Dodaj do ulubionych

Ulga odsetkowa

20.03.07, 10:47
Witam mam pytanie może ktoś jest w temacie. Chodzi mi o ulgę odsetkową a
dokładnie jak to jest jeśli kredyt jest na 2 osoby nie będące małżeństwem, czy
limit 189 000 zł jest dzielony na 2 osoby czy każda ma limit po 189 000 tylko
dzielimy się odsetkami na pół? Dostałem z banku zaświadczenie, na którym
jesteśmy wpisani oboje, czy tak może być?
Obserwuj wątek
    • ezimow Re: Ulga odsetkowa 21.03.07, 07:50
      Z płyty dołaczonej do Gazety Prawnej:
      Odliczenie obejmuje wyłącznie odsetki naliczone za okres począwszy od 1 stycznia
      2002 r. i zapłacone od tego dnia, od tej części kredytu, która nie przekracza
      kwoty stanowiącej iloczyn 70 mkw. powierzchni użytkowej i wskaźnika
      przeliczeniowego 1 mkw. powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego, ustalonego
      dla celów obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów na oszczędnościowych
      książeczkach mieszkaniowych za III kwartał roku poprzedzającego rok podatkowy,
      określonej na rok zakończenia inwestycji. Z tym że w kolejnych następujących po
      sobie latach podatkowych kwota ta nie może ulec zmniejszeniu. W tym celu dla
      ustalania tej podstawy przyjmuje się najwyższy w okresie obowiązywania ustawy
      wskaźnik przeliczeniowy 1 mkw. powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego,
      ustalonego do celów obliczania premii gwarancyjnej od wkładów na
      oszczędnościowych książeczkach mieszkaniowych za III kwartał. W 2006 r. jest to
      wciąż kwota równa 189 000 zł. Zatem w sytuacji, gdy podatnik po 31 grudnia 2001
      r. zaciągnął kredyt w wysokości np. 200 000 zł i w 2006 r. zakończył inwestycję
      mieszkaniową, to w zeznaniu podatkowym składanym za 2006 r. może odliczyć od
      dochodu faktycznie zapłacone odsetki w części przypadającej na kredyt w kwocie
      189 000 zł, czyli w takim procencie, jaki uzyska z podzielenia kwoty limitowanej
      (189 000 zł) przez całą kwotę kredytu (200 000 zł) razy 100, czyli 94,5 proc.

Wysokość odliczeń dotyczy łącznie obojga małżonków. Jeżeli małżonkowie podlegają
      odrębnemu opodatkowaniu – odliczeń dokonuje się, zgodnie z wnioskami zawartymi w
      zeznaniach rocznych, bądź od dochodu każdego z małżonków, w proporcji wskazanej
      we wniosku, bądź od dochodu jednego z małżonków. O tym, w jakiej części
      małżonkowie podlegający odrębnemu opodatkowaniu dokonują odliczeń z tytułu
      odsetek od kredytów (pożyczek) mieszkaniowych w składanych przez siebie
      zeznaniach – wnioskują w części B.1.1..

• marceli-szpak Re: Ulga odsetkowa 21.03.07, 11:49
        Przeczytałem to ale dalej nie wiem czy każda osoba ma limit 189000 czy limit
        jest wspólny i dzielimy go na 2? O dzieleniu się odsetkami wiem ale jak jest z
        limitem?
      • ezimow Re: Ulga odsetkowa 21.03.07, 12:30
        Sugeruję telefon do Informacji Podatkowej 0-801 055 055 (niestety nie zawsze
        gwarantuje to rozmowę z kompetentną osobą). Wydaję mi się jednak, że limit 189
        tys. dotyczy mieszkania a nie liczby kredytobiorców. Więc niezależnie ilu
        kredytobiorców limit jest zawsze ten sam.
        • marceli-szpak Re: Ulga odsetkowa 21.03.07, 12:59
          Znalazłem coś takiego:
          "Jeżeli kredyt wzięły dwie osoby, nie małżonkowie, to każdej z nich przysługuje
          pełny limit ulgi, jednak obie osoby powinny posiadać otrzymane z banku dowody
          poniesienia wydatków tylko na swoje nazwisko (w celu uniknięcia odliczenia dwa
          razy tych samych odsetek)."
          na tej stronie
          podatki.elfin.pl/index2wz.html?id=podatki/wiadomosci//print.php3&id_artykulu=3090
          Z tego wnioskuję, że limit 189000 ma każde z nas ale odsetkami się dzielimy.
          Chyba zadzwonię do US.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka