mason_i_cyklista 27.02.09, 14:13 bo kobieta mnie zaprasza i nie wiem czy się najeść najpierw;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mason_i_cyklista Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:16 no chyba nie pichci mi biegówek na obiad? ja lece pod prysznic, a temat niech sobie dojrzewa:P Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:17 to w takim razie cos z krokiem:) myj sie myj:) Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:17 Chłopie - to są kopytka. Takie kluski, u nas są podawane z kiszoną kapustką. Dobre tylko tłuste. Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:21 jak ziemniaczane to placki albo pyzy?:) Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:33 Oj nie. Kluski można robić na surowych, tartych ziemniakach - mają brzydki kolor, ale są smaczne z białym serem i smażona cebulka ( o skwarkach juz nawet nie wspominam). Inne kluski to gotowane ziemniaku przepuszczone przez praskę, mąka, jajko itp... Te są super do sosów (szczególnie grzybowego), gulaszu, lub skromnie, z kapustką i cebulką smażona. W kluskach jestem dobra, bo to łatwe :) Odpowiedz Link
ewa.x Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:41 Gapa, uwielbiam te kluseczki z twarogiem :) Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:02 Słuchaj, skoro ja potrafię je zrobić, to jest to naprawdę prosta potrawa :))) Zrób na obiad. Tylko ser dobrze jest mieć od chłopa:) Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:43 ale to juz nie będa kopytka jak bez maki? Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:54 Bez mąki to się nie udadzą - taka prawda. Trzeba tylko dodawać ostrożnie, żeby delikatne były. A najlepiej jest białko ubić. Wtedy puszyste są. :) Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:59 no wiem:) piszesz że kopytka a potez ze z surowych ziemniaków to się spytałem tylko:) Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:02 Pisi:) - a jadłeś ty kiedykolwiek takowe? Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:10 nie:) placki owszem ale mąka tez jest potrzebna:) Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:26 To powinieneś w celach poznawczych o jakąkolwiek pierogarnię zahaczyć. istnieje prawdopodobieństwo, ze coś takiego uświadczysz. Albo bar mleczny? Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:40 Jak będziesz w Toruniu, to szukaj "5 klepki". Świetna kluszczarnia :))) I tam znajdziesz wszystko, czego dusza zapragnie, a jest mączno-ziemniaczano-skwarkowe. I to z całym spokojem polecam - WARTO :))) www.gastronauci.pl/lokal.php?p=689 Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:42 toruń zawsze objeżdżam w łysomicach ale moze trzeba jechac prosto?:) Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:52 Zdecydowanie prosto! Wręcz wprost przed siebie. I most omijaj - wpław będziesz szybciej :DDD A na serio - nie żal ci takie ładne miasto omijać. Dwie godziny wystarczą, by cokolwiek zobaczyć :) Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:53 w lubiczu znaczy?:) moze prom jaki pływa? Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 16:48 A ty nie z warszawy? bo ja cię od południa lokowałam - wpław znaczy przez Wisłę. Bo inaczej w korku utkniesz:) Ale można faktycznie obwodnicą. nadłożysz, ale szybciej będziesz:) Odpowiedz Link
kadfael Gapuchna! 01.03.09, 13:06 A gdzie konkretnie ta 5 klepka? Czasem jeżdżę przez Toruń i lubię różne kluchy:) Odpowiedz Link
kadfael Re: Gapuchna! 01.03.09, 13:09 Tj. widzę, że podałaś adres, ale może jakies przybliżenie? Aż tak dobrze Torunia nie znam. Jak sie jedzie przez most ten w centrum miasta, to gdzie sie kierować? I gdzie postawić autko? Chyba najlepiej na obrzeżach starego miasta? Odpowiedz Link
gapuchna Re: Gapuchna! 01.03.09, 13:22 Gdzie, och, to jest dokładnie samo centrum. Idąc w górę szeroką, w kierunku Nowego Rynku, poprzeczna do niej na lewo:) Bardzo łatwo trafić. Polecam naprawdę serio:) Odpowiedz Link
gapuchna Re: Gapuchna! 01.03.09, 13:31 Auto możesz postawić wszędzie, tylko trzeba mocno się natrudzić, by znaleźć jakąkolwiek wolną dziurkę. Ja najczęściej znajduję przy kościele św. Jakuba, to za Nowym Rynkiem. Na ulicy szpitalnej - dojazd bardzo prosty, bo zjeżdżasz z mostu nad Wisłę i jedziesz prosto, by skręcić w lewo (po prawej stronie jest Wisła:D). A do 5 klepki dojdziesz mijając sklep Reserved - już teraz nie wiem, on jest wcześniej, czy później, ale możesz się go jakoś tam trzymać jak drogowskazu :))) Odpowiedz Link
kadfael Re: Gapuchna! 01.03.09, 13:36 To myslę, że trafię:) Dzieki. Własnie pamietam, że z pzaparkowaniem, to zawsze były w Toruniu kłopoty. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Gapuchna! 01.03.09, 13:47 Niestety, ale uwierz, jak zrobisz ze 3 rundki po starówce, to w końcu nie ma zmiłuj, coś gdzieś znajdziesz:))) Powodzenia. I smacznego - a jest do czego :)))) (chyba zgłoszę się do nich na darmowe obiady za reklamę:))) Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:14 Są tu jakieś wątki, w których nie pojawia się wątek jedzenia? :-o! Odpowiedz Link
hsirk Re: co to są szagówki? 27.02.09, 23:08 nieprawda. na primier ja idu, szagaju pa maskwie... Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:15 Masonie, nie słuchaj ich - szagówki to krótkie spotkania w czasie których ma miejsce shagging :D Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:26 Nie myl chłopakowi w głowie!!!!!!!!! :DDD Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:27 No coś Ty, ucieszy się, zwłaszcza jak kobieta zaprasza :D Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:41 Jak znam życie, to on się najbardziej ucieszy, jak mu te skwarki z nieba spadną :))) Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: co to są szagówki? 27.02.09, 15:44 Myślisz, że to jednak konsumpcja w obu znaczeniach? ;) Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 27.02.09, 16:49 Ja mu tego życzę - moze nie za pierwszym razem, bo chyba on z dobrego domu, ale za drugim jak najbardziej :) Odpowiedz Link
mason_i_cyklista Re: co to są szagówki? 28.02.09, 02:02 a pewnie że z dobrego znamy się dwa lata kręcimy już ze 3 miechy ogolnie szczesliwym człowiekiem sem Odpowiedz Link
mason_i_cyklista Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:41 jooo teraz już wiem:) a to biegnę czym prędzej tylko pewnie bez skwarek będą bo dzisiaj piątek:( dziękować! ps: gapuchna napisała: > Dobre tylko tłuste. Dobre bo tłuste! Odpowiedz Link
milleniusz Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:58 > tylko pewnie bez skwarek będą bo dzisiaj piątek:( Uuu, ortodoksyjna jakaś? To ja bym przełożył wizytę na sobotę. ;D Odpowiedz Link
mason_i_cyklista Re: co to są szagówki? 28.02.09, 01:59 na tyle nie ortodoksyjna żeby śmiać się z dowcipów z cyklu "przychodzi xxx do nieba, a oni nie wiedzą o co chodzi" ;) z obiadu wyszła kolacja, a jutro zapowiada się śniadanie więc jest ok:P Odpowiedz Link
funny_game Re: co to są szagówki? 27.02.09, 14:20 Bym powiedziała, że biegi przełajowe. czyli chce iść z Tobą kupić bluzeczkę z żabotem i kokardą. Maaatko, jak masz zajebiście! Odpowiedz Link
llatarnik Re: co to są szagówki? 28.02.09, 01:29 Szagówki, to takie miłośniczki tańca shag. Ja tam byłbym ostrożny. Nakarmi Ciebie kluskami ziemniaczanymi ze skwarkami a później zaciągnie na jakiś parkiet, każe Ci z siebie małpę przy ludziach robić, czyli w dansiorstwo Ciebie wrobi, kurde. Ja tam bym wolał 3 dni o chlebie i wodzie żyć, niż później takie tańce uskuteczniać... Odpowiedz Link
llatarnik Re: co to są szagówki? 28.02.09, 01:31 llatarnik napisał: > Szagówki, to takie miłośniczki tańca shag. Ja tam byłbym ostrożny. Nakarmi > Ciebie kluskami ziemniaczanymi ze skwarkami a później zaciągnie na jakiś > parkiet, każe Ci z siebie małpę przy ludziach robić, czyli w dansiorstwo Ciebie > wrobi, kurde. Ja tam bym wolał 3 dni o chlebie i wodzie żyć, niż później takie > tańce uskuteczniać... > No tak. A link poglądowo-ostrzegający zapomniałem wkleić... www.youtube.com/watch?v=u3HOjgifjOI&feature=related Odpowiedz Link
conena Re: co to są szagówki? 28.02.09, 19:29 my zawsze jemy z jajecznicą, pyyyyyyyyycha. a szagówy, bo jak się idzie na skos przez np. trawnik to się idzie na szagę i tyle. Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: co to są szagówki? 28.02.09, 20:25 Jesz kluski z jajecznicą?! Okazało się, że czegoś jeszcze nie wiem o życiu :D Odpowiedz Link
lupus76 Re: co to są szagówki? 01.03.09, 11:42 A spaghetti a la carbonara jadłaś kiedyś? :D Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: co to są szagówki? 01.03.09, 11:49 :DDD Myślisz, że wersja Coneny to 'wersja autorska carbonary'? ;) Odpowiedz Link
conena Re: co to są szagówki? 01.03.09, 12:58 wiem, że to wszystkich zadziwia ale na serio - szagówy z jajecznicą to jest to:-) a szare kluchy jem z kapuchą kiszoną i skwarami, ha! Odpowiedz Link
gapuchna Re: co to są szagówki? 01.03.09, 13:01 A ja podobnie jak ty, tylko ze odsmażam sobie zwykłe kluski, az zbrązowieją, w to wbijam 2 jajka, posypuję tartym serem, na to natka pietruszki i trochę Vegety do smaku. A na wierzch ketchup. O Boże, jakie to dobre!!!!!!!!! I jak miło tuczliwe!!!!!!!! Odpowiedz Link