biala.rzepa 29.04.05, 11:01 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=23267016&a=23326321 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biala.rzepa Re: planowane zminay w naszej okolicy 29.04.05, 13:34 To wcześniej to jakaś staroć chyba... A tu znalazłem nowsze wieści: www.bonicki.info/z_zycia_radnego_2004.shtml#inwestycje_drogowe_na_bemowie Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: planowane zminay w naszej okolicy 29.04.05, 15:22 Więc co myślicie o przeniesieniu tramwaju na radiową i poszerzeniu lazurowej od górczewskiej do 2 pasów? Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: planowane zminay w naszej okolicy 24.04.06, 11:26 Hallo, czy ktoś wie, do kogo należy teraz fort blizne (nie wolno już tam spacerować, a ochrona za takie odstępstwa wylatuje z pracy) i co tam powstanie? Odpowiedz Link Zgłoś
lazurowa1 Re: planowane zmiany w naszej okolicy 25.04.06, 09:37 wiadomo, ze AMW chcialo sprzedac ten teren. Ja jedynie odnalazlem info na stronie www.app-o.pl o projekcie osiedla mieszkaniowego "Fort Blizne" Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: planowane zmiany w naszej okolicy 25.04.06, 11:27 Dzięki za info. Mieliśmy nadzieję na jakiś obiekt sportowy, korty itp... Ciekawe czy zasypią fosę, zburzą "zabytkowe" wały i czy droga dojazdowa znów zamieni się w tor z przeszkodami :( Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: planowane zmiany w naszej okolicy 25.04.06, 11:35 www.bemowa.pl/portal/comment.php?what=news&id=301 Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: planowane zmiany w naszej okolicy 26.04.06, 16:27 zgłaszam się jako pierwszy chętny do blokady tej hurtowni... położę się na drodze i żaden tir nie przejedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
martella25 Re: planowane zmiany w naszej okolicy 26.04.06, 21:37 Czy te informacje o hurtowni na terenie fortu są potwierdzone? Próbowałam znależć coś na ten temat w internecie, ale jak na razie mi się to nie udało. :-( Więc szukam dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: planowane zminay w naszej okolicy 27.04.06, 08:13 A ja słyszałem, ale tak w tajemnicy, że tam będzie klub nocny, jakie szczęście, że mieszkania od fortu nie kupiłem. ;-) Wrublik Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: planowane zminay w naszej okolicy 27.04.06, 08:35 A tak na serio to podsyłam link do dzisiejszej rzepy, (zapewne będzie dostępny tylko dzisiaj czyli 2006.04.27, a jutro już inny artykół pod nim się znajdzie. ”Hotele na schronach” A ja tak liczyłem na zielone tereny wokół naszego osiedla przez kolejnych kilka lat. :-( Wrublik Odpowiedz Link Zgłoś
aw265 Re: planowane zminay w naszej okolicy 27.04.06, 08:54 Wrublik, Dziekuje za link. Przeczytałam ten artykuł, rzeczywiście sprawa dotyczy zielonej okolicy naszego osiedla. Jednak zabudowa o której mowa w artykule ma powstać na działce zaraz obok rezerwatu "Łosiowe Błota". Nikt w artykule nie pisze o forcie Blizne. Więc dalej nie mamy oficjalnych informacji co na tym forcie powstanie i kiedy? Ale skoro pojawiła się nowa ochrona i teren jest zamknięty, to pewnie już niedługo, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
krylek1 Re: planowane zminay w naszej okolicy 30.04.06, 22:37 witam Fort Blizne objęty jest prawną ochroną konserwatorską poprzez wpis do rejestru zabytków Nr A 68 z dnia 24 maja 2001 r. Ochronie konserwatorskiej podlega układ przestrzenny Fortu oraz zachowane elementy fortyfikacji murowanych i ziemnych. Także chyba nie ma co panikować :-) Pozdrawiam serdecznie sąsiadów Krzysiek - etap III Odpowiedz Link Zgłoś
ezimow Re: planowane zminay w naszej okolicy 01.05.06, 10:37 Witam, panikowac to nie ma co, jednakże należy miec ręke na pulsie, bo dziwnym trafem przepisy w Polsce nie zawsze sa przestrzegane. Kilka razy można było przeczytac o tzw. samowoli budowlanej. Tak mi w każdym razie radził znajomy z dosyć znanej firmy architektonicznej. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 poszerzenie Lazurowej - do poczytania 10.05.06, 13:27 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3334792.html Odpowiedz Link Zgłoś
midarek_gazeta Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 10.05.06, 22:05 no tak, ale konsultacje dotyczą NowoLazurowej do skrzyżowania z Górczewską (jadąc od strony Połczyńskiej) i dalej do węzła S7/S8. Nic się nie mówi o "naszym" odcinku. Jeżeli się mylę to mnie popraw, bo może w ciągu ostatnich dni coś się zmieniło. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ezimow Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 11.05.06, 08:35 Warto zajrzec na stronę www.siskom.waw.pl/s8.htm tam są aktualizowane projekty nowych obwodnic Warszawy itd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 11.05.06, 09:01 też tak myślałam, ale jest tutaj wyraźnie napisane "Na całym odcinku ul. Lazurowa będzie miała dwie jezdnie po dwa pasy ruchu w każdym kierunku.", więc nie wiem już jak mam to rozumieć.? Chyba sie dowiemy, jak juz zaczną rozkopywać drogę ... Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 11.05.06, 09:06 A tutaj jeszcze relacja z spotkania „konsultacji społecznych”: Nowa, "lepsza" Lazurowa.. Opis inwestycji w miarę dokłady i potwierdza słowa midarek_gazeta. Wrublik Odpowiedz Link Zgłoś
sleeper2 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 11.05.06, 18:27 TO chyba z powodu tych zmian na Lazurowej jest tak dużo geodetów. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 11.05.06, 18:38 To studenci!!! Ale przeprowadzone wyniki i projekty mogą być wykorzystane przy budowie nowolazurowej Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sleeper2 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 11.05.06, 18:50 Aaaa, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 11.05.06, 18:58 Czytając tekst polecany przez wrublika, wnioskuję że Nowolazurowa będzie miała cztery pasy, ale tylko od Połczńskiej do węzła Konotopa (obecnych torów). Badziej mnie martwi wybór wariantu trasy "mostu północnego" i tego co się dzieje z fortem Blizne. To jakiś skandal, że ktoś to kupił, nie ma info co z tym dalej zrobi, i co najważniejsze, że największa atrakcja z folderów Ronsona (sąsiedztwo tej zieleni), jest niedostępne dla mieszkańców okolicznych osiedli Odpowiedz Link Zgłoś
midarek_gazeta Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 11.05.06, 19:06 >pilifs napisał: > ale tylko od Połczńskiej do węzła Konotopa (obecnych torów). "Konotopa" to nie ten węzeł. Ten u nas to chyba "Lazurowa". A co do fortu Blizne, to jeżeli ochrona konserwatorska ma być taka, jak zapisali to w projekcie zagospodarowania przestrzennego Wawy (który był wyłożony w PKiN w kwietniu i dostępny na stronach um.warszawa), to żadnym problemem jest obejście tych ogólnikowych stwierdzeń. A to Polska właśnie :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 11.05.06, 19:09 sorry tak mnie wkurza ta sprawa z fortem, że się pomyliłem, chodziło mi o węzeł Lazurowa Odpowiedz Link Zgłoś
mirekczar Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 12.05.06, 12:05 Są jakieś plany skierowania linii tramwajowej ulicą Radiową żeby poszerzyć Lazurową ale z drugiej strony to chyba nie ma szns na zmieszczenie szerszej jezdni między osiedle i VAT po stronie Starego Bemowa. Właściwie z każdej strony na kilkaset metrów jesteśmy chyba zabezpieczeni zabudową. Zaraz za Fortem są domki, 'tylko' Dywizjonu 303 i Kocjana są niebezpiecznie puste i szerokie :| Ale skoro plany pozyskania funduszy odnoszą się do lat po 20013 to na razie chyba możemy spać spokojnie, to znaczy Ci z nas, którzy nie są moimi sąsiadami i Szymek im nie przeszkadza :D Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 12.05.06, 12:17 Zaraz zaraz, Dywizjonu 303 to chyba będzie poprowadzony łącznik (przedłużenie do Armi Krajowej), więc już nie jest pusta. Z tą inwestycją drogową mogą być także związani ci krążący po okolicy geodeci, bo o ile dobrze pamiętam to gdzieś czytałem, że będzie on gotowy do 2008r. Wrublik Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 12.05.06, 14:57 To nie geodeci-to studenci Wat'u-zaliczają przedmiot "Miernictwo" :) Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 12.05.06, 16:40 potwierdzam, zagadnąłem jednego w naszym sklepiku, mają praktyki Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 14.05.06, 18:45 www.siskom.waw.pl/nowolaz.htmi www.siskom.waw.pl/mapy/nowolazurowa/nowolazurowa-etap2.jpg Ps. Taki pomysł przywędrował mi do głowy - postawmy bramę na skrzyżowaniu naszej osiedlowej uliczki z Lazurową - obecnemu właścicielowi fortu blizne powiemy, że coś chyba się pomylił i zabłądził, a obecnej ochronie z fortu, że teraz muszą pilnować tej nowej bramy i wpuszczać tylko mieszkańców osiedli. Fort będzie nasz!!! Cały super zielony prywatny park! Odpowiedz Link Zgłoś
martella25 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 27.06.06, 13:27 Cześć.Udało mi się dowiedzieć, że na forcie planowano wybudować osiedle mieszkaniowe, ale nowy właściciel nie otrzymał pozwolenia na budowę od konserwatora zabytków i na razie nic się z tym terenem nie dzieje. Podobno chcą sprzedać ten teren, ale na razie nie ma kupca. Miejmy nadzieję, że się szybko nie znajdzie i nie wybudują nam farbyki przed oknami. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pedro76 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 27.06.06, 15:10 fort jest zabytkiem i nic tam nie wybudują, już ronson chciał kupić te tereny i ... kupić je można ale i tak musi tam pozostać fort Odpowiedz Link Zgłoś
lazurowa1 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 27.06.06, 15:50 Ale pamietajmy, ze zyjemy w Polsce. I wszystko da sie zrobic, tylko pytanie za ile... Odpowiedz Link Zgłoś
pedro76 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 27.06.06, 15:58 nie dajmy się zwariować, żyjemy w dziwnym kraju to prawda ale nie dajmy się zwariować - na razie jest fort blizne do którego będąc małolatem chadzałem w czasie wagarów i niech tak będzie a plany i wszelkie pomysły na zmianę zagospodarowania jednak często upadają - wystarczy zobaczyć jak wygląda i czasu ciągnie się sprawa metra, stadionu narodowego a to są tereny do zabudowy ... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-kamil Planowane zmiany-nowe osiedla 27.06.06, 20:50 Witam, Jadąc Lazurowa w kierunku Połczyńskiej po lewej stronie mamy piękne bloki z lat 70:), a po prawej wielkie łąki i pola. Ale nie wiem czy wiecie,ale te wielkie łąki i pola zamienią się już w niedługim czasie w olbrzymi plac budowy osiedli mieszkaniowych. Pierwszą firmą, która zaczynie budowe na Lazurowej jest JW Construction. Dowiedziałem się oczywiście przez natarczliwych sprzedawców JWC(kórzy co jakiś czas od ponad 1,5 roku wysyłają mi-nachalnie jakieś oferty), że już niedługo rozpoczną się prace. Rozpoczeła się sprzedaż, i nawet nie ma ogrodzenia budowy a ceny są bardzo wysokie jak na jakość JWC(a jeszcze pójdą w górę-wiadomość od pracowników JWC)! Jeszcze Buimex Nieruchomosci niedługo ruszy z budową mieszkaniówki-nie wiem dokładnie gdzie-ale gdzieś bliżej naszego osiedla. I słyszałem, ze pare firm stara się o ogródki działkowe obok naszego osiedla, także Ronson:) Pzd Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 12.07.06, 17:25 Ostatnio byłem w firmie projektowej, która zajmuje się również łącznikiem pomiędzy trasą AK a resztą świata. Oglądałem szczegółowe projekty jezdni przecinających Lazurową przy naszym osiedlu i nigdzie nie znalazłem rysunków z rozbudową L. na północ od zaprojektowanego węzła. Rozjazdy z estakady będą włączane w naszą dwupasmówkę. Oczywiście nie oznacza to, że Lazurowa przy naszym osiedlu będzie miała zawsze tylko 2 pasy. Na razie nikt nie planuje jej w tym miejscu poszerzać. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro76 Re: FORT BLIZNE 13.07.06, 08:29 w buntowniczych czasach liceum uprawialo się samowolkę Odpowiedz Link Zgłoś
elf28 Re: poszerzenie Lazurowej - do poczytania 13.07.06, 11:46 czy masz może kopie tych planów? Ja mam stare sprzed dwóch lat. Mieszkam w bloku tuż przy fosie Fortów, przy Lazurowej 173. Czyli jeśli łącznik powstanie to prawie tuż przed moimi oknami :( . Odpowiedz Link Zgłoś