Dodaj do ulubionych

Pytanie do Policji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 11:22
Dlaczego aresztowanych ciągnie sie za łeb? O co tu chodzi? Jaki jest cel tego
widowiska? Proszę o racjonalne wytłumaczenie! Najlepiej Komendanta
Wojewódzkiego! Czy w policji obowiązuje myślenie?
Obserwuj wątek
    • mreck Re: Pytanie do Policji 29.02.08, 12:08
      widowisko robia gapie i dziennikarze.
      myslę, ze i policja i małkowski woleliby uniknąć widowiska.
      • marcin170176 Re: Pytanie do Policji 29.02.08, 12:32
        Policja ma prawo stosować środki przymusu bezpośredniego w stosunku do osób
        zatrzymanych są to min kajdanki a także siły fizycznej. W wypadku gdy osoba
        zatrzymana stawia opór. Widocznie stawiał. uwierz mi milicjancie. W tej firmie
        juz skonczyły sie czasy gdzie ludziom za nic wykręcało się ręce. Ludzie teraz
        umią pisac skargi i policja boi się bez powodu jak to opisałeś łapac kogos za
        łeb. To co widzisz w tv jest to dzwignia która min zapobiega róznym zachowaniom
        zatrzymanego. A niestety czasami zatrzyman może np napluc w twarz osobom
        przyglądającym sie np Tobie. I co wtedy tez bedziesz pytał czy mozna biednemu
        zatrzymanemu głowkę wykręcać? Czy to jest Małkowski czy Kowalski z pod budki z
        piwem prawo wobec nich ma byc równe, jak rowniez metody zatrzymania i
        doprowadzenia do radiowozu czy prokuratury. Ciekawe czy jakby Małkowski
        oskarżony o gwałt czy molestowanie kogos z Twojej rodziny to tez bys pytał czy
        policja moze łapac go za łeb. I uwierz mi mimo woich wątpliwości w policji
        logika obowiązuje i jest jej coraz więcej, poniewaz przychodzą do niej ludzie o
        coraz lepszych kwlifikacjach (80%- wyzsze wykształcenie) i coraz lepiej
        przeszkoleni. A jezeli masz wątpliwości co do tego czy tak mozna zatrzymac
        p.Małkowskiego i nie wystarcza ci co pisze to idz Komendanta Wojewódzkiego
        przyjmuje co poniedziałek takich interesantów jak Ty. I zapytaj o kwestie które
        tak Cię nurtują żeaż musisz wyrzucić to z siebie na forum. Chyba że nie masz
        odwagi iśc do Pana Komendanta? To Bardzo miły człowiek. Pozdrawiam.
        • Gość: milicjant Re: Pytanie do Policji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 13:47
          Z tego co wiem to policja powinna używać środek przymusu adekwatny do sytuacji
          i zagrożenia! Niedawno tłumaczył mi dyżurny komendy. Decyzje podejmuje policjant
          na miejscu. Czyli obowiązuje go myślenie! Parę dni temu jeden bezdomny
          terroryzował schronisko dla bezdomnych a policjanci jak mogli to wymigiwali sie
          od czynności. wyszukiwali kruczki prawne, żeby go nie zamknąć! Bo może
          potrzebowali mediów aby przeprowadzić spektakularna akcje bojową. Ale tam pies z
          kulawa noga nie zaglądnie! Dopiero gdy juz nerwy nie wytrzymały pracownikom,
          zmusili policjantów do działania! To nie ja mam chodzić do komendanta tylko on
          ma nas informować o swoich poczynaniach! Nastała demokracja, czy nie?
          Społeczeństwo obywatelskie, tak czy nie?
          • marcin170176 Re: Pytanie do Policji 29.02.08, 16:18
            iesz co człowieku? Szkoda mi Ciebie. Jesteś poprostu żałosny. W założonym przez
            Ciebie wątku pytasz o metody działania policji i rządasz wyjaśnień od samego
            pierwszego warmińsko-mazurskiej policji. W związku z powyższym odpowiedziałem
            Tobie KIEDY I JAKIE śRODKI PRZYMUSU w stosunku do osoby zatrzymanej mozna
            zastosować. Tak samo odniosłem się do Twoich nawoływań do komendanta. JEZELI
            żADASZ WYJAśNIEń w zw. sytuacja która zaistniała udzieliłem Ci informacji kiedy
            mozesz udać sie do Komendanta. Bo przecież jak sam napisałeś żądasz od niego
            RACJONALNYCH WYJAśNIEń.
            I co ? Po informacjach które Ci udzieliłem Ty piszesz o jednej z tysięcy
            interwencji policyjnych. Tylko co to ma do rzeczy? Dostałeś jasno na tacy podane
            odpowiedzi. Skoro ich nie zrozumiałeś i piszesz teraz jakies farmazony powtórzę Ci:
            Udaj sie człowieczku do komendanta i zapytaj tak jak rzekomo pytałeś dyzurnego ,
            następnie przejrzyj sobie oogólnie dostępną ustawę o policji, a wogóle to skup
            się i JESZCZE RAZ UWAZNIE PRZECZYTAJ MOją ODPOWIEDZ na twój post.
            I nie wypisuj jakichś bezesensownych kacapołów typu "jest demokracja czy nie?"
            Bo ośmieszasz sam siebie. Gdyby nie było demokracji to nie byłoby tego forum i
            tych Twoich płytkich pustych i i infantylnych pytań "milicjancie" (nie wiem
            dlaczego tytułujesz sie takim nikiem skoro nie masz zielonego pojęcia o
            działaniu policji a tym bardziej milicji).
            • Gość: ?! Re: Pytanie do Policji IP: *.ols.vectranet.pl 01.03.08, 02:42
              Jeżeli takich odpowiedzi udziela policjant, to zadecydowanie uważam,
              że wątek załozony jest zasadnie ! I nie mam na myśli akurat
              zatrzymania CJM, a sprowokowanie do wypowiedzi policjanta, na forum,
              która wg mnie zdecydowanie obnaża wyższość paragrafów i prawie
              zabrania... właśnie myślenia... Taki jest wniosek po przeczytaniu
              postów. Typowe wymądrzanie się policjanta, wlepiającego mandat
              staruszce za zbyt wolne przechodzenie przez pasy, a przecież na
              przejazd czeka radiowóz ! Ale kara jest przecież zasadna, zgodna ze
              stertą przepisów, ponieważ ,bogu ducha winna kobiecina, w myśl prawa
              zapewne tamuje ruch. (!) "Gdzie Rzym, a gdzie Krym ?"
              • marcin170176 Re: Pytanie do Policji 02.03.08, 18:39
                Nie wiem dlaczego większość z w dyskusji o sposobie zatrzymania od razu wyciąga
                jakieś przykłady o staruszkach którym sie wlepia mandat albo o bezdomnych i
                inne. Ja wyraznie odnosze sie tylko i wyłacznie do postu milicjanta. Nie
                wplątuje tu przykładów które nie mają wogóle związku ze sprawą zatrzymania CJM.
                Jak robią to co niektórzy w tej dyskusji. Jak widzę milicjant zrozumiał i więcej
                głosu nie zabiera i chyba pytań nie ma co mnie bardzo cieszy. A cała reszta? No
                cóz... Mogę z Wami podyskutować tylko błagam konkrety, konkrety i jeszcze raz
                konkrety a nie jakies przykady typu: a bo tam staruszke policja ukarała a tam
                to bezdomnego zle potraktowali..." Nie lubie takich frazesów. To jest puste
                szczekanie.... Ja lubie konkretne wypowiedzi. Do milicjanta dotarło i cieszę
                się. I domniemania że jestem policjantem... He he niestety nie, jestem poprostu
                zwykłym szarym olsztyniakiem jak Wy.
                • Gość: konkret policja w Stawigudzie IP: *.ols.vectranet.pl 02.03.08, 18:49
                  Jak powinni i jak zachowali się zwierzchnicy wobec, głośnego
                  ostatnio, postępowania komendanta policji w Stawigudzie ?
                  • marcin170176 Re: policja w Stawigudzie 02.03.08, 18:52
                    Jezeli mnie pytassz nie wiem, nie znam wogóle sprawy. Nie wypowiadam sie na
                    tematy o których nie mam pojęcia. Pozdrawiam
                    • Gość: konkret Re: policja w Stawigudzie IP: *.ols.vectranet.pl 02.03.08, 19:10
                      Tak podejrzewałem, że jako policjant lubisz prawić tylko morały
                      innym w sprawach wygodnych dla siebie, a już o KONKRETACH w swojej
                      drużynie bedziesz bał się zabierać głos. Jest to niepoważne z Twojej
                      strony, jeżeli sam krzyczałeś na całe forum o KONKRETACH. Pozdrawim
                      i żegnam. Bez odbioru.
                      • marcin170176 Re: policja w Stawigudzie 03.03.08, 14:54
                        Za pozdrowienia dziękuje a żegnac, to możesz ale w Kosciele. Juz pisałem wyżej
                        że nie jestem policjantem i nie wymagaj ode mnie zebym znał wszystkie wydarzenia
                        na terenie Warmii i Mazur. Nie wiem skąd te upierdliwe przekonanie ze jestem
                        policjantem. A jakbym bronił babci, która nazywana jest przez wielu jako
                        mocherowy beret to co upierałbyś sie pewnie ze jestem księdzem??
                • Gość: milicjant Re: Pytanie do Policji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 08:37
                  Myślałem ,ze już nie będę musiał z tobą prowadzić gadki, bo to tak jakby
                  dzięcioł stukał w komin fabryczny, bo go nie obchodzi w co stuka.
                  Ponieważ założyłeś nowy wątek pt:" Czy sposób zatrzymania Prezydenta
                  cywilizowany", gdzie wklejasz te same bzdurne teksty - to tam ci stuknąłem!
                  Pewnie nie czytasz tego co piszesz?
                  A co do nicka, który ci sie kojarzy z MO to dla wiadomości : była jeszcze
                  Milicja Niepokalanej!
                  • marcin170176 Re: Pytanie do Policji 03.03.08, 14:58
                    To co takiego jest bzdurnego w moim poście? Moze napisz co? Jezeli moje teksty
                    są bzurne to znaczy że Twoj cały post tez bo tam jest głownie odpoiwedz na
                    dręczące Cię pytania. A tak apropo, byłeś u Komendanta? Czy nadal ten problem
                    który poruszyłeś spędza ci sen z oczu? he he..
            • anula221 Re: Pytanie do Policji 01.03.08, 06:59
              Kto wypada w tej dyskusji żałoście to chyba Marcin.Zauważyłam,że w
              swoim poście zacząłeś się Marcinie "miotać" i obrażać
              forumowicza.Można swoje nerwy powstrzymać "na wodzy" i dyskutowac w
              sposób kulturalny.Ustawa stanowi,że użycie siły podczas zatrzymania
              jest warunkowane zachowaniem zatrzymanego.Też przyznaję,że akcja
              policji w Urzędzie Miasta w zakresie formy wyprowadzenia Małkowskiego
              była raczej "na pokaz",demonstrowaniem siły i bezwzględności policji
              wobec najwyższego urzędnika w Ratuszu.Zgodnie z Twoim postem można
              było Małkowskiego od razu zastrzelić,ponieważ mógł próbować ucieczki
              itp.itp.Podejrzewam,że reprezentujesz Policję i taka Twoja postawa
              (tez bezwzględna,bezczelna,bez przyznania jakiejkolwiek odrobiny
              racji pytającemu) nie przynosi raczej chluby tej formacji.Przykre to
              ale jednak prawdziwe.Zmienia to mój dotychczasowy wizerunek Policji
              na gorszy.A tak na marginesie to ŻĄDAJ DLA SIEBIE KOREPETYCJI Z
              ORTOGRAFII.Podejrzewam,że na lekcjach ortografii bywałeś na wagarach.
              • marcin170176 Re: Pytanie do Policji 03.03.08, 15:04
                Akcja pokazowa? Jestes jak większość tu ludzi w błędzie. Mianowicie dlatego że W
                dniu zatrzymania C J M przed wejściem głownym ustawił sie szpaler policjantów i
                celowo podstawiono radiowóz. miało to na celu śćiągnięcie uwagi gapiów i
                dziennikarzy , a wtedy policja szybko drugikm wyściem miała wyprowadzić pana M.
                Niestety nie wyszło to do końca dobrze poniewaz część dziennikarzy został w
                ratuszu przy drzwiach Małkowskiego i biegli za ni az do samochodu. Dobrze ze
                tylko kilku, ale to i tak wystarczyło. Małkowski oświadczył dzis że zażalenia na
                sposób zatrzymania składać zamiaru nie ma. Dlatego że wszystko było zgodne z
                procedurami. Stawiał opór dlatego tak był prowadzony. To wszystko. A myslę ze
                zarowno ON jak i policja chciała uniknąć widowiska które do najciekawszych nie
                należało.
            • Gość: akant Re: Pytanie do Policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 18:24
              Chyba Ciebie popgięło!!!
              Obywatel tego Kraju powinien dostac zawiadomienioe o koniecznmości
              zgłoszenia sie w danym dniu i godzinie w określonym miejscu, Jezeli
              się nie zgłosi i nie przesle odpowioedniego zaswiadczenia to
              powinien być doprowadzony. I tyle.
              Każde inne postepowanie jest naganne. I policjanci jeżeli postąpili
              inaczej powinni byc ukarani łącznie z ich przełożonym!!!!!.
              Postepujmy zgodnie z logiką, nie mamy przed sobą zbrodniaża, zabójcy
              itp. mamy człowieka który mówi inaczej niż oskarżycielki. Dopuki nie
              udownimy Mu winy jest niewinny!!! tak to wygląda. A ja nie jestem
              zwolennikiem JCM, a chciałbym aby prawo byłoo prawem . I tylko tyle!
        • Gość: mark Re: W ZSRR twż obowiązywało prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 18:09
          tzw. "Swod Zakonow Rossijskoj Imperii" dostosowywany jedynie słusznie słusznie
          do bieżących politycznie potrzeb :))
          • mreck Re: W ZSRR twż obowiązywało prawo 01.03.08, 07:07
            marcin nie napisał, ze jest policjantem i generalnie ma rację.
            Blidy za łeb nie wzięli i smutno się skończyło.
            a takich "ZawszeNiezadowolonychCoNicImSięNiePodoba" milicjantów
            powinno się zamykać w osobnej enklawie.
    • Gość: Monika Re: Pytanie do Policji IP: *.olsztyn.mm.pl 02.03.08, 07:06
      Z Małkowskiego taki groźny przestępca,że aż Sąd nie zastosował
      środka zapobiegawczego w postaci aresztu
      tymczasowego.Policja ,wyprowadzając Malkowskiego z
      Ratusza ,demonstrowała swoją siłę i bezwzględność.Przyznaję rację
      forumowiczce anuli221.Te działania Policji (wyprowadzenie w tak
      brutalny sposób) nie były adekwatne do zagrożenia ze strony
      zatrzymanego.Była to zwykła "popisówka" ŚLEDZIKÓW,którzy
      przyjechalido Olsztyna i pokazali jacu oni mocni.Małkowski powinien
      wnieść skargę na metody postępowania Policji.Nie bronię go i jeżeli
      jest winny powinien odpowiadaćz człą surowośćią.Do wyroku Sądu
      stosowana musi być jednak zasada domniemania niewinności.
      • Gość: zniesmaczony Re: Pytanie do Policji IP: *.gdynia.mm.pl 02.03.08, 08:13
        Czy wyprowadzenie Prezydenta Olsztyna z jego gabinetu przez zamaskowanych w
        kominiarki policjantów z Białegostoku mieściło się w normach "cywilizacji".-
        tym bardziej że Ustawa o Policji z dnia 6 kwietnia 1990r Rozdział 3 art 14
        pkt3 precyzuje" Policjanci w toku wykonywania czynnosci służbowych mają
        obowiazek respektowania godnosci ludzkiej oraz przestrzegania i ochrony praw
        człowieka"?
        Dnia 28.02 o godz 18.00 w TV3 Olsztyn a następnie w "Panoramie" ogólnopolskiej
        -ogladalem pokazowe wyprowadzanie przez policjantów z Białegostoku Prezydenta
        Jerzego Małkowskiego z biura magistratu.
        Wyprowadzano -ciągnięto go za głowę sposób dalece upodlajacy jak -grożnego
        bandytę - przestępce, uwłaczajacy ludzkiej godności -jego majestatu
        urzędującego Prezydenta-urzednika miasta Olsztyna. Tym bardziej że nikt nie
        postawił mu prokuratorskich zarzutow.
        "AKCJA" wyprowadzania Prezydenta była spektakularna-widowiskowa
        medialna-chamska-wręcz szokujaca która nie powinna mięć miejsca w cywilizowanym
        świecie.
        Pan Małkowski nie jest mi braten ani swatem-przeciwnie nie darzyłem go
        sympatia-jednakże to co zobaczyłem przeraża mnie.
        Widziałem w TVP szokujace zatrzymanie żołnierzy-teraz podobnie postąpiła
        Policja -SZOK.
        Wystarczyło doręczyć mu wezwanie a napewno zgłosił by się na -przesłuchanie do
        prokuratury w Białymstoku.
        Zmieniają się opcje rzadzące-widowiskowe "spektakle" pokazowe Policji pozostają?
        Należy stwierdzić iż używanie kominiarek przez policjantów w nowym okresie
        rzeczywistości dziejowej po roku 1989 stało się nagmine-normą- ale czy zgodnie z
        prawem?.Można to zrozumieć w przypadku oddziałów antyterorystycznych itp.Czy
        Policjant pionu kryminalnego posiada kominiarkę na swoim służbowym
        wyposażeniu podobnie jak broń,kajdanki, pałkę itp. ? Czy ma usankcjonowanie
        prawne w aktualnych w przepisach prawa kiedy i jak jej używać?Czy
        występujac w Olsztynie w kominiarkach policjanci z Białegostoku czegoś się
        obawiali-chowając bojażliwie swoje lica?Czy poprostu chcieli podgrzać atmosferę
        zatrzymania wzbudzić uczucie grozy-sensację?Policja poprzez skandaliczny sposób
        zatrzymania poniżyła Małkowskiego jako człowieka, także jego godność i obniżyła
        autorytet samego urzędu prezydenckiego" - powiedział w piątek na konferencji
        prasowej Rogalski. Dodał, że występuje jako członek Komisji Wolności
        Obywatelskiej, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych PE.W liście do Schetyny
        europoseł napisał, że Małkowskiego "wywleczono z gabinetu w świetle
        trzaskających fleszów aparatów fotograficznych i oczu kamer, trzymając go w
        półzgiętej pozycji z wykręconymi rękami i ciągnąc za głowę, pomimo że zatrzymany
        nie stawiał oporu. Nie było to też zatrzymanie +na gorącym uczynku+" -
        zaznaczył.Według eurodeputowanego, sposób zatrzymania Małkowskiego "przypomina
        niechlubne działania organów ścigania z lat ostatnich, kiedy tworzono swoisty
        show medialny". Jak dodał, tego typu działania "nie mają nic wspólnego z zasadą
        sprawiedliwości i podstawami państwa prawa".
        Wierzę że stosowne władze -czynniki -przełożeni policjantów zwrócą na powyższe
        uwagę-wyciagną konsekwencje za pokazowy kominiarkowy horror
        zatrzymania-wyprowadzania urzędujacego Prezydenta Olsztyna.
        Od policjantów wymaga się taktu- spokoju -kultury - panowie policjanci musza
        wiedziec kogo zatrzymują- nie każdy jest "grożnym przestępcą-bandytą" tutaj
        wyrażnie przesadzono w procedurach-jestem tym "spektaklem" zniesmaczony a
        jednocześnie zaniepokojony brutalnością młodych policjantów. Komu miała służyć
        ta demostracja siły?
        Niezawisły sąd oceni "działalność Prezydenta-wyda sprawiedliwy wyrok-kto oceni
        skandaliczne zachowanie policjantów ?
        • Gość: misteriks Re: Pytanie do Policji IP: *.ols.vectranet.pl 02.03.08, 10:51
          Ludzie, to jest Europa Wschodnia!

A policjanci byli z najbardziej wschodniego z polskich dużych miast.

Czego się wiec spodziewaliście, że służby siłowe będą jak na zachodzie?

Im dalej na wschód tym samowola policji czy jak ich tam zwał większa.

Polska niestety na skali Niemcy - Rosja/Białoruś lokuje się bliżej bliżej
          samodzierżawnych metod specjalistów zza Buga. Na pocieszenie dodam, że w USA też
          policja jest chamska i brutalna. Tylko czy na pewno chcemy, żeby u nas pod tym
          względem było jak w Stanach (1% populacji w więzieniu - przypominam, strzelaniny
          - chleb powszedni)? czy raczej, jak w Europie?

Bo nasi Policjanci (i wyborcy i politycy) to naoglądali się amerykańskich filmów
          i myślą, że tak musi być.
          • mreck Re: Pytanie do Policji 02.03.08, 13:05
            ciekawe, czy jakby to były USA to działania policji były by inne?
            czy opamietasz osle tego polaka który zginął w kanadzie na lotnisku?
            a tak, to małkowski przynajmniej krzywdy sobie nie zrobił.
            • leon.1 Re: Pytanie do Policji 02.03.08, 13:16

A jak to robią w Elblągu Mreck? Jak działa tam policja?
            • Gość: misteriks Re: Pytanie do Policji IP: *.ols.vectranet.pl 02.03.08, 17:00
              Ze stopnia zrozumienia mojej wypowiedzi wnioskuję, że wzmiankowanym zwierzęciem,
              to Ty jesteś.

Uważaj bo napatoczysz się na proces o ochronę dóbr osobistych.

Bez odbioru.
              • mreck Re: Pytanie do Policji 02.03.08, 17:37
                ??n po tej "zwierzecej" wstawce proces nie przejdzie. mniemam.
            • Gość: do Mrecka prośba IP: *.ols.vectranet.pl 02.03.08, 17:38
              tak Mreck, ty rzeczywiście pochodzisz z Jutrzenki Żuław - El.....
              Zatem wg Ciebie, Polak w Vancouver sam się zaszlachtował
              paralizatorm. Fajnie jak coś zawsze skrobniesz na naszym forum. Nie
              mam wtedy kompleksów, a i Olsztyn jest ładniejszy w porównaniu z
              miastem, które reperzentuje uroczy, nieporadny i niedouczony (no
              niestety, he, he) "trollek". Więc nie odmawiaj sobie...
              • mreck Re: prośba 03.03.08, 08:45
                ziemia jest okrągła i zawsze jest coś bardziej na wschód. jakbys nie
                zauwazył. Policje wszystkich krajów działaja stanowczo i bez
                sentymentów. niektóre nawet "zbyt stanowczo"
                Taki palant co lży swój kraj, o tysiącletniej historii, bogatej
                tradycji jest reprezentantem olsztyna?
                słusznie należał się wam "prezydęt" gerontofil.
    • Gość: józef Re: Pytanie do Policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 17:46
      takie procedury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka