Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 20:36 a ci, co współpracowali po 13 lipca 1990 roku, są w porządku? czy tak?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: honor Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 20:58 Smoczyński współpracował z SB od 1959 do 1986 !!! Czyli przez 25 lat !!! W "Debacie" zamieszczono arkusz pracy agenta "Czerskiego" na którym zanotowano pięć wypłat pieniężnych za współpracę z SB. Tego typu dokumentów jest w IPN dużo więcej. Panie profesorze Smoczyński. Więcej godności i honoru, Pańskie wytłumaczenia są po prostu żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizio Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.07, 01:10 Jeśli ktoś miał czyste sumienie i nie leciał na pieniądze to się nie dał omotać. I tyle. Wielu się nie dało, to była tylko kwestia kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 23.11.07, 20:27 Coś kiepsko liczysz, skoro między 1959 a 1986 jest dla ciebie 25 lat. Może zamiast pouczać profesorów, nauczysz się odejmowania w zakresie 100? Bo jak na razie to najbardziej żenujące jest twoje nieuctwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.triaton.com 03.02.08, 20:30 Stefan, chcesz przynajmiej przed rodzina polozyc karty na stol?? Mam nadzieje, ze Krysia nie jest wmieszana w ten caly balagan. Jestem daleki od oskarzen i rozliczen. Czytam sobie, chociaz z daleka, glosy ludzi znajacych i nieznajacych realia tamtych lat i stwierdzam ponat wszelka watpliwosc, ze ci co najmiej wiedza, najwiecej pisza (mowia). Kazdy chce zaistniec. Pozdrawiam Ciebie i Krystyne Max (Maciek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.chello.pl 20.11.07, 21:48 a co z wydziałem teologicznym??? Wykładowcy - księża też będą lustrowani??? Mogę się założyć, że ich Górecki nie tknie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefcio [...] IP: *.ols.vectranet.pl 20.11.07, 21:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student WPiA UWM Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 21:54 Czyżby poleciał dziekan Wydziału Prawa i Administracji??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.07, 10:27 Chłopcze ile tym masz lat? rozsąłdnie mówić o tamcyzch czasach mogą tylko ci, którzy to przeżyli. A poza tym ten człowiek nie był agentem. Pracował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 12:48 "Chłopcze ile tym masz lat? rozsąłdnie mówić o tamcyzch czasach mogą tylko Ci, którzy współpracowali. A poza tym ten człowiek nie był agentem. Pracował podpierd...lając kolegów i studentów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 21.11.07, 13:16 oh.... Panie - Gosc echo - widać prawdziwe z Pana tylko echooooo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.07, 19:41 Pracował w ówczesnym MSW. I Jak ci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matlek Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.ols.vectranet.pl 20.11.07, 23:09 Matołku, po 1989 jestesmy juz w swoim panstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renika Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 23:33 Sprawdźcie WPiA! To jacy ludzie tam "wykładają" to jest "nokaut" dla morale tejże Uczelni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.olsztyn.net.pl 21.11.07, 06:52 Koleś a gdzie Ty widziałeś po 89 "nasze państwo"??? Po 89 to mieliśmy... nasz dziennik... Jaki Ty jesteś krótkowzroczny... żal mi Ciebie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 20:36 Ja tam całe zycie spędziłem w Polsce.To zawsze było moje państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 23.11.07, 22:01 Gość portalu: antymenel napisał(a): > Ja tam całe zycie spędziłem w Polsce.To zawsze było moje państwo. I Mickiewicz i Chopin przeżyli ładnych parę lat w Polsce. TO ukształtowało Ich i mentalność i patriotyzm i twórczość. Menelu! Ale czy Z TEGO wynika - że to "zawsze ToJakieśCoś było Ich Państwem", jako Nam powiadasz? Oglądałem "Katyń". Może i Ty - też! To mi przypomina, że nie mając wyboru: - ja musiałem żyć w PRL-u (bo przecież nie w Polsce?) - który był przyjacielem katyńskich morderców, a nie katyńskich Ofiar i ich Rodzin. Żyłem w kraju "kłamstwa instytucjonalnego", bo mówiący Prawdę byli w świetle "prawa" tego kraju: - kłamcami i faszystowskimi sługusami! Nie wiem GDZIE Ty żyłeś, ale Wielu, mających oczy i nie mających dostępu do "żółtych firanek" i innych talonów - przez pół wieku zdążyło zauważyć GDZIE żyją. Bo gdyby TEGO nie zauważyli, to przecież INACZEJ by głosowali 4 VI 1989? Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 23.11.07, 22:05 Przepraszam, że niedokładnie przekopiowałem to "anty-" Daję słowo, że nie była to z mojej strony brzydka "retoryka"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lincz Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 00:29 "Historyk powinien posiadać zdolności głównie umysłowe: dar myślenia syntetycznego (często również analitycznego) i dar wczuwania się w motywacje ludzi z przeszłości", a poza tym "...nie wolno mu zlekceważyć znaczenia żadnego źródła" - piszą Paweł Hebda i Jerzy Madejski w książce "Zawód z pasją". Nie znam osobiście prof. Stefana Smoczyńskiego i jego osoba jest mi emocjonalnie obojętna, ale czytałem owe wypracowanie w nowym miesięczniku, choć tylko poprzez Internet. I muszę potwierdzić, że nie spełnia ono powyższych wymagań. Według prof. Smoczyńskiego brak w nim "duszy", a według mnie to jest prawda, ale prawda esbecka. Tak jest, esbecy po raz kolejny triumfują, bo takim "historykom" jak nieopierzony autor tego "donosu" udało im się "pośmiertnie" narzucić ich tok myślenia. Z kolei prof. Górecki powiada, że TW powinni przeprosić (kogo, kolegów, ówczesne komunistyczne władze uczelni?), to wtedy będą OK. A kto ich przeprosi? Sądzi Pan, Rektorze-Senatorze, że oni na wyprzódki biegli do SB z deklaracjami współpracy? To nie kto inny, a Pański szef polityczny, dziś już premier Donald Tusk zauważył przytomnie, że trzeba spojrzeć na nich jako ofiary wplątane w koła systemu. Podobno jeśli UB, a potem SB zarzuciło na kogoś sieci, to nie miał szans się z nich wyplątać. Nawet ludzie z opozycji czy kleru, instruowani, jak zachować się w kontakcie z bezpieką. Tylko jednostki nie mające nic do stracenia mogły sobie pozwolić na opór. A poza tym byli ludzie z pewnymi ambicjami, którzy chcieli coś w życiu osiągnąć i w ogóle coś zrobić, jak również ludzie ideowo związani z tamtym systemem. A to przecież zaczęło się w czasach Gomułki.A teraz kto triumfuje? Wyborcy braci Kaczyńskich, którzy w tamtym okresie nie ruszyli tyłka, nie narażali się nikomu,a dziś w poczuciu zgorzknienia szukają winnych swoich niepowodzeń. Czy do nich należy także wydawca wspomnianego pisma, które "esej" owego "historyka" zamieściło? Nie sądzę, choć Pan Bachmura, który za kolportaż bibuły w stanie wojennym siedział 3 miesiące, czyli mniej niż mój wujek za pędzenie bimbru, to jednak chyba człowiek ideowy w dzisiejszym znaczeniu. Ale to on do spółki z kolegą lustratorem z IPN wciela się w skóry bogów i osądza innych, starszych i bardziej doświadczonych pokrętnym losem ludzi. Kto właściwie dał im takie prawo? I gdzie podziała się starożytna zasada "audiatur et altera pars"? Czy nie mamy tu do czynienia z klasycznym przykładem "historyka", który zlekceważył znaczenia jakże ważnego źródła, żyjącego źródła historycznego (osobowego?), czyli prof. Stefana Smoczyńskiego? Czy zapytał go o motywacje? A jeśli otrzymał odpowiedź, to dlaczego jej nie zamieścił? Niestety, coraz powszechniejszy staje się pogląd znawców tematu o niekompetencji kadry IPN. Co więcej, piszą o tym byli pracownicy tej instytucji. A forumowiczowi, który z jednej strony podkreśla 25-letni okres współpracy, a z drugiej wytyka aż 5 wypłat, proponuję przeliczyć, jak często TW "Czerski" tę "wypłatę" dostawał? Wypada jedna na 5 lat. Zapytasz, dlaczego w ogóle brał? Chciałbym widzieć Kolego, jak Ty byś się zachował? I czy w innych, znacznie łatwiejszych sytuacjach jesteś równie czysty jak Twoje wpisy? No bo jeśli zdobyłeś jakiś dyplom lub choćby świadectwo maturalne (i tak pewnie zawodówki) w PRL, to je teraz oddaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizio Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.07, 01:19 Jeśli ten pan wziął pieniądze, to wiedział za co. Naswet SB za darmo kasy nie rozdawała. I to wystarczy, żeby miał za co co najmniej przeprosić. A byli eSBecy rzeczywiście mają powody do zadowolenia, mogą triumfować, że przez lata zniwolenia udało im się przynajmniej zniewolić na zawsze umysły przede wszystkim tzw. wykształciuchów, stąd "gruba kreska" itp. To tak jak z abocją. Zamiast mówić np. "spędzenie płodu", "sztuczne poronienie" czy "rozkawałowanie płodu" mówi się "przewranie ciąży". Pewnie, że ładniej brzmi, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt ważny Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 21.11.07, 09:33 Zgadzam się całkowicie z Pani wypowiedzią, ach jakże My jako naród lubimy oceniać Innych nie widząc swojego. Dziwi mnie czasami tylko ta agresja, ten niesmak, takie nazbyt łę wydawanie wyroków, te przytyczki, "przyszywanie łatek", lecz ja wielu z wpisowiczów bym zapytała po ile mają lat? to po pierwsze, następnie na ile znają fakty historyczne? lecz te prawdziwe (nie te których i ja nabyłam uczęszczając do szkoły gdzie wkładano mi do głowy to co w tamtych latach było nakazane aby nauczać, gdzie plany programowe były weryfikowane)...i tak docelowo na ile mają śmiałość i odwagę oceniać Innych gdy sami mało wiedzą, gdy sami w tamtych latach historii nie zyli, nie uczestniczyli w wydarzeniach, zwyczajnie nie byli. Historii nie powinno się zamazywać - ona jest - nalezy jej sie tak szacunek jak i pamięć - bo jest historią, choć być może dla niektórych złą dla Innych o innym znaczeniu. Lecz czy sie komu podoba czy nie była to historia. Mam potrzebe zadania pytania- Kto?.... i Kto? Komu dał prawo oceniania historii i wydawania wyroków? Czy tak powinno to wyglądąć? A swoja drogą do czego te rozdrapywanie ram ma doprowadzić ...? czy do kolejnych 2 milionów młodych ludzi którzy emigrują ze swojego KRAJU!!! (piszę te słowa do czytelnika rozumiejącego słowo KRAJ). Był to zły okres.... ale był... taki był czas... Zastanawiam się czasami dlaczego nie cofniemy się do V wieku naszej ery i z tamtego czasookresu nie zaczniemy rozliczać pośmiertnie tych którzy byłi "bee" i dlaczego nie nagradzać tych którzy byli "cacy"... Życzyła bym sobie i Nam wszystkim troszkę zdrowego rozsądku, a emocje należałoby pozostawić z boku.... kart historii się nie wytrze gumką.... zacznijmy patzreć w przyszłość aby jesli już nie Nam to młodszemu pokoleniu żyło się godniej.... życzę tego z całego serca... i obyście Wy teraz młodzi za "iks" lat nie tracili czasu na coś bezsensownego co do niczego nie prowadzi tylko skierujcie swe siły i emocje na lepsze Wasze życie i Waszych bliskich... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent'89 Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 11:08 Żyłem i uczyłem się w czasach komuny. Jeśli ktoś współpracował z esbecją był sku..synem i żadne tłumaczenia go teraz nie oczyszczą! Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 23.11.07, 20:29 "Żyłem i uczyłem się w czasach komuny"? To widać, mentalność też ci pozostała komunistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vz Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 22:28 Można by to powiedzieć każdemu, kto urodził się w PRL-u. Na szczęście "co cię nie złamie, to cię wzmocni". Wielu ludzi, których młodość przypadła na tamte czasy dzisiaj lepiej potrafi odróżnić dobro od zła, uczciwość od tego wszystkiego, co ktoś trafnie nazwał "skur...syństwem". Ludzie w większości nie dali się zwariować i otumanić. Dzięki temu żyjemy teraz w wolnym państwie. Nie wyzwoliła nas US-Army, sami zrzuciliśmy ścierwa z karku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ła Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 12:06 zesz ku.. gościu przebił lecha rocha pawlaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 21:31 Lincz wiem co o tym i tamtych czasach. Nie pieprz głupot, ze aby odmówic tzreba było być straceńcem lub nie mieć nic do stracenia czyli być golaskiem. Kandydaci na agentów garnęli się jak ćmy do światła. Bo to nadzieja na pozytywne recenzje za habilitacje, bo to prace zlecone (zwane dzisiaj grantami) bo to poczucie bezpieczeństwa. Po 1972 roku do SB barni jedynie absolwentów szkół wyższych i to z lepszymi wynikami na dyplomie. Szkolono ich pzrez około roku z psychologii i innych potzrebnych im dyscyplin. Oni się z kandydatami na agenta po prostu bawili. Mnie także jeden z nich zabrał wyjazd di USA (Fulbright). Wystarczyło dać informację do Warszawy i to zrobił. Widocznie w Olsztynie chciał mieć czyściutkie rączki. Coś za to dostał albo oczekiwał. Nikt nikogo do donoszenia nie zmuszał. Te bajki opowiadane pzrez agentów zostawcie w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: 200.220.198.* 21.11.07, 05:48 Stol z powylamywanymi nogami byl 18 lat tem. Kapusie dalej pracuja na uniwersytetach. I mysle ze to jest skala zjawiska . Odpijaczenie Kortowa to dobry ruch rektora Goreckiego. Odesbeczenia w tej formie jest nie do przyjecia. Ci ludzie powinni zniknac calkowicie z uniwersytetu a ich teczki powinny byc dostepne dla kazdego w internecie na stronie UWM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalenka Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.gdynia.mm.pl 21.11.07, 06:26 A pan Stanisław P. dziekan Wydz.Prawa i Administracji?Był podobno komendantem tajnej szkoły oficerskiej SB w Warszawie,szkoły pionu "B"-obserwacji. Czy to też należy uważać za współpracę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ols Debata nieudaczników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 06:57 Debata to pisiorowa przystawka około pisiorowego środowiska. Ale bardziej zajadli, mściwi i maciarewiczowscy. Zbiór ludzi którzy chcieli być w polityce, ale zostali odrzuceni przez społeczność. Popatrzcie na autorów, kilka lat wcześniej próbowali zabłysnąć, ale ich ortodoksyjne poglądy zostały odrzucone. Środowisko odwetu, nacjonalizmu, zemsty za własną klęskę. Czy są w czymś lapsi od tych krytykowanych? Wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomuch Re: Debata nieudaczników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 11:15 Debata nieudaczników czy reakcja komuchów? Odpowiedz Link Zgłoś
weganin11 Re: Debata nieudaczników 21.11.07, 11:54 Szubrawiec będzie tylko szubrawcem i żadne tłumaczenie go nie oczyści.Choćby się zasłonił tonami kolorowych liści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z boku Re: reakcja komuchów i esbeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 19:54 Komuchoesbeku "ols" przeczytaj najpierw to pisemko, zanim się zaczniesz wypowiadać i nie bądź przy tym bezczelny. Ja wśród autorów "nieudaczników" nie zauważyłem. Pokaż mi drugiego "nieudacznika", który za własne pieniądze wydaje jakieś czasopismo. Czy własne zdanie to dla ciebie to samo co "ortodoksyjne poglądy"? Czy są w czymś lepsi od krytykowanych? Wcale - poza tym, że nie włazili czerwonym w tyłek, nie donosili, nie współpracowali z bezpieką, nie brali pieniędzy za szmacenie się, nie robili kariery na czyichś plecach. Czy to ci nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: reakcja komuchów i esbeków 23.11.07, 20:32 Jeśli ktoś wydaje czasopismo za własne pieniądze, to świadczy to głównie o tym, że to czasopismo jest na tyle kiepskie, że nie potrafi się samo utrzymać, a wydawca na tyle nieudolny, że nie potrafi zdobyć dofinansowania. Jest to raczej dowód nieudacznictwa, a nie powód do chwały. Poczytaj sobie "Wahadło Foucalta" i teorię "nakładu własnego autora", to zobaczysz, jak się robi w konia rozmaitych mitomanów i grafomanów, wydających za własne pieniądze makulaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vz Re: reakcja komuchów i esbeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 22:45 Pogląd godny starego, dobrze wyćwiczonego komucha. Można na to spojrzeć z innej strony: tekstu o Procykach nie chciała wydrukować żadna z olsztyńskich "wolnych gazet"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: 80.54.92.* 21.11.07, 09:07 Myślę że trzeba by zacząć od wsparcia finansowego UWM od niejakiego CJM, który to jak wieść niesie był cenzorem...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pik Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.07, 10:19 Kiedy będziemy lustrować aktualnie współpracujących? Odpowiedz Link Zgłoś
weganin11 Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 21.11.07, 11:44 Gdy zabraknie tobie sumienia Niech się dusza twoja zmienia Bo samoocena to rzecz trudna A dusza nadal będzie brudna Nie wymagaj by ciebie ceniono Bo za zdradę zawsze słono płacono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duży kazio Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.ols.vectranet.pl 21.11.07, 15:20 Nikt nie musi mieć ulicy. Ale dlaczego ludzie mają się wstydzić, mają się tłumaczyć z powodu daty urodzenia? Może w końcu kogoś skazać, jeżeli coś nabroił, a nie rozliczać z czasów, w których przyszło mu żyć w marnych warunkach? Jaką mamy gwarancję, że czasy, w których żyjemy, państwowe instytucje, z którymi musimy mieć dziś do czynienia - za pięćdziesiąt lat będą dobrze widziane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 15:27 No właśnie. Nie rozumiesz. Skur...syństwstwo zawsze pozostanie skur...syństwstwem. Czasy nic nie mają do rzeczy. Czy można było pozostać przyzwoitym człowiekiem w czasach Hitlera? Albo Stalina? Jeśli odpowieź na to jest negatywna to masz rację. A z tobą wszyscy obrońcy uciśnionych komuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 15:38 Dla tych, którzy tekstu nie znają: www.debata.olsztyn.pl/graf/Debata%202.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolumin Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.ols.vectranet.pl 22.11.07, 18:51 ARTYKUŁ W "DEBACIE" O SMOCZYŃSKIM MOCNY, PODOBA MI SIĘ. PODOBA MI SIĘ TEŻ ROBOTA TYCH MŁODYCH WILKÓW Z IPN. TAK TRZYMAC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
naukawiec2 Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 23.11.07, 22:08 czyżby prof.Smoczynski przymierzał sie do kandydowania na rektora lub dziekana? A może ludzie z UWMu nie mają nic przeciwko wyborowi agenta na rektora czy dziekana ? Przecież pretensje mogliby wysuwać przede wszystkim koledzy i wspólpracownicy Tych było dużo, a nie widac by ich to ruszało ! Odpowiedz Link Zgłoś
m.szostak9 Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 23.11.07, 22:33 A jakie jest stanowisko Rektora UWM ? Czy profesor nie składał oświadczenia lustracyjnego? Taki zapis jest nadal na stronie UWM ! "Pracownicy objęci obowiązkiem lustracyjnym otrzymają poprzez kierowników jednostek organizacyjnych powiadomienie za pokwitowaniem odbioru wraz z niezbędnymi dokumentami dotyczącymi oświadczenia lustracyjnego, z prośbą o wypełnienie i dostarczenie w terminie jednego miesiąca od dnia doręczenia powiadomienia do Prorektora ds. Kadr prof. dr hab. Gabriela Fordońskiego, upoważnionego do przeprowadzenia w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie procesu lustracji w takim zakresie, jaki dotyczy uczelni. Z wyrazami szacunku i poważania REKTOR Prof. dr hab. Ryszard J. Górecki, To rektor wiedział czy nie wiedział o działalności profesora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osoba Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 24.11.07, 18:34 Poczytałam sobie wypowiedzi. Zastanawia mnie momentami ta zażarłość wypowiedzi. A kto tak faktycznie z Państwa widział akta Profesora? Na ile ponosi Państwa koło ruszone... a na ile przemawiają fakty? Znam osobiście Profesora i wiem jedno, że to co mówi - czyli, że nikogo nie skrzywdził, na nikogo nie donosił, nie podpisał dokumetu o współpracę z SB - wierze temu bo to jest do sprawdzenia. Przez lata naszej znajomości NIGDY!! nie Był człowiekiem niegodnym, człowiekiem skąpym, człowiekiem pazernym, człowiekiem zawistnym czy zazdrosnym - wręcz przeciwnie komu mógł to pomógł. Znam wile osób do których rękę wyciągnał, doradził, wspomógł niejednokrotnie pomógł tak w pracy jak i w poszukiwaniu pracy, między innymi i mnie. Nigdy nie oczekiwał za to jakichś prezentów czy zrewanżowania się. Znam osobiście osobę która była bardzo aktywną działaczką "Solidarności", której nikt nie chciał pomóc, była bez pracy - Porfesor przyjął Ją do siebie (osoba na forum solidarności napisała o Profesorze same ciepłe słowa - można tam wejść i poczytać. Następne - Jaki to Był współpracownik SB, który po studiach, mimo usilnych starań - nie znalazł zatrudnienia w Kortowie w wyniku czego pracował kawał czasu w przemyśle, wrócił dzięki swojemu zaparciu i swej pracy - czy tak się traktuje "swego"? Sadzę iż gdyby Był "swoim" to jeden teklefon by wszystko załatwił i Profesor byłby w 5 minut zatrudniuony (to tez jest do sprawdzenia) - a było jak widac inaczej.... wiec??? Radziła bym najpierw zapoznać się z faktami... a nie fantazjowac słowami zebranymi z chmur. które nijak się mają do prawdy. A może dla wielu Innych jest to przeszkodą, że pokazał swą twarz w telewizji, przyznał się do prób wciągnięcia Go, zgodził się na wywiad do gazety. Tylko Komu to przeszkadza.....? Pozostwię rozwadze osobom myslącym.... Doskonale wiemy, że był to taki czas i Profesor nie jest jedynym wobec którego SB stosowało swe metody (a były bardzo różne metody, kto zna fakty historyczne to wie). Dziwi mnie osobiście taka dziwna potrzeba rozliczania ludzi? Gdyż nie wiem ku czemu ma to służyć? Czy to ma polepszyć Nasz byt? - nie sądzę. Czy to spowoduje, że będzie mniej chorób i głodu wśród Nas? - nie sądzę, że będziemy bardziej papiescy od Papieża? - nie sądzę. Uważam, że czasami warto najpierw zastanowić się nad samym sobą - zanim zaczniemy pluć na kogoś. Życzę Nam wszystkim zdrowego rozsądku, więcej pogodności, więcej obiektywizmu, więcej akceptacji i zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
akademik6 Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 24.11.07, 21:23 Miła Pani, to fakt profesor był życzliwy i wyrozumiały, nie wiem czy w swojej karierze pedagoga postawił choć jedną dwóję , ja go pamiętam z samych piątek i szybkich prac magisterskich w latach 80- 90. Co do jego pracy w przemysle to chyba dotyczy pracy w rzemiosłach jako wice-prezes, a na ten okres był urlopowany, dlatego łatwo wrócił do Kortowa. A co do drugiej natury - może Dr Jekyll i Mr Hide? Sam nie może ocenić czy kogoś nie skrzywdził, wypadaloby przeprosić tych których mógł skrzywdzić. A środowisko UWMu nie skrzywdzi Go, wybaczą z Schadenfreude. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vz Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 09:39 Wcale mnie to nie dziwi. TW musieli być postrzegani jako "sympatyczni goście". Inaczej bezpieka marny z nich by miała pożytek. Dziwi mnie natomiast, że ludzie tak łatwo zapomnieli tamte parszywe czasy i są wciąż tacy naiwni. To chyba jednak cud, że odzyskaliśmy wolność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osoba Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 25.11.07, 16:00 No cóż Drogi Gościu mało Wiesz i mało piszesz... a czy ta same piątki stawiał??? dyskusyjne,,,, gdyż młodzież studencką traktował jako dyskutanta a nie jak w szkole podstawowej czy średniej.... Chyba nie za bardzo Gościu Wiesz co to znaczy studiować... studia to nie szkółka.....jak niektórym sie wydaje, znam takich którzy egazaminowali li tylko z tych książek których sięsami wyuczyli na pamięć - zero myślenia - zero własnego widzenia teamtu - czy tak powinien wyglądać egzamin????? nie sądzę.... Lecz Gościu myśl co chcesz - najpier poznaj fakty..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech... Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 27.11.07, 08:38 Panie akademik mało Pan wie... o faktach czy to tylko były piątki??, no może Pan miał to szcęście.. a jeśli chodzi o prace magisterskie.. przepraszam a kto był autorem danej pracy? - czy Profesor ? czy Pan? więc jak Pan swą napisał taka Pan miał. Zaraz teraz pretensja do "garbatego", że dzieci ma proste? Ciekawe jakim Pan był studentem i czy tak samo "niby" moralnym i odpowiedial;nym jak teraz ma Pan śmiałość pisać? Życzę sukcesu w zycfiu dorosłych a przy tym oby Pan ani jendego błędu nie poczynił ! Domniemywam, że mało Pan w życiu osiągnął i teraz sarkazm przemawia przez Pana - no cóz trzeba było sie pilnie uczyć, byc uczciwym, lojalnym, pracowitym a byc może by Pan coś w swym życiu osiągnął. A teraz echhh mleko rozlane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAS kablen SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 19:17 "Prof. Smoczyńskiego poprosiliśmy, by skomentował publikację IPN. - To nie jest dla mnie łatwa sprawa. Wszystko zaczęło się od rozmów ze starszymi kolegami, gdy miałem 17 lat, to oni mnie wciągnęli - opowiada. - Jest mi bardzo przykro. Ale mogę chodzić z podniesionym czołem, nikomu krzywdy nie zrobiłem. Nie podpisałem też zobowiązania do współpracy... Jestem ofiarą systemu komunistycznego, bo zostałem uwikłany w tę sytuację. A tej publikacji brakuje duszy. To, co się wtedy działo, trudno zrozumieć komuś, kto nie żył w latach 50." - To prawda, trudno to zrozumieć, gdy zna się obraz tych lat tylko z jednej strony. Mały przykład: w tych właśnie latach na innej uczelni mój ojciec przez takich jak pan donosicieli za kilka politycznych kawałów w gronie kolegów z roku musiał zmienić wydział, a pozostali (poza takim jednym) musieli zmienić uczelnię. Oj trudno to zrozumieć panie profesorze. Oj, trudno. To rzeczywiście żadna krzywda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vender Re: kablen SB IP: *.ols.vectranet.pl 24.11.07, 20:04 Smoczyński stwierdził, że nie wiedział, iż jest tw "Czerski". Pytam się więc dlaczego odbiór pieniędzy za swe donosy kwitował podpisem właśnie "Czerski"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: kablen SB IP: *.uwm.edu.pl 25.11.07, 16:05 vender komentujesz... Czy widziałeś złożony podpiś???? Czy faktycznie było to pismo Profesora????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naset Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.ols.vectranet.pl 24.11.07, 20:17 Smoczyński w czsie wypowiedzi w tv kłamał ewidentnie! Mówił jak potłuczony. Coś mamrotał, jak po wylewie. A to przecież wykładowca. Pytanie jak na wykłądach rozumieją go studenci? Dykcja cool Panie tw rektorze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 25.11.07, 16:07 Panie naset.... a może sam spróbój swoje grzechy roizliczyć przed kamerami... bo wyczuwa się żeś młodzik mało wiedzący... a próbujący głośno pokrzyczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
m.szostak9 Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 25.11.07, 11:57 A co z plagiatorami? Jak Gorecki i spólka będą tak samo szybko oczyszczali z SB-ow to czekaj tatka latka, tym razem do utrzymania jakich wydziałow trzeba bądzie się ratować "wyzszą koniecznością". Standardy etyczne to dla maluczkich i do robienia interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.ols.vectranet.pl 25.11.07, 14:05 Srodowisko akademickie powinno oczyścić się. Zdecydowanie. I to pod każdym względem. (przeszłości esbeckiej, nie uczciwości naukowej - plagiaty, moralnej) Tak jest na całym cywilizowanym świecie. Powinniśmy zrobić też miejsce młodym i nieskażonym. Zajmujący miejsca na uniwersytetach wykładowcy-naukowcy o wątpliwej przeszłości i pełzającej uczciwości powinni wycofać się dając miejsce nowemu pokoleniu lat `70 i `80. Ludziom, którzy wzrastali już w wolnej niepodległej Polsce. To jest ich czas. Przecież czujemy to wszyscy. Również my na UWM. A kolejne publikacje IPNu będą tylko utwierdzać nas w tym przekonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech.. Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 25.11.07, 16:13 Gościu profesor.... proponuję zakupić od rosjan dobre kałasznikowy i od razu wybić wszystkich w pień do noworodka. Proszę mi pokazać tych jak to Gościu ująłeś.... "nieskażonych" - lepszego żartu dawno nie czytałam. Życzę sukcesu w naprawianiu Polski i ciągłym cofaniu się w tył. I mamy pretensje do rządu a sami mamy pomyślunek średniowiecza. Czyli mamy na co faktycznie zasługujemy, marazm i ciągłe cofanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 25.11.07, 16:26 Ależ Pańswto jesteście odważni tutaj na forum, w tym czepianiu się czy Porfesora czy Rektora, a ciekawe jak byście byli odważni twarzą w twarz??? A może zamiast byś mocnymi tutaj w pisaniu zajmijcie się może swoją karierą. Jestem ciekawa która z osób tutaj wypisująca te "oceny" i te "dobre rady" - w przenośni to ujęłam - podjęłaby się trudu kierowania Uczelnią? Czepiać się to najłatwiejsze, proponuję zatem przestać narzekać a samemu się wziąść do uczciwej, prawej, rzetelnej tak pracy nad sobą jak i może nad tym aby w przyszłości kandydować być może na Rektora. Gwarantuję, że wtedy będą inni oceniać, wytykać - bo cóz taka to mentalność naszego polskiego narodu. Więc może warto najpierw spojrzeć na siebie zamin oceni się innych!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 16:43 Szkoda ze tak późno, donosiciele już ukształtowali kilka pokoleń młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 26.11.07, 07:16 Panie Jacku jak to mawiała moja Babcia.... "głupi szuka sprawiedliwości a mądry wyjścia z sytuacji"... czyż nie są to mądre słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacusiowa Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 19.12.07, 19:33 Panie Jacku... oooo to biedna ta młodzież skoro w domu nie nauczona została myślenia, więc poszli na rzeź??? dali się ciągać za nos??? do kogo teraz pretensja??? ech nie ma to jak móc winę złozyć na Innych bo na siebie alez Boże uchowaj... ja cacy to inne beee.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 16:57 Tym, którzy skłamali w oswiadczeniu lustracyjnym trzeba powiedzieć do widzenia, pozostałym zabrać stołki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vz Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 19:07 ...z pożytkiem dla wszystkich! Dopóki do końca nie rozliczymy się z przeszłością, nie ruszymy do przodu. A swoją drogą "młodzi gniewni" z IPN nie są od rozliczania. Oni usuwają białe plamy historii najnowszej. Po to by łatwiej było zrozumieć niewidoczne dla naszych oczu mechanizmy. Zwykłe zajęcie historyka, tyle że temat "tabu". Nie pojmuję natomiast lęków, obaw i żenujących prób wybielania się lub zakłamywania faktów przez "umoczonych uczonych". Wstydzą się? Przecież działali w interesie swej matki, Polski Ludowej. Brali honoraria nie tylko z SB. Żyli w tamtych czasach jak pączki w maśle, robili kariery, wyjeżdżali za granicę. Teraz zdradzają swoją ojczyznę (jaką - patrz wyżej) i samych siebie. Takimi karierowiczami jak "Czerski" można tylko pogardzać. Gdyby zachował resztkę godności, nie udawałby dziś idioty. Współpracę z SB ze względu na "patriotyzm PRL" wielu by jeszcze w "czerwonym Olsztynie" zrozumiało. Choć został "zdekonspirowany", wysokiej emeryturki i tak mu przecież już nikt nie odbierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vz Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 19:35 Najwyżej co niektóra szuja nie pozna na ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB 25.11.07, 21:36 Chyba od prawieków stała jest ZŁUDA stałości. ZAWSZE jesteśmy pewni, że POTEM to będzie TAK SAMO - z niewielkimi tylko zmianami. Mało kiedy nadchodzą NIEUBŁAGANIE - niespodzianki radosne. Teraz jest wielu Mądrali, którzy "przewidzieli" upadek komuny, a naprawdę zaskoczył on 99,99999% Nas. Pokolenie moich, "Ojców" mimo coraz głośniejszych pomruków Burzy było ZASKOCZONE II wojną światową. Prawie wszystkie poprzednie Pokolenia, PEWNE stabilności swego położenia, były ZASZOKOWANE "krzyżem", który na Nie w końcu przychodził. TERAZ się już Nam NIC ZŁEGO nie przydarzy! "Koniec Historii"? :-) Dokładnie, dokładnie TAK SAMO myślimy jak setki poprzednich Pokoleń. A dzieje CIĄGLE ZASKAKUJĄ ! Pozwolę sobie być "stukniętym fantastą, chorym urojakiem". Pozwolę sobie na zastanawianie się: - JAKIE nauki z OBECNYCH czasów wyciągną dla siebie NASTĘPNI słabeusze moralni, gdy przyjdzie KOLEJNA "Czarna Godzina"? A przyjdzie KIEDYŚ, bo to jak lato i zima, jak hossa i bessa, jak zlodowacenie i ocieplenie klimatu. Być może Nauki z naszych czasów będą takie: - dlaczego mam się bać, skoro mogę być w łaskach u tych, których się boją? - dlaczego mam żyć ubożej i szarzej, kiedy mogę zasobniej i atrakcyjniej? - dlaczego mam beznadziejnie czekać na urojoną "jutrzenkę" zamiast chwytać z życia, co tylko się da? - dlaczego mam się przejmować cierpieniami "podpadniętego pechowca"? Jeśli ja się nad nim "pochylę", to na 100% znajdą się inni, brutalni, którzy nam Obu przejdą po karkach! - Kto i Kiedy mnie wezwie do "moralnej spowiedzi"? Obecna Sytuacja będzie trwała 1000 lat! A nawet jeśli i nie, JEŚLI się coś odmieni, to doświadczenie przełomu tysiącleci UDOWADNIA: - że samo pytanie mnie o moje obecne świństewka będzie jeszcze większym "ŚWIŃSTWEM". - że moje obecne postępki będą wtedy "przeszłością", a Postępowcy będą nakazywań patrzenie wyłącznie w "przyszłość". - że Ci, mówiący nam "a wstyd"!, "a zyg, zyg marchewka", "a nieładnie skarżypyty!" - będą Wstecznictwem, Fanatyzmem, Ciemnogrodem. I to Ja będę z nich szydził, Ja "uciemiężony, złamany, doświadczony" przez Ciężkie Czasy. :-) :-) :-) TAKA to będzie "Nauka"! ================================================== Kiedyż My wreszcie przejdziemy od paplania "Historia Nauczycielką Życia" do ROZUMIENIA tych słów? Jaką My "Nauczycielkę" szykujemy dla Następnych, zastanawiających się nad ewentualnością swych łajdactw, w KOLEJNEJ "Czarnej Godzinie" naszego Narodu? Jaka "Czarna Godzina", co za głupoty, co za fantazje? - to NIE MOŻ LI WE !!! Czy mamy jakieś LEPSZE "dowody" na to, że Ona NIGDY nie nadejdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 26.11.07, 07:19 Panie wz - życzę sukcesów w dalszym cofaniu się przez Pana taka postawa to ciągłe cofanie ale ma Pan prawo tak uważać ech POLSKO chyba lepiej bedzie jeśli jak najszybciej Nas zagarną mądrzejsze kraje, obym trafił pod niemca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vz Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 10:45 Czeka N.K.W.D. Gestapo U.B. I da capo. Dawniej nocne pukanie do drzwi, Teraz czekamy w południe, najlepiej prywatnie, Dawniej godzinami twarzą do ściany, Teraz prosimy siadać, pomówmy poufnie, Dawniej piwnica, karetka i przepadł, Teraz niech pan się zastanowi, bo jakże inaczej, Czasy unormowane, nie jest tak źle, Mieszkanie z puli premiera, Paszport konsularny na lata, Stypendia, kongresy, Pan widzi, wszystko się zmienia, Żadna deprawacja, denuncjacja, Żaden Orwell, to informacja, Nasze prywatne okno na świat, Kto i z kim, tak czy nie. Niech pan się zastanowi, Ustawi się moralnie, Nam chodzi o szczerość, O czystą, jasną grę. * Mówi się – double talk, Śni się – double dreams, Żyje się – double life, Ale skacze się z okna tylko raz. (Kazimierz Wierzyński, Moralitet o czystej grze, 1968) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vzet Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 19.12.07, 19:35 Panbie wz jasne, że usuwają, bo swoje pielegnują, rozliczymy i tych niby białych teraz za 50 lat, oby półmroczność jasna nie nastąpiła wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sparweidliwa??? Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 19.12.07, 19:34 No jasne i oddać takim "Sprawiedliwym", jak tutaj można poczytać, dobre jak bony dydy. Dorosnijcie najpierw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: 200.220.198.* 26.11.07, 07:03 Eragment tekstu Jana Kaczmarka ,,tys jest najstarsza forma dranstwa jakie wymyslil maly czlowiek handlujesz duszo oblakancza handlujesz ukradzionym slowem,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 11:10 Inicjatorzy uchwały mają generalnie rację. Uważam jednak, że treść uchwały wymagałaby pewnego doprecyzowania. Postulowane ograniczenia w zakresie dostępu do stanowisk i zaszczytów powinny mieć zastosowanie w odniesieniu do faktycznych i świadomych współpracowników SB. I tak też powinno to być sformułowane w tekście uchwały. Przestrzegałbym natomiast przed pochopnym rozciąganiem tychże ograniczeń na ogół osób zarejestrowanych formalnie jako osobowe źródła informacji SB, ponieważ nie wszystkie osoby z tej kategorii były faktycznymi współpracownikami SB. Bardzo często bywało tak, że osoby zwerbowane przez SB wbrew swej woli - na zasadzie szantażu itp. - w praktyce uchylały się od współpracy lub tylko ją pozorowały. Stawianie takich osób na równi z faktycznymi donosicielami byłoby bardzo niesprawiedliwe i krzywdzące. W tego typu sprawach nie wolno działać w sposób mechaniczny i szablonowy. Poszczególne przypadki należy traktować w sposób indywidualny, po rozpoznaniu całokształtu okoliczności sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właśnie Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 27.11.07, 14:42 NARESZCIE MĄDRE SŁOWA PAN - PANIE - JARO - NAPISAŁ. MOŻE TERAZ CI PISATIELE ZANIM PLUNĄ LITERAMI TO MOŻE CHWILKĘ POMYŚLĄ. NO CÓŻ NIE MA TO JAK POCZYTAĆ POCZĄTEK KSIĄŻKI A ZAKOŃCZENIE DOŚPIEWAĆ SOBIE JAK TO CZYNI TUTAJ GRO PISATIELI NA ZASADZIE NIE-DOCZYTAM , NIE- DOSŁYSZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 15:10 Czeka N.K.W.D. Gestapo U.B. I da capo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alibbo Re:Oczyścić WPiA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 15:40 Dopiero jak oczyszczą ten parszywy wydział można będzie mówić o "czystym " UWM. WPiA to prawdziwe gniazdo TW, ba kadrowych szpicli SB, oszustów i plagiatorów . Prawdziwe żmijowisko . Mają rację ci co pisali że wydział mający kształcić wspaniałych czystych i uczciwych prawników , jest jednocześnie najbardziej zabagniony w całym UWM. No bo i od kogo mają się uczciwości i poszanowania prawa uczyć tam studenci - od kapusiów , byłych SB-ków ,ludzi co tytułów naukowych dorabiali się działając aktywnie w PZPR, oraz plagiatując i oszukując jak się tylko da . Niektóre z tych afer- już współczesnych są znane na cały kraj -a JM Górecki robił dotąd wszystko by zamieść to pod dywan .. . Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re:Oczyścić WPiA 27.11.07, 19:41 Się zastanawiam: Jeśli się solennie napracuję i dam z siebie Ludziom wiele, a jednak mego nazwiska nie umieszczą na blaszanych tabliczkach ulicznych, na budynkach i innych obiektach, to czy będzie to: - cios wymierzony we mnie - poniżenie - prześladowanie - zemsta - rewanż - dyskryminacja? Czy takie umieszczenie nazwiska należy się jak "psu zupa" - bez łaski? Czy BRAK publicznej, uroczystej afirmacji jest niewybaczalną agresją wobec Kogokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re:Oczyścić WPiA IP: *.uwm.edu.pl 28.11.07, 19:32 Gościu: alibbo zaraz nie wie Pan/i skąd nabiera się nawyków typu: rzetelność, lojalność, rozsądek, prawdomówność, praworządność, dobroć, wyrozumiałość, szczerość?? Tego Pan/i nie wie to podpowiem -- --- Odpowiedz Link Zgłoś
akademik6 Re:Oczyścić WPiA 29.11.07, 15:15 Smoczynski to nie ten wydział, to z wydziału technologii zywnosci ze splagiatowanym doktoratem i habilitacją opisanymi w Gazecie Wyborczej.Czy też doradził Rektorowi Goreckiemu - lepiej pozbyć sie profesora Cichonia , bo doniosł, niz dwojga wykształconych plagiatorów i zaskarbic sobie ich wdzięcznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akademiczek Re:Oczyścić WPiA IP: *.uwm.edu.pl 03.12.07, 07:40 Gościu akademik malucki jesteś mało wiesz a chyba tylko dużo wiesz. Najpierw sprawdź fakty a potem sie wypowiadaj, jak nie masz bladego pojęcia o plagiatach i faktach z tych plagiatów i czy wogóle były czy nie prosze nie wypisuj bzdur. No chyba że wypisujesz aby wypisywac i podnieśc sobie ciśnienie a to inna bajka. A od Prof. R. Cichona - waraaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 23:18 To wstyd i hańba panie profesorze Smoczyński. Do tego jest pan członkiem Państwowej Komisji Akredytacyjnej. Dlaczego się pan zgodził? Nie ma pan prawa oceniać innych skoro sam nie jest w porządku wobec ludzi. To skandal!!! I do tego głupio się pan tłumaczy - to nie przystoi profesorowi Uniwersytetu. Jest pan dla nas zupełnym dnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adasia Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 29.11.07, 13:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adasia Re: Uniwersytet oczyszcza się z agentów SB IP: *.uwm.edu.pl 29.11.07, 13:04 Panie adam - A KIM PAN JEST????????????????? może mniej niż zero...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś