Dodaj do ulubionych

Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kto to

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 19:01
jest?! Interesuję się polityką i nigdy go nie widziałem i nie słyszałem :)? A
w ogóle to co to za wyniki? Czy to było głosowanie pod patronatem prezydenta
Olsztyna? Za wypełnienie ankiety w plebiscycie Teraz Polska, Ratusz zapłacił
10 tysięcy? A za te głosy dla całego klubu radnych El Presidente, ile? Cieszę
się, że żaden z radnych PO i PIS z Rady Miasta, nie znalazł się w pierwszej
dziesiątce. Przynajmniej nie biegali skupować zwrotów GO w cenie makulatury.
Tak trzymać chłopaki i dziewczyny ! Najpopularniejsi radni w następnych
wyborach dostaną po 100-200 głosów ale i tak będą najpopularniejsi. Gdzie my
żyjemy? Któs tu musiał mieć do czynienia z propagandą w profesjonalnym
wydaniu. I to taką, z czasów ciemnego okresu PRL. Na przykład jakiś cenzor.
Wiecie coś o tym?
Obserwuj wątek
    • Gość: olsztyniak Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.olsztyn.mm.pl 26.05.07, 19:12
      Tak pisuarze-wiemy ktos ty oraz ,że nic soba nie reprezentujesz.
      Żółć cię zalewa i to wszystko.
      • Gość: Eduardo Brawo olsztyniaku. To chyba ty za długo trzymałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 20:26
        głowę w pisuarze i coś ci ją zalało. Cieszę się, że wiesz kim jestem. Ja
        niestety nie wiem kim ty jesteś i pewnie się nie dowiem pachołkowaty ubolu.
        Przedstaw nam się bohaterze. Pokaż, że jesteś twardy.
        • theedge Re: Brawo olsztyniaku. To chyba ty za długo trzym 26.05.07, 20:52
          Pan Dżus, to "wybitny" olsztyński pedagog. Wystarczy porozmawiać z ludźmi którzy
          kończyli swego czasu LO2 aby wyrobić sobie zdanie o zdrowiu psychicznym tego...
          hmmm... samorządowca.
          • Gość: olo co to za nazwisko Dżus? IP: *.chello.pl 26.05.07, 21:17
            Nie zebym sie czepiał. Ale nie może byc normalnie ,,Sok,, tylko zaraz Dzus?
            Polak to czy ......
            • taras70 Re: co to za nazwisko Dżus? 26.05.07, 23:45
              zyczymy radnemu DZUSOWI dalszej OWOCNEJ pracy ku chwale miasta .
              zostal wybrany glosami wdziecznych mieszkancow, wiec pewnie odwdzieczy sie tym
              mieszkancom jakims spektakularnym posunieciem. jakim ? ja chcialbym, zeby
              temperatura wody w jeziorze Krzywym byla o 3 stopnie wyzsza ! niech Pan tylko
              nie mowi , ze nie da sie zrobic ???!!! dla zamieszkujacych teren miejskiego
              samorzadu da sie zrobic wszystko; zostal Pan wybrany, wiec i cele przed ktorymi
              zostal Pan postawiony jako "ikona samorzadu" nie sa male ! moze, na poczatek ,
              powie Pan kiedy BEDZIE FAJNIE , bo wedlug jcm jest tak od dawna.
        • Gość: olsztyniak Re: Brawo olsztyniaku. To chyba ty za długo trzym IP: *.olsztyn.mm.pl 26.05.07, 22:14
          > pachołkowaty ubolu.
          Jak to nie wiesz ?Przecież już mnie przedstawiłeś.
          Jesteś ŻAŁOSNY.
    • taras70 Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt 26.05.07, 22:12
      to byla piekna impreza. nawet pewna lokalna telewizja objela ja swoim
      patronatem. jcm obiecal nowa siedzibe - trzeba bylo wyslac informacje zwrotna.
      pan Protas rozdawal nagrody, a w miedzyczasie, przybyly nam 2 nowe lotniska , 6
      tras szybkiego ruchu oraz mnostwo basenow , sciezek rowerowych i podobno 4 Opery
      albo opery. pan Dzus wygral zasluzenie - ON TO WSZYSTKO ZBUDOWAL !!!
      • Gość: kolo Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 00:09
        zostawcie chłopa w spokoju, on nawet nie wiedział o tym że JCMałkowski, kazał
        wypisywac swoim przybocznym kupony na siebie ?JCM/ i Dżusa. Przy rozdaniu
        nagród był wyraźnie zażenowany. To że brak mu odwagi, by powiedzieć, o
        przewałce Ceśka to już nie jego wina. Nie wszyscy sa odważni. Czesiek podłozył
        mu taką świnię bo z jego klubu Po prostu Olsztyn Dżus jest najmniejszą
        konkurencją. Co by to było gdyby wygrała Marcinkowska - może zachciałoby się
        jej wystartować w nast ępnych wyborach jako konkurencja Czesia ///
        • Gość: kolo Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.07, 09:03
          To jest po prostu skandal! Nie można tego ujawnić i napiętnować?
    • albin65 Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt 27.05.07, 09:42
      Oj, ludzie, ludzie... To wszystko naprawdę jest bardzo proste. Jak myślicie, po
      co Gazeta Olsztyńska robi ten plebiscyt? Ano po to, żeby zwiększyć sprzedaż
      gazet. Zwiększenie sprzedaży polega zaś na tym, że wszyscy dystrybutorzy mają
      bezwzględny nakaz rozliczania się ze zwrotów, nie wolno im gospodarować nimi
      dowolnie. W kiosku ani w Kolporterze nie kupisz zatem niesprzedanych egzemplarzy
      GO. Czemu? Ano temu, żeby zainteresowany zwycięstwem mógł udać się do siedziby
      Gazety na Tracku i tam zamówić dodruk odpowiedniej ilości egzemplarzy, najlepiej
      samych stron z kuponami, po cenie lekko mniejszej niż egzemplarz w detalu.
      Władze spółki Edytor (wydawcy GO) rozliczają się przed Niemcem właśnie ze
      sprzedanego nakładu, to jest podstawowe kryterium oceny sprawności prezesa.
      Potem zatrudnia się parę osób i następują wycinanki i wypisywanki (głos oddany
      na "mocodawcę" i wskazanego przez niego kandydata z innej kategorii - w tym
      wypadku pewnie JCM i Dżus). Na końcu parę kartonów głosów wożonych jest do
      redakcji Olsztyńskiej. Czesław gra w tę grę od lat, swego czasu grał Szmit,
      grały i grają inne ludki, naprawdę wielu. I tylko naiwni sądzą, że to naród tak
      spontanicznie oddaje głosy. Pewnie, że część z nich jest prawdziwa. Struktura
      jest mniej więcej taka, że na 16.000 głosów (np. tyle, ile miał teraz JCM),
      "zrobionych" powinno być co najmniej 12.000. Reszta to spontan. Dzus część
      otrzymał pewnie właśnie w ten sposób, część głosów JCM poszło na Marcinkowską,
      część na Lenkiewicza - chodzi o zatarcie śladów, by wynik zwycięskiego
      prezydenta nie był niebezpiecznie podobny do wyniku jakiegoś radnego. A
      jednocześnie są to przecież radni z Po Prostu Olsztyn - ugrupowania JCM, czyli
      wszystko w rodzinie zostaje...
      Niedowiarkom mogę tylko powiedzieć jedno: wiem co piszę, bo sam brałem udział w
      takich "wycinankach" kilka razy. I znam ten mechanizm od podszewki.
      • Gość: pracownik ratusza Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 10:19
        albin wie co puisze POTWIERDZAM, taki mechanizm funkcjonuje już kilka lat. W
        tym roku prezydent dał karkę z procentami na radnych, których trzeba wpisywać w
        kupon. Najwięcej procent dostał dżus. tak jak już ktoś podawał wypadło na niego
        około 5000. sądzę, że sam mógł uzbierac te 500 , bo zbierał gazety. Dżus dla
        małkowskiego jest nijaki dlatego wswkazał na niego. pozostali z jego klubu to
        jkednak OSOBOWOŚCI, więc Czesiek nie chciał ryzykować, by pod nosem rosła mu
        konkurencja. Jednask nie jest w stanie zapanować nad drugim koalicjane.
        platformiarze olali totalnie plebiscyt, bo koncentrują się na sprawach, które
        nieźle psują cześkowi krew. W ratuszu mówi się, że w tym psuciu
        najaktywniejszych jest dwóch radnych PO, ale przynakjmniej kolejnych dwóch juz
        też ma po dziurki w nosie przewałek małkowskiego i zaczyna być nerwowo...
        • Gość: pościgowy Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.olsztyn.mm.pl 27.05.07, 10:54
          >Gość portalu: pracownik ratusza napisał(a):
          > albin wie co puisze POTWIERDZAM, taki mechanizm funkcjonuje już kilka lat. W
          No to ludzie jerzego macie konkretny powód do odwołania jcm.Ujawniło się dwóch
          ludzi (internet nie jest anonimowy i dotarcie do nich dla właściwych służb
          będzie łatwe)którzy znają jego przekręty z autopsji.
          Proponuję zgłoszenie do prokuratury i niech ten oszust(jeśli śledztwo to
          potwierdzi) wreszcie przestanie pełnić swoją funkcję.
          • Gość: torpedowy .... Re: Najpopularniejszy" radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 12:55
            Niedowiarkom mogę tylko powiedzieć jedno: wiem co piszę, bo sam brałem udział w
            takich "wycinankach" kilka razy. I znam ten mechanizm od podszewki......"

A co ma powiedzieć ten który przywoził te... paczki -zwroty z Koloportera /20
            kg/ do ratusza na portiernię?

Tow-u Dżus -na pytanie jakie zostalo tow.zadane w hotelu cyt,"...co inni radni
            powinni zrobić, aby uzyskać w nastepnym konkursie-zabawie na najlepszego
            radnego tak dużą ilość glosów?"-zadane przez regionalną telewizję.
            Odpowiedział tow.;NIE ZDRADZĘ TEJ METODY,BO ZWIEKSZYŁA BY SIĘ KONKURENCJA W
            PRZYSZŁYM ROKU."
            Otóż ta tajemnica jest wiekszości samorządowcom znana od lat ale tylko w
            olsztynie.Pan Słonina jako prezydent Elbląga takiej metody nie
            zastosował,dlatego w tej żenującej farsie nie chciał brać udziału. Mimo,że dużo
            otrzymał glosów od mieszkanców swojego miasta odmówił przyjazdu do Olsztyna.
            na"uroczystość" promowania Małkowskiego i KOGOŚ o nazwisku Dżus.

Byłem i ja dlatego tak JAK WIELU INNYCH W CZASIE WRĘCZANIA STATUETEK na koncu
            tej uroczystośći stanąłem tyłem do "UROCZYSTOŚCI" .

• Gość: jola Re: Najpopularniejszy" radny to Bogdan Dżus?! A k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 13:16
              Gość portalu: torpedowy .... napisał(a
              >A co ma powiedzieć ten który przywoził te... paczki -zwroty z
              Koloportera /20kg/ do ratusza na portiernię?

Myślisz o tym kierowcy co wyklejał swego szefa plakaty w czasie pracy - o Romek
              albo Zbyszku?

,

• Gość: pościgowy Re: Najpopularniejszy" radny to Bogdan Dżus?! A k IP: *.olsztyn.mm.pl 27.05.07, 16:04
              Powtórzę jeszcze raz.Radni z PiS zamiast wzywać JCM do dobrowolnej rezygnacji
              zgłoście temat o podejrzeniu popełnienia przestępstwa do prokuratury.Świadków
              przekrętów ??? jest już trzech.Czego więcej trzeba ?Chyba ,że brak wam odwagi
              albo to WY kryjecie się za tymi oskarżeniami.Może radni Szostek lub Zwierko
              (udzielający się na tym forum w innym wątku)zainteresują się tematem.
              • Gość: j.szostek Re: Najpopularniejszy" radny to Bogdan Dżus?! A k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:44
                nie wiem, czy mój kolega z piS zajmie się tą sprawą - ja nie chcę. szkoda
                baterii. Ten plebiscyt i opisany w nim "udział"prezydenta Małkowskiego wyraźnie
                mówi o miałkości tego plebiscytu. jeżeli rajcują kogoś takie oszukiwane zabawy
                to niech się bawi. Miasto, anie jego mieszkańcy nic z tego nie mają oprócz
                kolejny raz podważonego zaufania do tzw. władzy. władcy jak widać to nie
                przeszkadzai bawi sie świetnie sam ze sobą. jego problem. moim zdaniem jest
                wiele wazniejszych rzeczy na które władca wydaje bez opamiętania publiczne
                pieniądze - choćby procesy ze klubami Łączność i Warmia o grunty nad jeziorem.
                Łącznie to juz min. 140 tys. zł. BARDZO KOSZTOWNA TA ZABAWA PREZYDENTA
                MAŁKOWSKIEGO I MAM NADZIEJĘ, ŻE MIESZKAŃCY WLAŚCIWIE W ODPOWIEDNIM CZASIE JĄ
                OCENIĄ
                • Gość: lolek Re: Najpopularniejszy" radny to Bogdan Dżus?! A k IP: 212.160.172.* 28.05.07, 15:00
                  Drogi panie Jarosławie.
                  >takie oszukiwane zabawy
                  Wydaje pan wyrok a to jest domena sądu
                  >ja nie chcę
                  nieujawnienie przestępstwa to chyba też przestępstwo ?
                  Nie wiem jak JCM ocenią mieszkańcy ale wiem jak ja ocenię Pana-na pewno
                  negatywnie.
                  • Gość: j.sz. Re: Najpopularniejszy" radny to Bogdan Dżus?! A k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 08:29
                    każdy ma prawo do własnych ocen - gdyby wszystkie były gładkie, byłoby nudno i
                    część z nas utraciłaby instynkt samozachowawczy. Nie należe do ludzi / w
                    odróżnieniu do prezydenta/, którzy za wszelką cenę starają się przypodobać
                    wszystkim, licząc na to, że tylko część się na tym pozna. ja na prezydencie
                    Małkowskim poznałem się 5 lat temu. Było to bardzo, bardzo negatywne
                    doświadczenie i gdyby nie jego ówcześni koledzy partyjni nie wiem, czy nie
                    skończyłoby się "krwi rozlewem". Nie mam ani odrobiny zaufania do prezydenta,
                    dlatego na popczątku prosiłem, o wspólny wysiłek by chociaż trochę to naprawić.
                    Starania jednej strony kończa się z reguły na tym, ze się zniechęca, a później
                    może juz być tylko gorzej. ja widząc, co w ratuszu wyprawia prezydent,
                    przyznaję - zniechęciłem się ostatecznie. pozdrawiam lolka szanując jego
                    emocje...
                    • Gość: Stefan Panie Jarku, chciał Pan pobić Prezydenta ?! To by IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 09:16
                      była walka. Postawiłbym na Pana wszystkie oszczędności. Może jakaś walka bez
                      reguł? Kto wygra, będzie Prezydentem :). A tak na poważnie, to pewnie Pan nie
                      napisze o co poszło? Chociaż jak znam życie, to o kobietę.
                • Gość: pewny Re: Najpopularniejszy" radny to Bogdan Dżus?! A k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 08:53
                  > nie wiem, czy mój kolega z piS zajmie się tą sprawą
                  W świetle poniższego bardzo wątpię...
                  sklejka-pisz.bip-e.pl/palm/spa/67/66/
                  Pan Waldemar Zwierko. Skład Rady Nadzorczej Fabryki "Sklejka-Pisz" S.A. w Piszu
                  1. Pan Marcin Poczobutt ... Pan Waldemar Zwierko Sekretarz Adam Sawicki ...
                  sklejka-pisz.bip-e.pl/palm/spa/67/66/ - 10k - Kopia - Podobne strony

• Gość: pościgowy Re: Najpopularniejszy" radny to Bogdan Dżus?! A k IP: *.olsztyn.mm.pl 02.06.07, 07:34
                Nie dotarły do mnie informacje o podaniu do Prokuratury zawiadomienia o
                podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez JCM a więc mogę stwierdzić,że :
                1) radny J.Szostek odpuścił-jego decyzja
                2) radny W.Zwierko (z upodobaniem atakujący JCM i chcący go zmusić do
                rezygnacji)-ma/miał na oku inne działania ideowe w Piszu i też odpuścił
                3) radny Baczewski też się nie uaktywnił w tym temacie
                4) motor napędowy i ideolog PiS w regionie - nie odzywa się
                Na podstawie powyzszego mogę ze 100 % pewnością założyć,że zarzuty w sprawie
                fałszerstw były nieprawdziwe a ich autorów niech każdy logicznie myślący sam
                sobie wskaże.
    • Gość: swiatowy ale jaja!normalnie IP: 91.104.121.* 27.05.07, 13:37
      Bialorus z Lukaszenka sie chowa!
      • Gość: tren Re: ale jaja!normalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:40
        My mamy PRYSZCZATEGO PRZECHRZTĘ-MAŁKOSZENKO,wystarczy.
        • Gość: nick Re: ale jaja!normalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 13:57
          Dżus zdobył w wyborach 259 głosów, a w Plebiscycie Najpopularniejsi samorządowcy
          5493. Jak tomo
    • Gość: Johnny Z powyższych wypowiedzi wynika, ze ten plebiscyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 13:36
      to jakaś tragifarsa. Monty Python normalnie. Cyrk. Szkoda, że nie mieliśmy
      takich władz w czasie plebiscytu w 1920 r. Wygralibyśmy z Niemcami bez problemu.
      • Gość: swiatowy Re: Z tym ze dzieki plebiscytowi Olsztyn IP: 91.104.86.* 28.05.07, 13:59
        zrobil duzy krok w rozwoju Powstal teatr,w miescie powstalo duzo okazalych
        budowli Ci zostawia Olsztyn w zgliszczach
    • ravendom Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt 29.05.07, 12:27
      Dżus to były dyrektor LO V, któego szczerze nienawidzili wszyscy uczniowie i
      nauczyciele, i pisząc to wcale nie przesadzam, ze słowem 'nienawidzili'. Koleś
      wprowadził w szkole (podobno, bo ja sie uczyłem już za kadencji dyrektora
      Kapli, ale opowiadali o tym zarówno uczniowie i nauczyciele) klimat reżimu
      rodem z Iraku :)
      • Gość: torpedowy .... Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 14:33
        Dlatego nazywno jego zatwardziałym komunistycznym betonem od historii,coś jak
        Pryszczatetgo Przechrztę-uczyli tego przedmiotu dla utrwalenia władzy ludowej.
        Tfu na ich .....
      • Gość: bolek Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: 212.160.172.* 29.05.07, 14:57
        > Kapli, ale opowiadali o tym zarówno uczniowie i nauczyciele) klimat reżimu
        > rodem z Iraku :)
        Może to było dobre,nie pamiętam sytuacji aby musiały chodzić marsze milczenia
        jak wczoraj.

• ravendom Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt 29.05.07, 21:44
          Gość portalu: bolek napisał(a):

> Może to było dobre,nie pamiętam sytuacji aby musiały chodzić marsze milczenia
          > jak wczoraj.

No nie przesadzaj. W historii Olsztyna przeszedł tylko jeden taki marsz. A u
          Dżusa to sami nauczyciele narzekali, że w szkole jest zła atmosfera
          • Gość: bolek Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.olsztyn.mm.pl 29.05.07, 21:50
            >W historii Olsztyna przeszedł tylko jeden taki marsz
            Jestes pewny ?Coś mi łazi po starej,zeskleroziałej głowie ,że już takie coś
            było.
            • taras70 Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt 29.05.07, 23:21
              nie pamietam dokladnie roku, ale byly to lata 80-te. ulica Zwyciestwa przeszedl
              wtedy "marsz glodowy" olsztynskich kobiet /matek-polek/, ktore nie mialy czym
              nakarmic dzieci /byl to szczyt kryzysu ekonomicznego w wydaniu prawie
              polnocnokoreanskim/. jak wielu innych, sam bylem takim dzieckiem, chociaz nie
              pamietam czy moja mama brala udzial w tym marszu. pamietam smutne oczy mamy i
              to , ze stalem codziennie kilkadziesiat minut w kolejce, zeby kupic kawalek
              masla. w malej lapce sciskalem monete o nominale 20 zl.
              czasy bardzo sie zmienily.
              dzisiaj prezydentem jest jcm a pan historyk Dzus wielu "historii" juz chyba nie
              pamieta ...
              • ravendom Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt 30.05.07, 11:29
                Historyk...? A on czasami nie nauczał geografii...?
                • taras70 Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt 30.05.07, 22:36
                  geografia, w ujeciu geopolitycznym czy historia jako ciagla walka klas. co za
                  roznica ? jaka klase sobie wywalczyl ? :) zreszta , wydaje mi sie , ze byl
                  autentycznie zdumiony swoja "popularnoscia" !!!
    • Gość: Alibaba Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:27
      Trafiłeś kolego. Radny Dzus w tych wyborach pomimo że startowal jako były radny
      a więc powinien byc znanym w środowisku, otrzymał około 200 głosów i obok
      niejakiego Zdunka (taka sama liczba głosów) znalazł się w radzie miasta w
      zamian za małkowskiego a Zdunek za Grzymowicza. Chłopaki maja zatem smykałki.
      Spółdzielnia konkursowa zadziałała Brawo!!!!!!
      • Gość: kolo z ratusza Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 08:56
        wszystkie przewałki Małkowskiego zaczynają wyłazić na wierzch, bo jest kilku
        radnych, którym nie podoba się dotychczasowa działalność JCM i nie odpuszczą
        mu na pewno. Wczorajsza Sesja pokazała bardzo wyraźnie, że nawet koalicja
        trzeszczy w szwach. czesio uciekał jak mógł od ataków, ale lawirowania czas się
        kończy. Ten cały plebiscyt to też przewała Ceśka. najgorsze w tym, że radny
        Dżus żyje w jakimś wirtualnym świecie i wierzy w swoja wielkość. Panie radny
        wróc pan na ziemię, bo 250 głosów wyborców to jest rzeczywista pana
        popularność. gdyby pan miał odrobinę wstydu nie przyjął pan nagród
        • Gość: obserwer Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 11:54
          wczoraj na sesji nawet raz głos zabrał, broniąc Małkowskiego - tak zdobywa się
          popularność głosujących
          • kecawa Re: Najpopularniejszy radny to Bogdan Dżus?! A kt 31.05.07, 12:02
            A kiedyś był niezłym belfrem!Ale i zwolennicy nazizmu i komunizmy byli dobrymi
            nauczycielami

zasmucony postawą mojego nauczyciela z przeszłości kecaw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka