Dodaj do ulubionych

GARAŻ a przepisy ppoż.

02.12.12, 23:31
Witam,
Ostatnio nasz "Inspektor ochrony przeciwpożarowej" wzywał w pismach kierowanych do wytypowanych właścicieli mieszkań do usunięcia "przedmiotów palnych" z garaży wielostanowiskowych pod budynkami.
Wysłałem zapytanie do ww. Pana o doprecyzowanie jakie to przedmioty ma na myśli i który właściwe zapis łamiemy trzymając np. kartony pod ścianą garażu (nie w drodze komunikacji ogólnej, drodze ewakuacyjnej itp.)
Ponadto, rozumiejąc dobrą ideę ograniczenia dostepu do garażu dla osób, które nie są właścicielami tamtejszych miejsc postojowych, mam jednak wątpliwości co do zgodności takiego pomysłu z przepisami ppoż. Pozwoliłem sobie zadać takie pytanie naszemu Inspektorowi.
Mam nadzieję, że odpowiedź z wyjaśnieniami otrzymam wkrótce i podzielę się nimi na Forum.

pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • negocjator666 Re: GARAŻ a przepisy ppoż. 03.12.12, 14:27
      Ja natomiast zadzwoniłem do Pana Inspektora z podobnymi pytaniami i nie usłyszałem żadnych konkretnych podstaw tylko opinię, że tego typu "akcje" są z inicjatywy człona zarządu naszej wspólnoty Pana Sławka.
      Wspominał też, że Pan Sławek jest nadgorliwy i dlatego on tam był zaproszony w celu przeprowadzenia inspekcji.
      Wygląda na to, że nasz Zarząd zajmuje się utrudnianiem życia mieszkańcom wspólnoty, a chyba nie taka jego rola powinna być...
      • anzelmina_mamrota Re: GARAŻ a przepisy ppoż. 03.12.12, 15:49
        My wprawdzie nie dostaliśmy żadnego wezwania, ale pozwolę sobie na kilka uwag:

Otóż w rozporządzeniach regulujących zagadnienia ochrony i bezpieczeństwa przeciwpożarowego, bardzo precyzyjnie zostało określone co i gdzie można przechowywać ((bez problemu wszystkie akty prawne oraz akty wykonawcze do ustaw można znaleźć na stronach właściwych organów)).

I tak: "materiały niebezpieczne pożarowo nie powinny być przechowywane w pomieszczeniach piwnicznych , na poddaszach i strychach, w obrębie klatek schodowych i korytarzy oraz w innych pomieszczeniach ogólnie dostępnych, jak również na tarasach, balkonach i loggiach."

Garaże natomiast są opisane w odrębnych punktach i mają 'większe uprawnienia' niż ww pomieszczenia (poddasza, balkony, itp.). Dopuszcza się np. przechowywanie (NIE PRZELEWANIE) w nich cieczy łatwopalnych (rozróżnienie na powierzchnię):

"3. Podczas przechowywania cieczy o temperaturze zapłonu poniżej 373,15 K (100°C) w garażach:
        1) ciecze te powinny być przechowywane w naczyniach metalowych lub innych dopuszczonych do tego celu, posiadających szczelne zamknięcia;
        2) w garażach o powierzchni powyżej 100 m2 przechowywanie tych cieczy jest dopuszczalne jedynie wtedy, gdy są niezbędne przy eksploatacji pojazdu i są przechowywane w jednostkowych opakowaniach stosowanych w handlu detalicznym;
        3) nie jest dopuszczalne przelewanie paliwa oraz napełnianie nim zbiorników paliwa w pojazdach;
        4) w garażach wolno stojących wykonanych z materiałów niepalnych o powierzchni do 100 m2 jest dopuszczalne przechowywanie 200 dm3 cieczy o temperaturze zapłonu poniżej 328,15 K (55°C);
        5) w garażach o powierzchni do 100 m2 innych niż wymienione w pkt 4 jest dopuszczalne przechowywanie 20 dm3 cieczy o temperaturze zapłonu poniżej 294,15 K (21°C) lub 60 dm3 cieczy o temperaturze zapłonu 294,15¸373,15 K (21¸100°C)."

Kolejna kwestia to doprecyzowanie, co to są materiały palne / niebezpieczne pożarowo

"§ 2. 1. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
        1) materiałach niebezpiecznych pożarowo - rozumie się przez to następujące materiały niebezpieczne:
        a) gazy palne,
        b) ciecze palne o temperaturze zapłonu poniżej 328,15 K (55°C),
        c) materiały wytwarzające w zetknięciu z wodą gazy palne,
        d) materiały zapalające się samorzutnie na powietrzu,
        e) materiały wybuchowe i pirotechniczne,
        f) materiały ulegające samorzutnemu rozkładowi lub polimeryzacji,
        g) materiały mające skłonności do samozapalenia;"

Wszystko inne musi być 'dookreślone' przez właściciela lub zarządcę, a z tego co mi wiadomo W NASZYM REGULAMINIE TAKOWYCH ZAPISÓW BRAK.

Być może coś pominęłam, przeoczyłam, albo nie znalazłam ostatnich aktualizacji ustaw i rozporządzeń. Ale jak sądzę osoba zlecająca akcję dysponuje wyczerpującą wiedzą na ten temat i ewentualnie podzieli się nią z innymi.
        • anzelmina_mamrota Re: GARAŻ a przepisy ppoż. 03.12.12, 16:09
          Chyba zabrakło puenty: ani kartony, ani rowery, ani tym bardziej metalowe szafki nie są materiałami niebezpiecznymi pożarowo. Jakiś czas temu - przy okazji fali kradzieży w garażach - również opony próbowano 'podciągnąć' pod kategorię materiałów łatwopalnych (oczywiście tylko te, które leżały na miejscu postojowym). Mam niestety wrażenie, że skoro nie wypaliła akcja wywożenia składowanych w garażu przedmiotów na koszt właścicieli, zostały wytoczone cięższe działa.
          • midarek_gazeta Re: GARAŻ a przepisy ppoż. 03.12.12, 20:42
            zatem zgadzamy się- kartony, rowery i opony, które nie są w ciagach komunikacyjnych i drogach ewakuacyjnych nie stanowią żadnego zagrożenia w myśl przepisów ppoz.

Ciekawe jak zinterpretuje to Pan Inspektor.
            pozdrawiam,
          • dorislazur Re: GARAŻ a przepisy ppoż. 04.01.13, 10:35
            do anzelmina_mamrota: super, dzieki ze poszukałaś w sieci!
            Łatwopalne są np. nawozy trzymane w garażu obok śmietnika. No to p.Sławek jest niezły. Sam trzyma, a nas goni, żebyśmy u siebie posprzątali.
            Tak apropos jeszcze szafek metalowych - dawno temu (jak tylko się wspólnota zawiązała) zostaliśmy poproszeni o trzymanie naszych szpargałów w metalowych szafkach. Sąsiadowi udało się kupić 2 2-drzwiowe szafki metalowe, dorobił półki, odmalował. Całość za podobno 200 pln. Inny po prostu wziął sobie z firmy, też dorobił półki.
            P.Roman wysyłał nam na maila ofertę z metalowymi boxami garażowymi za min. 3000 (promocyjnie).
            no comment. U mnie na razie wystawa (tanich szafek metalowych nie znalazłam).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka