Gość: LP® IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 05.12.03, 18:20 JUTRO 6.12 nie zapomnijcie o prezentach!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jd Re: Szkola nr 7 czesc dziewietnasta. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.12.03, 18:48 Leszek, ależ działasz jak błyskawica, bez żadnego przypominania. Redakcja zresztą też (tylko suma postów źle sie wyświetla, ale to drobiazg). Spodziewam się jutro sporych zysków, ale chyba nikt jeszcze u mnie o tym nie wie. Muszę to jakoś zaaranżować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr 7 czesc dziewietnasta. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.12.03, 18:50 Redakcjo, sorry - już się wyświetla tak dokładnie jak w tym komputerze, który ogrywa Kasparowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Mikolaj IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 19:30 W szkole chyba właśnie na Mikołaja robiło się prezenty. Chłopaki, dziewczynom i odwrotnie. Jakoś tak,że to miała być tajemnica,kto od kogo dostał. Ale jekoś tak wychodziło, że po pół godzinie wszyscy wiedzieli, kto komu co sprezentował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Mikolaj IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.03, 20:28 Najpierw losowało się osobę, dla której się szykowało prezent. To losowanie wzbudzało chyba największe emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Swiat Mlodych IP: *.sympatico.ca 07.12.03, 15:36 Nieodzowna czescia mojego dziecinstwa zwiazanego z podstawowka byl "Swiat Mlodych"....Tak mam tu na mysli harcerska gazetke wydawana bodajze 2 razy w tygodniu... Zdaje sie ze wychodzila we wtorki i czwartki... Moj Ojciec zaprenumerowal w swoim biurze to pismo i dostawalem je przez lata regularnie... Czytalem je praktycznie od deski do deski... Oczywiscie ulubiona strona Swiata mlodych byl Komiks ...Czesto na tych stronach byl drukowany "Tytus, Romek i Atomek" " Kleks" a tekze "Przygody Kubusia Piekielnego" itp itd.... Czytalem prawie wszystko... Moze tylko kolko astronomiczne nudzilo mnie troche... ale musze przyznac iz do dzis lubie zerkac w nocne niebo... Gazetka droga nie byla... Pamietam cene 1.5 zloty jesli sie nie myle za wydanie... To sie zdaje zmienilo z czasem, ale zawsze swoje dwa wydania otrzymywalem tygodniowo... Czesto probowalem gier, kodow, propozycji majsterkowicza z tego oto pisma.. moje pozniejsze zainteresowanie komiksami zawdzieczam chyba takze po czesci temu pismu... Lubilem czesto powracac do starych wyzulklych gazetek i czytac je jeszcze raz... A wy? Czy takze czytaliscie Swiat Mlodych lub inne magazyny w tym okresie.... napi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis Gazetki IP: *.gazetaolsztynska.pl 07.12.03, 17:13 Wiesio?yje Kartinki by?y ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Gazetki 07.12.03, 17:29 Sprawdzilem. Obecnie skrzynka pocztowa jest przy sciezce miedzy Al. Przyjaciol 31 a 33 sciezka do dawnego ogrodka Jordanowskiego. kto to pamieta! :-) Swiat Mlodych czytalem od dechy do dechy, bylem zreszta harcerzem (nie HSPS) Kleilem tez modele z Malego Modelarza... wychodzi do dzis, a ja mam jeszcze kilka starych numerow, na ktore czasu i kleju zabraklo... moze kiedys... na emeryturze?! Kiedys z bratem skleilismy z podwojnego numeru okret Aurora! wywarzona napelnilismy siarka z zapalek, korkami, kapiszonami podpalilismy i wypuscilismy na wody jez Dlugiego. ...pieknie plonela strzelajac wkolo.. i to byl ostatni (i moze jedyny) rejs Aurory po jez. Dlugim :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Gazetki IP: *.gazetaolsztynska.pl 07.12.03, 18:45 Na sciezce bylo duzo jablek bo spadaly z sasiednich ogrodow. Byla tez stacja transformatorowa przy Bursztyanowej. Ja tez kiedys z kolega spalilem Lenina na stosie. No i to zdarzenie zapisalismy na kartach historii, to znaczy na tyle zeszytu. Wpadl on przypadkowo w rece Pawlowskiej na lekcji historii no i o malo nie wybuchla nowa rewolucja. A Dragan byla nasza wychowaczynia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Gazetki IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.12.03, 23:00 Stacja transformatorowa istniała zanim powstała Bursztynowa. Ja czytywałem Misia. Srodkowe cztery strony były tak pomyślane, by można z nich było zrobić jakąś zabawkę. Właśnie te strony lubiłem najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Gazety i czasopisma ... IP: *.arcor-ip.net 08.12.03, 08:37 U nas w rodzinie byla podobna "kariera" czytelnicza. Najpierw "Mis", pozniej "Swierszczyk". Pozniej "Swiat Mlodych". Zeby koniecznie wszystkie odcinki komiksow przeczytac. (Komiksy swoja droga: Kloss i Zbik i pod koniec 70-tych Relax.) No i koniecznie "Maly Modelarz". Kleilo sie "budaprenem" co sie dalo. Nawet teraz (bedac w Polsce) zawsze je kupuje ... Ale brak czasu i cierpliwosci na wycinanie i klejenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Gazety i czasopisma ... 08.12.03, 10:43 ...ale sentyment zostaje, widze ze teraz mlodziez wsiakla w komputery, klejenie, skladanie... to wymaga za duzo cierpliwosci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Gazety i czasopisma ... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 11:21 Było jeszcze "Na przełaj" ze zdjęciami piosenkarzy i tekstami piosenek i to samo było w sobotnim (a potem piątkowym ) Sztandarze Młodych, nazywało sie chyba "Muzyka niepoważna". Już średnio dobre pisma trudno było kupić; zakładało się w kiosku teczki na prasę, za które trzeba było dodatkowo płacić, i trzeba było mieć w ogóle dobre układy z kioskarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Gazety i czasopisma ... 08.12.03, 12:38 Czytalo sie tez Radar, bylo tam troche tekstow piosenek na ostatniej stronie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Gazety i czasopisma ... IP: *.norampac.com 08.12.03, 18:55 Co do mlodego modelarza to od jakiegos roku zaczalem prenumerowac ten magazyn tutaj...Czasami sie zdarza ze nie dostaje kazdy numer, ale jednak... jeszcze nie mialem czasu siasc i zaczac to robic,ale wkrotce...Zimowe wieczory swietnie nadaja sie na tego typu relaksujacy wypoczynek... Bedac latem w Polsce kupilem model Zamku Olsztynskiego w zamku za chyba 17zl (o ile mnie pamiec nie myli)...Wycialem ostatnio jakies 85% materialu, musze tylko podkleic czesci 1mm kartonikiem i reszta powoli bedzie zrobiona...Czeka mnie najtrudniejsze czyli klejenie...Smieszne...Taka mlodzincza zabawa a ekscytuje po latach... Model zamku robie poto aby pokazac znajomym kanadyjczykom bo oni nie zawiele maja pojecia jak taki zamek wyglada...Zdjecie nigdy tego nie odda tak jak 3D makieta... Wkrotce tez zabiore sie za reszte ... mam dwa czolgi, pare mysliwcow i dwa okrety do sklejenia... Smiejcie sie smiejcie ale to nie jest wcale zly czas spedzania czasu...O tak, ja nie tylko spedzam czas przed komputerem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: Gazety i czasopisma ... IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.12.03, 19:25 Ja natomiast po Swierszczyku (z pewna przerwa) przeszlam na Rozrywke. Do dzisiaj uwielbiam krzyzowki, chociaz z polskimi juz sobie nie radze. Co wiecej, moje corki zalapaly po mnie to hobby i wspolnie rozwiazujemy te gigantyczne krzyzowki w swiatecznych wydaniach gazet i magazynow. A czy pamietacie jak zbieralo sie fotografie aktorow/aktorek wycinane z magazymow i pieczolowicie wklejane do albumow? Jaki byl tego sens, teraz nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Gazety i czasopisma ... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 22:33 Mamut jest prawdziwie profesjonalnym miłośnikiem Olsztyna. Sens tych albumów, o których pisze nat, polegał właśnie na braku sensu; to było zbieractwo absolutnie bezinteresowne czyli prawdziwe zbieractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Gazety i czasopisma ... 09.12.03, 07:32 Mamut... gratuluje! Ja tylko kupuje czasem jakis model z nadzieja ze ...kiedys. Czasy klejenia modeli to byly czasy szkolne, teraz tego czasu troche brakuje, ale moze... kiedys. Modele w kazdym razie mam! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh modele IP: *.gazetaolsztynska.pl 09.12.03, 14:10 To nie prawda! Ja niedawno skleilem samolot, Mitsubishi - kamikadze i byz to moj pierwszy w - zyciu sklejony model. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® radio IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 09.12.03, 17:47 A pamietacie audycje radiowa 60 minut na godzine.Ciekawe czy mozna gdzies kupic jakas kasete z tymi wariatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: radio IP: *.norampac.com 09.12.03, 19:04 Co do radia... Na dachu szkoly zawsze sterczaly trzy dlugie anteny... Czy ktos wie do czego to bylo urzywane... Nigdy nie slyszalem o zadnym kolku radiowym w siodemce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: radio IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.12.03, 21:11 Leszek, widziałem niedawno trzy płyty z "60 minut na godzinę". Wcześniej, gdy byłeś szkrabem, było coś jeszcze lepszego na Trójce: "Ilustrowany Tygodnik Rozrywkowy" (ITR). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: radio IP: *.norampac.com 09.12.03, 23:00 potem zas byla "powtorka z rozrywki, z rozrywki powtorka, sluchaja jej domy, sluchaja jej biura....." Uwielbialem opowiadania Marcina Wolskiego... Nie raz sie usmialem do bolu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: radio IP: *.norampac.com 09.12.03, 23:02 sorry, to chyba mialo byc.."Sluchaja ja biura, sluchaja podworka... a czas sobie plynie banalne tic tak powtorka zrozywki a jak... wiec smiejmy serdecznie sie, bez rozrywki zle, niech bawi nas to co jest... z kad wziasc dzis nowy tekst...." Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: radio 10.12.03, 07:30 Bylo najpierw ITR, potem IMA (Ilustrowany Magazyn Autorow), a potem 60 minut na godzine. Ksiazke i plyte z piosenkami wydana razem mam. Nosi tytul "60 minut na godzine" Sa tam skecze m innymi Matriarchat, Momenty byly, i inne... Kaseta odczuwa brzemie uplywajacego czasu, ale ksiazka trwa! a wracajac do radia.... mialem w domu, jak pewnie cala ulica radio przewodowe- drut+ glosnik! byl jeden program, na stale, mozna bylo wlaczyc i wylaczyc, glosniej i ciszej ...i to wszystko. Podlaczylem sobie do niego sluchawki zdobyte w telekomunikacji i sluchalem trzymajac pod poduszka, zeby nie przeszkadzac innym. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: radio 10.12.03, 13:52 albo pamietacie jedyna muzyczna stacje ktorej sie wtedy sluchalo? to bylo... ....radio LUKSEMBURG!!! W czasach gdy na jedynie slusznym pierwszym programie PR na falach dlugich spiewalo Mazowsze, Fog itd to byla jedyna dostepna na falach srednich muzyczna stacja... ... nie pisze o stacji Wolna Europa bo to inna bajka, nad ktora czesto przebijal sie szum morza czy inne cos.(?) ech te prywatki!!! Te Bambino i pocztowka (dzwiekowa) Tranzystory na baterie! (radio) Potem byly magnetofony ZK dwu, a potem cztero sciezkowe!!!! no i nadeszly kasetowce!!! prywatki wyszly w teren! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: radio IP: *.gazetaolsztynska.pl 10.12.03, 14:03 A robiliście na pracach ręcznych u Serafina radio? To były dwie deszczułki umocowane jedna pryz drugiej z nawiniętymi uzwojeniami. Pamiętam, że jednemu z kolegów zadziałało nawet, coś tam było słzchać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: radio IP: *.norampac.com 10.12.03, 15:09 oj pamietam... chodzilo sie szukalo w sklepie elektronicznym jakis diod aby to moglo grac... potem metry tego drutu sie zwijalo cieniutko i ciasniutko... Detali nie pamietam, ale pamietam ze zawsze takie radyjko podlaczane bylo do szyny od firanek w klasie Serka; czy cos w tym stylu jako antena... moje cienko rzezilo, ale trudno to nazwac graniem... Odpowiedz Link Zgłoś
mir-mur Re: radio 10.12.03, 18:48 pamietam jeszcze jak robiłem na ZPT u serka silnik elektryczny i zamek elektro magnetycz. serek był jak Adam Słodowy zrobić coś z niczego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: radio IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 10.12.03, 19:01 Chyba w ostatnie lato (bedac w Olsztynie)wyrzucilem na smietnik pelno sprawny adapter marki BAMBINO!!!koloru szarego.Jaki bylem G...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: radio IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.03, 09:38 Powinieneś mieć za to sprawę sądową i wyrok bez zawieszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: radio 12.12.03, 18:46 czy cala Al. Przyjaciol miala radio przewodowe? jakos nie bylo odzewu z Waszej strony. Mieliscie takie cudo w swoich mieszkaniach? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: radio IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.12.03, 19:58 Nie. U mnie bylo radio z zielonym okiem magnetycznym. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: radio 12.12.03, 20:03 takie radio tez mialem, ale to jest zwykle lampowe, chodzi mi o takie jak w szkole... na przewody, dwa druty i glosnik. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: radio IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.12.03, 21:34 U mnie takie radio, o którym pisze Zbyszek było pod koniec lat pięćdziesiatych. Ledwo je pamiętam, ale pamietam. A potem już było to lampowe z zielonym okiem. Do dzis pamietam ulubioną na początku lat 60-tych audycję mojej rodziny "Wędrówki muzyczne po kraju". Puszczali tam przede wszystkim Mazowsze, Śląsk i ludowe przyśpiewki. Nie znosiłem tego, ale dziś na wspomnienie czuła łza kręci mi się w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: radio IP: *.norampac.com 12.12.03, 23:05 uwielbialem sluchac radia.. jak bylem mniejszy to sluchalem o siodmej "Radio Dzieciom" zdaje sie ze to byl pr.1 swietne byly bajki i niezly ubaw... Pozniej sluchalem "60 minut na godzine", "powtorka z rozrywki", pozniej oczywiscie jakies tam kryminalki cos w stylu radiowego wydania teatru "kobra", oczywiscie lato z radiem co lato... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: radio IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.03, 17:03 zbyszek07 napisał: > czy cala Al. Przyjaciol miala radio przewodowe? > jakos nie bylo odzewu z Waszej strony. > Mieliscie takie cudo w swoich mieszkaniach? > :-) Nie nie miałem takiego "kołchoźnika", ale w sąsiednim domu (pod 25) było toto zainstalowane. U nas grało zielonookie radio marki Strassfurt z tych ówcześnie dobrych Niemiec, vel NRD-ówka. Miało tę zeletę, że posiadało wszystkie pasma częstotliwości, z pełnymi krótkimi co zapewniało dostęp do różnorakich źródeł informacji, także z tych ówcześnie złych Niemiec, co obecnie znowu nie pasuje. Ale sie popier...... Co dekada to inny światopogląd jest jedynie słuszny i nieomylny. A z "kołchoźnika" leciał właśnie taki prawomyślny program. To były niskomplikowane czasy, wszystko białe albo czarne, a nie może różowe albo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: radio IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.03, 18:25 No tak, właściwie, to czego mogłem się spodziewać. Jak sam zaglądam tu może 1 na tydzień, to trudno wymagać, żeby inni bywali częściej. Miałem ochotę "pogadać", ale nie ma z kim. Może za tydzień:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: radio IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.12.03, 22:33 Allan, teraz ja chwilowo jestem, ale zaraz mnie nie będzie. Sam wiesz, że tu rozmawia się bez pośpiechu, w pespektywie wieczności. Ja podobnie jak mamut uwielbiam radio i boleję nad dominacją tych okropnych rozgłośni w rodzanu Zet, Rmf, Pogoda, itd. raczących nas identyczną sieczką muzyczną i okropnymi bloczkami reklam. W moich młodych latach ogromną furorę robił "Podwieczorek przy mikrofonie", a troche później "Popołudnie z młodością". Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: SP 7 15.12.03, 07:26 Przed szkola rozswiecila sie pieknie, kolorowo choinka. Kolorowe duze zarowki na swierku przed glownym wejsciem (po lewej) rozswietlaja okolice i przypominaja o SWIETACH ! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SP 7 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.03, 09:37 Może by tam umieścić taką kamerę jak przy Bramie na Starówce? Najlepiej dodatkowo obracaną myszką komputerową, przybliżającą i oddalającą oraz penetrującą od wewnątrz prezentowany obiekt. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: SP 7 15.12.03, 11:02 ja mieszkam za daleko.... ale ten budynek przed szkola??? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek Ks. Jan Hanowski IP: 142.227.41.* 15.12.03, 18:44 Wlasnie przeczytalem w Gazecie o tablicy poswieconej ks. Hanowskiemu, koty zyl 96 lat. Pamietam go, jak spowiadal w czasie rekolekcji w koncu lat 50. Czy wiecie, ze wtedy, po odwilzy pazdziernikowej w 1956r., na wiosne bylo kilka dni wolnych z okazji rekolekcji? Uczniowie z siodemki chodzili dwa razy dziennie do katedry. W miedzyczasie mozna bylo poszalec na dworze. Ks. Hanowski byl wielkim czlowiekiem i slusznie nalezy sie Mu tablica za wynegocjowanie or Ruskich, zeby nie nisczyc olsztynskich kosciolow. Z drugiej jednak strony byl postrachem uczniow jako spowiednik, bo, po pierwsze byl prawie gluchy, a po drugie straszyl pieklem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Ks. Jan Hanowski IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 21:21 Jakie to proste. Kilk słów załatwiało kopoty wychowawcze. A teraz, policjanci, kuratorzy i prokuratorzy muszą nad młdzieżą czuwać,a nie rodzice i nauczyciele \ przcież nie znają sie na wychowaniu\, nie daj Bóg aby podnieśli głos na ucznia, to karalne i jest OK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re:religia IP: *.norampac.com 15.12.03, 23:16 Tez swego czasu uczeszczalem na klasy religii...Pamietam pierwsze lekcje mialem w wiezy katedry.. Bardzo lubilem wlazic po tych waskich schodkach na gore...Potem sam nie wiem z jakiego powodu przeniesiono nas na lekcje do Garnizonowego... nie nadlugo na dwa - trzy moze lata a pozniej znow do katedry, ale juz nie budynek kosciola tylko tam troche nadole w kurii... Pamietam jak czesto w garnizonowym czekalismy na zewnatrz na ksiedza.. czasami nudzac sie biegalismy na zewnatrz budynku... Jedna z dziewczat skakala kiedys na klapie od wlazu na wegiel i koks.. no i wlaz puscil...Dziewczyna z jekiem wpadla do wnetrza wlotu... Wyciagali ja z tamtad umorusana i poobijana... ale bardziej ucierpiala jej duma niz cialo bo cala klasa religi ryczala ze smiechu...Ksiadz tez mimo iz probowal utrzymac surowa mine... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re:religia IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 16.12.03, 09:04 Ja prawie caly czas chodzilem do "Garnizonowego". Tam bylem ministrantem i tam mialem religie. Stary ksiadz Galeza byl strasznie konserwatywny. Byl tez wtedy taki mlody ksiadz, ktory na tamte czasy rewolucyjne tezy mial. Do katedry chodzilismy dopiero chyba w 7 i 8 klasie na nauke przed "Biezmowaniem". LP zna te czasy tez bardzo dobrze ... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonna100 Re:religia 16.12.03, 18:28 Ja pamiętam Młodzieżowe studio rytm , radio symfonia z adapterem, który prawie zawsze był zepsuty, a z bratem słuchaliśmy godzinami z pozyczonego bambino brekautów. Kiedy mieliśmy juz swój adapter z dwoma głośnikami zbieraliśmy między innymi płyty węgierskich zespołów Omegi Lokomotiw to była muzyka. Religia w 1 i 2 klasie była w szkole z Panią Katechetką, w następnych klasach chodziliśmy juz do Katedry - ksiądz Wojtunik w ostanich klasach na sali ul. Szrajbera. Pozdrowienia Iwona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Imieniny - Urodziny IP: *.norampac.com 16.12.03, 23:30 Kto z was pamieta jak sie obchodzilo urodziny czy imieniny w szkole... Ja pamietam ze zreguly solenizant(ka) rozdawala w klasie jakies slodycze najczesciej cukierki np. Krowki... Sam wielokrotnie obchodzilem klase z duza papierowa torba... Zawsze lubilem jak byly takie okazje, nawet nauczyciele czasem robili to samo jak mieli urodziny czy imieniny... zawsze jakos lekcje szybciej i milej schodzily... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Imieniny - Urodziny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.12.03, 10:57 Młodzieżowe Studio Rytm było właśnie w ramach Popołudnia z Młodościa. Czy tych Breakoutów nie pożyczałaś, Iwona, ode mnie? Poza cukierkami w klasie solenizant urodzinowo-imieninowy zapraszał czasem najlepszych kolegów i koleżanki do domu na małe co nie co. Z tych przyjęć - i to był powszechnie uznany zwyczaj - brało sie to, co zostało dla młodszego rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkola nr 7 czesc dziewietnasta. IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 22.12.03, 12:24 Za 2 dni wigilia. Ciekaw jestem jak wyglada na Al. Przyjaciol ... Lezy juz snieg ? Dlugie przymarzlo ? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Jezioro IP: *.gazetaolsztynska.pl 22.12.03, 13:05 D?ugie chyba w tym sezonie w ogóle nie zamarznie. Ânieg dopiero dzisiaj leciutko przyruszy?, ale nie ma mrozu wi´c nic z niego nie pozostanie lada moment. Jest szaro, a na AP szaroĘç rozjaĘnia przyszkolna choinka obwieszona p?ytami CD. Fajnie b?yskajŕ, poruszane wiatrem. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola nr 7 czesc dziewietnasta. 22.12.03, 14:16 Snieg pada i sie topi, temperatura okolo zera. Jezioro rozfalowane, moze nie zamarznac, -bywaly takie zimy. Przed SP 7 na jednej choince swiatla kolorowe, jak baloniki (duze lampki) a po drugiej stronie od wejscia swierk obwieszony jest plytami CD, fajnie wyglada. Pojawiaja sie swiecace dekoracje przed domami, na Al Przyjaciol, Rybakach, Morskiej jest wiele rozswietlonych posesji. Podobno jest nawet konkurs Rady Osiedla na najladniejsza dekoracje swiateczna. Pozdrowka z Olsztyna! Wesolych, szczesliwych Swiat Bozego Narodzenia dla wszystkich Siodemkowiczow! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola nr 7 czesc dziewietnasta. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.12.03, 16:26 Gdyby te konkursy były za moich lat, wszystkie bym wygrywał. Te CD na choince brzmią dość okropnie, ale skoro dwa niezależne źródła donoszą, że jest świetnie, to musi być świetnie. Tam wszystko skazane jest na świetność (och, gdyby jeszcze nie te topole i ta wiecha na sklepie...). Ja życzenia przesuwam na pojutrze, ale gdyby ktoś tu nie dotarł pojutrze, to już dziś wszystkiego dobrego świątecznego i noworocznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Szkola nr 7 czesc dziewietnasta. IP: *.norampac.com 22.12.03, 20:57 a propo swiat... Pamietam iz lata temu chyba bylem w tedy w 2 lub 3 klasie podstawowki... szkola zabrala nas do teatru Jaracza na przedstawienie Paterki... byl to dla mnie pierwszy regularny teatralny spektakl... wczesniej zaliczalem tylko kukielkowe... Zrobilo to fenomenalne wrazenie na mnie... Bylem zawsze od tego momentu podekscytowany teatrem... zawsze go lubilem... Trzeba przyznac ze o dziwo temat religijny a jednak szkoly na to chodzily... Bardzo latwe w odbiorze to bylo dla dzieci. Artysci wlozyli w to duzo serca, a wrazenie na malych widzach wywarl spektakl spore. Potem zaliczylem ze szkola w Jaraczu inne spektakle ale niewiele tytulow pamietam....Zdaje sie ze zaliczylem ze szkola "Przygody Robin Hooda", "Lolek i Bolek w Kosmosie", "Panna z Mokra Glowa", "Do wojta nie pojdziemy", "Wesele" Wyspianskiego itp itd. Teatr to niezla rozrywka nawet dla malolatow... Ciekaw jestem czy szkoly nadal uczeszczaja.... czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: Szkola nr 7 czesc dziewietnasta. IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.12.03, 22:29 Ja rowniez pozwole sobie przeslac serdeczne zyczenia Swiateczne i Noworoczne wszystkim ex-siodemkowiczom. Z sezonowa lezka w oku, Merry Christmas z zimnego (3C), lecz sniegu pozbawionego, Londynu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Szkola nr 7 czesc dziewietnasta. IP: *.norampac.com 22.12.03, 23:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut cos sie pochrzanilo IP: *.norampac.com 22.12.03, 23:13 cos sie pochrzanilo i pierwszy post poszedl pusty.... Ja napewno jeszcze odwiedze forum nawet i 24-tego gdy wy juz bedziecie sie przygotowywac by siasc przy suto zastawionych stolach... ale dla tych ktorzy sa zbyt zaganiani swietami skladam najlepsze zyczenia swiateczne dla siodemkowiczow -"Zdrowych, Wesolych i Bezpiecznych Swiat w Gronie tych ktorzy sa wam najblizsi Sercu zyczy MAMUT". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh 7 IP: *.gazetaolsztynska.pl 24.12.03, 10:05 Siodemka to szczesliwa liczba. Dlatego wszystkim siodemkowiczom zycze samych siodemek, najbardziej tego aby nie tylko swieta ale siedem dni tygodnia bylo takie jak te swieta, bez pospiechu, gonitwy, zgielku - ZYCZY WSKH CZYLI Heniek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.12.03, 11:55 Dolaczam sie rowniez. Wszystkim siodemkowiczom wesolycz i zdrowych swiat oraz szczesliwego nowego roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Zdrowych i wesolych swiat ... IP: *.arcor-ip.net 24.12.03, 12:02 Zycze wszystkim "siodemkowiczom" i czytelnikom tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Zdrowych i wesolych swiat ... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.12.03, 13:11 Wszystkim Siódemkowiczom i sympatykom życzę wszystkiego, co najlepsze w naszych sprawach wspólnych, jak i w sprawach każdego z nas odrębnych. Pozwolę sobie z pewnym wyprzedzeniem przypomnieć, że wszyscy spotykamy się na jubileuszu 100- lecia szkoły i nie wyobrażam sobie, by ktoś nie przybył, nie dotarł lub nie dojechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwonna Re: Zdrowych i wesolych swiat ... IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 25.12.03, 16:13 Wesołych Świąt i wszystkiego naj dla kolegów i koleżanek z całego świata. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Chojna IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.03, 21:49 Choinka przy szkole swiecaca przy szkole wielkim bombkami wyglada wspaniale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Chojna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.12.03, 20:25 Chodzi o te wielkie bombki z płyt CD? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Chojna 28.12.03, 15:43 Obydwie choinki oswietlone lampkami, na jednej (prawej) polyskuja plyty CD. Dzielnica pieknie swieci... przejechalem Morska, Przyjaciol, Rybaki w wigilie ok 23,00 pieknie... nawet przedszkole na Rybakach swieci dekoracjami. Z tego przedszkola kiedys bylem w teatrze Jaracza, wystepowalismy z grupa taneczna na scenie! tylko pamiec i zdjecia pozostaly. Mam mile wspomnienia z przedszkola 2 na Rybakach, pewnie wielu siodemkowiczow przez nie przeszlo, z mojej klasy w 7-ce co najmniej polowa, jak nie wiecej... Pozdrowienia z Olsztyna! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Chojna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.03, 09:40 Brzmi to wszystko imponująco; ach, że mnie tam nie ma. Ja też mam jak najlepsze wspomnienia z przedszkola na Rybakach; kiedyś pisało sie o tym na długim wątku i raczej wszyscy byli tego samego zdania (z wyjątkiem konieczności picia mleka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Przedszkole na Rybakach IP: *.norampac.com 29.12.03, 15:47 Tez zaliczylem to przedszkole na poczatku lat 70-tych... Kopa juz lata uleciala, ale troche pamietam z tych czasow.. Pamietam iz w ogrodku przedszkola byly poustawiane stare lodzie w ktorych niejednokrotnie bawilismy sie w kapitanow okretow i piratow. Byla tez jakas stalowa konstrukcja przypominajaca samolot... Do tego w ogrodku stal tez maly domek ze spadzistym daszkiem oknami i drzwiami...Dzieci tam chetnie sie bawily... W przedszkolu pamietam kiedys strasznie sie przytrulem czarnym bzem ktory ja i paru moich kolegow zjadlo w sporej ilosci.. Zaczelismu wymiotowac akurat w czasie pory obiadowej, co spowodowalo niemalze reakcje lancuchowa wsrod innych przedszkolakow... Panie przedszkolanki najadly sie wtedy strachu ze wszystkie dzieci beda chore, ale nas bylo tylko pieciu takich "amatorow" czarnego bzu... Pamietam tez iz dzieci czesto mialy poobiednie drzemki.. ich specjalnie nie lubilem bo zadko kiedy zasypialem i strasznie sie wtedy nudzilem... Z ciekawych rzeczy o przedszkolu to pamietam mala winde ktora z kuchni na gore przewozila posilki dla milusinskich. Bylo to swietnym pomyslem...tylko pomyslec jaka byla by to mordega dziennie nosic gary i talerze na gore... Pamietam tez iz w przedszkolu zaczynalismy sie uczyc roznych piosenek jak np. "ole ole janko kleknij na kolanko..." albo "mam chusteczke haftowana wszystkie cztery rogi.." lub tez "Stary niedzwiedz mocno spi..." Uczylem sie tez tam tanca.. Mam nawet pare zdjec jak tancze walczyka lub krakowiaka z dziewczetami.. Mile niewinne wspomnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Choina IP: *.arcor-ip.net 29.12.03, 21:21 Ja tez jestem ciekaw jak sie te kompakty na choince prezentuja. Mam zdjecie zeszloroczne "siodemkowych" choinek. Bylo ladnie kolorowo. Byl bym wdzieczny jesli by mozna zdjecie zrobic ... Z gory dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: Choina IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.12.03, 22:42 Wybaczcie, ze nie na temat, ale musze sie pochwalic swiatu bo serce peka z dumy i radosci. Moja corka, a wiec osoba jakos okreznie zwiazana z siodemka i Aleja Przyjaciol, dostala miejsce w Oxford University na kierunek Filozofia, Polityka, Ekonomia. Jako ze powiadomienie przyszlo w przedzien Wigilii, byl to najlepszy prezent swiateczny dla calej rodziny. Czy moze wyprzedzily ja w tym osiagnieciu dzieci innych zagranicznych siodemkowiczow? Jd, po polgodzinnej rozmowie kwalifikacyjnej z dwoma profesorami filozofii, dziecko pozostalo pod olbrzymim wrazeniem sily ich wiedzy i intelektu i pozera ja entuzjazm do do studiow. Az zazdroszcze, bo nigdy nie doznalam podobnego uczucia. Jeszcze raz przepraszam za przechwalki dumnej matki ale nie potrafilam sie powstrzymac. Chyba nawet Psiajuche skosztuje z upojenia. Szczesliwego Nowego Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Choina 30.12.03, 09:33 Gratulacje!!! :-) Wyobrazcie sobie ze z choinki przed szkola ktos "sprzatnal" wiekszosc plyt CD, zostaly tylko te co wyzej... Jakos tak troche glupawo mi sie zrobilo. Jest na niej sznur swiecacych zarowek, ale cos pryslo... Szczesliwego Nowego Roku! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Psiajucha IP: *.gazetaolsztynska.pl 30.12.03, 09:49 A Psiajucha to co to, tak dokladniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Psiajucha i Oxford ... IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 30.12.03, 10:56 To jest to ... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=9882978 A dla nat szczere "congratulations" na studia corki w Oxford. jd pisal kiedys wlasnie o tych "siodemkowych" genach. Cos musi w tym byc ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psiajucha Re: Psiajucha i Oxford ... IP: *.gazetaolsztynska.pl 30.12.03, 11:06 No tak, wszystko Ok. Ale czy psiajucha to po prostu psia krew? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Psiajucha i Oxford ... IP: 193.0.68.* 30.12.03, 13:31 W latach naszej młodości "jucha" to była właśnie krew jak najbardziej. Zbyszek, na tych dolnych CD musiała być jakaś świetna muzyka. Nat, najszczrsze gratulacje. W Oxfordzie, o ile pamiętam, profesorem (wprawdzie juz emerytowanym) jest Leszek Kołakowski, a ja piszę w tej chwili z miejsca gdzie rozpoczynała się jego sława. Jeśli mogę coś radzić, to poradź dziecku by uczyła sie jak najwięcej, nawet wiecej niż jej każą, historii filozofii, no i zdawaj co jakiś czas sprawę z jej postępów i kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonna100 Re: Psiajucha i Oxford ... 30.12.03, 17:48 Nat Gratulacje !!!! Uli Malińsliej jeszcze nie spotkałam na Dabrowszczaków. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nat Re: Oxford IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.12.03, 14:43 Wszystkim dziekuje za serdeczne slowa i gratulacje - wczoraj nie wypadalo podciagac tego watku jako, ze byl to oficjalny Dzien Rity. Wspanialego Nowego Roku dla wszystkich na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh 2004 IP: *.gazetaolsztynska.pl 31.12.03, 13:26 Kto z was najwczesniej i najpozniej wiwatowa? sylwestra i gdzie to bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: 2004 IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 01.01.04, 10:00 szczęśliwego nowego 2004 roku życzy Iwona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: 2004 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.04, 10:09 A ja się bezczelnie dopisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: 2004 IP: *.arcor-ip.net 01.01.04, 12:29 Ja tez ... Szczesliwego nowego roku 2004 .... Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: 2004 02.01.04, 13:48 i ja tez... Szczesliwego Nowego Roku! :-) Jez Dlugie zamarzlo. Sypie snieg.... Pierwsi odwazni sprawdzaja lod... za slaby do spacerow. W Olsztynie -4. Bylem na spacerze w Nowy Rok... Jakubowo, Jez Dlugie, St Miasto, Nad Dlugim, w miejscu dobrze Wam z pewnoscia znanym, na cypelku pod lasem wypilismy szampana (wino musujace) za ten Nowy Rok. Jezioro w sniegu, domy w sniegu, Piekna okolica! Pozdrawiam tych co daleko, a wspominaja te miejsca z nostalgia... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: 2004 IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 02.01.04, 17:19 Sczesliwego Nowego Roku dla kazdego z was!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: 2004 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.01.04, 21:09 Sami widzicie kto miał najbardziej udany Nowy Rok (dla ułatwienia: Zbyszek na cypelku). Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: 2004 05.01.04, 08:10 Polnoc pod Ratuszem! potem dlugi spacer po Starym Miescie. Rano spacer : Jakubowo, Las Miejski, no i szampan nad Dlugim!!! .... u Nas! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Nowy Rok w siodemce... IP: *.norampac.com 05.01.04, 18:04 Czesc Wiara, Jak tam Sylwester przelecial milo i wesolo? Ciekaw jestem czy macie jakies specjalne wspomnienia szkolne zwiazane z Nowym Rokiem... Ja jedynie pamietam te zabawy szkolne - bale przebierancow... Ale ciekaw jestem czy macie jakies specjalne wspomnienia zwiazane z nowym Rokiem z dziecinstwa...Pierwszy lyk szampana, zabawa do bialego rana czy tez cicho spedzony rodzinny sylwester... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: hej koleda IP: *.gazetaolsztynska.pl 05.01.04, 19:51 Czy kiedys po Naszej Dzielnicy chodzili kolednicy? Ale tacy spontaniczni z jakimis atrybutami koledy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: hej koleda IP: *.norampac.com 05.01.04, 19:57 ja pamietam jakies tylko podrzedne typy lub troche dzieciarni bez atrybutow ktorzy po niby koledzie chodzili aby pare groszy zarobic... z reguly ludzie cos im dawali ale raczej po to aby nie spiewali, wiele bowiem ich spiew mial do zyczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: hej koleda IP: *.gazetaolsztynska.pl 05.01.04, 20:42 Znalazlem wlasnie zdjecie z choinki noworocznej.Jest tam Pani Izdebska chyba Kystyna nasza wychowawczyni (uczyla kogos z Was) musi to byc w takim razie rok 69, 70, 71. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: hej koleda IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.01.04, 21:51 Może byś jakoś rozpowszechnił to zdjęcie? Ja w rewanżu mam zdjęcie z gwiazdki w przedszkolu na Rybakach w roku chyba 61. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: hej koleda IP: *.norampac.com 05.01.04, 22:07 zdjecie powinniscie jakos rozpowszechnic... szkoda ze nie moj rocznik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: hej koleda IP: *.gazetaolsztynska.pl 06.01.04, 14:16 Dobra. Do konca kolendy to zrobie, bo nie mam pod reka sprzetu. A w ogole jakos brak nowych watkow szkolnych to moze wszyscy bysmy gromadzili tu swoje szkolne fotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: hej koleda IP: 193.0.68.* 06.01.04, 15:52 To jest bardzo dobry pomysł. Nie muszą być tylko szkolne, także osiedlowe i w ogóle olsztyńskie. Ale gdzie bedzie ogólnodosteopne miejsce tego gromadzenia? Może na stronce ak? Moze gdzieś indziej (nie bardzo znam się na zwiazanych z tym mozliwosciach). Poza tym ja pracuję nad ponownym spontaniczym wybuchem naszych wspomnień. To jeszcze chwilę potrwa, ale nie traćcie ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: hej koleda, kolenda! IP: *.gazetaolsztynska.pl 06.01.04, 18:08 Ok! Ja niedlugo wybieram sie do archiwum. Cos moze wyszperam o alejoprzyjaciolakach. Co do technicznych spraw dotyczacych zdjec to jestem ciemny. Niech ktos rozjasni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Wspomnienia IP: *.norampac.com 06.01.04, 18:18 Wspomnienia: tematow moze byc wiele trzeba tylko jakos zaczac... Jednym z moich ulubionych przedmiotow szkolnych byla plastyka.. Uwielbialem zawsze rysowac i malowac.. Bylem nawet w tym niezly...z reszta do dzis mam powazne zainteresowania co do sztuki, zwlaszcza malarstwa i rzezbiarstwa...sam zreszta swego czasu probowalem amatorsko swoich sil w obu tematach... wracajac do tematu... Pamietam iz przez krotki okres uczeszczalem do Miejskiego Domu Kulutry i Sztuki (tak to sie chyba nazywalo siedziba nadal sie zreszta chyba miesci w centrum miasta) ktory w tym okresie ulegl pozarowi i tymczasowo jego lokalizacje umiejscowiono w Elektroniku na Baltyckiej... Dzieki wspanialym wychowacom uczacym nas malowac mialem wspaniala zabawe i nauke sztuki...Bralem tez udzial w kilku konkursach artystycznych... zajalem nawet raz pierwsze miejsce na szczeblu wojewodzkim i pare miejsc drugich oraz kilka wyroznien na szczeblu krajowym... Dom Kultury jednak wyremontowano i niestety na tym zakonczylo sie tez moje korzystanie z tej placowki po przeniesieniu sie z Elektronika... W siodemce jednak lekcje plastyczne tez byly niezle i nawet raz bralem jeszcze udzial w konkursie artystycznym chyba w piatej czy szostej klasie...Temat byl dosyc polski "Piles nie prowadz auta!"... Wykonalem rysunek auta rozbitego, szczatki rozsypane tu i owdzie i wszystko umieszczone w kieliszku...Pomysl byl moj orginalnie..Rysunek wyszedl swietnie i wykonalem go tuszem.... Nigdy jednak nie dowiedzialem sie o jego losach na konkursie.. ale frajde w rysowaniu go mialem straszna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Rysunki IP: *.gazetaolsztynska.pl 06.01.04, 19:26 A jak ja namalowa?em w ósmej klasie prace na dowolny temat ? by? to pejza´´ industrialny Slŕska, to Cejkowa za g?ow´ si´ z?apa?a! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkola Podstawowa 7 czesc 19 07.01.04, 08:52 Zdjecia z podstawowki podeslalem juz dawno do ak. Mysle ze cos z nich pomalu powstanie. Mam tez troche z przedszkola 2 na Rybakach, moge tez gdzies przeslac! Nie moge skompensowac na jpg. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkola Podstawowa 7 czesc 19 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.04, 09:55 Allan, jeśli to przeczytasz, poradź coś. Z tym że jeśli jesteś zaganiany nie bierz za wiele na siebie. Pomysł zebrania zdjęć w jedno miejsce jest super i doda nam (szczególnie części emeryckiej) nowej energii, więc jeśli ktoś coś wie lub ma jakiś plan niezależnie od Allana, niechaj daje znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola Podstawowa 7 czesc 19 IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 07.01.04, 17:47 Zbyszek mam w domu dwa zdjecia jak stoimy na lodzie ,okolo 1966!! gdzie mam przeslac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: Szkola Podstawowa 7 czesc 19 IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 07.01.04, 17:49 Czas sie przeniesc do czesci 20-tej. Odpowiedz Link Zgłoś