Dodaj do ulubionych

Zrobilem mały research

25.08.09, 22:19
I co się okazuje, otóż na festiwalu w Opolu w roku 1989 można było obejrzeć
KSU, Aya RL, Tilt lub Sztywny Pal Azji czujecie tę subtelną różnicę kiedyś i
dziś :)
Obserwuj wątek
    • baba_krk Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 22:27
      Nie pamiętam już kto w tym roku wystąpił w Opolu, ale w Sopocie to było lekkie
      tradżedi. I czuję bardziej niż subtelną różnicę.
      • puszysta_gimnazjalistka Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 22:36
        Nie pamiętasz ? To ja Ci przypomnę, trzech pajaców: www.youtube.com/watch?v=cNfT-P02OwQ
        • baba_krk Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 22:48
          Już wiem czemu nie pamiętam. Ja tego w ogóle nie oglądałam w tv.
          Ale ale zmiażdżyłeś mnie tym linkiem. Podwójnie. Raz za fałsz, a dwa za kogoś
          kto przypadkiem tam jest w innym niż fałszujący panowie charakterze.
          • puszysta_gimnazjalistka Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 22:55
            Cieszę się, że zmiażdżyłem :)
            • baba_krk Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 23:14
              Ja mniej, bo to była historia bez happy endu :>
              • puszysta_gimnazjalistka Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 23:31
                No to fakt, trochę gorzej.
                • baba_krk Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 23:39
                  Spoko spoko, fajnie wiedzieć, że żyje i się nie opier*ala ;))
    • asqe Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 22:27
      czujemy:)
      to napisala barbarian woman :P
      • puszysta_gimnazjalistka Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 22:40
        No to specjalnie dla Barbarzynki :)

www.youtube.com/watch?v=8DYb8HidYbc
        • asqe Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 22:52
          ooo, jak ja lubilam kiedys te piosenke. i jakos tak mi sie lepiej
          zrobilo:)
    • liisa.valo Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 22:33
      Tak, czuję różnicę. Miałam wtedy 4 lata, rodzice skończyli budować dom, a tata
      pracował w strukturach PKSu jeszcze wtedy, zanim doświadczył tzw. awansu poza tą
      cudną firmą :)
      • puszysta_gimnazjalistka Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 22:47
        Nie ważne, że nie ma tu związku przyczynowo skutkowego, ale posłuchaj tego

www.youtube.com/watch?v=0N0rEfjoMp4
        • liisa.valo Re: Zrobilem mały research 25.08.09, 23:09
          Jak to nie ma związku. Wprowadzaliśmy się 9.09.89, ale jeszcze do listopada
          wszystko było w proszku i rodzice Opola nie oglądali :) Na tym polega różnica
          kiedyś i dziś.

A, posłuchać nie mogę, bo teraz słucham czego innego.
    • conena Re: Zrobilem mały research 26.08.09, 08:22
      kuźwa, weź mi nic nie mów na ten temat. kilka piosenek z Opola '89 mam w
      ulubionych. pozostaje tylko smucić się, że to se nevrati i nigdy nie będzie nam
      dane szaleć na (jakimkolwiek) festiwalu przy dobrej polskiej muzyce.

Baśka w wykonaniu trójki testosteronów dramatycznie czerstwa.

w latach 90 aktorzy, m.in. Biedrzyńska, Machalica, Zamachowski, zabrali się za
      piosenki z Kabaretu Starszych Panów. wyszło im bardzo przyzwoicie. mam nadzieję,
      że aktualnej "pierwszej lidze" polskich aktorów nie przyjdzie to nigdy do głowy.
      niech sobie zostaną przy Baśce.
    • 2szarozielone Re: Zrobilem mały research 26.08.09, 20:40
      Wczoraj się zastanawiałam właśnie ze znajomym - dlaczego tak się stało. Bo to
      nie jest tak, że w Polsce nie robi się dobrej muzyki - tylko tej dobrej się nie
      promuje... Muzyka puszczana w mediach jest do kitu. Trzeba się przestawić na
      internet i samodzielne polowania...
    • kedrok1 Re: Zrobilem mały research 26.08.09, 21:55
      nooooo, różnica dramatyczna, sopot zresztą to samo
      • 2szarozielone Re: Zrobilem mały research 26.08.09, 21:59
        Ale mamy Openera, Coke, OFF, Jarocin, milion dwieście bardziej lub mniej
        ambitnych festiwali... Zapotrzebowanie jest. Tylko, że się przesunął punkt
        ciężkości - jest wolność dla prywatnych podmiotów, nie wszystkim musi i może
        zajmować się państwo.

Ale tak czy owak - potrzeby posiadania telewizora nie mam. Żadnej :) Poza tym,
        że mogłabym DVD podłączyć :/
        • puszysta_gimnazjalistka Re: Zrobilem mały research 26.08.09, 22:25
          Mamy te festiwale, ale to jest przeznaczone dla ludzi, którzy mają już wyrobiony
          gust, oni w większości jadąc tam wiedzą co chcą usłyszeć, oczywiście mogą poznać
          coś nowego ale tak czy inaczej takie imprezy przeznaczone są dla wyrobionych
          słuchaczy. Problem w tym, że to co można znaleźć w mainstreamie, czyli w
          telewizji i popularnych radiostacjach to chłam pierwszej klasy, muzyka z wyższej
          półki nie ma tam wstępu, a kiedyś było inaczej.
          • 2szarozielone Re: Zrobilem mały research 26.08.09, 22:38
            Z jednej strony masz rację... Ale z drugiej - to też nie było tak, że kiedyś
            publiczność miała generalnie bardziej ambitne gusty. To że media to puszczały,
            nie znaczy, że wszyscy się tym ekscytowali. Ale problem jest - bo teraz media
            się nakierowały (komercyjnie) na tę większość (która zawsze jest najgłupsza).
            Powstało zjawisko celebrytów i promowania jakichś beztalenci... Z czego można
            żyć. Bo ze sztuki raczej nie można. Więc utalentowani artyści, nawet popularni w
            swojej niszy, żyją z układania płytek w łazienkach (kasa w polskim showbiznesie
            to najczęściej kasa z tantiem a nie z koncertów czy tym bardziej sprzedaży
            płyt). I tutaj to się powykrzywiało.

Najgłupsze, że telewizja państwowa robi dokładnie to samo, a abonament "na
            misję" bierze :/ Radia państwowego się nie czepiam, bo generalnie jest ok -
            tyle, że kasy ma coraz mniej, a słuchalność słabą.

Kochajcie internet, dziewczęta...
            • puszysta_gimnazjalistka Re: Zrobilem mały research 26.08.09, 23:08
              Wiem, że to nie jest tak, że kiedyś gusta były ambitniejsze, myślę, że kiedyś
              wśród ludzi było silniejsza potrzeba profesjonalnego podejścia do wykonywanego
              zawodu. Spójrz na polskie aktorstwo sprzed 30 lat, poziom muzyków, wokalistów,
              poniżej pewnej granicy zwyczajnie nie wypadało zejść, jak ktoś schodził to
              natychmiast było to widać, negatywnie się wyróżniał.
              • 2szarozielone Re: Zrobilem mały research 26.08.09, 23:16
                Ale też kiedyś sztuka nie musiała w takim stopniu na siebie zarabiać, a dylematy
                artystów owszem, były - ale trochę inaczej się przedstawiały. I koncentrowały
                się raczej w okolicach decyzji o współpracy z reżimem, zdrady ideałów - a nie
                decyzji o uprawianiu Sztuki przez duże Sz. I też byli słabi aktorzy, słabi
                piosenkarze, słabi muzycy, którzy jakoś funkcjonowali - ale nie przeszli do
                historii...

No ale kumam problem, też mnie to gryzie, że nie mogę telewizora bez bólu zębów
                włączyć. I że zazwyczaj to, co uznaję za wartościowe, funkcjonuje w jakiejś
                niedofinansowanej niszy. A kasę zbija się na wywiadach dla "Vivy" o byłych
                mężach, ciążach i nałogach. I Tańcu z gwiazdami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka