Dodaj do ulubionych

"SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepackiej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 14:34
internowani.xg.pl/index.php?type=article&aid=520
Ktoś czytał?
Obserwuj wątek
    • Gość: dziadek Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 17:04
      tak, nawet nabyłem, swietna rzecz szczególnie dla młodych ludzi,
      nawet mnie ciężko uwierzyć że tak to było w państwie reżimu
      czerwonego, polecam,
      • Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 18:37
        Są nazwiska TW ?
    • Gość: Iza z Iławy Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 11:57
      Fragment dotyczący Iławy- W aktach sprawy przekazanej do WUSW w
      Olsztynie 8 czerwca 1984 r. zachowała się notatka służbowa sierż. M.
      STEBELSKIEGO z RUSW w Iławie z 4 czerwca 1984 r., w której
      informował on o kolportażu ulotek w Iławie w budynkach mieszkalnych
      przy ulicach Grunwaldzkiej 4 i 2 oraz przy ulicy Kościuszki 4B. Fakt
      ten zgłosił obywatel H. J. OKOŁOWSKI, który w swojej klatce
      zaobserwował rozrzucone ulotki o treści wzywającej do bojkotu
      wyborów do Rad Narodowych. Sierż. M. STEBELSKI udał się na
      poszukiwanie ulotek z dwoma innymi funkcjonariuszami. Ogółem
      zabezpieczyli 63 ulotki.
      W tym samym czasie notatka służbowa sporządzona przez ppor. K.
      PRZYBYSZA z RUSW w Iławie z 4 czerwca 1984 r. informowała również o
      znalezieniu ulotek nawołujących do bojkotu tych samych wyborów, a
      rozkolportowano je w ZSM w Iławie. Informację o ulotkach przekazał
      dyrektor szkoły ZASUWA i oddał siedem sztuk, które wcześniej znalazł
      w koszu na śmieci obok boiska szkolnego nauczyciel H.K. ZABŁOTNY.
      Ulotki znalazła także sprzątaczka.
      (...)Por. E. TUROWSKI informował o otrzymaniu od zastępcy dyrektora
      Iławskiego Przedsiębiorstwa Budowlanego CZ. SAWICKIEGO pięciu
      ulotek, które tenże znalazł w godzinach rannych przed swoim domem w
      Iławie przy ulicy Brzozowej, także 4 czerwca 1984 r. chor. J.
      MAZUREWICZ powiadomił natomiast o przyjściu do RUSW w Iławie
      dyrektora Zakładów Drobiarskich w Iławie Z. PYDYNIAKA, który
      przekazał jedną ulotkę i prosił o kontakt z pracownikiem SB.
      • Gość: Maciek Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 08:55
        w której ksiegarni ta książka jest bo jakoś nie spotkałem
        • Gość: JR Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 10:15
          Nakład wyczerpany.
          • Gość: CZYTELNIK "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa OTO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 11:01
            Osoby pragnące nabyć tę ciekawą pozycje proszone są o kontakt z P.
            Władysławem Kałudzińskim – prezesem Stowarzyszenia „Pro Patria” w
            Olsztynie.
            Cena 20.00 zł

Tel.: /089/ 5343555
            • Gość: Maciek Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 15:33
              THX
              • Gość: Madzia Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 18:22
                Olsztynie.
                Cena 20.00 zł

• Gość: rekk Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 00:27
                  „Andrzej Bober, dawny wiceprzewodniczący
                  olsztyńskiej »Solidarności«, był jednym z najbardziej niezwykłych
                  uczestników odbywającego się jesienią 1981 r. I Krajowego Zjazdu
                  Delegatów NSZZ »Solidarność«. Wśród niespełna 900 delegatów należał
                  bowiem do grona czterech byłych funkcjonariuszy aparatu
                  bezpieczeństwa. A wśród nich był jedynym, który ze służby w resorcie
                  spraw wewnętrznych odszedł na własną prośbę” – pisze historyk IPN
                  Grzegorz Majchrzak. Gazeta Polska, nr 48/07, 28.11.2007 r.
    • Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 14:34
      Kto ma książkę, niech tu wpisze ksywy i nazwiska TW.
      • Gość: olsztyniak Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 14:42
        TW Jeż
        • Gość: olga Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 19:11
          nie jątrz, nie ma takiego TW
        • Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.08, 19:16
          str. 80 książki
          Marek Błażej Żyliński- TW ps."Borzymowski" i TW ps. "Piotr
          Szczery"(pozostający na kontakcie Wydz.IV).

szczery?-buaahahahaha,
          nazwisk nie znam i nie wiem, czy chcę znać:-((
          • Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.08, 19:36
            aa,zapomniałem,
            jeszcze "uczestnik" I Zjazdu Krajowego NSZZ
            Solidarność,"obsługujący" nasz udział w Zjeździe - TW ps. "Radian",
            twórca planowej i stałej kontroli operacyjnej Wydz. III"A"
            (str.79}.
            • Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.08, 19:47
              i teraz mi znowu smutno, Wojtku, że wszystko nie tak:-(
              • Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 00:36
                Kto w Zarządzie Regionu był TW?
                • Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 20.06.08, 09:17
                  Do Adama
                  Dzisiaj juz wiem, kto, i w którym organie, ale tylko z ustnych
                  informacji kolegów z aktualnych władz Solidarności, którzy mieli
                  wgląd do teczek w IPN. Nie mogę w tej sytuacji, bez dokumentów,
                  powiedzieć nazwisk. Musisz zrozumieć, piszę pod własnym nazwiskiem,
                  a ponadto, po tym co przezyłem, brzydzę się dobrowolnymi TW. Piszę
                  dobrowolnymi, bo były też sytuacje straszne, gdzie ludzie pękali,
                  jak bańki mydlane.
                  Marek Żyliński
                  • Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 11:11
                    Prośba o onych inicjały.
                    • Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 20.06.08, 11:22
                      Do Adama
                      Tego teraz nie wiem, ale się dowiem i za kilka dni przekażę, ok?
                      • Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 16:02
                        OK
                      • Gość: Adam Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 18:14
                        Wciąż czekam na onych inicjały.
                        • Gość: Marek Żyliński Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.olsztyn.mm.pl 27.06.08, 08:33
                          Witam Cię Adamie!
                          Koledzy mi potwierdzili, że zapisy w książce Anny Górskiej
                          Klepackiej (str 99-100) odpowiadają prawdzie i ich przemyśleniom.
                          Na szczeblu Prezydium Zarządu Regionu NSZZ Solidarność - "pracował"
                          TW ps. "Radian" i "Wacław" ( dwa pseudonimy)
                          Wśród pracowników etatowych ZR - KO (kontakt operacyjny)
                          ps. "Siostrzeniec"
                          To TW "Radian" musiał "sprzedać" informację, o naszej decyzji na
                          posiedzeniu 12 grudnia 1981r o pobraniu z konta Związku 2 mln
                          złotych i sposobu ich ukrycia, bo ta część ostatniego posiedzenia
                          Prezydium była utajniona.
                          Ja, po aresztowaniu w nocy z 12/13 grudnia w siedzibie ZR (pełniłem
                          wówczas dyżur całonocny), podczas przesłuchań w więzieniu "nie
                          pamiętałem", co było przedmiotem naszego posiedzenia dzień wcześniej.

Dzisiaj Vice Prezydent Olsztyna T. Głażewsski "nie pamięta", czy w
                          odczytanym w audycji Radia Olsztyn Jego oświadczeniu
                          powiedział "...dobrze też się stało, że internowano ekstremistów z
                          Solidarności".
                          Przygotowuję nowy, bardzo poważny wątek, w którym postaram się
                          odświeżyć jego pamięć, a przynajmniej żeby tamte chwile, zachowania
                          ludzkie, odwagę i strach, walkę o godność i honor oraz dramatyczne
                          przeżycia "ekstremistów" dobrze zapamiętał.
                          Na zrozumienie nie liczę, bo to kwestia gatunku człowieka.
                          Pozdrawiam
                          Marek Żyliński.
                          • Gość: Lemiesz Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 22:16
                            Tajniaki i szpicle to karły!
                            • Gość: Iza z Iławy Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 00:14
                              Jestem za otwarciem tych akt dla wszystkich. Raz a dobrze
                              przewietrzyć .
                              • Gość: von Boldt Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 18:03
                                Nie cierpię niedomówień.
                          • Gość: areK Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 02:43
                            Chlorprothixen dostalem juz na poczatku leczenia w dawce 150 mg na
                            dobe, pozniej zwiekszyli do 400mg/dobe, dajac najwieksza dawke
                            200mg/noc. poczatkowo nic nie zapowiadalo tego najgorszego, bylem
                            tylko lekko zamulony dzialaniem leku.dopiero po paru dniach sie
                            zaczelo: moglem godzinami siedziec bez ruchu na krzesle pod oknem i
                            gapic sie na autobusy i samochody - stan katatoniczny!!!
                            nic mi sie nie chcialo, kazda aktywnosc przychodzila mi z
                            trudnoscia - wymuszalem na sobie pewne rzeczy. do tego doszlo
                            jeszcze zupelne otepienie; brak mysli; nie wiem jak to nazwac ale to
                            bylo okropne.ale najgorsze dopiero bylo przede mna. pewnego pieknego
                            dnia dostalem kręczy oczy - tzn. wykrecilo mi oczy do gory, tak ze
                            nie moglem chodzic bo potykalem sie o wszystko. pielegniarki daly mi
                            na to pridinol, ale to nie pomoglo. jakies 20 minut pozniej poczulem
                            sie gorzej i kazali mi isc na dol do lekarza ktory ma dyzur. i
                            masakra!!!moja glowa wygiela sie do tylu pod katem 90 stopni w
                            stosunku do karku!!! nie moglem isc dalej sam i zaprowadzila mnie
                            pielegniarka.lekarz nic tylko gapi sie na mnie i po dluzszej chwili
                            mowi: "nie moze pan wyprostowac glowy?/no nie, ku..../to objawy
                            histeri". wracam i dali mi jakis zastrzyk po ktorym mi przeszlo.
                            Te objawy powtarzaly sie jeszcze z 10 razy, az mi to odstawili i
                            dali anafranil, po ktorym tez mialem fajne jazdy, ale to inna
                            sprawa...
    • Gość: Winrych Wójt Sorkwit agentem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 11:54
      Badając archiwa IPN autorka książki "SB na tropach Solidarności"
      dotarła do teczki, w której obecny wójt gminy Sorkwity Piotr
      Wołkowicz, figuruje jako Tajny Współpracownik SB. Wójt stanowczo
      zaprzecza, ale publikację poważnie potraktowali jego polityczni
      przeciwnicy i domagają się dymisji.

ww6.tvp.pl/2902,20080424702865.strona

Piotr Wołkowicz - osoba dobrze znana w Sorkwitach. Od kilkunastu lat
      bez przerwy jest wójtem tej gminy. Zdziwiły go doniesienia o tym, że
      w latach '80 miał być Tajnym Współpracownikiem Służby
      Bezpieczeństwa. Nie zaprzecza jednak , że w Stanie Wojennym
      wielokrotnie był nękany przez milicję. Piotr Wołkowicz dodaje, że
      mogło to być związane, z tym, że był gminnym liderem Solidarności
      rolników i tworzył ruch obywatelski.

W niewinność wójta nie wierzą jego przeciwnicy. Niektórzy od dawna
      podejrzewali go o współpracę z SB, a książka "SB na tropach
      Solidarności" ich w tym utwierdziła.

W książce Agnieszki Górskiej-Klepackiej jest zaledwie kilka zdań na
      temat rzekomej współpracy Piotra Wołkowicza z SB. Autorka zastrzega,
      że jest to wstępna analiza materiałów IPN i na tym etapie nie można
      przesądzać w stu procentach o współracy.

W książce znalazło się ponad 150 pseudonimów Tajnych
      Współpracowników z Warmii i Mazur, spośród których około 30 autorka
      wymienia z nazwiska.

• Gość: Winrych Re: Wójt Sorkwit agentem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 21:30
        seeik.bloog.pl/d,,id,3835559,m,pazdziernika,r,2008,title,Fakty-IPN-bada-mragowskie-twarze-bezpieki,index.html?ticaid=679ae
    • Gość: Ociec Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 15:49
      Prać brudy !
      • Gość: PANACEUM Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 22:18
        biznes.onet.pl/2,1777650,wiadomosci.html
    • Gość: Gruby Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 20:47
      Olsztynie.
      Cena 20.00 zł

• Gość: Zatorzanka Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 12:54
      A ja ciekaw jestem, ile jeszcze pokoleń będzie przerabiało temat
      lustracji?
      Może czas wreszcie spojrzeć w przyszłość?
      • Gość: Kacap Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 06.07.08, 15:06
        z niejasną przeszłością ,przyszłość to wieczne Saksy u Obcych...
      • Gość: Adam z Bartąga Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 12:40
        I wypiąć d na przeszłość ?
        • Gość: Kacap Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 12.07.08, 13:37
          czyżby Komuch Cię przeleciał?
          • Gość: Adam z Bartąga Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 23:25
            Projekcja niespełnień ?
            • Gość: Kwidzyń Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 20:13
              komuszków zabolało
    • Gość: +++++ Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 22:31
      prawda zwycięży
      • Gość: Mamut Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 18.08.08, 06:44
        Prawda i Ekologia...zwyciężą
    • Gość: ata Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 23:42
      members.iinet.net.au/~miroslaw/enc.htm
      • Gość: Irka Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 20.09.08, 07:49
        members.iinet.net.au/~miroslaw/KRAJ_UTRACONY_66.htm
        • Gość: Macaj Antoni Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 20.10.08, 07:39
          wirtualnapolonia.files.wordpress.com/2008/10/dess508.gif
    • Gość: rezo Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 00:07
      kim była agentka X-1 ? warot w audycji robi sobie jaja z ludzi i
      nzwiska nie zapodaje
      • Gość: Siła twórcza Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 15.11.08, 06:03
        To przez X1 sb sterowała olsztyńską solidarnością?
    • Gość: JSKS Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 01:06

Od '80 trudniłem się fotoreporterką w Trójmieście (nie byłem
      związany z reżimowymi mediami). Wtedy w grudniu kiedy p. T.G.
      spotykał się z funkcjonariuszem SB fotografowałem i filmowałem
      również na terenie i z terenu pacyfikowanej stoczni, później
      wielokrotnie fotografowałem "ulicę", fotografowałem również
      odbywając służbę wojskową przed '89, raz tylko w połowie lat '80 na
      1 maja po pochodzie zostałem zaciągnięty do "suki", z której dzięki
      mojej sile perswazji i bez składania słownych czy pisemnych
      zobowiązań udało mi się bezboleśnie wyjść. Do dziś śnią się mi
      spoceni zomowcy. Przewoziłem, kopiowałem (w tym i drukowałem,
      posiadałem też sita do sitodruku i farbę drukarska), czasami
      puszczałem w obieg podziemne wydawnictwa. Może nie było to na skalę
      zainteresowań ówczesnej bezpieki. Może miałem dużo szczęścia. Może
      po prostu dzięki wychowaniu w domu rodzinnym (bo nie dzięki
      ówczesnej szkole) miałem jasno określone widzenie świata. Może też
      dzięki temu nie dałem się "złapać". Takie życiorysy również wówczas
      się tworzyły... Dlatego nigdy nie uznam mętnych tłumaczeń, krętaczeń
      i śliskich zachowań koniunkturalistów, serwilistów i
      współpracowników bezpieki.
      • Gość: tw.lisek Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.centertel.pl 10.05.09, 18:06
        I trop się urwał
    • Gość: elvira07 Wołkowicz: Nigdy nie byłem tajnym współpracownikie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 15:59
      mragowo.wm.pl/Wolkowicz:-Nigdy-nie-bylem-tajnym-wspolpracownikiem-SB,44676
      • Gość: jacek Re: Wołkowicz: Nigdy nie byłem tajnym współpracow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 07:24
        w IPN nadal pracuja dawni współpracownicy SB i pomyłki sa pewne
    • Gość: ak Re: "SB na tropach Solidarności" A.Górskiej-Klepa IP: *.play-internet.pl 28.12.14, 23:13
      pełny tekst książki
      www.propatria.olsztyn.pl/graf/na_tropach.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka