Dodaj do ulubionych

! sesja Rady Dzielnicy Ursynów

01.12.10, 20:03
Z pierwszej sesji Rady Dzielnicy Ursynów - relacja na gorąco :)

Po ślubowaniu i pierwszym starciu PIS i NU z reprezentantem Pani Prezydent w sprawie rozszerzenia porządku obrad o wybór dodatkowych trzech wice przewodniczących, a po co tylu?
Trwa głosowanie na Przewodniczacego, PO zgłosiło Matejkę, NU Jaworskiego a PIS się wstrzymał i co bedzie dalej zaraz zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • zielony_ursynow Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 01.12.10, 20:16
      Przewodniczący został Królikowski NU i PIS dało mu 14 głosów.
      • cotokoniaobchodzi Oj bida, bida! 01.12.10, 20:29
        Teraz będzie kwiczenie odsuwanych od konfitur. Ale na konfitury trzeba 4 lata popracować. O czym przypominam Panu Królikowskiemu i Jego kolegom. Życzę powodzenie Ursynowowi!
        • jan-w Re: Oj bida, bida! 01.12.10, 20:53
          Odsuwanie od konfitur? Czyli Guziała i poputczików wyrzucili?
          • marek.dumle Re: Oj bida, bida! 01.12.10, 21:11
            Bez przesady.
            Przecież dopiero teraz się chłopaki do konfitur dobrali :D
            I nie puszczą...
            • rubeus Re: Oj bida, bida! 01.12.10, 21:41
              cóż radny Guział ma ambicje bycia burmistrzem...
              a w świetle ostatnich doniesień prasowych nie musiałby rezygnować z mandatu radnego

Prawi i Sprawiedliwi po głosowaniu na ostatniej/przedostatniej (?) sesji poprzedniej kadencji, pokazali, że niejasności wokół jego osoby ich nie obchodzą.
              • zielony_ursynow Re: Oj bida, bida! 01.12.10, 21:55
                Ciekawe czy wyborcy oczekiwali takiego rozwoju wydarzeń, jest wreszcie czas by przyjrzeć się strukturze i osiągnięciom NU, które na bazie wizerunku organizacji z trzeciego sektora sięga po władzę. Może wreszcie opublikują statut na stronie głównej, chyba że przekształcą się w koło, którejś z dwóch sił politycznych licznie reprezentowanych w tym "stowarzyszeniu".
                • turtle3 Re: Oj bida, bida! 02.12.10, 09:32
                  Gdyby wyborcy na Ursynowie byli zadowoleni z dotychczasowych osiągnięć rządzącej ekipy to by na nią licznie zagłosowali, tak jak zagłosowaliśmy na Gronkiewicz Walz w wyborach na prezydenta miasta i dzięki temu wygrała bez w pierwszej turze. Widać wyborcy nie byli zadowoleni z tej ekipy. Skończ waść ze straszeniem inną konfiguracją w ratuszu. Platforma spoczęła na Ursynowie na laurach i działacze powinni raczej nad tym się pochylić a nie straszyć nas tu armagedonem jak pewien smutny prezes jednej z idących w rozsypkę partii:-)
                  • zielony_ursynow Re: Oj bida, bida! 02.12.10, 09:57
                    Ja tam Waszeci nie straszę :), bo będzie o czym pisać, a to, że NU z PIS-em to już ich decyzja. Poza tym skorą są u władzy to chyba nie obowiązuje ich żaden okres ochronny :) w końcu niektórzy z nich są już w Radzie 4 kadencję.
                    • jan-w Re: Oj bida, bida! 02.12.10, 10:30
                      zielony_ursynow napisał:

> w końcu niektórzy z nich są już w Radzie 4 kadencję.

No właśnie. Co NU zrobił dla naszego Ursynowa przez 4 kadencje? Tylko niech nikt nie żartuje znowu z kościołem pod kopą Cwila, gdzie się podłączyli pod cudze działania.
    • rubeus Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 02.12.10, 21:20
      A tak podsumowało sesję Życie Warszawy

"Nowe władze Ursynowa
      olap 02-12-2010, ostatnia aktualizacja 02-12-2010 00:02

Po burzliwej sesji radni Ursynowa wybrali nowe władze. Dzielnicą będzie rządziła koalicja PiS, SD, SdPL i stowarzyszenia Nasz Ursynów.

Przewodniczącym rady został Lech Królikowski, członek władz państwowych SD. Rajcy PO w tej kadencji będą w opozycji.
      • zielony_ursynow Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 02.12.10, 22:17
        Aktualizacja, ratusz główny dopatrzył się błędu formalnego przy wyborze przewodniczącego rady i zawiesił wykonywanie uchwały o jego powołaniu. Na dzisiejszej sesji rozpętała się burza, były krzyki o mordowaniu demokracji, a wystarczyłoby zrobić wszystko zgodnie z procedurą, ale NU jest tak głodne władzy, że się samo złapało we własne sidła :).
        • ursyneusz Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 02.12.10, 22:40
          Zielony Ursynów - obserwowałem sesję i odbieram to całkiem inaczej. To przede wszystkim była dość szokująca demonstracja tego, jak bardzo PO jest żądnę władzy - każdej i na każdym poziomie.

Przecież ta interwencja centrali (czyli ratusza) w samorząd, bardzo mocno trąci czasami minionymi, jakże obłudnie wobec tej na zimno rozegranej gierki polityczno-prawnej wygląda hasło "Nie róbmy polityki, budujmy stadiony...". Jeżeli dopatrzyli się drobnego, nie istotnego dla meritum uchybienia formalnego, trzeba było to wczoraj zgłosić od razu - przecież był prawnik Urzędu i pełnomocnik HGW. Dopiero następnego dnia po tym jak przegrali przypomniało im się, że może było coś do czego jednak można by się przyczepić i grać na zwłokę. Wygląda to na starannie zaplanowaną rozgrywkę.

To jak prawnik Urzędu jednostronnie demonstrował całą sprawę i jak sprawiało to wrażenie, że broni interesu przegranej sprawy było dla mnie bardzo dobitne.

W ogóle to ten rzekomy błąd formalny dotyczący prowadzenia obród, podkreśloy przez Miasto też jest mocno wątpliwy i zdaje się że mamy tutaj doczynienia z naciąganą interpretacją (przypomina się wałęsowska "falandyzacja prawa"). Szkoda, że PO nie jest takie skrupulatne prawnie, wtedy kiedy naciąga wszelkie możliwe przepisy - chodzi mi o sprawe dopalaczy zmontowaną, żeby szeryf Donald mógł pokazać krajowi stanowcze oblicze.

Tutaj natomiast żeby siać obstrukcję i jeszcze za wszelką cenę dobrać się do władzy czepiają się jakiegoś naprawdę nieistotnego szczegółu (jeśli w ogóle on wystąpił)

Rozumiem, że bardzo im (czyli PO) trudno rozstać się z matecznikiem czyli Ursynowem, ale przegrać też trzeba umieć (przegrali większosć w radzie) i zrobić to choć z odrobiną honoru.

Muszę powiedzieć, że na żywo była to naprawdę przygnębiająca lekcja braku demokracji i tego jak dla wielkich partii samorząd to po prostu kolejny łup i element budowania machiny partyjno-propagandowej.

Nasz Ursynów też nie jest do końca z mojej bajki i do wielu osób mam tam duże zastrzeżenia, w sumie za wiele chyba nie zrobili jeszcze, nie jestem też przekonany że są w pełni gotowi do rządzenia i dadzą sobie radę, ale to co zaprezentowało dziś PO to była naprawdę godna pożałowania obstrukcja robiona rękami ludzi, ktorzy we wszystkim widzą politykę partyjną.

Chyba dla partyjniaków Ursynów jest zbyt ważny i symboliczny, za żadne skarby nie będa chcieli odejść - HGW też przykłada do tego rękę. Mocno przypomina to działania za Lecha Kaczyńskiego w Warszawie. Smutne to, chyba na nich już nigdy nie zagłosuję, w żadnych wyborach.
          • jan-w Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 02.12.10, 23:01
            Czy potrafisz już wyjaśnić sprawę fałszywych oświadczeń majątkowych szefa NU i wykorzystywaniem stanowiska radnego do zdobycia dla swojej firmy zamówienia ratusza?
            Przegrany przed sądem proces o pomówienie?
            Teraz już swobodnie będzie mógł wykorzystywać nasz Ursynów jako swój łup.
            • 6mk Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 03.12.10, 00:18
              Zachowanie Pani mecenas było skandaliczne.Jej wypowiedzi były tak polityczne i stronnicze.Szkoda że moja Partia PO nie może pogodzić się z porażką i stosuję tak nikczemne sposoby przedłużania wyborow.Moja kochana Platformo życie w opozycji w tych trudnych czasach bardziej wam się opłaci i odzyskacie elektorat.A tak coraz wieksza butta i pycha.Szkoda i wstyd.Przecież ludzie to widzą i ocenią w czasie drugich wyborów
              • turtle3 Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 03.12.10, 12:22
                Nie wierzę własnym oczom, ale wygląda na to, że cenzura wycięła stąd czyjść wątek dotyczący Guziała i jakiegoś jego kolegi z PO, z którym podobno robi interesy. (czytałem ten post ze 30 minut temu a teraz go nie ma). Ewidentnie dotyczył Ursynowa i wpisywał się w powyższą dyskusję. Niefajnie.
                • antek.eu Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 03.12.10, 14:31
                  Jeśli ktoś coś wyciął to przynajmniej mnie przypomina to działania jana-w. Nie wiem czy tym razem to jego zasługa wiec przezornie serdecznie go przepraszam za podjzenie. Trudno tu z paroma osobami polemizować, bo jeśli coś nie po jego myśli to przypina łatki. Zresztą mam to i jego gdzieś bo po wygłupach radnych PO zaczynam sympatyzować NU. Trudno jak widać drobnym karierowiczom pożegnać się ze stołeczkami. Przy okazji z tymi wyrokami to Jan-w jak zwykle coś kręci, ale jeśli nie to patrzac tą miarką to Mencina dopiero jest winny. Całe 70 baniek.
                • szakal Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 03.12.10, 16:00
                  dokladnie - tez czytalem ten watek kolo 12 i byl taki wpis
                  spojrzalem teraz zeby zobaczyc jak rozwija sie dyskusja i co na to "miszcz" poprawnosci politycznej a tu widze cenzura nie proznuje..

cos mi tu hipokryzja zalatuje....
                  • rubeus Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 03.12.10, 17:07
                    jak już pacynkujesz, to przygotuj się staranniej

forum.gazeta.pl/forum/w,643,107485032,107485032,zaradny_radny.html
                    • ursyneusz [...] 03.12.10, 18:05
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • cotokoniaobchodzi i mój watek tez - to samowola cenzora 03.12.10, 19:53
                        Ośmieliłem się nazwać pana cenzora "fanatykiem Platformy" i porównałem jego działalność do socjotechniki PISu. Obraza majestatu - jeszcze mnie zabanuje. A krytykowałem go za stosowanie argumentów ad personam z całkowitym pomijaniem istoty sporu. Zastanawiam się, może on młody, ambitny, jakąś karierę w Partii chce zrobić; chłopie zostaniesz epigonem.
                        • antek.eu [...] 04.12.10, 10:40
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • antek.eu Cenzor 08.12.10, 00:41
                            Zdecyduj się cenzorze z jakiego powodu ? Jest to żałosne co jan-w wyczynia. Nie ma odwagi prowadzić dyskusji. szuka pretekstu z kiepskim skutkiem by powycinać czyjeś posty. Miej trochę odwagi mały człowieku. Niestety na tym forum dominuje chyba sitwa kolesi, że coś takiego toleruje.
      • marek.dumle Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 04.12.10, 12:26
        > Przewodniczącym rady został [b]Lech Królikowski, członek władz państwowych SD[/
        > b].
        Dlaczego nie Guzioł?
        My chcemy Guzioła!
    • marek.dumle Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 04.12.10, 14:30
      Fatalny start nowej kadencji prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz. Jej Platforma Obywatelska zostawia w dzielnicach nieudolnych burmistrzów, a niepokorny samorząd Ursynowa zamienia w pole bitwy

Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8765756,Fatalny_start_nowej_kadencji_Hanny_Gronkiewicz_Waltz.html
      • 6mk Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 04.12.10, 15:13
        Jest mi bardzo przykro że partia na którą głosowałem od wielu lat posługuję się takimi haniebnymi metodami.Przecież analizując odwolanie Pani Prezydent,musi ona nie uznać wiele podjętych decyzji ustępującemu zarzadowi,głosy liczyła zawsze ta sama osoba.A hasło ,,z dala od polityki,,brzmi teraz bardzo cynicznie.Jest mi bardzo wstyd za moją partie.
        • rubeus Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 04.12.10, 21:14
          sprawa nie jest oczywista. Z tego co mi wiadomo nie chodzi o to, że urzędnik liczył głosy, tylko, że robił to jako sekretarz obrad, a nim mógł być tylko członek rady.
          • ursyneusz Re: ! sesja Rady Dzielnicy Ursynów 05.12.10, 13:16
            To, że sekretarzem obrad może być tylko i wyłącznie radny ze statutu jasno nie wynika. Tam jest napisane, że MOŻE być nim radny, ale nie jest napisane że MUSI. Jak widać każdy naciągany pretekst dobry, aby PO nie wypuściło Ursynowa z rąk. Z pewnością gdyby przegłosowali na przewodniczącego p. Matejkę z PO, takie zarządzenie od HGW nie zostałoby przesłane w teczce i by sobie już wyłonili platformiany zarząd.

A miało być tak pięknie "więcej władzy w Dzielnicach". Teraz proponuję tak - żeby postawić na swoim, niech HGW zamówi za kilkadziesiąt tysięcy ekspertyz prawnych z naszych podatków, które wykażą że Nasz Ursynów nie może rządzić. Tak jak na początku jej 1. kadencji, przy sprawie spóźnionego oświadczenia majątkowego....Gdyby wtedy tacy Platformersi byli skrupulatni to Pani Prezydent raczej dziś na stołku by nie było..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka