xb2 15.10.09, 15:41 super, pewnie nie zdarza przed lutym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mama Poród w domu bez pośpiechu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.09, 16:33 to wspaniała wiadomość! poprzedni poród planowałam w domu, niestety nie udało mi się. Teraz nie odpuszczę, po tym co przeżyłam w szpitalu uważam,że trzeba być "chorym" żeby pozwolić swojemu dziecku przychodzić na świat w tak koszmarnych warunkach! Podejście lekarzy i położnych do rodzącej jest nieludzkie. Wszędzie rutyna i brak zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rico Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 19:47 No pewnie, że super :) Państwo na was zaoszczędzi. Zamiast porodu w szpitalu plus podstawowe badania - nie wiem na ile teraz NFZ wycenia poród - 2000??? dostaniecie położną za 200 zł bo może tyle dostanie za przyjęcie porodu w domu. A wy i tak popędzicie zaraz po porodzie do szpitala po serie badań ale najpierw postoicie w kolejce do pediatry :) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 21:03 Nie jest tak źle - Pesymisto ;o) I tak w sporej części przypadków porody w szpitalach odbierają kiepsko opłacane położne. A lekarze spijają śmietankę. A żona jaka zadowolona z braku kontaktów ze służbą (nie)zdrowia! Pozdrawiam Ojciec dwóch chłopaków urodzonych w domu (jeden w ostatnią sobotę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.09, 23:06 Właśnie, nie jest tak źle. Rodziłam w domu, na żadne badanie do szpitala nie biegłam, bo niby na jakie? Wszystko było w domu. Pediatra standardowo, bez kolejki. A wrażenia, wspomnienia... cudne. Mam nadzieję każde kolejne dziecko urodzić w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdsafdsafdsa Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.10.09, 00:04 nie mam nic przeciwko, jeśli rzeczywiście jest to poród, w którym nie ma siły, by coś poszło nie tak. Ale jak pójdzie to nie będę płakał, że dziecko wam umrze podczas akcji porodowej, bo nie można było zdążyć z cięciem cesarskim. Każda kobieta chce rodzić godnie. Widziałem, co się dzieje w szpitalach na takich oddziałach. Może i jest to standard unijny, ale nie ma wiele wspólnego z godnością. Niemniej jednak uważam, że porody domowe powinny być realizowane wyłącznie w sytuacji, kiedy kobieta rodząca może być bezproblemowo i szybko przetransportowana i przygotowana do cesarskiego cięcia. Inaczej naprawdę ilość martwych urodzeń wzrośnie. Drogie panie, każda z was ma nadzieję, że urodzi bezproblemowo. w 90% tak właśnie będzie. Jednak te 10% może ponieść straty, których nigdy nie będzie mogła przeboleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.aster.pl 16.10.09, 08:59 porod w szpitalu kosztuje NFZ 7000 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rico dziękuję :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 10:54 Więc sami widzicie. Poza tym położna położnej nierówna. Ile z nich tak naprawdę będzie chciało zaryzykować bo którejś kobicie chciało się rodzić w domu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama 2 córek Poród w domu bez pośpiechu IP: 94.246.131.* 15.10.09, 20:22 Ogromnie się cieszę ! Urodziłam swoje drugie dziecko w domu, płacąc z własnej kieszeni, i bardzo chciałabym żeby wszystkie kobiety które nie miają przeciwskazań mogły pozwolić sobie na to, aby wybrać miejsce porodu w ramach ubezpieczenia ! Poród domowy w towarzystwie kompetentnej położnej daje poczucie siły, zaufania naturze, spełnienia. O intymności i wzruszeniu nie wspomnę. BRAWO DLA ZESPOŁU OPRACOWUJĄCEGO STANDARDY ! Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: Poród w domu bez pośpiechu 15.10.09, 20:28 wreszcie znaleźli najbardziej oczywiste rozwiązanie problemu przepełnienia na porodówkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xshadow Odpowiedzialność IP: *.derby24.pl 15.10.09, 21:22 Dobra wiadomość. Ale rozumiem, że w razie śmierci dziecka odzpowiedzialnośc ponosi kobieta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Odpowiedzialność IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.09, 23:09 Nie, nie kobieta, tylko Rodzice. Bo decyzja o porodzie w domu musi być decyzją obojga. Przed porodem podpisuje się odpowiednią umowę z położną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Poród w domu bez pośpiechu IP: 84.201.210.* 15.10.09, 21:36 koszmarny pomysł ministerstwa, a położne nic dziwnego ze popieraja inicjatywę, bo przeciez to dodatkowy dochod dla nich, prywatne wizyty, etc, bo skoro ma prowadzic porod, to trzeba sie z nia zaprzyjaznic. Ciekawi mnie tylko fakt, jak sprawdzic KTG w domu podczas porodu, kto bedzie przewoził pacjentki w razie komplikacji do szpitala, jak zorganizowac i kto bedzie podejmował szybka decyzje o operacyjnym ukonczeniu porodu..i jaki bedzie rzeczywisty koszt takiej procedury...no i pozostaje kolejna i chyba najwazniejsza dla wszystkich trzech stron- połoznej, rodzacej, i lekarza...- wrazie niepowodzenia bądź wszelkich komplikacji kto bedzie odpowiedzialny???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.09, 23:12 Rodziłam w domu to odpowiem. Detektor tętna przywozi położna. Za transport odpowiedzialni są rodzice, w tym przypadku Ojciec. Szpital położniczy musi być do 10 min. drogi, samochód pod domem. Odpowiedzialność ponoszą rodzice. Jeśli położna uzna, że coś źle postępuje, podejmuje decyzję o wyjeździe do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdronka Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.tktelekom.pl 16.10.09, 11:19 tak, majac skurcze i przy pewnie widocznej główce zycze powodzenia w drodze do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.09, 00:28 Gość portalu: bdronka napisał(a): > > tak, majac skurcze i przy pewnie widocznej główce zycze powodzenia w drodze do > szpitala. na takim etapie nawet gdyby rodziła w szpitalu to cesarki nie zrobią. Robią to, co jest też w stanie położna zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.chello.pl 15.10.09, 22:54 o ile mniej dzieci uniknie zakazen szpitalnych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Poród w domu bez pośpiechu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.09, 23:13 Właśnie :) Rodziłam w domu chyba dlatego, że jestem lekarzem i wiem, co się tam dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: langer Poród w domu bez pośpiechu IP: 88.220.124.* 15.10.09, 23:27 Przez kilkadziesiąt lat funkcjonowały bez najmniejszych problemów i za minimalne pieniądze Izby Porodowe, m.in. w Lędzinach (śląskie). Jakiemuś skończonemu idiocie bardzo to przeszkadzało, więc bodajże w ub. roku ,jako ostatnią w Polsce, tę lędzińską również zlikwidowano. Teraz wraca się do tego pomysłu. Nie wiem, jakim skończonym debilem trzeba być, by dobrze działającą instytucję likwidować. Chyba tylko po to, by za chwilę podobne ośrodki z powrotem uruchamiać, wystawiając przy tym klatę po ordery za ,,wspaniałą, odkrywczą inicjatywę niezwykle światłej/go i mądrej/go działacza partii/rządu/ministerstwa. Kasa za to będzie zapewne wielka- no bo przecież takie Izby znacznie mniej kosztują niż szpitale,więc ,,projektodawca'', który zapewne parę miesięcy temu te Izby likwidował, teraz zgarnie bajońskie premie za ,,oszczędności'' ,jakie dzięki pomysłowi (ponownego) uruchomienia Izb przyniesie NFZ-owi . Kiedyż wreszcie w Polsce za podjęte decyzje zaczną osobiście i materialnie odpowiadać osoby te decyzje podejmujące?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalena Poród w domu bez pośpiechu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 00:41 Zdecydowanie polecam porody domowe. Pierwszego syna urodziłam w szpitalu, natomiast kolejnych 2 w domu. Przy 2- giej ciąży położną poznałam, gdy chodziłam z brzuchem, widziałyśmy się raz, a potem już podczas porodu. Rok temu w 3-ciej ciąży położną poznałam dosłownie w trakcie porodu. Moja znajoma położna wyjechała, a syn był ciekawy świata i rozpoczął podróż do nas wcześniej, aniżeli było to zaplanowane. Żaden szpital nie był powiadomiony, a ja do jakiegokolwiek z nich miałam daleko. Myślę, że najważniejsze jest przekonanie, że chce się w ten sposób rodzić, a przede wszystkim nie można się tego bać. To znaczy każdy poród, nawet trzeci jest stresem i trudno tego uniknąć, gdyż poród domowy jest nie mniej bolesny niż szpitalny natomiast wewnętrzne przekonanie, że się nie zawaha i do końca będzie się dzielną jest istotne. Ponieważ sam poród, bez względu na to, gdzie się odbywa do przyjemnych nie należy, to jednak to wszystko, co dzieje się tuż po tym, gdy mały człowiek znajdzie się poza brzuchem jest magiczne tym bardziej im bardziej jesteśmy u siebie, w swoim otoczeniu domowym, ze stonowanym światłem, z ulubioną muzyką (w trakcie, gdy ja rodziłam mój mąż grał na pianinie w pokoju obok) z bliskimi ludźmi, natomiast bez nadmiaru osób obcych, które w szpitalu są nie do uniknięcia. Myślę, że dla dziecka zacisze domowe jest doskonałym miejscem do przyjścia na świat. Nasz mały mieszka w pokoju, w którym się urodził. Próbowałam go przenieść do drugiego pokoju, ale nie śpi w nim tak spokojnie, jak w tym, gdzie się urodził. Dla kobiety wsparcie ze strony jej mężczyzny po porodzie jest także nie do przecenienia. Pierwsze godziny życia z każdym z urodzonych w domu synów spędził ich tata, spali na jego klatce piersiowej i mama wcale nie okazała się niezastąpiona. A fakt, że następnego dnia można od razu wyjść, przespacerować się i przejechać samochodem słuchając dobrej muzyki jest także nie do przecenienia. Życzę odwagi. Mam porównanie i wiem, że poród domowy będziecie dużo milej wspominać. Warunek: prawidłowy przebieg ciąży. Jeśli są jakiekolwiek komplikacje w ciąży to nie ma się nad czym zastanawiać. A jeśli wszystko jest ok, to najlepiej zostać w domu. Ostatecznie szpitale są dla chorych, a nie zdrowych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Poród w domu bez pośpiechu IP: *.migutmedia.pl 16.10.09, 11:13 Jestem za, tez planuje rodzic w domu w przypadku prawidlowo przebiegajacej ciazy. Z niecierpliwoscia czekam na wprowadzenie standardów domowego porodu w zycie. Jest dla mnie nawet jeden z argumentów w podjeciu decyzji o zajsciu w ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdronka a ja nie polecam! IP: *.tktelekom.pl 16.10.09, 11:17 Witam. Poród w domu jest dobry, jeżeli nie ma żadnej komplikacji w końcówce porodu. Poród jest nieprzewidywalny. Jeżeli coś by się stało - z matką lub dzieckiem, nie ma szans na ratunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Nie tak super... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.09, 13:14 W Holandii, zgodnie z tym co podają w artykule, rzeczywiście mnóstwo kobiet rodzi w domu. Oczywiście tylko i wyłącznie wtedy, gdy poród przebiega prawidłowo. Jest jednak jedno ale - w Holandii rodzi się również najwięcej w Europie dzieci z porażeniem mózgowym. To daje do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama2 Poród w domu bez pośpiechu IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.09, 09:53 Dwoje naszych dzieci urodziło się w domu (obecnie mają 5 i 2 lata). Pomimo komplikacji przy pierwszym porodzie nigdy nie zamieniła bym go na poród w szpitalu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: Poród w domu bez pośpiechu 29.10.09, 19:01 Bardzo dobrze, ja już nie zdążę skorzystać, bo już urodziłam i zapłaciłam położnej i były to na pewno najlepiej wydane pieniądze w moim życiu. Poprzednie dwa porody odbyłam w szpitalu i chyba tym trzecim domowym dopiero wyleczyłam się z traumy poszpitalnej. Poród w domu pod pewnymi warunkami jest bezpieczny. Moja położna miała KTG i wszystko poszło fachowo i bezpieczniej niż w szpitalu (bo przecież położna tylko mną jedną się zajmowała) z jedną różnicą - po wszystkim nie czułam się jakby dokonano na mnie masakry :-) A jakość życia po narodzinach dla obojga - dla mamy i dla dziecka też jest ważna, nie tylko to żeby w ogóle przeżyli, o co dziś już nie tak trudno. Paula skąd masz informacje że u dzieci rodzonych w domu w Holandii jest większy odsetek porażeń mózgowych? Osobiście nie spotkałam się z takimi statystykami, natomiast miałam w ręku wiele statystyk mówiących że w Holandii oraz krajach skandynawskich jest najmniejsza śmiertelność noworodków na świecie. Co można sobie potwierdzić wyszukiwarką internetową. Odpowiedz Link Zgłoś