Dodaj do ulubionych

Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 17:12
Jestem mamą 6 latka - od września muszę go wysłać do szkoły - z przyczyn
zdrowotnych szukam dla niego kameralnej /wręcz małej / szkoły podstawowej
gdzie dziecko będzie traktowane indywidualnie /a nie jak jedno z tłumu 30
uczniów/ a jego drobne kłopoty zdrowotne nie będą stanowić wielkiego problemu.

Zdaję sobie sprawę że państwowa oświata nie zapewnia takich warunków a więc
szukana szkoła może być społeczna lub prywatna /na Ursynowie, Mokotowie w
Wilanowie lub w okolicy/ -chyba że są takie szkoły publiczne ..
Nie zależy mi na szkole która walczy głownie o miejsce w rankingu - poziom
nauki nie jest w tym przypadku najważniejszy lecz o ciepłe indywidualne
podejście do ucznia.
Bardzo Was proszę o pomoc - napiszcie proszę o takich szkołach- BARDZO WAM
DZIĘKUJĘ
Renata
Obserwuj wątek
    • lewe_oko Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ 10.11.05, 17:29
      Słyszałam bardzo dobre opinie o szkole na Lokajskiego. Co prawda, nie ona
      kameralna wprost przeciwnie, ale podobno bardzo dba sie tam o dzieci. Być może
      wpływa na to obecność klas integracyjnych. Wiem też że na Wokalnej albo
      Wiolinowej jest szkoła, która w założeniu ma dbac szczególnie o dzieci - ale nie
      pamiętam nic dokładniej. Nawet nie jestem pewna, czy to nie jest tylko
      gimnazjum. Może pomoże ktos lepiej zorientowany.
      • Gość: renata Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 21:49
        Bardzo dziękuję
      • marek.dumle Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ 11.11.05, 21:52
        Kameralność Lokajskiego polega tylko na oddzieleniu klas 1-3 od 4-6 (inny
        budynek) oraz na tym, że klas w rocznikach jest niedużo (obecnie 3 klasy w
        roczniku).
        Natomiast liczność klas jest oczywiście "państwowa" czyli 27 dzieci w klasie.
        W sumie dobra szkoła choć nie bez wad.
    • Gość: dorota Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 19:50
      SP nr 322 ul. Dembowskiego 9. W klasie syna jest 17 dzieci. W roczniku po 2
      klasy. Są tam prowadzone klasy terapeutyczne. Szkoła chce się ogłaszać bo w
      klasach jest naprawdę mało dzieci, z każdym rocznikiem mniej. My jesteśmy
      bardzo zadowoleni. Sąsiedzi mają wnuczkę w pierwszej klasie i nie żałują wyboru.
      • Gość: Renata Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 21:48
        Dorota - dziękuję !!!
    • Gość: joanna Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.chello.pl 11.11.05, 00:20
      Na Wiolinowej 6 jest prywatna szkoła z gimnazjum. Jeśli Ci zależy , to po
      niedzieli dowiem się o telefon do tej szkoły, lub sama podjedż. mieści się ona
      między stacją Ursynów a kościołem, natyłach ul. K.E.N (chyba) 105. Z tego co
      wiem są tam klasy o małej ilości uczniów.
      • Gość: Renata Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.05, 17:12
        Bardzo dziękuję - wszystkie wasze informacje bardzo mi się przydadzą.
        Słabo znam Ursynów dlatego baardzo z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Renata
    • Gość: xxx Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl 11.11.05, 19:27
      może SSP-1 z polinezyjskiej 10 a tel 6491200
    • Gość: judi Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.acn.waw.pl 13.11.05, 15:39
      SP 323 na Warchałowskiego 4.Ok 21 osob w klasach.W roczniku bodajże 2 lub 3
      klasy.
      Pozdrawiam ;)
    • Gość: mama Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.chello.pl 13.11.05, 17:43
      Jednak zastanowiłabymsię nad szkołą niepubliczną. Na Ursynowie ( Kabaty) jest
      bardzo przyzwoity kompleks szkół Fundacji Primus ( małe klasy, znakomite
      warunki lokalowe, pielęgniarka na miejscu, 2 razy w tygodniu lekarz, opieka
      psychologa).
      Wspomniane szkoły publiczne to większe czy mniejsze molochy, w których jednak
      dziecko zatraca indywidualność. Ponadto dzieci potrafią być okrutne - tak, że
      nawet drobne problemy zdrowotne mogą urosnąć do rangi wielkiego problemu, i
      nikt tego nie zauwazy - awet ie ze złej woli.
      Zastanów się nad Primusem.
      • Gość: ala Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl 14.11.05, 12:09
        Primus niestety nie lubi dzieci z problemami. Słyszałam to z różnych źródeł.
        • Gość: mama Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.chello.pl 15.11.05, 11:37
          Zależy z jakimi problemami. Jeśli dziecko ma ADHD , jest trudne do wytrzymania,
          agresywne, notorycznie przeszkadza- to rzeczywiście nie jest to uczeń mile
          widziany w tej szkole. Natomiast jezeli np. jeździ na wózku- moze liczyć na
          pełną pomoc.
          • Gość: Anna D Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: 195.20.110.* 16.11.05, 15:35
            No to super ten Primus. Dziecko na wózku zawsze można postawić pod ścianą
            (nawet tyłem do innych) a takie z ADHD to się nie da. Gratuluję szkole o zdaje
            sie katolickich korzeniach tolerancji i akceptacji.

Kameralna szkoła podstwowa jest w Natolińskim Ośrdoku Kultury przy Belgradzkiej.
            • lewe_oko Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ 16.11.05, 15:43
              Nie znam szkoły, ale wolę takie podejście niż decydowanie się przez szkoły nad
              opiekę nad dziećmi, którymi zająć sie nie umie :-(
              • Gość: Renata Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.05, 21:46
                Bardzo wszystkim dziekuje -
                bede po kolei sprawdzac wszystkie szkoly - odwiedze kazda z nich itp ..
                jezeli jescze jaks szkola spelnia kryteria m a l e j /przyjaznej szkoly to
                bede wdzieczna za kolejne info
                Jestescie kochani :-))
            • Gość: mama Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.chello.pl 17.11.05, 08:17
              Primus NIE JEST SZKOŁA O KATOLICKICH KORZENIACH!!! Jest szkołą , która nie
              wtrąca się w sprawy wiary i religii.
              Gdzie ktokolwiek napisał, że dziecko na wózku mozna postawić pod ścianą tyłem
              do wszystkich? Jest to Twoja imaginacja i próba oczerniania naprawdę dobrej i
              przyjzanej szkoły!
              Dzieciom niepelnosprawnym fizycznie Primus zapewnia dobre warunki i pomoc.
              Natomiast nie są akceptowane, także przez rodziców innych uczniów, osoby np. z
              ADHD. I choc w szkole jest psycholog nie jest to placówka integracyjna. Primus
              jest szkołą spoleczną, drogą ( czesne ok. 1200 PLN miesięcznie), w której nie
              traci się czasu na resocjalizację . Natomiast dzieci z niepełnosprawnością moga
              liczyć na pełną zyczliwość i pomoc ( jest gabinet lekarski).
              Lepiej nie przyjmować dzieci zachowujących się niebezpiecznie niz potem mieć
              problemy, gdy takie dziecko zrobi krzywdę sobie i innym.
              Szkola spoleczna może stawiać wymagania i selekcjonować uczniów .
              • Gość: Anna D Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: 195.20.110.* 17.11.05, 10:41
                Jak to nie jest szkołą o katolickich korzeniach? Przecież patron szkoły Robert
                Schumann uważał, ze katolicyzm to podstawa rozwoju społecznego. CHyba nie
                dokońca się orientujesz w temacie i nie znasz fundacji.
                Dla mnie dziecko niepełnosprawne, dziecko z ADHD i dziecko zdrowe to są wszysko
                dzieci równe - do wszystkich trzeba bardzo dobrego pedagoga. Z ADHD jest więcej
                kłopotu to oczywiste, ale nie wolno dyskryminować! Nie akceptować i nie
                tolerować! Jestem przeciw.
                Napisałaś, ze szkoła społeczna może selekcjonować uczniów - wdług cienie szkoła
                powinna uczyć dyskryminacji. Gratuluję po raz kolejny takiej szkoły.
                • Gość: mama Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.chello.pl 17.11.05, 12:39
                  To bądź uprzejma przeczytać statut szkoły. Jest to szkoła neutralna
                  światopoglądowo. I tyle.
                  Jest to szkola SPOLECZNA a nie publiczna, która ma prawo dobierać sobie
                  uczniów. Nauczyciele mają prawo nie chcieć pracować z dziećmi z ADHD czy
                  zwyczajnie rozwydrzonymi, króre zakłócają proces edukacji i prowadzenie lekcji.
                  Rodzice płacąc mają prawo wymagać, aby ich dzieci nie były narażone na
                  chuligańskie ekscesy, aby lekcje były lekcjami.
                  Możesz to nazwać dyskryminacją, jeśli Ci z tym lepiej, ale tak naprawdę jest to
                  selekcja. A z selekcja ma się do czynienia na róznych etapach edukacji.
                  Selekcją jest także egzamin wstępny, test predyspozycyjny itp.
                  Czy dyskryminacja jest to, że na AWF- ie nie chca studentów o niskiej
                  sprawności fizycznej? Albo do szkół muzycznych nie przyjmuje się uczniów,
                  którym "słoń nadepnął na ucho"?
                  Tak, możesz gratulować wszystkim uczniom i rodzicom Primusa, bo jest to dobra
                  szkoła. A jad, który się z Ciebie wydobywa może pochodzić z dwóch źródeł - albo
                  nie stać Cię na oplacenie czesnego w tej szkole, albo Twojemu dziecku dano do
                  zrozumienia, że nie jest mile widziane w progach szkoły - ze względu np. na
                  chuligańskie zachowanie.
                  • agatka_s Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ 17.11.05, 13:36
                    Gość portalu: mama napisał(a):

> To bądź uprzejma przeczytać statut szkoły. Jest to szkoła neutralna
                    > światopoglądowo. I tyle.
                    > Jest to szkola SPOLECZNA a nie publiczna, która ma prawo dobierać sobie
                    > uczniów. Nauczyciele mają prawo nie chcieć pracować z dziećmi z ADHD czy
                    > zwyczajnie rozwydrzonymi, króre zakłócają proces edukacji i prowadzenie
                    lekcji.
                    >
                    > Rodzice płacąc mają prawo wymagać, aby ich dzieci nie były narażone na
                    > chuligańskie ekscesy, aby lekcje były lekcjami.
                    > Możesz to nazwać dyskryminacją, jeśli Ci z tym lepiej, ale tak naprawdę jest
                    to
                    >
                    > selekcja. A z selekcja ma się do czynienia na róznych etapach edukacji.
                    > Selekcją jest także egzamin wstępny, test predyspozycyjny itp.
                    > Czy dyskryminacja jest to, że na AWF- ie nie chca studentów o niskiej
                    > sprawności fizycznej? Albo do szkół muzycznych nie przyjmuje się uczniów,
                    > którym "słoń nadepnął na ucho"?
                    > Tak, możesz gratulować wszystkim uczniom i rodzicom Primusa, bo jest to dobra
                    > szkoła. A jad, który się z Ciebie wydobywa może pochodzić z dwóch źródeł -
                    albo
                    >
                    > nie stać Cię na oplacenie czesnego w tej szkole, albo Twojemu dziecku dano do
                    > zrozumienia, że nie jest mile widziane w progach szkoły - ze względu np. na
                    > chuligańskie zachowanie.

Ja myślę, że szkoła ma prawo dobierać sobie uczniów, jeżeli jest społeczna czy
                    prywatna-Jej święte prawo. Ale odrzucanie dzieci z powodu ADHD (przecież te
                    dzieci nie są winne, ich rodzice też nie)-uważam za dyskryminację. A to moje
                    święte prawo tak uważać. Ale 100 punktów dla szkoły za uczciwość, lepiej mówić
                    wprost "takich dzieci nie chcemy"-może nie jest to najpoprawniejsze
                    politycznie, ale szczere i uczciwe postawienie sprawy. tylko co by było gdyby
                    wszystkie szkoły były takie szczere i uczciwe...?

• Gość: mama Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.chello.pl 17.11.05, 13:46
                      Byłoby mniej zakłamania, mniej rozczarowań, niej pretensji. Może powstałyby
                      szkoły dla dzieci specjalnej troski, może chuligani zmieniliby sposób
                      zachowania wiedząc, że mogą mieć z tego powodu problemy. Może rodzice zaczęliby
                      wychowywać.
                      • agatka_s Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ 17.11.05, 13:56
                        Gość portalu: mama napisał(a):

> Byłoby mniej zakłamania, mniej rozczarowań, niej pretensji. Może powstałyby
                        > szkoły dla dzieci specjalnej troski, może chuligani zmieniliby sposób
                        > zachowania wiedząc, że mogą mieć z tego powodu problemy. Może rodzice
                        zaczęliby
                        >
                        > wychowywać.

wyobrażam sobie taką szkołe gdzie sa same dzieci z ADHD- te wszyskie
                        nieprzyjmowane przez reszte szkol dla "normalnych" i "wychowanych
                        poprawnie"... (to kiedyś nazywało się getto...)

• Gość: ja 2 Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl 17.11.05, 12:21
              Nie polecam szkoły w NOK przy ul.Na Uboczu. Znam tę szkołe od ładnych kilku lat.
              Moje dziecko też się tam uczy od dwóch lat. Uważam, że szkoła się stacza, kiedyś
              była naprawdę świetną placówką, obecnie jest coraz gorzej (długo by mówić i
              pisać na ten temat). Mimo, że istnieje od 15 lat(w zeszłym roku był huczny
              jubileusz) do tej pory nie ma własnego budynku - słabe zarządzanie, brak
              menagera z prawdziwego zdarzenia. Dzieci biegają z budynku do budynku, nie mają
              własnej sali gimnastycznej. Dla małych dzieci jest to bardzo niekorzystne.
              Nauczyciele ostatnio zatrudniani w tej szkole są coraz słabiej przygotowani do
              zawodu nauczyciela (stara kadra jest bardzo dobra), dyrekcja ściąga młodych ze
              wsi bez doświadczenia, bo może im płacić mniej, a ich to nobilituje, bo pracują
              w "stolycy".
              • agatka_s Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ 17.11.05, 13:49
                Gość portalu: ja 2 napisał(a):

> Nie polecam szkoły w NOK przy ul.Na Uboczu. Znam tę szkołe od ładnych kilku
                lat
                > .
                > Moje dziecko też się tam uczy od dwóch lat. Uważam, że szkoła się stacza,
                kiedy
                > ś
                > była naprawdę świetną placówką, obecnie jest coraz gorzej (długo by mówić i
                > pisać na ten temat). Mimo, że istnieje od 15 lat(w zeszłym roku był huczny
                > jubileusz) do tej pory nie ma własnego budynku - słabe zarządzanie, brak
                > menagera z prawdziwego zdarzenia. Dzieci biegają z budynku do budynku, nie
                mają
                > własnej sali gimnastycznej. Dla małych dzieci jest to bardzo niekorzystne.
                > Nauczyciele ostatnio zatrudniani w tej szkole są coraz słabiej przygotowani do
                > zawodu nauczyciela (stara kadra jest bardzo dobra), dyrekcja ściąga młodych ze
                > wsi bez doświadczenia, bo może im płacić mniej, a ich to nobilituje, bo
                pracują
                > w "stolycy".

moje dziecko zaczelo chodzić do tej szkoly w tym roku, ale jakos nic z tych
                rzeczy tu opisywanych nie zauważyłam:

-dzieci nie chodza miedzy budynkami, w danym roku ucza sie w jednym, zmieniaja
                abudynki wraz z dorastaniem- mnie akurat bardzo podoba sie ze dzieci male sa
                odzielone od tych tuz przed i gimnazjum (syn chodzil do szkoly pomieszanej i
                byl to problem)
                -sala gimnastyczna-fakt ze dzieci chodza do innej szkoly, ale bardzo malo jest
                szkol prywatnych-spolecznych ktore sale gimnastyczne maja, w zasadzie z tego co
                wiem, to zazwyczaj tak jest ze szkoly te takie miejsca wynajmuja i dzieci
                dowoza, tu akurat jest OK bo do sali mozna przejsc na piechote-wedlug mnie to
                lepiej niz tluc sie autobusem (to chyba nienajgorsze zarzadzanie, ze udalo sie
                porozumiec z pobliska szkola na malcuzynskiego i tak to zorganizowac,nie ?)
                -kadra-mnie akurat podoba sie, wlasnie szczegolnie mlodzi nauczyciele, wedlug
                mnie sporo w nich entuzjazmu, i niezlego podejscia do dzieci (no w kazdym razie
                moj syn lubi wszystkich, z jednym wyjatkiem...). Nie wiem czy sa ze wsi czy z
                miasta (i jakos mi to nie sprawia roznicy), grunt ze mowia poprawna
                polszczyzna, a tak w ogole to nie wiem czy komukolwiek stolica moze jeszcze
                imponowac, ja tam chetnie bym stad uciekla...
                -budynki nie sa w dobrym stanie, ale w porownaniu z innymi szkolami nie
                odbiegaja jakos od standardu, lepszy budynek ma Primus (ale dla mnie
                zdecydowanie nie ten "swiatopoglad"...), wilczy dol-ale tlok ze aż stamtad
                ucieklismy no i Przymierze rodzin-ale tu jest mocne wsparcie zewnetrzne-wiec ja
                bym sie tak nie czepiala,ot taka nasza rzeczywistosc

Mnie szkola podoba sie i z pewnoscia jesli ktos szuka czegos prawdziwie
                kameralnego to jest to.
                • Gość: ja 2 Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl 17.11.05, 14:01
                  Z twego listu wynika, że Twój syn chodzi do klasy 4 lub 5 (wf na
                  Małcużyńskiego). Jest rzeczywiście w jednym budynku. Moje dziecko chodzi do
                  klasy młodszej i musi przechodzić na BW 4 na informatykę, do biblioteki, na
                  świetlicę. W-f ma na małej, pełnej luster i okien sali baletowej w NOK.
                  Skandalicznie wysokie opłaty za obiady jednodaniowe - 10 zł!!! jedzone w jakich
                  warunkach (mówię tu o BW4)
                  Jeśli chodzi o ładną polszczyznę, to proszę się dokładnie wsłuchać:
                  "ciepie" - kto zgadnie??? - pada deszcz
                  ciągłe wtrącanie "tego" , "jury" ustaliło - "jury" wymawiane dokładnie tak jak
                  się pisze, i wiele, wiele innych, które chyba sobie zacznę spisywać.
                  Już niektóre dzieci zaczynają wyłapywać i śmiać się z mowy nauczycieli.
                  Jedynym plusem tej szkoły są małe klasy, ale też kiedyś sądziłam, że jeśli jest
                  mało dzieci w klasie, to nauczyciel lepiej dopilnuje, wszystko będzie wiedział,
                  co dzieje się wśród dzieci - guzik prawda. W naszej klasie to się nie sprawdziło.
                  • agatka_s Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ 17.11.05, 14:12
                    Gość portalu: ja 2 napisał(a):

> Z twego listu wynika, że Twój syn chodzi do klasy 4 lub 5 (wf na
                    > Małcużyńskiego).

Do 4

Jest rzeczywiście w jednym budynku. Moje dziecko chodzi do
                    > klasy młodszej i musi przechodzić na BW 4 na informatykę, do biblioteki, na
                    > świetlicę. W-f ma na małej, pełnej luster i okien sali baletowej w NOK.

No to tego nie znam, bo jak napisalam chodzimy dopiero od wrzesnia i wlasnie
                    tylko na Braci Wagow (wczesniej zaliczylismy i malcuzynskiego i wilczy dol, a
                    primus mam widoczny z okien, do przymierza rodzin syn chodzi na harcerstwo-wiec
                    troche znam te wszystkie szkoly...)

> Skandalicznie wysokie opłaty za obiady jednodaniowe - 10 zł!!! jedzone w
                    jakich
                    > warunkach (mówię tu o BW4)

100% (a nawet 150%) racji obiady sa za drogie i za skromne !!! ale może mozna
                    coś z tym zrobić ?

> Jeśli chodzi o ładną polszczyznę, to proszę się dokładnie wsłuchać:
                    > "ciepie" - kto zgadnie??? - pada deszcz
                    > ciągłe wtrącanie "tego" , "jury" ustaliło - "jury" wymawiane dokładnie tak jak
                    > się pisze, i wiele, wiele innych, które chyba sobie zacznę spisywać.
                    > Już niektóre dzieci zaczynają wyłapywać i śmiać się z mowy nauczycieli.

Ja nie zauważyłam (serio !), może my mamy innych nauczycieli i ci "moi" mówią
                    poprawnie ?

> Jedynym plusem tej szkoły są małe klasy, ale też kiedyś sądziłam, że jeśli
                    jest
                    > mało dzieci w klasie, to nauczyciel lepiej dopilnuje, wszystko będzie
                    wiedział,
                    > co dzieje się wśród dzieci - guzik prawda. W naszej klasie to się nie
                    sprawdził
                    > o.

plusem (tak z perspektywy dużej szkoły) jest jej kameralność i dosyć miła i
                    serdeczna atmosfera. myślę że dla dzieci to ważne, moze nie dla wszystkich,
                    ale dla takich spokojniejszych, ambitniejszych jak mój syn to akurat dobra
                    atmosfera. On jest bardzo zadowolony- no to ja tez !!!

Ale z tymi obidami to bym coś zrobiła bo mam wrażenie że ktoś nas
                    conajmniej "robi w bambuko" (to chyba kiepska polsczyzna, ale oddaje sens !)

• Gość: ja2 Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.aster.pl 17.11.05, 15:41
                      Kiedyś rozmawiałam z którymś z nauczycieli na temat cen obiadów. Bardzo mętnie
                      odpowiadał, że niestety są takie ceny, muszą płacic za wynajem sali w NOK (ale
                      na BW4 nie muszą za to płacić). Uważam, że zbyt słabo się starają. Wzieli
                      pierwszą firmę najbliższą szkole i koniec.
                      I tak jest z wieloma sprawami w tej szkole. Np.wyjazd na zieloną szkołe
                      kosztuje 400 zł.
                  • Gość: J-23 Re: Szukam kameralnej szkoły PODSTAWOWEJ IP: *.chello.pl 17.11.05, 15:45
                    Dodam jeszcze "dźwi". Serio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka