Dodaj do ulubionych

Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 18:32
Skoro J. Szmit straszy założeniem społecznego komitetu w celu usunięcia
pomnika Dunikowskiego załóżmy komitet na rzecz ratowania pomnika jako dzieła
wybitnego polskiego rzeźbiarza i znakomitego układu urbanistycznego jaki
zostawił naszemu miastu. Założę się, ze liczbą głosów przebijemy pisiaków i
innych wodogłowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Banalne zło Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.olsztyn.mm.pl 25.03.09, 18:46
      Dość fałszowania! Jeśli Olsztyniak chce powołać społeczny komitet, to niech
      wybrzmi jego prawdziwa nazwa: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Wdzięczności
      Armii Czerwonej. Dopiero wtedy okaże się, o co się dopomina i jaka przyświeca mu
      idea. Nie wypada zasłaniać się Dunikowskim. Wybitnym poetą był Broniewski, ale w
      czytankach szkolnych - i dobrze! - nie ma jego "Słowa o Stalinie". Warto to brać
      pod uwagę.
      • Gość: manniak Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 18:49
        Komitet ratowania Teatru w Olsztynie powinien się wobec tego nazywać: "Społeczny
        Ratowania Podzięki Za Wierność Niemieckiej Ojczyźnie"
    • Gość: Z nami Bachmura! Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 19:43
      Bogdan Bachmura prezes stowarzyszenia Święta Warmia napisał:
      "Uznając nieodwracalność faktów i procesów historycznych niezależnie od tego,
      jakie były ich skutki dla życia narodu czy społeczności lokalnej opowiadamy się
      za pozostawieniem śladów przeszłości i świadectw historii, które dla przyszłych
      pokoleń posiadają niepodważalne wartości dydaktyczne i poznawcze."
      olsztyn.wm.pl/Zostawcie-Szubienice--ale-je-zmiencie,56441
      Brawo Panie Bogdanie! Jest Pan jedynym rozsądnym politykiem w tym mieście.
      • Gość: Henryk Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.03.09, 13:16
        Niech mała...chmura najpierw odda pieniądze solidarności a potem zabiera głos
        jako polityk. Jemu nie przeszkadza historia bo sam -wbrew temu co mówi -
        wolałby by zapomniano niektóre jego cykle produkcyjne. No ale
        • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 26.03.09, 15:11
          Gość portalu: Henryk napisał(a):
          > No ale
          Yes żywiec
      • Gość: tsenre Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 20:36
        Popieram pozostawienie pomnika w tym miejscu gdzie obecnie stoi.
        Nie ma żadnych racjonalnych podstaw do jego likwidacji lub
        przenosin. Jak mówi staropolskie przysłowie " popierający
        społ. komitet łączcie się "
    • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 25.03.09, 20:02
      No to jest fantastyczna sprawa!

Tak się toto kryło, tonami dokumenty paliło.
      Wszelkim wykrytym informacjom toto zawzięcie przeczyło: - nigdy mnie tam nie było!
      Adwokatów toto wynajmowało, aby z braku dowodów.

A tutaj?
      SAMO się wpisało!

Kawa na ławę? Cudo!

Oj nie rokuję Ci Olsztyniaku sukcesów z zapisami.
      W każdym pokoju mieli afisz facia z postawionym kołnierzem, z nasuniętym na oczy
      rondem kapelucha i napisem:
      - Pst! Wróg czuwa!
      Nie przełamiesz w nich wieloletnich nawyków.
      • oberpolicmajster Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 26.03.09, 02:24
        Czyli ten, kto nie chce burzyć pomników, to ubek, mobydicku?
        Żenada...
        • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 26.03.09, 09:48
          oberpolicmajster napisał:
          > Czyli ten, kto nie chce burzyć pomników, to ubek, mobydicku?
          > Żenada...

Każda kałuża jest wodą, ale nie każda woda jest kałużą.
          Gorzej jednak, gdy woda "ma jakiś interes", aby być kałużą.
          Jeszcze rzymskie prawo podpowiadało: - "winien ten, który miał interes".

Ja zwracam uwagę na oczywistość:
          - ubek nie chce burzyć TEGO pomnika! Ma oczywisty interes.

Ten pomnik jest "certyfikatem" uczciwości i moralności jego działań,
          bo ubek bronił tego, co ten pomnik uosabia,
          a "oczywiste iż pomniki przysługują uczciwości i moralności".

Więc skoro nadal stoi w samym środku Miasta, to broni ubeka przed wstydem.

Że tez to muszę to tak łopatologicznie akurat Tobie?
          Żenada
          • Gość: DużA Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.09, 10:15
            Wypisujesz GŁUPOTY.
            UBEK ma INTERES żeby wszyscy ZAPOMNIELI O NIM i TAMTEJ EPOCE - JAKBY
            JEJ NIE BYŁO.
            SZMIT ma interes, żeby TERAZ i ZAWSZE było o nim GŁOŚNO.
            Dla ROZGŁOSU i WŁADZY niektórzy gotowi są POŚWIĘCIĆ WSZYSTKO.
            • Gość: Z forum Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.olsztyn.mm.pl 26.03.09, 10:39
              Z forum - niezalezna.pl
              04-03-2009 14:32 Edyta: Oby tak w Olsztynie
              Oby tak w Olsztynie, gdzie na zmianę ulic komunistycznych ulic jeszcze czekamy,
              a studenci którzy zwrócili się w tej sprawie z listem otwartym są odsądzani od
              czci i wiary. W centrum miasta nadal straszy też pomnik wdzięczności Armii
              Czerwonej i to wszystko dzieje się w 20 lat po upadku w Polsce komunizmu.

• mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 26.03.09, 11:56
              Gość portalu: DużA napisał(a):
              > UBEK ma INTERES żeby wszyscy ZAPOMNIELI O NIM i TAMTEJ EPOCE

Więc poczytaj sobie, często cytowany, blog tutejszego szefa bezpieki.
              O tamtej epoce zaś nie pozwalają Nam zapomnieć właśnie przez swą zaciekłą walkę
              o przetrwanie olbrzymiego "bilbordu tamtej epoki" - czyli szubienic.

Zastanów się, czy mówisz o faktach, czy o wydzielinach swego własnego mózgu.

> Wypisujesz GŁUPOTY.

TO pozwala mi na grzeczne odpowiedzenie, żeś alogiczna i nie umiesz czytać.
              Całe szczęście, że mam wybitnie inteligentną, mało tego - mądrą - Żonę, co mnie
              chroni przed zbyt pospiesznym wyciąganiem wniosków co do ogółu Pięknych. (a Ona
              również piękna).

PS

Ochronę szubienic przypisałem w ostatnich wątkach - głównie starym ubekom, co
              jest pewnym uproszczeniem, wywołanym sformułowaniem jednego z moich poprzedników
              w dyskusji.
              Już dawno opisałem swój prywatny ranking odpowiedzialności za okres PRL:

1) funkcjonariusze PZPR, dokooptowujący do swego grona nowych identycznie jak
              gangi, bo "wybory" zawsze były "picem na wodę" poza krótkim, i lokalnym
              zamieszaniem w roku 1981.

2) bezpieka (przynajmniej po 1956, bo przedtem była NAD PPR i PZPR)

3) TW

Jak widać: - mój prywatny ranking wśród głównych entuzjastów szubienic jest
              dokładnie odwrotny od ogólnie przyjętego.
              Ja po prostu bardziej winię generałów niż szeregowych.
              • Gość: co dwie głowy... Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.09, 12:54
                nie ma przypadkiem na imie Danusia?
                • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 26.03.09, 13:04
                  Gość portalu: co dwie głowy... napisał(a):
                  > nie ma przypadkiem na imie Danusia?

No, no, no jeszcze ... Tylko te kilkaset prób, a łatwo nie będzie!
                  Jeśli twój nick "co dwie głowy...", "pije do mnie", to czuję się doceniony.
                  Tylu półgłówków!
                  • Gość: ...-...-...- Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.09, 14:55
                    ...i ćwierćynteligentów
              • oberpolicmajster Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 27.03.09, 03:46
                Wow, a więc - jako "entuzjasta szubienic", czyli wróg ikonoklastów,
                jestem członkiem PZPR, esbekiem, czy TW?
                Nie jestem dziś w nastroju tolerancyjnym, więc odpowiem ci tak: a
                może to główni przeciwnicy szubienic dostali nowe zadania od swoich
                oficerów prowadzących?
                • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 27.03.09, 11:41
                  > może to główni przeciwnicy szubienic dostali nowe zadania

Czasem się mówi o czymś niepewnym: "może?"
                  a niepewność kryjąca się pod tym słowem, reprezentuje różne prawdopodobieństwo.

Nie muszę Ci udowadniać, bo sam to wiesz, że twoje "może" sprzed chwili ma wymiar zerowy merytorycznie, choć spory emocjonalnie.

No jak pisać jasno, lecz jednocześnie krócej niż ja pisuję? Kwadratura koła.

Powtórzę, choć nieco inaczej, o strukturze Obrońców:

A) Ty, jako Ober i paru Innych, możecie mieć na sprawę WŁASNY pogląd i "to na tyle".

B) - dobra litera, bo chodzi o "barani pęd" (Ci, którzy MYŚLĄ, że pogląd jest Ich własnym, choć jest tylko "połknięty" przez Nich jako "topowy").
                  "Prosty Lud" takie zjawisko swym zdrowym okiem dostrzegł i bezceremonialnie, baranim nazwał.
                  W skali Kraju ostatnio coś takiego widziałem w czasie "zabierania Babci dowodu osobistego". Było coś wstrętnego w samym zdefiniowaniu, ale jednak emocjonalnie porwało "młode Masy".
                  Jak by nie patrzeć - punkt dla PO.
                  W skali lokalnej - właśnie teraz coś takiego obserwuję - sporo rozgrzanych entuzjazmem ("huzia na Kaczki - czyli, jak na dziś - ZA szubienicami!") widzę teraz i TU. Choć niczego nazbyt złego Im nie zarzucam - sam taki byłem.

C) Chyba najbardziej oczywiste i przewidywalne - Mający w akcji jednoznaczny interes (tak jak cytowałem prawno-rzymskie powiedzonko).
                  Każda z "mrówek" granicznych, zapytana wprost, zadeklaruje ściśle turystyczne powody przekraczania granicy - jednak zdrowy rozsądek mówi Nam o tym swoje.
                  Czyli:
                  co o własnych motywach MÓWIMY - to jedno,
                  a jakowe one są - to drugie!
                  Przemyślenie: "Kto jest GARDŁOWO zainteresowany zachowaniem szubienic?"
                  - MUSI mnie doprowadzić do wniosku, że to Ci, którym istnienie szubienic w godnym punkcie miasta - pozwala na zachowanie poczucia własnej godności, POMIMO tego, że w PRL byli tymi, którymi byli.
                  Ani Posiadacze jakichś "zimnych poglądów", ani Entuzjaści z "baraniego pędu" nie będą z TAKĄ zaciekłością, determinacją walczyli o szubienice - bo oni przecież nie będą walczyli, w gruncie rzeczy - o Siebie!

Ober
                  Jeśli jesteś z "A" (bo z "B" to raczej nie) to nie symuluj dziwacznie tego "odzywania się nożyc".
                  Jeśli jasno nie wyraziłem przypuszczenia, żeś z "C", to nie protestuj dziwacznie przeciw obeldze, której NIE BYŁO!

PS

ja przepraszam za specyficznie "inżynierski" sposób analizy zjawisk nietechnicznych, ale "każdy orze, jak może" - a mnie TAK wyuczono.

PS2

jakiś tu wpisuje do wszystkich wątków "ostateczny werdykt" oparty o ekspertyzę speców od zabytków.
                  Popadającym w pesymizm przypominam, że przez dziesiątki lat byliśmy pod presją "objawień" ekspertów, którzy jakoś przeminęli szczęśliwie wraz ze swymi ekspertyzami.

W najbardziej "obiektywnych" gremiach są zwyczajni Ludzie posiadający poglądy wręcz wrośnięte w ich kręgosłupy.
                  Im z odbytu także nie pachnie, zupełnie jak "Szarakom", choć starają się wyglądać posągowo i orzekać "ex cathedra".

Trybunał Konstytucyjny wbrew swej istocie parał się polityką,
                  to czemóżby i "zabytkowcy" nie mieli mieć niewyrywalnej z serc ideologii (Freud powiada, że może nawet i w podświadomości).

Ale Kochani! Stareńka piosenka, kanon, powiadała:
                  - "O mój miły Augustynie, wszystko minie, minie ,minie ..."

PS3

spotyka mnie niekiedy osobliwy zarzut, że "narzucam" Innym swe poglądy, choć je po prostu przedstawiam, jak Wszyscy Inni TUTAJ - do zastanowienia!
                  Jedyne, czym się dziwacznie może wyróżniam - to WIELKOŚĆ moich tekstów.
                  Ta wielkość, to po prostu kilkukartkowy list!
                  A pisząc do Ludzi, przez dziesiątki lat pisałem po prostu listy - o objętości identycznej, jak te posty.
                  GG itp unikam, bo tam NALEŻY lapidarnie, a nie potrafię artykułowanie "chrząkać", jak w amerykańskich filmach.

Jestem "ukarany", bo absolwenci szkół z lat ostatnich nie są w stanie przeczytać czegoś tak olbrzymiego, jak zwykłe listy - więc są mi niedostępni jako Czytelnicy.
                  No i "mam za swoje"!

PS4

wbrew PS3 - mam jednorazową nadzieję na to, że nawet półanalfabeci ten post może jednak przeczytają, bo u Niektórych z Nich jednak dostrzegam chęć "dopieprzenia Mobiemu" i niestety trzeba przeczytać, aby znaleźć te ulubione słowa do wyśmiania, a to motywacja dobra, jak każda inna - skuteczna!

Proponuję: - "co za idiota ten waleń, kto to przeczyta?
                  (MOŻE przeczytają [i opieprzą!] "ponad 40-letnie staruchy",dla których opasłe tomiska to pestka!)

Jedyna moja nadzieja w "zgładzeniu Mobiego milczeniem" - to jednak dotyczy pisania, a nie czytania.
                  :-)
                  • Gość: oj Mobi! Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.09, 12:02
                    Kasę za projekt przenosin się wzięło...
                    Głażewskiego się namawiało...
                    Knoty się tworzy i próbuje sprzedać...

• Gość: oj,oj Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.09, 12:44
                      tez mi sie tak wydaje, ze tu ktos sie zeszmaca (tj. zrobil interesik
                      a teraz czuje sie zobowiazany i gardluje na forach) zamiast objawic
                      swe prawdziwe oblicze lub przynajmniej zamilknac
                    • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 27.03.09, 12:54
                      Gość portalu: oj Mobi! napisał(a):
                      > Kasę za projekt przenosin się wzięło...
                      > Głażewskiego się namawiało...
                      > Knoty się tworzy i próbuje sprzedać...

Jestem może i inteligentny, ale tylko na sposób inżynierski, czyli PÓŁ-inteligencki.
                      Kudy mi do inteligenckości uniwersyteckiej.
                      TO może przyczyna, iż ni cholery nie rozumiem z twoich błyskotliwych zarzutów(?)
                      DOKŁADNIE żadnego z trzech wierszy!

Pisz tekstem "odkrytym". Co się "czaisz"! Przecież komuna niby przeminęła!

- Jaką kasę? (chciałbym takową - choć zgodnie z sumieniem - bo prawo to da się naginać, jak np kryteria ochrony zabytków!),

- Głażewskiego tylko kojarzę, ale kiepsko, bo tylko okiem na foto gęby rzucałem w GO (GW nie kupuję, obie parszywe, ale co nawyk, to nawyk), Przecież ZSL(czyli neo-PSL)-"mordercę PSL Mikołajczyka), opierniczałem za zdradę proPPR-owską, ale chyba nie czytałeś?

- czy te posty to jakieś "tworzenie" :-) i gdzie ja je sprzedaję? (póki co, to tylko dostaję wpiernicz od Was - ale służbowym "blondynkom" i tak nie dorównacie!)

Ja o osobistym interesie wszelkich pozostałości komuny - pisałem JASNO.
                      BARDZO jasno!

Bądźże łaskaw też jasno pisać do mnie!
                      Choćby i dopie.dolić mi jasno! Ale jednak - JASNO.
                      Podnieś tą przyłbicę!

Choć: - jeśli będziesz "krętaczyć", to nie musisz niczego wyjaśniać.
                      WIEM od półwiecza, Kto ma krętaczenie we krwi!
                      • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 27.03.09, 13:05
                        PS

A Szmit, na którego głosowałem, to DŁUGO będzie odrabiał, to co zrobił (może do
                        końca świata?), abym go poparł ponownie.
                        Nie akceptuję niemoralnej "matematyki rachub politycznych".

Choć!
                        Choć, jeśli przyjdzie taka "czarna chwila", że aby Was takie czerwone syny pohamować
                        - będę MUSIAŁ głosować na Jurasa,
                        to będę ZÓWNO z szamba jadł - i zagłosuję na te "coś", aby Was zbliżyć do
                        zasłużonego niebytu.
                  • oberpolicmajster Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 27.03.09, 14:02
                    Wymagasz od nas precyzyjnego rozumienia twoich wypowiedzi i ich
                    niuansów. W takim razie pisz precyzyjniej, bo trudno mi nie odbierać
                    takich np. wpisów inaczej niż wprost:
                    "Ochronę szubienic przypisałem w ostatnich wątkach - głównie starym
                    ubekom, co jest pewnym uproszczeniem, wywołanym sformułowaniem
                    jednego z moich poprzedników w dyskusji. Już dawno opisałem swój
                    prywatny ranking odpowiedzialności za okres PRL:
                    1) funkcjonariusze PZPR, dokooptowujący do swego grona nowych
                    identycznie jak gangi, bo "wybory" zawsze były "picem na wodę" poza
                    krótkim, i lokalnym zamieszaniem w roku 1981.
                    2) bezpieka (przynajmniej po 1956, bo przedtem była NAD PPR i PZPR)
                    3) TW"
                    Rozumiem, że nie chodziło o to, że jestem którymś z tej kategorii, a
                    wręcz przeciwnie, szanowanym polemistą, o którego teczkach IPN nie
                    masz najmniejszego pojęcia.
                    Nie jestem twoim wrogiem, piszesz ciekawie, nie wyłazi z Ciebie
                    czasem - tak jak i w tym wypadku - PiSowska skłonność do obrzucania
                    błotem polemisty poprzez kojarzenie ich z ub, trybuną ludu, ZOMO,
                    itp. PO też nie jest zresztą od niej wolna.
                    • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 27.03.09, 15:51
                      > Wymagasz od nas precyzyjnego rozumienia twoich wypowiedzi i ich
                      > niuansów. W takim razie pisz precyzyjniej, bo trudno mi nie odbierać
                      > takich np. wpisów inaczej niż wprost

Skoro wymagam precyzyjnego rozumienia i PISZĘ precyzyjnie (o ile dam radę!), to
                      te precyzyjne rozumienie mi WYSTARCZY!
                      Precyzyjni Czytelnicy nie "natną się" na nieporozumienie i na urazę!

Np
                      struktura "upapranych w PRL-u" - to jedno,
                      a struktura Obrońców szubienic (w znacznym stopniu tych pierwszych, ale nie
                      wyłącznych) - to drugie!

Czy pomieszanie tych struktur w czytaniu to moja wina?
                      Wystarczy trzykrotne, albo czterokrotne przeczytanie mojego tekstu.

Zresztą - można i bez tego. Wystarczy mnie opierniczyć.
                      Też dobre!
                      • oberpolicmajster Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 28.03.09, 16:46
                        Nie napisałem chyba tym razem ja precyzyjnie. Myślę, że świetnie
                        rozumiesz, że nawet jeśli wśród obrońców "szubienic" trafi się jakiś
                        PZPR-owiec lub esbek, to tylko przypadkiem. Wiesz, że to po prostu
                        niezacietrzewieni, rozsądni miłośnicy zabytków, Olsztyna i pasjonaci
                        historii tych ziem. O różnych poglądach politycznych.
                        Ty jednak - wiedząc to - w różnych wątkach piszesz o "nas" jako
                        ubekach, komuchach, itp., z listkiem figowym - uwagą, że pewnie są i
                        uczciwi. Zapewne sądzisz, że w ten sposób przekonasz do swojego
                        zdania niezdecydowanych - zohydzając polemistę.
                        To uważam właśnie za specjalność PiS - obrzucanie oskarżeniami z
                        pełną świadomością, że są fałszywe, a chodzi tylko o różnice zdań,
                        np. o to, czy usuwać z przestrzeni publicznej pomniki historii.
                        • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 28.03.09, 17:33
                          > jeśli wśród obrońców "szubienic" trafi się jakiś
                          > PZPR-owiec lub esbek, to tylko przypadkiem

Nie.
                          "Przypadkiem" to np Ty.
                          Jeśli masz chwilę czasu i ochoty. Jeśli inne sprawy nie bulwersują Cię w danej
                          chwili bardziej.
                          Napiszesz, albo nie napiszesz - TAK rozumiem "przypadek".

Facet, dla którego wierność "Ojczyźnie Światowego Proletariatu" była ŚWIĘTOŚCIĄ,
                          który w imię tej świętości posługiwał się dyktaturą proletariatu, bo "tzw
                          zachodnia demokracja" była jego śmiertelnym (dosłownie, bo tuż-atomowym) wrogiem,
                          to on, to ten komuch, ten ubek, ten TW
                          - to TYLKO oni nie pojawiają się tu przypadkiem
                          ale z najbardziej żywotnego, osobistego INTERESU.

Obrony "kamiennego certyfikatu" potwierdzającego, swym nadal staniem - "godność"
                          tego co robili przez pół wieku.

Nie jakimś przypadkiem "na luzie"!
                          • Gość: Bobi-Dick Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 17:55
                            Mobi jesteś naładowany "ideolo" jak politruk. I komu ty chcesz lekcji udzielać?
                            Przy pomniku Dunikowskiego pomniczki czasów współczesnych aż piszczą z
                            cienkości. Tego gniota z placu Solidarności trudno nazwać pomnikiem (kto miał
                            czelność wziąć za toto honorarium?) Na miejscu autorów też bym krzyczał "usunąć
                            szubienice!"
                            • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 28.03.09, 18:50
                              Gość portalu: Bobi-Dick napisał(a):
                              > Mobi jesteś naładowany "ideolo" jak politruk. I komu ty chcesz lekcji udzielać?

Nikomu lekcji nie udzielam. Wypowiadam swe poglądy i tłumaczę je.
                              A CO INNEGO Wy wszyscy tu robicie, że tak powiem - do cholery?

Wolno mnie, to co i Wam!

Nikt mnie nie ładował ideolo, bo śladem Sołżenicyna uważam wszelkie ideologie za
                              wstęp do zbrodni.

Jeśli ktoś Ci dał kopa w dupsko, to czy twoją wściekłość uważać za ideologię?

Mojemu Narodowi dali kopa i faszyści i komuniści.
                              Moje uczucia do nich są tylko adekwatne.
                              CHCĘ o nich zapomnieć, ale czy dajecie mi zapomnieć, nie pozwalając "wyjąć z
                              oczu szkło bolesne, obraz tamtych dni"?

To proste chyba ponad pojęcie moich Oponentów,
                              że w konsekwencji poprzedniego akapitu - nie zgadzam się na afirmację jednych i
                              drugich wraz ze wszelkimi ich formacjami.

Wiem, że są i Ludzie ogłupiali tak, że nie pojmują rzeczy aż tak prostej
                              i że są Ludzie złej woli, ogłupiający Pierwszych.

Pojawianie się jakiejś argumentacji w obronie zła nie jest czymś dziwnym.
                              Wszystkie cele wszystkich więzień aż pękają od przemyślnych argumentacji.
                              No i co z tego?

Oczywiście - nic z tego.
                              Zło jest złem, gdy były trupy i zniewolenie
                              i nie warto sobie rozmiękczać mózgu wątpliwościami w tej kwestii.

Jakaż to do cholery "ideologia"?
                              Czy to nie jest zwykły, osobisty pogląd na dobro i zło?
                              A KAŻDY z nas powinien coś takiego posiadać bez żadnej tam ideologii.

PS a powszechną (ot tak! znienacka) "fachowość" w ocenie jakości rzeźb
                              (nieprzemijająca to wielkość, a może przemijająca?) uważam zdroworozsądkowo za
                              oczywiste KŁAMSTWO.
                              Posługujecie się KŁAMSTWEM!
                              • Gość: ojojoj Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 19:22
                                Zabolało porównanie "artyzmu", oj zabolało!
                                • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 28.03.09, 19:49
                                  Gość portalu: ojojoj napisał(a):
                                  > Zabolało porównanie "artyzmu", oj zabolało!

Pisz do Kogo piszesz?
                                  Bo nie wiem, czy nie odezwę się akurat ja - nie "wywoływany"?
                                  Przestawiać widoku na "drzewko" nie będę, bo transmisja przez GPRS jest
                                  upierdliwie powolna.

Jeśli do mnie, to przyznaję się do inteligencji nazbyt słabej, aby pojąć Ciebie!
                                  Czy artyzmu szubienic?
                                  Porównania jego artyzmu z CZYM.

Jeśli chodzi o artyzm szubienic, nie powiem niczego ponadto, że Dunikowski jest
                                  znany i ceniony.

Moja Żona jest fachowcem w jednej ze Sztuk.
                                  Jasno mi mówiła, że najwybitniejsi Twórcy mieli też bardzo, bardzo słabe
                                  "wytwory". Cenione obecnie TYLKO na tej zasadzie jak "osobista poduszka Mistrza".

Ośmielę się przypuszczać (jakoś tak zdroworozsądkowo), że w Olsztynie może być z
                                  kilku rzeczywiście kompetentnych w rzeźbie, nie sądzę, aby tym Forum.

Pełno zaś tromtadrackich bufonów wypowiadających się, choć wiedzą tyle co ja -
                                  czyli bardzo mało!
                                  Powiedzieć "Słowacki wielkim Poetą był", to także potrafię, ale nadal pozostanę
                                  głupkiem w sztuce, jak te pyszałki.

Ja cały czas mówię o (parszywej) TREŚCI, a nie o (być może wybitnej) FORMIE.

Etyczne odrzucenie propagandowych treści było powodem usunięcia w cień wybitnych
                                  formalnie dzieł np Eisensteina i Leni Riefenstahl
                                  - jest to po prostu (przykra) ZWYCZAJNOŚĆ
                                  - nie rozumiana TUTAJ!
                          • oberpolicmajster Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 28.03.09, 18:38
                            No, dobra, tylko spokój i precyzja... Piszesz o ubekach, TW,
                            komuchach, chociaż wiesz, że są wśród przeciwników
                            burzenia "szubiennic" czymś marginalnym, promilem, żadną istotną
                            częścią "ruchu" (o ile ktoś z TW rzeczywiście broni szubiennic, bo
                            tego nie wiem).
                            Świadczy to moim zdaniem o twojej złej woli - zajmując się kilkoma-
                            kilkunastoma, moze kilkuset esbekami, TW i komuchami starasz się
                            rzucić cień na dziesiątki tysięcy przeciwników burzenia pomników3 z
                            przyczyn ideologicznych.
                            • mobydickzolsztyna Re: Społeczny Komitet Obrony Pomnika Dunikowskieg 28.03.09, 19:20
                              > zajmując się kilkoma-> kilkunastoma, moze kilkuset esbekami,
                              > TW i komuchami starasz się rzucić cień na dziesiątki tysięcy
                              > przeciwników burzenia pomników3 z przyczyn ideologicznych.

O jakich dziesiątkach tysięcy Ty mówisz? Masz jakieś badania?
                              A może była jakaś masowa demonstracja?
                              Ja sądzę, że Ty SĄDZISZ!

Ja przez cały czas się ograniczam do populacji piszących na TYM Forum. Jakoś tam
                              zapewne opiniotówrczym (trochę!), ale jednak mało licznym.
                              No ilu tu pisze? Czy kilkuset - po korekcie pracujących na kilka nicków?

Ja w kółko piszę np; "jak TU mówicie".
                              To tylko paru megalomanów, moich Oponentów, powiada pyszałkowato "My Olsztyniacy!"

Więc bzdurą jest też tych "kilkuset esbeków".
                              Ale na starych partyjniaków, "menadżerów" nomenklaturowych, paru oficerów nie
                              zahaczonych zawodowo do intensywnej pracy lub jeszcze młodzitkich a na
                              emeryturze, nudzących się jak cholera, paru wręcz Mistrzów starej propagandy
                              antykościelnej i prokomuchowej
                              - to stanowczo liczę, oraz na potomstwo, które "wyssało z piersi tatki".

Czy to by nie był "kamienny sufit" tego Forum przyduszjacy oponentów?
                              A z kolei młodzież ma tendencję przyłączenia się do tych, którzy wydają się im
                              dominującymi, bo lubią "zwyciężać", być w braterskim tłumie. Pamiętasz ostatnie
                              wybory krajowe?

Doprecyzowałem Ci, to co pisałem?
    • kecawa Re: Społeczny Komitet Obrony SS,Armii Czerwonej 28.03.09, 19:35
      Jeden pies czy Armia Czerwona, Waffen SS, NKWD -

tzw Polactwo gotowe jest bronić wszystkich zbrodniczych symboli totalitaryzmów,
      które dosłownie dokonały eksterminacji naszej elity.

tylko tyle lecz jednocześnie aż tyle w tej kwestii
      • Gość: * Re: Społeczny Komitet Obrony SS,Armii Czerwonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 19:39
        Aż czuć na odległość pisowską elitą :)
      • Gość: Obi1 Re: Społeczny Komitet Obrony SS,Armii Czerwonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 19:55
        Zdumiewająca partia PiS i jej agitatorzy gotowi bronić każdego, najbardziej
        nawet głupiego pomysłu wodza.
        Twój wódz Kecawo poszedł na współpracę z człowiekiem, którego wcześniej opluwał
        za przynależność do PZPR. Jak to nazwać po imieniu?
        Dla władzy i rozgłosu zrobi się wszystko?
        • kecawa Re: Społeczny Komitet Obrony SS,Armii Czerwonej 28.03.09, 20:27
          Cel jest prosty- przenieść tzw pomnik na cmentarz! Tylko tyle i aż tyle dla tych
          co pomordowani zostali w Katyniu, Charkowie czy Miednoje

nic więcej
          • Gość: Bolo Re: Społeczny Komitet Obrony SS,Armii Czerwonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 20:30
            Prawo i sprawiedliwość - stoimy na straży.
            • Gość: loco Re: Społeczny Komitet Obrony SS,Armii Czerwonej IP: *.olsztyn.mm.pl 28.03.09, 21:46

> UBEK ma INTERES żeby wszyscy ZAPOMNIELI O NIM i TAMTEJ EPOCE - JAKBY JEJ NIE BYŁO.

Czyli ma interes, żeby ten pomnik usunąć. Tak podejrzewałem.
              • Gość: * Re: Społeczny Komitet Obrony SS,Armii Czerwonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 04:29
                Bardzo wiele wskazuje na to. Tym bardziej, że schronieni pod skrzydełkami
                prezydenta zaczynają się coraz częściej dowiadywać o swoich aktach :))

Zgadzam się z tym spostrzeżeniem, że najbardziej zależy na usunięciu pomnika
                tym, którzy pod szyldem zapomnienia i "tworzenia nowych czasów" pragną za
                wszelką cenę zrekonstruować stare czasy.

Pomnik Dunikowskiego niech będzie ostrzeżeniem przed takim fanatyzmem!!!
      • Gość: A.K. Kpom i elytom z PiS-u pod uwagę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.09, 00:18
        Będziemy bronić pomnika, nie dlatego, ze jest czerwony, czarny bolszewicki czy
        faszystowski - ale tylko dlatego, że jest to nie pomyśli pisomatołom. A
        wszystko co czynią te dziwolągi będzie zawsze społeczeństwo wzmagało do
        przekory! Totalitaryzmy były, niszczyły nas fizycznie i psychicznie! A w pewnej
        części pisospołeczeństwa zadomowiły się na dobre w umysłach! W tej części
        społeczeństwa, która się uważa za prawdziwych Hurrapolaków w odróżnieniu od
        przypadkowego Polactwa!!!
        • kecawa Re: Kpom i elytom z PiS-u pod uwagę 29.03.09, 08:00
          W 1863 trup styczniowego powstańca obdzierany był przez polskiego chłopa(
          Żeromski,, Rozdziobią nas kruki i wrony" .Dzisiaj mieszkaniec Olsztyna broni
          pomnika naszych katów, sprzeciwia się jego przeprowadzce na cmentarz żołnierzy
          sowieckich.
          • Gość: z Olsztyna Kecawej pod rozwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 10:08
            "Igrzyska dla ludu" na pewno pierwsza klasa, ale jednocześnie bezzasadna, mącąca
            ludziom w głowach dyskusja. Przeniesienie pomnika nie wchodzi w ogóle w rachubę,
            ponieważ łącznie z miejscem, w którym stoi, chroniony jest on obowiązującym
            prawem. Chciałem zwrócić uwagę, że prawo o ochronie zabytków wprowadzone zostało
            po to, aby ostudzić niszczycielskie zapędy właścicieli. Pomnik i plac są
            własnością wszystkich - zarówno tych, którym pomnik się podoba, jak i tych,
            którzy go nie akceptują. Nie można prawa ignorować, naginać go lub łamać, bo nam
            się jakiś chroniony obiekt nie podoba. Akcja Szmita jest tym samym zamachem na
            obowiązujący porządek prawny. Czy tego chce uczyć pan Szmit dzieci i młodzież na
            swoich lekcjach historii?
            Dlaczego Szmit nie zajmie się, właścicielami zabytkowych obiektów, którzy
            doprowadzają do ich ruiny, kpiąc sobie z obowiązującego PRAWA.
            W sporze na olsztyńskiej prawicy o tzw. "szubienice" między opcjami Bachmury a
            Szmita, to nie Szmit stoi po stronie prawa i sprawiedliwości, chociaż takie
            hasła ma w nazwie jego partia.
            • Gość: TRATOWNIK Re: Kecawej pod rozwagę IP: *.olsztyn.mm.pl 29.03.09, 10:14
              Panie Prezydencie Szmit nie bądź "ratownikiem szybienic", zajmij się pań
              Olsztynskim Miejskim WOPR TAM DOPIERO JEST "MOKRO"I WYMAGA WYJAŚNIEN..
          • Gość: * Re: Kpom i elytom z PiS-u pod uwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 14:56
            I te chłopstwo kecawy tak, jak odzierało z odzienia powstańca styczniowego, tak
            samo dzisiaj rozebrać chce dzieło Dunikowskiego. Jota w jotę ta sama bezmyślna
            mentalność.
        • mobydickzolsztyna Re: Kpom i elytom z PiS-u pod uwagę 29.03.09, 11:45
          Gość portalu: A.K. napisał(a):
          > Będziemy bronić pomnika, nie dlatego, ze jest czerwony,
          > czarny bolszewicki czy faszystowski
          > - ale tylko dlatego, że jest to nie pomyśli pisomatołom

No popatrz Ober - wszyscy się sami deklarują, że należą do opisanej przez mnie
          "frakcji A" obrońców Szubienic.

Aż się wierzyć nie chciało, że się znajdą uczciwi, sami przyznający swą
          przynależność do "frakcji B".
          A jednak!
          Tylko zobacz, co napisało (nie znam płci) "A.K."!

A może i ktoś z "frakcji C" podniesie paluszek do góry?
          • Gość: * Re: Kpom i elytom z PiS-u pod uwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 15:04
            No popatrz dick. A mnie się nadal wydaje, że przyczerniałe z zawiści i głupoty
            chłopstwo z powieści kecawego należy do nielicznych skansenalnych precjozów, na
            co wydaje się wskazywać cała dyskusja, mimo nielicznych PiS'owskich gromkich
            wrzasków dążących za wszelką ceną do robienia igrzysk wokół siebie :)
            • kecawa Tylko ładu moralnego pragnę 31.03.09, 20:55
              Dlaczego w naszym Olsztynie ludobójcy z pod znaku Armii Czerwonej mają mieć
              pomnik? Dlaczego mamy czcić morderców naszych braci z Charkowa, Miednoje czy
              Katynia ?

tylko tyle i aż tyle w tej kwestii
              • rita100 Re: Tylko ładu moralnego pragnę 31.03.09, 22:31
                To nie Armia Czerwona ma pomnik, to my mamy HISTORIĘ ! Historię, którą nam nikt
                nie przekręci. Dowód w pomniku !
              • Gość: * Re: Tylko ładu moralnego pragnę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 04:41
                Ci, którzy zburzyli Rzym, Warszawę czy..., też chcieli tylko swojego ładu
                moralnego. Znają to nawet dzieci.

Konstytucja w art. 13 wyraźnie stanowi, że "Zakazane jest istnienie partii
                politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do
                totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także
                tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i
                narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na
                politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa".

Ja Was błagadariu tawariszcz kecawa, swoje anse filtrujcie przynajmniej przez
                uregulowania obowiązującej ustawy zasadniczej, która też jeszcze nie wyczerpuje
                wszystkiego w tej materii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka