Dodaj do ulubionych

Budowa ul. Batystowa

08.07.06, 22:27
Czy ktos wie co buduje się na ulicy Batystowej? Wyrównano i ogrodzono teren a
ostatnio pojawiła sie przyczepa kempingowa. Po przeciwnej stronie ulicy koło
stacji transformatorowej też chyba zacznie sie jakas budowa. Wykosili pas
trawy i powbijali jakies paliki.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 08.07.06, 22:48
      To nie jest Batystowa. Batystowa jest ogrodzona. To jest planowana droga o
      tymczasowym oznaczeniu KUD-17 (albo 16?, nie pamiętam, a nie chce mi się
      sprawdzić). Na terenie zniwelowanym, pan Ziutek (bliższe dane nie do publikacji)
      buduje 4 pary bliźniaków. Na terenie z wygolonym pasem - od Wełnianej, do
      podstacji energetycznej BI ma budować segmenty.
    • grzeg50 Re: Budowa ul. Batystowa 08.07.06, 23:12
      A co z tą budową "Eco Development" ( chyba tak to sie nazywa )na Wełnianej?
      Kiedyś była tablica mówiąca o budowie chyba 16 domków jednorodzinnych. Ostatnio
      pojawiła sie nowa na której pisze chyba o budowie dwóch.
      • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 08.07.06, 23:16
        Z tego co słyszałem to był od początku szwindel. Strona internetowa podana na
        tablicy informacyjnej nigdy nie istniała. Teraz 2 domy wykańczają właściciele we
        własnym zakresie.
        • jk49 Re: Budowa ul. Batystowa 09.07.06, 09:44
          Segmentów tam być nie może. To jest strefa chronionego krajobrazu
          (rozporządzenie wojewody)
          • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 09.07.06, 09:52
            Mogą być. Masz na myśli zapewne otulinę lasu Kabackiego. Przepisy mówią tylko o
            procencie powierzchni biologicznie czynnej. Wystarczą odpowiednie ogródki. Po
            drugie nadal nie ma planu zagospodarowania, więc granice otuliny są wyznaczane
            "zwyczajowo".
            • grzeg50 Re: Budowa ul. Batystowa 09.07.06, 12:05
              A tą rozgrzebaną budowe troche dalej ( rozebrali niedawno dźwig, troche
              uprzaneli teren budowy ) ktoś kupił w końcu? czy jeszcze będzie tak straszyć
              długie lata?
              • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 09.07.06, 16:50
                To była budowa SBM Batystowa, mającej siedzibę po drugiej stronie ulicy. Dźwig
                niedawno rozebrali złomiarze. Obawiam się że długo będzie straszyć. Obecnie
                rozebranie żelbetonowego bunkra, to dodatkowy koszt.
            • jk49 Re: Budowa ul. Batystowa 10.07.06, 09:55
              Nie mam na myśli otuliny lasu, bo takiej, prawnie ustalonej, Las Kabacki nie
              ma. Mówię o rozporządzeniu wojewody w sprawie warszawskiego obszaru chronionego
              krajobrazu chyba z 2001 r. Owszem, powierzchnia biologicznie czynna też jest
              tam określona na minimum 70%, ale dopuszcza się jedynie zabudowę jednorodzinną
              wolnostojącą i bliźniaczą. Zabudowy szeregowej nie dopuszcza się.
              • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 10.07.06, 13:06
                Pożyjemy, zobaczymy.
    • grzeg50 Re: Budowa ul. Batystowa 09.07.06, 18:07
      Myslłem że może jednak coś ruszy po tym jak rozebrali dźwig i uprzątneli troche
      tern... A swoją drogą ta firma która to budowała ( wykonawca ) to chyba sie
      wysypała na tej inwestycji. Pamiętam że przez długi czas po zatrzymaniu budowy
      sprzęt stał na budowie niszczejąc. Potem znikały pojedyńcze maszyny tak jakby
      ktoś je kupował. W międzyczasie był jeszcze pożar baraków. Został tylko
      wspomniany żuraw króry właśnie rozebrali.
      • aniapap Re: Budowa ul. Batystowa 04.08.06, 21:07
        no i cos ruszylo... dzis jak tam bylam kilka ciezarowek, sprzatali teren,
        koparka kopala dol - obok starych pozotalosci. mialam wrazenie - nie wiem czy
        sluszne - jakby ktos kupil czesc dzialki - pusta bez tych cudnych fundamentow.

czy ktos cos wie???
        • jan-w Budowy przy KUD-16 04.08.06, 22:38
          Tam są 2 osobne budowy. I nie przy Batystowej, a przy KUD-16.
          Batystowa jest w zamkniętym osiedlu.
          • aniapap Re: Budowy przy KUD-16 07.08.06, 21:54
            a ja wlasnie o tym zamknietym osiedlu mowie - SBM Ustronie
            • jan-w Re: Budowy przy KUD-16 07.08.06, 23:17
              Tam nic się nie dzieje. Na dodatek, zauważyłem dziś, że wszystkie drzewa na
              końcu działki BI wyschły i są stopniowo wycinane. Wszystkie inne są zdrowę.
              • grzeg50 Re: Budowy przy KUD-16 09.08.06, 12:53
                Faktycznie coś sie zaczęło dziać na tej opuszczonej budowie. Byłem tam ostatnio.
                • aniapap Re: Budowy przy KUD-16 10.08.06, 22:08
                  dzieki za potwierdzenie bo juz myslalam ze omamow dostalam, tak mnie skutecznie
                  jan-w przekonywal ze to nie tam :)
                  • aniapap Re: Budowy przy KUD-16 11.08.06, 20:23
                    no wiec dzis z ciekawosci podjechalam na Batystowa. z cala pewnoscia
                    potwierdzam ze cos sie dzieje :) stare fundamenty sa nieruszone, a po prawej
                    stronie od frontu jest wykopany dol.

a tak przy okazji to ktos koszmarnie potraktowal drzewka na terenie BI - az zal
                    na nie patrzec... :(
                    • jan-w Re: Budowy przy KUD-16 11.08.06, 20:51
                      Biorąc pod uwagę, że tak nagle "uschły" te, nie inne drzewa (obok, z obu strona
                      są zdrowe) i że wyrównano teren na przedłużeniu wygolonego terenu BI,
                      podejrzewam że po prostu działka na 30 mini-bliźniaków sięga trochę dalej. Do
                      bunkra. Fajny widok będzie miał nabywca ostatniego bliźniaka. ;-)
                      • jan-w Re: Budowy przy KUD-16 06.09.06, 21:43
                        Chyba moje przypuszczenia były błędne. Na terenie dawnej budowy sbm Ustronie,
                        zasypano częściowo jesden wykop, wykopano drugi i sądząc po technologii,
                        powstają tam 2 domki budowane systemem gospodarczym obok sarkofagu
                        nieukończonego bloku.
                        Za to BI zaczął "budowę" 30 bliźniaków villa moderna wzdłuż kud-16. Zaczęli
                        budować ogrodzenie. Na razie postawili 3 maszty z flagami BI. Wszystkie domy
                        wykupione i jeszcze kolejka rezerwowych. Ceny: 1,2 - 2,7 za 136 - 270 m2.
                        • grzeg50 Re: Budowy przy KUD-16 07.09.06, 13:21
                          Moim zdaniem to chyba ktoś przejął całą tą niedokończona inwestycje. Tylko
                          pewnie zaczęli od nowego wykopu a potem wezmą sie za reszte. Bo kto by chciał
                          budować domek w środku takiego bajzlu?? Swego czasu widziałem jakiś ludzi
                          którzy chodzili po terenie tej inwestycji i ją oglądali.
                          A czy wiadomo cos o renowacji oczka wodnego przy Wełnianej? Słyszałem że jest
                          już wybrany wykonawca prac.
                          • grzeg50 Re: Budowy przy KUD-16 08.09.06, 13:48
                            up
      • grzeg50 Re: Budowa ul. Batystowa 23.09.06, 15:13
        I co z tą budową? Robią coś? Wiadomo kto i co buduje ?
        • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 23.09.06, 16:09
          Kilka dni temu widziałem tam wykopane 3 doły i szalunki pod fundamenty. Praca
          powoli idzie, wywrotki jeżdżą. Ciekaw jestem co będzie z istniejącym
          "sarkofagiem". Będą go próbowali wykorzystać, wysadzą, czy zasypią?
          • aniapap Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 07:11
            inwestycje prowadzi "Komers sp z o.o." - maja byc bliznikai ponoc - ale firma
            mi nie znana
            • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 09:44
              Może ta: miniurl.pl/komers ?
              Profil działalności pasuje.
              • aniapap Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 10:43
                nie wiem, ale na tablicy bylo/jest napisane "KOmers sp. z o.o.", a nie "komers
                International".

Przy okazji Janie-w, czytalam Twoje wypowiedzi w innym watku, na temat stacji
                energ. i buczenia. Czy teraz slychac owe buczenie? chce sie tam wybrac (moze
                rano?) zeby tego posluchac i zobaczyc jak daleko je slychac.
                • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 10:51
                  Zależy z jakiej odległości i kiedy. Wybiorę się tam dzisiaj, posłucham i dam znać.
                  Z moich obserwacji wyniką że najgłośniej bywało w czasie wilgotnych dni.
                  Mieszkający bliżej, trochę narzekają.
                  • aniapap Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 10:54
                    dzieki za szybka odpowiedz, blizej tzn gdzie - chodzi mi o ulice welniana, nie
                    KUD, za budynkiem stacji (tak troche po skosie- jest pusta dzialka) - czy tam
                    moze byc slychac? jesli mieszkancy slysza to czy tylko na dworze zcy w domu
                    rowniez.
                    • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 11:02
                      Czytałem wypowiedzi na ten temat, mieszkańców SBM Ustronie - na końcu KUD-16,
                      przy torach. Jeśli masz na myśli działkę między Wełnianą a podstacją, to zapewne
                      tam słychać. Po drugiej stronie pewnie nie. Jak pisałem - zrobię wizję lokalną;-)
                      • aniapap Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 12:24
                        dzieki i czekam na wnioski z wizji lokalnej :)
                        • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 15:41
                          Wizja lokalna, dała niepewny wynik. Przy samym ogrodzeniu podstacji, słychać
                          było ledwo, ledwo. Nie wiem jednak, czy przyczyną było ograniczenie
                          działalności, czy sucha pogoda. Dodatkowo, na budowie o której mowa, pracowała
                          pompa do betonu i 3 betoniarki, a na budowie po drugiej stronie KUD-16,
                          spychacz. Było trochę głośno. Będę obserwował dalej ;-)
                          • aniapap Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 16:04
                            dziekuje bardzo i poelcam sie na przyszlosc. chcialbym uslyszec to urzadzenie
                            jak dziala glosno.
                            • rubeus Re: Budowa ul. Batystowa 25.09.06, 16:56
                              hmmm... najlepsza pora to chyba wieczorem sprawdzać.
                            • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 26.09.06, 18:49
                              Przechodziłem teraz. Wokół była cisza i transformatorów też nie było słychać.
                              • iviwawa Re: Budowa ul. Batystowa 26.09.06, 19:08
                                Słychać - i to BARDZO - jak jest wilgoć lub mgła. Również w duży mróz. W dzień
                                jest najciszej.
                                • jan-w Re: Budowa ul. Batystowa 26.09.06, 19:12
                                  Też to zauważyłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka