisał(a) >Ty tylko chcesz obrażać, nie widzisz w sobie uczuć.< Nie kazdy zasługuje na uczucia.Przechrzta to czfany pies rządny władzy i posłuszenstwa.Jest ostatnim psem któremu bym zaufał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Hej Astrolog Ty chyba pisałeś program Prezyde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:34 Panie J,Szostek co tak szybko pan skonczył ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.szostek Re: Hej Astrolog Ty chyba pisałeś program Prezyde IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:31 bo tak naprawdę o czym tu pisać... pewnym jest że : - ZGOK nie zrobił wszystkiego w sprawie Łęgajn, podwyżka cen śmieci nie rozwiazuje problemu, -Mława nie była jedynym rozwiązaniem,ogłoszony przetarg ograniczał dostęp konkurencji - tylko dwa wysypiska Mława i Mażany spełniały kryteria, przy tak określonej specyfikacji. W tym przypadku zamówienie należało podzielić na kilka mniejszych pakietów, co pozwoliłoby startować inny firmom z terenu województwa, -zapanował totalny chaos, bo tak jak przewidywałem mówiąc o tym podczas obrad Komisji GKiOŚ, ze odbiorcy nie są przygotowani do selektywnej zbiórki, - w wyliczankach ZGOK-u są jeszcze rezerwy, - obniżyć należy koszty funkcjonowania ZGOK /jednoosobowy zarząd , trzyosobowa rada Nadzorcza to już około 130 tys. oszczedności w skali roku/, - zracjonalizować działańia zmierzając do tego, by spalarnia odpadów medycznych przestała przynosić straty - za to tez płacą mieszkańcy Olsztyna w cenie smieci, etc. Tylko tych kilka zmian organizacyjnych pozwoliłoby na obniżenie ceny odjedneego mieszkańca o około 3 zł. Nie chcę udawadniać nikomu swoich racji, bo to nie posuwa spraw do przodu. wiem na pewno, że WSZYSCY Radni, muszą ponownie pochylić się nad problemem i mocno przycisnąc władze miasta, by został rozwiązany. Poza tym kilku kolegów zarzuca mi populizm i jak to było ? LANS... Śmieszne, albo zabawne jak kto woli. Gdybym chciał spokojnie brać diete radnego miasta Olsztyn, to zachowywałbym sie tak jak część WŁADZY ode mnie oczekuj. Czyli kiedy władzy potrzebna jest w górze moja rączka - no to ona jest w górze... Wiem jednak, ze Ci którzy mi zaufali wybierając mnie do RM, oczekują ode mnie przyzwoitych zachowań, co niniejszym staram się czynić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicja944 Re: Hej Astrolog Ty chyba pisałeś program Prezyde 22.05.07, 12:31 Fajnie, a jak ma sie sprawa podyżki z cenami przewoźników?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcc hamer Re: Hej Astrolog Ty chyba pisałeś program Prezyde IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.07, 14:35 Jakieś konkretne wnioski będą panie radny? Czy poczekacie aż je opozycja zgłosi żeby je uwalić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.szostek Re: Hej Astrolog Ty chyba pisałeś program Prezyde IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 08:53 będą, będą - Sesja rady miasta 30 maja o godz. 9,00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Hej Astrolog Ty chyba pisałeś program Prezyde IP: 80.54.92.* 23.05.07, 09:58 Czy wstęp na sesję rady jest wolny dla publicznosci???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny Wstęp na sesję Rady jest wolny. Warto przychodzić. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 10:50 Można wejść na galeryjkę i pooglądać w spokoju co się dzieje. Najciekawsze są zawsze interpelacje i zapytania radnych (przeważnie na początku sesji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Układ olsztyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 20:59 www.wprost.pl/ar/126679/Uklad-olsztynski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 10:10 y tym skwarze ogromny, a Głażewski odpowiedzialny za ten burdel zastanawia się czy wywalić zarząd śmieciarzy. co za picuzduś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gładki Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 09:56 Głążewski myśli, że myśli.... To co wyprawia sie w Olsztynie ze śmieciami, powinno znaleźć się na pierwszych stronach ogólnopolskich gazet, a Głażewski dalej myśli. Wystarczy przejechać się po olsztyńskich osiedlach. Wszędzie FETOR i góry śmieci wylewające się z przepełnionych pojemników. a Głażewski dalej myśli. PGM wywozi śmieci do Morąga, zamiast do Mławy. a Głażewski dalej mysli. ZGOK wykazał się brakiem jakiegokolwiek profesjonalnego podejścia do problemu. a Głażewski dalej myśli.... przyspiesz myślenie i weź sie za działanie, bo olsztynianie zaczną Ci pod chałupe smieci przywozić na osiedle mazurskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VelCro Walczę z nielegalnymi śmietniskami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 00:21 www.forum.biolog.pl/tematy2/walcze-z-nielegalnymi-smietniskami-vt3211.htm?sid=6a9f60f4d05a944e8bb0590c524bca9e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WC Is this the Future of Western Civilization? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 22:17 www.youtube.com/watch?v=BqSJ7t4mhNs&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łyński Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 12:47 Wyposażenie nieruchomości w pojemniki jest w gestii administrującego, zarządcy lub właściciela. Sprawę tę reguluje regulamin czystości i porządku w gminie. A segregacja jest obowiązkowa! Za brak pojemnika władający może dostać mandat od straży miejskiek ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik Re: Czy zaleje nas morze śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 19:52 www.arch8.radio.growl.pl/arch8-742.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Traszka Mieszkaniec bloku chce płacić tylko za swoje śmiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 19:41 gazetaolsztynska.wm.pl/Mieszkaniec-bloku-chce-placic-tylko-za-swoje-smieci--,65999 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eska Re: Mieszkaniec bloku chce płacić tylko za swoje IP: 85.17.146.* 26.10.09, 00:15 takie myślenie ma przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś