Dodaj do ulubionych

Miejski System Informacji

28.11.06, 20:55
Zauważyliście, że od kilku tygodni cywilizują się tabliczki adresowe na
Ursynowie? I że przybywa charakterystycznych, standardowych granatowych
tablic z czerwonym paskiem? I że pojawiły się też (wreszcie! Po 29 latach!)
drogowskazy do ważniejszych instytucji i części dzielnicy! Nie mogę tylko
przeboleć, że to, co od zawsze było Ursynowem Południowym stało się według
miejskich biurokratów Ursynowem-Centrum. Jakoś mi nie pasuje. Podobnie
zastanawiam się, jaką logiką kierują się dowodzący wieszaniem tabliczek z
nazwami wewnętrznych uliczek - dlaczego np. uznano, że Wokalna odchodzi od
Bartoka i zasługuje na własną tablicę, a już Symfonii - nie, skoro są
umieszczone symetrycznie.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Miejski System Informacji 29.11.06, 09:15
      Spokojnie, przyjdzie czas na Symfonii, najpierw wokalista, potem orkiestra:)
    • neuroup Re: Miejski System Informacji 29.11.06, 14:46
      Co do Ursynów Centrum to tylko fakt jak bardzo rozrosła się nasza dzielnica. To
      już nie jest anonimowe miejsce na mapie Warszawy chociaż może nigdy nie było.
      Ja np nie mieszkam na takim sobie Imielinie tylko na "Starym Imielinie"
      Pozdrawiam
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Miejski System Informacji 29.11.06, 18:43
        No tak. Ale jednak niedobrze, jeśli tworzy się sztuczne nazwy. Bardzo też
        zaszkodziło tutaj nazwanie pstacji metra przy Bartoka "Ursynów" - bo teraz
        ludziom całkiem z zewnątrz wydaje się, że jak Stokłosy, to już nie rsynów. A
        jednak takie "oficjalne" oznaczenia ważne są, bo ustalają pewną praktykę.
        Ursynów Centrum - to sztuczny twór, który nie powinien zaistnieć. Jezeli nie
        można Ursynowa dzielić zbyt "gęsto", to można przynajmniej trzymać się nazw
        wprowadzonych przez metro.
        • mmazurro Re: Miejski System Informacji 29.11.06, 22:16
          No właśnie - o to mi chodzi. Ludzie przyzwyczajają się do jakiś nazw
          obowiązujacych przez kilkanaście lat, a tu administracyjnie wymyśla się nowe -
          w dodatku na pograniczu gramatyki ("Ursynów-Centrum" to brzmi nie jak ludzka
          nazwa dzielnicy ale techniczne oznaczenie budowlane, jeszcze z tym okropnym
          myślnikiem!). Czy nie lepiej już było zachować stary "Ursynów Południowy" albo
          chociaż- właśnie od stacji metra - "Imielin"? Pozostałe dzielnice naszej
          dzielnicy już mnie tak nie denerwują i załóżmy, że mają uzasadnienie
          historyczne. "Stary Imielin" przy Jeziorku Imielińskim, "Stary Służew" przy
          Forcie Służew. Szkoda tylko, że w tym zapędzie do nazywania wszystkiego na nowo
          gdzieś właśnie się zgubił "Imielin" czy - i tu naprawdę już przykro - "Wolica".
          • kleolili Re: Miejski System Informacji 30.11.06, 11:58
            A gdzie zapodziało się Na Skraju? Przypomnę tylko, że znajduje się między
            Imielinem a Natolinem. A jeśli chodzi o "Ursynów-Centrum" to nie rozumiem
            nazwy, wprowadza zamieszanie.
      • neuroup Re: Miejski System Informacji no i troche fantazj 30.11.06, 15:55
        Trzeba pamiętać o jednej podstawowej rzeczy. Generalnie Ursynów to jeden wielki
        sztuczny wymysł, więc wiekszość ulic i nie ma zbytnio nic wspólnego z
        rzeczywistością. Za 20 lat na wszystkie te kwestie będziemy innaczej patrzeć i
        jak ktoś spyta się nas skąd tutaj wzięła się jakaś nazwa to powiemy od zawsze tu
        była.
        No i przy okazji będziemy mówić , że ta cała dzielnica Piaseczno to jakiś
        sztuczny wymysł urzędników :D

Ps. Mam tylko nadzieje, że za 20 lat nie będę musiał mówić swoim synom, że tutaj
        kiedyś był las tutaj jezioro a kiedyś zamiast tej grupy 27 kościołów[każdy z
        okazji jednego roku panowania] imienia Jana Pawła II była sobie górka "Kopa
        Cwila" i ktoś kiedyś chciał tu zrobić park ale nie wyszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka