Dodaj do ulubionych

nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzewami?

IP: *.aster.pl 06.11.04, 13:34
Słyszeliście, że chcą zabudować jeden z ostatnich "zielonych" kawałków kabat-
moczydła? Na terenie u zbiegu Stryjeńskich/Wełnianej, o który kiedyś ubiegał
się Statoil, powstaną domy francuskiego devleopera. A ja pytam, kto da im
zgodę na wycięcie drzew, których jest całkiem sporo w okolicy tzw. oczka z
żabami ( o ile one jeszcze żyją. Czy naprawdę trzeba to zabudować absolutnie
wszystko,przeciez to podobno jakiś rezerwat czy park krajobrazowy rzekotki
drzewnej.
Obserwuj wątek
    • marphi1 Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew 06.11.04, 14:24
      Zgody już bez wyjatku wszystkie mają. Ruszają z budową na poczatku roku. Prawie
      wszystie mieszkania już sprzedane. Ceny 5500 - 7000 za metr. Apartamentowiec
      zmiesci się w trójkacie tuż przy Stryjenskich ( budynek bedzie jakby
      przedłuzeniem Vita-Parku ) oraz tuz przy Wełnianej vis a vis terenu parafii. Na
      tej działce sa tylko kszaczory. Chyba lepiej że powstanie tam ekskluzywna
      kamienica zamiast Statoil?!.

Teren oczka wraz z drzewami pozostanie nie tknięty ! ( to znaczy ma zosstać
      zrewitalizowany i jako coś w rodzaju mini parku ma być ogólnodostepny ! Tu na
      prawdę nic się nie zmieniło tam gzie według planów miała byc "zieleń" bedzie a
      na od zawsze prywatnej działce zamiast stacji benzynowej powstanie ładny
      budynek odgradzający "oczko" od ruchliwej ulicy.

• lewe_oko Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew 06.11.04, 14:46
        Chodzi o "Ogrody Kabackie" Bouygues Immobilier?
        • Gość: ursynowianka Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.aster.pl 06.11.04, 14:52
          tak, ogrody kabackie. A swoją drogą historyjkę o rewitalizacji jeziorka i
          uporządkowaniu terenu słyszeli juz mieszkańcy Vitaparku. Mieli miec piekny
          widok z okien na ten właśnie park, a teraz obawiają się, że widok zostanie
          przesłoniony przez kolejny budynek.
          • aga_wa1 Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew 08.11.04, 12:52
            jest sprawiedliwosc na tym swiecie...Vita Parc zasłonil mi widok na rozległe
            kapuscisko-nie powiem urokliwe było...Teraz Vita Parc bedzie mial inna
            kamienice w oknach..i bardzo dobrze-bo kazdy mysli ze bedzie juz ostatni na
            skaju lasu...a teraz nawez zaby przestana rechotac..:-(((((((((((zapwewniam was
            ze jeszcze zyły i to w znacznej ilosci( nawet na wsi nie ma tak fajnie w
            maju...)
            • Gość: maa Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.aster.pl 08.11.04, 14:16
              Też boję się,że żaby tego nie przeżyją.One nie lubią betonu i wrzucania śmieci
              do stawu.
              • marphi1 Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew 08.11.04, 16:31
                Gość portalu: maa napisał(a):

> Też boję się,że żaby tego nie przeżyją.One nie lubią betonu i wrzucania śmieci
                > do stawu.

W tym satwie jest juz tyle smieci ,ze więcej chyba byc nie moze ...jest nawet
                jeden ( albo więcej ) bezdomny!

Zamaist bić tu piane lepiej przypilnowac miejskie władze by zabrały sie za swój
                teren i go uporządkowały. A budowa Kabackicg Ogrodów moze tylko w tym pomóc a
                nie przeszkodzić.
        • Gość: kabatczyk Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.aster.pl 06.11.04, 14:55
          Pewnie, że lepszy budynek niz stacja benzynowa, a poza tym może wreszcie pojawi
          się jakiś chodnik wzdłuz Styjeńskich do rogu Wąwozowej, bo Vitaparc o to nie
          zadbał i trzeba teraz grząznąć w błocie.
          • marphi1 Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew 06.11.04, 15:31
            Z tego co wiem to budowe chodnika do wełnainej i rewitalizację jeziorka
            wstrzymano własnie w związku ze spodziewaną budową. Akurat w przypadku akurat
            tego dwelopera jestem dziwnie przekonany,że doplinuje by okolica
            byla "zagospodarowana".
            • Gość: pianissima Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.acn.waw.pl 09.11.04, 23:51
              Ojej, zadna rewitalizacja jeziorka zabom nie pomoze :(((( Zaby albo nie
              przezyja, albo sie wyprowadza. A tak pieknie "spiewaly" przed deszczem...
              Myslalam, ze na wiosne beda znowu... W maju o trzeciej nad ranem slyszalam jak
              w tych chaszczach klaskal slowik. Teraz pewno go juz nie bedzie :(((((((((
    • Gość: anakinsky Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: 212.160.156.* 10.11.04, 01:19
      A tam gdzie mieszkasz to oczek z zabami i drzew nie bylo? Wielki mi zielony
      kawalek - krzaczory i kaluze. Puknij sie mocno.
      • Gość: (gość portalu) na bezrybiu i rak ryba - ale żałosny jest nasz los IP: *.chello.pl 10.11.04, 02:46
        > Wielki mi zielony kawalek - krzaczory i kaluze

ależ to żałosne, tutaj kawałek czegoś zielonego to jest jak na lekarstwo i
        dlatego ludzie są tak tego spragnieni a owe "krzaczory i kaluże" to jak skarb,
        dużo większy niż kolejne pasy Wąwozowej - "dziwne" co nie?

• pbd2 Nie będzie chyba tak źle 10.11.04, 17:03
      Nie wiem jak teraz, ale jeszcze pięć lat temu, gdy mieszkałem na Lasku
      Brzozowym, żaby (chociaż chyba nie rzekotki, bo większe)skakały po całym
      terenie os. Przy Metrze (d. Wolica)i mój pies nieraz się dziwił, co to takiego
      podskakuje mu przed nosem na chodniku. Więc może jednak przeżyją i dalej będą
      rechotać?
    • Gość: Pluszak Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.chello.pl 14.11.04, 15:25
      Nie martw się. Zieleń przetrwa w nazwie. Jakaś Zielona Rezydencja czy Zielone
      Osiedle powstanie. A że wytną przy okazji całą zieleń... Biznes jest biznes. Tu
      jestmiasto i nikt sobie nie będzie głowy zawracał zielenią. Tylko się módlcie,
      sąsiedzi tej budowy, żeby wam 13-piętrowca nie postawili.
      • marphi1 Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew 14.11.04, 16:32
        Gość portalu: Pluszak napisał(a):

> Nie martw się. Zieleń przetrwa w nazwie. Jakaś Zielona Rezydencja czy Zielone
        > Osiedle powstanie.

Nazwa rzeczywiscie dość "zielona" a dokładnie "ogrody Kabackie" - dokładnie
        znajda sie one na dachu rezydencji...

> A że wytną przy okazji całą zieleń... Biznes jest biznes. Tu
        > jestmiasto i nikt sobie nie będzie głowy zawracał zielenią.

Na tej dzałce jest na razie nielegalne wysypisko śmieci a nie zadna zieleń.Miła
        na niej stanąć stacja benzynowa statoil a stanie cikawy bydynek. Oczko ze
        słynnymi żabami ( i tonami butelek opon i itp itd. ) jest dalej i ono nie
        bedzie zabudowane tylko zrewitalizowane...

> Tylko się módlcie,
        > sąsiedzi tej budowy, żeby wam 13-piętrowca nie postawili.

Nikt nie musi sie modlić budynek ma mieć cztery piętra z czego czwarte
        cofnietęte z miesjcem na obszerne trasy. Ty się Pluszak pomódl aby ci bozia
        zanim ponownie wezmiesz sie za pisanie postów trochę więcej rozumu dała...
        • balabanek Ani ogrody, ani kabackie 15.11.04, 15:51
          Przeciez to Moczydlo, nie Kabaty. A ogrody - raczej stary sad owocowy - to tam
          byly zanim postawili na ich miejscu osiedle Viterry.
          • marphi1 Re: Ani ogrody, ani kabackie 16.11.04, 13:42
            balabanek napisała:

> Przeciez to Moczydlo, nie Kabaty. A ogrody - raczej stary sad owocowy - to
            tam
            > byly zanim postawili na ich miejscu osiedle Viterry.

Jeśli już musimy być tak upierdliwie precyjni to ....

1.tereny na zachód od linii Stryjeńskich-Rybałtów to Sadyba Kabacka a nie żadne
            Moczydło.

2.Moczydło BYŁO na wschód od wspomnianej linii Stryjeńskich-Rybałtów do KEN-u.
            Moczydło DZIELIŁO SIĘ na (czyba) północ i południe. TERAZ by nie myliło się z
            innym moczydłem w Warszawie jest NATOLIN nie wiedziec specjalnie czemu ZACHODNI.

3.Kabaty FORMALNIE są na wschód od KEN-u....ale NIEFORMALNIE wszystko
            w "zasięgu" stacji metra Kabaty normalni ludzie nazywają Kabtami. Być może
            takze dlaetego ,że wszytskie te osiedla opierają sie o Las Kabcki który ciągnie
            się od PUŁAWSKIEJ(!) az do POWSINA(!).

4. tam gdzie stoi Vitera i stana Ogrody ( obie nazwy idiotyczne)nie było sadów
            ale buraki i kapucha. One (sady) w szczątkowej formie zachowały się jejsze koło
            Leśniego Runa (!!!).

pozdrawiam.

• jan-w Re: Ani ogrody, ani kabackie 16.11.04, 18:29
              Według planu zagospodarowania przestrzennego, teren gdzie powstanie
              osiedle "ogrody kabackie" to natolin zachodni. A jest na zachód od ul.
              Stryjenskich. Mogę przesłać plan.
            • rubeus Re: Ani ogrody, ani kabackie 16.11.04, 21:09
              Może OT, ale jedynym developerem oficjalnie przyznajšcym się do 'Moczydła'
              jest spółdzielnia mieszkaniowa "Klub Dwustu" - przynajmniej na swojej
              stronie internetowej...
              www.klubdwustu.pl/zachod/mzach.html
              www.klubdwustu.pl/polnoc/polnoc.html
    • Gość: malgosia Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.devs.futuro.pl 15.12.04, 14:25
      dowiedziałam się o tym niedawno i poszłam zobaczyć, jak wygląda teren. nie ma
      co marzyć, żeby na wiosnę można było usłyszeć choć jedną żabę czy rzekotkę.
      jeziorko jest już prawie całkowicie zniwelowane i wątpię, żeby ktokolwiek
      myślał o jego "rewitalizacji". dlaczego działacze ekologiczni, którym udało się
      obronić jeziorko przed stacją benzynową, ugięli się przed jakimś francuskim
      deweloperem ? przykre.
      • jan-w Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew 17.12.04, 15:48
        Teren zniwelowany, to nie jest teren działki gminnej, na której leży staw z
        kępami drzew.Nie ma żadnych podstaw, aby protestować przeciw budowie domu
        mieszkalnego w mieście - jest to naturalne. Dom budowany przez Boygues Im. jest
        estetyczny, dostosowany wielkością do otoczenia, należy się tylko cieszyć, że
        powstanie w tym miejscu coś ładnego. Jest to prywatna działka i właściciel ma
        prawo nią dysponować tak, aby przynosiła mu korzyści. Co innego całodobowa
        stacja benzynowa z myjnią, która jest uciążliwa dla otoczenia - szczególnie dla
        zwierząt. Też mam wrażenie, że poziom wody w stawie się trochę obniżył. Tu jest
        pole do popisu, dla tych którym zależy na życiu w tym stawie: obserwować wpływ
        przyszłej budowy na otoczenie i wrazie czego reagować.
        • Gość: malgosia Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.devs.futuro.pl 20.12.04, 14:28
          wybacz, janie w, ale nie miałam dostępu do szczegółowych map, a w terenie bez
          żadnych oznaczeń ciężko się zorientować (dopiero w sobotę przed południem
          zaczęli stawiać jakiś płot). nie wiem, czy teren zniwelowany to teren gminny
          czy prywatny, z mojego oglądu sytuacji wynika jednak, że stawu na wiosnę nie
          będzie (chyba, że gdzieś dalej jest jakiś drugi, którego nie odnotowałam).
          dzięki za zwrócenie uwagi na ochronę "świętego prawa własności " :).
          pozdrawiam. malgosia
          • jan-w Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew 20.12.04, 19:21
            Co do jednego się zgadzamy. Też nie podoba mi się poziom stawu. A wołałbym żeby
            przetrwał on i jego mieszkańcy. Pięknie kumkają wieczorami. Ponawiam apel o
            obserwowanie sytuacji i natycmiastowe reagowanie w przypadku problemów
            • Gość: barti Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.03.05, 22:52
              Powiedzmy sobie jasno. Zadne dzikie zwierze nie przezyje w wypieszczonych
              ogródkach z trawniczkami. Mnie też wku..lo mocno jak zobaczyłem budowe na rogu
              Wąwozowej. Tam powinien być taki dziki zakątek. ale paru sku..eli powiedzmy
              sobie jasno wzięło w łapę grubą kasę i mają w dupie całą przyrode i krajobraz
              • Gość: piwko naprzeciwko Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.citibank.com 03.03.05, 11:59
                ciekawe dlaczego zwolennikom zachowania tego miejsca w stanie nienaruszonym nie
                przeszkadza cały ten syf, brud i smród wokół tego jeziorka. po deszczu suchą
                noga tam przejsć nie mażna, jak sucho to pylicy można dostać jak przejedzie
                samochów, cały ten stawik zawalony śmieciami, jakiś barak kloszarda, miejsce
                pijackich imprez. To wszystko jest fajne, bo takie nasze polskie, naturalne
                środowisko, w takim otoczeniu "wyrastaliśwa". Ale jak idzie informacja o
                upożądkowaniu terenu to lament, że przyrodę się niszczy.
                • jan-w Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew 03.03.05, 17:40
                  Wokół stawu nie ma być "wypieszczonych ogródków", a trochę naturalnego
                  "bałaganu", to właśnie naturalne warunki.
                • Gość: barcik Re: nowe domyStryjeńskich/Wełniana - a co z drzew IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.05, 08:47
                  Widze Piwko ze jestes z kregów bankowców. A oni nie mają pojęcia o przyrodzie.
                  Znam kilkku takich. Dla nich liczy sie tylko kasa, samochody, i apartamenty
                  zeby mogli sie w nich pokazać. Widze ze Ty do takich nalezysz. Chciałbys miec
                  wszedzie asfalt, chodniki i wypieszczony trawnik. Ale w takich warunkach mogą
                  zamieszkać jedynie mrówki. Oderwij sie od prasy biznesowej i poczytaj troche
                  ksiązek przyrodniczych. Gwarantuje ze zrozumiesz los naszych mniejszych braci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka