Dodaj do ulubionych

kto widział z czego robią cienkie wędliny, nie zje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 11:33
nigdy
Obserwuj wątek
    • Gość: wą-s kto widział z czego robią marmoladę, nie zje IP: *.olsztyn.mm.pl 28.06.08, 16:49
      Coś w tym jest. Widziałem w latach 60tych produkcję marmolady z jabłek i nie jem
      tego do dziś. Widziałem również produkcję parówek wieprzowych, może trzy lata
      temu, i też tego nie jem. Ale dobra recepta to nie oglądać niczego od kuchni...
      szczególnie porodu.
      • ravendom Re: kto widział z czego robią marmoladę, nie zje 28.06.08, 21:21
        Ja miałem okazje pracować przez jakiś czas w pewnej bardziej znanej
        w okolicy firmie zajmującej się produkcją różnych mięsnych specjałów
        i powiem szczerze, ze u mnie reakcja odwrotna. Zobaczyłem i jem z
        jeszcze większym smakiem. Znajomi pracowali w McDonald'sie i też się
        przekonali (wcześniej nie przepadali). Tak więc gadanie typu "Nie
        oglądaj od kuchni" się nie zawse sprawdza, a często jest to tylko
        utarty, powtarzany przez ludzi slogan.
      • Gość: veg Re: kto widział z czego robią marmoladę, nie zje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 17:19
        forum.sws.org.pl/viewtopic.php?t=2884
    • Gość: kontroler Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.ols.vectranet.pl 28.06.08, 21:52
      Interesuje mnie konkretny fakt: czy o tym wszystkim wiedział prezydent JCM ? i
      czy zrobił coś w celu zapobieżenia wystąpienia takiego stanu?
      Sprawa jest niezwykle poważna proszę o informacje
      • Gość: Krzysztof Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 08:17
        ja tyez pracowałem ale na prpodukcji a nie jako właściciel
        nigdy nie zjem
        • Gość: Hana Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.ols.vectranet.pl 29.06.08, 09:42
          Do Azora - Nawet nie chcę wiedzieć i dlatego nie przeczytałam wpisów. Tu na
          forum jest też wątek o mleku / też nie czytam /. Gdyby się widziało, jak
          powstaje żywność, którą kupujemy w sklepach, to niczego by się nie chciało jeść.
          Takie informacje powinny trafiać do sanepidu.
          • Gość: Basia Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 15:23
            sanepid dobrze o tym wie
          • reklama-bolek5 Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni 22.02.09, 17:50
            Cała sztuka w odpowiednim przyrządzeniu.
    • Gość: Lohse Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 10:52
      www.wrzuta.pl/obraz/mcXZgRQOvl/kebab
    • Gość: ada Re:człowiek w przeciwieństwie do świni IP: *.ols.vectranet.pl 21.09.08, 13:05
      zje każde gów.o.
      • Gość: Luka Re:człowiek w przeciwieństwie do świni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 23:29
        Znam taką jedną, co się tylko w gó...e tapla i dobrze jej z tym, chociaz pewnie
        w końcu się utopi.
      • reklama-bolek5 Re:człowiek w przeciwieństwie do świni 22.02.09, 17:52
        Jednak nie każde. Czy słyszałeś np. by ktoś zjadł kocie??? /świadomie?/
        • Gość: insp. rob-chłop Re:człowiek w przeciwieństwie do świni IP: *.centertel.pl 14.06.09, 16:28
          biznes.onet.pl/0,1989345,wiadomosci.html
    • Gość: Agnieszka Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 09:43
      Oglądałam program w tv o kebabach...
      Mięso na kebab powstaje z resztek. Resztki wsadza się do specjalnego
      pomieszczenia, w którym woda pod wysokim ciśnieniem (taki szlałf)
      oddziela je od kości, skóry i reszty syfu. poniewaz to resztki jest
      tam bardzo mało mięsa, a co za tym idzie białka, ta czarna bryła to
      w jakiś 70% tłuszcz zwięrzęcy. Sam syf... odkąd to obejrzałem nie
      zjadłam już ani 1 kebaba....
      • Gość: Smakosz (znawca)!! Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 19:43
        Ludzie!!!! Co wy wiecie o produkcji wędlin??? Jak i z czego są robione?
        Jeżeli wędlina jest tańsza od kilograma (żywca), to na pewno nie jest z
        tego.......z czego powinna być!!!!
        • reklama-bolek5 Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni 22.02.09, 17:55
          ...z czego??? Ja jem te najtańsze i chciałbym wiedzieć. Nazwy różnych chemikalii
          niewiele mi mówią.
    • Gość: wolf Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 10:25

jeżeli mówimy o mięsie to tylko duszone lub gotowane!!!!
      pozostałe możliwości są ryzykowne
    • Gość: ege Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 19:36
      Dowiedz się, czym jest wegetarianizm, jak możesz na nim skorzystać i
      dlaczego tyle osób decyduje się na wegetarianizm.

www.nexto.pl/rf/pr?p=1241&pid=135519
      • Gość: radek Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 12:48

od kilku lat nie jem mięsa i uradykalniłem swoją postawę poprzez
        przejście na najradydakalniejszą odmianę wegetarianizmu -
        wodotarianizm (je się tylko wodę, nie morduje roślin
        • Gość: detritus Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.gprs.plus.pl 22.02.09, 13:15
          > wodotarianizm (je się tylko wodę, nie morduje roślin

Super dieta, ale do momentu kiedy sie zobaczy pod mikroskopem ile zyjatek w
          wodzie plywa ;o)))))
          • reklama-bolek5 Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni 22.02.09, 17:46
            I jak się do nich dołączy...
    • Gość: Dziad_Borowy Moje kotlety na patelni tytanowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 14:16
      img90.imageshack.us/img90/7417/kotleten.jpg
      Powiadam Wam - smażenie na patelni z pokryciem tytanowym to jest
      zupełnie inny wymiar smażenia!
      Patelacha się dłużej nagrzewa, ale równomiernie - nie ma prawa nic
      się przypalić. Po smażeniu zlewa się tłuszcz do kibla i nawet kropla
      nie zostanie! Wot technologija... Minus - cena: 200zeta.
      • Gość: 2man Re: Moje kotlety na patelni tytanowej IP: *.olsztyn.mm.pl 22.02.09, 16:00
        Wy tu o cienkich wędlinach... A z czego robią te grube?
      • Gość: Asia Re: Moje kotlety na patelni tytanowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 11:42
        A gdzie taką kupić w Olsztynie
    • reklama-bolek5 Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni 22.02.09, 17:44
      Wiem z czego robią najtańsze parówki, i chwała tym co w ogóle je robią.
      Inaczej ta część społeczeństwa, która żyje w kryzysie permanentnym, nie znała by nawet w przybliżeniu smaku "mięsa". W końcu skórki wieprzowe itp. to też proteiny. Kogo stać na szyneczkę, smacznego /jeśli na nią uczciwie zarobił/, ale biedacy też coś jeść muszą. I nie mówcie n i g d y, szanowni szyneczkożercy, bo nie wiadomo co przyszłość przyniesie.
      • Gość: Mengels Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.centertel.pl 15.03.09, 17:20
        www.jednodniowka.pl/forum/viewthread.php?forum_id=14&thread_id=137#742
      • Gość: azorek Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 17:30
        W pełni popieram! Każdy kij ma 2 końce - ten akurat jest dość ważny... jest
        grupa ludzi (wcale nie mała i nie tylko w Olsztynie) która pracuje (zupełnie
        uczciwie!) za naprawdę niewielkie pieniądze. W tych rodzinach też są dzieci. tam
        szynkę się widuje od naprawdę wielkiego dzwonu. Hau hau!
    • Gość: IK Stopcodex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 18:28
      www.stopcodex.pl/
    • Gość: aśka Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 13:30

mięso nie jest podrzebne do zycia i tyle
    • Gość: Wolf Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 18:15
      Kilogram za kilogramem, produkcja wołowiny powoduje wytwarzanie się
      gazów cieplarnianych które trzynastokrotnie bardziej przyczyniają
      się do zwiększenia globalnego ocieplenia niż czynią to gazy
      wygenerowane podczas produkcji mięsa drobiowego.

rolnicy.com/przemysl-miesny/jak-produkcja-miesa-wolowego-przyczynia-sie-do-ocieplenia-klimatu.html
      • Gość: nutria Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.centertel.pl 18.05.09, 17:15
        www.tvn24.pl/0,1600758,0,1,szczurze-mieso-na-eksport,wiadomosc.html
      • Gość: kałasznikow Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.centertel.pl 27.05.09, 07:23
        wiadomosci.onet.pl/1978244,11,item.html
      • Gość: Mariusz Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.05.09, 07:51
        Jedzenie tej wołowiny powoduje także powstawanie gazów cieplarnianych.
        Jedzenie roślin jeszcze bardziej /kapustne, strączkowe.../Picie mleka też.
        Pozostaje obgryzanie paznokci.
    • Gość: Benio Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 19:05
      Obejrzyj, warto:

www.youtube.com/watch?v=1roi45o07BI
    • Gość: Mariusz Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.05.09, 07:47
      Cienkie wędliny robi się z grubych, przez odpowiednie pokrojenie.
      Problem jest tylko z wodą, która przy cienkim krojeniu za bardzo się rozlewa
    • Gość: * Dioksyny są w boczku i pasztetach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 15:08
      www.dziennik.pl/wydarzenia/article278746/Dioksyny_sa_w_boczku_i_pasztetach.html
    • Gość: Barry Kent Paróweczki wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 19:10
      www.balcerzak.pl/produkty/plastry/Lisek-Ferdi.jpg
      • Gość: kawał świni Kurpiowskie wędliny najlepsze IP: *.centertel.pl 05.08.09, 12:00
        na Jakubowym Jarmarku i tylko z Łysego
        • Gość: sonia Re: Kurpiowskie wędliny najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 16:07
          czy z łysego,czy z obrośniętego,ale nigdy z masarni zaopatrujących nasze
          sklepy. Zróbcie, chociaż raz sami a nigdy nie zjecie tego świństwa ze sklepu
          zwanego wędliną,zrobionego z papieru toaletowego z domieszką soi
    • Gość: Teresa Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.filehostserver.eu 10.08.09, 10:20
      To czy naszemu organizmowi będzie czegoś brakować czy nie zależy od
      tego, czy mięso zastąpimy innymi produktami zawierającymi np. białko
      czy żelazo. Dlatego tak ważne jest, aby dieta była zróżnicowana
      (bezmięsna też może być zróżnicowana, a nawet często jest taka w
      znacznie większej mierze niż u osób jedzących mięso, idących zwykle
      na łatwiznę w przygotowywaniu posiłków).
      • Gość: GMO Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.centertel.pl 16.08.09, 19:48
        www.kworum.com.pl/art2585,nie_chca_polskiej_zywnosci_.html
      • Gość: gość Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.olsztyn.mm.pl 16.08.09, 20:57
        to z czego te wędliny?
        • Gość: doka Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.ip.secureserver.net 20.09.09, 19:22

zawartość mięsa w polskich kiełbasach to około 10 procent
          • Gość: idzi Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 23:31

reszta stare zmielone skarpety dworcowych żuli
          • Gość: ożeż Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 14:26
            www.sfora.pl/Ile-jest-miesa-w-kielbasach-Niewiele-a12008
            • Gość: Hratil Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.centertel.pl 06.11.09, 10:37
              sluchaj nauczyciela
              www.youtube.com/watch?v=shWWAwX2ez0&feature=related
          • Gość: robert Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.09, 19:20

wczoraj trafił mi się ząb w kaszance
            • bpkw Sam robie wedliny.......... 14.11.09, 19:53
              Zeby miec wyobrazenie ile go..a dodaje sie do miesa wystarczy podejsc na stoisko
              z miesem i popatrzec na lezaca tam poledwice a nastepnie przejsc na stoisko z
              wedlinami. "Przyrost" masy jest rzedu 400%.
              Dlatego od dluzszego czasu sam "produkuje" wedzonki i kielbasy.
              Pekluje schab, karkowke, szynke i boczek i po dwoch tygodniach daje do wedzenia.
              Podobnie jest z kielbasami, tylko ze je robie jeden dzien przed wedzeniem.
              Zawartosc miesa w miesie to 99 %, koszt na poziomie sredniej "sklepowej" ceny, a
              smak jest doskonaly.
              No i moje produkty po 2-ch dniach nigdy nie sa powleczone obrzydliwa sliska masa
              :((( .
              Z cala pewnoscia juz nigdy nie kupie wyrobow miesnych w sklepie...
              • bpkw W uzupelnieniu fotki 14.11.09, 19:57
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,102307953.html
                • Gość: gruby Re: W uzupelnieniu fotki IP: *.lh.pl 08.04.10, 15:43

mniam mniam, gdzie takie dostać?
              • Gość: Wanda Re: Sam robie wedliny.......... IP: 46.113.128.* 06.01.11, 09:38

Kiedyś z kilograma mięsa otrzymywało się 70-80 deko specjałów i wędlin,
                teraz nie żałuje się materiału, sypie sól, leje wodę, a ludziska i tak kupują.

• Gość: ara Re: Sam robie wedliny.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 17:39

najgorsza jest wszechobecna żelatyna wieprzowa - w serkach, ciastach, słodyczach.... fuuuj!
    • Gość: typowy polaczek Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.boo.pl 06.11.09, 10:46

nie jem mięsa w piątek, mimo że praktycznie jestem niewierzący
    • Gość: agata Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: 67.159.44.* 09.04.10, 08:20

wędliny wędlinami, ale tzw. nowalijek też nikomu nie polecam,
      zwłaszcza rzodkiewek nasyconych azotanami
    • Gość: * Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: 109.243.83.* 12.05.10, 14:39
      www.archiwumprasy.com/2000-08-23-pasztetowa-pod-mikroskopem.html
    • Gość: kazimierz Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 22:15

wędliny to żywność wysokiego ryzyka, po prostu

ps. jem właśnie kabanosy kani, pycha
      • Gość: bj Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.unifiedlayer.com 24.04.14, 13:43

poluję na ścinki wędlin w hipermarketach, których cena jest konkurencyjna, a które są z reguły pełnowartościowym mięsem i nadają się jak najbardziej do kanapek
    • Gość: Tomasz Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 21:26

Kiełbasa zwyczajna za komuny smakowała i była lepsza niż to
      supermarketowe ścierwo, co się taraz szynką nazywa. Jeszcze
      będziecie prosić, żeby komuna wróciła.
    • Gość: pop Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.10, 11:13
      z czego ?
      • Gość: szczuropodobny Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.centertel.pl 10.09.10, 09:01
        a co z kaszanką?
        podatki.onet.pl/stanieja-chleb-nabial-i-wedliny,19923,3655117,1,prasa-detal
    • Gość: vetus Re: kto widział z czego robią cienkie wędliny, ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 09:44

klubowe pamiętacie?
      = kochany leonidzie, u nas bida, odeślij wędlinę ekspresem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka