Gość: Adam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 14:34 internowani.xg.pl/index.php?type=article&aid=520 Ktoś czytał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dziadek Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 17:04 tak, nawet nabyłem, swietna rzecz szczególnie dla młodych ludzi, nawet mnie ciężko uwierzyć że tak to było w państwie reżimu czerwonego, polecam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 18:37 Są nazwiska TW ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza z Iławy Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 11:57 Fragment dotyczący Iławy- W aktach sprawy przekazanej do WUSW w Olsztynie 8 czerwca 1984 r. zachowała się notatka służbowa sierż. M. STEBELSKIEGO z RUSW w Iławie z 4 czerwca 1984 r., w której informował on o kolportażu ulotek w Iławie w budynkach mieszkalnych przy ulicach Grunwaldzkiej 4 i 2 oraz przy ulicy Kościuszki 4B. Fakt ten zgłosił obywatel H. J. OKOŁOWSKI, który w swojej klatce zaobserwował rozrzucone ulotki o treści wzywającej do bojkotu wyborów do Rad Narodowych. Sierż. M. STEBELSKI udał się na poszukiwanie ulotek z dwoma innymi funkcjonariuszami. Ogółem zabezpieczyli 63 ulotki. W tym samym czasie notatka służbowa sporządzona przez ppor. K. PRZYBYSZA z RUSW w Iławie z 4 czerwca 1984 r. informowała również o znalezieniu ulotek nawołujących do bojkotu tych samych wyborów, a rozkolportowano je w ZSM w Iławie. Informację o ulotkach przekazał dyrektor szkoły ZASUWA i oddał siedem sztuk, które wcześniej znalazł w koszu na śmieci obok boiska szkolnego nauczyciel H.K. ZABŁOTNY. Ulotki znalazła także sprzątaczka. (...)Por. E. TUROWSKI informował o otrzymaniu od zastępcy dyrektora Iławskiego Przedsiębiorstwa Budowlanego CZ. SAWICKIEGO pięciu ulotek, które tenże znalazł w godzinach rannych przed swoim domem w Iławie przy ulicy Brzozowej, także 4 czerwca 1984 r. chor. J. MAZUREWICZ powiadomił natomiast o przyjściu do RUSW w Iławie dyrektora Zakładów Drobiarskich w Iławie Z. PYDYNIAKA, który przekazał jedną ulotkę i prosił o kontakt z pracownikiem SB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 08:55 w której ksiegarni ta książka jest bo jakoś nie spotkałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JR Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 10:15 Nakład wyczerpany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZYTELNIK "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa OTO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 11:01 Osoby pragnące nabyć tę ciekawą pozycje proszone są o kontakt z P. Władysławem Kałudzińskim – prezesem Stowarzyszenia „Pro Patria” w Olsztynie. Cena 20.00 zł Tel.: /089/ 5343555 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 15:33 THX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 18:22 Osoby pragnące nabyć tę ciekawą pozycje proszone są o kontakt z P. Władysławem Kałudzińskim – prezesem Stowarzyszenia „Pro Patria” w Olsztynie. Cena 20.00 zł Tel.: /089/ 5343555 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekk Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 00:27 „Andrzej Bober, dawny wiceprzewodniczący olsztyńskiej »Solidarności«, był jednym z najbardziej niezwykłych uczestników odbywającego się jesienią 1981 r. I Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ »Solidarność«. Wśród niespełna 900 delegatów należał bowiem do grona czterech byłych funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa. A wśród nich był jedynym, który ze służby w resorcie spraw wewnętrznych odszedł na własną prośbę” – pisze historyk IPN Grzegorz Majchrzak. Gazeta Polska, nr 48/07, 28.11.2007 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 14:34 Kto ma książkę, niech tu wpisze ksywy i nazwiska TW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 14:42 TW Jeż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 19:11 nie jątrz, nie ma takiego TW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.08, 19:16 str. 80 książki Marek Błażej Żyliński- TW ps."Borzymowski" i TW ps. "Piotr Szczery"(pozostający na kontakcie Wydz.IV). szczery?-buaahahahaha, nazwisk nie znam i nie wiem, czy chcę znać:-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.08, 19:36 aa,zapomniałem, jeszcze "uczestnik" I Zjazdu Krajowego NSZZ Solidarność,"obsługujący" nasz udział w Zjeździe - TW ps. "Radian", twórca planowej i stałej kontroli operacyjnej Wydz. III"A" (str.79}. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.08, 19:47 i teraz mi znowu smutno, Wojtku, że wszystko nie tak:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 00:36 Kto w Zarządzie Regionu był TW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 20.06.08, 09:17 Do Adama Dzisiaj juz wiem, kto, i w którym organie, ale tylko z ustnych informacji kolegów z aktualnych władz Solidarności, którzy mieli wgląd do teczek w IPN. Nie mogę w tej sytuacji, bez dokumentów, powiedzieć nazwisk. Musisz zrozumieć, piszę pod własnym nazwiskiem, a ponadto, po tym co przezyłem, brzydzę się dobrowolnymi TW. Piszę dobrowolnymi, bo były też sytuacje straszne, gdzie ludzie pękali, jak bańki mydlane. Marek Żyliński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 11:11 Prośba o onych inicjały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 20.06.08, 11:22 Do Adama Tego teraz nie wiem, ale się dowiem i za kilka dni przekażę, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 16:02 OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 18:14 Wciąż czekam na onych inicjały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 27.06.08, 08:33 Witam Cię Adamie! Koledzy mi potwierdzili, że zapisy w książce Anny Górskiej Klepackiej (str 99-100) odpowiadają prawdzie i ich przemyśleniom. Na szczeblu Prezydium Zarządu Regionu NSZZ Solidarność - "pracował" TW ps. "Radian" i "Wacław" ( dwa pseudonimy) Wśród pracowników etatowych ZR - KO (kontakt operacyjny) ps. "Siostrzeniec" To TW "Radian" musiał "sprzedać" informację, o naszej decyzji na posiedzeniu 12 grudnia 1981r o pobraniu z konta Związku 2 mln złotych i sposobu ich ukrycia, bo ta część ostatniego posiedzenia Prezydium była utajniona. Ja, po aresztowaniu w nocy z 12/13 grudnia w siedzibie ZR (pełniłem wówczas dyżur całonocny), podczas przesłuchań w więzieniu "nie pamiętałem", co było przedmiotem naszego posiedzenia dzień wcześniej. Dzisiaj Vice Prezydent Olsztyna T. Głażewsski "nie pamięta", czy w odczytanym w audycji Radia Olsztyn Jego oświadczeniu powiedział "...dobrze też się stało, że internowano ekstremistów z Solidarności". Przygotowuję nowy, bardzo poważny wątek, w którym postaram się odświeżyć jego pamięć, a przynajmniej żeby tamte chwile, zachowania ludzkie, odwagę i strach, walkę o godność i honor oraz dramatyczne przeżycia "ekstremistów" dobrze zapamiętał. Na zrozumienie nie liczę, bo to kwestia gatunku człowieka. Pozdrawiam Marek Żyliński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemiesz Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 22:16 Tajniaki i szpicle to karły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza z Iławy Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 00:14 Jestem za otwarciem tych akt dla wszystkich. Raz a dobrze przewietrzyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Boldt Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 18:03 Nie cierpię niedomówień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areK Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 02:43 Chlorprothixen dostalem juz na poczatku leczenia w dawce 150 mg na dobe, pozniej zwiekszyli do 400mg/dobe, dajac najwieksza dawke 200mg/noc. poczatkowo nic nie zapowiadalo tego najgorszego, bylem tylko lekko zamulony dzialaniem leku.dopiero po paru dniach sie zaczelo: moglem godzinami siedziec bez ruchu na krzesle pod oknem i gapic sie na autobusy i samochody - stan katatoniczny!!! nic mi sie nie chcialo, kazda aktywnosc przychodzila mi z trudnoscia - wymuszalem na sobie pewne rzeczy. do tego doszlo jeszcze zupelne otepienie; brak mysli; nie wiem jak to nazwac ale to bylo okropne.ale najgorsze dopiero bylo przede mna. pewnego pieknego dnia dostalem kręczy oczy - tzn. wykrecilo mi oczy do gory, tak ze nie moglem chodzic bo potykalem sie o wszystko. pielegniarki daly mi na to pridinol, ale to nie pomoglo. jakies 20 minut pozniej poczulem sie gorzej i kazali mi isc na dol do lekarza ktory ma dyzur. i masakra!!!moja glowa wygiela sie do tylu pod katem 90 stopni w stosunku do karku!!! nie moglem isc dalej sam i zaprowadzila mnie pielegniarka.lekarz nic tylko gapi sie na mnie i po dluzszej chwili mowi: "nie moze pan wyprostowac glowy?/no nie, ku..../to objawy histeri". wracam i dali mi jakis zastrzyk po ktorym mi przeszlo. Te objawy powtarzaly sie jeszcze z 10 razy, az mi to odstawili i dali anafranil, po ktorym tez mialem fajne jazdy, ale to inna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winrych Wójt Sorkwit agentem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 11:54 Badając archiwa IPN autorka książki "SB na tropach Solidarności" dotarła do teczki, w której obecny wójt gminy Sorkwity Piotr Wołkowicz, figuruje jako Tajny Współpracownik SB. Wójt stanowczo zaprzecza, ale publikację poważnie potraktowali jego polityczni przeciwnicy i domagają się dymisji. ww6.tvp.pl/2902,20080424702865.strona Piotr Wołkowicz - osoba dobrze znana w Sorkwitach. Od kilkunastu lat bez przerwy jest wójtem tej gminy. Zdziwiły go doniesienia o tym, że w latach '80 miał być Tajnym Współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa. Nie zaprzecza jednak , że w Stanie Wojennym wielokrotnie był nękany przez milicję. Piotr Wołkowicz dodaje, że mogło to być związane, z tym, że był gminnym liderem Solidarności rolników i tworzył ruch obywatelski. W niewinność wójta nie wierzą jego przeciwnicy. Niektórzy od dawna podejrzewali go o współpracę z SB, a książka "SB na tropach Solidarności" ich w tym utwierdziła. W książce Agnieszki Górskiej-Klepackiej jest zaledwie kilka zdań na temat rzekomej współpracy Piotra Wołkowicza z SB. Autorka zastrzega, że jest to wstępna analiza materiałów IPN i na tym etapie nie można przesądzać w stu procentach o współracy. W książce znalazło się ponad 150 pseudonimów Tajnych Współpracowników z Warmii i Mazur, spośród których około 30 autorka wymienia z nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winrych Re: Wójt Sorkwit agentem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 21:30 seeik.bloog.pl/d,,id,3835559,m,pazdziernika,r,2008,title,Fakty-IPN-bada-mragowskie-twarze-bezpieki,index.html?ticaid=679ae Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ociec Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 15:49 Prać brudy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PANACEUM Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 22:18 biznes.onet.pl/2,1777650,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 20:47 Osoby pragnące nabyć tę ciekawą pozycje proszone są o kontakt z P. Władysławem Kałudzińskim – prezesem Stowarzyszenia „Pro Patria” w Olsztynie. Cena 20.00 zł Tel.: /089/ 5343555 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zatorzanka Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 12:54 A ja ciekaw jestem, ile jeszcze pokoleń będzie przerabiało temat lustracji? Może czas wreszcie spojrzeć w przyszłość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacap Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 06.07.08, 15:06 z niejasną przeszłością ,przyszłość to wieczne Saksy u Obcych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam z Bartąga Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 12:40 I wypiąć d na przeszłość ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacap Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 12.07.08, 13:37 czyżby Komuch Cię przeleciał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam z Bartąga Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 23:25 Projekcja niespełnień ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwidzyń Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 20:13 komuszków zabolało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++++ Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 22:31 prawda zwycięży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamut Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 18.08.08, 06:44 Prawda i Ekologia...zwyciężą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 23:42 members.iinet.net.au/~miroslaw/enc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irka Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 20.09.08, 07:49 members.iinet.net.au/~miroslaw/KRAJ_UTRACONY_66.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macaj Antoni Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 20.10.08, 07:39 wirtualnapolonia.files.wordpress.com/2008/10/dess508.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rezo Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 00:07 kim była agentka X-1 ? warot w audycji robi sobie jaja z ludzi i nzwiska nie zapodaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siła twórcza Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 15.11.08, 06:03 To przez X1 sb sterowała olsztyńską solidarnością? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JSKS Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 01:06 Od '80 trudniłem się fotoreporterką w Trójmieście (nie byłem związany z reżimowymi mediami). Wtedy w grudniu kiedy p. T.G. spotykał się z funkcjonariuszem SB fotografowałem i filmowałem również na terenie i z terenu pacyfikowanej stoczni, później wielokrotnie fotografowałem "ulicę", fotografowałem również odbywając służbę wojskową przed '89, raz tylko w połowie lat '80 na 1 maja po pochodzie zostałem zaciągnięty do "suki", z której dzięki mojej sile perswazji i bez składania słownych czy pisemnych zobowiązań udało mi się bezboleśnie wyjść. Do dziś śnią się mi spoceni zomowcy. Przewoziłem, kopiowałem (w tym i drukowałem, posiadałem też sita do sitodruku i farbę drukarska), czasami puszczałem w obieg podziemne wydawnictwa. Może nie było to na skalę zainteresowań ówczesnej bezpieki. Może miałem dużo szczęścia. Może po prostu dzięki wychowaniu w domu rodzinnym (bo nie dzięki ówczesnej szkole) miałem jasno określone widzenie świata. Może też dzięki temu nie dałem się "złapać". Takie życiorysy również wówczas się tworzyły... Dlatego nigdy nie uznam mętnych tłumaczeń, krętaczeń i śliskich zachowań koniunkturalistów, serwilistów i współpracowników bezpieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw.lisek Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 10.05.09, 18:06 I trop się urwał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvira07 Wołkowicz: Nigdy nie byłem tajnym współpracownikie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 15:59 mragowo.wm.pl/Wolkowicz:-Nigdy-nie-bylem-tajnym-wspolpracownikiem-SB,44676 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Wołkowicz: Nigdy nie byłem tajnym współpracow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 07:24 w IPN nadal pracuja dawni współpracownicy SB i pomyłki sa pewne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.play-internet.pl 28.12.14, 23:13 pełny tekst książki www.propatria.olsztyn.pl/graf/na_tropach.pdf Odpowiedz Link Zgłoś