Dodaj do ulubionych

Roman Giertych

09.04.09, 22:19
Czytałam dziś rozmowę z Giertychem, zamieszczoną w dzienniku "Polska" jakiś
czas temu.

I szok.

On nie jest fanatycznym kretynem. On jest bardzo inteligentnym wyrachowanym
cynikiem. Skończonym cynikiem.

Nie wiem tylko, co gorsze.
Obserwuj wątek
    • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:24
      a to ten wywiad kiedyś na forumie nawet był rzucony.

a Giertych... kwestia czy on jest cynik, czy mówi, że jest cynik - bo
      koniunktura, bo mu tak każą teraz, bo chce zacząć od nowa z inną formacją. jeden
      wywiad to jeszcze nic, poczekajmy na więcej słów i czynów
      • 2szarozielone Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:27
        Hmmm... Jak zmienia poglądy, bo koniunktura - to chyba to jest dowód cynizmu.
        Czy nie?

Ale moim zdaniem to nie była rozmowa będąca podkładem do startu z nową formacją.
        To było budowanie wizerunku Giertycha jako adwokata. On teraz świetną kasę
        trzepie w tym zawodzie. Przekierowanie wizerunku i demonstracja, że on nic nie
        ma do obecnej partii rządzącej, a polityka mu nie zaburza postrzegania świata
        jest mu potrzebne do poszerzenia grona potencjalnych klientów.

Poza tym adwokat może być cyniczny i wyrachowany, ale głupi, albo
        zideologizowany to już nie powinien...

Ja to tak zinterpretowałam. Ale jestem w szoku, naprawdę inaczej go postrzegałam.
        • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:32
          tu nie chodzi o to że zmienia poglądy, tylko troszkę inaczej sam siebie
          przedstawia. taki właśnie zabieg wizerunkowy, który właściwie to niewiele zmienia.

a ludzie pokroju giertycha, kaczyńskiego dużo tracą przez właśnie występowanie w
          mediach, w których są strasznie skrajni. w rozmowie wprost podobno obaj
          (obytrzej?) wyglądają zupełnie inaczej i zaczyna mieć sens co mówią. nie miałem
          okazji niestety potwierdzić osobiście
          • 2szarozielone Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:40
            no nie - on tam powiedział, że nie zgadza się z poglądami, które reprezentował.
            Że walczył w imieniu wyborców, a nie własnym. To jest bardzo mocno powiedziane,
            zważywszy jeszcze jakie to były poglądy i jaka grupa wyborców. To nie jest
            delikatna zmiana poglądów, to jest przyznanie się do cynizmu.

• mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:42
              weź zarzuć linkiem, bo już nie pamiętam co tam dokładnie było napisane.

ja biegam po piwko i zaraz wracam
              • 2szarozielone Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:47
                Nie mam linka :( tzn. mam służbowy, wymaga logowania :( a nie mam teraz czasu na
                szukanie jeszcze raz i wklejanie cytatów. Jak przypomnisz - to w sobotę :)

ale tak tam właśnie mówił, że nie zgadzał się z niektórymi poglądami, które
                reprezentował. a reprezentował, żeby dojść do władzy.
                • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:23
                  dostałaś emila, sprawdź pocztę
                • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:29
                  "Do polityki się nie idzie po to, żeby dać się zabić za jakiś pogląd, tylko
                  dlatego, że się go reprezentuje i próbuje się załatwić określoną sprawę. Ale to
                  wcale nie oznacza, że ze wszystkimi poglądami reprezentowanego elektoratu w stu
                  procentach się identyfikuję. "

o. tu to już różnica zasadnicza.
          • llatarnik Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:20
            > a ludzie pokroju giertycha, kaczyńskiego dużo tracą przez właśnie występowanie
            > w
            > mediach, w których są strasznie skrajni.

Ooooo qoooorva! Co za epokowe odkrycie. Skrajni, zakłamani politycy, jeszcze
            bardziej skrajne, profesjonalnie nastawione na manipulację Wami zakłamane media
            a Wy jak te owieczki ogłupione i bezbronne...
        • thank_you Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:33
          A zauważyłaś kogo on broni? :-)
          • 2szarozielone Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:43
            Hmmm... Broni? Z sympatią mówił o Sikorskim, o Tusku nawet, chwali antykryzysowe
            poczynania rządu (przyznając, że stoi za nimi Bielecki). Mocno kopie PiS po
            kostkach. I Rydzyka. Dziwne rzeczy.
            • thank_you Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:44
              Broni jako adwokat.
              • emmannuuellleue_beart Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:45
                Żonę czyjąś, Palikłota?
                • niski.oktan Właśnie wtedy postanowiłem, że będę już tylko ... 09.04.09, 22:50
                  ... się tu wygłupiał. :D

No falstart mi się trafił.Zero merytorycznego odzewu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64121&w=93367207
                  • thank_you Re: Właśnie wtedy postanowiłem, że będę już tylko 09.04.09, 22:50
                    Och, bo mnie wtedy na forumie nie było ;D
                    • niski.oktan Re: Właśnie wtedy postanowiłem, że będę już tylko 09.04.09, 23:01
                      Dobra, dobra, teraz tak mówisz. Jak chcesz, to jesteś. :D
                      • thank_you Re: Właśnie wtedy postanowiłem, że będę już tylko 09.04.09, 23:03
                        Jak mogę, to jestem :D Skoro jestem to chcę. Nieraz chcę, alę nie mogę! :D
                  • 2szarozielone Re: Właśnie wtedy postanowiłem, że będę już tylko 09.04.09, 22:53
                    przekombinowałeś z tytułem posta ;) ja np. na niego nie zareagowałam.
                    • niski.oktan Re: Właśnie wtedy postanowiłem, że będę już tylko 09.04.09, 22:58
                      No i xuj, że przekombinowałem!
                      Causa finita. I tak się będę wygłupiał! :D
              • 2szarozielone Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:51
                aaa, ale to to wiedziałam. Wiedziałam też, że obecnie jest rozrywany, jeśli
                chodzi o takie sprawy - trudne i dotyczące osób publicznych. Cenią go za
                znajomość środowiska, kontakty, umiejętność radzenia sobie z mediami i unikania
                rozgłosu (albo nadawania rozgłosu, zależy jak trzeba) - a także za to, że się
                zwyczajnie nie boi.

No i naprawdę na tym kasę trzaska. Ta rozmowa to moim zdaniem taka forma
                reklamy... i budowania nowego wizerunku.
                • thank_you Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:01
                  Bo on już nie ma nic do stracenia. X lat temu zobaczyłam go w komisji i pomyślałam sobie, że gośc zrobi karierę. No i zrobił. Do końca życia będą mówic do niego : Panie Premierze. Ale i tak go nie lubię. Nie cierpię takich ślizgaczy, choc on nie ma zbyt wielkiego wyboru. Lepper po wyborach przedostatnich udzielił wywiadu dla...yyy... Rzeczpospolitej? Pulsu Biznesu? I powiedział w nim, Balcerowicz wcale nie musi odejśc, to tylko takie hasło było ;/ Odkręcił wszystko. No comments.
                  • niski.oktan Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:09
                    "Mengele" to też było tylko hasło?

Ale Endru miał rację - motłoch naprawdę wszystko zapomina, i to szybko. Dobrze
                    to podsumował Łazuka (ale historyjka to ze 200 znaków i nie wiem, czy mam siłę
                    palcować aż tyle).
                    • thank_you Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:11
                      O "Mengele" to pytaj tam wyżej. Łobuzy!
                    • llatarnik Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:24
                      niski.oktan napisał:

> "Mengele" to też było tylko hasło?
                      >
                      > Ale Endru miał rację - motłoch naprawdę wszystko zapomina, i to szybko. Dobrze
                      > to podsumował Łazuka (ale historyjka to ze 200 znaków i nie wiem, czy mam siłę
                      > palcować aż tyle).
                      >

Teraz żeś błysnął, jentelektem, człowieku. Lubisz pierdolnąć muchę z armaty?
                      Gratuluję...
                  • 2szarozielone Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:16
                    Ależ ja go nie lubię, nie znoszę wręcz. I nic mi się nie zmieniło - ale teraz go
                    nie lubię za coś zupełnie innego.

Naprawdę mnie zszokowała ta rozmowa. W sensie, że zaskoczyła.
                    • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:17
                      o. to jest idealne podsumowanie tej rozmowy. zaskakująca
                    • llatarnik Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:27
                      2szarozielone napisała:

> Ależ ja go nie lubię, nie znoszę wręcz. I nic mi się nie zmieniło - ale teraz g
                      > o
                      > nie lubię za coś zupełnie innego.
                      >
                      > Naprawdę mnie zszokowała ta rozmowa. W sensie, że zaskoczyła.

No tak. Koński łeb Giertycha, wbrew medialnym stereotypom myśli...
    • emmannuuellleue_beart Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:33
      Jeśli chcesz do niego napisać to podaję adres:

roman@tylkoniemalpa!!!giertych.pl
      • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:36
        a to nie jest domena należąca do ojca?
        • emmannuuellleue_beart Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:38
          do ojca też mam:

maciej@tylkoniemalpa!giertych.pl

• bertrada Re: Roman Giertych 09.04.09, 22:56
      Myślę, że taki skończony kretyn raczej nie zrobiłby kariery w polityce.
      Zwłaszcza takiej, która utrzymuje się od pokoleń. W końcu same szychy w tej
      rodzinie Giertychów. To nie Lepperowie ani Begerowie. ;D
      • 2szarozielone Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:20
        Hmmm... Mam w rodzinie trochę osób, które miały kontakty z politykami "ze
        świecznika" - i z tych relacji wynika, że w Polsce spokojnie można zrobić
        karierę będąc skończonym kretynem. Heh, opinię tę potwierdził też kiedyś po
        jakimś spotkaniu Korwin-Mikke, który oszołomem jest, ale kretynem absolutnie nie
        (cholernie inteligentny facet). Stwierdził też, że szczególnie duże stężenie
        kretynów znajduje się na prawicy. Za to na lewicy jest szczególnie duże stężenie
        złodziei. No ale to już zupelnie inna historia ;)
        • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:27
          wiesz, w tej "oszołomowości" JKM jest jakaś metoda - też go uważałem zawsze za
          pajaca, ale co by nie mówić to jedyny człowiek z UPR, którego media po prostu
          nie mogą przemilczeć. cała reszta jest ustawowo przemilczana w mediach, a cała
          formacja jest przedstawiana przez pryzmat pajaca...

ktoś pamięta film kolesia który wykreował Leppera, w którym pokazywał jak zrobić
          ze zwykłego średniaka polityka? i jak łatwo nim sterować żeby zmieniał poglądy?
          • niski.oktan Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:34
            Jakaś może jest, ale do czego prowadziła?
            Jakieś 10 lat temu Endru był jeszcze tylko wsiowym watażką, a Korwin Mikke
            jeszcze miał jakąś wagę jako polityk. Pamiętam, jak wtedy jakiś dziennikarz w
            rozmowie z JKM ładnie go podsumował:
            Jak to jest, że Leppera wszyscy się boją, a z pana tylko się śmieją?
            • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:44
              wiesz, JKM jest świadomy tego, że nawet jakby mieli pełen dostęp do mediów to
              mogliby liczyć w najoptymistyczniejszej wersji na 10% w wyborach. nie sprzedają
              fajnych haseł, na które pójdą ludzie, chcą wprowadzać trudne reformy, odbierać
              przywileje itd. JKM to taki krzyk rozpaczy, krzyczy bo nic nie ma do stracenia...
              • thank_you Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:47
                Nie nie. JKM fajnie to tłumaczy. On jest ultra-liberałem. Taka partia nie może miec dużego poparcia. A czemu? Proste. Ludzi głupich jest więcej niż ludzi mądrych. Powiedzmy że jest to stosunek 90/10 :-) Stąd tak marne poparcie.
                • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:49
                  no ale to o to dokładnie mi chodzi, tylko mniej po JKMowemu to powiedziałem;p
                  • thank_you Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:52
                    To popraw się :D
                    • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:54
                      jak bede miał tyle lat i kasy co Jego Królewska Mość (:p) to sobie bede mogl
                      pozwolić mówić po ichniemu:P
                      • thank_you Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:54
                        A ja chce miec tyle kasy co on i tyle lat co mam obecnie :D
                        • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:58
                          więc musisz znaleźć tylko odpowiedniego męża:P
                          • thank_you Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:59
                            Phi! Sama zarobię :D
                            • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:00
                              a masz już plan?
                              • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:01
                                Tak. Nawet dwa :-)
                                • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:02
                                  zdradzisz chociaz jeden?
                                  • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:04
                                    Nie chce Ci się bogatej żony szukac? :D
                                    • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:07
                                      nie no ja już też mam plan. porównać chce:P
                                      • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:12
                                        No to wyskakuj pierwszy :-)
                                        • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:13
                                          plan jest taki:
                                          najpierw zarobię pierwszy milion
                                          a potem to już będzie z górki.

niezły, no nie?
                                          • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:15
                                            Typowy ;D
                                            • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:16
                                              rozumiem że mnie zaskoczysz?:P
                                              • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:19
                                                Nie zaskoczę bo nic nie powiem :-)
                                                • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:21
                                                  ej to ja się z Tobą więcej nie bawie.
                                                  • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:23
                                                    Myślałam, że mi biznes plan przedstawisz :D Poczułam się oszukana! ;D
                                                  • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:24
                                                    ej, to ja się czuję oszukany - plan mój cały w szczegółach przedstawiłem, a Ty
                                                    na to że nie opowiesz. ładnie to tak?
                                                  • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:26
                                                    Przyrzekam, że czuję się oszukana. Jak bum cyk cyk. Może zacznijmy od początku? :D
                                                  • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:27
                                                    o co to to nie
                                                    ja już karty odkryłem, a Ty od początku chcesz zaczynać?
                                                  • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:30
                                                    Jakie karty, jakie karty panie! Byliśmy umówieni na przedstwienie naszych planów zarobkowych :D Nie na to ile zarobimy tylko - jak :D
                                                  • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:32
                                                    ej te zasady to już sobie sama dopisałaś;> każdy miał przedstawić plan na to by
                                                    mieć kasy jak JKM. ja przedstawiłem mój plan, a Ty kombinujesz
                                                  • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:47
                                                    Będę miała przedszkole :-)
                                                  • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:51
                                                    no, to już inna rozmowa
                                                    ale niestety pomysłu od Ciebie nie zerżnę

ja niestety, jeśli mój plan nie wypali to nigdy nie będę multimilionerem. mam
                                                    nieopłacalne plany robienia czegoś co lubię, a z czego kokosów nie będzie...
                                                  • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:55
                                                    To tak jak ja :-) Przedszkole to spełnienie marzeń, a nie maszynka do robienia pieniędzy :-)
                                                  • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:03
                                                    no ale to nam przecież w niczym nie przeszkodzi prawda?
                                                    ja bede miał psa, terenówkę, motor i fajną chatę. kochającą żonę i zgraję
                                                    bachorów, które będę przeklinał za każdym razem jak coś zbroją. i świat będę
                                                    zwiedzał, jak mi coś zostanie niewykorzystane na paliwo do terenówki.
                                                  • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:06
                                                    A ja: faceta, zgraję dzieci biegających po błocie, psa, kota, land cruisera i będę zwiedzała wschód :D
                                                  • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:08
                                                    no to marzenia mamy podobne. z tym ze ja discovery. i nie przedszkole.
                                                  • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:17
                                                    Trzymam kciuki za Twoje :-)
                                                  • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:18
                                                    i nawzajem. ja idę w kimę.
                                                    narazie!
                      • llatarnik Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:35
                        mason_i_cyklista napisał:

> jak bede miał tyle lat i kasy co Jego Królewska Mość (:p) to sobie bede mogl
                        > pozwolić mówić po ichniemu:P

Oj naiwny, naiwny, naiwny...

W ten sposób dorobisz się tylko kontroli z Izby Skarbowej, kłopotów w urzędach i
                        wypasionych na sterydach ubeckich synków dresiastych...
                        • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:37
                          ej, dopóki mam dwu-trzy cyfrowe saldo konta pozwól mi chociaż marzyć o władzy i
                          pieniądzach!
                          • 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:40
                            nie wierz mu, głupoty mówi. na szczęście da sie w tym kraju zarabiać dobre
                            pieniądze i dobrze żyć, bez szmacenia się i problemów.
                            • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:51
                              Zgadza się :-)
                              • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:55
                                na przedszkole mnie nie namówicie, nie ma mowy
                                • thank_you Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:08
                                  Przedszkole będziesz miał w domu :D
                                  • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:09
                                    w domu mogę mieć. ale cudzych niańczyl nie będę
          • 2szarozielone Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:45
            JKM po prostu nie zależy na poparciu na tyle, zeby o nie na siłę walczyć. Uważa,
            że to ludziom powinno zależeć, żeby on ich zbawił i wszystko naprawił, a nie
            jemu. Głupia cecha u polityka ;)

Żyć ma z czego, może sobie pozwolić na pajacowanie. Fajne podręczniki brydżowe
            napisał (chociaż już we wstępie zaznacza, że kobiety się do brydża nie nadają -
            ale mam go w dupie). Opowiada zazwyczaj głupoty albo bajki - ale w szalenie
            ciekawy, zabawny, porywający sposób. Widziałam, jak na żywo zaczarował całą
            salę. Ma poczucie humoru, prywatnie jest chyba sympatyczny. Mam co do niego
            mieszane uczucia, nie zgadzam się z większością jego poglądów, że tak powiem,
            obyczajowych - ale cenię za to, że nie zamierza ich nikomu na siłę narzucać
            (nawet gdyby dostał władze, do czego nie dojdzie nigdy).
            • mason_i_cyklista Szaro masz emila 09.04.09, 23:53
              • 2szarozielone Re: Szaro masz emila 09.04.09, 23:54
                odpisałam :)
                • mason_i_cyklista Re: Szaro masz emila 09.04.09, 23:58
                  ja też
                  • 2szarozielone Re: Szaro masz emila 10.04.09, 00:03
                    i ja :)
                    • mason_i_cyklista Re: Szaro masz emila 10.04.09, 00:07
                      a także ja:)
            • niski.oktan Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:53
              Jeśli mu nie zależy na poparciu, to nie jest politykiem. Jeśli recenzując
              politykę i polityków nie bierze pod uwagę realiów życia społecznego, nie jest
              poważnym komentatorem.
              Czyli kim jest? Po prostu entertainerem. I oczywiście nic w tym złego, ale świat
              władzy to dla niego wszechświat równoległy.
              • 2szarozielone Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:56
                no tak też uważam. napisałam, że to głupia cecha u polityka ;) i mocno
                ironicznie to napisałam, bo to nie jest głupia cecha, tylko dyskwalifikująca w
                tej dyscyplinie.

Ale Roman ze swoim podejściem też mnie brzydzi.
          • mazgalis Óp! 05.06.14, 17:23
            Gdyż nowe okoliczności zajszły.

mason_i_cyklista napisał:

> wiesz, w tej "oszołomowości" JKM jest jakaś metoda ...
        • thank_you Re: Roman Giertych 09.04.09, 23:28
          To mój idol :D
    • llatarnik Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:03
      2szarozielone napisała:

> Czytałam dziś rozmowę z Giertychem, zamieszczoną w dzienniku "Polska" jakiś
      > czas temu.
      >
      > I szok.
      >
      > On nie jest fanatycznym kretynem. On jest bardzo inteligentnym wyrachowanym
      > cynikiem. Skończonym cynikiem.
      >
      > Nie wiem tylko, co gorsze.

Przyznam, że trafną analizą już mi nawet trochę mi zaimponowałaś, ale z tym 'skończonym', to się troszku niepotrzebnie zaangażowałaś emocjonalnie, czyli wygłupiłaś, prawda?
      • 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:16
        Nie zależy mi na tym, żeby ci imponować. i nie wiem, co masz na mysli, mówiąc,
        że się wygłupiłam. dla mnie facet, który bedąc wicepremierem dzięki kupieniu
        zaufania wyborców swoim imagem zaangażowanego do bólu ideowca, a wręcz fanatyka,
        forsuje poglądy, z którymi się nie zgadza - jest cynikiem. Jeśli po smutnym
        zakończeniu kariery politycznej walczy o kasę z innego źródła tym razem depcząc
        poglądy, za które mógł się kiedyś pokroić, to jest skończonym cynikiem.

Takie ja mam poglądy. Jednocześnie przyznaję, że oczywiście nie jest jedynym
        cynikiem wśród polityków - i zapewne nie największym. Jestem tylko w lekkim
        szoku, bo go początkowo zaliczyłam do innej grupy - fanatycznych kretynów. I
        wciąż nie wiem, co gorsze jest.
        • mason_i_cyklista Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:19
          z tego co szybko sobie artykuł przypomniałe RG powiedział "Do polityki się nie
          idzie po to, żeby dać się zabić za jakiś pogląd, tylko
          dlatego, że się go reprezentuje i próbuje się załatwić określoną sprawę. Ale to
          wcale nie oznacza, że ze wszystkimi poglądami reprezentowanego elektoratu w stu
          procentach się identyfikuję. "

co może i świadczy o dozie cynizmu, ale raczej nie "skończonej".
          • 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:24
            Ale ja się odnosze do całości :) Przecież on tam wyraża swoje poglądy zupełnie
            sprzeczne z tym, co robił jako wicepremier i szef LPR. Poza tym akurat grał
            takiego, który "da się zabić za jakąś sprawę" i wymachiwał religijnym orężem. no
            i jakos sobie nie wyobrażam, jak można dążyć do wprowadzania w 38-milionowym
            państwie zmian, których słuszności się nie uznaje i nie być cynikiem. Skończonym.

• obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:31
              pamiętasz Leszka M.?

"program wyborczy okazał się nierealizowalny rządowo"

Romuś też z pewnością był gotów umrzeć, ale z pewnością poszedł potem po rozum
              do głowy, że są ważniejsze sprawy za które teraz warto mu umrzeć
              byle bliżej koryta
              • 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:36
                Wiesz, ja się nie dziwię, że politycy tacy są. Ja się dziwię konkretnie
                Giertychowi, bo go do złej szufladki wrzuciłam. I nie to, ze się rzoczarowałam,
                czy miło zdziwiłam, po prostu go nie lubię z innego powodu.

Ale upieram się, że on rzeczywiście odchodzi od polityki i teraz się raczej w
                zawodzie będzie realizował. I dobrze. Jestem w stanie uwierzyć, że jest w tym
                dobry. Niech do polityki nie wraca...
                • obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:40
                  wątpię. niech ktoś go tylko do jakiejś dobrze sytuowanej partii weźmie - poleci
                  od razu.
                  takie jest moje zdanie tylko oczywiście

szufladka - dałaś się nabrać, że istnieją w polityce jeszcze jacyś ideowcy;
                  lewica - prawica
                  a tymczasem SLD był rządowo bardziej prawicowy niż PiS :)

ostatni uczciwy to był chyba Mazowiecki
                  to co zrobił jako Wyższy Przedstawiciel wzbudziło mój szacunek
                  • 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:45
                    No przecież wiem, że SLD był bardziej prawicowy od PiS... Ale to u nas jest
                    totalnie pokręcone - prawica najlepiej jak się wywodzi ze związku zawodowego i
                    ma na koncie przewrót ustrojowy, za to lewica wywodzi się z dawnego
                    establishmentu i kręgów wladzy. Prawica odwołuje się do "sprawiedliwości
                    społecznej" a lewica apeluje o wolny rynek... Idiotyzm.

Szczerze mówiąc, polityka mnie od dłuuuugiego czasu brzydzi i nikogo na scenie
                    politycznej tak naprawdę nie lubię. Nie cierpię wyborów, bo zazwyczaj głosuję z
                    obrzydzeniem. a jak czytam rozmowy z kimś - to się tylko zastanawiam "czemu ma
                    to służyć". I tyle...
                    • obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:47
                      mam tak samo
                      tyle, że ja nie głosuję

poprawka - ostatnio głosowałem
                      czasem trzeba
                      • 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:52
                        no ja głosuję... zwycięstwo PiS pokazało, że czasem może być gorzej niż źle ;) i
                        lepiej temu zapobiegać...
                        • obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:55
                          no właśnie głosowałem z tego powodu
                          chociaż obecnie mam wątpliwości
                          co poza wyrazem twarzy premiera właściwie jest lepsze?

• 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:00
                            wydaje mi się, że w czasach kryzysu PiS wydałby zdecydowanie więcej
                            populistycznych decyzji i siałby panikę. Doprowadziłby też do nadmiernej
                            interwencji państwa. Ale tylko mi się wydaje - empirycznie tego nie sprawdzę ;)

A wyraz twarzy premiera to już coś :P No i nie ma tej wiecznej hustawki i
                            skandali z Lepperem i Giertychem.

Ale fakt, cudów nie ma. Tyle, ze na cuda też nie liczyłam.
                            • obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:03
                              nie, cuda są dla naiwniaków

skandale są z innymi
                              populizm kwitnie
                              gdzie widzisz decenralizację?

a dziur na drogach przybywa, w odróżnieniu od autostrad
                              • 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:11
                                Mimo nacisków banków interwencja państwa w zażegnanie kryzysu jest stozunkowo
                                niewielka - i dobrze.

skandale są i zawsze będą - ale nie wiem, czy pamiętasz - wówczas koalicja
                                wiecznie wisiała na włosku, a główną aktywnością rządu było godzzenie
                                zwaśnionych koalicjantów. To przypominało telenowelę. Ile razy odwoływano
                                Leppera? Bo mnie już pamięć zawodzi...

Z dziurami i autostradami sytuacja nie zmieniła się od dawna, niestety. Ogólnie
                                - nie bedę rządu chwalić, nie ma za co. Nie ukrywam też, że Kaczyńskich
                                zwyczajnie nie lubię, nie zgadzam się z ich poglądami, irytują mnie jako ludzie,
                                nie pasuje mi ich wizja KK, patriotyzmu, państwa, a już najbardziej mieszanie
                                tego wszystkiego razem. I najchętniej już bym ich nigdy nie oglądała na oczy. Obu.

Jeśli chodzi o jakieś konstruktywne propozycje, to nie wiem, Głosowałam na PO,
                                ale zupełnie bez przekonania. Tylko że ja naprawdę nikomu nie ufam i nie wierzę,
                                że z kimkolwik innym byłoby lepiej.
                                • obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:22
                                  > Mimo nacisków banków interwencja państwa w zażegnanie kryzysu jest stozunkowo
                                  niewielka - i dobrze.

decentralizacja: moja gmina decyduje na co wydaje podatki wypracowane w gminie,
                                  a nie rząd

> skandale są i zawsze będą - ale nie wiem, czy pamiętasz - wówczas koalicja
                                  wiecznie wisiała na włosku, a główną aktywnością rządu było godzzenie
                                  zwaśnionych koalicjantów. To przypominało telenowelę. Ile razy odwoływano
                                  Leppera? Bo mnie już pamięć zawodzi...

no i przynajmniej było śmiesznie
                                  a teraz PSL głabie co jego i jest stabilnie
                                  ale - pytam raz jeszcze - CO zostało zrobione?

> Z dziurami i autostradami sytuacja nie zmieniła się od dawna, niestety.
                                  Ogólnie - nie bedę rządu chwalić, nie ma za co.

no właśnie...

> Nie ukrywam też, że Kaczyńskich
                                  > zwyczajnie nie lubię,

znasz?:
                                  wargówki trochę nie teges, ale w sumie...

www.youtube.com/watch?v=F_Oxtn000L8

> ja naprawdę nikomu nie ufam i nie wierzę że z kimkolwik innym byłoby lepiej.

gdzie Ci mężowie stanu, gdzie?...

chyba pora spać
                                  ale nie w takim nastroju
                                  popełnię jeszcze jeden post

a na razie dobranoc

ps. popełniłem tez maila
                                  było by mi miło, gdybyś ...
                                • niski.oktan Re: Roman Giertych 10.04.09, 01:36
                                  W obietnice nie warto wierzyć, ale w groźby - tak. Prezes Tysiąclecia aż nadto wyraźnie to pokazał.

Budowa dróg to nie jest problem tego czy tamtego rządu, ale organicznej niezdolności administracji do zorganizowania i realizacji wielkich i złożonych przedsięwzięć. Do tego należałoby wymienić całe "kichy" państwa - wynicować przez odbyt, wyszorować szczotką ryżową, włożyć z powrotem i zaprowadzić nowe kultury bakteryjne. Ale jak to zrobić i kim zastąpić nieudolnych? Tu zaczyna się pod górkę.

Cuda? Tak się składa, że co roku mamy jakieś wybory. Pierwszych odważnych posunięć można ewentualnie się spodziewać na przełomie 2011/2012.
                                  (Odnośnie kalendarza - w 2015 będzie powtórka z 2005. Do wzięcia będzie i parlament, i Pałac Namiestnikowski.)

Bracia Kaczyńscy, czy nie bracia Kaczyńscy, to szczegół. Odejdą Kaczyńscy, zjawi się ktoś inny z podobnym programem.
                                  PiS nie wziął się znikąd.

Tuskowi wszystko jedno, czy wyborca wrzuci kartę ze śpiewem na ustach, czy zatykając nos. Sztuka jest sztuka, jak we wojsku.
                                  Inna sprawa, czy się nie zakiwa - jeżeli w PO jest miejsce dla Maryjana, o mały włos znalazłoby się dla Małego Kazia, wielu wybierających PO jako mniejsze zła może zacząć poważnie się zastanawiać.
                                  Idea PO jako 'all things to all men' może się okazać ryzykowna.
                                  • mazgalis Za to tutej, 'naczy powyżej... 05.06.14, 17:32
                                    ... żadne nowe okoliczności nie zajszły. Pomimo tego, że braci ubyło.

Latka lecą, a jest wciąż tak samo. Tylko bardziej. :P
    • obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:15
      RG: oczywiście, że wyrachowany, poziomu ojca jednak nigdy nie osiągnie, to w
      ogóle bardzo ambitna rodzina, młode Giertychówny też najlepsze stopnie w szkole
      koszą

JKM: skończony kretyn, a podręczniki brydżowe - zabiło mnie to jego "jak widać
      należało zagrać ..."
      tak, jak widać po odkrytych kartach należało, ale jak to wyliczyć w trakcie
      rozgrywki - już nie powiadał :)

grywasz?

• 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:17
        grywałam, jak miałam z kim. od lat nie mam okazji niestety :( więc już znowu nie
        umiem grać. zapomniałam. wyszłam z wprawy.

ale kiedyś mi bardzo te podręczniki pomagały, żeby przy zasłoniętych kartach
        domyślać się, jak należy zagrać. Bo on też wyjaśniał, jak wydedukować, co
        delikwent może mieć na ręce....
        • obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:26
          mam tak samo
          teraz od wielkiego dzwonu a i tak to bardziej spotkanie towarzyskie niż gra
          a z komputerem nie lubię

wiesz, dedukcja dedukcją
          ale najpierw trzeba wszystko liczyć
          a to już nie dla mnie było...
          • 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:29
            A ja jakos lubiłam to liczenie. W ogóle brydż jest super - logika, strategia,
            psychologia, hazard, napięcie jak w dobrym kryminale... Eeeeech, tęsknię za
            brydżem :)

A w sieci to bez sensu, nie lubię grać przez net też.
            • obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:32
              zwłaszcza, jak się gra na dwa stoliki...

> logika, strategia, psychologia, hazard, napięcie
              i w dodatku z sensem w sieci: szachy

• 2szarozielone Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:36
                szachy mnie jakoś nigdy nie przekonały :( może nikt mnie tym nie potrafił
                skutecznie zarazić.
                • obywatel_js Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:42
                  ja pamiętam te wieczory z ojcem i figurkami na szklanym stoliku...

jak - zarazić?
                  grasz i albo lubisz albo nie :) nic na siłę
            • llatarnik Re: Roman Giertych 10.04.09, 00:44
              2szarozielone napisała:

> A ja jakos lubiłam to liczenie. W ogóle brydż jest super - logika, strategia,
              > psychologia, hazard, napięcie jak w dobrym kryminale... Eeeeech, tęsknię za
              > brydżem :)
              >
              > A w sieci to bez sensu, nie lubię grać przez net też.

Oooo-oooo! Czy wiesz, że genialne polskie systemy brydżowej licytacji oparte na starym poczciwym Wspólnym Języku są w USA najczęściej ZAKAZANE jako nie system naturalny?

To ja się pytam miejscowych buraków - co jest bardziej naturalne? Wasz średniowieczny, niespójny logicznie debilny, pseudonaturalny system?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka