maria_g 06.06.08, 16:50 "Dzięki wydanym decyzją" - po tym obiecującym początku odechciało mi się czytać dalej... Było by miło, gdyby piszący publicznie znali zasady polskiej pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evula Re: Bliżej obwodnicy 13.06.08, 17:13 Ja tam widzę 'dzieki wydanym decyzjom'. Masz cos ze wzrokiem? maria_g napisała: > "Dzięki wydanym decyzją" - po tym obiecującym początku odechciało mi się czytać > dalej... > Było by miło, gdyby piszący publicznie znali zasady polskiej pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
macyk Re: Bliżej obwodnicy 13.06.08, 23:42 Słowem kicha. Żałośnie niskie tempo + brak perspektyw odnośnie domknięcia obwodnicy południowej. Chyba czekają, aż ursynowscy emeryci naturalnie wyginą aby było mniej protestów. Odpowiedz Link Zgłoś
macyk Re: Bliżej obwodnicy 14.06.08, 12:05 Obwodnica ma mieć status drogi S - czyli ekspresowej. Ja tego nie widzę w oparciu o modernizację Poleczki. Przecież to trzeba wybudować od nowa i bardziej na południe, a więc tam gdzie jest planowane. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Bliżej obwodnicy 14.06.08, 14:10 Droga ekspresowa ma właśnie rozładować ruch. W przeciwnym wypadku, wszystko co wpada na Ursynów, rozpełznie się po nim poszukując ujścia. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Bliżej obwodnicy 14.06.08, 20:45 No żeż Janie. Czy ty mnie czytasz? Czytaj mnie! Przecież piszę Odpowiedz Link Zgłoś
arnise Re: Bliżej obwodnicy 15.06.08, 19:48 No właśnie, a nie lepiej żeby na razie nic nie wpadało tylko dopiero ewentualnie wtedy jak zbuduje się ring autostradowy naokoło Wawy. Wtedy (być może) nie będzie już problemu wpadających i rozpełzających się samochodów osobowych i (przede wszystkim) nadmiernie obciążonych TIRów. Wiem pobożne życzenie, ale cóż od zawsze wiadomo, że kapitał (w tym wypadku przewoźnicy od TIRów i idący z nimi w parze [już nie jako kapitał] Siskom) zwycięży, ale pomarzyć chyba można. Odpowiedz Link Zgłoś
macyk Re: Bliżej obwodnicy 15.06.08, 19:59 Dołączenie A2/S2 umożliwi skomunikowanie Warszawy z Polską zachodnią i nie ma czego tu odkładać. To, że z tego powodu wzrośnie ruch w okolicy było wiadomo od dawna. Odcinek ursynowski powinien być budowany równolegle. Niestety, już gdy prezydentem Warszawy został Kaczyński w prasie sporo było komentarzy, że utopi tą inwestycję bo z punktu widzenia politycznego może to zaszkodzić jego karierze. Niestety już nie szkodzi nam,ale jego następcy nie okazali się lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Bliżej obwodnicy 15.06.08, 22:11 macyk, w jednym się mylisz - budowa POW-ki nie leży w kompetancjach prezydenta Warszawy. Za drogi ekspresowe odpowiada Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. Od lat zamiast rzetelnego informowania o planowanej budowie, mamy straszenie ludzi ruskimi tirami, autostradą po powierzchni przecinającą na pół ursynów itp. Zamiast budować w zarezerwowanym korytarzy, toczy się niczemu nie służące dysputy z udziałem organizacji pseudo-ekologicznych i wyłudzaczy kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
arnise Re: Bliżej obwodnicy 15.06.08, 22:47 Co do straszenia. A masz może pomysł na nieporuszanie się tirów (obecnie jeżdżących po DK50) na S2? Bo jedynie w przypadku rozwiązania tego przysłowiowego węzła gordyjskiego to straszenie nie będzie miało żadnych silnych podstaw. I dwa. Czy tego chcesz czy nie - przetnie na pół Ursynów (S2 pójdzie co prawda zapewne w tunelu). Dodatkowo jednak na powierzchni będzie Płaskowickiej, która będzie pełniła rolę taką jak obecnie, ale poza tym będzie również drogą rozprowadzającą ruch z S2. A korytarz wytyczono jak ani Ciebie, ani mnie na świecie jeszcze nie było. W międzyczasie coś się jednak na obszarze obecnej gminy Ursynów wydarzyło i zmieniło, na co planiści zapewne przypadkiem nie zwrócili uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: Bliżej obwodnicy 15.06.08, 23:27 arnise napisała: > Co do straszenia. A masz może pomysł na nieporuszanie się tirów > (obecnie jeżdżących po DK50) na S2? POW chyba nie jest jedynym rozwiązaniem dla tirów, które chcą minąć Wawę. Niemniej trzeba się liczyć z tym, że znaczna część z nich będzie sunąć przez POW. Też mnie to niepokoi. Ale chyba ciężko coś na to zaradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bzdurus Re: Bliżej obwodnicy 16.06.08, 11:11 Faktycznie, ciężko wybudować prwdziwą obwodnicę wokół Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
plyn_z_wisla Re: Bliżej obwodnicy 15.06.08, 23:33 arnise napisała: > No właśnie, a nie lepiej żeby na razie nic nie wpadało tylko dopiero ewentualni > e wtedy jak zbuduje się ring autostradowy naokoło Wawy. Ring autotradowy wokół Warszawy to kosztowna bzdura. Ledwie parę % ruchu to tranzyt, reszta wali do i z Warszawy i to ten ruch musi być sprawnie rozprowadzony. Nawet gdybyśmy wywalili te miliardy na spec-autostradę dla tranzytu, to i tak przez Ursynów będzie bliżej i konieczne będą zakazy i ich egzekwowanie. A skoro tak, to do tego egzekwowania nie ma potrzeby wywalać miliardów na dogadzanie ruskim tirom, tylko zbudować dobre rozwiązania dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
gebhard Re: Bliżej obwodnicy 16.06.08, 11:06 plyn_z_wisla napisał: > Ring autotradowy wokół Warszawy to kosztowna bzdura. Ledwie parę % ruchu to tra > nzyt, reszta wali do i z Warszawy i to ten ruch musi być sprawnie rozprowadzony > . no ale własnie chodzi o to że my jako mieszkańcy miasta tej obwodnicy potrzebujemy... jadę np. od siebie z Ursynowa do Wrocławia czy Poznania i co robię? - zjeżdzam na obwodnicę. masz jakąś inną propozycję? > Nawet gdybyśmy wywalili te miliardy na spec-autostradę dla tranzytu, to i tak p > rzez Ursynów będzie bliżej i konieczne będą zakazy i ich egzekwowanie. ale komu ma być bliżej jak nie nam mieszkańcom dzielnicy? przecież np. TIR jadący S2 do centrum zjedzie na Puławską bo tamtędy będzie miał bliżej, a nie przez Płaskowickiej... > A skoro tak, to do tego egzekwowania nie ma potrzeby wywalać miliardów na dogad > zanie ruskim tirom, tylko zbudować dobre rozwiązania dla nas. ruskie tiry i tak jeżdżą teraz przez Żyrardów i Górę Kalwarię, jak pojadą autostradą będzie lżej mieszkańcom tych miast, trochę empatii, proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Re: Bliżej obwodnicy 16.06.08, 21:57 gebhard napisał: > > no ale własnie chodzi o to że my jako mieszkańcy miasta tej > obwodnicy potrzebujemy... Dlatego też ta obwodnica będzie budowana. > jadę np. od siebie z Ursynowa do Wrocławia czy Poznania i co robię? - > zjeżdzam na obwodnicę. masz jakąś inną propozycję? Właśnie dlatego rozpoczyna się budowa obwodnicy i o tym jest ten artykuł. > ale komu ma być bliżej jak nie nam mieszkańcom dzielnicy? przecież > np. TIR jadący S2 do centrum zjedzie na Puławską bo tamtędy będzie > miał bliżej, a nie przez Płaskowickiej... Tiry nie jeżdzą do centrum. > ruskie tiry i tak jeżdżą teraz przez Żyrardów i Górę Kalwarię, jak > pojadą autostradą będzie lżej mieszkańcom tych miast, trochę > empatii, proszę... Żyrardów i Góra Kalwaria wkrótce będą mieć obwodnice. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: Bliżej obwodnicy 16.06.08, 20:21 plyn_z_wisla napisał: > Ring autotradowy wokół Warszawy to kosztowna bzdura. > Ledwie parę % ruchu to tranzyt, reszta wali do i z Warszawy > i to ten ruch musi być sprawnie rozprowadzony. A ten tłum tirów co sunie przez Górę Kalwarię to co one tam robią?! > Nawet gdybyśmy wywalili te miliardy na spec-autostradę > dla tranzytu, to i tak przez Ursynów będzie bliżej i konieczne > będą zakazy i ich egzekwowanie. Zakazy da się wyekzekwować. Tir to nie rower. Nie zniknie w tłumie. Odpowiedz Link Zgłoś
bzdurus Re: Bliżej obwodnicy 16.06.08, 11:07 Przeciwnie, ma doładować ruch tranzytem. Odpowiedz Link Zgłoś
macyk Re: Bliżej obwodnicy 16.06.08, 14:01 Ring południowy, na wysokości Płaskowickiej jest niezbędny i powinien być wybudowany w pierwszej kolejności. Z tego względu nie ma sensu rozważać czy to będzie prawdziwa czy nieprawdziwa obwodnica. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Bliżej obwodnicy 17.06.08, 16:25 macyk napisał: > Ring południowy, na wysokości Płaskowickiej jest niezbędny i powinien być > wybudowany w pierwszej kolejności. No i o to mi właśnie chodzi. Po kiego grzyba, że się tak brzydko wyrażę, dublować istniejącą Poleczki, skoro Płaskowicka i Puławska już teraz nie radzą sobie z przyjmowaniem istniejącego ruchu? Najpierw Płaskowicka, POTEM dopiero odciążanie Wirażowej/Poleczki za pomocą kolejnego kawałka obwodnicy. A w ogóle to nikt nie chce budować trasy szybkiego ruchu do Piaseczna, przez te krzaki po prawej stronie Puławskiej? Połączenie takiej trasy ze Zwirkiem przynajmniej odrobinę odciążyłoby Centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
gebhard Re: Bliżej obwodnicy 17.06.08, 16:45 nessie-jp napisała: > A w ogóle to nikt nie chce budować trasy szybkiego ruchu do Piaseczna, przez te > krzaki po prawej stronie Puławskiej? Połączenie takiej trasy ze Zwirkiem > przynajmniej odrobinę odciążyłoby Centrum. ale przecież wlasnie o tym jest ten artykuł - trasa NS poprowadzi w strone Piaseczna przez krzaki między linią kolejową a lotniskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Bliżej obwodnicy 17.06.08, 19:37 > ale przecież wlasnie o tym jest ten artykuł - trasa NS poprowadzi w > strone Piaseczna przez krzaki między linią kolejową a lotniskiem... A to ja niekumata jestem. Nic nie zrozumiałam. :( Wyobraziłam sobie to tak, że ta trasa będzie leciała gdzieś od strony lotniska w stronę Ursynowa (jako obwodnica WARSZAWY), czyli prostopadle do tego, co piszesz. Jeśli to ma być rzeczywiście droga do Piaseczna, to OK, nie ma tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Re: Bliżej obwodnicy 17.06.08, 22:23 nessie-jp napisała: > Wyobraziłam sobie to tak, że ta trasa będzie leciała gdzieś od strony lotniska > w > stronę Ursynowa (jako obwodnica WARSZAWY), czyli prostopadle do tego, co > piszesz. Jeśli to ma być rzeczywiście droga do Piaseczna, to OK, nie ma tematu. > Nessie. Popatrz może wpierw na mapki: siskom.waw.pl/s2.htm Będzie i trasa do Piaseczna (i dalej do Tarczyna) w kierunku NS i trasa na kierunku WE w od Konotopy, przez Ursus, Okecie, pod Ursynowem, przez Wilanów, Wawer do Lubelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Bliżej obwodnicy 17.06.08, 23:03 Gdzie, do blondynki z mapką? Idź ty. :) To w końcu teraz będą budować trasę N-S, do Piaseczna, natomiast obwodnica Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Bliżej obwodnicy 19.06.08, 16:15 Na razie to muszą dokończyc ul. Poleczki. Bo o jednym sie nie mówi: to wszystko, co teraz jeździ Marynarską, za parę miesięcy przeniesie sie na Poleczki. Dlaczego? Pierwszym odcinkiem, ktore ma budować GDDKiA, będzie fr. trasy N-S od lotniska do Marynarskiej wraz z węzłem, W tym celu trzeba będzie zamknąc Marynarską, a jedyną mozliwą alternatywą (no, może poza DK50) jest objechać przez Wirazowa i Poleczki. Jezu, jak to dobrze, ze ja tam nie mieszkam! Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Bliżej obwodnicy 19.06.08, 16:59 masz nie do końca ścisłe informacje Zanim zamkną marynarską i wiadukt nad torami,ma być zbudowane połączenie ul. Cybernetyki i 17-tego stycznia W planach jest, również wiadukt nad torami w ciągu ul. Domaniewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Bliżej obwodnicy 19.06.08, 22:17 Nieścisłe? Czyżby? Trasa N-S ma być pierwszą inwestycją budowana przez GDDKiA wokół lotniska. Według deklaracji p. Dabrowskiego sprzed kilku dni, budowa ma sie zacząć tej jesieni. Jeszcze przed POW. 17 Stycznia - Cybernetyki to ew. inwestycja ZDM. Słychac o niej od dawna, ale nic o tym nie wiem, zeby była w planach inwestycji miasta do roku 2012. Przedłużenie Domaniewskiej? Chyba przedłużenie Woronicza do ul. 1 Sierpnia. Planowana od dobrych 20 lat, konkretna decyzja - jw. W związku z zamknieciem na jakis czas przejazdu wiaduktem w ciągu Marynarskiej, ruch musi sie gdzies przemieścić. Pozostaje tylko Wirażowa - Poleczki, bo do Racławickiej ani do Trasy Łazienkowskiej tirom i innym cięzkim pojazdom nie wolno. Swoją drogą, radni ursynowscy coś sie słabo starają, jeśli tego nie wiedzą i nie próbują przewidywać skutków takiej kolejności poszczegolnych inwestycji. Osobiście uważam, że należało zacząc od przedłużenia Cybernetyki, i to już przed budową nieszczęsnego wiaduktu przy Galerii Mokotów. A teraz, jesli juz, powinno sie zacząc od POW, a w drugiej kolejności N-s i budowa węzła z Marynarską. Ale kto by tam słuchał głosów laika, skoro w urzędach i na forach aż sie roi od zadufanych w sobie mądrali. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Re: Bliżej obwodnicy 20.06.08, 09:12 komagane napisała: > Nieścisłe? Czyżby? > > 17 Stycznia - Cybernetyki to ew. inwestycja ZDM. Słychac o niej od > dawna, ale nic o tym nie wiem, zeby była w planach inwestycji miasta > do roku 2012. siskom.waw.pl/artykuly/2008/080606-dz1.jpg > A teraz, jesli juz, powinno sie > zacząc od POW, a w drugiej kolejności N-s i budowa węzła z > Marynarską. Jak to dobrze, że nie pracujesz w GDDKiA > Ale kto by tam słuchał głosów laika, skoro w urzędach i > na forach aż sie roi od zadufanych w sobie mądrali. Najgorzej słuchać głosu zadufanego w sobie laika. Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Bliżej obwodnicy 20.06.08, 14:51 Pozyjemy, zobaczymy, po owocach rozpoznamy... Na razie owoce są zgniłe, a trudności komunikacyjne (na Marynarskiej, na Poleczki) większe niz kiedykolwiek. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Re: Bliżej obwodnicy 23.06.08, 10:27 komagane napisała: > Pozyjemy, zobaczymy, po owocach rozpoznamy... > Na razie owoce są zgniłe, a trudności komunikacyjne (na > Marynarskiej, na Poleczki) większe niz kiedykolwiek. > Powodzenia! Ale ty zupełnie o czym innym. W poprzednim poście napisałas: > Nieścisłe? Czyżby? > > Trasa N-S ma być pierwszą inwestycją budowana przez GDDKiA wokół > lotniska. Według deklaracji p. Dabrowskiego sprzed kilku dni, budowa > ma sie zacząć tej jesieni. Jeszcze przed POW. To nie prawda. Trasa NS ma być budowana w odcinkiem POW od Puławskiej do Lotniska. > 17 Stycznia - Cybernetyki to ew. inwestycja ZDM. Słychac o niej od > dawna, ale nic o tym nie wiem, zeby była w planach inwestycji miasta > do roku 2012. To nie prawda. Połączenie Cybernetyki i 17 stycznia jest w planach i ma zostac wykonane w przyszłym roku. Inna sprawa, czy inwestycja powstanie na czas. Zawsze znajda się tacy, by to utrudniac i np. skarżyć gdzie się da. Ale w związku m.in. z połaczeniem Cybernetyki z 17 Stycznia dalej wyrażasz swoje poglądy: > Swoją drogą, radni ursynowscy coś sie słabo starają, jeśli tego nie > wiedzą i nie próbują przewidywać skutków takiej kolejności > poszczegolnych inwestycji. Radni ursynowscy akurat nie mają nic do inwestycji realizowanych przez ZDM, czy GDDKiA. A tym bardziej nie będą oni tych inwestycji budować. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Re: Bliżej obwodnicy 20.06.08, 09:19 nessie-jp napisała: > Gdzie, do blondynki z mapką? Idź ty. :) Jako blondyn, całkowicie Cię rozumiem. Ja też tych mapek nie chwytam > > To w końcu teraz będą budować trasę N-S, do Piaseczna, natomiast obwodnica Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: Bliżej obwodnicy 23.06.08, 14:30 >Dzięki wydanym decyzjom mogą ruszyć prace związane z budową trasy N-S koło >lotniska. W pierwszym etapie ma powstać 5,5-kilometrowy odcinek od >Marynarskiej do południowej obwodnicy Warszawy. Równocześnie będzie >budowany dwukilometrowy fragment tej ostatniej arterii od lotniska i dalej >wiaduktem nad torami linii radomskiej do Puławskiej. >Wojciech Dąbrowski, szef Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad na >Mazowszu, zakłada, że budowa tych odcinków ekspresówek zacznie się j e sz c z e >j e s i e n i ą tego roku i potrwa dwa lata. A tymczasem w miejscu spodziewanego wiaduktu na przedłużeniu 17 Stycznia i Cybernetyki jeszcze mieszkaja ludzie, a budowa może sie zacząć w roku przyszłym. Jak dobrze pójdzie.... Poniewaz mam wątpliwą przyjemnosc jeździć prawie codziennie ul. Marynarską, stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że harmonogram i kolejnosć prac drogowych w tym rejonie jest jak zwykle popieprzona. Odpowiedz Link Zgłoś